Saturday 27 September 2008

Λονδρέζικες γειτονιές

Δεν ξέρω τι καιρό είχατε σήμερα στην Ελλάδα, πάντως στο Λονδίνο είχαμε πάλι καλοκαίρι. Απίστευτη αίσθηση να κυκλοφορείς με πέδιλα και κοντομάνικο τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη. Ποιος να μας το 'λεγε ότι θα ξαναζούσαμε τέτοια μεγαλεία!

Το πρωί βρέθηκα με έναν φίλο που έχει έρθει από την Ελλάδα για μεταπτυχιακά. Πήγαμε μαζί στο πανεπιστήμιό του να ρίξουμε μια ματιά, και μετά περιηγηθήκαμε στη γύρω περιοχή, μιας που η μέρα ήταν ιδανική για βόλτα. Είχα μαζί φωτογραφική μηχανή, οπότε σκέφτηκα να βγάλω μερικές φωτογραφίες για να σας δείξω πώς είναι το Λονδίνο - όχι το κυριλέ Λονδίνο των τουριστών, αλλά το πραγματικό Λονδίνο των κατοίκων.

Για αρχή, μερικές φωτογραφίες σπιτιών. Φαίνονται για μονοκατοικίες, αλλά δεν είναι. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για παλιά αρχοντόσπιτα που έχουν χωριστεί εσωτερικά σε τρία ή περισσότερα διαμερίσματα. Τα διαμερίσματα αυτά λέγονται conversion flats και συνήθως είναι πολύ άβολα.


Παρακαλώ πολύ προσέξτε χρώμα ουρανού :-)

Αυτό είναι ένα κλασικό terrace, δηλαδή σειρά από ομοιόμορφα σπίτια που εφάπτονται το ένα στο άλλο. Κάποια από αυτά είναι μονοκατοικίες, ενώ άλλα ενδεχομένως έχουν χωριστεί σε διαμερίσματα.


Ορίστε και μερικές μοντέρνες κατασκευές. Όπως βλέπετε, οι περισσότερες πολυκατοικίες είναι δυόροφες ή τριώροφες. Τα διαμερίσματα στις καινούριες πολυκατοικίες είναι μερικές φορές χειρότερα από τα conversion flats, αλλά πολλά από αυτά έχουν μπαλκόνια ή μεγάλα παράθυρα που δεν έχουν τα παραδοσιακά σπίτια. Παλιότερα έφτιαχναν towers (πύργους) δηλαδή πολυκατοικίες με 15-20 ορόφους, αλλά η μόδα αυτή έχει εκλείψει πλέον και σπάνια βλέπεις καινούρια πολυκατοικία με περισσότερους από 8-10 ορόφους.


Εκτός από σπίτια, είδαμε και αρκετές παμπ. Μερικές μάλιστα ήταν πολύ εντυπωσιακές.


Και τέλος, μαγαζάκια που πουλάνε από μεταχειρισμένα έπιπλα μέχρι ...σκουπίδια (δείτε το όνομα του μαγαζιού στην τελευταία φωτογραφία για να καταλάβετε).


Με το ένα και με το άλλο, είμασταν έξω μέχρι σχεδόν που σκοτείνιασε. Άλλωστε τέτοια μέρα δεν είναι να την χαραμίζεις μέσα στο σπίτι. Αν τυχόν η βροχή μας έχει έρθει προς τα εσάς στην Ελλάδα, παρακαλούμε κρατήστε την λίγο ακόμα (1-2 μήνες είναι καλά). God bless you.

40 comments:

DaNaH said...

Ααα όντως ωραίο καιρό σας κάνει! Χθες το βράδυ σε εμάς άστραφτε αρκετή ώρα και τελικά κατά τη μία ξέσπασε δυνατή βροχή. Σήμερα δεν έβρεξε, αλλά η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά! Τι κακό και αυτό... Την μια βδομάδα είσαι στην θάλασσα και την επόμενη φοράς μαρκιμάνικα και μπουφάν. Δεν προλαβαίνεις να χαρείς τα κοντομάνικα με κανένα ελαφρύ ζακετάκι! Anyway!

Οι φωτογραφίες πολύ ωραίες! Σε ποια περιοχή είναι; :)

alienlover said...

μα τι στο καλό; όλο το Λονδίνο είναι ένα στολίδι; κλαψ..

Σοφία said...

@ Δανάη: Χθες το βράδυ εγώ ήμουν καθισμένη στον κήπο μιας παμπ και έπινα μπύρες. Χεχε. Έκανε λίγο κρύο αλλά με ζακετούλα ήταν μια χαρά :-)

Η φωτογραφίες είναι από το New Cross.

@ Alienlover: Κοίτα, μπορώ να βρω και άσχημα μέρη να φωτογραφίσω, αλλά δεν λέει να σας χαλάσω την καλή εικόνα που έχετε ;-)

Crazy Tourists said...

Τι ωραία βόλτα!! Πολύ ζηλεύω!! Τα surroundings οχι τον καιρό my dear!!
Ευχαρίστως να την κρατήσουμε τη βροχούλα!!
Φιλιά πολλά!!

Τρελοτουρίστρια

Σοφία said...

Ναι, ναι, να την κρατήσετε, και αν θέλετε να σας στείλουμε και λίγο κρύο αεράκι για να δροσιστείτε περισσότερο. Θυσία γινόμαστε για την μαμά πατρίδα, δεν το συζητώ!

*Κορίνα* said...

Πόσο μ'αρέσει η Αγγλία, πολύ θα ήθελα να σας κάνω μία επίσκεψη....
Πρέπει να είναι πολύ ωραία!

Natassa said...

την ώρα που σκεφτομουν " κοίτα να δεις χρώμα ο ουρανός" διαβάζω ...μα προσέξτε χρώμα ο ουρανός !
αυτα τα παλιά αρχοντικά πολύ ωραία!
καλημέρα ! :)

Anonymous said...

δε βλεπω καποια τεραστια διαφορα μεταξυ του τουριστικου λονδινου και του κανονικου. αλλα εξαρταται απο το τι αρεσει στον καθενα να βλέπει. κι εγω αυτ αβλεπω και μου αρεσουν , περα των ατουριστικων ατραξιον!
εμεις κρυο εδω περά, αν θες το κραταμε για κανα εξαμηνο!!

Anonymous said...

Βλέπω το λονδίνο έχει κι αυτό τις αντιθέσεις του. Ωραία σπίτια από τη μια, μαγαζιά με μεταχειρισμένα από την άλλη.

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα! Τέλειος καιρός, πράγματι! Δεύτερο Σαββατοκύριακο στη σειρά! Hooray!

Να πω μόνο ότι είναι πολύ όμορφο που στο μεγαλύτερό του κομμάτι το Λονδίνο έχει τέτοια κτίσματα, μέχρι 3-4 ορόφους, πράγμα που κάνει την πόλη πολύ ανθρώπινη σε σχέση με άλλες μεγαλουπόλεις που είναι πήχτρα στις ψηλές πολυκατοικίες. Κι εδώ υπάρχουν block of flats, πολύ μεγάλα συγκροτήματα καμιά φορά, αλλά είναι λίγα σε σχέση πχ με τα terraces ή τα σπίτια των πρώτων φωτογραφιών. Είναι από τα στοιχεία της πόλης που μου αρέσουν πολύ.

Anonymous said...

Τυχερή που είσαι...
Εδώ ο καιρός τρελάθηκε έχει πότε ήλιο, πότε συννεφιά...καλό δεν τον λές, αλλά ούτε κρύο κάνει. Μάλλον εσείς μας τον στείλατε αυτόν τον "καιρό Λονδίνου"

Σοφία said...

@ Spider: Είναι όντως πολύ όμορφη χώρα (οι εξοχές της είναι το κάτι άλλο) και οι πόλεις της πολύ διαφορετικές από τις ελληνικές. Σίγουρα το κάτι τι της το έχει.

@ Natassa: Τα παλιά αρχοντικά είναι όντως πολύ όμορφα, απέξω τουλάχιστον. Μέσα όχι και τόσο.

Τι καιρό έχετε στην Κρήτη; Είναι εκεί ένας συνάδελφός μου για διακοπές. Ελπίζω να μην γυρίσει πίσω κάτασπρος όπως πήγε!!

@ Lifewhispers: Τι να σου πω, εγώ πλυντήρια και μεταχειρισμένους καναπέδες στο πεζοδρόμιο δεν έχω δει ποτέ στο κέντρο του Λονδίνου. Αλλά όντως εξαρτάται από τις γειτονιές όπου κυκλοφορείς ;-)

Τον καιρό κρατήστε τον και για 9 μήνες, δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας για τέτοιες λεπτομέρειες. Χεχε.

Σοφία said...

@ Εξάκτινος: Το έπιασες το νόημα. Από αντιθέσεις το Λονδίνο άλλο τίποτα. Όπως και όλες οι μεγάλες πόλεις φαντάζομαι.

@ Γκρινιάρης: Τα χαμηλά χτίσματα έχουν όντως τη γοητεία τους, αλλά έχουν και δύο βασικά μειονεκτήματα. Πρώτον η πόλη απλώνεται υπερβολικά και οι αποστάσεις γίνονται τεράστιες, και δεύτερον κάποιοι λιγότερο τυχεροί μένουν στον 20ο όροφο ενός μεγαθηρίου για να μπορούν οι περισσότερο τυχεροί να απολαμβάνουν τον κήπο τους και το ισόγειό τους.

@ Lemonita: Ναι, ναι εμείς σας τον στείλαμε, επειδή θέλατε οπωσδήποτε φθινόπωρο. Δεν μπορούσαμε να μην σας εξυπηρετήσουμε. Άλλωστε για τον ξενητεμένο, η πατρίδα είναι πάνω από όλα :-)

Alexandros said...

Δεν το χάρηκα το Λονδίνο. Πήγα πρόπερσι για 4 μέρες , αλλά δεν πρόλαβα να δω πολλά. Ήταν και Χριστούγεννα και τα πάντα ήταν κλειστά...
Θα το επισκεφτώ σίγουρα ξανά όταν μου δοθεί η ευκαιρία.
Την καλημέρα μου από τη μακρινή Σάμο!

Σοφία said...

Όντως, 4 μέρες δεν είναι αρκετές και η χειρότερη εποχή να έρθεις είναι τα Χριστούγεννα ακριβώς πάνω στις γιορτές - είναι η μόνη εποχή του χρόνου που ερημώνουν τα πάντα!

Καλημέρα στη Σάμο από το ηλιόλουστο (πάλι!) Λονδίνο :-)

Anonymous said...

kalhmera kai apo to sheffield!!kai se mas eixe kalokairaki x8es, alla shmera dustuxos, ta sunnefa vghkan kai pali...kai den 8a elega oti kanei kai zestoula...eipes kai thn le3h krhth sofia kai mour8e sto mualo to fagaki ths mamas moukai to spiti mou..
polles kalhmeres se olous!!!

Natassa said...

άτυχος ο συναδελφος σου, τυχεροί εμείς... βρέχει συνέχεια τις τελευταίες μέρες :) μετά από την παρατεταμένη ξηρασία, τα αποθέματα να μειώνονται με γοργούς ρυθμούς και οι γεωτρήσεις να ξηραίνονται η μία μετά την άλλη ...'ειναι να δοξάζουμε τον Θεό, ζωντάνεψε ο τόπος ξανά (λες ο συνάδελφος σου να ειναι ο γουρλής της υπόθεσης σας? να τον κερνάμε διαμονές στην Κρήτη:-)
πάντως αυτά τα αρχοντικά έστω και απ εξω μόνο φαίνονται υπέροχα!

NdN said...

Καλησπέρα Σοφία,

Πράγματι πολύ ωραία μέρα είχαμε και χτες, αλλά και σήμερα και την εκμεταλλέυτηκα και εγω για βόλτες.

Οσο για τα κτίρια πρέπει να πουμε ότι τα 20οροφα είναι council flats.Δηαλδή σπίτια που προσφέρονται απολύτως δωρεάν σε ανύπαντρες μητέρες, ανθρώπους που είχαν χάσει τη δουλειά τους κτλ. Νομίζω πως είναι λογικό να βάλεις όλους αυτούς σε ψηλά κτίρια, γιατί αν τους βάλεις σε 2ροφα θα πιάσουν μία τεράστια έκταση που θα είναι σαν γειτονιά-γκετο.

Από εκεί και πέρα 8οροφες εχουν χτιστεί γύρω από το ποτάμι για λόγους οικονομίας (πανάκριβου) χώρου.

Anastasios said...

Κι η δική μας περιοχή, στο ΒΔ Λονδίνο, δίπλα από το ιστορικό στάδιο του Wembley, εξαιρετικά ηλιόλουστη σήμερα.
Βαλθήκαμε να μετράμε τις εκατοντάδες αποχρώσεις του άσπρου και του κίτρινου.
Η συνάντησή τους: ΦΩΣ!

Σοφία said...

@ Rena: Εμάς εδώ μας έκανε και σήμερα ωραία μέρα. Είχαν πει για συννεφιά το απόγευμα, αλλά μέχρι στιγμής πάμε πολύ καλά. Μήπως να στείλουμε προς τα πάνω λίγο ήλιο;

@ Natassa: Πω πω θα σκάσει ο συνάδελφος!! Μιλάμε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη γκαντεμιά από το να πας στο εξωτερικό για διακοπές και να βρέχει συνέχεια. Θα του το πω ότι τον ευχαριστείτε, αλλά δε νομίζω να τον παρηγορήσει...

@NdN: Η διαφορά είναι πως τα ψηλά κτήρια δεν χτίστησαν επειδή θα τα δίναν τζάμπα στους πληβείους, αλλά επειδή δεν υπήρχε χώρος να χτιστούν κανονικά σπίτια. Υποψιάζομαι ότι για το κράτος είναι πιο ακριβό να χτίσεις και να συντηρήσεις tower blocks παρά απλές πολυκατοικίες 3-5 ορόφων, ακόμα και αν δεν υπολογίσεις το κόστος κατεδάφισης μετά από 20 χρόνια που θα (τα) έχουν ρημάξει. Οπότε αυτά τα "δωρεάν" είναι στην πραγματικότητα χρυσοπληρωμένα από τον φορολογούμενο, αλλά και από τον κακομοίρη που κάποια στιγμή αγοράζει το διαμέρισμά του για να έχει δική του στέγη. Όσο για το γκέτο που λες, ένας από τους βασικούς λόγους που σταμάτησαν να χτίζουν tower blocks ήταν ότι γίνονταν πολύ εύκολα γκέτο. Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον οι πολυκατοικίες είναι μικρότερες σε μέγεθος, και υπάρχει ειδική νομοθεσία για το πώς διατίθενται τα διαμερίσματα.

@ Anastasios: Έτσι ακριβώς: φως όλη μέρα, ποιος τη χάρη μας :-)))

fvasileiou said...

Χρειάζεται να πω ότι και στην Λευκωσία ο ουρανός είναι καταγάλανος (με εξαίρεση μιας δεκαπεντάλεπτης μπόρας χτες) και κάνει ζέστη; Ακόμα με τις βερμούδες κυκλοφορώ, αν και -για να είμαι ειλικρινής- τα βράδια έχει βάλει λίγη ψυχρα.

Ωραίο το Λονδίνο των γειτονιών πάντως...

Natassa said...

όχι μόνο τον ευχαριστούμε αλλά αν είναι αυτός το γούρι της βροχής ευχαρίστως να γράψω στον Σπηλιοτόπουλο να του κάνει 5* Greece for free :) !!!
(μακάρι να μπορούσα να κλείσω την μυρωδιά της γης σε ένα μύνημα και να στην στείλω :) ...απίστευτη.../ολος ο κόσμος έξω και απολαμβάνει την βροχή!)
φιλιά και καλή εβδομάδα :)

Anonymous said...

Στην Αθήνα είχαμε συννεφιά και μουντίλα. Κοινώς, το αντίθετο από εσάς! Και πόσο το χαίρομαι, δεν περιγράφεται!!!!

Σοφία said...

@ FVasileiou: Σας έχουμε, σας έχουμε! Είμαι όλη μέρα με σορτσάκι και σαγιονάρες *και* χωρίς ούτε 5 λεπτά βροχή. Χεχε.

@ Natassa: Δεν χρειάζεται να μου τη στείλεις τη μυρωδιά, την ξέρω πολύ καλά γιατί έχω την ευκαιρία να την μυρίζω γύρω στις 300 μέρες κάθε χρόνο ;-)

O συνάδελφος αν έπαθε τέτοια ψυχρολουσία, προβλέπω να πηγαίνει στην Ισπανία του χρόνου!

@ Unclescrooge: Σίγουρα όχι όσο χαίρομαι εγώ!!

Meropi said...

Καλησπέρα από τη μουντή Αθήνα Σοφία μου.
Μου άρεσε, όπως πάντα η ξενάγηση σου. Πάντως πρέπει να πω ότι τα παλιά αγγλικά διαμερίσματα έχω την εντύπωση ότι μυρίζουν μούχλα. Κάνω λάθος???

Σοφία said...

Μερόπη μου τα πάντα μυρίζουν μούχλα σε αυτή τη χώρα, με τόση βροχή που πέφτει χειμώνα-καλοκαίρι. Αλλά ναι, τα παλιά σπίτια μυρίζουν περισσότερο γιατί δεν έχουν τόσο καλό εξαερισμό. Τουλάχιστον τα καινούρια διαμερίσματα έχουν υποχρεωτικό εξαερισμό στα μπάνια και στις κουζίνες, που βοηθάει.

BlaCk piTt said...

Υπέροχο το Λονδίνο. Αν ήταν ο καιρός όπως στις φωτογραφίες, θα το είχα επιλέξει ήδη για τις σπουδές μου.

konstantinos said...

Ενημερώνουμε ότι Θεσσαλονίκη βρέχει stop
Εγώ γουστάρω τρελά θαυμαστικό stop
Ωραίες οι φωτό και ενδιαφέρουσα η πόλη που ζεις stop
Φιλιά θαυμαστικό stop

Σοφία said...

@ Black Pitt: Αν ο καιρός ήταν όπως στις φωτογραφίες, δεν θα το κάναμε θέμα ;-)

@ Kωνσταντίνος: Κρατήστε τη βροχούλα λίγο ακόμα θαυμαστικό θαυμαστικό θαυμαστικό στοπ στοπ στοπ

Cafe-Bar *bliss.. said...

Ελπίζουμε όσο καιρό βρέχει εδώ, εκεί να έχετε ήλιο. Γιατί βρέχει εδώ και πολλές μέρες και όπως όλα δείχνουν, έτσι θα συνεχίσει :)

Anonymous said...

Δε με χαλάει καθόλου ένα conversion flat!! Και ας είναι το πιο άβολο σπίτι του κόσμου!! Τόση ομορφιά σε αυτή την πόλη δεν την αντέχωωωωωωω!

Σοφία said...

@ Bliss: Το ίδιο ελπίζουμε κι εμείς! Ολόψυχα μάλιστα :-)

@ Laxanaki: Το λες αυτό γιατί δεν έχεις δει πώς είναι τα conversion flats. Αν τα είχες δει θα άλλαζες γνώμη ευθύς αμέσως.

cinderella said...

Ax κι εγώ πήγα βόλτα στην Oxford street και θυμήθηκα τα μεγαλεία της Ερμού τα Χριστούγεννα!
Εφαγα και μια βελγική βάφλα με φράουλες...σκέτη κόλαση!!!
Καλημέρες και καλή εβδομάδα!!

Υ.Γ. Εγώ που κυκλοφορώ με μπουφάν κάτι κάνω λάθος;;

Σοφία said...

Χαχαχα απλά δεν είσαι συνηθισμένη στις δικές μας θερμοκρασίες. Του χρόνου τέτοιο καιρό θα κυκλοφορείς με ζακετούλα ;-)

ΠΑΥΛΟΣ said...

Πολύ όμορφες φωτογραφίες. Μάλλον οι βροχές μετακόμισαν σε μας.
Καλημερούδια

kiki said...

Σε μας ειναι καλέεεεε! Γκρρρρρρρρ!!!

fpboy said...

ωραία βόλτα!
έχουμε συνέχεια ανάποδο καιρό Αθήνα και Λονδίνο!

υ.γ- το Λονδίνο ''τα σπάει''.

Σοφία said...

@ Pavlos: Έτσι φαίνεται, και ελπίζω να μην βιαστούν να επιστρέψουν!!

@ Kiki: Έχετε μουλιάσει, ε;

@ Fpboy: Ναι, φαίνεται πως πάμε ανάποδα :-)))

Anonymous said...

"πω πω!" number1: Μπλε ουρανός στην Αγγλία :P

"πω πω!" number2: Αυτά τα αρχοντικά σπίτια των πρώτων φωτογραφιών πάντα μ'άρεσαν. Αν είχα ένα τέτοιο δικό μου (ολόκληρο, κι όχι ένα τμήμα, όπως αναφέρεις ότι είναι τώρα) θα έμενα άνετα Αγγλία

:)

Σοφία said...

Αν είχες ένα τέτοιο δικό σου, το καλύτερο θα ήταν να το πούλαγες και να μετακόμιζες στο Μόντε Κάρλο. Ή στην Ελούντα ;-)