Wednesday 26 December 2007

Boxing Day

Στην Βρετανία, η 26η Δεκεμβρίου λέγεται Boxing Day. Το όνομα βγαίνει από την λέξη κουτί (box) γιατί τη μέρα αυτή άνοιγαν τα παγκάρια των εκκλησιών και μοίραζαν τα χρήματα στους φτωχούς (το παγκάρι στα αγγλικά λέγεται alms box). Ακόμα και σήμερα, τα χρήματα που συγκεντρώνονται από την εκκλησία κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Χριστουγέννων δίνονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο σύγχρονος συμβολισμός της μέρας όμως είναι κάτι διαφορετικό, αφού στις 26 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις, που είναι οι μεγαλύτερες του χρόνου. Στη Βρετανία γίνονται εκπτώσεις 4 φορές το χρόνο. Οι μεγάλες είναι το χειμώνα και το καλοκαίρι, ενώ υπάρχουν και δύο μικρότερες ενδιάμεσα που λέγονται mid-season sales. Ο Γκρινιάρης πήγε σήμερα στην Oxford Street, τον κεντρικό δρόμο με τα μαγαζιά, και έχει ετοιμάσει ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ με φωτογραφίες για την κατάσταση που επικρατούσε.

Εγώ δεν είμαι τρελή να τρέχω μες τον κόσμο. Ψώνισα μέσω διαδικτύου χθες το βράδυ, καθώς οι εκπτώσεις στο διαδίκτυο ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της 25ης Δεκεμβρίου. Θα πάω όμως και αύριο μετά τη δουλειά μήπως βρω καμιά καλή προσφορά στα αγαπημένα μου μαγαζιά. Wish me luck :-)

Υ.Γ. Πληροφορίες που αναφέρουν ότι η μέρα αυτή πήρε το όνομά της από το μποξ που παίζουν οι πελάτες στα μαγαζιά προκειμένου να φτάσουν πρώτοι στα αντικείμενα του πόθου τους, είναι πέρα για πέρα αναληθείς.

12 comments:

Γκρινιάρης said...

Υπονοείς οτι εγώ είμαι τρελός; Είναι ένα θέαμα κι αυτό!!! Ο πανικός ήταν γι' αυτούς που ψώνιζαν, εγώ απλά το διασκέδαζα! Χαχα!

Good luck και πολύ υπομονή εύχομαι!

DaNaH said...

Χαχαχα μου άρεσε ιδιαίτερα το σχόλιο του υστερόγραφου!

Good luck και από εμένα! :)

katerina said...

Καλά ψώνια! Ζηλεύω (καμία πρωτοτυπία σε αυτό!)... Εδώ δυο φορές το χρόνο και αυτές λειψές..

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Είπα εγώ τέτοιο πράγμα; Χεχε!

@ Δανάη: Nα 'σαι καλά! Ελπίζω να αντέξω...

@ River: Εσύ είπαμε, άσε τις ζήλειες και βγάλε εισιτήρια :-)

Λακων said...

Off topic αλλά έχεις κανένα καλό διαδικτυακό κατάστημα να μου προτείνεις;
Μέχρι τώρα κάνω αγορές απο το ebay με paypal.

Σοφία said...

Για τι πράγμα ακριβώς; Το αγαπημένο μου για βιβλία και dvd είναι το Amazon.

Anonymous said...

Εδώ έχει μερικές ακόμα εκδοχές για το boxing day.Δεν ξέρω πόσα ισχύουν

http://www.contra.gr/Soccer/Europe/181105.html

χρόνια πολλά

Σοφία said...

Χρόνια πολλά Μανώλη :-)

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την προέλευση του ονόματος, αλλά απ' όσο το έχω ψάξει η πιο σωστή φαίνεται να είναι το άνοιγμα των φιλανθρωπικών "κουτιών" της εκκλησίας. Δεν είμαι και ειδικός βέβαια!

Δ. Τζ. said...

Γεια σου Σοφία. Χρόνια Πολλά και Καλά!

Πριν από τρία χρόνια δεν είχα ιδέα τι εστί Boxing Day. Το έβλεπα κάθε χρόνο, εκεί μετά τα Χριστούγεννα στα ημερολόγια, αλλά στην πράξη έμαθα τι σημαίνει όταν βρέθηκα τα Χριστούγεννα του 2004 στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Το Boxing Day όπως το έζησα τότε ήταν κάτι το διαφορετικό. Η απόλυτη shopping εμπειρία. Με αφορμή τις Χριστουγεννιάτικες Γιορτές και κυρίως λόγο του κλεισίματος της σαιζόν, τα μαγαζιά (ξε)πουλάνε ό,τι έχουν. Εκπτώσεις που φτάνουν στο 70%. Τις μια δυο μέρες που οι εκπτώσεις αγγίζουν το 70% (και ειδικά στις 26) γίνεται ο κακός χαμός. Όποιος πρόλαβε αγόρασε…

Αν έβγαλα ένα συμπέρασμα από τη μέρα αυτή είναι ότι εφόσον υπάρχει καλή διάθεση όλες οι πλευρές μπορούν να βγουν κερδισμένες: και οι καταναλωτές αγοράζουν (πολύ) φθηνότερα και τα καταστήματα βλέπουν τα ράφια τους να αδειάζουν (λειτουργώντας, μάλιστα, μόνο για μερικές ώρες τις μέρες του Boxing Day)...

Σοφία said...

Έτσι ακριβώς είναι κι εδώ. Άλλωστε ο Καναδάς εμάς αντέγραψε ;-)

Όπως λες κι εσύ, από τις εκπτώσεις αυτές βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Ειδικά για τα μαγαζιά στην Αγγλία, είναι πολύ σημαντικό να ξεπουλήσουν το εμπόρευμα γιατί λόγω του κόστους της γης (αγορά/ενοίκια) δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι. Στην ουσία ό,τι δεν πουληθεί πάει για πέταμα. Εξ' ου και οι μεγάλες εκπτώσεις της τάξεως του 40-70%.

Μια φορά θυμάμαι, στο τέλος των εκπτώσεων, είχα πάρει μια δερμάτινη τσάντα από το Esprit με 17 λίρες, τη στιγμή που η αρχική της ήταν 70 λίρες. Μιλάμε για απίθανη ευκαιρία :-)

Anonymous said...

Σοφία, πρώτη φορά διάβασα τα σχόλια σου και εντυπωσιάστηκα με τις περιγραφές σου. Ζεις κάθε στιγμή και πρέπει να είσαι πολύ ζωντανός άνθρωπος. Απορίας άξιον πως βρίσκεις χρόνο να περιγράφεις τόσα πράγματα. Συνέχισε έτσι..!

Σοφία said...

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Να 'σαι καλά :-)