Monday 19 October 2009

Άντρες που μισούν τις γυναίκες


Män som hatar kvinnor (Άντρες που μισούν τις γυναίκες) είναι ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου του Σουηδού Στιγκ Λάρσον που έχει μεταφραστεί ως Το κορίτσι με το τατουάζ (The Girl with the Dragon Tattoo στα αγγλικά) και αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας Millennium. Η ομώνυμη ταινία είναι μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη.

*** Για όσους έχουν διαβάσει το βιβλίο (χωρίς σπόιλερ)
Οι συστάσεις είναι περιττές. Αν σας άρεσε το βιβλίο, η ταινία είναι must. Έχουν αφαιρεθεί οι λεπτομέρειες που αναφέρονται στο σκάνδαλο Wennerström, και έχουν απλουστευθεί οι ερωτικές σχέσεις των πρωταγωνιστών και κάποιοι από τους δευτερεύοντες ρόλους, χωρίς όμως να χάνεται η ουσία της ιστορίας. Καμία σχέση με άλλες ταινίες που αναρωτιέσαι αν όντως έκαναν ταινία το ίδιο βιβλίο που διάβασες ή κάποιο άλλο που του έμοιαζε.

Το σενάριο είναι προσεγμένο και οι ερμηνείες πάρα πολύ καλές. Ειδικά η Naomi Rapace στο ρόλο της Λίσμπεθ Σαλάντερ είναι εξαιρετική. Η σκηνοθεσία του Δανού Niels Arden Oplev είναι δεμένη και γρήγορη, τόσο που 2.5 ώρες περνάνε χωρίς να το καταλάβεις. Πολύ καλή η μουσική υπόκρουση - την πρόσεξα παρόλο που σπάνια δίνω σημασία στη μουσική.

Με λίγα λόγια, δείτε την οπωσδήποτε.

*** Για όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο
Η περίληψη της ελληνικής έκδοσης παρουσιάζει το βιβλίο ως εξής:

H Χάριετ Βάνιερ εξαφανίστηκε πριν από τριάντα έξι χρόνια κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ στο σουηδικό θέρετρο Χέντεμπι. Παρά τις έρευνες της αστυνομίας, δε βρέθηκε ποτέ κανένα ίχνος της δεκαεξάχρονης κοπέλας. Το έσκασε; Έπεσε θύμα απαγωγής; Ή θύμα δολοφονίας; Κανείς δε γνωρίζει - η υπόθεση έκλεισε, όλοι ξέχασαν τις λεπτομέρειες. Όλοι, εκτός από το θείο της Χάριετ, Χένρικ Βάνιερ, έναν ηλικιωμένο βιομήχανο, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να λύσει το μυστήριο προτού πεθάνει.

Φυσικά, αυτή είναι μόνο η αρχή. Στην πορεία μπλέκονται σκάνδαλα, σεξουαλικές διαστροφές, ερωτικά τρίγωνα, εγκλήματα, οικονομικές απάτες και το ναζιστικό παρελθόν της Σουηδίας. Όπως μαρτυρά ο πρωτότυπος τίτλος, κεντρικό θέμα είναι η βία απέναντι στις γυναίκες, η οποία παρουσιάζεται από διάφορες πλευρές, άμεσα με την εξαφάνιση της Χάριετ και έμμεσα μέσα από την ιστορία της πρωταγωνίστριας Λίσμπεθ Σαλάντερ (το "κορίτσι με το τατουάζ" που μνημονεύει ο ελληνικός τίτλος).

Η ταινία είναι ένα πολιτικο-οικονομικό και ερωτικό θρίλερ, που απευθύνεται σε γερές κράσεις. Η μόνη λέξη που δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει είναι "εύπεπτη". Σας προτείνω να τη δείτε όχι μόνο γιατί ξεφεύγει από τα αμερικάνικα στερεότυπα, αλλά γιατί κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή ως το τέλος, παρά τη δυσκολία των θεμάτων που πραγματεύεται και της ξένης γλώσσας.

Καλύτερα να την αποφύγετε αν προτιμάτε τις κλασικές αστυνομικές ταινίες με τα ανθρωποκυνηγητά, τα εντυπωσιακά εφέ και τα απλά νοήματα. Τέτοια δεν έχει.

*** Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής Stieg Larsson είχε γίνει γνωστός για τον αγώνα του κατά του ρατσισμού και του ακροδεξιού εξτρεμισμού. Ήταν ιδρυτικό μέλος του Expo ενός οργανισμού με σκοπό την αποκάλυψη νεο-Ναζιστικών κινημάτων που δρουν στη Σουηδία, και αρχισυντάκτης του ομώνυμου πολιτικού περιοδικού. Εικάζεται πως το βιβλίο περιλαμβάνει αυτοβιογραφικά στοιχεία, πράγμα που δεν μπορεί πλέον να επιβεβαιωθεί, αφού ο Larsson πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 50 χρονών το 2004 - πριν κυκλοφορήσει η τριλογία Millennium.

*** Λίγα λόγια για το βιβλίο
Είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά βιβλία που διάβασα φέτος και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Το μόνο αρνητικό που έχω να σχολιάσω είναι πως η επιμέλεια της έκδοσης φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα χαλαρή, ίσως γιατί ο συγγραφέας δεν ήταν εν ζωή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνεται εκτενέστατη αναφορά σε δευτερεύουσες ιστορίες (π.χ. οικονομικό σκάνδαλο Wennerström) που δεν προσφέρουν κάτι σημαντικό στην βασική πλοκή (εξαφάνιση της Χάριετ Βάνιερ, εξιχνίαση παλιών εγκλημάτων, σχέση Μπλόμκβιστ-Σαλάντερ κ.λπ.).

Αν δεν τρελλαίνεστε να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες για τα οικονομικά του Wennerström, μπορείτε κάλλιστα να περάσετε τις σχετικές παραγράφους στα γρήγορα, χωρίς να χάσετε κάτι από τη δράση της ιστορίας. Υπολογίζω ότι έτσι θα γλιτώσετε γύρω στις 80 σελίδες βαρεμάρας. Όταν άρχισα να διαβάζω το βιβλίο, σχεδόν το παράτησα στη μέση γιατί πελάγωσα στις άχρηστες πληροφορίες. Από τη στιγμή όμως που η πλοκή επικεντρώθηκε στην εξαφάνιση της Χάριετ Βάνιερ, το διάβασα σχεδόν μονορούφι.

Τα άλλα δύο βιβλία της τριλογίας είναι Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά (The Girl Who Played with Fire) και The Girl Who Kicked the Hornets' Nest, το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στα ελληνικά (πιθανός τίτλος: Παλάτια στον ουρανό). Το τρίτο βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, αλλά το δεύτερο είναι πολύ καλό, ίσως και καλύτερο από το πρώτο.

33 comments:

Madame de la Luna said...

Κι εμένα μου άρεσε πολύ. Όπως έγραψα και στον apos, απ' τις καλύτερες που είδα φέτος.

Κι έμαθα και τα παρελειπόμενα από σένα :)


Καλό ξημέρωμα Σοφία.

Dr Low said...

Μόλις χτες τελείωσα το βιβλίο και συμφωνώ απόλυτα σε όσα λες. Την ταινία δεν είχα σκοπό να τη δω (έχω ένα θεματάκι με τα βιβλία που γίνονται ταινίες) αλλά μάλλον με έπεισες!
Σου έχω εμπιστοσύνη βρε!

Σοφία said...

@ Madame de la Luna: Συμφωνώ! Σίγουρα από τις καλύτερες. Καλό ξημέρωμα.

@ El: Να τη δεις, είναι πολύ καλή και ακολουθεί πιστά (αν και όχι απόλυτα) το βιβλίο. Δεν είναι από τις ταινίες που λένε "based on XYZ book" και εννοούν ότι κάποιος διάβασε το βιβλίο, πήρε μερικές ιδέες και έγραψε κάτι εντελώς διαφορετικό.

apos said...

Ευτυχώς που έκανες εσύ το σωστό post και ενημέρωσες και μένα για το βιβλίο. Μάλλον πρέπει να το ψάξω τώρα...

dyosmaraki said...

Δεν έτυχε να διαβάσω το βιβλίο μα μου κίνησες την περιέργεια να το διαβάσω.
Καλημέρες πολλές

neni said...

Καλημέρα Σοφάκι,δεν το έχω διαβάσει το βιβλίο,αλλά λίγο που διάβασα εδώ σε σένα ακούγεται ενδιαφέρον.
Για την ταινιά δεν έχω ιδέα,έχω κάτι μήνες να πάω σινεμά.

Φιλιά πολλά.

mermyblue said...

Καλημέρα Σοφία μου
τη γνώμη μου για την ταινία την έχω ήδη γράψει, αφού την είδα στις νύχτες πρεμιέρας, και είναι απολύτως σύμφωνη με τη δική σου.
Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει ακόμα αλλά είναι στα άμεσα σχέδιά μου :)
Οπωσδήποτε ο τίτλος "Άντρες που μισούν τις γυναίκες" μπορεί να είναι κ πιό ταιριαστός τελικά

την καλημέρα μου :*

next_day said...

Θελώ πολύ να το διαβάσω το βιβλίο και σίγουρα θα το αγοράσω μετά απο αυτό το πόστ.. όσο για τν ταινία, θα το σκεφτώ, αλλά σίγουρα το ότι μας διαβεβαιώνεις ότι είναι καλή, είναι ένα κίνητρο!

mirelen said...

Αυτό διαβάζω τώρα!!!! Έχεις δίκιο για τις πολλές, άχρηστες πληροφορίες στην αρχή, κι εγώ κόντεψα να το παρατήσω! Αλλά τώρα που έχω μπει στο ζουμί της υπόθεσης, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον! Την ταινία θα τη δω αφού το ολοκληρώσω, ανυπομονώ!!

Anonymous said...

Ego den tin diabasa tin trilogia kai oute eida ta erga. Nomizo oti to proto ergo sti seira eixe premiera edo sti Souidia ton Iounio kai tote to eidan oloi oi filoi mou.

Ego akoma den piga na to do ^^' Kapote tha to kano kai ego, tora bgike kai to deutero ergo. Apla exo ena mikro problima me souidika erga..Den maresei otan miloun souidika. Exo dei tosa agglika erga kai akoma blepo, pou otan do ena high-tech movie me effects kai kalo story (sta souidika),tote mou fainontai ta panta sto ergo fake. (den ksero giati)

Φαίδρα said...

Εχω δεί το βιβλίο επανειλλημένως στα σταντ των βιβλιοπωλείων - ίσως το τσιμπήσω την επόμενη φορά.

Σοφία said...

@ Mermyblue: Νομίζω κι εγώ πως ο πρωτότυπος τίτλος του ταιριάζει καλύτερα και σε προϊδεάζει για το τι θα δεις στην ταινία/τι θα διαβάσεις στο βιβλίο. Φαντάζομαι ότι τον άλλαξαν για να είναι περισσότερο εμπορικός, αλλά έτσι δημιουργείται στον θεατή μια ψευδαίσθηση για το τι θα δει. Φαντάζομαι ότι όσοι περίμεναν μια ανάλαφρη ταινιούλα για ένα κορίτσι με τατουάζ στον ώμο, θα πρέπει να παραξενεύτηκε πάρα πολύ όταν έσβησαν τα φώτα!

@ Mirelen: Αν έχεις περάσει τις πρώτες 100-120 σελίδες είσαι πλέον σε πολύ καλό δρόμο.

@ Niki: Εσύ πια δεν δικαιολογείσαι με τίποτα! Τσκ τσκ τσκ!

Προσωπικά δεν είχα ξαναδεί σουηδικό έργο και μου άρεσε. Τονικά, τα σουηδικά μοιάζουν πολύ με τα αγγλικά και μου έρχονται εύκολα στο αυτί.

@ Apos, Dyosmaraki, Αγάπη, Next_Day & Φαίδρα: Eννοείται να το πάρετε και να το διαβάσετε τάχιστα!

Anonymous said...

Α, αυτό ειναι το Hornets Nest? Εβλεπα τα ποστερς στο tube και χθες το είδα και στα waterstones. Το εξώφυλλο θυμάμαι ότι μου'χε χτυπήσει λίγο άσχημα, με την κοπελα και τα κόκκινα, μου θύμισε devil may care. Apropos, ακόμα θελω να βρω εκείνη την τύπισσα που γίνεται ντετέκτιβ και δεν έχει ιδέα! :)

Σοφία said...

Ποια τύπισσα είναι αυτή; Για θύμισέ μου...

me said...

δε καταλαβα πιος ειναι ο ελληνικος τιτλος κ αν ξερεις ποιος ειναι ο εκδ οικος πολυ θα με βοηθουσες.προτιμω να φτιαξω την ιστορια με τη φαντασια μου παρα να δω την ταινια.ενδιαφερον λεω να το διαβασω!

Σοφία said...

Πάτα πάνω στους υπερσύνδεσμους και θα βρεις όλες τις πληροφορίες :-)

fpboy said...

Είδα την ταινία, χωρίς να έχω διαβάσει το βιβλίο, και μου φάνηκε αρκετά καλή.
Λίγο αργή στην αρχή, αλλά οκ
και με πολύ καλή ερμηνεία απο την πρωταγωνίστρια.

Χάρης said...

Απίστευτη αφίσα. Να δω μόνο την ταινία ή να διαβάσω και το βιβλίο;

Σοφία said...

@ Fpboy: Η αρχή είναι αργή και στο βιβλίο. Από αυτή την άποψη η μεταφορά είναι ιδιαίτερα πετυχημένη, γιατί σου μεταδίδει την ίδια αίσθηση.

@ Χάρης: Δες την ταινία τώρα που παίζεται στο σινεμά και αν σου αρέσει, διαβάζεις και το βιβλίο.

Anonymous said...

to kratos ftaiei xD
Ta paidia tha ta taizoun! Exoume 30% forologia sti Souidia.

Anonymous said...

Apantisi: nai nai to ksero, eimai polu axristi! Giauto prepei na ta do ta erga ;p

KitsosMitsos said...

Την είδα στον Δαναό πριν μια βδομάδα. Μπορώ να πω ότι όντως είχε ενδιαφέρον.
Για τριλογία δεν ήξερα. Αλλά τώρα μου κίνησες το ενδιαφέρον!

DonnaBella said...

ta diavasa k ta tria, to trito to phra thn prwth mera pou vghke k to teleiwsa sxedon monoroufi (oxi, den koimhthika poly ekeino to s/k). pwrwsh leme! tha paw na dw k thn tainia, mallon.

Anonymous said...

Να υποθέσω ότι η ταινία δεν προβάλλεται στο UK ακόμα?

Estrella is little miss Greeky said...

Πολύ χαίρομαι με το άρθρο αφιέρωση και τώρα το μόνο μου δίλημμα είναι, βιβλίο ή ταινία...νομίζω βιβλίο, τί λές?

Σοφία said...

@ KitsosMitsos: Τριλογία - και στα βιβλία και στις ταινίες! Αν διάβασες, η Νίκη είπε ότι ήδη στην Σουηδία βγήκε το δεύτερο έργο.

@ DonnaBella: Αχ χαίρομαι πολύ που και το τρίτο βιβλίο είναι καλό. Το περιμένω πώς και πώς να κυκλοφορήσει σε paperback :-)

@ Anonymous: Παίχτηκε στο Cambridge Film Festival και (σύμφωνα με ανεξακρίβωτες πληροφορίες) σε κάποια μικρότερα σινεμά. Δεν βλέπω να το βγάζουν σε γενική κυκλοφορία. Γενικά οι ταινίες με υπότιτλους δεν γνωρίζουν μεγάλες δόξες στη Βρετανία.

@ Εstrella: Επειδή είμαι λάτρης της μεγάλης οθόνης, θα σου πω αυτό που είπα στον Χάρη: δες το τώρα στο σινεμά και μετά διαβάζεις το βιβλίο. Η ταινία και το βιβλίο συμβαδίζουν πολύ αρμονικά. Έχουν βέβαια κάποιες διαφορές, αλλά πιστεύω πως δεν ενοχλούν.

hackaday said...

Ενδιαφέρον ακούγεται. Θα πάω να το αγοράσω. Αν θέλεις μπορώ να σου προτείνω ένα βιβλίο που διάβασα πριν μια εβδομάδα. Είναι "Ο χορός των μυστικών" της Ελένης Κ. Τσαμαδού από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το blog οσυ το βρήκα από την cool platanos κατά κόσμον Ντίνα.

Anonymous said...

έχω ακούσει αρκετά για το βιβλίο. ευχαριστώ για την παρουσίαση.

Anonymous said...

δεν έχω διαβάσει το βιβλίο. όμως η αλήθεια είναι ότι η ταινία είναι πολύ καλή και για γερό στομάχι...

και ίσως είναι και μία ευκαιρία να δούμε και μία άλλη όψη της Σουηδίας.

NdN said...

Γεια σου Σοφία,

Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, αλλά η ταινία βρίσκεται ήδη στον Hard disk. ;)

Σοφία said...

@ Hackaday: Κι εγώ από την Ντίνα σε βρήκα. Το βιβλίο το σημείωσα για μελλοντική αγορά. Ευχαριστώ.

@ Vaggelis: Ευχαρίστησή μου!

@ Sakidio: Σωστό και αυτό. Για να μη νομίζουμε ότι η Σουηδία είναι η γη της επαγγελίας...

@ NdN: Τσκ τσκ τσκ!!

Anonymous said...

Πήρα πέρσι το βιβλίο και άρχισα να το διαβάζω αλλά στην αρχή με το οικονομικό σκάνδαλο με τον βενερστρεμ δε κατάλαβα και πολλά και το παράτησα. Όταν έμαθα πως βγήκε η ταινία στους κινηματογράφους είπα θα διαβάσω πρώτα το βιβλίο και μετά θα δω την ταινία. Θέλω όμως να δω την Σουηδική παραγωγή.

Σοφία said...

Να το διαβάσεις προσπερνώντας τις οικονομικές λεπτομέριες, οι οποίες είναι άχρηστες επί τις ουσίας. Η σουηδική παραγωγή είναι πάρα πολύ καλή αλλά και η αμερικάνικη δεν υστερεί. Μάλιστα η αμερικάνικη σε ορισμένα σημεία ακολουθεί πιο πιστά το βιβλίο!