Wednesday 17 June 2009

Περί φέτας ο λόγος


Το πρόβλημα στην Αγγλία είναι πως όχι μόνο δεν υπάρχει βαρελίσια φέτα αλλά δεν υπάρχει φέτα γενικότερα. Στα σούπερ μάρκετ βρίσκεις πακεταρισμένες φέτες σε συσκευασίες μέχρι 200 γραμμάρια και σε τιμές από 9 ευρώ το κιλό (αυτές που δεν τρώγονται) έως 14 ευρώ το κιλό (αυτές που είναι κάπως υποφερτές). Το πακετάκι στην φωτογραφία είναι 99 γραμμάρια και ήταν σε προσφορά 1,20 ευρώ. Όπως βλέπετε, οι ποσότητες που καταναλώνουμε μπορούν να υπολογιστούν *και* με το σταγονόμετρο.

Συγκριτικά με τα ντόπια τυριά η φέτα είναι αρκετά τσιμπιμένη. Π.χ. ένα πολύ καλό πακεταρισμένο cheddar δεν υπερβαίνει τα 10 ευρώ το κιλό, πωλείται σε μεγαλύτερες συσκευασίες και πολύ συχνά βρίσκεις προσφορές του τύπου 1 πακέτο δώρο με κάθε πακέτο που αγοράζεις. Οι τιμές σε ευρώ είναι ελαφρώς παραπλανητικές γιατί αυτή την εποχή το ευρώ έχει (ακόμα, αλλά ελπίζουμε όχι για πολύ) τα πάνω του σε σχέση με τη λίρα. Αν κάναμε τις μετατροπές πριν από ένα χρόνο, η ακριβή φέτα θα έβγαινε στα 16 ευρώ το κιλό ή και παραπάνω.

Μέχρι πρόσφατα η πιο φτηνή φέτα στη βρετανική αγορά ήταν η δανέζικη, που φτιαχνόταν με ...αγελαδινό γάλα. Πρέπει όμως να τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία της ΕΕ που προστατεύει τη φέτα ως προϊόν με ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης, γιατί ξαφνικά εξαφανίστηκαν όλες οι δανέζικες φέτες από τα ράφια και αντικαταστάθηκαν από φέτες Agno και Kolios τρίτης διαλογής. Όχι ότι για μας υπάρχει διαφορά, αφού αν ψάχνεις να βρεις φέτα να τρώγεται, καταλήγεις αναγκαστικά στις ακριβότερες που προέρχονται από μικρότερα τυροκομεία της Λάρισας και των Τρικάλων. Απλά όταν βρίσκεσαι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (π.χ. όταν έχεις γεμιστά στο φούρνο και η μόνη φέτα στο σούπερ μάρκετ είναι η φτηνή), έχεις την ηθική ικανοποίηση ότι στηρίζεις την οικονομία της Ελλάδας και όχι της Δανίας.

Ελπίζω τώρα να καταλαβαίνετε γιατί οι Έλληνες της Γηραιάς Αλβιώνας έχουμε μια μανία με το ελληνικό τυρί (και γιατί o NdN ζητάει από τη μάνα του να στέλνει φέτα).....

35 comments:

apos said...

Καλημέρα Σοφία,

Από το πολυπληθές συγγενολόι μου που ζει εκτός Ελλάδος μαθαίνω ότι οι γνωστές συσκευασμένες φέτες (ΦΑΓΕ κλπ) εξάγονται κανονικά πλέον και είναι σε όλα τα σούπερ μάρκετ τουλάχιστον στην κεντρική Ευρώπη.

Δεν ισχύει το ίδιο και για την Αγγλία;

Σοφία said...

Κοίτα, εξαρτάται από το σούπερ μάρκετ. Π.χ. τα δύο σούπερ μάρκετ που είναι κοντά στο σπίτι μου έχουν μόνο Kolios. Στα μεγάλα σούπερ μάρκετ βρίσκεις πάντα Φάγε αλλά αν σου λείπει μόνο φέτα, δεν θα πας μισή ώρα ποδαρόδρομο μόνο και μόνο για να βρεις Φάγε (η οποία μπορεί να τους έχει τελειώσει και να καταλήξεις πάλι με Κολιό)...

Εξύμνoς said...

Χαχαχα!! Αληθεια του στελνει φετα??
Δηλαδη Σοφια η υψηλη τιμει οφειλεται στην περιορισμενη εξαγωγη της Ελλαδας??

Καλημερα!!

Katerina said...

Αχ ναι η φέτα είναι άλλο πράγμα και συνδυάζεται με όλα!! Σε καταλαβαίνω απόλυτα Σοφία :)

P.S. Μας έχεις κακομάθει με τα συχνά post και όταν αργείς μας κακοφαίνεται!!

Anonymous said...

Βρε συ, εκείνο το μαγαζί του κύπριου στο Bayswater έχει κανονικά συσκευασμένη Δωδώνη του κιλού στις 11 λίρες. Στην Αθήνα το ίδιο πακέτο έχει 11€ και ειναι και αυτο το οποίο αγοράζουμε. Αξίζει σίγουρα να κατεβαίνεις μια στο τόσο και να παίρνεις 2-3 κιλά, δε χαλάνε συσκευασμένες αεροστεγώς στην άρμη.

deadendmind said...

Χεχε, ευτυχώς λοιπόν που εμένα δεν μου αρέσει η φέτα!

fvasileiou said...

... και το κακό είναι ότι "γεύση ελλάδας" χωρίς φέτα (και ελαιόλαδο) δεν φτιάχνεται.

J D Rennison said...

Θα σου πω ένα πράγμα: Hotos απ' το Co-Op αν έχεις κανένα κοντά. Κάνει γύρω στη £1.50. Πάει πολύ σε μακαρονάδα και σε ριζότο. Βέβαια έχω ρίξει τα στάνταρντ μου αλλά ο Κολιός δεν είναι και τόσο χάλια. Έχεις δοκιμάσει πχ Apetina;

Πάντως έχω αντικαταστήσει τη φέτα με μοτσαρέλα εδώ. Και πιο φτηνή είναι και βρίσκεται σε περισσότερα μέρη. Τα μαγαζιά με Mediterranean imports όπου πουλάνε Ήπειρος είναι περιορισμένα.

Sofia said...

Λοιπόν κάπου έχω δει βαρελίσια φέτα στο Λονδίνο.

Αν υπάρχει ακόμα βέβαια - στο παντοπωλείο στο Bayswater, κοντά στην Αγία Σοφία

Dr Low said...

Αμα δεις και ξεμένεις πες να σου στείλουμε!
Αντε ρε Σοφία.....πού είσαι τόσο καιρόοοοοο?????

Nenyaki : ) said...

Εμείς εδώ έχουμε και ΦΑΓΕ και Δωδώνη.


Το κακό είναι ότι δεν με νοιάζει γιατί... ε... εεε... δεν τρώω :/

:D

mirelen said...

Εγώ τώρα που θέλω να κόψω από παντού θερμίδες... το έχω ρίξει στα Milner εν λευκώ που καμία σχέση με φέτα παρά μόνο στην όψη, οπότε σε καταλαβαίνω όταν τρως υποκατάστατα...

DaNaH said...

Βρε καλώστην! Καιρό είχαμε να σε δούμε!

Η αλήθεια είναι ότι στην Αγγλία δεν βρίσκεις τόσα ελληνικά προϊόντα όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες! Εσύ όμως ταξιδεύεις συχνά! Μπορείς να παίρνεις ελληνική φέτα από τις εκδρομές που κάνεις σε συσκευασίες με άρμη ώστε να διατηρείται!

Είναι όντως ένα προϊόν που λείπει από την Αγγλία η ελληνική φέτα, το καταλαβαίνω να σου λείπει! :)

Vassilis said...

έχω μερικά βαρελάκια έτοιμα για αποστολή, ενδιαφέρεται κανείς ;

http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/16-06-05/16-06-05_128152_121.jpg

George said...

μήπως να σκεφτείς να κάνεις εισαγωγή ελληνικής φέτας και να την διαθέτεις στην αγορά της γηραιάς αλβιόνας ???
Αν ενδιαφέρεσαι θα σε προμηθεύω εγώ.
Για σκέψου το!!!!

VAD said...

α,εκεί κατω δε μας λείπει η φέτα,τους τη μάθανε οι Ελληνες μετανάστες από παλιά,φκιάχνουνε φέτα άριστη και αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής τους.
Νά ξαι κάτι στο οποίο το Χαρτούμ υπερέχει του Λονδίνου:))

Καλησπέρα από Ελλάδα...

Σοφία said...

@ Εξύμνος: Δεν νομίζω να του στέλνει, πάντως ο ίδιος σίγουρα θα το ήθελε ;-)

Φαντάζομαι ότι η υψηλή τιμή οφείλεται στο ότι είναι εισαγώμενο προϊόν με περιορισμένη κατανάλωση.

@ Κατερίνα: Συγγνώμη, αλλά μου έχουν πέσει πολλά μαζί τώρα τελευταία και δεν προλαβαίνω. Θα επανέλθω όμως!

@ TwoGreeksinLondon: Το πρόβλημα είναι πως από εκεί που μένω για να πάω στο Bayswater θέλω καμιά ώρα με τη συγκοινωνία + 4 λίρες για τα εισιτήρια, οπότε μου έρχεται ο κούκος αηδόνι. Άσε που δεν υπάρχει και χρόνος για τέτοιες εξορμίσεις.

@ Deadendmind: Εσύ είσαι όντως πολύ τυχερή :-)

@ FVasileiou: Έτσι είναι... αχ βαχ...

@ Geeky_grumbler: Δεν έχουμε Co-op στην περιοχή μου, μόνο κάποια τούρκικα που έφερναν Δωδώνη αλλά τελευταία δεν τη βρίσκω. Η φέτα του M&S (της φωτογραφίας) είναι Hotos και είναι πραγματικά πολύ καλή. Αpetina δεν έχω δοκιμάσει και για να πω την αλήθεια δεν μου γεμίζει το μάτι.

@ Sofia: Δυστυχώς το Bayswater πέφτει λίγο μακριά...

Σοφία said...

@ Εl: Ρε γμτ τρέχω και δεν προλαβαίνω! Αλλά πού θα πάει, θα ξεμπερδέψω.

@ Nenyaki: Αααααχ Δωδώνηηηηηηη!

@ Μirelen: Άστα να πάνε...

@ Δανάη: Φέτα, σουβλάκι και γιούρτι - τα τρία πράγματα που μου λείπουν περισσότερο!!!

@ Vassilis & George: Λέτε να συνεργαστούμε; Χεχε ;-)

@ VaD: Μια χαρά είσαστε εσείς! Αλί από εμάς...

Μην μου πεις ότι έχετε και σουβλάκι, θα μετακομίσω στο Χαρτούμ!

VAD said...

Φυσικά!Εστω κι αν δεν ειναι χοιρινό!Ειμαστε στην πηγή,καλλιτέχνες οι άνθρωποι στο καμπάμπ,έτσι το λένε.
Κι αν πεις για γύρο(σαουίρμα),άριστα!

Σοφία said...

Τζίφος, γιατί δεν τρώω αρνί, οπότε άσε, θα παραμείνω στο Λονδίνο προς στιγμήν και βλέπουμε ;-)

Dina said...

Ax auti einai i feta pou etroga sineheia sto Londino...einai poli kali. Pantos sta sainsbury's evriska sineheia feta kai giaourtakia fage.

Giannis said...

καλα οτι θα εβλεπα φετα απο τα Marks & Spencer... δεν περιμενα ποτε οτι θα δω!!!

εδω που βρισκομαι εγω στα spar super market εχουνε δικια τους φετα που πρεπει να ερχετε απο ελλαδα αρκετα καλη, για τυποποιημενη, και φτηνη! κατα τα αλλα κλασσικα φαγε, κολιος κλπ κλπ κλπ.

αλλα εδω εχουμε και πολλα λευκα τυρια που δεν μπορουνε να τα ονομασουνε φετα, λογω του copyright(?)

cinderella said...

μόνο εμένα μου αρέσει μάλλον η Sainsbury's 1.10 τα 200 γραμμάρια; Ειλικρινά δεν βρίσκω διαφορά από τη Δωδώνη! Και πάει με τα λαδερά, τρελά!!

VAD said...

Μπορείτε να περάσετε από το μπλογκ μας για μπρέκφαστ;

Καλημέρα....

konstantinos said...

Αρχές Αυγούστου θα είμαι πάνω. Να αφήσω έναν τενεκέ φέτα σε κάποιο προκαθορισμένο σημείο (με βολεύει στο Euston γιατί από εκεί φεύγω για Bangor) να πας να τον πάρεις ή θα τον μαζέψουν οι της αντιτρομοκρατικής και πλακωθούν στις χωριάτικες σαλάτες;!

Jordan said...

οχι μονο φετα, ουτε σουβλακια δεν εχει. τουλαχιστον στην περιοχη γυρω απ το waterloo station οπου εμενα δεν υπηρχε σουβλατζιδικο. ετσι και ανοιξει καποιος θα κοψει πολυ χρημα πιστευω!!

Μανώλης said...

Η λύση να αρμέξει κάποιος τα πρόβατα ΚΑΙ τα γίδια και να πήξει το γάλα δεν παίζει μάλλον ε; Άρα είναι θέμα η φέτα εν Λονδίνω...

Anastasia said...

Πωπω και πώς πάει η φέτα με φακές (της μαμάς κατα προτίμηση) δε λέγεται. Αστο καλό με έκανες και πείνασα...
Πάντως εγώ πεθαίνω για φέτα

me said...

αγαπη,μετα απο χρονια διαμονης στα εξωτερικα νομιζω οτι τον Ελληνα δεν τον ακολουθει απλα η νοσταλγια για την πατριδα (που λενε τα λογοτεχνικα αναγνωσματα)αλλα κ η νοσταλγια για τη φετα.Νομιζω γενικα οτι η φετα ειναι ενα προϊον που 'ταξιδευει' σε βαλιτσες,πακετα κλπ κλπ.

me said...

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑχχχχχχχχ λατρευω το τσενταρ της Αγγλιας....
αλλα οχι.Δε ζω χωρις φετα!

Σοφία said...

@ Dina: Κι εγώ στο Sainsbury's συνήθως καταφεύγω γιατί στο Tesco συνέχεια τους μένουν μόνο Kolios και Apetina. Δεν ξέρω γιατί...

@ Giannis: Η φέτα δεν είναι τίποτα. Πού να δεις και ντολμαδάκια, και τυροπιτάκια, και γιαούρτι με γλυκό βύσσινο!

@ Cinderella: Προφανώς είσαι από τους τυχερούς ;-)

@ VaD: Έρχομαι αμέσως!

@ Konstantinos: Καλή ιδέα, αλλά μην κάνεις τον κόπο γιατί άλλοι θα τη χαρούνε και σε χωριάτικες, και ψητή, και σαγανάκι. Όπως οι τελωνειακοί στην Αμερική που σαβουρώνουν τα μέλια, τα λάδια και τα τυριά των Ελλήνων επισκεπτών και μετά κάνουν την πάπια.....

@ Jordan: Σουβλατζίδικα υπάρχουν κάποια (π.χ. The Real Greek δίπλα στο ποτάμι μεταξύ Waterloo και London Bridge) αλλά μην στεναχωριέσαι που δεν τα ανακάλυψες γιατί έτσι κι αλλιώς τα σουβλάκια τους δεν τρώγονται.

@ Mανώλης: Προφανώς όχι...

@ Anastasia: Κι εγώ, αλλά πού να τη βρω!

@ Me: Φέτα δεν έχω φέρει μέχρι στιγμής από την Ελλάδα. Κάνω την καρδιά μου πέτρα και τρώω cheddar και manchego. Αλλά μου λείπει τρελά.

Marina said...

Τόσο χάλια ακόμη!! Γιατί κάτι παλιές δεκαετίες, τυλίγαμε τη φέτα Δωδώνη με ρούχα στις βαλίτσες για τους λάτρεις του είδους στην Αγγλία..Το καλύτερο δώρο απο Ελλάδα, ένα κουτί φέτα!

Anonymous said...

Η φέτα που εξάγεται στην Αγγλία είναι και πουλιέται στα supermarkets εδώ είναι, ακριβή μεν, αλλά κατά πολύ ανώτερη από τη 'βαρελίσια' που τρώνε στην Ελλάδα. Ουκ εν τω πολλώ το ευ.

NdN said...

Για χάριν της ιστορίας να πω ότι δεν μου στέλνουνε φέτα...πάντως αν κάποιος έρθει και φέρει...ε, δεν θα πω και όχι!

Δηλαδή και γεμιστά να μου φέρουν...πάλι όχι δεν θα πω!Είμαι βολικός άνθρωπος! :)

fpboy said...

Γεια σου Σοφία!
Πάντως και μόνο που μπορείς να βρεις φέτα στο Λονδίνο,
είναι πολύ σημαντικό !
Τα Λονδρέζικα σουπερμάρκετ είναι απίστευτα !