Saturday 9 February 2008

Καλή Σαρακοστή!

Όχι δική σας, αλλά δική μας. Φέτος το δυτικό Πάσχα πέφτει πολύ νωρίς, στις 23 Μαρτίου για την ακρίβεια. Το οποίο σημαίνει ότι ενώ στην Ελλάδα δεν έχει καν ανοίξει το Τριώδιο, εδώ έχουμε μπει αισίως στην περίοδο της Σαρακοστής. Η Σαρακοστή των Δυτικών διαφέρει από αυτή των Ορθόδοξων γιατί ξεκινάει ημέρα Τετάρτη, κρατάει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, και δεν μετράει τις Κυριακές (ενώ η δική μας αρχίζει πάντα Δευτέρα και κρατάει 40 μέρες μέχρι την Κυριακή των Βαΐων, οπότε αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα).

Η παραμονή της αγγλικής Σαρακοστής είναι η Τρίτη της Άφεσης (Shrove Tuesday) η οποία δεν είναι το αντίστοιχο της Καθαρής Δευτέρας, όπως νομίζουν πολλοί, από την άποψη ότι η Καθαρή Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής και όχι η παραμονή της. Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν για την Τρίτη της Άφεσης, είχα κάνει σχετική ανάρτηση πέρσυ. Η μέρα αυτή λέγεται και Μέρα της Κρέπας (Pancake Day) γιατί συνηθίζεται να τρώμε κρέπες. Σύμφωνα με την αγγλικανική παράδοση, την περίοδο της Σαρακοστής τρώνε λιτά, και έτσι την παραμονή της Σαρακοστής συνήθιζαν να ξεπαστρεύουν ό,τι αυγό, γάλα και βούτυρο είχαν φτιάχνοντας κρέπες.

Η παράδοση αυτή συνεχίζεται ως τις μέρες μας, αν και πλέον η Σαρακοστή έχει πάρει διαφορετικό νόημα, και δεν έχει να κάνει με το πόσο λιτά τρως, αλλά τι κόβεις. Αντί να κόβουν το κρέας (και να ξεσκίζονται στα καλαμαράκια και τις αστακομακαρονάδες παριστάνοντας ότι νηστεύουν) οι άνθρωπο εδώ κόβουν ο καθένας ό,τι νομίζουν πως θα στερηθούν - το οποίο μπορεί να μην είναι φαγώσιμο, π.χ. κάποιος μπορεί να κόψει το τσιγάρο ή το ποτό. Η παράδοση αυτή μου αρέσει πολύ γιατί σημαίνει πως μπορώ να κάνω νηστεία που έχει νόημα - στην Ελλάδα δε νηστεύω ποτέ γιατί έτσι κι αλλιώς σπάνια τρώω κρέας, αυγά και γάλα. Στην Αγγλία κόβω συνήθως τις σοκολάτες, αλλά φέτος είπα να κόψω και τα γλυκά. Οπότε από την περασμένη Τετάρτη ως τις 22 Μαρτίου δεν θα φάω σοκολάτα ούτε γλυκό εν όψει του αγγλικού Πάσχα.

Φυσικά περιττό να σας πω ότι δυο-τρεις μέρες πριν τη Σαρακοστή ξεσκίστηκα στα γλυκά, τα κρουασάν, τις σοκολάτες και τα κέικ. Έφαγα τόσα πολλά που μπούχτισα και περίμενα πώς και πώς να αρχίσω τη νηστεία. Βέβαια έφτιαξα και τις κρεπούλες μου την Τρίτη - οι οποίες γίνονται πάρα πολύ εύκολα με αυτή τη συνταγή (όποιος θέλει βοήθεια στη μετάφραση, εδώ είμαστε). Πρώτα φτιάξαμε αλμυρές με μανιτάρια, ζαμπόν και τυρί, μετά περάσαμε στις γλυκές: σοκολάτα-μπανάνα και τελείωμα με την κλασική αγγλική λεμόνι-ζάχαρη. Την πρώτη την έβγαλα και φωτογραφία. Τις υπόλοιπες δεν τις πρόλαβα γιατί έγιναν ανάρπαστες!


Και τέλος, η απορία του Σαββατόβραδου: αφού η αγγλική Σαρακοστή δεν μετράει τις Κυριακές, αύριο μπορώ να φάω ένα γλυκάκι; Εσείς τι λέτε;

40 comments:

DaNaH said...

Ωραίο post Σοφία! Συμφωνώ στα όσα λες περί νυστείας. Εγώ την έχω καταργήσει εδώ και χρόνια. Η νυστεία πρέπει να γίνεται όχι υποχρεωτικά και καταναγκαστικά όπως γίνεται εδώ στην Ελλάδα, αλλά γιατί θέλει το κάθε πρόσωπο να κάνει "αποτοξίνωση" από κάτι.

Πάντως και μόνο στην ιδέα ότι στερείσαι κάτι σε κάνει να το θέλεις περισσότερο να το φας! Όλα είναι θέμα ψυχολογίας. Το καλύτερο είναι να έχει κανείς μια ισορροπημένη διατροφή και να τρώει από όλα, διότι όλες οι τροφές, μηδενής εξαιρουμένης, είναι πολύ χρήσιμες. Φυσικά όλα με μέτρο και χωρίς υπερβολές.

Εγώ θα σου πρότεινα εάν το έχεις παρακάνει με τα γλυκά τελευταία να τα αποφύγεις για κάποιες μέρες, δεν χρειάζεται να είναι όμως υπερβολικά πολλές. Αν τώρα εσύ νιώθεις ότι μπορείς να αντέξεις πολλές χωρίς αυτά μπράβο σου! Εγώ δεν θα μπορούσα χεχε!

Όσο για αύριο, αφού το έχεις πάρει απόφαση να τα αποφύγεις τις προσεχείς ημέρες, indulge yourself! ;-)

Σοφία said...

Κοίτα, για να είμαι ειλικρινής, μέχρι στιγμής (4 μέρες) δεν μου έχουν λείψει ιδιαίτερα ούτε τα γλυκά ούτε οι σοκολάτες. Γενικά προτιμώ να κόβω κάτι μαχαίρι, παρά να τρώω "λίγο απ' όλα". Κάποτε είχα κόψει τις σοκολάτες για 2 χρόνια, μια άλλη φορά είχα κάνει πάνω από 6 μήνες να φάω αυγό. Δεν είχα νιώσει καμία στέρηση. Ούτε και αύριο με νοιάζει αν θα φάω γλυκό. Περισσότερο ανησυχώ για το επόμενο Σάββατο που θα μαζευτούμε να γιορτάσουμε του Αγίου Βαλεντίνου, και σκέφτομαι ότι δεν γίνεται να μην φάω σοκολάτα! Τεσπά... κάπως θα το δικαιολογήσω ;-)

NdN said...

Καλημέρα!

Λέω να μην φας γλυκό αύριο. Επιτρέπεται μία παρασπονδία αυτές τις 40 μέρες και λέω να την κάνεις το επόμενο Σάββατο. :)

Και εγώ πάντως σαν κι εσένα, αν είναι να κόψω κάτι προτιμώ "μια κι έξω". Είχα κόψει το κάπνισμα για ένα χρόνο κάποτε.

Αυτό με την Pancake Tuesday δεν το ήξερα. Το έμαθα από κάποια συνάδελφο στη δουλειά, πάντως την επόμενη χρονιά αν ξαναφτιάξεις, κράτα μου μία με σοκολάτα και μπανάνα!

ADERGHIL said...

tha mazeuteite na giortasete tou agiou valentinou? does that involve an orgy? :p

sorry, it's 6am,just got home,feeling a bit tipsy :p

ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ said...

Μου άρεσαν πολύ οι πληροφόρίες που έδωσες και δεν τα ήξερα όλα αυτά. Αυτή η κρέπα με λεμόνι και ζαχαρη κάτι μου έκανε, διότι οι κρέπες με σοκολάτα είναι πάντα εκτός συναγωνισμού! Δεν μπορώ να σου πω τι να κάνεις με τα γλυκά γιατί εγώ δεν μπορώ να τα στερηθώ (με ολέθρια αποτελέσματα στην ζυγαριά μου!), οπότε πώς να μιλήσω; Οτι σε φωτίσει Ο Θεός που έλεγε και η γιαγιά μου!

philos said...

Και μου το είπανε στην δουλειά και δεν το πίστευα ότι φέτος είναι τόσο νωρίς το Πάσχα στην Αγγλία.
Το ίδιο ισχύει και για το καθολικό Πάσχα?

Και μακρυα απο τα γλυκά βλάσφημη!!!
Εκτός και αν έρθεις Ελλάδα που ισχύει το ελληνικό πάσχα. Προλαβαίνεις μέχρι τις 10 ΜΑΡΤΊΟΥ.

moukelis said...

Σοφάκι φάε ό,τι θες παιδί μου,και την Κυριακή κι όποια μέρα θες.Άμα έχεις αποφασίσει να νηστέψεις για αποτοξίνωση και για να νιώθεις εσύ καλά,εντάξει.Αλλά δε χρειάζεται να καταπιέζεσαι.Εγώ δεν έχω νηστέψει ποτέ,και τι εγινε;
Καλημέρα! :@)

Γκρινιάρης said...

Νομίζω οτι αυτός ο τρόπος νηστείας, του να στερηθείς κάτι που αξίζει να το στερηθείς, και πραγματικά να το στερηθείς είναι πιο ουσιαστικός. Όπως λες, το να στερείσαι κρέας (άσχετα αν γενικά το τρως ή όχι) και από την άλλη να τρως τον αγλέορα σε νηστίσιμα είναι λίγο... κάπως!

Καλημέρα!

KitsosMitsos said...

Φάε μια σοκολατίτσα. Άσε που η σοκολάτα σε μικρές ποσότητες είναι γιατρικό, χωρίς πλάκα.
Αξίζει η παρασπονδία.
Όσο για το νόημα της νηστείες, συμφωνώ απολύτως. Απλώς ως ελληνάρες βρήκαμε πάλι τα παραθυράκια...
Την καλημέρα μου.

Σοφία said...

@ NdN: Λες η μια παρασπονδία να μην πειράζει, ε;

@ BathTub Is/land: You'll have to wait and see (or check out last year's report ;-)

@ Lena Manta: Κι εγώ έτσι έλεγα για τις κρέπες με ζάχαρη και λεμόνι, αλλά όταν δοκίμασα άλλαξα γνώμη :-)

@ Philos: Ναι, όλα τα δυτικά Πάσχα είναι την ίδια μέρα.

Α δεν θα νηστέψω δυο φορές. Μην το παρακάνουμε! Μετά τις 22 Μαρτίου τρώω απ' όλα :-)

@ Moukelis: Δεν το κάνω για αποτοξίνωση, ούτε για να κοινωνίσω. Το κάνω σαν υπενθύμιση ότι έρχεται το Πάσχα και για πολιτιστικούς λόγους (διατήρηση των παραδόσεων κ.λπ.). Συνεπώς καλό είναι να το κάνω σωστά :-)

Πέρσυ άρχισα τις παρασπονδίες αρκετά νωρίς και στο τέλος απλά έτρωγα λιγότερα γλυκά απ' ό,τι συνήθως, δηλαδή τελικά μόνο νηστεία δεν έκανα!

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Αυτό ακριβώς. Δηλαδή όταν ακούω "φάγαμε σήμερα μια αστακομακαρονάδα άλλο πράγμα" και μετά παραγγέλνουν πίτσα χωρίς σαλάμι - σιγά την στέρηση δηλαδή - πραγματικά αναρωτιέμαι τι νόημα έχει η νηστεία! Ή το άλλο με την νηστήσιμη τυρόπιτα που είναι *ακριβώς* σαν την κανονική; Και δεν τρώω την κανονική καλύτερα; Τι ουσία έχει να παριστάνω ότι νηστεύω, αφού αυτό που τρώω είναι ίδιο μ' αυτό που στερούμαι;

@ Kitsosmitsos: Θα την κάνω την παρασπονδία (διπλή) την επόμενη εβδομάδα. Σήμερα αποφάσισα να κρατηθώ :-)

N.Ago said...

Να φας Σοφία, γιατί όχι; :)
Καλή Κυριακή!!!

cinderella said...

Τρελαίνομαι για τις κρέπες, για τα γλυκά και για το καλό φαγητό γενικότερα! Πειράζει που μου τη σπάει η νηστεία και απλά την ακολουθώ μερικές φορές για αποτοξίνωση και μόνον;
Σοφάκι να φας οτι λαχταρά η καρδιά σου! Εγώ αυτής της σχολής είμαι! (Ακόμα και ποπ κορν ;))

ADERGHIL said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Κρέπα σοκολάτα-μπισκότο-κρέμα ζαχαροπλαστικής έχεις δοκιμάσει; Αν όχι, δοκίμασέ το, μετά τη νηστεία :P

Πάντως, εγώ δεν μπορώ να ζήσω χωρίς γλυκό. Χωρίς φαΐ ίσως...

Shadowface said...

Κρέπα με ζάχαρι κ λεμόνι τρώνε ανέκαθεν οι κάτοικοι της βόρειας γαλλίας, το ξέρω γιατί είναι ένας φίλος από εκεί κ είναι πολύ νόστιμες.
Επίσης να ξέρετε ότι η σαρακοστή δεν συμβαίνει κυρίως για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες κτλ κτλ διότι η ορθόδοξη εκκλησία είναι πολύ πρακτική, τις ημέρες αυτές γίνεται η αναπαραγωγή των ζώων κυρίως αμνοεριφίων κ βοοειδών, οπότε μην τρώγοντας αυτές τις μέρες τα βοηθάμε να αναπαραχθούν κ να γεννήσουν με την ησυχία τους κ αυτός είναι κ ο κύριως λόγος, το ξέρατε αυτό άραγε? Οπότε είναι άσκοπο να νηστέψουμε άλλα πράγματα γιατί δε βοηθάμε τη φύση με τα άλλα.

Σοφία said...

@ N.Ago: Επίσης!

@ Cinderella: Ακόμα και ποπ-κορν; Σούπερ!

Τίποτα δεν πειράζει. Ο καθένας πράττει όπως νιώθει :-)

@ BathTub Is/land: Subbuteo is table football. It was very pupular in the 80's.

Why don't you do something similar with your own friends? It's really good fun :-)

@ Deninho: Όχι, αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι θεϊκή! Την βάζω στα υπόψην.

@ Shadowface: Aυτό μπορεί να ίσχυε όταν έσφαζαν τα ζώα και τα έτρωγαν αμέσως. Τώρα που έχουμε ψυγεία, καταψύκτες και συντηρητικά, δεν έχει κανένα νόημα να μην τρώμε κρέας ειδικά την περίοδο της αναπαραγωγής - για να μην σου πω ότι αν ήταν αυτός ο σκοπός μας, θα έπρεπε να νηστεύουμε μετά το Πάσχα, όχι πριν.

Σοφία said...

@ Shadowface: Και για τις κρέπες που είπες, μιλάμε για ΒΑ Γαλλία ή ΒΔ? Υποθέτω ΒΔ.

Shadowface said...

Όχι βορειονατολική σύνορα με γερμανία.
Όχι γιατί σφαγμένο ζώο δε γεννάει άρα πριν. Γιατί δεν τα τρώγανε γάλακτος παλιά, πάλι πρακτικό το θέμα, μεγάλο βόδι ταίζει πιο πολλούς.

ADERGHIL said...

this is a cultural shock..i never knew the actual name was subbuteo...i called it 'souts' (don't ask me why)...

fetos i'm boycotting the day anyway. it was a mutual decision. suppossedly :p

Σοφία said...

@ Shadowface: Τώρα με μπέρδεψες τελείως. Δεν ξέρω καν τι είναι το γάλακτος. Δεν είμαι και πολύ κρεατοφάγος...

@ BathTub Is/land: You learn a new thing every day, eh? (Άκου σουτς!)

I boycott it every year. I give/receive a card (doing my bit for Hallmark) but that's about it. Usually we celebrate it as friendship day anyway, which is much more meaningful if you think about it.

ADERGHIL said...

asxeto, molis diavasa gia ti fwtia sto camden. paei i pub i used to go for drinks to. krima..

Σοφία said...

Σκέψου εμένα που δεν έχω πάει ποτέ στο Camden... Θα το δω μια και καλή ανακαινισμένο!

ADERGHIL said...

ti ennoeis den exeis paei pote :p ? tha fantazomoun oti exeis paei pantou sto londino, judging by the posts and the cool photos...
not that Camden is THAT amazing but it's worth a visit I think.
sovara, pote :p?

ADERGHIL said...

p.s. i am observing a very good and accurate comment timing today :p

Σοφία said...

Ποτέ. Never. Jamais. Απλά δεν με έχει φέρει ο δρόμος...

I've been to many other places though ;-)

ADERGHIL said...

you missed hampstead too an thimamai kala :p

Σοφία said...

Yep. Pretty much all of that area is uncharted territory for me.

Aggelos Spyrou said...

Πήραμε και τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις, αρπάξαμε και μια λιγούρα με τις κρέπες σου!!! :)

Πάω να φτιάξω ένα τοστάκι...

Giorgio said...

Εγώ πάντως προτείνω να κάνεις ότι πραγματικά θέλεις!!!Ποτέ να μην κοιτάς τα πρέπει και τους κανόνες!

Κατά την ταπεινή μου γνώμη τσάκισε και μια σοκολάτα για μένα!!!

Καλό βράδυ...!

Υ.Γ. Πολύ ωραίο post με αρκετά νέα πράγματα για μένα!!!

Anonymous said...

ωραιο συστηματακι αυτο με τα γλυκακια πριν το ξεκινημα της σαρακοστης και η φωτο μου ανοιξε την ορεξη βραδιατικα!! πως γινεται να μη μετραει τις κυριακες, δηλαδη τι μπορουν να φανε τοτε;

καλη εβδομαδα!

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Πράγματι Σοφούλα μας, κι εγώ αυτού του είδους τη νηστεία που περιγράφεις τη βρίσκω πολύ πιό ουσιαστική από τη δική μας! Αλλά εδώ οι παπάδες μας τα έχουνε "κόψει & ράψει" όλα όπως τους βολεύει...
Εγώ θα σου έλεγα καλύτερα να μήν αρχίσεις από τώρα τις παρασπονδίες πάντως!
Φιλιά & Καλή εβδομάδα

Σοφία said...

@ Aggelos Spyrou: Αχ μην λες τοστ! Θέλω κι εγώ, αλλά μας έχει τελειώσει το ψωμί :-(

@ Giorgio: Ευχαριστώ και καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

@ Lifewhispers: Δεν ξέρω αν κόβουν τη νηστεία τις Κυριακές (μάλλον είναι δική μου πατέντα αυτό χιχι). Πάντως τις Κυριακές δεν τις μετράνε στη Σαρακοστή γιατί θεωρούν ότι κάθε Κυριακή γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου, συνεπώς οι Κυριακές είναι στην ουσία γιορτές από μόνες τους.

@ Ηλιαχτίδα: Όντως, πολύ ουσιαστικότερη. Μια μικρή (μικρούτσικη) παρασπονδία την έκανα, αλλά τουλάχιστον δεν άγγιξα σοκολάτα ή γλυκό-γλυκό.

Adonios GK said...

Εγώ πάλι έχω μια άλλη απορία...
Γιατί δεν κάνεις τη σαρακοστή τη δικιά μας ώστε να τρως γλυκάκια μέχρι να αρχίσει;
Μη μου πεις ότι ασπάστηκες τους Αγγλικανούς!!!!! :P

Crazy Tourists said...

Μμμμμμμμ!! Μιαμ μιαμ!!

CrazyTourist2

Σοφία said...

@ Adonios: Οι βασικοί λόγοι είναι δύο. Πρώτον μου αρέσει περισσότερο το σκεπτικό της δικής τους Σαρακοστής (να κόψεις δηλαδή κάτι που πραγματικά θα το στερηθείς). Δεύτερον είναι πιο εύκολο να πηγαίνεις με τους ρυθμούς της χώρας που ζεις, παρά να προσπαθείς να επιβάλλεις τους δικούς σου. Όχι ότι μου το ζητάει κανένας, άλλωστε εδώ από πολυθρησκεία άλλο τίποτα, απλά εγώ αισθάνομαι πιο καλά όταν δεν πάω κόντρα στο ρεύμα.

Φυσικά δεν θα γιορτάσω το δικό τους Πάσχα, το δικό μας θα γιορτάσω, αλλά στην τελική δε νομίζω ότι έχει και μεγάλη σημασία. Άλλωστε όλα αυτά είναι τυπικά - η ουσία είναι αλλού.

@ Crazy Tourist2: Κι εσύ λάτρης της κρέπας να υποθέσω, ε;

Crazy Tourists said...

Κι εγώ κι εγώ!!
Επειδή όμως μια ταραχή την πήρα με τόσα φαγητά, το σχόλιο ήθελα να το αφήσω από πάνω!! Αυτή η παπίτσα πολύ με ενδουσίασε!!

CrazyTourist2 :D

Σοφία said...

Χαχα ένιωσες μια ζάλη, ε; Σε καταλαβαίνω απόλυτα!

Η παπίτσα ομολογώ ότι ήταν εξαιρετική. Και οι κρέπες επίσης :-)

seaina said...

Κάθε τέτοιο post μου ανοίγει την όρεξη και μου θυμίζει ότι πρέπει να μάθω να μαγειρεύω κάτι διαφορετικό!

Σοφία said...

Αν τυχόν το πλάνο ναυαγήσει, υπάρχουν πάντα τα εστιατόρια ;-)