Στην ανάρτηση αυτή θα βρείτε σκόρπιες οδηγίες και υποδείξεις για ταξιδιώτες και όχι μόνο. Βασικά γράφω ό,τι μου έρχεται στο μυαλό που νομίζω ότι θα είναι χρήσιμο σε κάποιον που επισκέπτεται πρώτη φορά στο Λονδίνο.
Υπόδειξη 1η (και σημαντικότατη)
Στην Αγγλία λέμε πολλά ευχαριστώ. Περίπου 5 ανά συναλλαγή. Ως τουρίστες μπορείτε να πείτε λιγότερα, πάντως αν τελειώσετε οποιαδήποτε συναλλαγή έχοντας πει μόνο ένα ευχαριστώ, επιβάλλεται να πείτε 1-2 μαζεμένα στο τέλος για να εξισορροπήστε την κατάσταση. Εκτός από thank you και thanks, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις ta και cheers (που σημαίνει και "γεια μας").
Υπόδειξη 2η (και αρκετά σημαντική)
Λέμε επίσης πολλά sorry, είτε φταίμε, είτε όχι. Αν σας πατήσει κάποιος κατά λάθος, ή σας σπρώξει, η σωστή αντίδραση είναι να του πείτε sorry. Το ίδιο θα κάνει κι αυτός. Και όχι, δεν σας κάνω πλάκα.
Υπόδειξη 3η (επίσης αρκετά σημαντική)
Λέμε πολλά please. Ό,τι και να ζητάτε, λέτε please, εκτός αν στην αρχή έχετε πει excuse me (οπότε μπορείτε να παραλείψετε το please). Όταν σας προσφέρουν κάτι και το θέλετε, η σωστή απάντηση είναι "yes, please". Όταν δεν το θέλετε, λέτε "no, thank you". Αν πείτε "yes, thank you" κινδυνεύετε να μην γίνετε κατανοητοί.
Υπόδειξη 4η
Ξεχάστε την καθαριότητα, η ευγένια είναι μισή αρχοντιά. Όπερ σημαίνει: στις κυλιόμενες σκάλες στεκόμαστε πάντα στη δεξιά μεριά, αφήνοντας διάδρομο στα αριστερά μας για να περάσουν όσοι βιάζονται. Στις πλατφόρμες του μετρό και του τρένου, περιμένουμε υπομονετικά να βγουν όλοι από το βαγόνι, και μετά μπαίνουμε εμείς. Εννοείται ότι ποτέ δεν σπρώχνουμε. Στα μαγαζιά, όταν παίρνουμε ή δίνουμε ρέστα, τα βάζουμε στο χέρι του άλλου, δεν τα πετάμε στον πάγκο. Όταν βγαίνουμε από ένα δημόσιο χώρο και ακολουθούν άλλοι πίσω μας (π.χ. σε ένα μαγαζί) κρατάμε την πόρτα ανοιχτή για τον επόμενο από εμάς. Όταν στεκόμαστε σε μια διάβαση και τα αυτοκίνητα σταματήσουν για να περάσουμε, κάνουμε ένα νεύμα με το κεφάλι ή σηκώνουμε το χέρι για να τους ευχαριστήσουμε.
Υπόδειξη 5η
Ρίχνετε το χρησιμοποιημένο χαρτί τουαλέτας *πάντα* μέσα στην λεκάνη και ποτέ στο καλαθάκι, το οποίο είναι μόνο για σερβιέτες, βαμβάκια, και "καθαρά" χαρτιά. Μην φοβάστε, δεν θα βουλώσουν. Οι αποχετευτικοί σωλήνες έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από τους δικούς μας (σας) στην Ελλάδα.
Σημείωση: Αυτό για τα χαρτιά ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τουλάχιστον στη δυτική Ευρώπη. Σε Ρουμανίες, Βουλγαρίες κ.λπ. δεν ξέρω τι παίζει.
Υπόδειξη 6η
Στις παμπ παραγγέλνουμε στο μπαρ, δεν έρχεται σερβιτόρος στο τραπέζι. Αυτό ισχύει είτε παραγγέλνουμε φαγητό είτε ποτό. Τα ποτά συνήθως τα παίρνουμε οι ίδιοι, ενώ το φαγητό θα μας το φέρουν στο τραπέζι.
Υπόδειξη 7η
Στα εστιατόρια, δεν χρειάζεται να αφήσετε πουρμπουάρ. Τις περισσότερες φορές, πουρμπουάρ της τάξεως του 10-12% (ενίοτε παραπάνω) προστίθεται στον λογαριασμό πριν καν φτάσει στο τραπέζι. Αν δεν έχει προστεθεί, στο κάτω μέρος της απόδειξης γράφει με κεφαλαία γράμματα SERVICE NOT INCLUDED. Τότε συνηθίζεται να αφήνουμε 10% αλλά δεν είναι απαραίτητο. Μάλιστα, αν δεν είσαστε ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση ή το φαγητό, μπορείτε να ζητήσετε να σας αφαιρέσουν το service - και δεν μπορούν να πουν όχι, γιατί είναι προαιρετικό.
Υπόδειξη 8η
Αν χαθείτε ή δεν ξέρετε πώς να πάτε κάπου, μην φοβάστε να σταματήστε κάποιον και να ρωτήσετε, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι χαζό, π.χ. προς τα πού είναι το ποτάμι (για να προσανατολιστείτε). Δεν πρόκειται να γελάσει κανείς μαζί σας, και ο κόσμος γενικά είναι φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσει. Στο Λονδίνο πολλοί δρόμοι δεν έχουν πινακίδες με τις ονομασίες τους, και ο γρηγορότερος τρόπος να βρείτε πού είσαστε είναι να ρωτήσετε κάποιον που ξέρει. Αν δεν θέλετε να σταματήσετε κάποιον άγνωστο, ρωτήστε τους υπαλλήλους του μετρό που στέκονται στις εξόδους των σταθμών, ή κάποιον αστυνομικό ή community officer (αυτοί είναι σαν αστυνομικοί, αλλά δεν φοράνε τα ψηλά καπέλα των κανονικών αστυνομικών). Οι αστυνομικοί στην Αγγλία είναι πολύ εξυπηρετικοί.
Επίσης στις εξόδους του μετρό υπάρχουν πάντα αναλυτικοί χάρτες της περιοχής, με διάφορα σημεία μαρκαρισμένα (ξενοδοχεία, μουσεία, πρεσβείες κ.λπ.) ή πόστερ με οδηγίες για το πώς θα πάτε σε σημαντικά μουσεία ή μνημεία.
Υπόδειξη 9η
Στο Λονδίνο ζουν πάρα πολλοί ξένοι, και οι Άγγλοι γενικώς δεν έχουν κόλλημα με τις ορθές προφορές, ούτε απαιτούν από τους ξένους να μιλάνε με ευφράδεια. Συνεπώς μην διστάσετε να χρησιμοποιείστε τα αγγλικά σας, σε ό,τι κατάσταση και να είναι. Αν δεν σας καταλάβουν με την μία, ίσως είναι επειδή οι ίδιοι είναι ξένοι. Στην ανάγκη γράψτε τι ψάχνετε ή δείξτε τους στο χάρτη.
Υπόδειξη 10η
Όταν εξηγείτε σε κάποιον πού είσαστε ή πού θέλετε να πάτε, μην κόβετε το όνομα, αλλά πέστε το ολόκληρο. Άλλο πράγμα η Oxford και άλλο η Oxford Street. Άλλο πράγμα το Leicester και άλλο η Leicester Square, άλλο το Leeds κι άλλο το Leeds Castle κ.λπ. Αν δεν προσέξετε, μπορείτε να βρεθείτε σε εντελώς άλλο μέρος (ξέρω Έλληνες που την έχουν πατήσει έτσι).
Υπόδειξη 11η
Στην Αγγλία οδηγάμε ανάποδα. Συνεπώς και ως πεζοί πρέπει να προσέχετε διπλά γιατί τα αυτοκίνητα εμφανίζονται από εκεί που δεν τα περιμένετε. Πάντα να κοιτάζετε και δεξιά και αριστερά. Στα δύσκολα σημεία, γράφουν οδηγίες στο δρόμο (LOOK RIGHT ή LOOK LEFT). Αποφύγετε να διασχίζετε το δρόμο όπου να 'ναι. Είναι πολύ επικίνδυνο σπορ. Προτιμήστε τα φανάρια και τις διαβάσεις. Όταν υπάρχει διάβαση χωρίς φανάρια, τα αυτοκίνητα σταματάνε αν σταθείτε στην άκρη της διάβασης. Κατά τ' άλλα, μην ξεχνάτε ότι η θέση των πεζών είναι στο πεζοδρόμιο και όχι πάνω στο δρόμο.
Υπόδειξη 12η
Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι στην Βρετανία είναι αποκλειστικά και δια νόμου χώροι μη καπνιστών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να καπνίσετε σε εστιατόρια, καφέ, μουσεία, ξενοδοχεία, αεροδρόμια, αλλά ούτε και στους σταθμούς των λεωφορείων και των τρένων, παρόλο που είναι υπαίθριοι.
Αν είσαστε σε εστιατόριο, μπαρ κ.λπ. και θέλετε να καπνίσετε, θα πρέπει να βγείτε έξω και να σταθείτε δίπλα από την πόρτα του μαγαζιού. Αν είσαστε σε σταθμό θα πρέπει να βγείτε έξω από το σταθμό. Υπάρχουν ειδικές πινακίδες εκεί που αρχίζει ο χώρος μη καπνιστών. Αν καπνίζετε, φέρτε τσιγάρα από την Ελλάδα. Στην Αγγλία έχουν πάνω από 7 ευρώ το πακέτο.
Υπόδειξη 13η
Από πλευράς εγκληματικότητας, το Λονδίνο είναι αρκετά ασφαλές, αλλά στο μετρό (και σε μέρη που υπάρχουν πολλοί τουρίστες) κυκλοφορούν πορτοφολάδες. Προσοχή στα χρήματα και στα υπάρχοντά σας!
Υπόδειξη 14η
Ο καιρός είναι γενικά ήπιος και ευμετάβλητος. Μπορεί τη μια μέρα να κάνει κρύο και την επόμενη ζέστη (λέμε τώρα). Γενικά όσο πιο πολλή συννεφιά έχει, τόσο περισσότερη ζέστη κάνει. Οι ηλιόλουστες μέρες, ειδικά τον χειμώνα, είναι πιο κρύες. Χιονίζει σπάνια, και βρέχει συχνά, λίγο και επίμονα. Πάρτε ομπρελίτσα ακόμα κι αν η πρόγνωση είναι για ήλιο. Πάντως γαλότσες είναι απίθανο να χρειαστείτε, εκτός αν βγείτε στις εξοχές.
Υπόδειξη 15η
Οι ώρες του φαγητού είναι διαφορετικές απ' ό,τι στην Ελλάδα. Το πρωινό είναι στις 8-9 πμ, το μεσημεριανό στις 12-2 μμ και το βραδυνό συνήθως από τις 6-8 μμ. Τα εστιατόρια σερβίρουν ως τις 10 μμ περίπου, αλλά στις παμπ είναι δύσκολο να βρείτε φαγητό μετά τις 8-9 το βράδυ, και τα περισσότερα καφέ και σαντουιτσάδικα κλείνουν κατά τις 6. Για φαγητό μετά τις 10 το βράδυ, η καλύτερη λύση είναι να πάτε σε κάποιον σταθμό τρένου (όπου τα καφέ και τα σαντουιτσάδικα μένουν ανοιχτά ως αργά) ή σε ινδικό εστιατόριο.
Στο κέντρο του Λονδίνου θα βρείτε καφέ και μπαρ που μένουν ανοιχτά ως αργά. Εκτός κέντρου, η μόνη λύση για βραδυνή διασκέδαση είναι οι παμπ. Μερικές παμπ σερβίρουν και καφέ, αλλά οι περισσότερες μόνο μπύρες, κρασί και αναψυκτικά. Παμπ υπάρχουν παντού, σε κάθε γειτονιά, τόσο που όταν παίρνεις ταξί και ο ταξιτζής δεν ξέρει πού είναι ο δρόμος, μπορεί να το βρει αν του πεις την κοντινότερη παμπ (π.χ. it's near the Lion's Head). Οι παμπ συνήθως μένουν ανοιχτές μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα, αλλά δεν σερβίρουν μετά τις 11 μμ. Αυτό λέγεται "last orders" και μάλιστα χτυπάνε ένα καμπανάκι για να ξέρουν οι θαμώνες ότι είναι ώρα να παραγγείλουν το τελευταίο τους ποτό.
Υπόδειξη 16η
Στα μαγαζιά μπορείτε να πληρώσετε με χαρτονομίσματα, ακόμα και για μικρά ποσά. Δεν θα στραβομουτσουνιάσει κανείς, ούτε θα σας ζητήσει ψιλά, εκτός αν πραγματικά δεν έχει ψιλά για τα ρέστα και είναι δύσκολο να βρει. Ούτε θα σας κλέψουν ποτέ στα ρέστα. Αν μπερδεύεστε με τα ξένα νομίσματα, αντί να ψάχνεστε, απλώστε απλά το χέρι σας για να πάρει ο ταμίας όσα χρειάζονται.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
75 comments:
:)
υγ: το ta είναι πολύ προτιμότερο από το cheers...
Allow me to use that in my blog!!! ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ!!! Να το αντιγράψω? Θα πώ ότι είναι απο σένα. Ε??
@ The Bluelephant: Εγώ πάλι λέω πολύ συχνά cheers και σπάνια ta. Νομίζω το ta είναι πιο διαδεμένο όσο πιο βόρεια πας.
@ Doremi: Βεβαίως και ευχαρίστως :-)
Ωχου...ειναι πολλα και δεν θα 'ρθω!
χεχε!
Οτι εχει να κανει με το μετρο ισχυει και εδω παντως. Η μονη διαφορα, στην Ελλαδα οι αστυνομικοι δεν ειναι ευγενικοι!! :-))
Σωστά τα περισσότερα που λες.
Θέλω να συμπληρώσω στην 11η σημείωση: θέλει πολλή προσοχή όταν διασχίζει κανείς έναν δρόμο. Θυμάμαι την πρώτη φορά που πήγα στο Λονδίνο έβλεπα στον δρόμο γραμμένο Look Left πρώτα και έβλεπα αριστερά και μετά εξακολουθούσα να βλέπω αριστερά συνηθισμένη από την Ελλάδα (που βλέπεις πρώτα δεξιά και μετά αριστερά) και ξεχνούσα να γυρίσω το κεφάλι και να κοιτάξω προς τα δεξιά. Μια-δυό στο παρά τρίχα γλίτωσα από τα αυτοκίνητα που έρχονταν από δεξιά, την τρίτη το έμαθα όμως χεχε! :)
@ Eximnos: Η συμπεριφορά των Αθηναίων στο μετρό είναι επιεικώς απαράδεκτη. Καμία σχέση με το Λονδίνο. Οι Έλληνες αστυνομικοί επίσης δεν έχουν καμία σχέση με τους Βρετανούς ομόλογούς τους.
@ Δανάη: Tα περισσότερα; Δηλαδή βρήκες και λάθη; Χεχε :-p
Με τους δρόμους θέλει σίγουρα *πάρα* πολλή προσοχή.
Μαζεμένες πολλές τρελές οδηγίες. Θα μου χρειαστούν πολύ σύντομα!
Ευχαριστούμε και πάλι!
Ετοιμάζεις ταξίδι; Πες μου αν σε ενδιαφέρει κάτι συγκεκριμένο να αναφερθώ ειδικά :-)
THANX A LOT!!! :)
Βλέπω οι πρώτες σου υποδείξεις αναφέρονται στην ευγένεια. Υπονοείς κάτι; :)
Το άρθρο είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ, επειδή θέλω να πάω Λονδίνο, νομίζω πως φώτισες πραγματικά με τις υποδείξεις. Σημειώνω Υποδείξεις 1-2-3 και 4, τα άτομα είναι φοβερά ψώνια και τους αρέσει να ακούνε please και thank you. Όλο αυτό όμως έχει επηρεάσει πολύ θετικά την εικόνα τους. Υπόδειξη 5η: και αν βουλώσει η τουαλέτα? Υπόδειξη 7η: ευχαριστώ γιατί έχω ένα θέμα με τα μπουρμπουαρ και πάντα αφήνω. Υπόδειξη 12η: και πού καπνίζουμε? Υπόδειξη 14η: και μετά τις 6 το απόγευμα πού θα βγούμε για καφέ, δηλαδή πού πάνε, δεν βγαίνουν? ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ... Αλήθεια τώρα.
Συγνώμη θα σου πω τί παρατήρησα,
1ον Υπόδειξη 9η αντί για ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, βάλε ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ και 2ον Υπόδειξη 14η και 14η, άλλαξε το 15η και 16η, το έχεις βάλει δύο φορές.
Μπράβο βρε Σοφία!
Θα κέρδιζα πολλά αν σε είχα διαβάσει προτού σας επισκεφθώ.
Από την άλλη βέβαια, θα συμφωνήσεις πως η χαρά του να ανακαλύπτεις μόνος/η σου τις βρετανικές ιδιοτροπίες είναι ένα ανεπανάληπτο συναίσθημα.
Χαχαχα.Είσαι φανταστική!! Δεν ξέρεις πόσο μου λείπει αυτή η νοοτροπία των Εγγλέζων. Όλα τα κάνουν με ευγενικό τρόπο!!
Μετά από 8 χρόνια διαμονής μου έχουν μείνει γερά κατάλοιπα. Να φανταστείς ότι ακόμα...όταν πληρώνω σε ένα μαγαζί λέω thank you καθώς δίνω τα λεφτά!! Και με κοιτάνε οι πωλήτριες σα να είμαι εξωγήινος. Σοφία να σαι καλά.
Σοφίααααααα!Την εκτύπωσα τη σελίδα να την πάρω μαζί μου επειδή φεύγω.Θα τη διαβάσω ατο αεροπλάνο.ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!Μόνο αυτό έχω να πω.Σε ευχαριστούμε και πάλι πάρα πάρα πολύ,ειδικά αυτό με το κάπνισμα με ανακούφισε,επειδή έχω άσθμα και με τρελαίνει όταν μου φυσούν τον καπνό μέσα στα μούτρα.Βιβλιοπωλείο τόσο καλό δεν είχαμε εντοπίσει,εσημειώθη στα απαραίτητα της λίστας το Books etc.Όλα είναι κατατοπιστικότατα.Ένα είναι σίγουρο:Οι Μούκοι θα γυρίσουν δυό φορές πιο ευγενικοί από το Λονδίνο.Και πάλι ευχαριστούμε,τα λέμε στο γυρισμό!
χαχα δε σε προλαβαίνω.. πολύ κατατοπίστικό.. :):)
Εγώ δε λέω ποτέ ποτέ.. οι υποχρεώσεις μου μου το υπαγορεύουν..:):)
Δε βλέπω πάντως διαφορές από το 80..:):)
Καλημέρα και καλή ευδομάδα:):)
καλημέρα το είδα κ στον doremi. Πολύ κατατοπιστικό! :)
Τρομερά χρήσιμο και ενδιαφέρον. Θα μείνει στα υπ' όψιν διότι ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να σκάσουμε κατά κει...
Παρατηρήσεις:
Υποδειξη 2. Πλέον το έχω δει να συμβαίνει και στην Αθήνα και συγκινήθηκα! Κουλτούρα-Ευρώπη-Πολιτισμός :Ρ
Υπόδειξη 4. Εδώ ακόμα δεν....
Υπόδειξη 5. Θα βουλώσει ρεεεεεεεεεεεε
Υποδείξεις 6,7, 14. Τρομερά χρήσιμες, διατί είναι για τους ντόπιους αυτονόητες, για μας όμως κενό γράμμα
love&kisses
@ Doremi: Pleasure, my dear :-)
@ Γκρινιάρης: Όχι μόνο υπονοώ, αλλά θα το πω ευθέως σε μια από τις επόμενες αναρτήσεις. Watch this space ;-)
@ Lianne: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και τις υποδείξεις :-) Το κείμενο το έγραφα αργά χθες το βράδυ για να προλάβω την Moukelis και δεν είχα κουράγιο να το διορθώσω πριν το αναρτήσω. Σήμερα θα το συμμαζέψω και θα απαντήσω στις ερωτήσεις σου μέσα στο κείμενο.
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!
@ Emmanouil: Η χαρά του να ανακαλύπτεις τις ιδιοτροπίες οποιουδήποτε λαού είναι ωραίο συναίσθημα, αλλά αν πας κάπου για 3-4 μέρες το πιθανότερο είναι να μην προλάβεις να τις ανακαλύψεις όλες. Άλλωστε είτε τις ξέρεις από πριν είτε όχι, πάλι τις ανακαλύπτεις ιδίοις όμασι όταν βρεθείς στην ξένη χώρα :-)
@ Nobody: Άστα να πάνε. Κι εγώ τα ίδια!
@ Moukelis: Μην ανησυχείς για τίποτα. Δεν θα βρεις καπνό πουθενά στο Λονδίνο (εκτός από λίγο νέφος). Δεν επιτρέπονται ούτε τα τζάκια, για να μην επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα.
Από βιβλιοπωλεία να δείτε και το Waterstones και το Foyles (στην Charing Cross Road). Σας εύχομαι να περάσετε τέλεια!
@ Koulpa: Στη νοοτροπία σίγουρα δεν θα βρεις διαφορές. Η ευγένεια είναι σταθερή αξία ;-)
@ Roadartist: Ευχαριστώ πολύ (και τον Doremi που με προωθεί :-)
@ Zaphod: Μήπως ήταν Άγγλοι αυτοί που λέγανε τα sorry; Δεν εξηγείται αλλιώς χεχε!
συγχαρητηρια!!πολυ καλο!!παντα εψαχνα κατι τετοιο!
Θέλουμε και άλλα για Αγγλία.. Αν ποτέ πάμε, να σε έχουμε φυλαχτό.. :) Και πάλι ευχαριστώ. :)
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.
Αυτό με το "excuse me" το έχουν και στην Αμερική και μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση.
Περπατάς πχ στο δρομο σε προσπερνα κάποιος, πλησιάζοντας σε (χωρις όμως να σε ακουμπήσει) και ακους ένα "excuse me". :)
Για ποτό αν θες να πας μετά τις 12 πχ?
Το ρούφηξα το κείμενο!! Το αντέγραψα και το έσωσα στο σκληρό δίσκο!! Σοφάκι ευχαριστούμε πολύ! Είναι υπέροχο να έχεις ένα οδηγό για μια πόλη από κάποιον που ζει εκεί!!
Θέλω Λονδίνο τώρα!!! :))))
Σοφία, πολύ ωραίο το ποστ, αλλά ξέχασες να αναφερθείς στο πιο άχρηστο και ηλίθιο πράγμα στην Αγγλία - το νιπτήρα με τις δύο βρύσες. Μία για το πολύ κρύο και μία για το πολύ ζεστό και καμία για το χλιαρό. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ξυρίζονται αυτοί οι άνθρωποι...:)
ένα μόνο έχω να πώ...RESPECT...και στην Σοφία και στους άγγλους!!!
exaggelos...oeo???ελληνιστή,με κούφανες!!!
Σοφία μας έπεσαν πολλά τα 3 ποστ και δεν υπάρχει πολύς χρόνος.
Μάλλον θα ξενυχτήσω το βράδυ
Σοφία, μπορείς να μου πεις το email σου, θέλω να σου στείλω κάτι. Η' αν δεν θες να το πεις σε comment, στείλε μου ένα email (δες το δικό μου στο προφίλ μου) και θα σου κάνω reply. Ευχαριστώ!
@ Laplace78: Να 'σαι καλά :-)
@ Doremi: Κι άλλα; Τόσα έγραψα! Θα τα βαρεθείτε ;-)
@ Matrix: Έχει κλαμπ (κυρίως στο κέντρο) που μένουν ανοιχτά μέχρι αργά. Επίσης κάποιες παμπ μένουν ανοιχτές και μετά τα μεσάνυχτα. Αλλά γενικά δεν βγαίνει πολύς κόσμος αργά, μάλλον επειδή και οι συγκοινωνίες είναι δύσκολες μετά τα μεσάνυχτα.
@ Cinderella: Όποτε κλείσεις εισιτήρια, πες μου να γράψω κι άλλα :-)
@ Exaggelos: Σκέφτηκα ότι δεν χρειάζονται ειδικές οδηγίες για να χρησιμοποιήσεις ένα νιπτήρα με δύο βρύσες ;-)
Όσο για το πώς ξυρίζονται, γεμίζουν τον νιπτήρα και βουτάνε μέσα το ξυράφι, και όταν τελειώσουν ξεπλένονται με τρεχούμενο νερό.
@ Electronic396: Σου απαντώ αγγλιστί: cheers!
@ Maroulakos: Tα έγραψα όλα μαζί για να προλάβω τους Μούκους που φεύγουν αύριο πρωί για Λονδίνο. Ελπίζω πάντως να μην χρειαστεί να ξενυχτήσεις :-)
@ Δανάη: Θα σου στείλω ημέιλ.
Καλέ γιατί τόσα ευχαριστώ??Μήπως να τους φιλάμε και το χέρι?? (πλακα κάνω...) Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου, θα τις αξιοποιήσω άμεσα μιας και το φλεβάρη μας κόβω για ολιγοήμερο στο manchester!!
Όχι, το χειροφίλημα δεν είναι απαραίτητο ;-)
Χρήσιμες πολύ πληροφορίες.... Δεν έχω πάει ποτέ Αγγλία θα ήθελα πολύ όποτε τύχει θα σε θυμηθώ.....
Τα....;-))))
Εντάξει, πάντως μεταξύ μας ο διπλός νηπτήρας είναι λίγο πίκρα. Και δεν είανι να πεις οτι τον βρίσκεις μόνο σε παλιά σπίτια, και σε καινούριες κατασκευές τέτοιους βάζουνε! Και καλά το καλοκαίρι, αλλά τα πρωινά του χειμώνα πως να πλύνεις το πρόσωπο σου, ή με καυτό ή με παγωμένο νερό;!
@ Emy: Όποτε κανονίσεις ταξίδι για Αγγλία, μην διστάσεις να ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες.
@ Γκρινιάρης: Δεν είπα ότι δεν είναι πίκρα, απλά ότι δεν χρειάζονται ειδικές οδηγίες για να δεις ποια βρύση θα ανοίξεις ;-)
Η μεγαλύτερη πίκρα πάντως είναι όταν έχεις χωριστές βρύσες στη μπανιέρα. Εκεί να δεις γέλιο.
Από την άλλη, τουλάχιστον στην Αγγλία έχουμε πάντα τρεχούμενο ζεστό νερό :-)))))
Εντάξει, διπλή βρύση στο μπάνιο θα είναι μαρτύριο!!! Μα πραγματικά, με ποια λογική να δυσκολεύεις τη ζωή σου και να βάζεις τέτοιες βρύσες σε καινούριο σπίτι; Έχεις απάντηση;
Αυτό παιδί μου δεν είναι blog. Είναι βιβλίο του στυλ "England for Dummies" (σε έκδοση τσέπης).
Ωραίο το post πάντως.
@ Γκρινιάρης: Αυτό, αγαπητέ μου, είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια της φύσης και της κοινωνίας ;-)
Πάντως σοβαρά τώρα, νομίζω ότι πολλούς Άγγλους δεν τους ενοχλούν οι διπλές βρύσες γιατί έχουν συνηθίσει το "μπλουμ" είτε στη μπανιέρα, είτε στο νιπτήρα. Οι κατασκευαστικές εταιρίες πάλι γλιτώνουν χρήματα βάζοντας μόνο δύο βρύσες αντί για ολόκληρη μπαταρία ντους, που χρειάζεται να είναι και θερμοστατική. Μπορεί 1 προς 1 η διαφορά στην τιμή να μην είναι τεράστια, αλλά όταν χτίζεις 40-50 κατοικίες και η κάθε μία έχει δύο μπάνια, γιατί να σπαταλήσεις άσκοπα χρήματα για κάτι που ενοχλεί μόνο τους ξένους;
@ Λάκων: Αυτό το εκλαμβάνω ως κοπλιμέντο ;-)
Σωστό κι αυτό.
Τι ετοιμάζω βρε;
Έρχομαι το Σάββατο Λονδίνο για μία εβδομάδα. Θα μείνουμε σε ένα φίλο που μένει και δουλεύει Λονδίνο.
Έχουμε οργανωθεί: θέατρο, όπερα και το χριστουγεννιάτικο μπαλέτο μας!
Συνέχισε, μια χαρά είναι οι συμβουλές σου.
Ευχαριστούμε και πάλι!
Μα εσύ δεν χρειάζεσαι συμβουλές! Τα έχεις κανονίσει όλα :-)
Προτείνω συμπληρωματικά να πάτε εκκλησία (Αγγλικανική) την παραμονή το βράδυ. Είναι πάρα πολύ όμορφη η λειτουργία τους.
Χριστούγεννα στο Λονδίνο λέει πολύ. Να περάσετε τέλεια!
Να 'σαι καλά που μας κρατάς τις μνήμες ζωντανές. Πόσο μου έλειψαν μερικά από αυτά που γράφεις τα τελευταία χρόνια (και κάποια καθόλου βέβαια). Βέβαια στο Μάντσεστερ που ήμουν έγω δεν είναι τόσο πολιτισμένοι αλλά σε γενικές γραμμές με το φως της ημέρας δεν διαφέρουν ιδιαίτερα. Το βράδυ βέβαια παίζει να φας κανένα μπουκάλι στο κεφάλι αλλά δε βαριέσαι.. "παιδιά είναι βρε..." :p
Αυτό που μου άρεσε πάντως πολύ στο κείμενό σου είναι η εστίαση στις μικρές λεπτομέριες και χαζομαρίτσες που είναι πραγματικά ασήμαντα πράγματα τα οποία είναι όμως ΠΟΛΥ σημαντικά για τους βρετανούς. Όχι βέβαια πως παίζει και κάτι αν τους αμελήσεις, δεν παίρνουν και κεφάλι, αλλά αν αμελήσεις 2-3 μαζεμένα μικροπραγματάκια μάλλον ο βρετανός θα σε κοιτάξει με οίκτο και ύφος "το κακόμοιρο, είναι τελείως απολίτιστο!".
Αυτό με το μπουρμπουάρ δεν το ήξερα.
Άλλο η Oxford Street, άλλο η Oxford Road και άλλο η Oxford Grove. Τρέχα γύρευε δηλαδή.
Επιμορφωτικό αγαπητή.Του λες του άγγλου.χάλο.άι γουντ λάικ του απάσω γιου στο ξύλο.θενκς.....του ρίχνεις ένα χεράκι και μετά...ω άιμ βάρι σόρρυ.
Αυτό με τα χαρτια στις τουαλέτες πρέπει να το ψάξουμε....το είδε και ο αδερφός μου όταν πήγε Ρυμανία.Εγώ στην Γαλλία δεν θυμάμαι κάτι παρόμοιο.Μπορεί τα χαρτιά να διαλύονται μέσα και έτσι να υπάρχει λιγότερη επιβάρυνση στο περιβ'αλλον
@ Atron: Δε νομίζω ότι σε θεωρούν κακομοίρη ή απολίτιστο, αλλά τους ενοχλεί, γιατί είναι συνηθισμένοι αλλιώς. Κι εμένα όταν έρχομαι Ελλάδα με ενοχλεί η αγένεια, το σπρώξιμο, η μουρτζουφλιά, πόσο μάλλον τον Άγγλο που πάντα ζούσε με άλλους κανόνες. Και εντάξει, μπορείς να συμπεριφέρεσαι παντού όπως στη χώρα σου, αλλά προσωπικά βρίσκω ότι περνάς καλύτερα όταν εντάσσεσαι στο περιβάλλον. Έτσι στη Γαλλία λέω πολλά Bonjour Madame και Au revoir, στην Αγγλία πολλά Please και Thank you, και στην Ελλάδα σπρώχνω και βρίζομαι όσο μπορώ ;-)
@ Maroulakos: Δεν είναι μόνο αυτό. Οι Έλληνες λένε μόνο τα ονόματα, π.χ. όπως στην Ελλάδα θα πουν Βουλιαγμένης αντί για Λεωφόρος Βουλιαγμένης, έτσι όταν έρχονται στην Αγγλία λένε Oxford αντί για Oxford Street. Ξέρω μια κοπέλα που ήταν στην Oxford Street και ψώνιζε πριν πάρει το τρένο για να πάει να δει μια φίλη της εκτός Λονδίνου. Την παίρνει τηλέφωνο και της λέει: είμαι στην Oxford, θα έρθω στις 9 το βράδυ. ΟΚ της λέει η άλλη, θα σε περιμένω στο σταθμό. Έλα όμως που η μία πήρε το τρένο από το Λονδίνο και η άλλη την περίμενε στο σταθμό που έρχονταν τα τρένα από την Οξφόρδη! Είχε τελειώσει και η μπαταρία στο κινητό της μίας και έκαναν ώρες να βρεθούν. Απίστευτες φάσεις.
@ Island: Εσύ θα έρθεις στην Αγγλία για να ρίξεις ξύλο; Δεν μπορείς να πας απλά μετά από μια πορεία στα Εξάρχεια να βγάλεις το άχτι σου; :-p
Τι να το ψάξουμε παιδί μου, δεν πετάει κανείς χαρτιά στο καλαθάκι, και δεν είναι θέμα περιβάλλοντος, είναι θέμα υγειινής. Αν εσύ στη Γαλλία τα πέταγες στο καλαθάκι, ενδεχομένως κάποιος σε καταριέται ακόμα!!
@ Atron: Στο Manchester δεν με έχει φέρει ο δρόμος, αλλά πρέπει να είναι πιο άγρια τα πράγματα, ε;
υπέροχη δουλειά! ;)
Στο Μάντσεστερ γενικά δεν έχεις πρόβλημα αν ξέρεις που και πως να κινηθείς (και φυσικά αν δεν είσαι τραγικά γκαντέμης). Προσωπικά στα 6 χρόνια δεν είχα σχεδόν κανένα περιστατικό (μόνο μερικές υποψίες περιστατικών αλλά χωρίς να ανοίξει μύτη στην τελική).
Βέβαια φίλους μου τους είχαν ληστέψει στο δρόμο, άλλον τον είχαν κοπανήσει χωρίς λόγο κλπ αλλά προσωπικά δεν μου είχε κάτσει κάτι κακό. Ίσως ήταν απλά περισσότερο θέμα timing.
Πάντως είναι απίστευτα τα localia του βορρά. Μόλις ένα εξελιγκτικό στάδιο πάνω από τον ..μπαμπουίνο! :p Φαντάζομαι έχει πέσει στα χέρια σου ένα θειικό email με μία παρουσίαση σχετικά με τις διαφορές των clubs μεταξύ Newcastle και Στοκχόλμης.. :p
Κατατοπιστικό και καλογραμμένο το post.
Αυτό με το χαρτί (δηλ. ποτέ καλαθάκι) από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου το εφαρμόζαμε στο πατρικό μου και φυσικά τώρα και στο δικό μου.
Σοφία,
Το διάβασα τρεις φορές για να βρω κάτι να συμπληρώσω, κάτι να προσθέσω, κάτι να αλλάξω..τζίφος!!
Το post είναι τρομερό και κατατοπιστικότατο!
You are a proper LONDONer!!
ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΞΑΝΑ...ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ....ΜΟΝΟ ΥΓΕΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΩ...ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ...ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΕ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΛΑ...ΕΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΥΣ...ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ...ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ...
@ Natassa: Ευχαριστώ :-)
@ Atron: Νομίζω είναι περισσότερο προσοχή και σε μικρότερο βαθμό τύχη. Όπως και να 'χει, και τα δύο παίζουν το ρόλο τους στην αποφυγή των ...μπαμπουίνων.
Το ημέιλ δεν το έχω δει, αλλά φαντάζομαι το περιεχόμενό του :-D
@ DespinaK: Α, ώστε εσείς φταίτε όταν βουλώνουν οι σωλήνες ;-)
@ NdN: Ευχαριστώ πολύ και καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες.
@ Φαντασιόπληκτος: Ευχαριστώ και ανταποδίδω τις ευχές!
Ευχαριστούμε για τις ευχές!
Και ίσως κάπου τυχαία σε συναντήσουμε!
ε αφού δεν έχεις δει το email και δεν έχεις και email στο προφιλ σου (αν θέλει να σε κάνει ο Κακαουνάκης ανταποκρίτρια στο Λονδίνο πώς θα σε προσεγγίσει, με σχόλιο??? :p), το ανέβασα εδώ:
http://rapidshare.de/files/38078622/95207-SwedenvGB11.pps.html
enjoy!
@ Kitsosmitsos: Ποτέ δεν ξέρεις ;-)
Πάντως αν δεις καμιά ψηλή, ξανθιά, γαλανομάτα, ψηλά ζυγωματικά, αγαλμάτινο κορμί, ατέλειωτα πόδια... μην φωνάξεις Σοφία :-p
@ Atron: Δεν ανοίγει :-(
O Κακαουνάκης λες δεν έχει λογαριασμό στον Blogger, ε;
Εννοείται κοριτσάκι!! Θα σε ενημερώσω πάραυτα!!
Καλησπέρες! :))
Περίεργο που δεν ανοίγει.. το δοκίμασα και κατεβαίνει κανονικά. Βασικά αν μπαίνεις από τη δουλειά πολλές φορές οι εταιρίες βγαίνουν με μία κοινή ip address προς τα έξω και να έχετε πιάσει το όριο που βάζει το rapidshare ανά ημέρα. Δοκίμασε να το κατεβάσεις από το σπίτι κάνοντας κανονικά copy paste τη διεύθυνση.
Αν δεν ανοίξει δεν βαριέσαι.. αυτά τα πράγματα έτσι και αλλιώς έχουν αξία όταν έχεις φύγει από το νησί. Εσύ έτσι και αλλιώς τους έχεις live κάθε μέρα! :p Μέχρι να επαναπατριστείς (αν ποτέ επαναπατριστείς) όλο και κάποιος θα σου το στείλει.
Καλησπέρα! Για ακόμα μιοα φορά θα γράψω: Καταπληκτικό post!!!!
Μπορώ και εγώ να το αναρτήσω στην Πυξίδα μου. Με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ευγένεις και του μετρό??? Έχω και πρόσφατο περιστατικό και τα έχω πάρει... on the head!
Επίσης, επειδή προανήγγειλες άρθρο περί ευγένειας, να το καπαρώσω και αυτό από τώρα???
Πολύ καλό ποστ. Ένας έξυπνος οδηγός για το Λονδίνο με όμορφη & μεστή γραφή. Κι εγώ θα το αποθηκεύσω για μελλοντική (εύχομαι) χρήση.
Διαβάζοντας το κείμενο σας, νόμιζα ότι περιγράφατε την Αθήνα, την πρωτεύουσα της χώρας του Ξένιου Δία. Το ίδιο πράγμα λες και είμαστε με τους Εγγλέζους. Καλά για τη Σαλλονίκη δε μιλώ, αυτοί την ευγένεια την έχουν έμφυτη, δε χρειάζονται καν μαθήματα σαβουάρ βιβρ. Έχουν άλλωστε και το Ζαμπούνη από τη Βέροια που είναι μπαοκτζής και τους το διδάσκει τζάμπα αμα λάχει.
Ξεχάσατε να πείτε -δεν ξέρω αν αναφέρθηκε στα σχόλια- ότι οι Λονδρέζοι όπως και οι Αθηναίοι όταν ανοίγουν οποιαδήποτε πόρτα την κρατάνε καρτερικά ώσπου να περάσει και το άτομο που ακολουθεί από πίσω, ανεξάρτητα από το αν είναι γνωστός ή όχι, άνδρας ή γυναίκα κτλ.
Οι Εγγλέζοι φιλότιμο έχουν ή αυτό το έχουμε καπαρώσει αποκλειστικά εμείς και δεν το δανείζουμε σε κανέναν με τίποτα;
@ Cinderella: Ναι, ναι! Επίσης ξανακοίταξε τις προηγούμενες αναρτήσεις με τίτλο Notes on London, γιατί συνέχεια προσθέτω όταν θυμάμαι κάτι καινούριο.
@ Atron: Θα το δω από το σπίτι και θα σου πω. Ή θα σου στείλω ημέιλ ;-)
@ Penny: Πολύ ευχαρίστως να το αναρτήσεις :-)
Το ποστ για την ευγένια δεν ξέρω πώς θα βγει, μάλλον θα είναι κομμάτι από μεγαλύτερη ανάρτηση. Θα δούμε.
@ Dreamon: Σε ευχαριστώ και σε καλωσορίζω στις Κόκκινες Νύχτες :-)
@ Bidibis: Καλά που μου το θύμισες αυτό για τις πόρτες. Σκόπευα να το γράψω αλλά το ξέχασα! Cheers ;-)
Το φιλότιμο είναι περίεργη έννοια που γενικά αρχίζει να εγκαταλείπει και τους Έλληνες, μόνο που δεν το έχουμε καταλάβει...
Εγώ σε ευχαριστώ!!!
Όσο για το επόμενο, εδώ είμαστε, δε χανόμαστε!
Πολύ καλό ποστ! Θα το εκτυπώσω και θα το πάρω μαζί μου όταν πάω Λονδίνο!!!
Ευχαριστούμε Σοφία.
Αυτό με το cashback ισχύει ή το έφαγε η μαρμάγκα ;-)
Thank you!
@ Penny & Μαρία: Να 'στε καλά :-)
@ An-Lu: Ισχύει ακόμα. Εκείνο που πάει να εξαφανιστεί είναι η πληρωμή με τσεκ. Πλέον πολλά μαγαζιά δεν δέχονται τσεκ, μόνο κάρτες και ρευστό :-(
Θα ήθελα κάποια στιγμή (δλδ. κάποια από τα επόμενα Χριστούγεννα) να επισκεφτώ το Λονδίνο. Αλλά την φοβάμαι λίγο σαν πόλη. Εσυ Σοφία τι μου προτείνεις;
Thank you!
Κοίτα, μάλλον είναι η "δυσκολότερη" πόλη της Ευρώπης, αλλά δεν είναι κι άβατη.
Αν θες, πες μου τι είναι αυτό που φοβάσαι, να σου πω αν έχουν βάση οι φόβοι σου. Ίσως μου δώσεις και καμιά καλή ιδέα για μελλοντικό ποστ ;-)
Να, φοβάμαι λίγο τις τρομοκρατικές ενέργειες. (Έγινε κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό αν δεν κάνω λάθος - Είστε και στο μάτι της Αλ Κάιντα; αυτό που το βάζεις?). Άκουσα για τον μανιακό που σκοτώνει τις εκδιδόμενες γυναίκες.
Νομίζω ότι αυτά τα δύο παραδείγματα κάνουν.
Κοίτα να δεις, η τρομοκρατία πλέον είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, όχι μόνο στο Λονδίνο. Η μία εναλλακτική είναι να μην βγαίνεις από το σπίτι σου. Η άλλη είναι ότι λαμβάνεις 1-2 προφυλάξεις, κάνεις το σταυρό σου και συνεχίζεις κανονικά.
Για τον μανιακό δεν έχω ακούσει κάτι, αλλά αν δεν είσαι εκδιδόμενη γυναίκα, πιστεύω δεν θα έχεις πρόβλημα ;-)
Σοβαρά πάντως, η περιοχή του Λονδίνου έχει τόσο κόσμο όσο όλη η Ελλάδα μαζί, οπότε επόμενο είναι κατά καιρούς να κυκλοφορούν διάφορα κακοποιά στοιχεία. Εφόσον δεν πας σε κακόφημες γειτονιές μόνος σου, δε νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα.
Για την Αλ Κάιντα δεν μπορώ να σου πω κάτι για να σε καθησυχάσω, αλλά σε παραπέμπω σε Μαδρίτη, Αλγέρι, Αίγυπτο και όπου αλλού έχουν γίνει τρομοκρατικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια, για να δεις ότι δεν είναι μόνο το Λονδίνο στο στόχαστρο.
Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω ποιες οι κακόφημες γειτονιές του Λονδίνου για να τις αποφύγω. Ίσως αυτή είναι μια καλή ιδεά για ποστ. Θα μπορούσες (αν έχεις χρόνο φυσικά!) να πεις ποιες γειτονιές να αποφύγουμε και από ποιες πρέπει να περάσουμε οπωσδήποτε...
Ως τουρίστας είναι πολύ απίθανο να βρεθείς σε κακόφημες γειτονιές, γιατί είναι αρκετά μακριά από το κέντρο και δεν έχουν κάτι ενδιαφέρον να δεις. Όπως και να 'χει, ο χρυσός κανόνας είναι ότι αποφεύγουμε τα έρημα μέρη και τα σκοτεινά δρομάκια, και μετά τις 11 μμ τα μέρη όπου γίνεται πολύ μπούγιο (π.χ. έξω από κλαμπ).
Η πιο επικίνδυνη ώρα για να κυκλοφορείς έξω μόνος σου είναι από 11:30 μμ μέχρι 12:30 πμ, γιατί είναι η ώρα που κλείνουν οι παμπ και βγαίνουν στους δρόμους όλοι οι μεθυσμένοι. Αν είσαι έξω μόνος εκείνη την ώρα, καλό είναι να περπατάς με βήμα ταχύ και να μην σταθείς να πιάσεις κουβέντα με κανέναν. Αυτό που είναι πιο πιθανό να σου τύχει είναι να σε κλέψουν ή να διαπληκτιστείς με κάποιον για ασήμαντη αφορμή και να σου φέρει κανένα μπουκάλι στο κεφάλι. Αν περπατάς γρήγορα αποφεύγεις τους τσαντάκηδες, και αν δεν μιλήσεις σε κανέναν δεν πρόκειται να έρθετε στα χέρια. Έτσι είσαι απόλυτα ασφαλής ;-)
Πάντως εντάξει, δεν είναι και Σικάγο. Εγώ ας πούμε κυκλοφορώ αρκετά συχνά έξω γύρω στα μεσάνυχτα και δεν μου έχει τύχει τίποτα. Η βασική διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι ενώ στην Αθήνα όπου υπάρχει κόσμος γενικά είσαι ασφαλής, στην Αγγλία καλό είναι να αποφεύγεις την πολυκοσμία αργά το βράδυ, ειδικά κοντά σε σημεία νυχτερινής διασκέδασης, γιατί είναι όλοι τύφλα.
hi! Παραμονή Πρωτοχρονιάς και συνιθισμένη εδώ και 2,5 μήνες στο κρύο της Αγγλίας βγήκα χτες το βράδυ έξω πολύ ελαφριά ντυμένη καιτώρα έχω πυρετό! είμαι όλη μέρα στο κρεβάτι μπας και μπορέσω να κάνω τίποτα το βράδυ, αλλά βαρέθηκα και άρχισα να κοιτάω blogs! έχει πλάκα αυτή η ανάρτηση! Πιστεύω πως θα μου ήταν δύσκολο να συμβουλεύσω κάποιον πως να συμπεριφερθεί πριν πάει στην Αγγλία και να θυμηθώ όλες αυτές τις υποδείξεις... Πραγματικά πολύ καλό και συνοπτικό... Πάντως δεν ξέρω αν θα ήθελα να τα ήξερα όλα αυτά πριν πάω στην Αγγλία μου αρέσει που τα έμαθα και ακόμα μαθαίνω αρκετά σταδιακά!
Εχω να προσθέσω δυο πράγματα!
1. Το thank u, thanks, or cheers, δεν ξέρω αν πραγματικά το εννοούν ή το λένε τυπικά λόγω συνήθειας... τεσπα, εμείσ το λέμε μέχρι και στους οδηγούς λεωφορείου!
Υπόδειξη 17η:
Πάντα να ψάχνετε για ουρά, σειρά ακόμα και εκεί που νομίζετε ότι δεν υπάρχει... Γύρισα στην Ελλάδα για διακοπές και ακόμα ψάχνω! είχα ξεχάσει το εδώ χάος μας! Βέβαια αν φυσικά καταλάθως πάρετε τι σειρά κάποιου άλλου, δεν έγινε και τίποτα, το πολύ πολύ να σας πουν μου πείρατε τι σειρά... παρακαλώ πηγαίντε στο τέλος... σε αντιθεση με εδώ που μερικοί μπορεί να τσακωθούν πολύ άγρια μαζί σας αν ποτέ υπάρχει ουρά και τους "κλέψετε" καταλάθως τη σειρά!
*το εμείς στο πρώτο σχόλιο εννοώ στην πόλη που βρίσκομαι στην Αγγλία...
Σοφια μπορω να το χρησιμοποιησω σαν βαση για δικο μου post με link σε σενα?(γενικα για αγγλια και οχι για λονδινο)
Ευχαριστω!!!!
Βεβαίως και μπορείς :-)
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΥ!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! ΑΥΡΙΟ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΛΟΝΔΙΝΟ......
Post a Comment