Saturday 31 May 2008

West Country: τρίτη στάση Wells


Μετά το Bath και το Bristol, ο επόμενος προορισμός μας ήταν το Wells, για το οποίο σας έχω μιλήσει σε παλαιότερη ανάρτηση: είναι μια μικρή κωμόπολη που φημίζεται κυρίως για τον καθεδρικό της ναό, αλλά και γιατί εκεί γυρίστηκε μεγάλο μέρος της ταινίας Hot Fuzz, π.χ. η γιορτή στο προαύλιο της εκκλησίας, το αυτοκινητιστικό δυστύχημα, το κυνηγητό του κλέφτη ανάμεσα στις αυλές, το μακελειό στο σούπερ μάρκετ κ.λπ. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Edgar Wright, είναι από το Wells και πολλά στοιχεία είναι ελαφρώς αυτοβιογραφικά, π.χ. οι παμπ που σερβίρουν μόνο μπύρα, η αίσθηση απομόνωσης (You're not seriously gonna believe this man, are you? He isn't even from 'round here!) και η περίεργη προφορά των κατοίκων (yarrrp).


Στο βιντεάκι που ακολουθεί θα δείτε κάποιες χαρακτηριστικές περιοχές της πόλης, όπως τις είδα μέσα από το batmobile. Φτάνοντας στο Wells κάναμε αναστροφή και βγήκαμε πάλι έξω από την πόλη, γι' αυτό φαίνεται σα να φτάνουμε δύο φορές. Προσέξτε ιδιαίτερα τα δύο σπίτια στο τέλος - εμφανίζονται και στην ταινία, από διαφορετική οπτική γωνία.



Έτσι φαίνονται τα δύο σπίτια στην ταινία. Στο σημείο αυτό είναι που έρχονται αντιμέτωποι οι κλέφτης του σούπερ μάρκετ και ο αστυνομικός.


Ο λόγος που βγήκαμε από την πόλη ήταν για να τραβήξουμε φωτογραφίες από ένα σημείο με ωραία θέα. Το σημείο αυτό είναι εκεί που στην ταινία έγινε το αυτοκινητιστικό ατύχημα με τους αποκεφαλισμούς. Υποθέτω ότι το γεγονός πως ακριβώς κάτω από την ταμπέλα με το όνομα της πόλης διαφημίζεται γραφείο κηδειών (φτου φτου) είναι τυχαίο και καμία σχέση δεν έχει με την ταινία ή την αίσθηση του χιούμορ των κατοίκων της πόλης!


Η θέα πάντως είναι πραγματικά πολύ όμορφη και πολύ εξοχική, όπως βλέπετε από τις φωτογραφίες που τράβηξα. Πίσω μας το χωριό Dulcote, καταπράσινα χωράφια, αμέριμνες αγελάδες και μονοπάτια για αυτούς που τους αρέσει το περπάτημα στη φύση.


Στο βάθος η πόλη του Wells. Η εκκλησία που φαίνεται στο κέντρο της εικόνας δεν είναι ο καθεδρικός ναός, αλλά ο εκκλησία του St. Cuthbert. Στο προαύλιο της εκκλησίας γυρίστηκαν οι σκηνές του παζαριού με τις ...τραγικές συνέπειες για το νεαρό δημοσιογράφο.


Kαι στο βάθος αριστερά ο λόφος του Γκλάστονμπερι όπου λέγεται πως γεννήθηκε ο βασιλιάς Αρθούρος, αυτός με τους ιππότες της στρογγυλής τράπεζας, στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα ο Γκρινιάρης.


Μπαίνοντας (ξανά) στην πόλη φωτογράφησα αυτά τα πολύχρωμα σπιτάκια που μου θύμισαν το Bristol.


O πιο γνωστός δρόμος του Wells λέγεται Vicar's Close και θεωρείται ότι είναι ο παλιότερος κατοικημένος δρόμος στην Ευρώπη, αφού χρονολογείται *ως έχει* από τον 14ο αιώνα. Αρχικά χτίστηκε για να προσφέρει στέγαση στους ιερείς του καθεδρικού ναού, με τον οποίο ενώνεται με κλειστή διάβαση, εξ ου και το όνομά του, που σημαίνει "περίβολος των ιερέων".


Περισσότερες φωτογραφίες από το Wells μπορείτε να δείτε στο Flickr.

37 comments:

dr.SeenG said...

Τι όμορφες και γαλήνιες τοποθεσίες έχει η Αγγλία... Σε φυσική ομορφιά δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα, αλλά οι άνθρωποι ξέρουν να φροντίζουν τα χώματα που πατούν.
Όσο για την ταινία... δεν την έχω δει, αλλά απ'αυτά που γράφεις, μάλλον πρόκεται για το είδος ταινιών που μ'αρέσει... Λέω να την κατεβάσω.
Καλησπέρα σου Σοφία μου και καλό μήνα!!!

Anonymous said...

Hey! Άλλο ένα όμορφο ταξιδιάρικο post... Καλό μήνα!!

Σοφία said...

@ Dr.Seeng: Η αγγλικές εξοχές είναι εντελώς διαφορετικές από τις ελληνικές, κυρίως γιατί δεν έχουν την αγριάδα της ελληνικής φύσης. Ως προς τα λοφάκια και τις πρασινάδες δεν τίθεται θέμα σύγκρισης - είναι απίστευτα πιο όμορφες από τις δικές μας. Πάντως δεν ξέρω αν τις προσέχουν περισσότερο. Μάλλον ο καλός Θεούλης φροντίζει να τις καταβρέχει συχνά-πυκνά ώστε να είναι πάντα καταπράσινες.

Η ταινία έχει πολύ γέλιο. Αν σου αρέσει το συγκεκριμένο στυλ, σίγουρα αξίζει να τη δεις.

@ Unclescrooge: Ευχαριστώ και επίσης!

BlaCk piTt said...

Έχω δει την ταινία...Μέτρια πράγματα.
Όμορφα τοπία, απλά και βαρετά. Πολύ μοναξιά ρε παιδί μου!

Σοφία said...

Όλα τ' άλλα καλά, είναι και θέμα γούστου - η μοναξιά που κολλάει;

Dimos El Grec said...

ΖΗΛΕΥΩ!!!!

Μήπως τελικά να σας έρθω κατα κει για ειδικότητα???

BlaCk piTt said...

άδειοι δρόμοι, άδεια τοπία. Ξεχυλίζουν μοναξιά. Και όταν είσαι ξένος εκεί, θα σαι ακόμη πιο μόνος.

Θα θελα και γω να σπουδάσω Αγγλία. 'Η Αμερική? Δεν ξέρω...

Γκρινιάρης said...

Πολύ όμορφα! Ανέτρεξα και στο παλιότερο post για να θυμηθώ τον Καθεδρικό.

Δε βλέπω να πηγαίνει τρένο, οπότε φαντάζομαι μόνο με αμάξι η κάποιο λεωφορείο, ε;

Σοφία said...

@ Dimosthenis: Αν έρθεις φρόντισε να δεις τα τοπία από πριν, γιατί ως φοιτητής μάλλον δεν θα τα δεις ;-)

@ Black Pitt: Οι άδειοι δρόμοι είναι δικιά μου επιλογή, γιατί δεν θέλω να έχουν φάτσες οι φωτογραφίες μου (τουλάχιστον όταν μπορώ να τις αποφύγω). Όσο για τη μοναξιά, σίγουρα δεν έχει σχέση με το πόσος κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους!

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Με τρένο μέχρι το Bath και από εκεί με λεωφορείο ως το Wells. Δυστυχώς είναι ίσως η μόνη τουριστική πόλη της Αγγλίας που δεν έχει σιδηροδρομική σύνδεση!!

~~A~~ said...

Λοιπόν εμένα από όλα μου έκανε εντύπωση το βίντεο που είναι ο ανάποδος τρόπος οδήγησης!

Αλλά και οι φωτογραφίες...

BlaCk piTt said...

sofia, sumfwnw apoluta mazi s... Apla oi sugkekrimenes fotografies m 8umisan mona3ia. 3enos se mia agnwsti poli. Lost in translation enan prama. Erxetai k mia fili m ekei panw se ligo kairo, 8a nai moni k olo suzatame g auto. K opws 3anaeipa isws er8w k egw se 3 xronia {exw k 2 xronia strato re gmt} k dn eimai sigouros an 8a ade3w...
Mia xara einai o tropos odigisis! {kuprios eimai}

Anonymous said...

Ενα μπρρρ το έκανα με τις περιγραφές, αλλά οι φωτο αποζημίωσαν!

Καλό μήνα και καλώς σε βρήκα!

Σοφία said...

@ ~~a~~: Ο τρόπος οδήγησης είναι όντως ανάποδος - και σου παίρνει και αρκετό χρόνο να συνηθίσεις!

@ Black Pitt: Νομίζω ότι βλέπεις πάνω σε εντελώς ουδέτερες φωτογραφίες αυτό που θες να δεις. Ας πούμε εγώ δεν ένιωθα καθόλου lost όταν τις τραβούσα. Εσύ λογικό είναι να νιώθεις lost αφού δεν έχεις πάει ποτέ στο συγκεκριμένο μέρος.

Και στη φίλη σου πες να μην ανησυχεί, αν δεν πάει για καλόγρια θα βρει γρήγορα φίλους. Δεν αξίζει ούτε να το σκέφτεται.

@ Freedula: Να υποθέσω ότι δεν έχεις δει την ταινία, ε;

@ Black Pitt & Freedula: Καλώς ήρθατε στις Κόκκινες Νύχτες :-)

koulpa said...

Αχ τι ωραίες πρασινάδες.. ζηλεύω.. αλλά όχι τόσο όσο να ξεκουνηθώ:):)
καλό μήνα καθυστερημένο:):)

Σοφία said...

Καλά, άσε την Αγγλία, είναι μακριά. Σύνταγμα κατέβηκες καθόλου;

geokalp said...

μιλάμε ότι πας καρφί για να ..εκδόσεις το δικό σου ταξιδιωτικό οδηγό της ΜΒ...
;)

Anonymous said...

Πολύ όμορφες φωτό και ιστορικά στοιχεία. περνάτε καλά βλέπω

Σοφία said...

@ Geokalp: Προς το παρόν μόνο για φυλλάδιο φτάνουν τα στοιχεία που έχω μαζέψει, αλλά θα επιμείνω ;-)

@ Evlahos: Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε παράπονο :-)

cinderella said...

Αχ, δεν την έχω δει την ταινία αλλά η πόλη φαίνεται πάρα πολύ γραφική και όντως τα χρωματιστά σπιτάκια μου θύμισαν εκείνα του Bristol!! Σε μελετάω, όχι αστεία!! :)))

? said...

τα βιντεάκια στο αμάξι κορυφαία!(κι από προηγούμενο post)

the_sailor said...

Όλα καλά, το ταξίδι με το batmobile με άγχωσε λίγο: όλο και κάποιον περίμενα να πέσει επάνω μας σε καμιά στροφή... :D

Θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που έχει συνηθίσει με το ένα σύστημα οδήγησης, να οδηγήσει με το άλλο. Τουλάχιστον το πρώτο διάστημα...

BlaCk piTt said...

καλώς σας βρήκαμε...

koulpa said...

xaxa κατέβηκα για την μπλογκοσυνάντηση και την τελευταία και την πρωηγούμενη.. περάστικός και τις δύο φορές.. αλλά δύο φορές σε ένα χρόνο; μήπως είναι υπερβολή;:):)
καλησπερούδια:):)

Δ. Τζ. said...

Εκπληκτικά τόσο τα σπιτάκια, όσο και το τοπίο. Όσο για την κυνικότητα των Άγγλων (βλ. ταμπέλα στην είσοδο της πόλης) μαθημένα τα βουνά στα χιόνια... Γι' αυτό τους αγαπάμε άλλωστε!

Σοφία said...

@ Cinderella: :-)))))

@ Νίκος: Δεν ήμουν σίγουρη αν άξιζε να τα ποστάρω, αλλά σκέφτηκα ότι η κινούμενη εικόνα δίνει καλύτερα την αίσθηση της οδήγησης. Χαίρομαι που σου άρεσαν.

@ The Sailor: Είναι όντως αρκετά δύσκολο και όχι μόνο για τους οδηγούς, αλλά και για τους πεζούς. Στο Λονδίνο, το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων με θύματα τουρίστες είναι τα αυτοκινητιστικά, κυρίως με τουρίστες που διασχίζουν το δρόμο κοιτώντας ανάποδα.

@ Koulpa: Όχι, όχι είσαι σε καλή πορεία. Συνέχισε έτσι και φέτος ίσως δεις και το δέντρο ;-)

@ Δ. Τζ: Δεν ξέρω αν είναι κυνισμός ή απλά ρεαλισμός. Φημίζονται και για τα δύο άλλωστε.

ο δυσλεξικός δάσκαλος said...

Γεια σου , Σοφία! Πολύ ωραίο το αφιερωμά σου στη Δυτική Αγγλία. Πέρσι επισκέφτηκα το Bath και το Βristol. Περιττό να σου πω ότι το Bath μου άρεσε πάρα πολύ! Είναι μια πόλη-μουσείο! Αξίζει να την επισκεφτεί κάποιος. Το Bristol δε με ενθουσίασε ούτε με απώθησε. Πιο πολύ μας άρεσαν η γέφυρα, μια γειτονια με παλιά αρχοντικά και ο Ζωοολογικός του Κήπος!
Ο καιρός ήταν σκέτη απογοήτευση! Ήταν καλοκαίρι και η θερμοκρασία δεν έλεγε ν΄ανέβει πάνω από τους 20! Ο ήλιος εμφανιζόταν από σπανίως εως ποτέ...
Καλό σου βράδυ!

Σοφία said...

@ Δυσλεξικός δάσκαλος: Αχ είδες που τα λέω για τον καιρό και δεν με πιστεύουν; Και φέτος τα ίδια χάλια είναι, μόνο με ελαφρώς μεγαλύτερες θερμοκρασίες (παρηγοριά στον άρρωστο). Πράγματι το Bath είναι απίστευτα όμορφο, το Bristol είναι απλά μια μεγαλούπολη. Η γέφυρα πάντως λέει, ε;

Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

Δ. Τζ. said...

Έχεις δίκιο. Εξάλλου ο κυνισμός είναι η αποδοχή της πραγματικότητας, με μια προσέγγιση ολίγον χιουμοριστική.

the_sailor said...

Τώρα μου θύμισες ένα ατύχημα - πολύ πιθανόν να υπάρχουν και άλλα - που είχε συμβεί πριν αρκετό καιρό στην Αθήνα με μία πεζή Αγγλίδα. Συνηθισμένη λοιπόν από την χώρα της που ο ΚΟΚ τηρείται, διέσχισε διάβαση πεζών χωρίς να ελέγξει...

Σοφία said...

@ Δ. Τζ: Και ολίγον καυστική θα έλεγα :-)

@ The_Sailor: Έπρεπε να το ξέρει ότι μόνο στη Βρετανία και τη Γερμανία ισχύουν αυτά τα κόλπα με τις διαβάσεις ;-)

Εξύμνoς said...

Δεν διαβασα τιποτα... ειδα μονο τις εικονες!! Περασα για ενα ΤΖΑ!

καλα να περνας!

patsiouri said...

Mαμα μου...μόλις γύρισα από Ομόνοια...τί σου'φταιξα μου λές??????????

snikolas said...

Hehehe μου είχε αρέσει πολύ η ταινία.

Σοφία said...

@ Εξύμνος: TZA και σε σένα!

@ Patsiouri: Μα τι έκανα;;;;;

@ Snikolas: Και μένα. Ειδικά τη δεύτερη φορά που την είδα :-)

konstantinos said...

Πολύ πράσινο! Όμορφα!
Την ταινία δεν την έχω δει, αλλά οι φωτογραφίες είναι πολύ ωραίες!

Έφτασα, λοιπόν, στο Wells!
Θα μου επιτρέψεις να κάνω μια στάση εδώ και θα σας προλάβω!
Φιλιά!

Σοφία said...

Με την ησυχία σου :-)

Δεν χανόμαστε, θα είμαστε εδώ 1-2 μέρες ακόμα!