Thursday 21 June 2007

Θερινό ηλιοστάσιο



Στις 21 Ιουνίου είναι το θερινό ηλιοστάσιο (αγγλιστί: summer solstice) και η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού. Γιούπιιιιιι! Σήμερα ο ήλιος ανεβαίνει όσο το δυνατόν ψηλότερα στον ουρανό του βόρειου ημισφαίριου, δίνοντάς μας τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, τη μέρα με το περισσότερο φως.

Στην Αγγλία το θερινό ηλιοστάσιο γιορτάζεται από νεο-παγανιστές και Δρυΐδες, οι οποίοι συγκεντρώνονται στο Stonehedge (προφ. Στόουνχετζ), ένα νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο που η κατασκευή του χρονολογείται ανάμεσα στο 2500 και 2000 Π.Χ. Το Stonehedge είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου, με την έννοια ότι ξέρουμε πως υπήρξε κάτι σημαντικό στο αρχαίο παρελθόν, δεν είμαστε όμως σίγουροι αν πρόκειται για τόπο λατρείας ή αστρονομικό παρατηρητήριο. Υπάρχουν πολλοί θρύλοι που σχετίζουν το Stonehedge με μάγους, δαίμονες και τον ...βασιλιά Αρθούρο, αλλά ένα είναι σίγουρο: αυτός ή αυτοί που το έκτισαν, είχαν ακριβή αστρονομική γνώση της τροχιάς του ήλιου και μάλιστα γνώριζαν πού ακριβώς θα γινόταν η ανατολή του θερινού ηλιοστασίου, αφού την μέρα αυτή ο ήλιος εμφανίζεται στον ορίζοντα σε ευθυγράμμιση με την κύρια πέτρα του μνημείου.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν ξέρω, γιατί δεν κινούμαι σε κύκλους παγανιστών. Θα σας πω μόνο ότι σήμερα στην Αγγλία ο ήλιος ανέτηλε στις 4:43 πμ και θα δύσει στις 9:21 μμ, μετά από 16 ώρες, 38 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα - θα έχουμε δηλαδή σχεδόν 2 ώρες παραπάνω μέρα απ' ό,τι στην Ελλάδα. Λοιπόν σας χαιρετώ προσωρινά και πάω να χαρώ το φως που έμεινε διαβάζοντας το βιβλίο μου χωρίς να ανάψω φως κι ας είναι περασμένες 8.

Y.Γ. Η φωτογραφία δεν είναι δικιά μου. Την βρήκα στην Wikipedia.

Edited to add: Εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τους σημερινούς εορτασμούς στο Stonehedge. Έψαχνα όλη μέρα να βρω φωτογραφίες στο διαδίκτυο χωρίς να τα καταφέρω, αλλά τελικά βοήθησε ο Bluelephant :-)

22 comments:

the BluElephant said...

πρώτα τα .... 'λειτουργικά'

http://news.bbc.co.uk/1/hi/in_pictures/6226332.stm

και μετά το... 'πανηγύρι'

http://www.glastonburyfestivals.co.uk/performance.aspx?id=520

.. ο καλύτερος περιπατος είναι ο σημερινός κατά τις 5 το πρωί... κάτι σαν παραμύθι...

the BluElephant said...

http://www.bbc.co.uk/glastonbury/2007/somerset/aroundthefestival/

Σοφία said...

Τέλεια τα λινκ! Έψαξα κι εγώ στην ιστοσελίδα του BBC για φωτογραφίες από το Stonehedge και μου έβγαζε όλο κάτι προπέρσυνες.

Τελικά φαίνεται πως δεν τους έκανε τη χάρη ο καιρός... Και στο Glastonbury λασπουριά περιμένουν. Θα συνεχίσω να τσεκάρω το σχετικό λινκ, γιατί έχει πάει μια φίλη μου. Να δω αν θα την πετύχω σε καμιά φωτογραφία με τις γαλότσες της.

Ευχαριστώ πολύ για την δημοσιογραφική υποστήριξη :-)

Γκρινιάρης said...

Η μεγαλύτερη μέρα! Άντε, καλό καλοκαίρι, αν κι εδώ ακόμα να χορτάσουμε ήλιο.
Έχει πλάκα όμως να ξυπνάς (κατά λάθος λέμε) 5 και να έχει φως σα να'ναι 7.30!

Σήμερα έπρεπε να πάω Stonehedge. Τσ τσ, δεν έχω καλό timing...

Σοφία said...

Ή να ξυπνάς 7 παρά και ο ήλιος να καίει σαν να είναι 10+ :-)

Για το Stonehenge εγώ φταίω, που δεν στο είπα νωρίτερα :-p

Γκρινιάρης said...

Καλά, υπερβάλλεις λίγο Σοφάκι! Όχι και να με κάψει ήλιος, ακόμα τουλάχιστον. Στην χειρότερη να σκάω λόγω υγρασίας. Ήλιο ακόμα να χορτάσω. Πες μου οτι θα γίνει κάποια στιγμή...

"Για το Stonehenge εγώ φταίω, που δεν στο είπα νωρίτερα". Σκέφτηκα να το πω, αλλά είπα να είμαι ευγενικός σήμερα! Χιχι! Αφού είπαμε, φτιάξε newsletter! :P

doctor said...

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ.κ. Λιακόπουλο, το Stonehedge το έφτιαξαν φυσικά οι ...ΕΛληνες.

Σοβαρά τώρα: Η μεγαλύτερη ημέρα του έτους δυστυχώς συνοδεύτηκε από αφόρητη ζέστη, ειδικά για εμάς τους κακόμοιρους τους Αθηναίους.

Τουλάχιστον βρέθηκα σήμερα σ'αυτό το υπέροχο blog!

doctor

itelli said...

What is "ήλιος"...??

the BluElephant said...

:)

Я верю в Сталина said...

Εδώ είναι μέγα happening πάντως. Αργία...

Περισυλλογή

DaNaH said...

Ωραία ήταν όταν πήγα στο Stonehedge κυρίως λόγω του όλου μυστηρίου που περιβάλλει τον χώρο σχετικά με το τι ακριβώς ήταν.

Το είχα πρωτοδεί σε κάποιο βιβλίο αγγλικών στο γυμνάσιο και ήθελα κάποια στιγμή να πάω και χάρηκα πολύ που το είδα αυτό το μνημείο που αποτελεί και ένα από τα θαύματα του κόσμου!

Όοοοοταν βρω τον χρόνο και την όρεξη θα ποστάρω και photos.

Επίσης να συμπληρώσω πως σήμερα είναι και η Ευρωπαϊκή μέρα Μουσικής. (Αλλού αναφέρεται και ως Παγκόσμια μέρα Μουσικής, αλλά νομίζω πως τελικά το "Ευρωπαϊκή" ισχύει προς το παρόν). :)

Unknown said...

Προσωπικά μου αρέσει το world sunlight map που δείχνει την κατανομή του ήλιου πάνω στη γη. http://www.die.net/earth/

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Δεν είπα να σε κάψει ο ήλιος, είπα ότι ο ήλιος καίει. Άλλο που δεν το νιώθουμε επειδή έχει σύννεφα. Τις τελευταίες 2-3 μέρες, επειδή το δωμάτιό μου είναι ανατολικό, όταν πάω να ανοίξω τις κουρτίνες πρωί-πρωί, τον ήλιο τον νιώθω καυτό. Απλά μέχρι να πάει η ώρα 8-9, έχουν βγει συννεφάκια που φιλτράρουν τη ζέστη.
Πάντως να ξέρεις, είναι πιο εύκολο να καείς ή να πάθεις ηλίαση εδώ, παρά στην Ελλάδα. Γιατί στην Ελλάδα το καταλαβαίνεις ότι καίγεσαι, ενώ εδώ λίγο το βοριαδάκι, λίγο τα συννεφάκια, νομίζεις ότι επειδή δεν ζεσταίνεσαι είσαι ΟΚ.

@ Doctor: Φυσικά και το έφτιαξαν οι Έλληνες. Παράληψή μου που δεν το ανέφερα στο ποστ :-p
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και σε καλωσορίζω στις Κόκκινες Νύχτες!

@ Itelli: Χαχαχα. Δεν πειράζει που δεν ξέρεις. Έτσι κι αλλιώς στην Σκωτία δεν θα τον συναντήσεις ;-)

@ Dimosthenis: Σοβαρά αργία; Θέλω κι εγώωωωωω!
Τότε είναι που γίνονται τα γαϊτανάκια;

@ Δανάη: Να τις βάλεις τις φωτό κοριτσάκι! Είναι πολύ εντυπωσιακό μέρος το Stonehedge. Όταν είχα πάει εγώ δεν υπήρχαν ψηφιακές μηχανές και δεν έχω φωτογραφίες να σας δείξω :-(

@ Themos: Τέλειο!!! Είναι και real time :-)

Αθανασία said...

Αχ,τι μου θυμισες τωρα!
Ειχα επισκεφτει την Αγγλικα για teacher training course,και μαζι με τα πιτσιρικια που μαθαινουν αγγλικα, σερνανε κι εμας σε εκδρομες.Μια απο αυτες ηταν Salisbury-Stonehenge.
Ομορφα τα δικα μας τα μνημεια,αλλα και η ομορφια που ειδα και στο Salisbury, με τον υπεροχο καθεδρικο του ναο, και στο Stonehenge, που δεν ειναι τοσο επιβλητικο απο κοντα,αλλα συνεχιζει να ειναι μυστηριακο, ειναι ανεξιτηλες στη μνημη μου.

καλημερα απο μια ζεστη Κρητη

Я верю в Сталина said...

Να, απόψε έχει γιορτές και πανηγύρια...

Σοφία said...

@ Αθανασία: Καλημέρα και καλώς μας βρήκες!
Salisbury δεν έχω πάει, αλλά το έχω στο πρόγραμμα για φέτος το καλοκαίρι. Πάντως έτσι ήμουν κι εγώ όταν ήρθα πρώτη φορά στην Αγγλία. Κοιτούσα γύρω μου και σκεφτόμουν: "μα καλά, τι έρχονται να δουν στην Ελλάδα;" (και η απάντηση βέβαια είναι ότι οι Άγγλοι δεν έρχονται για να δουν μνημεία, αλλά ήλιο ;-)
Αλήθεια, πού έκανες το teacher training course; Ενδιαφέρεται μια φίλη μου και μου έχει πει να της βρω κάτι τέτοιο, αλλά δεν ξέρω πού να ψάξω.

@ Dimosthenis: Θα πάτε; Αν είναι, τράβα φωτογραφίες να μας δείξεις. Ήθελα να έρθω Σουηδία αυτό το σ/κ αλλά τα εισιτήρια της επιστροφής ήταν απλησίαστα. Τώρα καταλαβαίνω γιατί!!

Αθανασία said...

Καλως σας βρηκα, Σοφια!
Το εκανα στο Bournemouth, στο Beet Language Center.Δεν ειναι και απο τα πιο γνωστα, αλλα ειναι value for money. Εχει (ειχε τουλαχιστον) κατι τρομερους εκπαιδευτες, με παααρα πολυ κεφι και νεες ιδεες.
Αν παντως θελει κατι ιδιαιτερα εξεζητημενο και εντυπωσιακο,αλλα μπορει και να βαλει το χερι βαθεια στην τσεπη,ας παει στο International House που ειναι στο Λονδινο,αν κι εμενα τα θεματα του δεν με εντυπωσιασαν και ιδιαιτερως...
Αν πας στο Salisbury, ρωτα για την pub που βρηκαν στον τοιχο ενα κομμενο χερι.Ολα τα λεφτα!!!!!

An-Lu said...

;-))))))))))))))))))))))))

Σοφία said...

Αθανασία, ευχαριστώ πάρα πολύ! Νομίζω ότι είναι αυτό ακριβώς που ψάχνει η φίλη μου :-)

Κομμένο χέρι; Αληθινό;;;;;

Epikouros said...

Το Stonehenge είναι τέλειο μέρος. Έχω πάει δύο φορές και χαλαρά ξαναπάω. Παρεπιπτόντως πριν από μερικά χρόνια είχα διαβάσει ότι οι νεο-παγανιστές αιτήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τον χώρο για τις δικές τους τελετές του ηλιοστασίου. Είχαν γίνει και κάποια rave parties με αποτέλεσμα να κατεβάσουν κάποιους μεθυσμένους από τις λίθινες κολώνες και να τους κράξουν οι πάντες.

Σοφία said...

Όντως, το θυμάμαι το συμβάν αυτό. Είχε συζητηθεί πολύ τότε. Τι τραβάνε κι αυτοί οι ρέιβερς...

Anonymous said...

Μα φυσικά δεν υπήρχαν Έλληνες όταν φτιάχτηκε το Στόνχετζ! Νομίζω ότι ήταν ένα κατασκεύασμα που τους έδειχνε πότε ήταν η εαρινή ισημερία. Έτσι, μπορούσαν οι "μάγοι" τους να ορίσουν πότε θα έσπερναν τα σιτηρά οι φυλές κλπ. Βέβαια, μερικές φορές ο καιρός γύριζε ανάποδα, τα σπαρτά καταστρέφονταν και η παράδοση απαιτούσε το κεφάλι του "μάγου", γιατί αυτός έπρεπε να είχε κάνει το λάθος. Πήγαινε λοιπόν μόνος του και ακουμπούσε το κεφάλι του σε κάποιο είδος βωμού και του το έσπαγαν και αναλάμβανε ο βοηθός του. Ίσως κάτι που θα έπρεπε να κάνουν και οι πολιτικοί μας όταν δεν μπορούν να τηρήσουν τα "συμβόλαια με το λαό"!!!