Thursday, 1 May 2008
Εσείς εξοχές, εμείς εκλογές
Όπως έχουμε ξαναπεί, η Πρωτομαγιά στην Βρετανία δεν είναι αργία, οπότε σήμερα δουλεύαμε κανονικά. Όχι μόνο αυτό, αλλά έχουμε και δημοτικές εκλογές.
Οι εκλογές στην Αγγλία, είτε δημοτικές είτε βουλευτικές, γίνονται καθημερινές, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες. Ο καθένας ψηφίζει στον τόπο που μένει και η διαδικασία είναι πολύ απλή: 1-2 εβδομάδες πριν τις εκλογές λαβαίνεις ταχυδρομικώς μια κάρτα, περίπου σε μέγεθος καρτ-ποστάλ, που έχει τα στοιχεία σου και πληροφορίες για το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζεις. Τα εκλογικά κέντρα είναι συνήθως μικρά λυόμενα που στήνονται στις γειτονιές, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμα, και οι κάλπες μένουν ανοιχτές από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Το καλύτερο για μένα (που στην Ελλάδα πρέπει να ταξιδεύω 8 ώρες για να ασκήσω τα εκλογικά μου δικαιώματα) είναι ότι εδώ σπάνια χρειάζεται να περπατήσεις παραπάνω από 10-15 λεπτά για να πας στο εκλογικό κέντρο. Μπορείς επίσης να ψηφίσεις ταχυδρομικώς ή μέσω πληρεξούσιου. Η όλη διαδικασία είναι εύκολη, γρήγορη και άνετη. Προσωπικά υπολογίζω να μου πάρει το πολύ 10 λεπτά, γιατί έχουμε εκλογικό κέντρο κυριολεκτικά στα πέντε βήματα (χεχε).
Παρόλες τις διευκολύνσεις, η προσέλευση στις εκλογές κυμαίνεται στο 40-45%. Τόση είναι η απάθεια, που έχουν κυκλοφορήσει και διαφημίσεις - όχι διαφημίσεις των υποψηφίων, αλλά διαφημίσεις για τις εκλογές καθαυτές. Το οποίο είναι μεγάλο κρίμα γιατί η επιλογή δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου αφορά άμεσα τους κάτοικους κάθε περιοχής, όχι μόνο γιατί οι δήμοι εδώ έχουν αυξημένες αρμοδιότητες (π.χ. αστυνόμευση, συγκοινωνίες) αλλά και γιατί φορολογούμαστε άμεσα από τον δήμο για τις δημοτικές υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση πάρκων, σχολεία κ.λπ.). Το δε ποσό των φόρων δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο: στην περιοχή μου, που είναι από τις φθηνές, κυμαίνεται από £900-2700 (1200-3500 ευρώ) το χρόνο αναλόγως με το μέγεθος του σπιτιού που μένεις. Όποιος μένει σε διάρι και πάνω πληρώνει στο νερό 2000 ευρώ.
Το καλό βέβαια με τις εκλογές στην Αγγλία είναι ότι επειδή ο κόσμος δεν είναι τόσο παθιασμένος, δεν επικρατεί η ίδια βαβούρα που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν ομιλίες, αφίσες, φειγ βολάν, ντουντούκες και σημαιάκια. Τόσες μέρες, σήμερα είδα για πρώτη φορά φυλλάδια πεταμένα στο δρόμο. Τις προηγούμενες μέρες ήταν πολύ λίγοι αυτοί που μοίραζαν και στα έδιναν στο χέρι, αφού πρώτα σε ρωτούσαν αν ψηφίζεις στις εκλογές (να μην πηγαίνουν χαμένα). Επίσης το άλλο καλό είναι ότι οι δημοτικές εκλογές δεν είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένες, με αποτέλεσμα πολλοί να ψηφίζουν διαφορετικό κόμμα από αυτό που υποστηρίζουν συνήθως ή και διαφορετικά κόμματα στις ίδιες εκλογές, π.χ. Δήμαρχο ενός κόμματος και δημοτικούς σύμβουλους άλλου (μας δίνουν χωριστά ψηφοδέλτια).
Στο Λονδίνο θεωρείται βέβαιο ότι δήμαρχος θα εκλεγεί είτε ο τωρινός δήμαρχος Ken Livingstone, ο οποίος υποστηρίζεται από το κυβερνόν σοσιαλιστικό κόμμα, είτε ο Boris Johnson, που υποστηρίζεται από τους συντηρητικούς. Απ' ό,τι λένε οι σφυγμομετρήσεις, οι δυο τους είναι πολύ κοντά σε ποσοστά - πάλι οι αναποφάσιστοι θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα! Το άλλο θέμα που απασχολεί είναι ποια κόμματα θα καταφέρουν να εκλέξουν αντιπροσώπους στο δημοτικό συμβούλιο και αν οι ακροδεξιοί θα μείνουν εκτός δημοτικού συμβουλίου ή όχι. Για να εκλέξει ένα κόμμα συμβούλους πρέπει να πάρει το 5% των ψήφων - στις περασμένες εκλογές οι ακροδεξιοί πήραν 4.8% και έμειναν έξω παρά τρίχα ή για την ακρίβεια παρά 5.000 ψήφους. Το μύνημα προς όλους τους ψηφοφόρους από τα περισσότερα κόμματα είναι "ψηφίστε οποιονδήποτε εκτός από τους ακροδεξιούς" γι' αυτό αν κανείς με διαβάζει από το Λονδίνο, ας αφήσει το κομπιούτερ και να πάει να ψηφίσει! Αν δεν ξέρετε ποιον να διαλέξετε, διαβάστε το σχετικό ποστ που έκανε ο NdN.
Καλή ψήφο (και στους εν Ελλάδι, καλή πρωτομαγιά)!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
47 comments:
Ante Sofia kalo voli.I provlepsi mou ine oti ton nin karpero dimarho sas den ton vlepo na ksanavgeni mias kai i diafthora ehi pliksi poli to kiros ton ergatikon(apo ergatikous den ipostirizete o nin?)
Poli ipsili ontos i fori.
Esi pote tha diadilosis gia miosi ayton?Hosou tora se kamia diadilosi pou ine kai tis modas ...
KALO MHNA
Προφανώς στην γηραιά η εργατική τάξη δεν υπάρχει. Μα όλοι πλούσιοι είναι εκεί; Κανας γαμβρός παίζει;
Φιλιά πολλά και καλό μήνα!
@ Cursed: Δεν έχει διαδηλώσεις εδώ μάτια μου ;-)
@ Radiopoint: Επίσης!
@ El: Αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί φτωχοί. Αλλά τι να κάνουν, πληρώνουν και λένε κι ευχαριστώ.
σαν γνησια ελληνιδα κατλαβαινω το λογο για το ποσοστο της αποχης!δε φτανει που τους ζητανε να ψηφισουν, δεν τους δινουν και ουτε μια μερα αδεια ως ευχαριστω που ασκησαν τα εκλογικα τους καθηκοντα(κι ας χρειαζεται μονο 15 λεπτα περπατημα)!!!χεχεχεχ
καλο μηνα!
Μα παντού οι αναποφάσιστοι είναι που επηρεάζουν -και εν τέλει διαμορφώνουν- το εκλογικό αποτέλεσμα!
@ Lifewhispers: Μου πήρε ακριβώς 7 λεπτά να σηκωθώ από το κομπιούτερ, να βάλω παπούτσια, να κατέβω δύο ορόφους με τα πόδια, να πάω στο εκλογικό κέντρο, να ψηφίσω και να γυρίσω πίσω. Μήπως να ζητούσα 2 μέρες άδεια ως ανταμοιβή; Χεχε ;-)
@ Uncle: Για να δούμε, για να δούμε! Σε λίγη ώρα θα αρχίσουν να ανακοινώνουν τα πρώτα αποτελέσματα.
Καλό Μήνα!!!! Πολύ αδιάφορες είναι οι δημοτικές εκλογές ή είν η ιδέα μου; χαχαχα
παντως σοφακι οι εκλογες σε αυτες 'τις προηγμενες' χωρες γινονται καθημερινες 'για αλλους λογους'..
πχ στην αμερικη γινονται Τριτη κ φυσικα οι δουλειες δεν δινουν αδειες..Γιατι?Μα πως αλλιως θα εβγαιναν τα Μπουσακια???
για σκεφτειτε το..
Αχά! Δηλαδή έχεις πάρει και την αγγλική υπηκοότητα κανονικά, ε;
Να σου πω, προσωπικά προτιμώ τις εκλογές έτσι όπως τις περιγράφεις. Μακάρι και εδώ να ήταν έτσι ήρεμα. Φυσικά δεν συμφωνώ με την αποχή, αλλά όλη αυτή η φασαρία που γίνεται στην Ελλάδα είναι υπερβολική!
Easter Eggs
Καλημέρα Σοφία μου,
πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας έδωσες για τις εκλογές στην Αγγλία. Καμιά σχέση με την Ελλάδα που οι εκλογές είναι ολόκληρο πανηγύρι. Ίσως γι' αυτό να είμαστε για τα πανηγύρια....
@ Mmexer: Δεν ξέρω... σου είναι αδιάφορες;
@ Laplace: Αυτό που λες αγγίζει τα όρια της φαντασίας. Στην Αγγλία ο περισσότερος κόσμος δουλεύει από τις 9 πμ ως τις 5 μμ. Τα εκλογικά κέντρα είναι ανοιχτά από τις 7 πμ ως τις 10 μμ - 2 ώρες πριν και 5 ώρες μετά, σε απόσταση 10 λεπτών το πολύ από το σπίτι σου. Αν θες 1 μέρα άδεια για να επενδύσεις 10 λεπτά για να εκλέξεις αντιπρόσωπο να σε κυβερνήσει για 4 χρόνια, προφανώς δεν σε ενδιαφέρουν αρκετά τα κοινά, και καλύτερα να μείνεις σπίτι σου και να αφήσεις τους άλλους να αποφασίσουν για σένα.
@ Δανάη: Όχι, δεν έχω βρετανική υπηκοότητα. Απλά εδώ ψηφίζουν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι στις δημοτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Μόνο στις βουλευτικές χρειάζεται να είσαι Βρετανός για να ψηφίσεις.
@ Klearchos: Αυτά είναι για τα παιδιά καλέ και δεν είναι βαμμένα αυγά, είναι ή ψεύτικα ζωγραφισμένα ή σοκολατένια. Διάβασε πιο προσεκτικά τι λένε οι περιγραφές: Find *golden eggs* and solve a riddle to win *chocolate eggs*. Και δες και μια φωτογραφία για να πειστείς. Καμιά φορά τα παιδάκια στο σχολείο ζωγραφίζουν αυγά (με πινέλα) αλλά συνήθως είναι ψεύτικα αυγά από ξύλο ή χαρτί.
@ Meropi: Η αλήθεια είναι πως εδώ είναι πολύ διαφορετικά. Κι εγώ προτιμώ το εδώ από το πανηγύρι που γίνεται στην Ελλάδα και κυρίως από τον υπέρμετρο κομματισμό.
Είναι παραλαγές του ίδιου εθίμου... Επειδή εμείς τα πετάμε σε μια κατσαρόλα και ξεμπερδέψαμε;
Δεν διαφωνώ ότι είναι παραλλαγές κάποιου κοινού εθίμου, αλλά άλλο να βάφεις αυγά (για να γιορτάσεις και να τα φας) και άλλο να ασχολούνται τα παιδιά του δημοτικού κάνοντας χαρτοκοπτική με ψεύτικα αυγά, και αυτό να το βλέπεις σαν έθιμο.
Ούτε επειδή βρίσκεις κάτι στο ίντερνετ σημαίνει ότι ισχύει όπως το βλέπεις. Δηλαδή πώς να στο πω... εγώ είμαι 12 χρόνια στην Αγγλία και ζωγραφισμένα αυγά έχω δει μόνο από φωτογραφίες. Βαμμένα ποτέ. Ούτε και ξέρω κανέναν άνω των 5 που ζωγραφίζει ή διακοσμεί αυγά εκτός σχολείου, και σίγουρα όχι πραγματικά αυγά.
οι εκλεκτοί του Γκόρντον έχασαν...
(και τον πάω τον Μπράουν μόνο και μόνο επειδή είναι scotalnd)
Καλό μας μήνα, και καλό βόλι!
Ποιό είναι αυτό το "σοσιαλιστικό κόμμα" που υποστηρίζει τον Ken? Μάλλον το New Labour εννοείς?
@ Geokalp: Καλά να πάθει, αφού ήθελε ντε και καλά να γίνει πρωθυπουργός, ας τραβήξει κουπί τώρα.
Και ο άλλος (Cameron) Σκωτσέζος είναι. Γιατί τόση προτίμηση ειδικά στον Brown;
@ Pavlos: Για να δούμε αν θα δικαιωθούμε από το αποτέλεσμα ;-)
@ Anonymous: Ποιο άλλο;
Ε, και στην Ελλάδα φέτος ψόφια ήταν στις εκλογές. Πήγα να ψηφίσω και τη μοναδική σημαία που είδα την κρατούσε ένας τρελός ο οποίος φορούσε και μπέρτα Νέα Δημοκρατια α αλ Σούπερμαν! Καλό μήνα!
Πάντως διαβάζοντας για το πως αντιμετωπίζουν εκεί τις δημοτικές εκλογές (όχι κομματικοποιημένα, ψηφίζουν και οι ξένοι μόνιμοι κάτοικοι κλπ) με κάνουν να αισθάνομαι ότι εδώ είμαστε 100 χρόνια πίσω από τα βόδια...
@ Patsiouri: Στην Αγγλία δεν έχω δει ποτέ κομματικές σημαίες. Ούτε μπέρτες ;-)
@ Atron: Κοίτα να δεις, κι εγώ προτιμώ το εδώ από το εκεί, αλλά και η απάθεια που επικρατεί στη Βρετανία δεν είναι ό,τι καλύτερο. Όλα τα συστήματα έχουν τα καλά τους και τα κακά τους.
Τουλάχιστον όμως εκεί σε αντιμετωπίζουν με περισσότερη ειλικρίνεια. Σου αναγνωρίζουν το δικαίωμα της απάθειας και του να πέρνουν άλλοι αποφάσεις για εσένα, ενώ εδώ σκίζονται όλοι για "το καλό σου" πριν τις εκλογές για να πάρουν το πολυπόθητο σταυρουδάκι.
Ναι, η αλήθεια είναι ότι αυτό το ξέσκισμα για το σταυρουδάκι εδώ δεν υπάρχει.
Έχοντας ζήσει μόνο στην Ελλάδα της πολύς φασαρίας, θα μου άρεσαν πολύ οι εκλογές σε χαμηλούς τόνους.
Καλό μήνα να έχεις!
Καλό μήνα Σοφάκι . Επειδή έχω σπουδάσει στο Λονδίνο και ξέρω πωσ είναι οι εκλογές εκεί , προτιμώ τις δικές μας , τις απολίτιστες ,τις βρώμικες , τις διαφορετικές γιατί έχοθν Ελλάδα και έτσι είμαστε εμείς . Ασε τον πολιτισμό τους και την κουλτο΄θρα τους για αυτούς , εμείς έχουμετον δικό μας και είναι πιο γνήσιος και πιο υγιής και πάλι καλό μήνα και φρόντισε να επιστρέψεις στην πατρίδα , πίστεψέ με είνα καλύτερα εδ΄ς με όλα τα προβλήματα μας
Στα λεγα δε στα λεγα Σοφια?Πάει ο Κεν.Για τον νεο?Ίδωμεν.Ας προσεχαν οι "σοσιαλιστές" να μην γίνουν δεξιοί..
@ Fpboy: Κι εμένα με κουράζει το καραγκιοζιλίκι των εκλογών στην Ελλάδα.
@ Ottimista: Είναι γνήσιο και υγιές να παίζεις ξύλο για ένα κόμμα; Να ψηφίζεις με γνώμονα το ποιος σου υπόσχεται το μεγαλύτερο ρουσφέτι; Να γλύφεις για μια θεσούλα στο δημόσιο; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω!
@ Cursed: Η αποτυχία του Ken δεν έχει να κάνει με τους σοσιαλιστές και τους δεξιούς. Αν ήταν έτσι, θα τον είχε σαρώσει ο Boris.
Ενδιαφέρον ακούγεται.Για πες.Γιατί κατά την γνώμη σου δεν νίκησε ο Κεν?
Σοφία δεν ειναι δικο μουσεναριο αυτο που ειπα..Μας το ειχε πει ενας σπουδαιος αμερικανος καθηγητης του ΜΙΤ,τωρα αν με παραπληροφορησε,τι να σου πω..Μπορει..
@ Cursed: Ο Ken Livingstone είναι ένας πολύ δυναμικός χαρακτήρας που στο μυαλό των περισσότερων δεν ταυτίζεται με κανένα κόμμα. Άλλωστε την πρώτη φορά που εκλέχτηκε δήμαρχος δεν υποστηρίχτηκε καν από τους Εργατικούς, οι οποίοι είχαν κατεβάσει δικό τους υποψήφιο. Επίσης ειδικά στο Λονδίνο πολλοί ψηφίζουν σπαστά, δηλαδή άλλο "κόμμα" για δήμαρχο, άλλο για δημοτικούς συμβούλους, άλλο στις βουλευτικές.
Τώρα γιατί δεν βγήκε: σίγουρα δεν βοηθήθηκε από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί αυτή την εποχή κατά της κυβέρνησης του Gordon Brown. Ουσιαστικά όμως νομίζω ότι οι λόγοι είναι τρεις. Πρώτον γιατί ήταν η τρίτη τετραετία του και πολλοί πίστευαν ότι ήταν καιρός για αλλαγή. Δεύτερον γιατί είχε πάρει αρκετές αποφάσεις που δυσαρέστησαν, π.χ. είναι απίστευτο πόσοι αντιτίθενται στο ότι οι μαθητές έχουν δωρεάν εισιτήρια λεωφορείων (μια απόφαση που την έχει χρεωθεί ο Ken), ενώ ένας φίλος μου ψήφισε Boris μόνο και μόνο επειδή στο μανιφέστο του είπε ότι θα επιτρέψει στα δίκυκλα να κυκλοφορούν στους λεωφορειόδρομους. Τρίτον, και πολύ βασικό, γιατί η Evening Standard, η εφημερίδα του Λονδίνου που διαβάζεται και από την κουτσή Μαρία, έχει ξεκινήσει από καιρό καμπάνια θαυμασμού του Boris και λασπολογίας κατά του Ken. Η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν 140.000 ψήφοι μόνο. Παίζει τη ζημειά να την έχει κάνει σχεδόν αποκλειστικά η Evening Standard.
Oι συντηρητικοί έπαιξαν ένα πολύ καλό χαρτί (και μπράβο τους), δηλαδή έβαλαν απέναντι στον Ken όχι έναν απλό πολιτικό αλλά μια καρικατούρα με μπόλικη προσωπικότητα, που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει όπως προκαλεί ο Ken. Δηλαδή τον χτύπησαν στο δυνατό σημείο του. Η διαφορά μεταξύ του Ken και του Boris δεν είναι στα μανιφέστα (τα οποία, αν εξαιρέσεις λεπτομέρειες όπως το πού θα επιτρέπονται μοτοσυκλέτες και πού όχι, είναι σχεδόν πανομοιότυπα) αλλά στο πρόσωπο του υποψηφίου.
Οπότε όχι, ειδικά για το Λονδίνο, δεν πιστεύω ότι το αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό του πώς θα ψηφίσει ο κόσμος στις βουλευτικές εκλογές. Αντιθέτως ακούγεται ότι οι Εργατικοί τρίβουν τα χέρια τους, γιατί πιστεύουν ότι ο Boris θα τα κάνει τόσο θάλασσα που θα πρέπει συνέχεια να τον ξελασπώνει ο Cameron και έτσι ο αντίπαλός τους θα απασχολείται δημιουργικά με άσχετα θέματα (όπως π.χ. την τελευταία μαλ*κία που είπε ο Boris εν μέσω δημοσιογράφων - γιατί ο ξανθομάλλης Boris φημίζεται για τις βλακείες που λέει. Πώς τον κράτησαν κατά την προεκλογική καμπάνια είναι πραγματικά αξιοπερίεργο και αξιοθαύμαστο.
Πολιτικός αναλυτής δεν είμαι, αλλά αυτές είναι οι εντυπώσεις που έχω σχηματίσει συζητώντας με φίλους, σε φόρουμ κ.λπ.
@ Laplace78: Ούτε σπουδαιος Αμερικανός καθηγητής του ΜΙΤ είμαι, ούτε για τις αμερικάνικες εκλογές ξέρω να σου πω. Αλλά για τις βρετανικές δεν δέχομαι ότι παίζει ρόλο η μέρα της εβδομάδας, τη στιγμή που μπορείς να ψηφίσεις όλη μέρα και τη μισή νύχτα, και αν δεν βολεύεσαι να ψηφίσεις ταχυδρομικώς ή μέσω πληρεξούσιου. Δηλαδή στην τελική τι άλλο πρέπει να κάνουν για να ενδιαφερθείς, να σου φέρουν την κάλπη στην πόρτα σου; Ή να σου δώσουν μία μέρα άδεια για να πάς για 10 λεπτά (7 μου πήρε εμένα) να ψηφίσεις;
Εσείς οι αριστοκράτες ψηφίζετε στο Σίτυ κι εμείς, η πλέμπα, στα Ταμπούρια! Τς τσ ...
Συμμετοχή 40-45% μόνο ;
Τουλάχιστον εκει δεν γίνεται ο χαμός όπως εδώ που επιπλέον εδω ειναι και πολύ κομματικοποιημένες οι δημοτικές εκλογές. Το οποίο καταντάει κουραστικό.
Ο Boris βγήκε τελικά ;
@ Ασκαρδαμυκτί: Ο καθένας στον τόπο του ;-)
@ Tzonakos: Και να σκεφτείς ότι εδώ το 45% θεωρείται πολύ! Ο Boris βγήκε. Έτσι αποκτήσαμε κι εμείς μαλ*κα δήμαρχο...
Ευχαριστούμε Σοφάκι. Καμία σχέση δηλαδή με Ελλάδα. Αλλά εμείς εδώ καταλαβαίνεις προς τι όλη η βαβούρα. Με κάποιον πρέπει να τα βάζουμε όταν κάτι δεν πάει καλά. Καλά τώρα. Θέλω να έρθω Αγγλία να μπω σε αυτό το κόκκινο bus στην πρώτη φωτό. Άχτι το έχω η κοπέλα. Πού θα μου πάει, τώρα ετοιμάζω ταξίδια για Παρίσι, δεν μπορεί θα έρθω και από εκεί.
Όπως το λες, καμία σχέση με Ελλάδα!
Παρίσι-Λονδίνο είναι 2 ώρες & 20 λεπτά με τρένο. Το κάνεις άνετα και αυθημερόν :-)
Ο κάθε λαός με την ηλιθιότητα του.Τα μικρά παιδιά τους έφταιξαν.Και ρωτώ.Οι οικογενειες δεν έχουν μικρά παιδια που εξυπηρετούνται?Δεν μπορώ να καταλάβω.
140.000 άτομα τι ποστοστό του 45% των κατοίκων του Λονδίνου είναι Σοφία ?
Υπάρχει πρόβλημα με τα παιδιά και γενικότερα με τα νεαρά άτομα εδώ, δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη ιστορία και δεν προλαβαίνω να στην αναλύσω τώρα.
Αν έκανα σωστά τους υπολογισμούς, η διαφορά αντιπροσωπεύει το 5,6% αυτών που ψήφισαν.
Πρέπει να μεταφέρεις τα εκλογικά σου δικαιώματα και τότε δεν θα κάνεις 8 ώρες δρόμο.
Ακου κι εμένα που τα μετάφερα και βρήκα την υγειά μου
μα τελικά είναι τόσο τρελιάρης ο ξανθός?!
αν ξέρεις/διάβασες επί Θάτσερ η φιλελεύθερη πολιτική που ακολουθούσε είχε μια πατέντα: δοκιμαζόταν
(ώστε να μετρηθούν πόσοι θα πεθάνουν!!)
και ο τόπος δοκιμασίας ήταν - σχεδόν πάντα - η Σκοτία, μετά εφαρμοζόταν και στις υπόλοιπες περιοχές
το όλο σκηνικό κατάφερε να μην εκλέγεται βουλευτής από συντηρητικούς στη Σκοτία...
(είναι και το σύστημα τέτοιο)
οπότε - και λόγω του ότι έμεινα - είμαι φίλος της Σκοτίας και τους συμπαθώ - παρά τις ιδιομορφίες τους
ενώ ίσως έχουμε και κοινά με αυτούς
τον Γκόρντον τον παρακολουθώ πολλά χρόνια και ίσως να έχει λίγο από τους σκοτσέζους οικονομολόγους
και μη σου κάνει εντύπση που ο Κάμερον είναι κι αυτός από εκεί...
είναι κι αυτός ένας τρόπος να αλώσουν τον Μπράουν
@ Anonymous: To προσπάθησα, αλλά δεν έπιασε. Προσβάλλεται η τιμή του μπαμπά βλέπεις...
@ Νίκος: Τρελιάρης δεν λες τίποτα! Όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του εμφανίστηκε ντυμένος πιλότος με ένα μάτσο μοντέλες ντυμένες αεροσυνοδούς.
@ Geokalp: Δε νομίζω ότι ο Brown χρειάζεται Σκωτσέζο να τον αλώσει. Τη δουλειά (της άλωσης) την κάνει και μόνος του με αρκετή επιτυχία μέχρι στιγμής ;-)
λογικό δεν είναι να υπάρχει φθορά;
από το 1997 δεν κυβερνούν οι εργατικοί;
κάτι πρέπει να κάνουν κι οι συντηρητικοί...
Λογικό είναι να υπάρχει *κάποια* φθορά. Αλλά ο Brown έχει βαλθεί να τους αποτελειώσει (και προβλέπω να το καταφέρνει). Μπορεί να είναι καλός οικονομολόγος, αλλά δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός, κι αυτό φάνηκε από την αρχή.
Πέρασαν οι εκλογές οπότε δεν θα το αναλύσω πολύ, αλλά οι περισσότεροι είναι απορημένοι και από το ποσοστό του νικήτη ρεπουμπλικάνου αλλά και από αυτή καθ’αυτή τη νίκη του. Οσο για τον Κεν δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει. Ολοι λένε ότι το Λονδίνο είναι πιο καθαρό και πιο ασφαλές από ότι πριν από 10 χρόνια. Μάλλον τον έφαγαν τα κομματικά. Πάντως αυτό που πρέπει να ζηλευουμε ως ελληνες είναι η δημοκρατία που υπάρχει στις ψηφοφορίες (το γεγονός δηλαδή ότι όλοι εμείς οι μετανάστες ψηφίζουμε) και κατά δεύτερον ο πραγματικός πολιτικό πολιτισμός χωρίς τις αγριοφωνάρες των κάθε λογιών άσχετων στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Ναι, αλλά πριν 10 χρόνια δεν υπήρχε δήμαρχος, οπότε δεν έχουν με τι να συγκρίνουν. Πιστεύω ότι τώρα θα καταλάβουν οι Λονδρέζοι την πραγματική αξία του Ken, που θα δουν κάποιον άλλο στο ρόλο αυτό, ο οποίος μάλλον δεν θα τα καταφέρει το ίδιο καλά. Ή μπορεί και να τα καταφέρει... ο χρόνος θα δείξει!
Πάντως συμφωνώ ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται εδώ οι εκλογές είναι αξιοζήλευτος.
Post a Comment