Wednesday 10 September 2008

Everything but the kitchen sink

Αν ετοιμάζεστε να μετακομίσετε στην Αγγλία, μην ξεχάσετε να διαβάσετε και τα σχόλια στο τέλος της μαραθώνιας αυτής ανάρτησης, όπου θα βρείτε επιπλέον πληροφορίες και ερωτο-απαντήσεις.

Τη σκέψη για αυτή την ανάρτηση την έκανα πρώτη φορά πέρσυ και μάλιστα είχα αρχίσει να γράφω πρόχειρα κάποιες ιδέες. Τελικά δεν μπόρεσα να ασχοληθώ έγκαιρα και τα παράτησα, ένας Θεός ξέρει πού έβαλα τις σημειώσεις! Φέτος μου ζήτησε ο Writersblokc να πω κάποια πράγματα, σαν οδηγίες ας πούμε, για αυτούς που έρχονται στο Λονδίνο να σπουδάσουν, κι έτσι χωρίς σημειώσεις (θα ψάξω να τις βρω όμως) ξεκινάω με πρώτο θέμα το πακετάρισμα ή όπως λένε οι Άγγλοι: θα πάρετε μαζί και το νεροχύτη;

(Διευκρινιστική σημείωση: kitchen sink σημαίνει νεροχύτης, αλλά χρησιμοποιείται ιδιωματικά με την έννοια του παραπάνω απ' ό,τι χρειάζομαι π.χ. ο τίτλος της ανάρτησης αυτής θα μεταφραζόταν στα ελληνικά: "μην αφήνεις τίποτα" ή "πάρτα όλα μαζί σου").

Disclaimer: Ό,τι περιέχεται σε αυτή την ανάρτηση είναι αυστηρά προσωπική μου άποψη και ουδεμία ευθύνη αναλαμβάνω αν σας τα πω λάθος ή αν βρεθούν 29 ειδικοί να διαφωνήσουν. Είναι πολύς καιρός που έπαψα να είμαι φοιτήτρια και παρότι γνωρίζω αρκετά καλά το Λονδίνο, δεν ξέρω πολλά πράγματα για τη φοιτητική ζωή εδώ γιατί σπούδασα σε άλλη πόλη. Θα προσπαθήσω ό,τι πω να είναι σωστό, και ελπίζω ότι σ' αυτό θα βοηθήσουν αναγνώστες και συν-ιστολόγοι που έχουν πιο άμεση εμπειρία από τη φοιτητική ζωή στην Αγγλία και το Λονδίνο.

Λοιπόν, πού είχαμε μείνει; Α ναι! Στο πακετάρισμα. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι να πακετάρετε μόνο 1 βαλίτσα μεσαίου μεγέθους και μία χειραποσκευή. Ο λόγος είναι ότι μερικές αεροπορικές εταιρίες χρεώνουν έξτρα τη δεύτερη βαλίτσα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το βάρος, και επίσης δύο βαλίτσες δεν κουμαντάρονται με τίποτα, εκτός αν έχετε κάποιον να έρθει να σας πάρει με αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο. Μην πάρετε αυτές τις τεράστιες βαλίτσες που χωράνε 40 κιλά πράγματα. Πρώτον, αν τη γεμίσετε θα πληρώσετε υπέρβαρο, δεύτερον θα πιάνει πολύ χώρο στην ντουλάπα σας και τρίτον τα Χριστούγεννα που θα θέλετε να πάτε Ελλάδα θα ψάχνετε να αγοράσετε μικρότερη βαλίτσα για να πάρετε μαζί σας.

Πάρτε βαλίτσα με ροδάκια, κατά προτίμηση αυτές με τα πολλά φερμουάρ που σας δίνουν τη δυνατότητα να πακετάρετε έξτρα αν χρειαστεί (που κάποια στιγμή σίγουρα θα χρειαστεί) ή σακίδιο πλάτης σαν αυτό που έχουν οι ξένοι τουρίστες. Το κλασικό σακ βουαγιάζ δεν βολεύει και θα ταλαιπωρηθείτε χωρίς λόγο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα βάλετε στη βαλίτσα. Η σωστή απάντηση είναι: όσο το δυνατόν λιγότερα. Όσα και να νομίζετε ότι χρειάζεστε, θα μπορέσετε σίγουρα να τα βγάλετε πέρα και με τα μισά. Για φοιτητές πάτε, όχι για σταρ του σινεμά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ - ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

Ρούχα

Μερικά τζην, 1-2 πιο καλά παντελόνια, 2-3 πουκάμισα (ένα πιο καλό), 1-2 φούτερ, γενικώς ό,τι φοράτε και στην Ελλάδα. Κουστούμι δεν χρειάζεται να φέρετε, εκτός αν μεγαλοπιάνεστε ή αν έρχεστε για μεταπτυχιακά και υπολογίζετε να πάτε σε κυριλέ συνέδρια, παρουσιάσεις ή συνεντεύξεις, αν και συνήθως αυτά γίνονται στο τέλος του χρόνου. Από πανωφόρια, 1 μπουφάν και ένα χοντρό σακάκι είναι αρκετά. Δεν χρειάζεται να φέρετε και δερμάτινο, και ένα μπουφάν για καλό, και ένα παλτό και ένα αδιάβροχο. Άλλωστε το πιθανότερο είναι το δωμάτιό σας να είναι σε μέγεθος ντουλάπας, οπότε σκεφτείτε πόση θα είναι η ντουλάπα για τα ρούχα σας! Οι Άγγλοι, και ειδικά οι νέοι, και ειδικότερα οι φοιτητές, δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο κυριλέ ντύσιμο, στις μάρκες κ.λπ. οπότε αν έρθετε ντυμένοι πατώκορφα με Lacoste και Armani, παίζει να σας περάσουν για ψώνιο. Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα φέρετε ρούχα μάρκας Burberry με εμφανές το γνωστό καρώ. Στην Αγγλία θεωρείται μεγάλη βλαχιά. Αν πιάσετε φιλίες με άτομα που φοράνε το καρώ αυτό σε εμφανές σημείο, απομακρυνθείτε πριν σας βγει το όνομα.

Οι Άγγλοι συνήθως πάνε για ποτό απευθείας μετά τη δουλειά ή τη σχολή, οπότε μην περιμένετε ότι θα πηγαίνετε σπίτι να βάλετε τα καλά σας για να βγείτε έξω. Με το τζην και ό,τι μπουφάν φορούσατε το πρωί θα πάτε και για ποτό. Άρα ένα-δύο πανωφόρια (ένα χοντρό και ένα πιο ελαφρύ, π.χ. σακάκι ή μπουφανάκι ή ακόμα καλύτερα φλις) είναι αρκετά. Στην πτήση από Αθήνα θα φορέσετε το πιο χοντρό από τα πανωφόρια σας, αντί να το βάλετε στη βαλίτσα. Έτσι θα γλιτώσετε χώρο στη βαλίτσα, και θα έχετε κάτι να βάλτε πάνω σας όταν θα βγείτε από το αεροδρόμιο και θα σας χτυπήσει το δροσερό βοριαδάκι της Αλβιόνας. Μην σας φαίνεται παράταιρο να εμφανιστείτε στον Ελ. Βενιζέλο με χειμωνιάτικο μπουφάν ενώ έξω έχει 30 βαθμούς. Στην Αγγλία θα έχει τους μισούς (αν είσαστε τυχεροί) και το μπουφάν θα είναι το πρώτο πράγμα που θα χρειαστείτε. Αν τυχόν η βαλίτσα σας χαθεί ή μείνει στον Βενιζέλο, η ζακετούλα που πήρατε μαζί σας στο αεροπλάνο δεν θα σας προσφέρει καμία (μα καμία) παρηγοριά.

Αν έχετε ζήσει σε ορεινό μέρος της Ελλάδας, το Λονδίνο δεν θα σας φανεί ιδιαίτερα κρύο και μπορείτε άφοβα να αφήσετε τα πιο χοντρά σας πουλόβερ στην Ελλάδα. Αν είσαστε Αθηναίος, θα κρυώνετε σίγουρα, οπότε φροντίστε να αγοράστε μερικά χοντρά πουλόβερ, γάντια, κασκώλ κ.λπ. Έχετε υπόψην ότι εκτός Λονδίνου κάνει περισσότερο κρύο. Πάντως ο καιρός γενικά είναι σχετικά ήπιος. Δύσκολα το θερμόμετρο πέφτει κάτω από τους 5 βαθμούς και δύσκολα ανεβαίνει πάνω από τους 20, πολύ δύσκολα πάνω από τους 25. Για φέτος τα προγνωστικά της ΕΜΥ μιλάνε για πιο κρύο χειμώνα από πέρσυ, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί, γιατί πέρσυ παραήταν ήπιος - με εξαίρεση κάποιες μικρές αναλαμπές είχαμε 12 μήνες φθινόπωρο. Το 2009 ελπίζουμε να δούμε και τις άλλες εποχές.

Στους εσωτερικούς χώρους γενικά έχει ζέστη, ειδικά στα καινούρια σπίτια που έχουν καλή μόνωση και κεντρική θέρμανση με γκάζι. Οπότε φέρτε μαζί και 1-2 μακώ μπλουζάκια, ακόμα και κοντομάνικα - μην σας φαίνεται παράξενο, μπορεί να σας χρειαστούν. Αν είσαστε κρυουλιάρηδες, μπορείτε να τα φοράτε κάτω από τα πουκάμισα ή τα πουλόβερ σας. Πάντως όσο περνάει ο καιρός και συνηθίζετε το κρύο και την υγρασία, θα δείτε ότι όλο το χρόνο θα φοράτε λίγο-πολύ τα ίδια ρούχα και η μόνη διαφορά είναι ο αριθμός των "στρωμάτων" (αγγλιστί layers). Π.χ. το φθινόπωρο θα φοράτε κοντομάνικο, πουκάμισο, πουλόβερ, σακάκι, το χειμώνα τα ίδια συν μπουφάν, την άνοιξη τα ίδια πλην σακάκι, το καλοκαίρι (αν έρθει) τα ίδια πλην σακάκι και πουλόβερ.

Παπούτσια

Ισχύουν τα ίδια που είπαμε για τα ρούχα. Τρία ζευγάρια είναι αρκετά: αθλητικά, μποτάκια και παντόφλες ή ένα ζευγάρι για το σπίτι - εκτός αν φέρετε μαζί σας κουστούμι, οπότε θα χρειαστείτε και ένα ζευγάρι καλά. Τα πιο ογκώδη και πιο βαριά θα τα φοράτε στην πτήση, για να γλιτώσετε χώρο στις αποσκευές. Πέδιλα δεν χρειάζεται να φέρετε, αφού θα τα χρειαστείτε το νωρίτερο του χρόνου τον Ιούλιο.

Εσώρουχα - κάλτσες

Φέρτε πολλά ή κανονίστε να αγοράσετε εδώ. Το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιείτε κοινόχρηστα πλυντήρια μεγάλης χωρητικότητας (με το αζημείωτο φυσικά) και να μην μπορείτε να πλένετε ρούχα κάθε τρεις και λίγο, οπότε σας χρειάζονται αρκετές αλλαξιές για 1-2 εβδομάδες.

Καλλυντικά

Φέρτε γενικώς, αλλά μην το παρακάνετε. Πουλάνε κι εδώ και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Άλλωστε μια βόλτα στα Boots επιβάλλεται! Για όσους δεν ξέρουν, τα Boots είναι σαν το Hondos Center. Μια εξαίρεση υπάρχει μόνο: αν κάνετε αποτρίχωση με κερί στο σπίτι, φέρτε ό,τι προϊόν χρησιμοποιείτε από την Ελλάδα. Οι Αγγλίδες είναι άτριχες, και συνεπώς τα αποτριχωτικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ανταπεξέρθουν στο μεσογειακό DNA.

Κλινοσκεπάσματα

Μην φέρετε, εκτός ίσως από ένα κατωσέντονο και μια μαξιλαροθήκη για ώρα ανάγκης. Ο λόγος είναι τριπλός: πρώτον, τα σεντόνια πιάνουν χώρο και προσθέτουν βάρος στη βαλίτσα, δεύτερον το μέγεθος των μαξιλαριών και των κρεβατιών στην Αγγλία δεν είναι πάντα το ίδιο με της Ελλάδας (το πιθανότερο είναι οι μαξιλαροθήκες σας να είναι πολύ μικρές) και τρίτον στην Αγγλία δεν χρησιμοποιούμε σεντόνια και κουβέρτες, αλλά παπλώματα με παπλωματοθήκες, τα οποία είναι πολύ πιο βολικά. Και ούτε θα δυσκολευτείτε να βρείτε φτηνά σεντόνια. Με 20 λίρες παίρνετε ολόκληρο σετ (κατωσέντονο, μαξιλαροθήκη, μονή παπλωματοθήκη) και με άλλες 20 λίρες αγοράζετε ένα φτηνό πάπλωμα. 40 λίρες και καθαρίσατε, και αυτές είναι τιμές Marks & Spencer. Ενδεχομένως θα βρείτε και φθηνότερα. Δεύτερο σετ δεν χρειάζεται γιατί θα τα στεγνώνετε αυθημερόν στο στεγνωτήριο (αν τα απλώσετε έξω μπορεί να μην στεγνώσουν ποτέ).

Πετσέτες

Ελαφρές είναι, οπότε αν έχετε χώρο πάρτε 2-3 μαζί να σας βρίσκονται (μπορείτε να τυλίξετε εύθραυστα αντικείμενα). Αν όχι, στο M&S ένα σετ με 6 απλές πετσέτες (2 μικρές, 2 μεσαίες, 2 μεγάλες) κοστίζει λιγότερο από 10 λίρες.

Βιβλία

Μην φέρετε μαζί σας μια βιβλιοθήκη βιβλία. Εκτός του ότι είναι βαριά, δεν θα έχετε πού να τα βάλετε, ειδικά αν μένετε σε εστία που το πολύ να έχετε 2-3 ράφια στη διάθεσή σας. Να φέρετε οπωσδήποτε κάτι σε ελληνο-αγγλικό λεξικό (αγγλο-ελληνικό δεν είναι τόσο απαραίτητο, ειδικά αν ήδη μιλάτε αρκετά καλά τη γλώσσα γιατί μπορείτε να βολευτείτε με κάποιο αγγλο-αγγλικό στο διαδίκτυο). Επιπλέον το ελληνο-αγγλικό λεξικό χρησιμεύει και σαν ορθογραφικό για τις αποφράδες εκείνες μέρες που θα γράφετε το ψωμί πσομί από το πολύ grenglish. Σκεφτείτε επίσης αν θα σας χρειαστεί κάποιο ελληνο-αγγλικό λεξικό ορολογίας.

Χρήματα και τιμαλφή

Αν και ό,τι φέρετε, να έχετε υπόψην πως ποτέ δεν τα βάζουμε στις βαλίτσες - απαραίτητα μόνο στις χειραποσκευές γιατί κυκλοφορούν κλέφτες. Tο Heathrow λέγεται και Thiefrow. Μπορείτε να φανταστείτε από πού του βγήκε το όνομα!

Πολύμπριζο

Όχι το ελληνικό, αλλά ένα που να μετατρέπει τα ελληνικά φις για βρετανικές πρίζες. Μοιάζει κάπως έτσι και το πουλάνε στα αεροδρόμια. Αν δεν βρείτε στον Βενιζέλο, ψάξτε με το που θα φτάσετε στο Χίθροου. Ακόμα καλύτερα, για ηλεκτρικά που δεν καίγεστε να πάρετε μαζί σας από την Ελλάδα (π.χ. πιστολάκι για τα μαλλιά) προτιμήστε να τα πάρετε εδώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ - Άλλα πράγματα που ίσως σας φανούν χρήσιμα

Ένα τετράδιο με τις αγαπημένες σας συνταγές - αν είσαστε γκουρμέ τύποι και δεν έχετε κλείσει να μείνετε σε εστία με μαγειρείο. Τσελεμεντέ θα έλεγα να μην φέρετε. Είναι προτιμότερο να αγοράσετε έναν από εδώ και να μαγειρεύετε με υλικά που είναι εύκολο να τα βρείτε στο σούπερ μάρκετ και οδηγίες που αντιστοιχούν στα σκεύη και τα κουζινικά που θα χρησιμοποιείτε. Άλλωστε ελληνικές συνταγές μπορείτε να βρείτε άνετα στο διαδίκτυο.

Διαβατήριο - Μπορεί στην Ευρώπη να χρησιμοποιείτε την ταυτότητά σας, αλλά αν σας τύχει κανένα ταξιδάκι για Αμερική ή Ασία και χρειαστεί να πάτε στην Πρεσβεία μας για να βγάλετε διαβατήριο, θα καταραστείτε την ώρα και τη στιγμή που γεννηθήκατε Έλληνας. Κρίμα είναι.

Ημερολόγιο με εορτολόγιο - για να θυμάστε πότε γιορτάζουν οι φίλοι σας, πότε έχουμε Τσικνοπέμπτη κ.λπ. Ηλεκτρονικό εορτολόγιο θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.eortologio.gr/.

Φάρμακα - Τα περισσότερα φάρμακα στην Αγγλία χορηγούνται με συνταγή γιατρού και για να δείτε γιατρό πρέπει να έχετε μέσον. Συνεπώς αν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς Ponstan ή παίρνετε αντισυλληπτικά, φέρτε τα από την Ελλάδα. Tο αναβράζον Depon έχει απείρως καλύτερη γεύση από το ανάλογο σκεύασμα στην Αγγλία. Αν το χρησιμοποιείτε, βάλτε ένα κουτάκι στην βαλίτσα σας. Επίσης δεν υπάρχουν Λυσοπαΐνες (μόνο Strepsils) και δεν έχω δει πουθενά μαντηλάκια Sneezy.

Καθαρό οινόπνευμα - Πωλείται μόνο στα φαρμακεία και με το σταγονόμετρο. Αν το χρησιμοποιείτε για απολύμανση, φέρτε ένα μπουκαλάκι από την Ελλάδα.

Τσιγάρα - Αν καπνίζετε, πάρτε την μεγαλύτερη βαλίτσα που μπορείτε να βρείτε. Βάλτε μέσα μόνο 1 τζην, ένα καλό παντελόνι, 2 πουκάμισα, ένα σακάκι και 1 ζευγάρι παπούτσια, και γεμίστε στον υπόλοιπο χώρο με κούτες τσιγάρα. Στην ανάγκη τα πουλάτε και με το κέρδος αγοράζετε καινούρια γκαρνταρόμπα. Ακόμα καλύτερα κόψτε το κάπνισμα πριν έρθετε και θα γλιτώσετε την ταλαιπωρία του να βγαίνετε συνέχεια έξω για να καπνίσετε, αφού το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά στους κλειστούς χώρους.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΡΙΤΗ - ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΣΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ

Ας υποθέσουμε ότι ακολουθήσατε τις οδηγίες κατά γράμμα, πακετάρατε ελαφρά και έχετε χώρο στη βαλίτσα σας. Τι άλλο τρελό και περίεργο μπορείτε να φέρετε μαζί σας;

Ελιές - Δύσκολο να βρείτε καλές ελιές εδώ, απίθανο να τις βρείτε σε τιμή που να μπορείτε να αγοράσετε 200 γραμμάρια χωρίς να πουληθείτε. Όσο πιο ψηλά πάτε, τόσο χειρότερα. Φημολογείται ότι στην Σκωτία δεν γνωρίζουν καν τι είναι οι ελιές.

Λάδι - Ισχύουν τα ίδια με τις ελιές, αλλά πρέπει να το πακετάρετε πολύ προσεκτικά για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως ανοίγοντας τη βαλίτσα σας στην Αγγλία. You have been warned.

Λεμόνια - Στην Αγγλία έχουν από 30 έως 60 πένες (50 έως 80 λεπτά) το ένα. Όχι το ένα κιλό, αλλά το ένα λεμόνι. Αν σκοπεύετε να μαγειρέψετε ελληνικά, φέρτε μερικά λεμόνια μαζί σας. Τι έχετε να χάσετε; Μπορείτε να τα στύψετε σε παγοθήκη και να τα βάλετε στην κατάψυξη. Έτσι κι αλλιώς παγάκια δεν θα χρειαστείτε στο εγγύς μέλλον.

Μυρωδικά - κυρίως ρίγανη και φύλλα δάφνης (που δεν θυμάμαι να έχω δει ποτέ εδώ). Ρίγανη φυσικά βρίσκεις, αλλά *δεν είναι σαν την ελληνική*.

Λεπτό κριθαράκι - Επειδή στην Αγγλία δεν βάζουν ζυμαρικά στις σούπες, θα δυσκολευτείτε να βρείτε κριθαράκι, και ειδικά τις λεπτότερες ποικιλίες (π.χ. αστράκι, πεπονάκι). Καμιά φορά φέρνω και ρύζι για γεμιστά, αλλά αυτό παραδέχομαι ότι αγγίζει τα όρια της υπερβολής.

Υλικά ζαχαροπλαστικής - Θα δυσκολευτείτε να βρείτε μπαχάρια για "ανατολίτικα" γλυκά και βανίλιες σκόνη (θα βρείτε όμως 15 διαφορετικά είδη ζάχαρης). Επίσης στην Αγγλία δεν υπάρχει κρέμα Γιώτης, ούτε κάτι που να μοιάζει. Αν σας αρέσει η ζαχαροπλαστική, φροντίστε να φέρτε μαζί σας τα απαραίτητα.

Μέλι - Δεν είναι εντελώς αδύνατο να βρείτε καλό μέλι στην Αγγλία, αλλά αν σας βρίσκεται κανένα βαζάκι σπιτικό μέλι, βάλτε το κι αυτό στην βαλίτσα. Μερικοί φέρνουν από την Ελλάδα ουίσκι που αγοράζουν στα duty free. Λίγοι σκέφτονται να φέρουν μαζί τους μέλι. Το μέλι έχει κοινωνικές προεκτάσεις: αν μαθευτεί ότι κερνάτε ψωμί με βούτυρο και μέλι, όλοι οι Έλληνες συμφοιτητές σας θα θέλουν να σας κάνουν παρέα, οπότε θα διευρύνετε τον κύκλο σας χωρίς να το καταλάβετε. Οι Άγγλοι θα νομίζουν απλά ότι είστε περίεργοι, αλλά αυτό θα το νομίζουν έτσι κι αλλιώς, οπότε μην σας ανησυχεί. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τους κεράσετε καμιά μπύρα.

Σπανακόπιτα - ή ό,τι άλλο στερεό φαγώσιμο μπορείτε να πείσετε τη μαμά σας να σας φτιάξει. Όχι μόνο θα έχετε κάτι ωραίο να φάτε τις πρώτες μέρες στην ξένη χώρα, αλλά θα νιώσουν και οι γονείς σας πιο ήσυχοι και δεν θα έχουν έννοια μήπως πεθάνετε από την πείνα (πράγμα που δεν έχει συμβεί σε κανέναν Έλληνα φοιτητή ως τώρα, αλλά γιατί να το ρισκάρετε;)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ - DUTY FREE

Πράγματα που μπορείτε να προμηθευτείτε στο αεροδρόμιο:

Μερικές καρτ-ποστάλ από ελληνικές παραλίες για να στολίσετε το δωμάτιό σας. Γλυκά του κουταλιού. Παστέλια. Σοκοφρέτες. Πουράκια Caprice (υπάρχουν κι εδώ, αλλά είναι δύσκολο να τα βρείτε). Σοκολάτες ΙΟΝ για κεράσματα και για να σας περνάει ο πόνος της ξενητιάς. 1-2 μπουκάλια καλό κρασί, αν είσατε πολύ πατριώτες, αλλιώς στην Αγγλία θα βρείτε εξαιρετικά κρασιά από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Τσιγάρα, αν καπνίζετε. Ουίσκι, μόνο αν σκοπεύετε να το πιείτε μόνος. Ελληνικά βιβλία και περιοδικά (αντί να τα πάρετε από πριν και να τα βάλετε στη βαλίτσα σας όπου προσθέτουν επιπλέον βάρος). Τυρόπιτα, για να την φάτε επί τόπου, καθότι στην Αγγλία θα βρείτε όλα τα είδη πίτας που γνωρίζετε και μερικά που δεν τα έχετε φανταστεί, εκτός από τυρόπιτα φτιαγμένη με σφολιάτα και φέτα, χωρίς κρεμμύδι. Άλλη μια τυρόπιτα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΜΠΤΗ - ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ

Φέτα - Αυτή που πουλάνε στην Αγγλία ή δεν τρώγεται με τίποτα ή σας τρώει το πορτοφόλι. Δυστυχώς είναι δύσκολο να την μεταφέρετε από Ελλάδα. Ίσως είναι καλύτερα να προπονηθείτε τρώγοντας μόνο φέτα Κολιός για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν μπείτε στο αεροπλάνο, ώστε να εξασκήσετε τους γευστικούς σας κάλυκες και να έχουν χαμηλότερες απαιτήσεις.

Αλάτι ιωδιούχο - Τα περισσότερα αλάτια στην Αγγλία είναι ορυκτά. Αν σας χρειάζεται έξτρα ιώδιο, βάλτε ένα ΚΑΛΑΣ στη βαλίτσα σας. Θάλασσα έτσι κι αλλιώς δεν θα δείτε, ας παίρνετε ιώδιο από το φαγητό σας!

Γαλατάκια Νουνού σε μερίδες - Δεν υπάρχουν πουθενά. Αν τα χρησιμοποιείτε και για οποιονδήποτε λόγο δεν βολεύεστε με κουτάκια (τα οποία θα βρείτε σχεδόν παντού) φέρτε μερικά μαζί σας από την Ελλάδα.

Ευχαριστώ όλους όσους μπήκαν στον κόπο να σχολιάσουν και ιδιαιτέρως τη Δανάη, τον Itelli, τη Συννεφούλα, τον NdN, τον Derek και τον Aeriko για τις συμπληρωματικές πληροφορίες (μερικές από τις οποίες έχω ήδη μεταφέρει στην ανάρτηση).

47 comments:

VAD said...

Καλημέρα,Σοφία!Αν τα χειμωνιάτικα ρούχα που προτείνεις,τα αντικαταστήσεις με θερινά,μπορείς να φανταστείς τι μεταφέρω από ρούχα.
-Βαλίτσα:-Απόλυτη συμφωνία,έχω "ξεπλατιστεί"(που λένε και στο χωριό μου)με τις βαλίτσες μπαούλα!
-Χειραποσκευή:Καημό τοχω να ταξιδεψω μια φορά με τα χέρια μου ελεύθερα!Αμάν πια!
Ταξιδευτής και γω,που κουβαλώ πάντα "της παναγιάς τα μάτια",δεν το πιστεύω ότι κουβαλατε τόσα πράγματα για Αγγλία!
-Λάδι:εδώ έχει ισπανικό,¨ταγκιασμένο¨,8Ευρώ το μισόλιτρο,οπότε δοκιμασαμε το ντόπιο σησαμέλαιο,είναι και υγιεινότατο!
-Ελιές ελληνικές,μεσαίας ποιότητας!
-Τυρί φέτα;Για όνομα του θεού!Γι αυτό ο ndn γράφει εκείνο το περίφημο(αυτό με τράβηξε στο μπλογκ του)ΜΑΜΑ ,ΣΤΕΙΛΕ ΦΕΤΑ;Εδω,ντόπιας παραγωγής,άριστο και φθηνό!
-Λείπει βέβαια το χοιρινό λόγω θρησκείας,αλλά κρατάμε σε επίπεδα χαμηλά χοληστερίνες και τριγλυκερίδια!Χα!
-Βασική έλλειψη το ποτό,πάλι λόγω θρησκείας,αλλά ,ε,κάτι γίνεται!
-Λεμόνια;Να φαν κι οι κότες,και μάλιστα ζουμερότατα!
-Εσύ με το μπριαμ,εγω με τα φασόλια-γίγαντες!Απαραίτητα στη βαλίτσα!
Ουφ,συγνώμη,για ένα σχόλιο πέρασα, ολόκληρη ανάρτηση μου βγήκε,αλλά το θέμα με τράβηξε...
Και πάλι καλημέρα...

Γκρινιάρης said...

Χαχα! Ωραίο και χρήσιμο post Σοφία, και πρέπει να προσθέσω, διασκεδαστικό με τα σχόλια που κάνεις!

Δεν έχω τίποτα να προσθέσω, εκτός ίσως πως εντάξει, όταν έρθει κάποιος στο Λονδίνο καλύτερα να προσπαθήσει να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα κι όχι να μεταφέρει τις συνήθειες (διασκέδασης, ενδυματολογικές, μαγειρικές κλπ) εδώ, γιατί θα δυσκολευτεί. Άλλωστε όταν είσαι στη Ρώμη, συμπεριφέρεσαι σαν Ρωμαίος. Σωστά;

Καλημέρα!

Me:Moir said...

Με γύρισες πολλά χρόνια πίσω...:)

Anonymous said...

Χεχε!! Ιδιαιτέρως χρήσιμο! Αν και... αν αποφασίσω να κάνω κι άλλες σπουδές, μάλλον θα προτιμήσω το Παρισάκι..!!

ΠΑΥΛΟΣ said...

Κρίμα που δεν σε ήξερα όταν σπούδαζα, λολ!
Καλημερούδια

Σοφία said...

@ Vad: Εγώ πλέον κουβαλάω ελάχιστα πράγματα από και προς Ελλάδα, αλλά όταν έρχεσαι για πρώτη φορά και ειδικά ως φοιτητής, είναι πολύ εύκολο να τιγκάρεις τη βαλίτσα σου κουβαλώντας τα πάντα.

Το καλύτερο λάδι εδώ είναι ιταλικής προέλευσης, τα ισπανικά είναι όντως ταγκιασμένα και τα ελληνικά πανάκριβα.

Η φέτα είναι πονεμένη ιστορία και κάτι ξέρει ο NdN που την μνημονεύει. Παλιά ήταν πολύ δύσκολο να βρεις καλή φέτα, τώρα βρίσκεις άριστης ποιότητας αλλά οι τιμές είναι αστρονομικές (μέχρι και 30 ευρώ το κιλό).

Τα λεμόνια (και όλα τα εσπεριδοειδή) είναι εισαγωγής και δεν χρησιμοποιούνται στην τοπική κουζίνα, εξού και οι ακρίβεια. Έχουμε όμως πολύ φτηνές μπανάνες :-)

@ Γκρινιάρης: Ολόσωστα, και θα επεκταθώ περισσότερο επί του θέματος σε ειδική ανάρτηση.

@ Me:moir: Ευχάριστες αναμνήσεις, ελπίζω!

@ Unclescrooge: Ε και για το Παρίσι τα ίδια σχεδόν ισχύουν (εκτός από τα φαγητά ίσως).

@ Pavlos: Μπα άχρηστη θα σου ήμουν, γιατί ούτε κι εγώ τα ήξερα αυτά όταν σπούδαζα. Μετά τα έμαθα ;-)

ethanandthecity said...

Απίστευτος, περιεκτικότατος οδηγός! Αν και τα φοιτητικά χρόνια έχουν δυστυχώς παρέλθει εδώ και μια πενταετίας με ταξίδεψες πολύ πίσω.... Καλώς σε βρήκα

Me:Moir said...

Ευχάριστες αναμνήσεις, ναι.
[Γι'αυτό και συνέχεια σου γκρινιάζω οτι σε ζηλεύω :))]

Σοφία said...

@ Ethanandthecity: Ευχαριστώ και καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

@ Me:moir: Δεν είμαι φοιτήτρια όμως ;-)

DaNaH said...

Σοφία ξέχασες να αναφέρεις το laptop! Σπουδές χωρίς pc δεν γίνονται! Φροντίστε αν δεν έχετε να αγοράσετε ένα γιατί δεν είναι ό,τι καλύτερο να τρέχεις στα εργαστήρια του πανεπιστημίου για το παραμικρό που θα χρειαστείς. Εκτός των άλλων είναι και μια πολύ καλή παρέα!

Όσο για το εορτολόγιο υπάρχει το eortologio.gr το οποίο προσωπικά το έχω βάλει στο igoogle και δείχνει κάθε μέρα τις γιορτές της σημερινής, της αυριανής και της μεθαυριανής ημέρας. Το λέω ενημερωτικά σε περίπτωση που δεν το γνώριζες! :)

Όσοι είναι λάτρεις των ταξιδιών και θέλουν να βρουν γνήσια ελληνικά προϊόντα μπορούν να πεταχτούν καμιά φορά με το Eurostar ως τις Βρυξέλλες όπου υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα και στα σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε φέτα συσκευασμένη (ΦΑΓΕ αν θυμάμαι καλά), κριθαράκι ΜΑΚΒΕΛ, λάδι και διάφορα άλλα ελληνικά προϊόντα. Αν όχι υπάρχουν πάντα τα κούριερ και μπορεί η μαμά να σας στείλει ένα πακετάκι, μην το παρακάνετε όμως! Καλό είναι να συνηθίζει κανείς στον τρόπο ζωής του μέρους στο οποίο βρίσκεται, όπως είπε και ο φίλος Γκρινιάρης, αλλιώς θα δυσκολευτείτε.

Ωραίο ποστ Σοφία! Καλημέρα!

itelli said...

Γιατί τα τρομάζεις τα καϋμένα τα παιδάκια...;; Φέτα ΜΕΒΓΑΛ παίζει σε ASDA κ ALDI. Παίζει επίσης σε επιλεγμένα τουρκικά καταστήματα διατροφής τα οποία είναι διάσπαρτα. Όποιος έχει πρόβλημα με τους Τούρκους, ας πεινάσει.

Γαλατάκι Εβαπορέ παίζει επίσης, σε όλες τις βρετανικές εκκλησίες (Tesco, ASDA, Sainsbury, κλπ). Μπορεί να μην είναι ΝΟΥΝΟΥ κ να είναι Carnation βέβαια ("δυνατός κ γερός για να γίνεις, πρέπει παντα Carnation να πίνεις!" που τραγουδούσαμε μικροί) αλλά δεν έχει τόση διαφορά απο το ΝΟΥΝΟΥ.

Όσο για πίτες, ε... Υπάρχει κ Filo pastry.... Όχι ό,τι κ ό,τι.

συννεφούλα said...

XAXAXA!!!Πολύ γέλασα μ'αυτά που γράφεις!Έχω καιρό που σε διαβάζω,αφού και εγώ είμαι ομοιοπαθούσα,είμαι στην Αλβιώνα 10χρόνια πλέον(πωπω πώς πέρασαν),και ήρθα και για προπτυχιακά,αλλά όχι λονδίνο αλλά Birmingham.
Όλα ωραία και σωστά όσα είπες για κάποιον και ειδικά αγόρι που βγαίνει για πρώτη φορά από την θαλπωρή του πατρικού καιαπογαλακτίζεται πλέον απο τη μαμά του!
Και γω δεν φέρνω σχεδόν τίποτα απο το σπίτι,εκτός από κάποια αναγκαία προιόντα που δεν τα βρίσκω εδώ, π.χ. κάποια μπαχαρικά,βανίλιες για γλύκα, κρέμα γιώτης,να τέτοια χαζά.
Αλλά.στα σουπερμέρκετ βρίσκεις πολλά ελληνικά προιόντα,που πριν 10 χρόνια που ήρθα εγώ ούτε στον ύπνο σου δεν τα έβλεπες!!
Καταρχήν,και φάγε γιαούρτια και φέτα έχει,αν ειδικά συγκρίνεις τιμές με ελλάδα,πλέον δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές.
Λάδι σταμάτισα να φέρνα γιατί στο sainsbury's που ψωνίζω παίρνω το "Iliada",δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό,σάμπως πόσο συχνά ένας πρωτοερχόμενος φοιτητής σκοπεύει να μαγειρεύει?
Ειδικά στο λονδίνο έχει απο όσο ξέρω πολλά deli όπου μπορείς να βρεις ελληνικά προιόντα,στο bayswater έχει ελληνικά "μπακάλικα".Και στην ελλάδα τα απαραίτητα φαγώσιμα έχουν ακριβύνει πολύ, δεν θα υποφέρει τόσο η τζέπη των φοιτητών στο λονδίνο αν πάρουν λάδι και φέτα και ελιές απο μαγαζιά στο λονδίνο-θα τους τα φάνε απο το πανεπιστήμιο σε δίδακτρα και εστίες και μεταφορικά στο λονδίνο γενικώς!!
Όσο για τα ρούχα,αφού λονδίνο έρχονται,έχει τοοοόσα μαγαζιά και πολλές εκπτώσεις,ειδικά στα debenhams για καθημερινά ρούχα,γιατί να τα φορτωθούν όλα από το σπίτι τους??Άσε που μετά στις γιορτές θα πρέπει νατα ξαναφέρουν ελλάδα,ας αφήσουν κάποια πίσω. Μετά από τόσα χρόνια κουβαλήματος έχω καταλήξει σ'αύτη τη λύση,προσπαθώ δηλαδή!!
Αυτά από μένα προς το παρόν,φιλιά!

PN said...

Παρότι δεν ετοιμάζομαι να ξενιτευτώ άμεσα, με τρέλανε αυτό το post. Γραμμένο με το γνωστό σου χιούμορε και απίστευτα χρηστικές πληροφορίες δοσμένες με ένα ευφυή τρόπο, έτσι ώστε να είναι ενδιαφέροντες ακόμα και στους άσχετους (π.χ. εμένα).

Μπράβο ρε Σοφάκι!!!!

Anonymous said...

Αν και είχα στο μυαλό μου μια λίστα του στυλ 1,2,3 δεν μπορώ να πω ότι έχω παράπονο. Σευχαριστώ πάρα πολύ Σοφία για τον χρόνο σου, ειλικρινά. Μερικές ερωτήσεις μόνο:

- σακίδιο πλάτης εννοείς αυτό το τεράστιο που βλέπω να κουβαλάνε όλοι οι τουρίστες; Μου φαίνεται κομμάτι κουραστικό, αλλά σίγουρα καλύτερο από τις 2 βαλίτσες. Το κόλλημα μου είναι ότι πρέπει να πάρω και τον mac και δε ξερω πως και αν θα χωρέσει. Μήπως κατα τύχη έχεις και γι' αυτό πρόταση; :D

- αυτό με τη ζέστη στα σπίτια το έχω ξανακούσει. Και δεν είχα σκεφτεί ότι εκεί κάνουν την μέρα νύχτα με τα ίδια ρούχα -λογικό. Αλλά να σου πω την αλήθεια σκεφτόμουν να φέρω ότι έχω σε μάλλινο γιατί ειμαι και κρυουλιάρης... Όχι, ε;

- τα φάρμακα πρέπει να τα έχω στην βαλίτσα που θα δώσω στον έλεγχο;

- αυτό με το μέλι μ'αρεσε...Ο πιο γλυκός τρόπος να κάνεις κονέ! Σκεφτόμουν να δώσω αυτό το ποστ στη μητέρα να το διαβάσω, αλλα έτσι και δει αυτό με την σπανακόπιτα θα ετοιμάσει ολόκληρο γεύμα και θα ψάχνει ξεχωριστή βαλίτσα να τα βάλει. Ασε που θα φωνάζει στην κοπέλα στο check in: "μη βάλεις βάρος από πάνω, είναι chili con carne για το παιδί"!

Μου έδωσες πολύ υλικό για σκέψη και οργάνωση. Και πάλι σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθειά σου και οσους προσφέρουν κάτι από την γνώση τους στο θέμα Λόνδον. Α, και σου χρωστάω ένα τσαι όταν με το καλό τακτοποιηθώ. Λεμόνι μη μου ζητήσεις μόνο, γιατί έμαθα ότι είναι πανάκριβα !!

Ε.Α. said...

Katapliktiko post!!!
makari na ta diavaza etsi sigentromena pisw sto '00! :))

pantws exeis dikaio, sti vretania einai pio fthino na ntinesai, para na trws (kati poiotiko diladi)

Kali dynami kai ston Writersblokc pou th'anevei fetos !!! :)

An-Lu said...

Σωστή σε βρίσκω! Η πλάκα είναι ότι μου είπαν να φέρω ΚΑΙ ελιές στην οικοσκευή μου για Μπακού! Σημειώνω και τα του μελιού ;-)

ZlatkoGR said...

Αστεράκι στον reader για μελλοντική χρήση! Πολύ ωραίο, Σοφία.

Natassa said...

akoma den teleiosa tin triti katigoria kai konteuo na peso kato apo ta gelia....
oso gia ton neroxyti ....

NdN said...

Ποιος να διαφωνήσει Σοφία; Οτι πεις για το London είναι νόμος! Κανονικά έπρεπε να τυπωθεί το ποστ και να το δίνουν οι αεροπορικές εταιρίες μαζί με το εισητήριο στους Ελληνες φοιτητές!

Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι για αυτούς που σκέφτονται να ψάξουν δουλειά στην Αγγλια θα πρέπει να φέρουν ενα κουστούμι μαζί τους γιατί ανάλογα με το τι δουλειά ψάχνουν τα assessment centre και τα interviews αρχίζουν πολύ νωρίς. Τα κουστούμια είναι πιο ακριβά εδώ οπότε καλό είναι να έρθουν προετοιμασμένοι. Δεν χρειάζεται πολλά πράγματα λες και πάνε σε καμια υποανάπτυκτη χώρα και από εδω για παράδειγμα αγοράζει κάποιος μπουρνούζι, πετσέτες, σεντόνια και παντόφλες.

Αυτό που έγραψες για τα τσιγάρα μου θύμησες εμένα! Από την 2η φορά που κατέβαινα έφερνα 12 κούτες (96πακέτα) GR25 για να φτάσουν μέχρι την επόμεη φορά και ότι άλλο χωρούσε. Περίπου 1 πακέτο τη μέρα έκανα στο πανεπιστήμιο. Τώρα πια φέρνω μόνο λάδι, ελιές, φασόλια, πολτό ελιάς, ρίγανη κτλ.

Τα φάρμακα επίσης είναι απαραίτητα. Ακόμα και καμιά ισχυρή αντιβίωση.

Καλό βράδυ!

Σοφία said...

@ Δανάη: Το laptop δεν το ανέφερα γιατί είναι εντελώς προσωπικό θέμα και εξαρτάται από το τι και πού σπουδάζεις. Εγώ ας πούμε δεν θα έφερνα laptop από την Ελλάδα, ούτε μου χρειάστηκε γιατί στο πανεπιστήμιό μου ήταν πολύ εύκολο να πας στα εργαστήρια - τόσο που αργά τη νύχτα κατεβαίναμε με τις πυτζάμες!

Σωστή η πληροφορία για το eortologio.gr, αλλά αν πρόσεξες αναφέρθηκα επίτηδες πολύ γενικά στο τι χρειάζεται (π.χ. λεξικό, ημερολόγιο κ.λπ.). Ας αποφασίσει ο καθένας σε τι μορφή θέλει να τα χρησιμοποιεί.

Για τις Βρυξέλλες έχεις δίκιο (κάθε φορά που πάω γυρίζω με δυο σακούλες τρόφιμα!) αλλά ο μέσος Έλληνας φοιτητής δεν μπορεί "να πεταχτεί" στο Βέλγιο για να πάρει φέτα και λάδι. Είναι προτιμότερο να τα πάρει από εδώ κι ας πληρώσει παραπάνω.

@ Itelli: Δεν τα τρομάζω, τα προετοιμάζω! Π.χ. εδώ που είμαι εγώ δεν έχει κοντά ούτε Asda ούτε Aldi. Για την ακρίβεια σε Asda έχω πάει 3 φορές και σε Aldi 5 (μετρημένες). Στο Tesco της γειτονιάς μου έχει μόνο φέτα Kolios η οποία δεν τρώγεται με τίποτα.

Εβαπορέ βεβαίως υπάρχει, αλλά όχι σε μερίδες, μόνο σε κουτάκια. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, είναι το πρώτο πράγμα που μου είχε λείψει όταν πρωτοήρθα στην Αγγλία. Τώρα πλέον συνήθισα και πάλι καλά, γιατί στο Tesco της γειτονιάς μου που λέγαμε, έχει μόνο τα μεγάλα κουτιά εβαπορέ. Με ένα τέτοιο εγώ περνάω ένα μήνα και φυσικά καταλήγω να χύνω πολύ γάλα στο νεροχύτη...

@ Συννεφούλα: Μπαχαρικά, βανίλιες, κρέμες Γιώτης! Συμφωνώ με όλα και απορώ πώς ξέχασα να τα αναφέρω!! Εννοείται ότι θα τα προσθέσω. Ευχαριστώ! Αν σκεφτείς και τίποτα άλλο συμπληρώνεις ;-)

Bayswater έχω να πάω πολλάαααα χρόνια.

@ VK: Nα 'σαι καλά! Χαίρομαι που σου άρεσε το κειμενάκι.

Σοφία said...

@ Writersblokc: Ελπίζω να σε κάλυψα, έτσι;

Σακίδιο πλάτης εννοώ αυτό. Είναι πολύ βολικό γιατί μπορείς να κουβαλήσεις μεγάλο βάρος και ταυτόχρονα αφήνει ελεύθερα τα χέρια. Αλλά και η βαλίτσα με ροδάκια βολεύει, αρκεί να μην είναι πολύ βαριά (γιατί τις σκάλες δεν μπορείς πάντα να τις αποφύγεις). Όταν λες Mac εννοείς laptop ή desktop; Laptop μπορείς να πάρεις άνετα στις χειραποσκευές σου (ποτέ στη βαλίτσα). Αν σου χρειάζεται desktop, θα σου πρότεινα να πάρεις από εδώ και στην ανάγκη να το πουλήσεις πριν επιστρέψεις στην Ελλάδα. Προσωπικά δεν μου χρειάστηκε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Τα εργαστήρια Η/Υ στο πανεπιστήμιο μου ήταν υπεραρκετά (δες τι απάντησα στην Δανάη πιο πάνω).

Πραγματικά δε νομίζω ότι θα σου χρειαστούν πάνω από 1-2 μάλλινα. Τα σπίτια είναι πάρα πολύ ζεστά, εμείς συνήθως είμαστε με κοντομάνικο όλο το χειμώνα.

Τα φάρμακα αν είναι σιρόπια σε μπουκάλι μεγαλύτερο από 100 ml πρέπει απαραίτητα να τα βάλεις στη βαλίτσα. Τα χάπια τα βάζεις όπου θες. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος περιορισμός πάντως για δυο κουτιά χάπια δεν θα σε σταματήσει κανείς. Εννοείται μην πάρεις ολόκληρο φαρμακείο. Άλλωστε το πιο εύκολο πράγμα να σου στείλουν από Ελλάδα είναι χάπια (καθότι πανάλαφρα).

Το ποστ μπορείς να το κάνεις copy paste και να αφαιρέσεις την παράγραφο που αναφέρεται στο φαγητό πριν το δώσεις στη μαμά σου να το διαβάσει ;-) Πάντως chili con carne να μην σου φτιάξει, γιατί είναι πολύ δημοφιλές εδώ και το βρίσκεις εύκολα ακόμα και στις παμπ. Πες της πάντως να μην έχει έννοια: δεν ξέρω ούτε έναν Έλληνα φοιτητή που να γύρισε στην Ελλάδα πιο αδυνατισμένος απ' ό,τι ήρθε. Ειδικά όσοι δεν περνάνε τόσο καλά, παχαίνουν περισσότερο, γιατί το ρίχνουν στο φαΐ. Και όσοι περνάνε καλά τρώνε πολύ (είναι ένας λόγος που περνάνε καλά). Όσο έφαγα την πρώτη χρονιά που ήρθα στην Αγγλία δεν έχω φάει ποτέ!

Δηλαδή αν έρθω επίσκεψη δεν θα μου στύψεις μια λεμονάδα;;; Τσκ τσκ τσκ!

Σοφία said...

@ The Espressionist: Έτσι ακριβώς είναι - τα ρούχα είναι πιο φτηνά από το καλό φαγητό!! Αλλά τι να κάνουμε, η κάθε χώρα έχει τα καλά της και τα στραβά της...

@ An-Lu: Πάρε και τα δύο, χαμένα δεν θα πάνε ;-)

@ Zlatkogr: Ευχαριστώ!

@ Natassa: Και πού είσαι ακόμα!!

@ NdN: Πολύ καλή ιδέα! Λες να ζητήσω και ποσοστά; Χεχε.

Σωστό αυτό για τα κουστούμια, αλλά αν δεν κάνω λάθος πρόσφατα το Asda κυκλοφόρησε ένα κουστούμι που έχει 25 λίρες! Βέβαια δεν ξέρω τι ποιότητα είναι.

Κι εγώ φέρνω ρίγανη και ξέχασα να την αναφέρω. Πάω να την προσθέσω! Ευχαριστώ :-)

Ε.Α. said...

kai fysika einai "ap'ti zwi vgalmeno" to diafimistiko senario gnwstis etairias ilektrikwn siskeywn, opou thelei ton ypallilo tou elegxou aposkeywn sto aerodromio na rwtaei ton epivati:

"So you're a student in England, right? And you brought All your food with you? But why?"

...ksereis giati! ;))

kai dos'tou na glifetai o skilos me ton mousaka pou exei mprosta tou!

:))

Σοφία said...

Χαχαχα έτσι είναι. Και πού να δεις τι γίνεται όταν έχεις στις χειραποσκευές κουραμπιέδες ;-)

Anonymous said...

Δεν έχω ζήσει στην Αγγλία αλλά θα μιλήσω για το λάδι. Χρειάζεστε μια πλαστική σκληρή βαλίτσα και θα βάλετε μέσα 2 χαρτόκουτα με λάδι. Χωράει συνήθως 12 μπουκάλια του 1 1/2 λίτρου. Αυτά της κόκα κόλα. Συνολικό βάρος 20 κιλά και αρκεί για 12 μήνες. Τρώω ένα μπουκάλι το μήνα. Ελιές μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτές. Συνήθως ταξιδεύω με μια βαλίτσα 20 κιλών ένα μικρό σακίδιο πλάτης κι ένα βαλιτσάκι τρόλεϊ για χειραποσκευή. Τα περισσότερα τα πιάνει το υπέρβαρο. Ρούχα έχω λίγα. Τα βάζω στο βαλιτσάκι τα λάδια και τα άλλα υγρά στη βαλίτσα γιατί υγρά σε χειραποσκευές δεν επιτρέπονται.

Anonymous said...

Για τη φέτα, υπάρχει συσκευασμένη σε ταπεράκι με άλμη. Οπότε αν το βάλεις σε ένα σκληρό χαρτόκουτο για να μη σπάσει αντέχει μέχρι την Αγγλία. Βασική προϋπόθεση βέβαια για να μεταφέρεις υγρά κι ευαίσθητα είναι η σκληρή βαλίτσα.

geokalp said...

απίθανο!!!
μιλάμε για διατριβή!!!

να βάλεις κλοπυράιτ και να το καταχωρήσεις στους οδηγούς σπουδών στην Αγγλία για Έλληνες κι όχι μόνο!

είσαι απίθανη!

Anonymous said...

Τους κουραμπιέδες στη βαλίτσα, μπορώ να το φανταστώ, το'χω κάνει κιόλας. Αλλά το λάδι... δε ξέρω, κάπου κολλάω. Τουλάχιστον, για πρώτη φορά λέω να το αποφύγω. Αν και με το μεσογειακό μας ταμπεραμέντο και στην κουζίνα νομίζω θα είναι αρκετά χρήσιμο.

Χθες κοίταγα για βαλίτσες και σακίδια και ειδα ένα σακ βουαγιαζ που μπαίνει στην πλάτη, αρκετά βολικό και άλλο ένα αρκετά μεγάλο.. Σκέφτομαι να εφαρμόσω το 1 βαλίτσα και 1 σακίδιο γιατί με φαντάστηκα τα χριστούγεννα να θέλω να επιστρέψω και να κουβαλάω μαζί μου το Κτήνος.. :(

Eχω desktop για graphic design και βολεύει να δουλεύω απ'το σπίτι. Ενας συνάδελφος πρότεινε μια επίσκεψη στα Hondos, στο τμήμα με τις βαλίτσες για μια σχετικά σκληρή που να μπορώ να πάρω μαζί μου.. Χθες αγόρασα φωτογραφική μηχανή και μένουν ακόμα οι βαλίτσες και Ο οδηγός. Μου έχουν προτείνει τον Rough Guide:London, τον έχω βρει στο play.com με 12 ευρώ.

Να δεις που στο τελος απ'ολα αυτά θα βγει ενα ωραιότατο βιβλιαράκι από τις εκδόσεις του British Council και θα το γιορτάσουμε με σουαρέ στο οποίο, ναι, θα έχω φροντίσει να έχει όση λεμονάδα θέλεις! :)

Anonymous said...

«Το 2009 ελπίζουμε να δούμε και τις άλλες εποχές.» Καταπληκτικό!!!

«Οι Άγγλοι θα νομίζουν απλά ότι είστε περίεργοι, αλλά αυτό θα το νομίζουν έτσι κι αλλιώς, οπότε μην σας ανησυχεί.» Θα ήταν όμορφο να αναφερθείς κάποτε στο πώς μάς αντιμετωπίζουν οι Αγγλοι, αν σου κάνει κέφι βέβαια.

Και τώρα το γνωστό, κλασικό αίτημα: θα μπορούσα να μεταφέρω το ποστ αυτό στην Πυξίδα με το γνωστό τρόπο; Νομίζω ότι καλό θα ήταν να ανοίξω και μια κατηγορία με τίτλο «Οι συμβουλές της Σοφίας»...

ΥΣ: Τα Boots με έσωσαν χθες που βρέθηκα εξ απροόπτου!

Σοφία said...

@ Anonymous: Εσένα έπρεπε να σε είχαν παιδί οι γονείς μου, γιατί το παράπονό τους είναι ότι δεν παίρνω πολύ λάδι. Βλέπεις, εγώ με ένα λίτρο λάδι περνάω άνετα 6-8 μήνες, ενίοτε και ολόκληρο χρόνο!

Πάντως να πω εδώ ότι κανονικά απαγορεύεται να μεταφέρεις λάδι στις βαλίτσες, αν και δε γνωρίζω κανέναν που να τον έχουν πιάσει. Οι οδηγίες της BA επ' αυτού είναι ξεκάθαρες: Cooking Oils are prohibited from carriage in checked or carry-on baggage.

@ Geokalp: Με κάνεις και κοκκινίζω!!!

@ Penny: Σε γενικές γραμμές, δε νομίζω ότι μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά από τους περισσότερους ξένους. Εγώ τουλάχιστον δεν έχω καταλάβει κάτι. Κάποια πράγματα τους φαίνονται περίεργα, π.χ. πόσο φωνακλάδες είμαστε, αλλά το ίδιο σκέφτονται και για τους Ιταλούς ή τους Ισπανούς. Δε νομίζω ότι έχουν ειδική γνώμη για τους Έλληνες.

Εννοείται ότι θα χαρώ πολύ να δω το κείμενο αναδημοσιευμένο στην Πυξίδα :-)

Σοφία said...

@ Writersblokc: Οι κουραμπιέδες έχουν πλάκα στις χειραποσκευές, γιατί φαίνονται σαν άσπρη σκόνη (δεν ξέρω αν με αντιλαμβάνεσαι). Δεν είναι απαραίτητο να πάρεις όλα όσα έβαλα στη λίστα, προς Θεού. Άλλωστε τώρα που το ευρώ έχει ανέβει έναντι στη λίρα, δεν θα σου φανεί τόσο ακριβό το λάδι στην Αγγλία. Απλά μην πας και αγοράσεις το πιο φτηνό που θα βρεις. Προτείνω τη μάρκα Filippo Berio, θα τη βρεις σε όλα τα σούπερ μάρκετ.

Μία βαλίτσα και ένα μικρό σακίδιο πλάτης είναι καλά. Στην ανάγκη παίρνεις από εδώ μια μικρότερη βαλίτσα ή σακ βουαγιάζ για την επιστροφή των Χριστουγέννων (το σακίδιο μόνο δύσκολο το βλέπω να σε φτάσει).

Για τον υπολογιστή επιμένω ότι είναι μεγάλο ρίσκο. Όχι μόνο γιατί μπορεί να σπάσει, όσο γερή και να είναι η βαλίτσα, αλλά και γιατί μπορούν να στον κλέψουν (ακόμα κι αν την έχεις κλειδώσει). Αν παρόλα αυτά επιμένεις να τον πάρεις, φρόντισε να αγοράσεις ταξιδιωτική ασφάλεια που καλύπτει το κόστος του σε περίπτωση ζημιάς ή απώλειας/κλοπής κατά τη μεταφορά.

Rough Guide είχα κι εγώ όταν πρωτοήρθα στο Λονδίνο και με είχε βολέψει πολύ. Αντί να τον κουβαλάς μαζί σου όμως, μπορείς να τον αγοράσεις εδώ είτε σε βιβλιοπωλείο είτε μέσω Amazon. Δεν έχει μεγάλη διαφορά στην τιμή. Αυτός που θα πάρεις φρόντισε να είναι ο πιο πρόσφατος.

Στο σουαρέ ελπίζω να έχει και σαμπάνια, όχι μόνο λεμονάδα ;-)

Anonymous said...

Γάλα εβαπορέ σε μερίδες μπορείς να βρείς σε ASDA (Kerrygold μάρκα) και στο ALDI (γερμανική μάρκα α.τ.). Όσο για φέτα οι επιλογές είναι άπειρες για καλη΄φέτα από φτηνή συσκευασμένη δωδώνη μέχρι ακριβή βαρελίσια φέτα σε άλμη. Όσο για κριθαράκι μια βόλτα σε ιταλικά ντελικατέσεν βρίσκεις τα πάντα (κριθαράκι=orzo, για πεπονάκι δεν θυμάμαι το όνομα αλλα΄υπάρχει γιατί οι Ιταλοί τα χρησιμοποιούν για σούπες. Σχετικά με το κρέας όσοι είνα φαν εντοσθίων κτλ. μια βόλτα halal κρεοπώλη δίνει την λύση, όσοι πάλι αρέσκονται σε γίδα ας πάνε σε afrocarribean κρεοπώλη, τέλος σε όσους αρέσει το ζηγούρι πλέον είναι της μόδας και ζητήστετο στον κρεοπώλη ως mutton.

Σοφία said...

Δεκτές οι συμβουλές, να σημειώσω όμως για όσους τυχόν ακόμα διαβάζουν, ότι αναλόγως με το πού είναι ο καθένας, μπορεί να μην υπάρχει κοντά του (αλλά ούτε και μακριά του) Aldi, Asda, ιταλικό deli, afrocarribean κρεοπώλης κ.λπ.

Derek said...

επειδή "I do this for a living" και επειδή -φυσικά- δεν διάβασα τα παραπάνω σχόλια έχω να πω τα εξής,

μην πάρετε μαζί σας βιβλία δείχνουν μικρά στο μάτι αλλά ζυγίζουν ΠΟΛΥ και θα ξεπεράσετε στο πιτς φιτίλι το υπέρβαρο και της πιο ανεκτικής εταιρίας

μιλώντας για το υπέρβαρο έχουμε τα εξής, οι νορμάλ εταιρίες επιτρέπουν 20-25 κιλά (άσχετα με το σε πόσα κομμάτια χωρίζονται!) οι γυφτοεταιρίες από την άλλη (αρχίζει από ryan- και τελειώνει σε -air) χρεώνουν περίπου €7-15 το κομμάτι άσχετα με τα κιλά (και ναι, περισσότερες από μια βαλίτσες είναι απλά μπελάς!). Επιπροσθέτως κάποιες εταιρίες έχουν περιορισμό και στα κιλά της χειραποσκευής (κατά κανόνα 7-10 kgr) οπότε αν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο από αυτά τα τεράστια σακίδια που έχουν οι "κατασκηνωτές" σκεφτείτε ότι 9 στις 10 θα σας βάλουν να πληρώσετε υπέρβαρο (€10/kgr κατά κανόνα)

τρίτο, σχετικά με το οινόπνευμα, από φάρμακα πάρτε όσα θέλετε αλλά από εύφλεκτα υλικά ούτε σταγόνα!!! Θα βρείτε τον μπελά σας και θα ταλαιπωρηθείτε χωρίς λόγο!!!

τέταρτο περί λοιπών περιορισμών, για όσους δεν το ξέρουν δεν μπορείτε να περάσετε από τον έλεγχο αποσκευών δοχεία (ακόμα και αν είναι άδεια) μεγαλύτερα των 100ml και σε συνολικό όγκο 1lt (δλδ το πολύ 10 δοχεία των 100ml το καθένα!) εξαιρούνται τα φάρμακα και αν σας περισσεύει και καμία συνταγή ακόμα καλύτερα

πέμπτο και φαρμακερό... το laptop είναι απαραίτητο μεν από την άλλη όμως έχω χάσει ήδη έναν σκληρό "στην προσγείωση" και τονίζω ότι δεν πρέπει να τα τσιγκουνευτείτε και να πάρετε μια θήκη με αξιοπρεπή προστασία, προσωπικά προτείνω τα σακίδια της belkin


(και 2 τελευταίες -bonus- συμβουλές το ηλεκτρονικό check in είναι χρυσάφι για όσους ξέρουν τι κάνουν όποιος έχει αμφιβολίες καλά θα κάνει να το αφήσει στην ησυχία του και να ακολουθήσει την πεπατημένη, και δεύτερον ο κανόνας λέει να βρίσκεστε στο αεροδρόμιο 2 ώρες πριν την αναχώρηση και καλά θα κάνετε να τον υπακούσετε, υπάρχουν λόγοι που πρέπει να γίνεται αυτό!!!)

Derek said...

υστερόγραφο,

σχετικά με τα σακίδια,

νομίζω ότι πριν ήμουν υπερβολικά ευγενικός και γι'αυτό θα αλλάξω λίγο τον τόνο μου

8-10kgr θα πει χαρτοφύλακας ή έστω ένα μεσαίο σακίδιο πλάτης!!!

οι υπόλοιποι επιβάτες έχουν τα ίδια δικαιώματα με εσάς γι'αυτό μην καταχράζεστε την ευγένεια τους πιάνοντας με τον σάκο σας χώρο για τρεις

αφενός είναι εξαιρετικά αγενές και αφετέρου είναι στην διακριτική ευχέρεια του υπαλλήλου του check in ακόμα και να σας αρνηθεί την επιβίβαση εξαιτίας ενός τέτοιου αγχώδους αντικειμένου

επαναλαμβάνω, μην καταχράζεστε την ευγένεια των συνεπιβατών σας και των υπαλλήλων

(και στην τελική υπάρχει πάντα και η λύση του cargo!!!)

και ένα δεύτερο σχετικά με τα φάρμακα,

όταν λέμε ότι τα φάρμακα πετάνε εννοούμε πάντα παρέα με την ανάλογη συνταγή...

γενικότερα αποφύγετε να πάρετε μαζί σας στην καμπίνα οτιδήποτε δεν το χρειάζεσαι άμεσα και δεν φοβάστε μην σπάσει

Derek said...

Α! και ένα τελευταίο,

όσο και να νομίζεται ότι η γατούλα σας δεν μπορεί να ζήσει μακριά σας ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ!!!

αφενός θα σας πάει ο κούκος αηδόνι και αφετέρου τα ζώα στρεσάρονται στα ταξίδια και καταλήγουν να ξερνάνε κάθε 5 λεπτά

επίσης η Αγγλία και η Ιρλανδία (και ένα σορό άλλες χώρες) έχουν περιορισμούς στις εισαγωγές ζωντανών ζώων και κινδυνεύεται να βρεθείτε εξ'απροόπτου!!!

ένα τηλεφωνάκι στην πρεσβεία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

mierdito said...

Μπορει να επαναλαβω καποια πραγματα που γραφονται γιατι δεν εχω διαβασει ολα τα σχολια.

Κατι πολυ χρησιμο που σκεφτηκα περυσι και μετα απο 11 χρονια στο νησι, ειναι ενα ελληνικο πολυμπριζο. Ως, ελπιζω, γνωστον οι Βρεττανοι εχουν διαφορετικες μπριζες και οι ανταπορες μπορει να κοστιζουν μεχρι και 7-8 λιρες. Οποτε ενα πολυμπριζο θα σας βγαλει απο καποια πρωτα εξοδα. Υποθετω οτι ο καθενας πλεον εχει λαπτοπ και κινητο οποτε δυο θα χρειαζεσται στην αρχη οπωσδηποτε...

Τα περισσοτερα που ηθελα να γραψω γραφτηκαν, οπως χρησιμοτητα Afrocarribean, Italian, Arabic, Asian shops για αγορες κουζινας.

Επισης για ρουχα οτι εχουν τοσες πολλες εκπτωσεις και το Primark στην χειροτερη, που παρτε μονο τα πολυ αγαπημενα σας.

Σοφία said...

@ Derek & Aeriko: Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια!

Υπέρβαρο με το κομμάτι χρεώνουν και "σοβαρές" εταιρίες, π.χ. η British Airways, η οποία επιτρέπει 1 βαλίτσα μέχρι 23 κιλά κατ' άτομο και χρεώνει τη δεύτερη. Επίσης δεν δέχεται βαλίτσες που ζυγίζουν πάνω από 32 κιλά και από τις 26 Νοεμβρίου 2008 θα χρεώνει τις βαλίτσες που ζυγίζουν πάνω από 23 κιλά £25 (35 ευρώ περίπου) ανεξάρτητα από το υπέρβαρο (δηλαδή είναι είναι 1, είτε 3, είτε 9 κιλά πάνω, η χρέωση θα είναι η ίδια).

Σωστή η παρατήρηση για το μέγεθος των χειραποσκευών, όχι μόνο από άποψη σεβασμού του διπλανού σας αλλά και ασφάλειας. Σκεφτείτε πως ό,τι βάλετε στο ντουλάπι πάνω από το κάθισμα ενδεχομένως θα σας έρθει στο κεφάλι σε περίπτωση ατυχήματος ή ανώμαλης προσγείωσης.

Οινόπνευμα έχει μεταφέρει μια φίλη μου με επιτυχία - δύο μικρά μπουκαλάκια. Το δικό μου το έχω φέρει οδικώς από την Ισπανία. Εννοείται ότι δεν θα πάτε να βάλετε μισό λίτρο οινόπνευμα στη βαλίτσα σας!

Για τα υγρά φάρμακα στις χειραποσκευές ρωτήστε την εταιρία σας ή συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του αεροδρομίου απ' όπου πετάτε. Μπορεί να επιτρέπονται με συνταγή γιατρού πάνω από 100 ml, μπορεί και όχι. Δεν έχουν όλα τα αεροδρόμια και όλες οι αεροπορικές εταιρίες τους ίδιους κανονισμούς.

Το πολύμπριζο είναι όντως χρήσιμο, αλλά για περίπτωση έκτακτης ανάγκης υπάρχει τρόπος να μπει ελληνικό φις σε αγγλική πρίζα, αρκεί να έχετε ένα καπάκι από στυλό. Όποιος χρησιμοποιεί Parker, ας προμηθευτεί έναν στυλό μπικ στο αεροδρόμιο...

Derek said...

βασικά καμία εταιρία δεν επιτρέπει βαλίτσες πάνω από 32 κιλά αλλά όχι για λόγους τιμολογιακούς

σε πολλά αεροδρόμια οι αχθοφόροι που φορτώνουν τα αεροπλάνα αρνούνται να φορτώσουν βαλίτσες πάνω από 32 κιλά στην Αθήνα και στο Δουβλίνο δεν ισχύει για παράδειγμα αλλά στο Ελσίνκι και το Λονδίνο ισχύει γι'αυτό και το έχουν κάνει κανόνα να μην δέχονται παραπάνω από 32 κιλά σε μια βαλίτσα

αλλά είναι όμως θέμα συνδικαλιστικό και όχι εταιρίας

Σοφία said...

Είναι θέμα συνδικαλιστικό και θέμα αεροδρομίου (καθότι οι υπάλληλοι που ξεφορτώνουν δεν εργάζονται για την εταιρία αλλά για το αεροδρόμιο).

KitsosMitsos said...

Τα είπες όλα και συμφέρεις! χαχαχα!
Σα να θέλω να πάω για σπουδές... Αυτή τη φορά εκτός Ελλάδος!

Anarchist said...

Καθόλα χρήσιμο το ποστ, ειδικά αυτό με το Burberry που γράφεις πρέπει να το κάνω οπωσδήποτε fwd σε πολλά "βλαχάκια" φίλους μου που πάνε για μεταπτυχιακά στην Αγγλία κουβαλώντας ένα μάτσο Burberry (πόλο, πουκάμισα κτλπ) τίγκα στο γνωστό καρό, σκεπτόμενοι πως θα είναι και πολύ κουλ!

Σοφία said...

@ Kitsosmitsos: Για Αγγλία πάντως είσαι έτοιμος ;-)

@ Anarchist: Ναι, ναι, αυτό να τους το πεις, μην ντύνονται σαν γύφτοι. Αν δεν σε πιστέψουν, πες τους να μπουν στην ιστοσελίδα του Burberry και να δουν πόσο λίγο καρώ υπάρχει στην καινούρια κολλεξιόν. Ούτε στις βιτρίνες τους δεν βλέπεις καρώ πλέον.

Anonymous said...

Τελικά τον οδηγό σου που λέγαμε πότε να πάω στο βιβιλοπωλείο να τον αγοράσω??!:)
Μεθαύριο φεύγει η καλύτερη μου φίλη για μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Θα της στείλω αυτούσια τη λίστα σου να τσεκάρει αν τα πήρε όλα, την ώρα που θα κάθεται πάνω στην βαλίτσα για να κλείσει!!!Πολύ χρήσιμο κομμάτι για άλλη μια φορά!! Να περνάς καλά Σοφία!
Μαρία

Σοφία said...

Μαρία σ' ευχαριστώ! Πολλές ευχές στη φίλη σου για καλή εγκατάσταση στο Λονδινάκι :-)

Anonymous said...

βρε κοριτσι μου, πηρες φορα με ταποστ και σε παιρνω απο την αρχη!αυτο το ποστ θα τυπωθει μπας και μπορεσω ποτε να παρω την αποφαση να ερθω για ενα αξιοσεβαστο διαστημα εκει! που θα το κανω, δηλαδη, αρκει ν αβρω πρωτα το χρημα. οι συμβουλες ειναι η μια καλυτερη απο την αλλη, πραγματικα. αν και στους ριψοκινδυνους θ απροτεινα να παρουν λιγα και καλα, να φτασουν, και μετα να δουν αν θα τους λειπει τιποτις!
χεχεχε
εισαι απιστευτη!

pinelopi t. said...

σοφία πραγματικα αν και δε σε ξερω σ ευχαριστω πολύ!!!!
ερχομαι Αγγλια για μεταπτυχιακο και με βοηθησες απολυτα για να ετοιμασω τη βαλιτσα μου!!!