Saturday 18 April 2009

Προσοχή στους δρόμους


Την Μ. Τετάρτη ταξίδεψα στην καρμανιόλα (σόρρυ εθνική οδό ήθελα να πω) Κορίνθου-Πατρών, που ο Θεός να την κάνει εθνική οδό, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της δεν έχει διαχωριστική νησίδα ανάμεσα στα ρεύματα, το κάθε ρεύμα έχει μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας, δεν υπάρχει φωτισμός, και το οδόστρωμα είναι μέτριας ποιότητας. Λίγο έξω από την Πάτρα, κοντά στα διόδια, πετύχαμε ένα θανατηφόρο ατύχημα και μείναμε σταματημένοι για περίπου μιάμιση ώρα. Το ατύχημα έγινε όταν συγκρούστηκαν ένα τζηπ με κατεύθυνση προς Πάτρα, με δύο ΙΧ που κινούνταν προς Κόρινθο. Το τζηπ μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, άγνωστο γιατί, και χτύπησε το πρώτο αυτοκίνητο στο πίσω μέρος, και το δεύτερο, ένα Opel Astra στο οποίο επέβαινε πενταμελής οικογένεια, πλαγιομετωπικά. Το αποτέλεσμα ήταν το τζηπ να πιάσει φωτιά, η οποία έκαψε και το Opel. Ευτυχώς κάποιοι που σταμάτησαν επί τόπου έβγαλαν την οικογένεια από το Opel, τραυματισμένους αλλά ζωντανούς. Τα δύο άτομα που επενέβαιναν στο τζηπ απανθρακώθηκαν.


Φυσικά βγήκαμε όλοι από τα αυτοκίνητά μας και παρακολουθούσαμε τις εξελίξεις σε πηγαδάκια. Κάποιοι που πήγαν πολύ κοντά στα δύο αυτοκίνητα γύρισαν σοκαρισμένοι από αυτό που είδαν, εγώ προτίμησα να μην πλησιάσω, πάντως είμαι σίγουρη πως οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι νοσοκόμοι και οι υπάλληλοι της Express Service και της Ολυμπίας Οδού που βρέθηκαν εκεί θα θυμούνται το γεγονός για πολύ καιρό ακόμα.

Γιατί σας τα λέω αυτά; Για να σας θυμίσω ότι μέρες που είναι, χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσοχή στους δρόμους. Δεν θα πω μην τρέχετε, αλλά ας έχουμε όλοι μας τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, και τα αντανακλαστικά μας σε ετοιμότητα, γιατί ποτέ δεν ξέρεις από πού θα έρθει το κακό και πόσο κακό θα είναι. Κάποιες μάνες θα κάνουν μαύρο Πάσχα φέτος, και μια οικογένεια αντί για την εκκλησία πήγε σε νοσοκομείο. Είναι κρίμα, και τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, αν π.χ. οι επιβάτες των ΙΧ δε φορούσαν ζώνες ασφαλείας.

Παρεμπιπτόντως, αν τύχει και μπλοκαριστείτε πίσω από κάποιο ατύχημα, μόλις δείτε ότι οι μπροστινοί σας σταμάτησαν και έσβησαν τις μηχανές των αυτοκινήτων τους, καλό είναι να κάνετε το ίδιο κι εσείς. Υπήρχαν αυτοκίνητα που κράτησαν τη μηχανή τους αναμμένη για πάνω από μισή ώρα, ενώ στα 300 μέτρα τα δύο αυτοκίνητα καίγονταν σαν λαμπάδα (με εκρήξεις κ.λπ.) και ήταν προφανές ότι είμασταν φρακαρισμένοι για τα καλά. Επίσης καλό είναι να αφήσετε το αυτοκίνητό σας εκεί που είναι - αν δείτε ότι υπάρχει ένα μικρό κενό δυο αυτοκίνητα πιο μπροστά δεν είναι ανάγκη να το καλύψετε, γιατί τα κενά αυτά είναι χρήσιμα στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα που θα έρθουν στον τόπο του ατυχήματος και τα οποία κάπου πρέπει να παρκάρουν. Άλλωστε δεν θα κερδίσετε τίποτα αν προχωρήσετε 5 μέτρα, γιατί όταν η αστυνομία δώσει σήμα να φύγουμε, θα φύγουμε όλοι μαζί. Λίγη υπομονή δεν βλάπτει.

Και μιας και μιλάμε για ατυχήματα, όσοι οδηγείτε μηχανή, μην ξεχνάτε ποτέ και για κανέναν λόγο το κράνος σας. Πέρσυ το Πάσχα, ένας φίλος μου έπεσε με 700άρα μηχανή στην Αθήνα. Φορούσε κράνος, γάντια και προστατευτικό μπουφάν, και από τη μέση και πάνω δεν έπαθε τίποτα. Έπαθε όμως συντριπτικό κάταγμα στο ένα πόδι που τον ταλαιπωρεί εδώ και ένα χρόνο με ανεπάλληλες εγχειρήσεις, μολύνσεις, πλαστικές, θεραπείες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Εδώ και σχεδόν 12 μήνες μένει με τους γονείς του και εξαρτάται πλήρως από αυτούς, αφού δεν μπορεί να περπατήσει. Το δε πόδι του είναι άγνωστο ακόμα αν θα επανέλθει εντελώς. Αν δεν φορούσε κράνος όταν έπαθε το ατύχημα, είναι σίγουρο πως δεν θα είχε ζήσει να δει το φετινό Πάσχα.

Όταν πριν λίγες μέρες τον ρώτησα αν θα ξανανέβαινε σε μηχανή χωρίς ειδικές μπότες, μου είπε όχι. Όσο δεν μας έχει συμβεί ατύχημα, νομίζουμε ότι αν μας βρει η κακιά ώρα, οι πιθανότητες είναι ή να πεθάνουμε με τη μία ή να καταλήξουμε με ένα ή και τα δύο πόδια στο γύψο. Η πιθανότητα να μπαινοβγαίνουμε σε νοσοκομεία για μήνες ή χρόνια, δεν μας περνάει καν από το μυαλό. Φυσικά οι πιθανότητες να σου τύχει σοβαρό ατύχημα είναι μικρές, αλλά όπως είπε κάποτε ένας καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο, μπορεί να έχεις 2% πιθανότητα να πάθεις κάτι, αλλά όταν το πάθεις οι συνέπειες δεν είναι 2%, είναι 100%.


Γι' αυτό προσοχή, τα μυαλά στο δρόμο, τα χέρια στο τιμόνι (όχι στο κινητό) και το αλκοόλ με μέτρο έως καθόλου. Το να λέμε μόνο φτου φτου μακριά από μας, δεν είναι λύση. Από όλους αυτούς που τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν φέτος (και πέρσυ και πρόπερσυ) το Πάσχα, κανένας δεν μπήκε στο αυτοκίνητο σκεφτόμενος ότι θα πάθει ατύχημα στο δρόμο.

Δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω, παρά μόνο καλό Πάσχα να έχουμε και καλή Ανάσταση! Και προσοχή στους δρόμους.

23 comments:

Anonymous said...

ένας πολύ σχολαστικός φίλος μπήκε σε ταξί κάθισε πίσω κι έβαλε ζώνη. Το ταξί στην Αθήνα χτυπήθηκε από πίσω κι ευτυχώς δεν έπαθε τίποτε αλλά τον πονούσε η πλάτη για μέρες.

Το τζίπ δεν έπρεπε να πάρει φωτιά. Είναι το ελάχιστο που περιμένεις από ένα αυτοκίνητο σε περίπτωση ατυχήματος.

Για τις μηχανές εγώ δεν ανεβαίνω ποτέ πάνω.

Anonymous said...

Ξέχασα, Καλό Πάσχα στα πάτρια εδάφη.

Σοφία said...

Δεν έπρεπε να πάρει φωτιά, αλλά πήρε...

Όσο για τη ζώνη στα πίσω καθίσματα, καλό είναι να τη συνηθίσουμε.

Ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω :-)

Anastasios said...

Αυτές τις στιγμές αναμένουμε σιωπηλοί τα καλά μαντάτα. Εν αναμονή χαράς λαμπροφόρου εύχομαι ολόψυχα το Φως του Παναγίου Τάφου να πλημμυρίσει τις ψυχές και τις σκέψεις μας και να μας οδηγεί πάντα σ’ όλες τις ημέρες της ζωής μας.

VAD said...

Κάτσε,περίμενε,να καλοφάει και να καλοπιεί ο νεοέλλην Μικαελ Σουμάχερ σήμερα και να δεις τι εχει να γινει πάλι από τ'απόγεμα μέχρι αυριο βράδυ....

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Marina said...

Καλά κάνεις και τα λές χρονιάρες μέρες που είναι. Η Εθν. Οδός Κορίνθου Πατρών είναι φρίκη σκέτη, να δώ πότε θα αποφασίσουν να κάνουν νέα χάραξη.
Οταν γίνεται ατύχημα και είναι κανείς κοντά, το σόκ είναι τρομερό γιατί κατά κάποιο τρόπο συμμετέχει. Δεν θα ξεχάσω όσο ζώ ένα suzuki που έκανε 8άρια και φιγούρες στο δρόμο κοντά στη Πυρκάλ, έχασε τον έλεγχο και τσακίσθηκε με δύναμη σε μαντρότοιχο. Ο οδηγός που δεν φορούσε ζώνη, αποκεφαλίσθηκε. Τον είδα με τα μάτια μου και ακόμη με στοιχειώνει.
Ας ελπίσουμε ότι φέτος το Πάσχα δεν θα έχει τροχαία θύματα.
Χριστός Ανέστη

ΠΑΥΛΟΣ said...

Σοκαριστικό είναι κάθε φορά που έχει κάποια έξοδο, να θρηνούμε περισσότερα θύματα, απ' ότι εμπόλεμες περιοχές.

Meropi said...

Καλημέρα. Έβαλα το αρνί ή μάλλον το κατσίκι στο φούρνο (όχι θα κάτσω να σκάσω) και περνώ από τους φίλους μου για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
Χίλιες ευχές λοιπόν από μένα Σοφία μου.
Υ.Γ. Ωχ αυτό το δρόμο τον έχω κάνει πολλές φορές φέτος, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και ξέρω την επικινδυνότητα του. Και θέλουν και διόδια τρομάρα τους!

Σοφία said...

@ Anastasios: Χριστός Ανέστη!

@ VaD: Βέβαια... είμαστε λάτρεις της ταχύτητας, αλλά είμαστε και απρόσεκτοι.

@ Marina: Η νέα χάραξη έχει γίνει και ήδη ετοιμάζονται 4 σήραγγες μεταξύ Αιγίου και Κιάτου, αλλά θα περάσουν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα.

Το περιστατικό με τον αποκεφαλισμό του οδηγού δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Για τον ίδιο λόγο προτίμησα να μην δω τους απανθρακωμένους στο τζηπ.

@ Pavlos: Είναι όντως.

@ Meropi: Τα διόδια τα πληρώνουμε προκαταβολικά για να γίνουν τα έργα. Σε 5-6 χρόνια θα δούμε τα αποτελέσματα. Προς το παρόν υπομονή και προσοχή στην οδήγηση...

mermyblue said...

Καλησπέρα Σοφία
Χρόνια Πολλά με Υγεία

Περνάω αυτό το δρόμο από παιδί
και κάθε φορά τρέμω... Τρεμω στις προσπεράσεις των άλλων που ποτέ δεν υπολογίζουν επικίνδυνη στροφή, οδόστρωμα, κλίση του δρόμου, έλλειψη διαχωριστικού. Οι περισσότεροι βιάζονται να φτάσουν και κάποιοι από αυτούς φτάνουν Αλλού πέρνοντας και αθώους μαζί τους...

Αυτό που προσπαθώ να κάνω πάντα είναι να είμαι δεξιά και να μην βιάζομαι. Δεν είναι πάντα εφικτό γιατί πέφτεις σε φορτηγάκια, νταλίκες ενίοτε (αν κ θεωρητικά δεν επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα) και οδηγούς που απλά πηγαίνουν υπερβολικά σιγά δεξιά.
Περιμένω να δω, ΠΟΤΕ πια θα φτιάξουν αυτόν τον δρόμο για τον οποίο διόδια εισπράττουν όσο ζω και βάλε...

Να είσαι καλά κ να προσέχεις κ εσύ στους δρόμους.

:* :)

mermyblue said...

*παίρνοντας
(το ορθογραφικό μου έβγαλε μάτι αχαχαχ)

Σοφία said...

Kαλά, δεν το συζητώ, η οδική συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών είναι απελπιστική. Όσο για το νέο δρόμο, είναι προγραμματισμένο να τελειώσει κατά το 2014. Έχουμε μέλλον ακόμα...

Matrix said...

Very good to mention!

Δεν αρκεί να οδηγούμε εμείς σωστά, πρέπει να προσέχουμε και το πιθανό λάθος του άλλου.

Και μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο οι πάνω από 1500 νεκροί στην Ελλάδα κάθε χρόνο από τα οδικά ατυχήματα, είναι και οι πάνω από 2000 σοβαρά τραυματισμένοι.

Δεν βοηθάνε οι δρόμοι μας, δε βοηθάει όμως πολλές φορές και η οδηγική συμπεριφορά.

Προσοχή και όλοι πίσω λοιπόν.

Χρόνια Πολλά!

Μανώλης said...

Φταίει ο παλιόδρομος αλλά φταίνε και όσοι δεν καταλαβαίνουν πώς πρεπει να οδηγούν σε τέτοιους δρόμους. Αναγκαστικά δεν πρέπει να γίνονται προσπεράσεις, τι να κάνουμε. Αφού τα λεφτά δεν φτάνουν και για μίζες και για τους δρόμους, χρειάζεται υπομονή.

Σοφία said...

@ Matrix & Μανώλης: Μπορεί να οδηγήσει ο Έλληνας χωρίς να προσπεράσει; Και τι την πήρε τότε την Μπεμβέ, για να πηγαίνει πίσω από τα Φίατ;;;

Vassilis said...

Σοφία πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου. Κρίμα για τις ζωές που χάθηκαν και μακάρι τώρα που αρχίζει η επιστροφή των ταξιδιωτών να μην έχουμε άλλα θύματα.
Πάντως αυτός ο δρόμος (αδυνατώ να την αποκαλέσω Εθνική Οδό) είναι σκέτη καρμανιόλα. Καλά κάνουν μερικοί και αρνούνται να πληρώσουν διόδια για τη διέλευσή τους :
http://www.youtube.com/watch?v=SSpBr9m6f1o

Natassa said...

...είμαστε τρίτος κόσμος
το ξέρω
το βιώνω καθημερινά
δεν μου αρέσει
αλλά έτσι είναι
μιλώ γενικά για όλα
για τους δρόμους
για την οδική συμπεριφορά
για τα διόδια
(Ω! τι ντροπή να ζητάνε και λεφτά γι αυτούς τους δρόμους ....)
ευτυχώς που έχουμε καλό καιρό ....

Χρόνια Πολλά!

Anonymous said...

Αρτιο το ρεπορτάζ!

Σοφία said...

@ Vassilis: Δεν ξέρω αν είναι σωστό να αρνηθείς να πληρώσεις διόδια τη στιγμή που βλέπεις πως γίνονται έργα βελτίωσης/χάραξης νέου δρόμου. Και σίγουρα δεν είναι σωστό από τη μια να μην πληρώνεις διόδια και από την άλλη να οδηγείς λες και είσαι σε πίστα αγώνων...

@ Natassa: Νομίζω ότι εσείς υποφέρετε ακόμα περισσότερο από άσχημους δρόμους. Δεν ξέρω αν φτάνουν ή αν ξεπερνούν την Κορίνθου-Πατρών όμως...

@ Penny: Ευχαριστώ! Από εσένα αυτό είναι μεγάλο κοπλιμέντο :-)

KitsosMitsos said...

Είναι κρίμα...Πολύ κρίμα...

Natassa said...

αυτό τον δρόμο τον ξέρω πολύ καλά, μια που σπουδαζα στην Πάτρα, αυτός ο δρόμος είναι εφιάλτης ....εμάς είναι άθλιοι οι δρόμοι, δεν μπορώ να συγκρίνω και να πω ποιός είναι χειρότερος διότι απλά και οι δύο ε.ο. είναι απαράδεκτοι.

konstantinos said...

Δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας χωρίς διαχωριστική νησίδα και βιαστικοί και απρόσεκτοι οδηγοί είναι ο συνδυασμός που σκοτώνει...
Κάθε χρόνο τα ίδια, κάθε σ/κ σχεδόν...
Τις μέρες μεγάλης φυγής προτιμώ περισσότερο από ποτέ να ταξιδεύω με λεωφορείο.
Λυπάμαι για αυτό που έζησες. Εσύ τουλάχιστον φαίνεσαι συνειδητοποιημένη. Ας συνετιστούν οιυπόλοιποι...

Καλημέρα!

Σοφία said...

Έτσι είναι, κακά τα ψέμματα. Χωρίς νησίδα στη μέση, ο δρόμος δεν θα έπρεπε να θεωρείται Ε.Ο.