Sunday, 26 April 2009

Τροχάδην


Το γεγονός της ημέρας στην Αγγλία είναι ο Μαραθώνιος του Λονδίνου. Πρόκειται για έναν από τους πέντε κορυφαίους μαραθωνίους παγκοσμίως (οι άλλοι 4 είναι οι Μαραθώνιοι της Βοστώνης, του Βερολίνου, του Σικάγο και της Νέας Υόρκης) και αποτελεί ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός για επαγγελματίες δρομείς, αλλά είναι και η μεγαλύτερη ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση στον κόσμο, αφού κάθε χρόνο συγκεντρώνονται περί τα 45 εκατομμύρια λίρες (περίπου 56 εκατομμύρια ευρώ με την παλιά ισοτιμία) για διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και σωματεία.


Ο Μαραθώνιος ξεκίνησε το 1981, προσελκύει πάνω από 35.000 δρομείς και καλύπτεται σε απευθείας μετάδοση από το BBC. Η διαδρομή ξεκινάει από το Greenwich και καταλήγει στο κέντρο του Λονδίνου. Επίσημος σπόνσορας είναι η εταιρία Flora. Οι δρομείς είναι είτε επαγγελματίες αθλητές (μερικοί αγωνίζονται για μια θέση στους Ολυμπιακούς), είτε ερασιτέχνες μέλη αθλητικών συλλόγων, είτε απλός κόσμος που συμμετέχει με κάποια φιλανθρωπική οργάνωση προκειμένου να μαζέψει χρήματα για λογαριασμό της.


Οι ερασιτέχνες που συμμετέχουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς λέγονται fun runners, και αρκετοί από αυτούς αγωνίζονται μασκαρεμένοι. Τα πιο συνηθισμένα κουστούμια είναι οι κάθε λογής περούκες και στολές μπαλαρίνας (στις γυναίκες αλλά κυρίως στους άντρες), όπως και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε - Ρωμαίοι στρατιώτες, αρχαίοι Έλληνες, ινδιάνοι, καουμπόηδες, κλόουν, κουνέλια, καμήλες, ρομπότ, δράκουλες, γαμπροί και νύφες, κλέφτες και αστυνόμοι, γιατροί και νοσοκόμες, Jedi, μήλα, μπανάνες, καρότα, μελισσούλες, πεταλούδες, εθνικές ενδυμασίες κ.λπ.


Τα χρήματα για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις μαζεύονται μέσω διάφορων δραστηριοτήτων, όπως χορηγίες, έρανοι, φιλανθρωπικά παζάρια, κληρώσεις, πάρτυ μασκέ, ή μέσω ειδικών ιστοσελίδων όπως το Just Giving. Οι ίδιοι οι δρομείς αναλαμβάνουν να οργανώσουν τις δραστηριότητες ή να δημιουργήσουν τις ιστοσελίδες μέσω των οποίων συλλέγονται τα χρήματα. Εκατοντάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις συμμετέχουν στον Μαραθώνιο και τουλάχιστον 10.000 αθλητές τρέχουν για λογαριασμό τους. Μερικές οργανώσεις έχουν μεγάλες ομάδες δρομέων, όπως π.χ. η Team MacMillan με 705 δρομείς που μαζεύουν χρήματα για την οργάνωση Macmillan Cancer Support. Υπάρχουν πολλές τέτοιες ομάδες και κάθε χρόνο έχουν διαφορετική σύνθεση. Μια ομάδα που μένει σταθερή είναι η Everpresent, αποτελούμενη από 21 δρομείς που έχουν λάβει μέρος σε όλους τους Μαραθώνιους από το 1981 μέχρι σήμερα!


Κάθε χρόνο, μισό εκατομμύριο θεατές βγαίνουν στους δρόμους κατά μήκος των 42 χιλιομέτρων της διαδρομής, άλλοι για να δουν κάποιον φίλο ή γνωστό, άλλοι για να ενθαρρύνουν τους αθλητές ή απλά για να δουν τους μασκαρεμένους. Μερικοί φέρνουν μαζί τους φρούτα και γλυκάκια για τους δρομείς, όπως η μικρούλα της φωτογραφίας, που πρόσφερε μπανάνες και jelly babies.


Εκτός από τους fun runners, υπάρχουν και οι επαγγελματίες δρομείς, άνδρες και γυναίκες, αυτοί που τρέχουν με αναπηρικά καροτσάκια και o Mini Marathon για τους κάτω των 18, με σπόνσορα την Adidas. Οι συμμετοχές των επαγγελματιών, γνωστών ως elite runners, είναι σημαντικές, αφού αν κάνεις καλό χρόνο μπορείς να κερδίσεις μια θέση στους Ολυμπιακούς. Η Βρετανίδα Paula Radcliffe που είναι από τις πιο γνωστές μαραθωνοδρόμους παγκοσμίως, ξεκίνησε την καριέρα της από τον Μαραθώνιο του Λονδίνου το 2002.


Φέτος, ο Κενυάτης Sammy Wanjiru κάλυψε την απόσταση σε 2 ώρες, 5 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα κάνοντας νέο ρεκόρ αγώνων, ενώ η Γερμανίδα Irina Mikitenko τερμάτισε για μια ακόμα φορά πρώτη από τις γυναίκες καλύπτοντας την απόσταση σε 2 ώρες, 22 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα. Η Paula Radcliffe δεν έτρεξε (ούτε και φέτος) λόγω τραυματισμού.


Παρόλο που η πρόβλεψη του καιρού έλεγε για βροχή, η μέρα σήμερα ήταν σχεδόν καλοκαιρινή, πράγμα πολύ καλό για τους θεατές, αλλά όχι τόσο καλό για τους αθλητές, που σίγουρα θα έτρεχαν καλύτερα αν είχε δροσιά. Ευτυχώς υπήρχαν κάποια σύννεφα που έκριβαν πού και πού τον ήλιο, αλλά αν κρίνω από την κατάσταση των δρομέων, μάλλον δεν ήταν αρκετά. Ευτυχώς κάποιοι είχαν προνοήσει να πάρουν μαζί τους καπελάκια ή ομπρέλες.


Η ουσία του μασκαρέματος είναι για να έχει περισσότερη πλάκα, και για τους ίδιους που τρέχουν, αλλά και για τους θεατές, για να βγουν στους δρόμους και να τους στηρίξουν, τόσο ηθικά όσο και οικονομικά. Εγώ ας πούμε που δεν ενδιαφέρομαι καθόλου για τα αθλητικά έχω δει τον Μαραθώνιο τέσσερις φορές τα τελευταία 10 χρόνια. Αν δεν ήταν οι μασκαρεμένοι, δεν θα έβγαινα Κυριακάτικα από το σπίτι μου, και φυσικά δεν θα είχα την ευκαιρία να δώσω χρήματα στους έρανους της ημέρας. Μερικοί από τους δρομείς κουβαλούν κουβάδες στους οποίους μπορείς να ρίξεις χρήματα, αλλά υπάρχουν και άλλες ομάδες που κυκλοφορούν κατά μήκος της διαδρομής και συλλέγουν χρήματα από τους θεατές.


Επίσης υπάρχει μεγαλύτερη ηθική στήριξη προς τους δρομείς που είναι ντυμένοι, γιατί ο κόσμος φωνάζει και χειροκροτεί πιο δυνατά σε αυτούς που έχουν έξυπνες στολές ή φαίνονται να υποφέρουν περισσότερο π.χ. επειδή κουβαλούν μεγαλύτερο βάρος. Οι δρομείς που μασκαρεύονται δεν είναι επαγγελματίες, οι περισσότεροι δεν είναι καν ερασιτέχνες, άρα δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από αθλητικής πλευράς. Είναι απλά άνθρωποι σαν εμένα κι εσάς, που αποφασίζουν να κάνουν κάτι τελείως τρελό για να βοηθήσουν μια φιλανθρωπική οργάνωση να μαζέψει χρήματα. Σε σχέση με το γεγονός ότι αποφασίζουν να τρέξουν 42 χιλιόμετρα καταλιακού ή μέσα στη βροχή, το μασκάρεμα είναι λεπτομέρια!

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στον λογαριασμό μου στο Flickr. Έχω τραβήξει και βιντεάκια, που θα ανεβάσω μέσα στις επόμενες μέρες.

24 comments:

DRAMA QUEEN said...

Πολύ ενδιαφέρον και πολύχρωμο, αρκετά για να μου φτιάξει το κέφι!

Χρόνια πολλά, Σοφία, υγεία, αγάπη και φροντίδα! :)
(αν και λίγο καθυστερημένες, οι ευχές λέγονται)

Σοφία said...

Οι ευχές είναι πάντα καλοδεχούμενες. Άλλωστε οι γιορτές, και κυρίως το Πάσχα, κρατάνε 40 μέρες. Ευχαριστώ θερμά και ανταποδίδω!

Dr Low said...

Μ'αρέσει...μ'αρέσει τρελά που συνεχώς μου υπενθυμίζεις ότι υπάρχουν και πιο πυροβολιμένοι απο μενα (για τους αγγλους με τα φτερά και τα πέπουλα στο δρόμο λέω!)

Σε φιλώ σταυρωτά και ιταλικά!

Σοφία said...

Ellllllll στείλε μου πάλι την πρόσκληση για το μπλογκ σου γιατί η προηγούμενη έληξε και δεν μπορώ να μπω!!!

George said...

άλλο ένα όμορφο θέμα για την ζωή στο Λονδίνο. Βέβαια δεν μπορώ να καταλάβω την κουλτούρα τους, καθώς δεν μπορώ να καταλάβω τι δουλειά έχει ένα αθλητικό γεγονός να συνδυάζετε με όλη αυτή την μασκαράτα. Στολή μπαλαρίνας για να συμμετέχεις σε ένα φιλανθρωπικό αθλητικό γεγονός δεν μου κολλάει με τίποτα.
Την καλημέρα μου.

Laplace said...

καλημερα κ καλη εβδομαδα!
ενταξει,κατι διαφορετικο αλλα εμενα δεν μαρεσει αυτο το ντυσιμο των περισσοτερων εκει..
σαν καρναβαλια ειναι..
θα δω στο flick κιαλλες :0

Σοφία said...

@ George & Laplace: Η ουσία του μασκαρέματος είναι για να έχει περισσότερη πλάκα, και για τους ίδιους που τρέχουν, αλλά και για τους θεατές, για να βγουν στους δρόμους και να τους στηρίξουν, τόσο ηθικά όσο και οικονομικά. Εγώ ας πούμε που δεν ενδιαφέρομαι καθόλου για τα αθλητικά έχω δει τον Μαραθώνιο τέσσερις φορές τα τελευταία 10 χρόνια. Αν δεν ήταν οι μασκαρεμένοι, δεν θα έβγαινα Κυριακάτικα από το σπίτι μου, και φυσικά δεν θα είχα την ευκαιρία να δώσω χρήματα στους έρανους που κάνουν κατά μήκος της διαδρομής.

Επίσης υπάρχει μεγαλύτερη ηθική στήριξη προς τους δρομείς που είναι ντυμένοι, γιατί ο κόσμος φωνάζει και χειροκροτεί πιο δυνατά σε αυτούς που έχουν έξυπνες στολές ή φαίνεται να υποφέρουν περισσότερο π.χ. επειδή κουβαλάν μεγαλύτερο βάρος. Άσε που αρέσει και στα παιδιά, με τον ίδιο τρόπο που αρέσει ένα καρναβάλι :-)

Alexandros said...

Ηλιόλουστο ήταν το Λονδίνο από ότι βλέπω. Ότι πρέπει για τέτοιες δραστηριότητες.Ορισμένοι, είναι γεγονός ότι ήταν ντυμένοι κάπως περίεργα...

An-Lu said...

Όμορφααααα!

KitsosMitsos said...

Πέρσι(νομίζω) συμμετείχε γνωστός μου σ'αυτή την προσπάθεια. Αξιόλογη όντως τόσο από πλευράς συγκέντρωσης χρημάτων όσο και από το αθλητικό μήνυμα που περνάει!

Μανώλης said...

Τώρα αν πω ότι ο πρώτος μαραθωνοδρόμος έτρεξε με τα όπλα του και όχι με στολή κουνελιού και μπαλαρίνας θα με πείτε γκρινιάρη και αναχρονιστικό.

Besixdouze said...

συμφωνώ απολύτως μαζί σου για το μασκάρεμα. Γενικότερα μου αρέσει που ντύνονται συχνά γιατί σπάει τη μονοτονία και δεν βαριέμαι ποτέ!

Anonymous said...

ελπίζω να βγει πάλι πρώτος ο ευγενικός και γενναιόδωρος ιππότης!

Σοφία said...

@ Alexandros: Μέχρι χθες ήταν πολύ ηλιόλουστο, αλλά σήμερα έβρεξε. Για να δούμε τι θα γίνει αύριο...

@ KitsosMitsos: Κι εμένα έτρεχαν φέτος δύο γνωστοί μου :-)

@ Μανώλης: Γι' αυτό ως γνωστόν ο Σπύρος Λούης και όλοι οι μεταγενέστεροι Έλληνες μαραθωνοδρόμοι τρέχουν φορώντας περικεφαλαίες και κρατώντας ξίφη :-p

@ B612: Η αλήθεια είναι πως από μονοτονία στο ντύσιμο δεν πάσχουμε σίγουρα ;-)

@ Ηλιογράφος: Για ποιον λες;

Anonymous said...

http://rednights.blogspot.com/2008/04/blog-post_18.html

Σοφία said...

Αααα τον θυμάσαι από πέρσυ; Φέτος άλλαξε περιβολή και έτρεξε μαζί με άλλους τρεις και ένα κίτρινο υποβρύχιο α λα Beattles!

Μανώλης said...

Πάντως δεν ντύνονται πεταλούδες. Γιατί δεν ονομάζουν τον δρόμο λονδίνιο ή όπως θέλουν; Ο μαραθώνιος ας έμενε στον Μαραθώνα ή τέλος πάντων στον αθλητισμό.

Σοφία said...

Συγνώμη, εσύ τώρα τραβάς ζόρι για την ετυμολογία των λέξεων;;;

Aspa said...

Δεν ήξερα για τους fun runners. Εκπληκτικό! Πάω να δω και τις υπόλοιπες φωτογραφίες!

Vassilis said...

Πρέπει να είναι ο πιο ... πολύχρωμος μαραθώνιος απ΄όλους!
Φαντάζομαι ότι στους Ολυμπιακούς το 2012 θα τρέξουν με κανονικές στολές ή λες λόγω Boris Johnson να έχουμε καμία έκπληξη; :)

Σοφία said...

Οι δρομείς θα τρέξουν με αθλητικά. Για τον Boris δεν είμαι σίγουρη...

Μανώλης said...

Η ετυμολογία της λέξεως είναι τα μάραθα που φύτρωναν στον κάμπο. Ο Μαραθώνας είναι γνωστός για την σχετική ιστορική μάχη και τον μαραθωνοδρόμο της. Δεν ξέρω αν τραβάω ζόρι, αλλά οι διοργανωτές γιατί δεν διάλεξαν κάτι πιο ταιριαστό; Προφανώς δεν υπάρχει σχέση και βέβαια όταν κάποιοι τρέχουν κάπου, δεν είναι υποχρεωτικό να λέγεται μαραθώνιος. Ας Λεγόταν Χαβάη. Ή Τιτικάκα. Κουάλα Λουμπούρ πουρκουά πα.

Σοφία said...

Τι είναι τα μάραθα;

Μανώλης said...

Σουπιές με πράσινες ελιές και μάραθα
1 κιλό σουπιές φρέσκιες
2 φλιτζάνια τσ. ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μάτσο μάραθα ψιλοκομμένα
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 φλιτζάνι ελιές πράσινες τσακιστές
αλάτι πιπέρι λίγο κύμινο
Τελικά συμφωνώ. Μαραθώνιο πρέπει να τον λένε.