Sunday 14 September 2008

Έρχεται φθινόπωρο

Bobbing for apples ή κυνηγώντας τα μήλα

Σε οκτώ μέρες από σήμερα, στις 22 Σεπτεμβρίου, είναι η φθινοπωρινή ισημερία, και σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η πρώτη μέρα του φθινοπώρου. Χθες και σήμερα, στο Λονδίνο διοργανώνεται η Γιορτή του Τάμεση, μια εκδήλωση του Δήμου για το τέλος του καλοκαιριού. Πέρσυ είχα πάει στη γιορτή αυτή και είχα κάνει ανάρτηση την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Φέτος πήγε ο Γκρινιάρης, και έχει ήδη κάνει το σχετικό φωτορεπορτάζ στο ιστολόγιό του.

Λίγο αργά βέβαια γιορτάζουμε το τέλος του καλοκαιριού - ο καιρός έχει αρχίσει να μοιάζει φθινοπωρινός εδώ και ένα μήνα, ενώ από τα τέλη του Αυγούστου έχουν αρχίσει να πέφτουν τα φύλλα των δέντρων. Κι ας επιμένουμε κάποιοι να φοράμε ακόμα κοντομάνικα και πέδιλα.

Χθες ένιωσα για πρώτη φορά κρύο μέσα στο σπίτι. Αποκοιμήθηκα στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση (είχε το Lord of the Rings στο Channel 4) και ξύπνησα ξεπαγιασμένη. Σήμερα κρυώνω όλη μέρα κι ας έχει ήλιο. Κακό σημάδι αυτό, γιατί γενικά είμαι πολύ ανθεκτική στο κρύο - οι περισσότεροι που ξέρω έχουν ανάψει καλοριφέρ από τον Αύγουστο, εμείς μέχρι στιγμής όχι. Πόσο ακόμα θα αντέξουμε άραγε;

Σήμερα προς τιμήν του καλοκαιριού που φεύγει φάγαμε πατατούλες φούρνου και χωριάτικη σαλάτα. Τις πατάτες δεν τις μαγείρεψα με νερό και λάδι όπως τις φτιάχνω συνήθως, αλλά με χυμό λεμονιού και βούτυρο, ακολουθώντας μια συνταγή που διάβασα στις Αστερομάσες. Έγιναν πολύ σούπερ τελικά. Τράβηξα μια φωτογραφία στα γρήγορα για να σας δείξω. Θα με συγχωρέσετε που δεν είναι καλλιτεχνική, αλλά τελούσα υπό πίεση χρόνου (σσ: το στομάχι μου γουργούριζε). Είναι ίσως η τελευταία φορά που έφαγα χωριάτικη σαλάτα φέτος. Πατάτες πιστεύω θα ξαναφτιάξω.


Το βράδυ θα έχει πυροτεχνήματα στο ποτάμι. Έλεγα ότι θα πάω, αλλά το βλέπω αρκετά χλωμό, γιατί κρυώνω και δεν έχω κέφι. Μάλλον για σούπα και DVD μας βλέπω.

Σας αφήνω με δύο φωτογραφίες από την περσυνή και φετινή Γιορτή του Τάμεση. Η πρώτη είναι δική μου και η δεύτερη του Γκρινιάρη. Και οι δύο είναι βγαλμένες στο ίδιο σχεδόν σημείο, πάνω στη γέφυρα του Southwark, όπου λαμβάνει χώρα το μεγάλο φαγοπότι. Στο βάθος αριστερά φαίνεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου.

Τhames Festival 2007

Thames Festival 2008

38 comments:

KitsosMitsos said...

Περαστικά εύχομαι! Γιατί ξέρω ότι οι βόλτες είναι το φόρτε σου και είναι κρίμα όσο ακόμη έχει λίγο καλό καιρό να το χάνεις...
Καλησπέρα

Anonymous said...

Ωραία η παράδοση, ωραίες και οι φωτό. Η κυριούλα στην αρχή, έτσι τα κυνηγάει τα μήλα? Έθιμο και τούτο...

brainwaves said...

Καλησπέρες Σοφία!

Ωραίες οι φωτογραφίες και το "ταξίδι" όπως πάντα!

Anonymous said...

"...στις 22 Σεπτεμβρίου, είναι η φθινοπωρινή ισημερία, και σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η πρώτη μέρα του φθινοπώρου.

Δε νομίζω ότι θα μπορούσα να διαλέξω πιο ιδανική μέρα για να φύγω! Ναι, μ'αρέσουν τα χειμωνιάτικα κλίματα. Αυτές τις Αστερομασες κάπου τις έχει ξαναπάρει το μάτι μου, θαρρώ θα τις τιμήσω κι εγώ κάποια στιγμή. Έρχονται καιροί πείνας βλέπεις.

Και του χρόνου να'στε κάλα να ξαναπάτε. φιλιά

Anonymous said...

Αντε στείλε μας κι εδώ λίγο κρύο, φτάνει πια ο ήλιος! Καλό φθινόπωρο

melomenos said...

μια χαρά οι εκδηλώσεις εκεί εδώ ακόμα λιαζόμαστε στις παραλίες!!!
δεν έχουμε όρεξη για δουλειά... κλπ
καλό σου φθινόπωρο :)

Γκρινιάρης said...

Καλά βρε Σοφία, τι σου έχει κάνει η συγκεκριμένη ταινία και την έχεις καταντήσει νανούρισμα;! :) Αν και ok, είναι μεγάλης διάρκειας, οπότε για κάποιον που δεν παθιάζεται με αυτά καταλαβαίνω πως γίνεται κουραστική.

Ωραία ήταν και φέτος, πάλι ηλιόλουστα. Τουλάχιστον σήμερα μας έκανε φοβερό ουρανό, χτες είχε κάποια σύννεφα.

Για το κρύο έχεις δίκιο, κι εγώ που βγήκα σήμερα με κοντομάνικο για λίγο, γρήγορα το μετάνιωσα. Ούτε εγώ έχω ανάψει θέρμανση αλλά ξέρω πολλούς που το έχουν κάνει ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Εγώ αρνούμαι πεισματικά, ευτυχώς που τα σπίτια εδώ είναι και σχετικά ζεστά.

Την συνταγή θα την σημειώσω!

Καλή εβδομάδα!

Σοφία said...

@ Kitsosmitsos: Δεν πειράζει, άλλωστε η μέρα δεν πήγε χαμένη - έκανα ένα σωρό δουλειές στο σπίτι. Όταν έχει συννεφιά έχω όρεξη μόνο για χουζούρι, οπότε περιμένω πώς και πώς κανένα ηλιόλουστο σ/κ για να βάλω τη ζωή μου σε τάξη.

@ Unclescrooge: Δεν είναι κυριούλα, κοριτσάκι είναι, και δεν είναι ακριβώς έθιμο, είναι παιδικό παιχνίδι: παίρνεις ένα μεγάλο δοχείο με νερό, όπου μέσα ρίχνεις μήλα. Οι παίχτες σκύβουν πάνω από το νερό και προσπαθούν να πιάσουν τα μήλα με τα δόντια τους. Είναι πιο δύσκολο απ' ό,τι ακούγεται, γιατί τα μήλα "χοροπηδάνε" μέσα στο νερό, αλλά έχει πλάκα γιατί μερικές φορές πρέπει να βάλεις μέσα όλο το πρόσωπο προκειμένου να πιάσεις το μήλο, και φυσικά τα παιδιά ξετρελαίνονται με κάτι τέτοια.

@ Brainwaves: Να 'σαι καλά :-)

@ Writersblokc: Για χειμωνιάτικο δεν ξέρω, αλλά από φθινοπωρινό κλίμα δεν θα μείνεις παραπονεμένος. Το πρώτο που θα προσέξεις (εκτός από την πτώση της θερμοκρασίας & την υγρασία) είναι πόσο πιο νωρίς δύει ο ήλιος σε σχέση με την Ελλάδα.

@ Freedula: Μακάρι να μπορούσα! Εκεί που έχουν φτάσει τα καύσιμα, θα ήθελα να σας στείλω όλο μας το κρύο :-)

@ Melomenos: Αχ εσείς είπαμε, είσαστε σε άλλο πλανήτη. Αλί από εμάς.

@ Γκρινιάρης: Μα τι φταίω εγώ που νυστάζω; Μέσα σε 5 λεπτά με είχε πάρει ο ύπνος χθες!!

Κι εγώ με τίποτα δεν ανοίγω θέρμανση από τώρα. Το πολύ-πολύ να φοράω πουλόβερ μες το σπίτι. Ας μπει πρώτα ο Οκτώβριος και βλέπουμε :-)

Εξύμνoς said...

Ελπιζω τωρα να εισαι καλα!!
Περασα να αφησω την καλησπερα μου!

Ελπιζω να περνας τοσο καλα οσο εγω!

kiki said...

Αχ...σήμερα βρέχει και μπουμπουνίζει κι εδώ...Και δε μου αρέσει καθόλου!!!

Dimos El Grec said...

Κρίμα τόσο κρύο!!!
Τι να πω!
Καλό μας χειμώνα και καλά να περνάμε!!!

Σοφία said...

@ Εξύμνος: Καλημέρα! Κι εγώ το ελπίζω.

@ Kiki: Εδώ έχουμε ένα μεγάλο άσπρο σύννεφο που απλά κάθεται πάνω από τα κεφάλια μας. Λες να δούμε κι εμείς αστραπές και βροντές;;; Για βροχή δεν το συζητώ, κάποια στιγμή θα δούμε σίγουρα!

@ Dimosthenis K: Κρίμα ξεκρίμα, όταν είσαι τόσο κοντά στον βόρειο πόλο, αυτά τραβάς...

ΠΑΥΛΟΣ said...

Καλημερούδια και καλή εβδομάδα Σοφάκι!!!

geokalp said...

περαστικά, καλημέρα και καλή εβδομάδα!

τελικά χτίζουν στην ελαφονήσο
λινκ

Σοφία said...

@ Pavlos & Geokalp: Επίσης!

@ Geokalp: Νομίζω ότι το άρθρο στο οποίο με παρέπεμψες, τα λέει όλα:

Eφόσον η Ελαφόνησος ακολουθήσει το μοντέλο ανάπτυξης πολλών νησιών του Αιγαίου, θα χάσει το βασικό της πλεονέκτημα, το εξαιρετικό φυσικό της κάλλος, που την έχει κάνει «διάσημη» σε όλο τον κόσμο.

Kαλά, διάσημη σε όλο τον κόσμο δεν την έχει κάνει, τρεις κι ο κούκος την ξέρουν, πάντως για μένα δεν τίθεται θέμα - αν γίνει σαν νησί του Αιγαίου θα σταματήσω να πηγαίνω κι ας μείνουν μόνοι τους στα ξενοδοχεία τους. Υποψιάζομαι ότι αν χαλάσει η παραλία θα σταματήσουν να έρχονται και οι Ιταλοί που ουσιαστικά στηρίζουν το νησί εξ εσπερίας. Θα έχει πλάκα αυτές οι ανοικοδομήσεις να είναι η αρχή του τέλους για το νησί...

cinderella said...

Καλό μας φθινόπωρο λοιπόν!! :)))

Αν και την βόλτα στο ποτάμι, στη θέση σου θα την έκανα, ωστόσο στον άρχοντα των δαχτυλιδιών κι εγώ έχω κοιμηθεί!! :)))

VagSiok said...

Πολυ ωραίες οι φώτο..
Ελιπω να περασετε το ιδιο καλα και φέτος..
Καλημερα και καλή εβδομάδα..

ΥΓ:Μακάρι να είχε και μενα λιγο δροσουλα το σπίτι μου.. δεν αντεχω αλλο τη ζεστη..

Anonymous said...

Κι εμεις καμια γιορτή θα πρέπει να κάνουμε για να έρθει το φθινόπωρο, γιατί δεν το βλέπω. Έχει μια ψιλοσυννεφιά σήμερα, έριξε και 5 σταγόνες για 1 λεπτό, αλλά πάλι ζέστη κάνει.
Για το πιάτο τι να πω! Τελικά είναι πως το παρουσιάζεις κάτι κι ας είναι το πιο απλό.Το λιμπίστηκα βρε παιδί μου.

NdN said...

Καλησπέρα Σοφία,

Και εμείς ακόμα αντιστεκόμαστε και δεν ανάψαμε καλοριφέρ. Ασε, ήρθε και ο λογαριασμός και πάθαμε έμφραγμα. Από πέρυσι τέτοια εποχή τα διπλάσια!

Στην γιορτή δεν πήγα επειδή είμαι λίγο πτώμα τον τελευταίο καιρό (καλά καλά ήθελα να δω και ποδόσφαιρό!), αλλά ξαναδιάβσα το περυσινό ποστ και φυσικά και του Γκρινιάρη.

Καλή εβδομάδα!

Anonymous said...

Με τη χωριάτικη δίνεις και λίγη ελληνική φρεσκάδα στο blog σου...

Anonymous said...

Ω ρε μάσες! Πατατούλες και ντοματούλα, νιαμ νιαμ!!! Αμ ο... μυστικός δείπνος στον Τάμεση!

Πάντως και εγώ στο Εδιμβούργο κρύωνα τα βράδια στο ξενοδοχείο, καθώς δεν είχαν ανάψει την κεντρική θέρμανση. Καλά που φορούσα μακρυμάνικο και φόρμα.

Όταν κρυώσει ο καιρός, όμως, αυτό που θα μου λείψει περισσότερο θα είναι τα πέδιλα και τα βαμμένα νυχάκια...

~~A~~ said...

Ωραίο είναι το φθινόπωρο.Άντε εύχομαι να αντέξετε και να μη βάλετε ακόμα καλοριφέρ!!!

fvasileiou said...

Θερμές καλησπέρες από την Κύπρο, μήπως και σε ζεστάνουμε.

Ε.Α. said...

Geia sou Sofia! :)

Vale elliniko radio sto net kai apefyge na koitas ap'to parathyro. Tha nioseis san na min efyges pote! Me enimerosi gia tin kinisi stous dromous, eidiseis kai Greek tunes :))

kai dw dyo links me gia sigrisi iliofanias metaksi Londinou kai Athinas apo to site: Gaisma.com

Athens:
http://www.gaisma.com/en/location/athens.html

London:
http://www.gaisma.com/en/location/london.html

Meropi said...

Σοφάκι μου γλυκό,
μόλις γύρισα από τα πάτρια εδάφη (Κύπρο), όπου ας σημειωθεί το καλοκαίρι ακόμα καλά κρατεί με θερμοκρασία 35-37 βαθμούς. Πέρασα λοιπόν να σου πω ένα γεια και τι βλέπω??? Κρύα και θέρμανση.... Όχι δεν είμαι ακόμα έτοιμη για τέτοια.

Anonymous said...

Xairomai pou sou arese h syntagh! ;-)

Σοφία said...

@ Cinderella: Επιτέλους κάποιος που έχει κοιμηθεί στον Άρχοντα :-)

@ Vagsiok: Να στείλουμε λίγη εμείς; 10 βαθμούς έχει απόψε.

@ Despinak: Εσείς μάλλον πρέπει να χορέψετε το χορό της βροχής - δεν βλέπω άλλη λύση για την περίπτωσή σας!

@ NdN: Καλά, για λογαριασμούς μην μιλάς καθόλου. Διπλάσια μας χρεώνουν το γκάζι σε σύγκριση με πέρσυ. Θα πλέξω πουλόβερ, δεν γίνεται αλλιώς.

@ Χάρης: Και λίγη καλοκαιρινή φρεσκάδα επίσης :-)

@ Penny: Τα νύχια τα έχω βαμμένα αλλά δεν βλέπω να τα επιδεικνύω για πολύ ακόμα. Είναι μετρημένες οι μέρες τους...

Σοφία said...

@ ~~A~~: Κι εμείς με την ελπίδα αυτή ζούμε!

@ FVasileiou: Στείλε στείλε ζέστη. Και ήλιο. Και αναβροχιά. Υπάρχει ανάγκη. Στοπ.

@ Τhe Espressionist: Τι να κοιτάξω, μου είναι αρκετό που τα φαντάζομαι!

@ Meropi: Αχ ούτε εγώ είμαι έτοιμη, αλλά δεν με ρωτάνε :-(

@ Asteraki: Να 'σαι καλά που την πόσταρες!

Madame de la Luna said...

Mιας που πιστεύω οτι όλοι οι άνθρωποι είναι νησιά, αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι στο δικό σου θα έρχομαι με χαρά. Βλέπω ότι υπάρχουν πολλά εδώ για να διαβάσω και να σε μάθω καλύτερα και μου αρέσει που έχεις ταξιδέψει σε διαφορετικές χώρες απο μένα, οπότε αν μη τι άλλο, κάτι θα μάθω απ' τις εμπειρίες σου και τις ωραίες φωτογραφίες σου. Καλημέρα Σοφία. Ευχαριστώ για το ταξίδι...

Penelope said...

Αυτό το παιχνίδι με τα μήλα λοιπόν είναι λίγο (humiliating). Κάθε παιδικό πάρτι πρέπει να τελειώνει με αυτό ... το μικρό μου αλβιονάκι αρνείται να πάρει μέρος μετά από το τελευταίο άκαρπο βούτηγμα στη λεκάνι με το νερό..

Giannis said...

δεν αντεξα άλλο... θερμοκρασία σήμερα το πρωι, 6 βαθμοί Κελσίου!!!, εννοείτε οτι άναψα θερμανσή.

Το ερώτημα έιναι πως πάω δουλεία τώρα με το ποδήλατο?

Σοφία said...

@ Madame de la Luna: Μεγάλο καλωσόρισμα στις Κόκκινες Νύχτες! Θα τα ξαναπούμε και στο δικό σου ιστολόγιο εν καιρώ :-)

@ Penelope: Ούτε κι εγώ θα βούταγα για να είμαι ειλικρινής. Προτείνω, όταν το πάρτυ το κάνετε εσείς τουλάχιστον, να τα βάζεις να παίζουν τυφλόμυγα instead!

@ Giannis: Κι εμείς έχουμε κρύο σήμερα. Στο τσακ είμαστε να ανάψουμε καλοριφέρ. Όσο για το ποδήλατο, βάλε σκουφί, κασκώλ και γάντια και προσποιήσου ότι είναι καταχείμωνο. Άλλη λύση δεν έχω.

Unknown said...

Πειράζει που επιθυμώ διακαώς το κρύο που περιγράφεις? Καλό χρυσό το ελληνικό καλοκαίρι αλλά νισάφι πια, γκαγκανιάσαμε......

Δ. Τζ. said...

Η δεύτερη εικόνα μου θυμίζει κάτι από ελληνικό πανηγύρι:P

Αυτό που μου αρέσει πολύ στην Αγγλία είναι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις μέσα στην πόλη. Στην Αθήνα δύσκολα θα βρεις κάτι αντίστοιχο. Μόνο στα χωριά.

Anonymous said...

Τι ήθελα να το πω;
Έριξε μια βροχή τελικά χθες το απόγευμα, ποτάμια οι δρόμοι.
Έγινα μουσκεμα και σήμερα έχω φοβερό πόνο στην ωμοπλάτη. :-(
Οι άλλες ευχές μου να δούμε πότε θα "πιάσουν"....

Σοφία said...

@ Ethan: Δεν πειράζει καθόλου :-) Aλλά υποθέτω ότι αν το είχες 6-7 μήνες, και δη τους καλοκαιρινούς, δεν θα το επιθυμούσες ιδιαίτερα.

@ Δ.Τζ: Γενικά εδώ είμαστε για τα πανηγύρια ;-)

@ Despinak: Ελπίζω να μην έχεις ευχηθεί βροχή και για μας, γιατί είδαμε και πάθαμε να στεγνώσουμε!!!

coolplatanos said...

Κάνω μία μίνι περιήγηση στη σελίδα σου και φυσικά με κέντρισαν τα φαγητά μιαμ, μιάμ... Μια χαρά λαχταριστή είναι η φωτογραφία με τις πατάτες και πεινάω αυτή τη στιγμή... Δύο ακόμα εκδοχές για πατάτες φούρνου με λεμόνι και βούτυρο. Αντί ρίγανη βάζεις λίγο σκόρδο. Ή αντί για ρίγανη βάζεις μερικά μπαλάκια μπαχάρι και ένα ξυλάκι κανέλα. Και εννοείται μπόλικο λεμόνι, αλατοπίπερο, βούτυρο και πολύ λίο λάδι. Αν σου αρέσουν αυτές οι γεύσεις θα τις βρεις απολαυστικότατες! Καλή όρεξη!

Σοφία said...

Θα τις δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία και θα σου πω!