Wednesday 18 November 2009

Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο: μέρος πρώτο


Τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου στην Αγγλία και (ευτυχώς για τον τουρίστα) οι ετοιμασίες ξεκινούν από πολύ νωρίς, οπότε μπορείτε να πάρετε μια γεύση Χριστουγγένων ακόμα κι αν έρθετε στο Λονδίνο ...τον Αύγουστο. Για να ξέρετε τι θα δείτε αναλόγως με την εποχή, έχω ετοιμάσει μια λίστα με τις σημαντικές ημερομηνίες της περιόδου.

Μέσα Αυγούστου: Ανοίγουν τα χριστουγεννιάτικα τμήματα στα πολυκαταστήματα Harrods και Selfridges.

Αρχές/μέσα Σεπτεμβρίου: Τα μαγαζιά αρχίζουν να πουλάνε τα πρώτα χριστουγεννιάτικα είδη, κυρίως κάρτες και στολίδια.

Μέσα Οκτωβρίου: Στολίζονται οι πρώτες χριστουγεννιάτικες βιτρίνες.

Αρχές Νοεμβρίου: Ανάβουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα στους δύο κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου, την Oxford Street και την Regent Street, εν μέσω εορτασμών.

Μέσα Νοεμβρίου: Ανάβουν τα φώτα στην Marylebone High Street, την Bond Street και σε άλλους δρόμους και περιοχές (π.χ. Carnaby Street, Covent Garden). Επίσης στήνονται οι πρώτες πίστες πατινάζ.

Τέλη Νοεμβρίου: Ξεκινάνε τα χριστουγεννιάτικα παζάρια (αντιγραφές των αντίστοιχων Γερμανικών) στο South Bank, το Hyde Park και αλλού.

Αρχές Δεκεμβρίου: Στήνονται το χριστουγεννιάτικο δέντρο και η φάτνη στην κεντρική πλατεία του Λονδίνου, την Trafalgar Square. Από τη στιγμή που θα στηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο, περνάμε επισήμως στην περίοδο προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα, η οποία ονομάζεται Advent και διαρκεί 4 εβδομάδες, μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου. Αυτή είναι και η καλύτερη εποχή για να επισκευτείτε το χριστουγεννιάτικο Λονδίνο, αφού όλα είναι στη θέση τους και η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα γιορτινή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γίνονται διάφορες συναυλίες με κάλαντα και ειδικές χριστουγεννιάτικες παραστάσεις που λέγονται pantomimes.

Το πρώτο Σάββατο του Δεκεμβρίου διοργανώνεται μια μεγάλη εκδήλωση στο κέντρο που λέγεται Oxford Street Traffic Free Day. Τη μέρα αυτή ο κεντρικός εμπορικός δρόμος του Λονδίνου πεζοδρομείται. Κατά μήκος του δρόμου και μέσα στα μαγαζιά γίνονται γιορτινές παραστάσεις και συναυλίες.

Την ημέρα των Χριστουγέννων (που σημειωτέον είναι η μόνη μέρα του χρόνου που η πόλη αδειάζει) ξεκινάνε οι Twelve Days of Christmas, δηλαδή οι δώδεκα μέρες των εορτασμών. Σύμφωνα με την παράδοση, τη δωδέκατη μέρα πρέπει να κατέβουν όλα τα στολίδια, και πραγματικά αν έρθετε στο Λονδίνο στις 6 Ιανουαρίου, θα είναι σαν να μην γιορτάσαμε καθόλου Χριστούγεννα - ούτε δέντρο, ούτε φάτνη, ούτε φώτα στους δρόμους. Τα μαγαζιά συνήθως ξεστολίζουν από πιο νωρίς, από τις 27 Δεκεμβρίου που ξεκινάνε οι χειμερινές εκπτώσεις. Οι Αγιοβασίληδες εξαφανίζονται ως δια μαγείας την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων.

Η Πρωτοχρονιά στο Λονδίνο δεν γιορτάζεται ιδιαίτερα, παρά μόνο με πάρτυ, χορούς (μασκέ και όχι μόνο), κλάμπιν και πυροτεχνήματα που κρατάνε περίπου 15 λεπτά από τη στιγμή που το Big Ben θα κτυπήσει μεσάνυχτα. Το πιο γνωστό πάρτυ είναι αυτό που διοργανώνει το Ministry of Sound.

Επίσης την πρώτη μέρα του χρόνου γίνεται στο κέντρο μια μεγάλη παρέλαση στην οποία συμμετέχουν γκρουπ από 20 διαφορετικές χώρες.

Η Πρωτοχρονιά αντιθέτως γιορτάζεται πάρα πολύ στη Σκωτία, όπου είναι επίσημη αργία όχι μόνο η 1η Ιανουαρίου αλλά και η 2η - μάλλον για να έχουν χρόνο να συνέλθουν από τους εορτασμούς (βλ. μπύρα και ουίσκι) της Πρωτοχρονιάς.

Η ανάρτηση αυτή είχε σκοπό να σας δώσει μια γενική ιδέα του πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στο Λονδίνο. Έχω κάνει παραπομπές σε παλιότερες αναρτήσεις για πιο αναλυτικές περιγραφές με φωτογραφίες. Αν σκεφτόσαστε να κάνετε ένα ταξίδι πριν τα Χριστούγεννα αλλά δεν έχετε αποφασίσει πού να πάτε, θα βρείτε αναρτήσεις σχετικά με τους εορτασμούς στο Λονδίνο, την Αθήνα, τη Γερμανία και την Αυστρία κάτω από το label "Χριστούγεννα".

Η φωτογραφία δείχνει μία από τις 27 βιτρίνες του πολυκαταστήματος Selfridges, στολισμένη για τα Χριστούγεννα. Το φετινό θέμα είναι τα παιδικά παραμύθια - στη συγκεκριμένη βιτρίνα βλέπετε τη μητριά της Χιονάτης.

18 comments:

ikor said...

Ο πιο χρηστικός οδηγός για το θέμα. Ελπίζουμε κάποια μέρα να μας χρειαστεί! :-)

kat. said...

αχ.. ζηλεύω.. και νομίζω πως αυτό σου το λέω κάθε χρόνο. όσο περισσότερο ζει κανείς τα χριστούγεννα τόσο καλύτερα!
α.. αυτό που δεν ξέρεις είναι το όνειρο της αδελφής μου είναι μια χρονιά ο δήμαρχος να της δώσει την άδεια να στολίσει τον δήμο που μένει για να βάλει από το σεπτέμβριο μέχρι τον φεβρουάριο, λαμπάκια.. παντού!
φαντάζεσαι?
μάλλον για αρχή πρέπει να έρθει μια βόλτα στο λονδίνο.
δεν συμφωνείς;

Σοφία said...

@ Ikor: Σας το εύχομαι εκ βάθους καρδίας!

@ Kat: Συμφωνώ! Επιβάλλεται να έρθει για να πάρει ιδέες :-)

Dr Low said...

Εντάξη...
Με έπεισες...
Δε θα έρθω Λονδίνο!

Μα να μαζεύουν απο τις 27? Έλεος! Ξεκινάνε απο τν Αυγουστο στο ντάλα κατακαλόκαιρο και ξεστολίζουν πριν την πρωτοχρονιά? Ανώμαλοι άγγλοι παιδί μου...τί να πεις?

Σόφη...πλάκα πλάκα...πολύ ωραίο ποστ!

Σοφία said...

Τα μαγαζιά μαζεύουν πολύ νωρίς γιατί αρχίζουν οι εκπτώσεις (και χρειάζονται χώρο για τα εμπορεύματα).

Αλλά και αλλιώς να το σκεφτείς, αν έχεις τα Χριστουγεννιάτικα φάτσα-κάρτα επί 4 μήνες, κάποτε τα βαριέσαι!

Υπάρχει πάντως και μαγαζί που πουλάει χριστουγεννιάτικα όλο το χρόνο, οπότε μην απελπίζεσαι. Και Μάρτιο να έρθεις, θα μπορέσεις να αγοράσεις στολίδια για το δέντρο :-)

Marietta said...

Μ'έχεις βάλει για τα καλά στο xmas mode, δε μπορώ να περιμένω!!

!sweety! said...

Είναι η πρώτη ίσως χρονιά που μπαίνω από τόσο νωρίς στο κλίμα των Xmas(ίσως και λόγω προετοιμασιών για το χριστουγεννιάτικο musical του σχολείου).
Βέβαια,πολύ θα ήθελα να είμαι στο Λονδίνο την περίοδο αυτή για να αισθάνομαι ότι έχουμε Χριστούγεννα,όχι από τα μέσα Δεκεμβρίου έως την Πρωτοχρονιά,αλλά από τα μέσα...Αυγούστου!
Αλλά τι να κάνουμε...Ελλαδίτσα μέχρι να δω αν τελικά θα γίνει το ταξίδι στο London.
Και τι να πω...;Very merry Christmas!!!

Σοφία said...

@ Marietta: Πότε έρχεσαι με το καλό;

@ !Sweety!: Κι εγώ πρώτη φορά γράφω αναρτήσεις για τα Χριστούγεννα τόσο νωρίς, αλλά δεν φταίω, μου τις ζήτησαν ;-)

KitsosMitsos said...

Όντως ίσως η καλύτερη εποχή! Και τα χριστουγεννιάτικα θέλουν το κρύο τους - κάτι που Αθήνα δύσκολα τα βρίσκουμε!

Ε.Α. said...

i <3 xmas // i <3 london

enjoy κάθε στιγμή! :)

George said...

τις λατρεύω αυτές τις ταξιδιωτικές σου αναρτήσεις. Πάντα ήθελα να επισκεφτώ το Λονδίνο τα Χριστούγεννα.Τώρα ξέρω και τι πρέπει να δω και να επισκεφτώ.

A.D said...

Φανταζομαι οτι το διασκεδασες πολυ εαν κρινω απο τις φωτογραφιες. Τι πιο ωραιο να προγραμματιζεις για 1 τουλαχιστον εβδομαδα βολτες στο κεντρο παρεα με την φωτογραφικη μηχανη, μετα την δουλεια.

koulpa said...

xaxa σοφία μου
ήλθα να δω για τα χρηστούγεννα.. και μου τράβηξε το ματι ο τίτλος της μερόπης.. και σε βρήκα έκει.. ωραία η διαδραστικότητα.. :):)
αχ ωραία είναι να ταξηδέυουμε.. έστω και νοερά.. και οι γιορτές μου αρέσουν πιά.. ίσως νοσταλγώ την εποχή της αθοώτητας.. δηλαδή την εποχή που δεν ήξερα ότι είμαι αθώός.. :):)
καληνυχτούδιαααα :):)

αντιρρησιας συνειδησης said...

γεια!
καλα και χρυσα τα χριστουγεννα αλλα δεν νομιζω οτι ειναι η καλυτερη περιοδος για μενα.απο θεολογικης πλευρας εχει χασει το νοημα της και εχει καταντησει πληρως καταναλωτικη γιορτη και η εικονα ενος εμπορικου δρομου τιγκα στον κοσμο με αγχωνει.ειμαι φανατικος του θερους(πευκο, θαλασσα,θερινα σινεμα,κοριτσια που βαδιζουν με καλοκαιρινεςσ φουστες και πεδιλα ) οποτε απο τον απριλη κα μετα ¨ανεβαινω¨. ελπιζω να με εννοεις .....

Σοφία said...

@ KitsosMitsos: Έχετε όμως τη λύση της επαρχίας, όπου υπάρχει και χιόνι που εμείς εδώ δεν έχουμε!

@ The Espressionist: Thank you :-)

@ George: Μήπως να το προγραμμάτιζες για φέτος; Έχεις αρκετό χρόνο μπροστά σου να κοιτάξεις για εισιτήρια.

@ A.D.: Και πού να δεις πόσες ακόμα έχω στο πρόγραμμα!

@ Koulpa: Θα γράψω κι άλλα, να ξανάρθεις :-)

@ Αντιρρησίας Συνείδησης: Σε εννοώ απόλυτα και η συμβουλή μου είναι να παραμείνεις πιστός στις χώρες του νότου!

Crazy Tourists said...

Πολύ νωρίς βρε παιδί μου! Δεν μπορώ στολισμούς και μπιχλιμπίδια από τόσο νωρίς γιατί μετά δεν σου κάνει και διαφορά! Τα χριστουγεννιάτικα τα θέλω να χει μπει ο Δεκέμβρης, να χει πιάσει και το κρύο, να χεις ανάψει και το τζάκι! :)
CrazyTourist1

Σοφία said...

Κι εγώ! Αλλά τι να κάνουμε, εδώ είναι αλλιώς τα πράγματα...

info@bestpostawards.gr said...

Αγαπητέ/ή Blogger,
Συγχαρητήρια!

Το post σου [Χριστουγεννιάτικο Λονδίνο: μέρος πρώτο] προτάθηκε ως υποψήφιο για βράβευση στα Best Post Awards ’09, στην κατηγορία Ταξίδια.
Μπορείς να το δεις στο http://www.bestpostawards.gr

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείς να επικοινωνήσεις στο info@bestpostawards.gr