Thursday 31 July 2008

Ταξιδιωτικές οδηγίες

Η ανάρτηση αυτή περιέχει συμπληρωματικές οδηγίες για όσους τυχόν σκέφτονται να ταξιδέψουν κάποια στιγμή στην Ευρώπη με τρένο.

Μεταφορικά

Αν ταξιδέψετε για τουλάχιστον πέντε μέρες, συμφέρει να πάρετε ένα ειδικό εισιτήριο που λέγεται InterRail. Το εισιτήριο αυτό ισχύει είτε για μία μόνο χώρα, είτε για 30 διαφορετικές (βασικά για όλη την Ευρώπη πλην των Ρωσο-βαλτικών χωρών και της Αλβανίας). Αν είσαστε κάτω από 26 χρονών, δικαιούστε ειδική έκπτωση, π.χ. για ταξίδια πέντε ημερών πληρώνετε μόνο 156 ευρώ (οι άνω των 26 πληρώνουν 249 ευρώ). Το InterRail είναι ιδανικό αν θέλετε να έχετε πιο ελεύθερο πρόγραμμα, αφού μπορείτε να ταξιδέψετε όποια μέρα θέλετε, με όποιο τρένο θέλετε - εκτός από τα γρήγορα τρένα (ταχείες), για τα οποία χρειάζεται κράτηση και υπάρχει κάποια επιπλέον χρέωση.

Αν είσαστε πάνω από 26 χρονών και ο χρόνος σας είναι χρήμα, μάλλον σας συμφέρει να προτιμήσετε τα γρήγορα τρένα, κλείνοντας εισιτήρια όσο το δυνατόν νωρίτερα για να πετύχετε τις καλύτερες τιμές. Συνήθως κλείνω από την ιστοσελίδα της RailEurope οι οποίοι όμως νομίζω ότι δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα. Η σελίδα του γαλλικού ΟΣΕ εξυπηρετεί τους πάντες.


Στη Γαλλία, η καλύτερη λύση για τους βιαστικούς είναι το TGV (Τε-Ζε-Βε), που κινείται με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα και καλύπτει μεγάλες αποστάσεις σε χρόνο ρεκόρ, π.χ. μπορείς να πας από το Παρίσι στην Αβινιόν, μια απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων, σε λιγότερο από τρεις ώρες (2:45 για την ακρίβεια).


Από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου, τα γαλλικά τρένα (ταχείες και μη) έχουν πολύ δελεαστικές προσφορές, ειδικά στην πρώτη θέση, που σε κάποιες διαδρομές κοστίζει το ίδιο ή και λιγότερο από τη δεύτερη, αρκεί να κλείσεις εισιτήριο 1 εβδομάδα νωρίτερα. Στη Γερμανία το ανάλογο γρήγορο τρένο είναι το ICE (Άι-Σι-Ι). Περισσότερες πληροφορίες για τα διάφορα τρένα στην Ευρώπη θα βρείτε εδώ και ακόμα περισσότερες, μαζί με φωτογραφίες, βιντεάκια και προτεινόμενα δρομολόγια, στην ιστοσελίδα με τον πρωτότυπο τίτλο The Man in Seat Sixty-One.

Διαμονή

Ξενοδοχεία υπάρχουν πολλά για όλα τα βαλάντια, από τα πολυτελή των 5 αστέρων, μέχρι τα youth hostels όπου μπορείς να διανυκτερεύσεις με 15-20 ευρώ. Προσωπικά ποτέ δεν συμπάθησα τα youth hostels (αν και έχω μείνει σε κάποια που ήταν πολύ υποφερτά). Πλέον κλείνω μόνο ξενοδοχεία και συνήθως καταλήγω στα Ibis γιατί υπάρχει πάντα κάποιο κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της κάθε πόλης. Τα δωμάτιά τους είναι μικρά, τα μπάνια τους λιλιπούτεια (σε ένα στις Βρυξέλλες, όταν καθόσουν στη λεκάνη της τουαλέττας τα γόνατά σου ακουμπούσαν στον απέναντι τοίχο!), η διακόσμηση πανομοιότυπη, αλλά τουλάχιστον έχεις δικό σου - κλιματιζόμενο - δωμάτιο και δικό σου μπάνιο. Οι τιμές τους διαφέρουν ανάλογα με την εποχή του χρόνου και την περιοχή, αλλά συνήθως το δίκλινο έχει 80-90 ευρώ. Εννοείται ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κλείσετε νωρίς.


Άλλη λύση όταν πρόκειται να κάνετε μακρινά ταξίδια είναι να ταξιδέψετε νύχτα και να κοιμηθείτε σε κουκέτα. Έτσι γλιτώνετε χρόνο αλλά και χρήμα, αφού δεν χρειάζεται να πληρώσετε ξενοδοχείο. Δεν το έχω κάνει ποτέ, αλλά φαντάζομαι ότι είναι λίγο ταλαιπωρία, ειδικά για όσους είναι άνω των 26 (γκουχ γκουχ).

Πακετάρισμα

Δύο είναι οι χρυσοί κανόνες του πακεταρίσματος: πρώτον, γράφουμε πάντα λίστα με τα πράγματα που χρειαζόμαστε, και δεύτερον, αφού επιλέξουμε τι (νομίζουμε ότι) χρειαζόμαστε, πακετάρουμε μόνο τα μισά. Το βασικό είναι να έχετε αρκετά εσώρουχα και κάλτσες. Τα υπόλοιπα ρούχα μπορείτε να τα φορέσετε δύο και τρεις φορές το καθένα. Ποτέ μην ξεκινάτε με τιγκαρισμένη βαλίτσα, γιατί είναι γνωστό ότι τα ρούχα διογκώνονται στο ταξίδι της επιστροφής, αφήστε που όλο και κάποιο σουβενίρ θα αγοράσετε, το οποίο κι αυτό πρέπει να μπει στη βαλίτσα. Οι βαλίτσες με ροδάκια βολεύουν πολύ, όπως επίσης και τα σακίδια που μπαίνουν στην πλάτη. Τα σακ βουαγιάζ που τα κουβαλάς στον ώμο είναι κατάλληλα μόνο για ταξίδια με αυτοκίνητο, άντε και με αεροπλάνο. Εννοείται ότι θα πάρετε την πιο μικρή και πιο ελαφριά βαλίτσα με την οποία μπορείτε να βολευτείτε.

Βασικά πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσετε: γυαλιά ηλίου, χρήματα (κάρτες και ρευστό), διαβατήριο, ένα μικρό φαρμακείο με τα απολύτως απαραίτητα και νυχοκόπτη (είναι 100% σίγουρο ότι όλο και κάποιο νύχι θα σπάσει με το κουβάλημα της πανάλαφρης βαλίτσας σας).

Προγραμματισμός ταξιδιού

Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε να σχεδιάζετε το ταξίδι σας και όσο καλύτερα το προγραμματίσετε, τόσο κερδισμένοι θα βγείτε από άποψη χρόνου και χρήματος. Αν έχετε στη διάθεσή σας πάνω από 2 εβδομάδες μπορείτε να πάτε με σχετικά ελεύθερο πρόγραμμα. Αν έχετε πέντε μέρες, θα χρειαστεί να καταστρώσετε σχέδιο και να το ακολουθήσετε πιστά, αλλιώς θα δείτε πολλές πλατφόρμες, πολλά τρένα, και λίγα αξιοθέατα.

Ιστοσελίδες όπως η Virtual Tourist, Tripadvisor, Been There, Eurotrip, Travelblog κ.λπ. περιέχουν πλήθος πληροφοριών για όλες τις περιοχές του πλανήτη που αξίζει να επισκεφτείτε (και μερικές που δεν αξίζει). Θα σας φανούν χρήσιμες στη φάση που προγραμματίζετε το ταξίδι σας, αφού ό,τι και να σκέφτεστε να κάνετε, κάποιος άλλος το έχει ήδη κάνει και μπορεί να σας πει αν είναι καλό ή όχι. Επίσης όλες τους έχουν forums που μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις σε πιο έμπειρους ταξιδιώτες.

Μια άλλη πηγή πληροφοριών στη φάση προγραμματισμού είναι οι ιστοσελίδες των τουριστικών γραφείων. Αν σκέφτεστε π.χ. να πάτε στην Κυανή Ακτή και δεν ξέρετε τι να επισκεφτείτε και με ποια σειρά, δείτε τι προτείνει π.χ. το Τravel Plan. Συνήθως επιλέγουν τις ορθότερες διαδρομές και μπορείτε απλά να τους αντιγράψετε (χεχε).

Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με ταχείες, φροντίστε να έχετε απαραίτητα κάνει κράτηση από πριν, ειδικά τις "δύσκολες" μέρες πριν από εθνικές γιορτές, Πάσχα, Χριστούγεννα κ.λπ. Οι ταχείες στη Γαλλία δεν παίρνουν όρθιους, οπότε αν έχει κίνηση και δεν έχετε κάνει κράτηση, δεν θα μπορέσετε να ταξιδέψετε. Στη Γαλλία και τη Γερμανία τα τρένα γενικά είναι στην ώρα τους, γι' αυτό κανονίστε να είσαστε εγκαίρως στο σταθμό (στην Ιταλία είναι πιο φλου).

Ασφάλιση

Για κάθε ταξίδι που κάνετε στο εξωτερικό, καλό είναι να έχετε κάποιο είδος ταξιδιωτικής ασφάλισης για περίπτωση ατυχημάτων, κλοπής, καθυστέρησης κ.λπ. Πολλές πιστωτικές κάρτες σας παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες εφόσον έχετε πληρώσει τα έξοδα μετάβασης ή διαμονής με την κάρτα σας. Βέβαια μην περιμένετε θαύματα - π.χ. για να πάρετε αποζημείωση για καθυστέρηση ή ματαίωση πτήσης, πρέπει η καθυστέρηση να είναι πολύ μεγάλη και η ματαίωση να μην οφείλεται σε καιρικές συνθήκες, σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς (δηλαδή φέξε μου και γλίστρησα). Πάντως η πιστωτική κάρτα θα σας επιστρέψει τα χρήματά σας αν π.χ. η αεροπορική σας εταιρία ή το ξενοδοχείο σας χρεωκοπήσουν πριν κάνετε το ταξίδι σας. Δεν σας κοστίζει τίποτα να έχετε αυτή την παραπάνω προφύλαξη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κλείσετε τα εισιτήριά σας με πιστωτική κάρτα Mastercard ή Visa και όχι με μετρητά.

Εκεί που θα σας φανεί περισσότερο χρήσιμη η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι σε περίπτωση που χρειαστείτε ιατρική περίθαλψη ή επαναπατρισμό. Στο θέμα της ιατρικής περίθαλψης σας βοηθάνε οι συμβάσεις μεταξύ των κρατών της ΕΕ, αρκεί να έχετε προμηθευτεί πριν αναχωρήσετε από τη χώρα διαμονής σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (European Health Insurance Card). Στην Ελλάδα για την κάρτα αυτή πρέπει να συμπληρώσετε την αίτηση που θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Κόστος

Σε γενικές γραμμές, αν είσαστε λίγο προσεκτικοί, μπορείτε να περάσετε με 40 ευρώ τη μέρα, ίσως και με 30 αν δεν έχετε απαίτηση να τρώτε σε εστιατόριο πρωί-μεσημέρι-βράδυ. Βέβαια αν θέλετε να αγοράζετε πέντε σουβενίρ από το κάθε μέρος που επισκέπτεστε, και να πηγαίνετε σε μπαρ κάθε βράδυ, θα πρέπει να προσθέσετε κάτι παραπάνω στον προϋπολογισμό σας. Ο βασικός κανόνας είναι ότι όσα έχετε, τόσα θα ξοδέψετε, οπότε αν δεν τα έχετε μην τα παίρνετε μαζί σας, γιατί δεν θα τα ξαναδείτε!

Όσοι καπνίζετε, φέρτε τσιγάρα μαζί σας από την Ελλάδα, γιατί η τιμή τους στο εξωτερικό είναι τσιμπημένη.

Να σημειώσω εδώ ότι τα ταξιδιωτικά πρακτορεία συνήθως δίνουν αρκετά καλές τιμές για εκδρομές με γκρουπ. Ως αυτόνομοι ταξιδιώτες σίγουρα θα έχετε περισσότερη ευεληξία και θα πληρώσετε κάτι λιγότερο, αλλά θα χρειαστεί να επενδύσετε αρκετό χρόνο στην προετοιμασία και θα πάρετε κάποιο ρίσκο, π.χ. οι φτηνότερες τιμές στα ξενοδοχεία είναι συνήθως προπληρωτέες - αν κάτι συμβεί και δεν πάτε, θα χάσετε ό,τι έχετε πληρώσει. Για τους κάτω των 26 δεν υπάρχει αμφιβολία, το InterRail είναι μοναδική εμπειρία, αρκεί να το λέει η καρδούλα σας! Οι μεγαλύτεροι, σκεφτείτε και τη λύση του γκρουπ, ειδικά αν δεν μιλάτε έστω μέτρια αγγλικά.

Καλά ταξίδια ή, όπως λέγαμε στο χωριό μου, bons voyages!

33 comments:

snikolas said...

Μα γιατί να μην έχουν έκπτωση και στους 32άρηδες που μοιάζουν με 26άρηδες;

Laplace said...

σοφακι καλημερα!
το συγκεκριμενο,μαζι με τις ταξιδιωτικες οδηγιες για αγγλια,εχουν σωθει στοι σκληρο μου :)
φιλακια

Σοφία said...

@ Snikolas: Έλα ντε!

@ Laplace78: Να 'σαι καλά :-)

Maria Mikro Analogo said...

Σοφία, μ' έστειλες με το ποστ! Clopy paste εννοείται σε αρχειάκι word γιατί κάποια στιγμή σίγουρα θα χρειαστεί! :D Φιλάκια!

Anonymous said...

Ευχαριστούμε για τις πρακτικές συμβουλές και οδηγίες! Δεν έχω κάνει ποτέ το γύρο της Ευρώπης με τραίνο, αλλά είναι κάτι που το θέλω πάρα πολύ :) Αν και το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι να πάρω τον υπερσιβηρικό, να φτάσω Βλαδιβοστόκ και από εκεί να ορμήξω για Αλάσκα!!

Σοφία said...

@ Μαρία: Ελπίζω να χρειαστεί σύντομα :-)

@ Unclescrooge: Αααα εσύ είσαι Pepsi Max!!

Marina said...

Πολύ καλές οι οδηγίες, τις αντέγραψα ήδη. Πολύ χρήσιμα τα links για τα τραίνα. Ευχαριστώ πολύ και καλά να περάσεις

Chameleon_Dark said...

Α πα πα...θα συμφωνήσω με Snikolas-τι ρατσισμός είναι αυτός! Δώστε κίνητρα και στους έφηβους 32άρηδες ναγυρίσουν την Ευρώπη! :D

όσο για τα του προγραμματισμού γενικά, θα συμφωνήσω στα περισσότερα-δεν έχω κάποια "αντίρηση επί της αρχής"-έχω φάει τα νιάτα μου με τα ταξίδια, και ο χρυσός κανόνας της βαλίτσας "απ'όσα πιστεύεις απαραίτητα, πάρε τα μισά" (δυσκολότερα εφαρμόσιμος από γυναίκες ομολογώ :P) είναι must! Και,θα συμφωνήσω με τα youth hostels, είναι για μεγάλες ανάγκες,και για άτομα που τραβάει ο οργανισμός τους την περιπέτεια (ακόμα)...

Καλά να περάσετε, όπου κι αν πάτε!(τυχεροί!)

Δ. Τζ. said...

Το ταξίδι με τρένο (interail) πρέπει να είναι μοναδική εμπειρία, ειδικά αν είσαι νέος και έχεις διάθεση για περιπέτεια. Και είναι βέβαια μια καλή ευκαιρία να γυρίσεις σημαντικό κομμάτι της κεντρικής Ευρώπης με χαμηλό κόστος. Αν έχεις καλή παρέα το ταξίδι με το τρένο νομίζω είναι ό,τι πρέπει...

Alitovios said...

Με 300 χιλιόμετρα την ώρα ταχύτητα δεν μπορείς να δεις-απολαύσεις τίποτα από το περιβάλλον. Αυτά είναι για εσάς τους νέους που μονίμως βιάζεστε :p

faraona said...

Πολυ καλη η ενημερωση .Ευχαριστουμε .Καλο μηνα και καλα ταξιδια!

koulpa said...

χαχα και με είχες βάλει στα αίμματα με το προηγούμενο ποστ να ψάξω τις προοπτικές.. έστω και για ένα φανταστικό ταξήδι.. θα αξιοποιήσω στο έπακρο τις πληροφορίες που μας δίνεις..:):)
καλό μήνα:):)

roadartist said...

ουαου!! Θα το σωσω σε αρχειο..γιατι ως σκεψη εννοειται οτι την εχω κανει πολλες φορες..
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

ΠΑΥΛΟΣ said...

Αχ έπρεπε να τα έγραφες πριν από πολλά πολλά χρόνια, όταν ταξίδευα με το τραίνο!!!

Σοφία said...

@ Marina: Να 'σαι καλά.

@ Chameleon_Dark: Εγώ πάντως την πρώτη περιοδεία με τρένο την έκανα στην τρυφερή ηλικία των ...32 ετών. Μην μασάς!

@ Δ.Τζ: Και με InterRail, και χωρίς InterRail, και με καλή παρέα, και χωρίς παρέα, το ταξίδι είναι πάντα μια ωραία εμπειρία. To έχω δοκιμάσει σε όλους τους συνδιασμούς και μπορώ να στο εγγυηθώ. Μόνο με κακή παρέα κακοπερνάς.

@ Alitovios: "Εμάς" τους νέους; Ή εσάς τους νέους; (ή αυτούς τους νέους;) Ιδού η απορία χεχε ;-)

@ Faraona: Σε ευχαριστώ και καλό μήνα!

Σοφία said...

@ Koulpa: Και το φανταστικό δεν είναι άσχημη ιδέα! Καλή αξιοποίηση :-)

@ Roadartist: Παρακαλώ, και για ό,τι χρειαστείτε, εδώ είμαστε!

@ Pavlos: Πολλά χρόνια πριν ταξίδευα με αυτοκίνητο, λεωφορείο, μηχανή ή αεροπλάνο. Το τρένο το ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα. Φαίνεται ότι δεν σε πρόλαβα ;-)

cortlinux said...

αυτό το post το ζήλεψα. :-)

Γκρινιάρης said...

Πολύ κατατοπιστικό post. Μιας και μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια με τρένα, ίσως μου φανεί χρήσιμο στο μέλλον.

fpboy said...

Θέλω και εγώ την έξπτωση για τους 30άρηδες που μοιάζουν-ζουν και φέρονται σαν 26άρηδες!

Το είχα κανονίσει μια χρονιά για Ιταλία-Ισπανία-Μαρόκο και ακυρώθηκε....
Ακόμα το έχω άχτι.

Το Interail πρέπει να είναι μέσα στα ''10 πράγματα που πρέπει να κάνει κάποιος πριν κάνει οικογένεια''.

~~A~~ said...

Πολύ ωραίο και χρήσιμο ποστ!Ένα μεγάλο ταξίδι με το τρένο θα το κάνω σίγουρα!

Σοφία said...

@ Cortlinux: Μήπως να ετοίμαζες ταξιδάκι; Είναι το καλύτερο αντίδοτο :-)

@ Γκρινιάρης: Είναι κάτι που αξίζει να κάνεις όσο είσαι στην Αγγλία, γιατί έχεις εύκολη πρόσβαση σε Γαλλία-Γερμανία, τις δύο χώρες με το καλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο. Σκέψου το!

@ Fpboy: Κοίτα, από τη στιγμή που θα περάσεις τα 26, όποτε και να το κάνεις το ίδιο είναι. Αρκεί να έχεις κάποιον να σου κρατήσει τα παιδιά για λίγες μέρες. Μεγαλώνοντας αυτό που σε δυσκολεύει περισσότερο είναι η δουλειά (δύσκολο να πάρεις 1-2 μήνες άδεια για ένα μεγάλο ταξίδι) και οι απαιτήσεις σου που αυξάνονται (δύσκολο να μείνεις σε youth hostel και τα ξενοδοχεία θέλουν $$$). Κατά τ' άλλα, αν το λέει η καρδούλα σου, όλα είναι δυνατά...

@ ~~A~~: Είναι πραγματικά ωραία εμπειρία!

Ανδρέας Κ said...

Ωραίο post...τώρα μένει να βρεθεί χρόνος και χρήμα για να υλοποιηθεί το ταξίδι!
Thanx για τις πληροφορίες!

Σοφία said...

@ Ανδρέας: Με υπομονή και καλή θέληση, όλα βρίσκονται ;-)

Anonymous said...

Τέλειο post! Και πολύ χρήσιμα τα site με τις συμβουλές!

Θα μπορούσα να το κάνω αναπαραγωγή στην Πυξίδα; Ξέρεις, όπως εκείνο για το Λονδίνο...

Θεωρώ ότι πρέπει να το διαβάσει κόσμος.

Το να ταξιδεύσεις μόνη σου με interail είναι βολικό; Ή νοιώθεις ανασφάλεια;

Σοφία said...

Πολύ ευχαρίστως να το επαναδημοσιεύσεις. Νομίζω ότι πλέον έχω κάνει όλες τις μικροδιορθώσεις, έβαλα και την παράγραφο για την ασφάλιση, οπότε είναι έτοιμο :-)

Για το πώς νοιώθεις όταν ταξιδεύεις μόνη σου με InterRail, νομίζω εξαρτάται από το πόσο συνηθισμένη είσαι να ταξιδεύεις μόνη σου. Προσωπικά, όταν είμαι μόνη μου και ταξιδεύω σε μέρος που δεν το γνωρίζω, φροντίζω να ταξιδεύω πάντα μέρα. Μόνο αυτό. Αποφεύγω τα βραδυνά τρένα και τις κουκέτες, και προτιμώ να μένω σε καλύτερης ποιότητας ξενοδοχεία, αλλά και σε youth hostel που έχω μείνει δεν ήταν άσχημα. Γενικά δεν μπορώ να πω ότι έχω νοιώσει ποτέ άβολα, τουλάχιστον σε Γαλλία-Βέλγιο-Γερμανία, που είναι οι χώρες στις οποίες έχω κάνει σιδηροδρομικά ταξίδια χωρίς παρέα. Το βασικό είναι να είσαι οργανωμένη, να ξέρεις πού πας και να ακολουθείς βασικούς κανόνες προστασίας που θα ακολουθούσες σε οποιαδήποτε μεγάλη και άγνωστη πόλη.

Crazy Tourists said...

Πολύ καλή ανάρτηση Σοφία!!
Ψήνομαι τρελά για ένα ταξιδάκι με inter-rail!! Θα το μελετήσω με τον τρελοτουρίστα μου και θα το κανονίσουμε σίγουρα!!
Όσο για το πακετάρισμα...Το ένα τρίτο πρέπει να κρατήσω εγώ!! Χαχα!!

Τρελοτουρίστρια

Crazy Tourists said...

Ουάου! Μια ακόμα ανάρτηση σου που εκτυπώνεται και μπαίνει στο κλασέρ με τις ταξιδιωτικές σημειώσεις!
Απλά τέλεια!
Φιλιά!
CrazyTourist1

Crazy Tourists said...

unclescrooge ένα ταξίδι με τον υπεριβηρικό ακούγεται Super!!
Πολύ θα ήθελα να ζήσω κι εγώ μια τέτοια εμπειρία και σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις αυτό το όνειρό σου σύντομα!! Και φυσικά να μας δείξεις άπειρες φωτογραφίες!!

Τρελοτουρίστρια

ZlatkoGR said...

Και πάνω που έλεγα στο προηγούμενο post πως μου αρέσουν τέτοια ενημερωτικά περί ταξιδίων posts! Αυτά παθαίνεις άμα ανοίγεις τον Reader μετά από 15 μέρες. Μπήκε αστεράκι στο post σου για future reference...

Σοφία said...

Σας εύχομαι σύντομα να σας φανούν χρήσιμες οι αναρτήσεις αυτές στη διοργάνωση του δικού σας ταξιδιού!

@ Τρελοτουρίστρια: Η καλύτερη λύση είναι να ξεκινάς με το μέγεθος της βαλίτσας (μικρό) και να πακετάρεις μόνο ό,τι χωράει. Αν ξεκινήσεις με το τι θέλεις να πάρεις, και μετά διαλέξεις βαλίτσα, τότε είναι που δυσκολεύουν τα πράγματα ;-)

mierdito said...

Αχχχχχ τι ωραιο ποστ, αν και εχουν τελειωσει οι διακοπες.

Το interail για 15 μερες δεν ειναι?

Συμφωνω με snikolas, αλλα για...τους 30 που μοιαζουν 26:) και με ολους τους υπολοιπους οτι γινεται save!!!

Well done!!!!!

Σοφία said...

Υπάρχουν διάφορα εισιτήρια, με διάρκεια από 5 μέρες (159 €) έως 1 μήνα (399 €). Άρα μπορείς να επωφεληθείς ακόμα και εκτός καλοκαιρινών διακοπών ;-)

Anonymous said...

Καλησπέρα σας, 2 ερωτήσεις... είναι καλύτερα να κλείσω από τώρα αεροπορικό εισιτήριο για Λονδίνο. Σκέφτομαι την easyjet. Επίσης υπάρχει κανένα καλό site για Λονδίνο? Στα Ελληνικά ίσως?