Sunday 5 April 2009

Κυριακάτικη βόλτα


Κυριακή σήμερα, και φαντάζομαι ότι όλο και κάποια βόλτα θα πήγατε, τουλάχιστον όσοι δεν έχετε έμφυτη απέχθεια προς τις Κυριακές, όπως εγώ, που ως συνήθως δεν έκανα απολύτως τίποτα.


Ευτυχώς έχω καβάτζα φωτογραφίες από την τελευταία φορά που ήμουν στην Αθήνα και με ξεσήκωσαν οι γονείς μου να πάμε βόλτα στην Πλάκα και το Μοναστηράκι. Είχα πάρα πολλά χρόνια να περάσω από το Μοναστηράκι Κυριακή πρωί - και όταν λέω πολλά εννοώ κοντά 20. Φυσικά είχα μαζί τη μηχανή και τράβηξα αρκετές φωτογραφίες. Κάποιες τις βλέπετε εδώ. Τις υπόλοιπες μπορείτε να τις δείτε στο Flickr.


Είδα πολλά ωραία πράγματα, αλλά και πολύ γκράφιτι. Γεμάτος ο τόπος για την ακρίβεια, και ακόμα δεν έχω καταλάβει σε τι αποσκοπεί όλη αυτή η βρωμιά.


Πρόσεξα επίσης ότι το Μοναστηράκι έχει αλλάξει αρκετά, ειδικά η περιοχή προς το Θησείο. Εκεί που θυμόμουν σειρά από πλανόδιους πωλητές που πουλούσαν ό,τι μπορεί να βάλει ο νους, μπιχλιμπίδια, βιβλία, παλιές κούκλες, μικροπράγματα, δίσκους κ.λπ. τώρα υπάρχουν τραπεζάκια έξω και κόσμος που απολαμβάνει καφέδες και ουζάκια.


Βέβαια υπάρχουν και οι μαύροι με τα ψεύτικα τσαντικά, αλλά αυτοί είναι πραγματικά πλανόδιοι: μόλις εμφανιστεί αστυνομικός στην περιοχή γίνονται Λούηδες! Όχι πως οι αστυνομικοί φαίνονται να έχουν μεγάλη όρεξη να τους κυνηγήσουν. Περισσότερο τη γάτα με το ποντίκι παίζουν.


Εκτός από τους μαύρους, πρόσεξα ότι υπήρχαν και αρκετοί ασιάτες (Ινδοί; Πακιστανοί;) οι οποίοι πουλούσαν κάτι πλαστικά παιχνιδάκια που όταν τα χτυπάς στο πάτωμα γίνονται αλοιφή και μετά ξαναπαίρνουν το σχήμα τους, και ομπρέλες - μάλλον για τον ήλιο - που δεν φαίνεται να τις αγοράζει κανείς.


Δεν ψώνισα τίποτα. Την τελευταία φορά που είχα πάει στο Μοναστηράκι είχα πάρει το Catch-22 του Joseph Heller. Πού να βρίσκεται άραγε εκείνο το βιβλίο;


Στην επιστροφή περάσαμε από την Πλατεία Μητροπόλεως, και μετά ανεβήκαμε την οδό Ανδριανού μέχρι τον σταθμό της Ακρόπολης. Μου άρεσε πολύ η περιοχή γύρω από το Μνημείο του Λυσικράτη και η πεζοδρομημένη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που είναι μια πραγματική όαση με φόντο την Ακρόπολη.


Δεν ξέρω τι καιρό είχε στην Ελλάδα αυτό το σαββατοκύριακο, και αν ευνοούσε τις βόλτες. Ελπίζω πάντως να περάσατε μια όμορφη Κυριακή και σας εύχομαι καλή εβδομάδα.

27 comments:

Anastasios said...

Καλή τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής.

Laplace said...

καλη εβδομαδα
δεν υπαρχει τπτ καλυτερο απο καφεδακι κυριακη πρωι ή μεσημερι σε θησειο-μοναστηρακι-πλακα..

Σοφία said...

@ Anastasios: Επίσης!

@ Laplace: Αυτή τη φορά δεν έκατσα για καφέ, αλλά την επόμενη φορά που θα ξαναπάω (σε καμιά 20αριά χρόνια δηλαδή) θα σου πω τη γνώμη μου ;-)

DRAMA QUEEN said...

Συννεφιασμένη.

Και εγώ σαπίζω σπίτι της Κυριακές αλλά βγαίνω νωρίς το βράδυ για να με βρίσκει έξω η Δευτέρα και να μου πηγαίνει καλά η εβδομάδα! :)

Σοφία said...

Χαχαχα καλή ιδέα αυτή! Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι, αλλά βρίσκω πως έχεις δίκιο :-)

DaNaH said...

Σοφία, εδώ το Σαββατοκύριακο είχε πολύ καλό καιρό. Την Κυριακή δε, είχε έναν φοβερό ήλιο και δεν με κρατούσε το σπίτι. Τελικά βγήκαμε βόλτα και περάσαμε πολύ ωραία (θα ετοιμάσω ποστ μόλις βρω χρόνο).

Αυτά τα χαζά που λιώνουν και ξανασυναρμολογούνται όπως η ντομάτα έχει γίνει και εδώ μόδα στους πλανόδιους. Αηδίες! :P Χαχα!

Ωραίες οι φωτογραφίες σου! Είναι όντως κρίμα που χαλάνε τις γειτονιές με γκράφιτι! :/

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! :)

Nikos Lioliopoulos said...

Καλή βδομάδα Σοφία. Θεωρω μεγαλη κακογουστια τα γκραφιτι.

Anonymous said...

πάντα καταφέρνει το Μοναστηράκι να σε ταξιδεύει. πολύ όμορφες επιλογές

Anastasia said...

Το Μοναστηράκι-Θησείο το πρωί είναι από τους καλύτερους προορισμούς. Ειδικά αν είναι και ηλιόλουστη μέρα είναι θεϊκά. Το βράδυ που συνηθίζουν οι περισσότεροι να πηγαίνουν για καφέ, εμένα μου τη σπάει. Αλλά τί να πεις.. Επιλογές είναι αυτές.

kiki said...

Όλοι εκμεταλευτήκαμε την Κυριακη για βόλτες μου φαίνεται, έστω και ιντερνετικές! Εκεί τριγυρνούσα την περασμένη εβδομάδα!

Σοφία said...

@ Δανάη: Περιμένω την ανάρτησή σου με τις ηλιόλουστες φωτογραφίες :-)

@ Nikos.Lioliopoulos: Κι εγώ - και συγχίζομαι όταν βλέπω όμορφες γειτονιές να καταστρέφονται με μουτζούρες!!

@ Evlahos: Ευχαριστώ :-)

@ Anastasia: Εμένα μου αρέσει και βράδυ και απόγευμα και πρωί (απλά όχι Κυριακή πρωί).

@ Kiki: Πλάκα-πλάκα, όλοι από τα ίδια μέρη περνάμε ;-)

KitsosMitsos said...

Εκεί τριγύρω ήμουν και Σάββατο και Κυριακή...
Αλλά ποτέ δεν κουβαλάω φωτογραφική. Πότε επιτέλους θα δω την πόλη και γω σαν τουρίστας;
καλησπέρα!

mermyblue said...

αυτή η ταλαίπωρη ντομάτα που χιλιάδες φορές γίνεται χλαπάτσα από τα χέρια του πωλητή-μετανάστη και χιλιάδες φορές ξανασχηματίζεται... μόνο που τη βλέπω ταλαιπωρούμαι ψυχικά :D
συννεφιές είχε εδώ
αλλά αν σκεφτείς ότι μετά από μερικές εβδομάδες θα τις αποχαιρετήσουμε, μια χαρά είναι...ήρεμες και ιδανικές για ενδοσκόπηση
κ εγώ απεχθάνομαι τις Κυριακές
αλλά και τις Δευτέρες...

καλή εβδομάδα να έχουμε :)

Crazy Tourists said...

Η καλύτερη βόλτα Σοφία!!!

Τρελοτουρίστρια

ci said...

Πανέμορφες όπως πάντα! Ευτυχώς άνοιξε πάλι ο καιρός μετά από ένα σύντομο βροχερό διάλειμμα.
Εμπρός για περισσότερες βόλτες:)

Unknown said...

Yπέροχες φωτογραφίες Σοφία, θα βρίσκομαι και εγώ απο αυτά τα μέρη σε λίγες μέρες, αγαπώ την Αθήνα αν και ορισμένα μέρη της είναι να μην περνάς όπως η Ομόνοια και η Πλατεία Βάθης.
Το μοναστηράκι είναι υπέροχο μέρος.

Πέρνα απο την πλατεία το blog μου να τα λέμε πιο συχνά.

BlaCk piTt said...

Πεθύμησα την Αθήνα...
Μπορεί να λένε ότι είναι μια βρομερή πόλη και μπλα μπλα, αλλά δίνω τα πάντα για ένα τριήμερο.
Ελπίζω το Πάσχα να κτυπήσω ένα τριήμερο Θεσσαλονίκη.
Καλή εβδομάδα.

Aspa said...

Μα πού το ήξερες για το μοναστηράκι; Μεγάλη σύμπτωση! Πήγαν από κει χθες ο Βασίλης και τα κορίτσια!
Καλή εβδομάδα!

NdN said...

Εμένα μου αρέσει πολύ να πηγαίνω βόλτες τα πρωινά της Κυριακής. Πάντως στο Μοναστηράκι έχω και εγώ να πάω Κυριακή πρωί πάνω από 20 χρόνια! (:p)

Σοφία said...

@ KitsosMitsos: Οπωσδήποτε πρέπει μια φορά να το κάνεις. Είναι πολύ ωραία εμπειρία!

@ Mermyblue: Ναι, κι εγώ τις λυπάμαι τις καημένες τις ντοματούλες, αλλά πιο πολύ τα γουρουνάκια.

Για τις Δευτέρες δεν έχεις άδικο χαχα

@ Τρελοτουρίστρια: Κι αν όχι η καλύτερη, σίγουρα από τις καλύτερες και πιο διαχρονικές :-)

@ Citronella: Εύχομαι να συνεχίσει έτσι, γιατί έρχεται και Πάσχα!

@ To Παιδί της Πλατείας: Τα μέρη είναι μια χαρά, οι άνθρωποι φταίνε. Πάντως η Ομόνοια την ημέρα είναι συμπαθητική (λέμε τώρα). Για την Πλατεία Βάθης δεν ξέρω γιατί την αποφεύγω εδώ και χρόνια. Να περάσεις καλά στην Αθήνα!

Σοφία said...

@ Black Pitt: Πφφφ αυτά τα λένε όσοι δεν ξέρουν :-p

Άλλωστε το βράδυ δεν βλέπεις τη βρώμα ;-)

@ Aspa: Ε καλά τώρα, δεν ξέρεις τι λένε για τα μεγάλα πνεύματα; Χεχε.

@ NdN: Καλέεε μήπως είχαμε πάει μαζί;;;

CitizenMac said...

Μοναστηράκι-Θησείο φροντίζω να κάνω συχνές βόλτες όταν ανοίγει ο καιρός. Μπορεί να είναι τίγκα στους τουρίστες (βέβαια τουρίστας είμαι κι εγώ λίγο-πολύ εδώ :P), αλλά τα σημεία γύρω από την Ακρόπολη παραμένουν από τα πιο όμορφα σε οποιαδήποτε πόλη (άντε, για να μη λέω μόνο κακίες για την Αθήνα! ;P).

Ευτυχώς Παρασκευή και Σάββατο ήταν υπέροχα από καιρό, από Κυριακή και μετά μας τα χάλασε λίγο.

Σοφία said...

Τι πειράζει που είναι τίγκα στους τουρίστες; Μήπως όταν εσύ πας τουρίστας σε ξένο μέρος το ευχαριστιέσαι λιγότερο επειδή δεν είσαι ανάμεσα σε ντόπιους; Ε, το ίδιο ισχύει και στην Αθήνα :-)

Άσε που από μερικούς ντόπιους προτιμώ τους τουρίστες!!!

CitizenMac said...

Για να πω την αλήθεια, το ευχαριστιέμαι αρκετά λιγότερο και το μισώ όταν είμαι τουρίστας κάπου, αλλά το αναγνωρίζω ως ιδιοτροπία μου αυτό. :P

Αυτό που με χαλάει περισσότερο στις περιοχές Μοναστηράκι-Θησείο και παρεμφερείς (και γι'αυτό έκανα το σχόλιο) είναι η απίστευτη πολυκοσμία, όχι τόσο το ότι αυτή αποτελείται από τουρίστες. Απλά τους πήρε η μπάλα τους καημένους επειδή είναι τόσοι πολλοί. :)

Σοφία said...

Να σου πω την αλήθεια για την πολυκοσμία δεν έχεις άδικο. Αλλά έχω περάσει και σε φάσεις που είναι άδεια όλα (δρόμοι, μαγαζιά) και ούτε τότε είναι καλά. Το παν είναι να έχει κόσμο, αλλά καλό και όχι πολύ.

Απλά πράγματα ζητάμε αν το καλοσκεφτείς :-p

ftylos said...

Την επόμενη φορά πέρασε μια βόλτα από τη κάβα του Βρεττού στη Πλάκα, δίπλα από τη πλατεία Φιλομουσσών για κανα λικεράκι.Φοβερό μαγαζί και αξίζει να πάει κανείς.Α!!!Και μη ξεχάσεις να φας και κορμό από το Τρίστρατο.

Σοφία said...

Χεχε τα βάζω στα υπόψην :-) H κάβα του Βρεττού στην Πλάκα είναι αυτό με τα πολύχρωμα ποτά στην Κυδαθηναίων; Ή είναι άλλο και τα μπερδεύω;