Thursday 16 August 2007

Περί Όσλο ειδικώς


Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Όσλο:

1. Να επισκεφτείτε το Norsk Folkemuseum (Λαογραφικό Μουσείο) και ειδικά το υπαίθριο κομμάτι του, με τα 155 αυθεντικά Νορβηγικά σπίτια και μαγαζιά. Θα δείτε διάφορους τύπους κατοικίας: σπίτια που έχουν μεταφερθεί "ως είχαν" από πόλεις και χωριά της Νορβηγίας, Λαπωνέζικα αντίσκηνα, καθώς και παραδοσιακά ξύλινα σπίτια με σκεπές από γρασίδι (torvtak). Αν πάτε καλοκαίρι, θα έχετε την αίσθηση ότι ταξιδέψατε στο χρόνο, αφού το "χωριό" ζωντανεύει, με χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις λαϊκών τεχνών, επιδείξεις παραδοσιακής μαγειρικής κ.λπ.

Ανάλογο υπαίθριο μουσείο υπάρχει στη Στοκχόλμη (που για να είμαι ειλικρινής μου άρεσε περισσότερο), αλλά και του Όσλο είναι πολύ καλό.


2. Να ανεβείτε στο Holmenkollen, όπου βρίσκεται η γιγαντιαία εξέδρα για άλματα με σκι και απ' όπου έχετε πανοραμική θέα της πόλης. Δεν πήγαμε (ας μείνει και κάτι για το επόμενο ταξίδι) αλλά πρέπει να αξίζει. Το πόσο τεράστια είναι η εξέδρα μπορείτε να το καταλάβετε από την παρακάτω φωτογραφία. Παρότι είναι τραβηγμένη από το φιόρδ, η εξέδρα φαίνεται πολύ καθαρά (στο κέντρο της φωτογραφίας, κοντά στην κορυφή του βουνού).


3. Να κάνετε μια βόλτα στην πόλη και κυρίως να περπατήσετε στον κεντρικό πεζόδρομο (Κarl Johans Gate) που συνδέει τα ανάκτορα με τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Θα δείτε κάποια εντυπωσιακά κτήρια, τον καθεδρικό ναό, McDonalds, Burger King και Peppes Pizza, τα οποία μην τα φτύνετε, γιατί είναι ίσως τα μόνα μέρη που αντέχει η τσέπη σας.


Γενικώς τα μαγαζιά στο Όσλο δεν με εντυπωσίασαν - τα φτηνά ήταν πολύ χύμα, και τα ακριβά πολύ ακριβά. Τα παραδοσιακά Νορβηγικά πουλόβερ τα έβρισκες με 100 κορώνες (12€) στα υπαίθρια καλάθια, αλλά για να πάρεις ένα πιο ποιοτικό, ήθελες πάνω από 1800 κορώνες (230€) ή 799 κορώνες (100€) για ένα παιδικό! Αναλόγως έβρισκες άνετα φτηνιάρικα σουβενίρ (πλαστικά κουκλάκια, ξωτικά κ.λπ.) αλλά οι τιμές στα μαγαζιά των μουσείων ήταν αρκετά τσιμπημένες. Πάντως από τη στιγμή που αποφασίζεις ότι δεν θα δώσεις 10 ευρώ για ένα κουκλάκι, η Νορβηγία είναι ο παράδεισος του πτωχού ταξιδιώτη, γιατί αφού όλες οι τιμές είναι αστρονομικές, δεν αγοράζεις τίποτα και ησυχάζεις.


4. Ό,τι χρήματα γλιτώσετε από τα ψώνια που δεν θα κάνετε, μπορείτε να τα επενδύσετε σε ένα καλό εστιατόριο, όπου θα φάτε εξαιρετικά ψαρικά και κρέατα. Σας προτείνω το στυλάτο Cafe Sorgenfri στο Aker Brugge, όπου δύο άτομα μπορούν να φάνε κάτι ελαφρύ με 500-600 κορώνες (65-75€). Έφαγα μια καταπληκτική bouillabaisse (γαλλική ψαρόσουπα, καλύτερη από αυτές που έφαγα στη Γαλλία, εντελώς τίγκα στο ψάρι) με 205 κορώνες (25€). Και στο τέλος, όταν παράγγειλα καφέ (33 κορώνες ή 4€), το γάλα ήρθε σε ατομικό μπουκαλάκι.


Αν δεν βρέχει πολύ, μπορείτε να καθίσετε έξω χειμώνα-καλοκαίρι. Όλα τα μαγαζιά έχουν τέντες, υπαίθριες σόμπες και κουβέρτες (αυτά τα κόκκινα στις φωτογραφίες) για όσους κρυώνουν. Προφανώς όταν έχει ήλιο δεν σας χρειάζονται οι κουβέρτες, αλλά ούτε και τα ρούχα σας ;-)

Αν δεν έχετε να δώσετε μια μικρή περιουσία για μια σαλάτα κι ένα σάντουιτς, και δεν θέλετε να καταλήξετε στα McDonalds, υπάρχει η εναλλακτική λύση του Peppes Pizza, όπου με 255 κορώνες (32€) θα πάρετε 1 μεσαία πίτσα, 1 μπύρα και 1 κόκα-κόλα.

Άλλες τιμές, ενδεικτικά:

Μπύρα: 53-63 κορώνες (7-8€) σε εστιατόριο
Αναψυκτικό/μικρό νερό: 32-39 κορώνες (4-5€) σε εστιατόριο
Μπουκάλι κρασί: 398 κορώνες (50€)
Καφές: 29 κορώνες (3,5€) σκέτος, 33 κορώνες (4€) με γάλα
Μικρό νερό (τιμή σούπερ μάρκετ): 18 κορώνες (2,20 €)
Καρτ-ποστάλ: 12 κορώνες (1,5€)
Γραμματόσημο για καρτ-ποστάλ εντός Ευρώπης: 8,5 κορώνες (1€)
Ποτηράκι σουβενίρ: 35 κορώνες (4,2 €)
Είσοδος σε μουσεία: 65-70 κορώνες (8-9€)
Νορβηγικά CD: 169 κορώνες (21€)
Ημερήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών: 60 κορώνες (7,5 €)
Τραίνο από το αεροδρόμιο: εξπρές 170 κορώνες (20€), κανονικό 86 κορώνες (10 €)

Για την μετατροπή των ποσών, έχω χρησιμοποιήσει την αντιστοιχία 1 κορώνα = 0,12 ευρώ που βρήκα στο διαδίκτυο.

Καλά ταξίδια!

27 comments:

Dimos El Grec said...

Θεε και κύριε!
Και εγώ έλεγα την Αγγλία πανάκριβη...

Σοφία said...

Οι Σκανδιναβοί παίζουν σε άλλο ταμπλώ ;-)

Я верю в Сталина said...

Καλημέρα! Τώρα για εδώ στη Σουηδία δεν νομίζω ότι είναι τόσο δράμα, αλλά είπαμε αυτοί είναι πετρελαιάδες και έχουν χρήμα...
Πάντως όταν λέμε ότι το δούλεψες το θέμα Νορβηγία, το [αίδεψες πολύ... Μπρ'αβο! Επίτιμη πολίτη πρέπει να σε κάνουν στη Νορβηγία...

Σοφία said...

Αν είναι να μου δώσουν και μισθό, από αυτούς με τα πολλά μηδενικά στο τέλος, πολύ ευχαρίστως :-))))
Και όντως, στη Σουηδία δεν είναι *τόσο* δράμα, αλλά όπως είπαμε οι Νορβηγοί είναι ειδική περίπτωση.

Dream_Rider said...

Εγώ ένα έχω να ρωτήσω...

Πώς τα θυμάσαι όλα αυτά μου λες; Εγώ ξεχνάω ακόμα και το όνομα του ξνοδοχείου που έμαινα!!!!

Dream_Rider said...

By the way, η Νορβηγία είναι από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο.. Δεν πιάνεται...

Σοφία said...

Έχω κρατήσει τις αποδείξεις, πώς αλλιώς;

DaNaH said...

"Ζωγράφισες" πάλι Σοφία! ;-)

Я верю в Сталина said...

Στη εφορία δουλεύεις, έτσι; Πώς αλλιώς;;;;;;;

:)))))))

katerina said...

Καλημέρα! Οι φωτογραφίες είναι καλός αντιπερισπασμός για να μη σκεφτομαστε τι έγινε στην Ελλάδα..
Εδώ ο κόσμος καίγεται και ... η κυβέρνηση αναγγέλλει εκλογές στις 16 Σεπτέμβρη.

Epikouros said...

Εγώ πάλι, γιατί κρυώνω μόλις ακούσω Νορβηγία;

(Οι πληροφορίες πολύ καλές, λες και διαβάζουμε το Lonely Planet!)

itelli said...

Κάπου εδώ μέσα έχει κ 2 φωτό του Holmekollen. Όχι καλές, αλλά τη δουλειά τους την κάνουν :)

nakupenda said...

Ooook!! Δεν είναι "ακριβώς" (χαχα!) οι φοιτητικές διακοπές που θα έκανα, αλλά σίγουρα θα πάω στο μέλλον -μεγαλοαστή και πλέον ματσωμένη...! :PP

Anonymous said...

Hello.I' m back.Φοβερό το αφιέρωμα στη Νορβηγία.Θα συμφωνήσω ότι αυτα συναντάς σε χώρες με πετρέλαια και με τη διαφθορά ν αγγίζει το μηδέν.Πραγματικά πολύ πλούσιες χώρες.Αν και απ ότι ξέρω ,η Στοκχόλμη δεν πάει πίσω...

Ασκαρδαμυκτί said...

Δεν μας είπες το σπουδαιότερο ρε συ Σοφάκι:
πόσο πήγε η ταρίφα στα ... κόκκινα φανάρια;

ADERGHIL said...

thelw na xanapaw Norvigia, I was there for work and didn't get to see as much as I would want to. but nice post. do you write travel guides on your spare time? :p

Σοφία said...

@ Δανάη: Να 'σαι καλά :-)

@ Dimosthenis: Καμία σχέση!

@ River: Κι εμένα μου φάνηκε περίεργη τόση βιασύνη. Διαμαρτύρεται όμως κανείς;

@ Epikouros: Το περίεργο θα ήταν να ζεσταινόσουν ;-) Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Κι εσύ δεν πας πίσω!

@ Itelli: Πω πω χιόνι!!! Αξίζει το Holmenkollen τελικά;

@ Nakupenda: Αντιθέτως, εγώ τη θεωρώ ιδανικό φοιτητικό προορισμό. Αρκετά λεφτά για να είσαι άνετη στη Νορβηγία δεν θα βγάλεις ποτέ, οπότε καλύτερα να πας ως φτωχαδάκι που δεν έχεις και πολλές απαιτήσεις ;-)

@ Cursed: Welcome back! Πού ήσουν; Πλούσιες δεν λες τίποτα...

@ Άσκαρ: Μάτια μου εγώ δεν έχω ανάγκη να πληρώσω τον έρωτα :-p

@ BathTub is/land: What spare time?!

Anonymous said...

Είχα πάει ταξίδι κάτω στη Κύπρο για 15 μέρες να δω κάτι φίλους και επέστρεψα.
Τελικά τέτοια ταξίδια που κάνεις Σοφία που σε λίγες μέρες πρέπει να δεις σχεδόν όλα τα σημαντικά αξιοθέατα,ειναι ευχάριστο για σένα η σε κουράζουν υπερβολικά?(Εκ των υστέρων ευχάριστο είναι μιας και σου μένουν οι εικόνες και οι αναμνήσεις)

Σοφία said...

Κοίτα, είναι πολύ ευχάριστα αλλά και κουραστικά. Δεν έχω την αίσθηση ότι "πρέπει" να τα δω όλα, ούτε τρέχω να προλάβω σαν το κουνελάκι της Duracell (οι φωτογραφίες του Όσλο είναι από δύο διαφορετικά ταξίδια), αλλά όπως και να το κάνεις δεν ξεκουράζεσαι. Περισσότερο ανανεώνεσαι ψυχολογικά, παρά σωματικά. Όταν ήμουν φοιτήτρια, στο κάθε μέρος που πήγαινα καθόμουν τουλάχιστον μια βδομάδα και το έβλεπα με την ησυχία μου. Δυστυχώς πλέον αυτού του είδους τα παρατεταμένα ταξίδια είναι πολυτέλειες γιατί δεν υπάρχει χρόνος.

Anonymous said...

Καταπληκτικό το αφιέρωμα στη Νορβηγία όντως και είναι φανερό ότι κουράστηκες για να το ετοιμάσεις! Μπράβο σου, έχεις πολύ μερκάι! Συμφωνώ και εγώ ότι η κατάσταση στη Στοκχόλμη δεν συγκρίνεται οικονομικά με αυτή στο Όσλο. Κάνω και εγώ τις διακοπές του... πτωχού και στη σουηδική πρωτεύουσα δεν έμεινα ατάιστη! Νομίζω, πάντως, ότι πρέπει να κάνουμε μια μελέτη για τις τιμές του νερού. Μου φαίνεται ότι μόνο στην Ελλάδα το μικρό μπουκαλάκι κοστίζει 0,50 ευρώ.

Anonymous said...

Τα 0.50 λογαριάζονται ως πολλά ή ως λίγα.Γι΄ ακρίβεια μάλλον θα μιλάς.Ωραία.Και πάλι θα πούμε για καρτέλ,για απόλυτη ασυδοσία,για νόμους που στο Ελλάδα δεν εφαρμόζονται κ.τ.λ.Είπαμε,σοβαρή χώρα δεν είμαστε...

itelli said...

Για να το δεις μια φορά, αξίζει. Ειδικά τον χειμώνα. Όχι για πολύ ωρα, αλλά καλά είναι :)

Σοφία said...

@ Penny: Σ' ευχαριστώ πολύ :-) Όντως, τα δούλεψα αρκετά τα κείμενα για τη Νορβηγία.

@ Cursed: Υποθέτω ότι η Penny εννοεί το αντίθετο. Εγώ πάντως μόνο στην Ελλάδα έχω βρει τόσο φτηνό το νερό. Στη Γαλλία έχει μίνιμουμ 1€, ενώ στην Αγγλία κυμαίνεται από 65-130p (1-2€) αναλόγως πού θα το πάρεις. Μιλάω πάντα για τιμές περίπτερων και σαντουιτσάδικων, όχι για τις διογκωμένες τιμές που πληρώνεις στα εστιατόρια και τις καφετέριες.

@ Itelli: Θα το βάλω στο πρόγραμμα για το επόμενο ταξίδι :-)

ADERGHIL said...

kati pantelws asxeto pou thimithika twra, did you like shrek 3 in the end :p?

Σοφία said...

Δεν το είδα τελικά!! Δεν θυμάμαι πώς και γιατί, αλλά τελικά δεν έκατσε η φάση :-(

Ίσως το δω στην Ελλάδα, αλλιώς σε DVD...

Bolek said...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΟΣΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ! ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΝΙΩΣΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙ ΕΣΤΙ ΝΟΡΒΗΓΙΑ. ΜΟΥ ΞΥΠΝΗΣΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΟΥ ΕΚΕΙ...

Σοφία said...

@ Bolek: Ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την έγκριση κάποιου που γνωρίζει το Όσλο καλύτερα από μένα :-)