Sunday 13 January 2008

С НОВЫМ ГОДОМ!


Ή αλλιώς, Καλή Χρονιά στα ρωσικά :-)

Σήμερα είναι Πρωτοχρονιά σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, που πάει 13 μέρες πίσω από το καινούριο (το Γρηγοριανό). Οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν το Ιουλιανό ημερολόγιο ως το 1917, που οι Μπολσεβίκοι αποφάσισαν να υιοθετήσουν το Γρηγοριανό. Η εκκλησία της Ρωσίας (από αντίδραση μάλλον) δεν δέχτηκε να αλλάξει ημερολόγιο. Συνέχισε να χρησιμοποιεί το Ιουλιανό και να γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου και την Πρωτοχρονιά στις 13 Ιανουαρίου, παράδοση που συνεχίζεται ως τις μέρες μας.


Προς τιμήν της Παλιάς Ρώσικης Πρωτοχρονιάς στις 13 Ιανουαρίου, διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Trafalgar Square μια μεγάλη γιορτή που λέγεται Russian Winter Festival, με χορευτικές παραστάσεις και συναυλίες Pώσων καλλιτεχνών. Άλλες χρονιές όλο κάτι τύχαινε και δεν μπορούσα να πάω, φέτος όμως βρήκα ευκαιρία.


Το κέντρο του Λονδίνου είχε γεμίσει Ρώσους και λοιπούς ανατολικο-ευρωπαίους. Παντού άκουγες ρωσικά και έβλεπες ανθρώπους που κρατούσαν τρίχρωμα σημαιάκια. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ζεστή, ειδικά προς το βράδυ που ανέβηκαν στη σκηνή ροκ και ποπ μουσικά συγκροτήματα και ξεσήκωσαν τον κόσμο. Είδα ένα γκρουπ που λέγεται Kuba, κι άλλο ένα που λέγεται Fabrika, που δεν τα είχα ξανακούσει, και τον Dima Bilan, που ίσως τον θυμάστε από την Eurovision της Αθήνας - ήταν αυτός με την μπαλαρίνα που βγήκε μέσα από το πιάνο.


Παρεμπιπτόντως το τραγουδάκι που είπε στην Eurovision (το οποίο ξανατραγούδησε απόψε) είναι πολύ συμπαθητικό και μπορείτε να το απολαύσετε εδώ:



Εκτός από μουσική και χορό, δεν υπήρχε κάτι άλλο ιδιαίτερα αξιόλογο. Μπορούσες να φωτογραφηθείς δίπλα σε κάτι υπερμεγέθεις μπαμπούσκες, ενώ υπήρχαν και δυο-τρεις πάγκοι όπου μπορούσες να αγοράσεις ρώσικα προϊόντα (μπαμπούσκες, ασημένιες ταμπακιέρες και μπλουζάκια με σφυροδρέπανα) και καντίνες που πουλούσαν ρώσικο φαγητό.


Από τα φαγητά δοκίμασα πελμένι, που είναι σαν χειροποίητα τορτελίνια γεμιστά με κρέας (αρκετά ωραία), ένα μπουρέκι με τυρί (άνοστο) και λουκάνικο (ωραίο, αλλά πολύ βαρύ). Γλυκά δεν είχαν :-(


Έτσι λοιπόν, αφού γιορτάσαμε και την Παλιά Ρώσικη Πρωτοχρονιά, απόψε θα ξεστολίσουμε το δέντρο μας. Τα γλέντια τελείωσαν (κλαψ).

Και του χρόνου να είμαστε καλά να ξαναγιορτάσουμε :-)

31 comments:

Γκρινιάρης said...

Α, ωραία! Πήγες εσύ κι έτσι έχω περιγραφή από πρώτο χέρι. Σχεδίαζα κι εγώ να κατέβω, προς το μεσημέρι που θα είχε ένα national dance κάτι, αλλά όταν βγήκα για λίγο το πρωί και είδα τους αέρηδες, είπα να κάτσω σπίτι. Δεν ψηνόμουν τόσο πολύ φαίνεται!

Όσο για το ξεστόλισμα, είναι λίγο στενάχωρη διαδικασία. Και του χρόνου!

Σοφία said...

Ναι ρε ΓΜΤ, το Russian National Dance Show ήθελα κι εγώ να το δω, αλλά εκείνη την ώρα είχε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ κόσμο στην πλατεία και είχαν ελεγχόμενη ροή (γιατί βλέπεις την είχαν περιφράξει - νέα πατέντα αυτή) οπότε έφυγα και γύρισα αργότερα που είχε κόψει κάπως η κίνηση.

Γκρινιάρης said...

Α, έτσι ε; Ευτυχώς τότε που δεν κατέβηκα! Γιατί δε θα μπορούσα να μείνω για αργότερα, ήθελα να γυρίσω πίσω να παρακολουθήσω το ντέρμπι από τα ερτζιανά!

DaNaH said...

Σοφία σήμερα τελείωσαν και τα μελομακάρονα. 5-6 κουραμπιέδες έχουν μείνει μόνο. Άντε και του χρόνου!!

Ωραίες οι φωτογραφίες. Τίποτα δεν σου ξεφεύγει στο Λονδίνο, ε; Πανταχού παρούσα και μέσα σ'όλα πάντα! :)

moukelis said...

Άντε και του χρόνου Θανάση...ε...Σοφάκι.)διόρθωσα ένα τρισάθλιο τεστ πριν λιγο και απο εκεινη την ωρα λεω ολο κρυαδες).Μα στενοχωριέστε βρε,από γιορτές και στολισμούς άλλο τίποτα...

Εξύμνoς said...

Ετσι μπραβο! Να επιστρεφουμε σε κανονικους ρυθμους...

Anonymous said...

Ανεκαθεν θαύμαζα αυτό τον πολύπαθο λαό.Έχει υποφέρι πάρα πολλά από τυχοδιώκτες ηγέτες και παρ όλ' αυτά συνέχιζε να διαπρέπει σε πολλούς τομείς πολιτισμού.Ακόμη και σε τομείς της επιστήμης οι "υπεργκουρουδες" Ρώσσοι ουδέποτε έλειπαν.Τώρα ας είναι η εποχή που θα βρουν τον βηματισμό τους.
Παραθέτω κι ένα link για μια δόση πολιτισμού.Τα τραγούδια είναι από Χατχζηδάκη-Θεοδωράκη.
http://www.youtube.com/watch?v=654gfeni8s4

island said...

ΧΧΧαρούμενη χρυσή Ρώσικη πρωτοχρονιά....Άντε και του χρόνου φάτσ να είμαστε καλά

katerina said...

Μια χαρά σε βρίσκω... Πας παντού! Εγώ ξεστόλισα χτες και πολύ στεναχωρήθηκα... Αλλά δε πειράζει! Άντε και του χρόνου, να είμαστε καλά!!!

Υ.Σ.: Χρήσιμες οι πληροφορίες στο post περί easy jet... Και όπως και να το κάνουμε, θα τις χρησιμοποιήσουμε.. Είσαι πολυταξιδεμένη και κάτι παραπάνω ξέρεις! ;)

alienlover said...

μμμ ωραία φαίνονται τα τορτελίνια!!

kat. said...

και του χρόνου σοφάκι μου..

Anonymous said...

lol:)έτσι οπώς κοίταξα το post στα γρήγορα και είδα τις photos...λέω...πάει αυτη η γυναίκα θα με τρελάνει,πάλι ταξίδι πήγε:)
μετά βέβαια το μυστήριο λύθηκε..:)πάντως πραγματικά κοσμοπολίτικο το λονδίνο...όρεξη να έχεις και πρέπει να έχει απο όλα:)

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Μπορεί όμως αν είχες πάει από νωρίς να είχες προλάβει να μπεις πριν πλακώσει ο πολύς κόσμος ;-)

@ Δανάη: Πριν λίγο έφαγα το τελευταίο μελομακάρονο (κουραμπιέδες δεν είχαμε). Και του χρόνου!

@ Moukelis: Θανάση?! Θανάση είπες?!!!

H αλήθεια είναι ότι τα πανηγύρια δεν τελείωσαν - μένει ακόμα η Κινέζικη Πρωτοχρονιά, που φέτος είναι στις 10 Φεβρουαρίου. Έχουμε γλέντια μπροστά μας ;-)

@ Eximnos: Τα κεφάλια μέσα που λένε;

@ Cursed: Να σου πω, τους Ρώσους ούτε τους συμπαθώ, ούτε τους αντιπαθώ. Αν μη τι άλλο, στο μυαλό μου τους έχω λίγο σαν μαφιόζους. Αλλά μπορεί να κάνω και λάθος στην εκτίμησή μου ;-)

@ Island: Χιόνια στο καμπαναριόοοο... Α όχι, λάθος, αυτό είναι Χριστουγεννιάτικο. Καλή χρονιά!

Σοφία said...

@ River: Εντάξει, αυτή τη φορά δεν πήγα μακριά... μέχρι το κέντρο κατέβηκα μόνο.

@ Alien lover: Καλά ήταν. Όταν τους έβαζες και σάλτσα ακόμα καλύτερα :-)

@ Kat: Επίσης κι εσύ ό,τι επιθυμείς!

@ Electronic396: Όντως έχει απ' όλα. Έτσι γλιτώνεις και τα πολλά ταξίδια ;-)

alienlover said...

μια πρόσκληση σε περιμένει :)

cinderella said...

Νομίζω οτι με έκανες να ζηλέψω αρκετά!! Και όπως πάντα οι περιγραφές σου είναι μαγικές!!
Θα σταθώ στο τραγούδι της Ρωσίας που μου άρεσε από τότε και στα χειροποίητα τορτελίνι που φαίνονται λαχταριστά!!
Καλησπέρες!!

Laplace said...

πολυ ενδαιφερον ποστ σοφια,ευχαριστουμε για τις πληροφοριες

Anonymous said...

Καλή χρονιά και από μένα :-)

ΦANTAΣΙόΠΛΗΚΤΟΣ... said...

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΟΦΙΑ ΜΟΥ...ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ...ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΥΑ ΚΙ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ...ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ...ΚΙ ΟΠΩΣ ΛΕΓΑΜΕ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ..."ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ"....ΦΙΛΙΑ...ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ...

Σοφία said...

@ Alienlover: Спасибо! Πάω να τσεκάρω περί τίνος πρόκειται :-)

@ Cinderella: Κι εμένα μου είχε αρέσει πολύ αυτό το τραγούδι. Είναι ίσως ο βασικός λόγος που πήγα στη γιορτή, για να ακούσω ζωντανά τον Bilan!

@ Laplace78: Εγώ ευχαριστώ που το διαβάσατε :-)

@ Asteraki: Επίσης και καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

@ Φαντασιόπληκτος: Επέστρεψες; Εύχομαι γερός & δυνατός. Καλώς μας βρήκες και καλή χρονιά :-)

roadartist said...

Ωραία πέρασες!! :) Καλή χρονιά να έχουμε..και του χρόνου όλοι να περάσουμε πολύ καλύτερα..::)) ΦΙΛΙΑ!

Σοφία said...

Επίσης, Roadartist!

Anonymous said...

Είμαι απ` αυτούς που λατρεύω τους
Ρώσους.
Είναι λαός, που παρά τα πάθη και τα
βάσανα, διατηρεί περηφάνια, έναν αξιοθαύμαστο πολιτισμό και παιδεία.
Οι νεώτεροι, ίσως δικαιολογημένα στο μυαλό σας τους πλάθετε μαφιόζους. Εξάλλου αυτή η εικόνα κυρίως προβάλλεται στον δυτικό κόσμο γι` αυτούς. Γνωρίζοντας τους καλά από τότε, την εποχή των "τειχών", νοιώθω δέος στην κυριολεξία γι` αυτή την οντότητα της υφηλίου.
Ακόμη κι όταν στέκομαι πλάι σε Ρωσίδα που ρθε στα "φιλόξενα κράτη" μας, για δουλειά παραδουλεύτρας ή πόρνης. Πιθανά γιατί γνωρίζω από ποιό πετράδι του
πλανήτη προέρχεται και το πέτρωμα
που έχει φτιαχτεί.
ΥΓ. Μήπως ο τίτλος, όπως τον αναγράφετε σημαίνει "με νέο έτος" κι όχι "καλή χρονιά"? H φτωχή μου γνώση της ρωσικής, αυτό προδίδει.

NdN said...

Πολύ ωραία η περιγραφή! Είχε κρύο την Κυριακή, είχε και ματς, το ξέχασα κιόλας, οπότε δεν κατέβηκα να το δω!

Πάντως σε λίγο καιρό έχουμε το Chinese το οποίο δεν το χάνω!

Και του χρόνου με υγεία!

Σοφία said...

@ Ανώνυμος: Δεν ξέρω ρώσικα οπότε δεν έχω ιδέα τι σημαίνει ο τίτλος. Πάντως τα πανώ που είχαν στη γιορτή έλεγαν С НОВЫМ ГОДОМ! και από κάτω Happy New Year! Ρώσοι είναι, κάτι παραπάνω θα ξέρουν ;-)

@ NdN: Καλά, δεν το συζητώ, την Κινέζικη Πρωτοχρονιά δεν τη χάνω με τίποτα!

Anonymous said...

Με το 1ο post του ανωνυμου συμφωνώ μέχρι κεραίας.Νοιώθω απέραντο δέος γι' αυτό το λαό.
Για το 2ο post δεν κατάλαβα τι έγινε.

Anonymous said...

Προσβάλουμε τους Ρώσους διά της φιλοξενίας σε τέτοια blogs.
Αποχαιρετώ και προσοχή στη βαφή...

the BluElephant said...

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!

Σοφία said...

@ Ανώνυμος/η/οι: до свидания!

@ The Bluelephant: Come again?!

Anonymous said...

Σοφία μου, όποια από τα σχόλια σε ενοχλεί έστω και στο ελάχιστο, έχεις κάθε δικαίωμα να τα διαγράφεις! Ειδικά όταν είναι ανώνυμα!!! Σπίτι σου είναι, ό,τι θέλεις κάνεις!!! Και άσε αυτούς τους κακόμοιρους να περιφέρονται από ιστολόγιο σε ιστολόγιο και να κάνουν βόλτα το κόμπλεξ τους!!!

Η γραφή του / της ανώνυμης μού θυμίζει ένα άλλο, προβληματικό άτομο που είχε επισκεφτεί το καλοκαίρι και το δικό μου μπλογκ με το ψευδώνυμο pitsi!!! Βρε λες?

Το ρωσικό λαό, πάντως, τον θαυμάζω απεριόριστα γιατί πιστεύω ότι έχει βαθιά κουλτούρα. Η ξαφνική αλλαγή όμως που υπέστη σε όλα τα επίπεδα είναι φυσικό να έχει και τις παρενέργειές της...

Σοφία said...

Να 'σαι καλά, Πέννυ. Της ίδιας άποψης είμαι κι εγώ σχετικά με τις διαγραφές σχολίων. Mάλιστα ενώ σπάνια διαγράφω, όλα όσα έχω διαγράψει κατά καιρούς είναι ανώνυμα. Λες να είναι τυχαίο;

Δεν έχω καθόλου άποψη για τους Ρώσους, γενικά δεν ξέρω αρκετά για την κουλτούρα τους για να κρίνω. Ελπίζω πάντως να μην προσβάλονται από την παρουσία σας στο ιστολόγιο μου ;-)