Sunday 10 August 2008

Μπάνιο στο Αγκντ


Ψάχνοντας φωτογραφίες από τις ριβιέρες για το σχετικό ποστ, συνειδητοποίησα ότι δεν έχω ακόμα τελειώσει την αφήγηση του περσυνού πενθήμερου ταξιδιού. Όσοι έχετε καλή μνήμη, ίσως θυμόσαστε ότι πέρσυ κάναμε ένα παρόμοιο ταξίδι με τρένο, το οποίο μας πήγε στη Λυών και τη Γενεύη πριν καταλήξουμε στην Αβινιόν. Την τέταρτη μέρα του ταξιδιού κάναμε μια εκδρομή στην περιοχή που λέγεται Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν. Ξεκινήσαμε από τη Νιμ (La ville avec un accent για τους γαλλομαθείς) και καταλήξαμε στο Αγκντ, μια συμπαθητική πόλη περίπου 4 χιλιόμετρα από τα παράλια της Μεσογείου. Ναι, επιτέλους θα βλέπαμε θάλασσα!


Έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Αγκντ, περνάει λεωφορείο για το παραθαλάσσιο θέρετρο που λέγεται Cap d'Agde και είναι περισσότερο γνωστό για τον οικισμό των γυμνιστών (στη δεξιά άκρη του χάρτη). Ο οικισμός αυτός είναι στην ουσία ένα συγκρότημα με ξενοδοχεία, βίλες, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. που έχει κτιστεί γύρω από ένα τμήμα της παραλίας μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων στο οποίο επιτρέπεται ο γυμνισμός, και όχι μόνο στην παραλία αλλά και σε ολόκληρο τον οικισμό, στα μαγαζιά κ.λπ. Εμείς στον οικισμό δεν πήγαμε, περάσαμε μόνο απέξω με το λεωφορείο, και δεν είδαμε γυμνούς. Παρότι 2 χιλιόμετρα φαίνονται πολλά, η παραλία στο Cap d'Agde είναι τεράστια και υπάρχουν πολλοί άλλοι οικισμοί - το λεωφορείο, με στάσεις, κάνει γύρω στα 45 λεπτά να γυρίσει όλη την περιοχή.


Καταλήξαμε στην παραλία Richelieu Centre, στον οικισμό Village Soleil, αν και για να πω την αλήθεια τη συγκεκριμένη μέρα δεν είδαμε πολύ ήλιο. Κάποια στιγμή μάλιστα έριξε και μια ψιχάλα. Είχε ζέστη όμως και καθότι όλο το καλοκαίρι στην Αγγλία το είχαμε περάσει με βροχή και 18 βαθμούς, ο καιρός μας φαινόταν ό,τι πρέπει για μπάνιο.


Η παραλία ωραία, μεγάλη αμμουδιά (γύρω στα 100 μέτρα φάρδος - μας βγήκε η ψυχή μέχρι να φτάσουμε στο νερό), καθαρή, και η θάλασσα επίσης. Εντάξει, μην φανταστείτε και τον Μύρτο. Περισσότερο έμοιαζε στη Βάρκιζα πριν επεκταθεί η παραλία του ΕΟΤ. Υπήρχε μια μικρή περιοχή με καμιά 50αριά ξαπλώστες και ομπρέλες, την οποία προτιμήσαμε αφού δεν είχαμε μαζί μας ψάθες. Οι ξαπλώστρες ήταν πολύ αναπαυτικές, με μπλε στρωματάκια, κάτι που δεν το έχω δει αλλού. Καμπίνες δεν είχε, αλλά υπήρχε ένα καφενείο και μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τις τουαλέτες για να αλλάξεις. Για να ξεπλυθείς μετά το μπάνιο είχαν ένα λάστιχο που έφερνε νερό από το καφενείο και κατέληγε σε ντουζιέρα . Για τις ευκολίες αυτές χρέωναν το ευτελές ποσό των 20 ευρώ για δύο ξαπλώστρες! Αν έμενες μισή μέρα, η τιμή έπεφτε στα 15 ευρώ. Αυτά την ίδια εποχή που το Yabanaki στη Βάρκιζα χρέωνε την είσοδο 6 ευρώ το άτομο και τις ξαπλώστρες δωρεάν τις καθημερινές. Εννοείται ότι στο Yabanaki δεν αλλάζεις στις τουαλέτες ούτε κάνεις ντουζ με το λάστιχο. Γι' αυτό ίσως στο Agde οι περισσότεροι είχαν έρθει στην παραλία με ομπρέλες και ψάθες, και η περιοχή με τις ξαπλώστρες ήταν σχεδόν άδεια.


Το όλο σκηνικό ήταν σαν να βρίσκεσαι σε μια μεγάλη ελληνική παραλία Αύγουστο μήνα. Κόσμος πολύς, παιδάκια με κουβαδάκια και φτιαράκια, άλλοι κάνουν ηλιοθεραπεία, άλλοι κολυμπάνε, άλλοι διαβάζουν περιοδικά, άλλοι παίζουν ρακέτες κ.λπ.


Το μόνο διαφορετικό που είδα σε σχέση με τις ελληνικές παραλίες ήταν ότι περνούσαν συνέχεια πλανόδιοι πωλητές σπρώχνοντας καροτσάκια με παγωτά ή κουβαλώντας δίσκους με αναψυκτικά, ξηρούς καρπούς και (αν δεν κάνω λάθος) ντόνατς.


Σίγουρα με λιγότερο κόσμο και καλύτερες καιρικές συνθήκες (π.χ. ήλιο) η περιοχή είναι πολύ όμορφη. Εμείς πάντως μείναμε ευχαριστημένες γιατί κάναμε το πρώτο μπάνιο του καλοκαιριού (στις 6 του Αυγούστου) και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε βαθιές ανάσες πριν μπούμε στο νερό. Αυτό το λέω γιατί δύο μέρες πριν είχαμε δοκιμάσει να κολυμπήσουμε στη Γενεύη, αλλά αλλάξαμε γνώμη όταν νιώσαμε τη θερμοκρασία του νερού. Το Cap d'Agde μπορεί να μην είναι Ελλάδα, αλλά είναι Μεσόγειος και η θάλασσα είναι χλιαρή :-)

24 comments:

Laplace said...

υπεροχες φωτο
τελεια δειχνει..
φιλια

Anonymous said...

Ωραία!

να περνάς καλά!

εγώ είμ΄εδώ, σκαλίζω την ασχήμια μπας και βγάλω λίγο χρώμα :)

Σοφία said...

@ Laplace78: Καλά ήταν, για διακοπές μια χαρά (αν κι εμείς κάτσαμε μισή μέρα μόνο).

@ Ηλιογράφος: Μη νομίζεις, κι εγώ εδώ είμαι. Οι φωτογραφίες είναι περσυνές ;-)

lakis said...

Εμένα το αμαξάκι με τα παγωτά μου άρεσε:) Μέρα καλή

Chameleon_Dark said...

Φαίνεται πως οι λουκουμάδες είναι παν-μεσογειακό φαινόμενο στις παραλίες! :P. Μια χαρά η παραλία,αν εξαιρέσεις τς χρεώσεις φυσικά! Το θέμα είναι πως,όπως είχα διαπιστώσει κι εγώ στην Ιταλία, τις "καλές" τους παραλίες (πλην ελαχίστων-αλλα λαμπρών- εξαιρέσεων) είναι για μας απλώς "ανεκτές".
Αν έχεις κάνει μπάνιο σε θάλασσα που πίνεις νερό από μέσα της, δύσκολα εντυπωσιάζεσαι, κακά τα ψέμματα... ;)

Καλή σου μέρα

Σοφία said...

@ Λάκης: To καμπανάκι το πρόσεξες;

@ Chameleon_Dark: Για την Ιταλία δεν ξέρω, πάντως οι Γάλλοι έχουν πολλές μεγάλες παραλίες, ενώ συνήθως οι πιο καλές για μας είναι οι μικρές. Το Agde ας πούμε δεν συγκρίνεται π.χ. με την Ελαφόνησο, είναι άνισα τα μεγέθη!

NdN said...

Αρχικά ένα σχόλιο για αυτό που γράφτηκε για την Ιταλία. Εχω κάνει σε αρκετές περιοχές μπάνιο. Στα παράλια της Αδριατικής δεν με εντυπωσίασε, αλλά από την άλλη πλευρά έχει καποιες πολύ όμορφες παραλίες. Το Κάπρι δεν έχει καμία παραλία γιατί είναι μόνο βράχια. Κάτι σαν την Υδρα δηλαδή, αλλά τα νερά του είναι μαγευτικά. Η Ισκια είχε υπέροχες παραλίες όπως και το Σορέντο. Πολλές παραλίες επίσης Νότια από τη Νάπολι ήταν αρκετά καλές και τα νερά ήταν..χλιαρά!

Εμένα μου αρέσουν αυτές οι παραλίες. Εχουν μία περιοχή για ξαπλώστρες που σου παρέχουν κάποιες διευκολύνσεις, και από εκεί και πέρα αν θες παίρνεις την ψάθα σου και πας. Θύμιζε ελληνική παραλία από τις φωτογραφίες!

Το άλλο είναι ότι με τσατίζει αφάνταστα σε παραλίες γυμνιστών να υπάρχουν ντυμένοι! Γενικά το dress code το σέβομαι είτε δεν πηγαίνω! Εξαίρεση η δουλειά που θέλοντας και μη πρέπει και να το σεβαστώ και να πάω! :(

Natassa said...

πραγματικά μοιάζει με ελληνική παραλία ... οι ξαπλώστρες φοβερές!

dr.SeenG said...

Ωπ ωπ... νάτα νάτα!!!
Ναι η παραλία δείχνει ωραία και μεγάλη. Αλλά 20 ευρώ???????
Μη ζηλέψεις, αλλά εγώ μένω σε παραθαλάσσια περιοχή (Κατερίνη) και πάω μόνο σε παρθένες παραλίες (έχουμε αρκετές). Τις οργανωμένες τις αποφεύγω. Όχι τόσο για οικονομικούς λόγους (ούτως ή άλλως θέλω κάτι να πιω στην παραλία) αλλά πιο πολύ για την ησυχία και την άπλα.
Γενεύη όταν λες... έχει παραλία εκεί;

Σοφία said...

@ NdN: Εμένα γενικά μου αρέσουν οι οργανωμένες γιατί συνήθως δεν μπορώ να έχω μαζί ψάθα και ομπρέλα. Αλλά προτιμώ τις ελληνικές που είναι πιο οικονομικές.

@ Natassa: Εντελώς καμία διαφορά!

@ Dr SeenG: 20 ευρώ και για μηδαμινές υπηρεσίες, έτσι; Στην Γενεύη έχει λίμνη που μοιάζει με θάλασσα, αλλά πρέπει να έχεις καλές αντοχές γιατί το νερό είναι παγάκι. Μπρρρρ!

cinderella said...

Σοφάκι μπαγιάτικο υλικό μας ταϊζεις;;
Πλάκα κάνω...αχ πάλι καλά που οι μνήμες μας συντηρούνται μέσα από τις φωτογραφίες και τροφοδοτούν τις σκέψεις μας!!
Παντως σαν τη Κρητη...πουθενά!!!

Meropi said...

Δεν έχω κάνει ποτέ μπάνιο, εκτός Ελλάδας και Κύπρου φυσικά.
Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου Σοφάκι μου

ΠΑΥΛΟΣ said...

Ναι αλλά είχαν μπλε στρώμα πάνω οι ξαπλώστρες. Που το πας αυτό!!!

Σοφία said...

@ Cinderella: Οι φωτογραφίες είναι παλιές, αλλά το κείμενο είναι φρεσκότατο :-p

@ Meropi: Πες πως έχεις κάνει μπάνιο και στη νότια Γαλλία - η ίδια θάλασσα είναι.

@ Pavlos: Η αλήθεια είναι ότι το μπλε στρώμα (ασορτί με τις ομπρέλες παρακαλώ πολύ) επιβάλεται να χρεωθεί κάτι παραπάνω ;-)

Anonymous said...

Τελικά στη Μεσόγειο, μοιάζουν λίγο πολύ οι θάλασσες ;) Ωραία φαίνεται, πάντως, η γαλλική επαρχία!

Σοφία said...

Όντως μοιάζουν πολύ. Και η νότια Γαλλία γενικότερα μοιάζει πολύ με τη (βόρεια) Ελλάδα. Μου το έλεγαν και σκεφτόμουν, εντάξει μωρέ, πόσο να μοιάζει, αλλά όντως μοιάζει πάρα πολύ. Ειδικά η φύση, γιατί η αρχιτεκτονική διαφέρει αρκετά.

Κρίση Ταυτότητας said...

πάντα με μαγεύουν και με ταξιδεύουν τα ποστ σου! :)

geokalp said...

πολύ καλό το ρεπορταζ!

kiki said...

Καλέ τι κόσμο έχει στην τελευταία φωτο!!!

Σοφία said...

@ Κρίση ταυτότητας & Geokalp: Ευχαριστώ πολύ!

@ Kiki: Είδες; Ενώ ο χώρος με τις ξαπλώστρες ήταν τελείως άδειος :-)

Anonymous said...

Α, τους κλέφτες! Ακου 20 ευρώ!

Αυτό δηλαδή μπροστά από την παγωτατζού καμπανάκι ήταν; Σαν φανάρι μου φάνηκε, αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω σε τι χρησιμεύει!

Σοφία said...

Όχι, όχι. Αυτό το πολύχρωμο είναι απλά διακοσμητικό. Το καμπανάκι είναι δίπλα ακριβώς από το δεξί της χέρι. Κάνε κλικ πάνω στην φωτογραφία να μεγαλώσει και θα το δεις!

Αν σου φαίνονται πολλά τα 20 ευρώ του Αγκντ, που να ακούσεις για τα 26 ευρώ της Νίκαιας ;-)

KitsosMitsos said...

Ωραία τα χρώματα της πόλης.
Όσο για τους πλανόδιους, οι δικοί μας τα κουβαλάνε στα χέρια και στους ώμους!
Μια απορία όμως: πού είναι ο ήλιος;
Καλημέρα.

Σοφία said...

Για τον ήλιο δεν ξέρω. Στην Αγγλία δεν ήταν πάντως ;-)