Monday 11 October 2010

Να το πάρει το ποτάμι;


Η φωτογραφία του ταξιδιωτικού κουίζ ήταν από την Κύπρο και συγκεκριμένα από την Ακτή του Κυβερνήτη, κοντά στη Λεμεσό. Συγχαρητήρια σε όσους έπαιξαν και διπλά συγχαρητήρια σε όσους το βρήκαν! O KitsosMitsos παίρνει ειδικό βραβείο πρωτότυπης απάντησης.

Εκτός από την ξεραΐλα και τον ασυννέφιαστο ουρανό που κλασικά θυμίζουν νότια Μεσόγειο, τα κλου που παρέπεμπαν ειδικά στο νησί της Αφροδίτης ήταν τα εξής:
  • Οι λευκοί βράχοι (υποθέτω ότι πρόκειται για ασβεστολιθικά πετρώματα), χαρακτηριστικοί της γεωμορφολογίας της περιοχής και του νησιού γενικότερα.
  • Η γκρίζα άμμος, σήμα κατατεθέν των παραλίων της Λεμεσού.
  • Οι κίτρινες ομπρέλες, διαφημιστικές της τοπικής μπύρας Κέο.

Φέτος κάναμε ολιγοήμερες διακοπές σχετικά αργά (μέσα Σεπτεμβρίου) και είπαμε να μην πάρουμε το ρίσκο του άστατου φθινοπωρινού καιρού της Ελλάδας, έτσι πήγαμε πιο νότια. Ο καιρός σίγουρα δεν μας απογοήτευσε: την ημέρα είχε σταθερά 30-35°C, το βράδυ επίσης από 25°C και πάνω. Η απόλυτη απόλαυση μετά το ξενέρωμα του αγγλικού Αύγουστου.

Νοικιάσαμε αυτοκίνητο και γυρίσαμε (σχεδόν) όλο το νησί, παρόλο που οι υψηλές θερμοκρασίες δεν διευκόλυναν τις πολλές περιηγήσεις. Πάντως επιμείναμε και μπορώ να πω ότι σε 8 μέρες είδαμε πολλά πράγματα.

Πριν πάμε δυσκολεύτηκα να βρω τουριστικές πληροφορίες για το νησί. Όσοι από τους γνωστούς μου έχουν επισκευτεί την Κύπρο, ή έχουν ταξιδέψει με γκρουπ (οι Άγγλοι κυρίως) και έχουν δει επί το πλείστον την Πάφο ή έχουν πάει σε γάμο (οι Έλληνες) και έχουν δει μόνο τη Λεμεσό. Διαπίστωσα ότι υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση και παραφιλολογία για τα πάντα που αφορούν στην Κύπρο - από το αν επιτρέπονται οι φωτογραφίες στο αεροδρόμιο μέχρι το πώς μπορείς να πας στα κατεχόμενα. Δεν είναι υπερβολή αν σας πω ότι τα μισά από αυτά που μου είχαν πει ή είχα διαβάσει αρχικά, αποδείχτηκαν λάθος, ενώ κανείς δεν με είχε προετοιμάσει για τις μικρές εκπλήξεις που με περίμεναν σε κάθε γωνιά του νησιού.

Αν υπάρχει κάτι που πάντα το είχατε απορία για την Κύπρο, γράψτε ένα σχόλιο και αν ξέρω θα σας απαντήσω. Σημειώνω ότι δεν έχω κυπριακή καταγωγή ή άλλη ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο, και συνεπώς θα σχολιάσω αυτά που είδα καθαρά από τουριστικής πλευράς και όχι ως ειδικός αναλυτής. Για πολιτικά και ιστορικά θέματα, σας παραπέμπω στο ιστολόγιο της Μερόπης, που έχει κάνει κατά καιρούς ενδιαφέρουσες αναρτήσεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κύπρου.

22 comments:

Anonymous said...

ομορφη η παραλια που εβαλες!!!
θα ηθελα να την επισκευτω και εγω την κυπρο, μπορεις να πεις μερικα ακομα πραγματα για το νησι?
τι σ' αρεσε και τι οχι, τι να επισκρυτω οταν παω..
ευχαριστω, γιωτα@!

DaNaH said...

Α ήρθε επιτέλους η αποκάλυψη χεχε! Τι, έτσι θα μας αφήσεις; Δεν το νομίζω! Προσωπικά περιμένω αναλυτικότερα ποστ από σένα για το πού πήγατε, τι είδατε και τι σου άρεσε ή δεν σου άρεσε στην Κύπρο! Α και φωτογραφίες φυσικά! ;)

VAD said...

Περιμένω πολλές αναρτησεις απ'το αγαπημενο νησί,το επισκεφθηκα πριν απο εικοσι χρόνια,δυστυχώς δεν αξιώθηκα να ξαναπάω...

An-Lu said...

Το ξερα!!! Αυτα τα βραχια δεν υπαρχουν πουθενα αλλου!

NdN said...

Γεια σου Σοφία,

Περιμένω αναρτησεις από το νησί για να δω αν αξίζει τον κόπο να κατέβω σε έναν γάμο που (μάλλον) θα γίνει το καλοκαίρι. Πρωην συγκάτοικος παντρεύεται, αλλά αν αρχίσουμε να πηγαίνουμε σε γάμους και στο νησί, ζήτω που καήκαμε!

Περιμένουμε ανάλυση λοιπόν, καθότι και εμένα μου έχουν πει διάφορα και πολλά από αυτά δεν ταιριάζουν.

Σοφία said...

@ Γιώτα: Η παραλία δεν ήταν από τις καλύτερες, απλά είναι προσεγμένη η φωτογράφηση ;-)

@ Γιώτα & Δανάη: Για τα συν και τα πλην θα σας πω, όπως επίσης για το τι αξίζει να δείτε (από αυτά που είδα εγώ τουλάχιστον).

@ VAD: Ωωωωχ ελπίζω να μην απογοητευτείς....

@ An-Lu: Στην Αγγλία έχουμε!

@ NdN: Χμμμ... από ποια πλευρά εννοείς αν αξίζει; Και τι σου έχουν πει (για να δω αν είναι τα ίδια που έλεγαν και σε μένα);

Natassa said...

@ An-Lu
και στην Σητεία έχουμε!

επίσης Σοφία μου έχουμε και εμείς τόσο καλό καιρό !
την επόμενη φορά να μας εμπιστευθείτε !!!

KitsosMitsos said...

Καταρχάς ευχαριστώ για την αναφορά.
Η Κύπρος έχει κάτι το οικείο αλλά και το μακρινό αντίστοιχα. Όπως είπες μύθοι και πραγματικότητες.
Αν χρειαστείς βοήθεια σε κάποια, μπορεί να το'χω. Άλλωστε είμαι κατά το ήμισυ από την μαρτυρική μεγαλόνησο ;-)
Ας σε απολαύσουμε λοιπόν!

Σοφία said...

@ Natassa: Σας βάζουμε στα υπόψην για του χρόνου ;-)

@ KitsosMitsos: Ότι θα χρειαστώ βοήθεια, είναι δεδομένο. Μπορείς να σχολιάζεις (και να διορθώνεις, αν χρειαστεί) ελεύθερα!

Meropi said...

Βρε Σοφάκι μου γλυκό, βλέπω ότι πήγες στην πατρίδα μου. Διάλεξες την καλύτερη εποχή για διακοπές στο νησί. Ναι η καλύτερη εποχή είναι το Φθινόπωρο. Όχι ανυπόφορη ζέστη, αλλά σχετική δροσούλα και όμορφη θάλασσα.
Υ.Γ. Σ' ευχαριστώ γι την παραπομπή στο ιστολόγιο μου.

neli said...

Εδω σου εχω τα λινκ απο you tube για το πρωτο επεισοδιο απο "το νησι"

http://www.youtube.com/watch?v=6JNtVstmZc8

http://www.youtube.com/watch?v=oamDrA5WCF8

http://www.youtube.com/watch?v=IyKGg4wgY0w

http://www.youtube.com/watch?v=diDrgzLjTP0

Αν εχεις χρονο δες το πραγματικα αξιζει τον κοπο!!!!!!

Anonymous said...

Γεια σου Σοφία. Με αφορμή το καρναβάλι μπήκα πρώτη φορά στο blog σου και εκανα μια βολτα στις παλιες σελιδες σου.
Πήρα το θάρρος να σου γράψω,γιατι γυναικα μου παρατήρησε απο τις φωτογραφίες σου οτι είμαστε γειτόνες στο Λονδίνο. Οταν ερχομαστε εκει μένουμε λιγο πιο περα απο τη σχολη αναμεσα στο δρομο σου και τις γραμμες του τραινου σε ενα πολυ φιλικο δρομο. Αλλα και στην Αθηνα μενουμε στην ιδια περιοχη στην Ηλιούπολη.
Ισως να έχουμε βρε8ει εκει γυρω αν και σαν μεγαλυτεροι εμεις πρεπει να εχουμε καποια διαφορα στην ηλικια
Γράφεις παρα πολυ ωραία, και ελπίζω να ειναι καλός ο λόγος που εχεις αραιωσει τις αναρτήσεις σου συγκριτικά με τις παλαιοτερες.
Ευχαριστούμε για τις ωραίες εκδρομές.

Γιώργος - Καίτη
apeeros@gmail.com

aeroxeimarros said...

Ωραίο μπλογκ. Αρκεί να πω ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μία γεωγραφική θέση που δύσκολα μέχρι τον Οκτώβριο (τουλάχιστον) δημιουργούνται ασταθείς συνθήκες οπότε σωστή η επιλογή σου. Ο καιρός στην Ελλάδα υπήρξε όντως άστατος και συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα άστατος. Εν αντιθέσει με την Αγγλία που διάγει ωραίες γενικά συνθηκες για την εποχή.

Πω πω δελτίο έβγαλα! Σε προσθέτω στο συνδεσμολόγιο μου αμέσως! :))))

Σοφία said...

@ Meropi: Ευτυχώς δροσούλα δεν βρήκαμε, το αντίθετο θα έλεγα. Αν έβρισκα δροσούλα και στην Κύπρο, θα είχα σκάσει (από το κακό μου)!

@ Neli: Ευχαριστώ :-)

@ Γιώργο-Καίτη: Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Νομίζω ότι ξέρω για ποιο δρόμο λέτε. Δεν είχα ιδέα ότι υπάρχουν άλλοι Έλληνες στην περιοχή και δη Ηλιουπολίτες! Τελικά ο κόσμος είναι πολύ μικρός :-)

@ Aeroxeimarros: Και σωστότατο δελτίο μπορώ να πω!!!

aeroxeimarros said...

Πέρνα και απο το δικό μου χώρο αγαπητή, και ότι θες να ρωτήσεις για τον καιρό μη διστάσεις γιατί βλέπω ότι έχεις γράψει πολλά γι αυτόν 60, με φτάνεις! εγω 92 προγνώσεις έκανα χαχαχα ;)

Yannis Kapnidis said...

Ακόμη δεν έχω πάει στην Κύπρο, αν και έχω ακούσει τα καλύτερα. Την αγαπάω πολύ, όπως και τον κόσμο της. Κι όταν πάω θα βγάλω κι εγώ φωτογραφίες, να τος βγάλω στο μπλόγκ να ζηλεύεις εσύ κι όχι εγώ όπως τώρα! χαχαχα

Πολλά φιλιά! Καλή εβδομάδα!

Σοφία said...

@ Aeroxeimarros: Θα περάσω, ευχαριστώ!

@ Hellenic Potion: Πήγαινε εσύ το ταξίδι με το καλό, βάλε φώτος κι εγώ υπόσχομαι να μην ζηλέψω. Άσχημο πράγμα η ζήλεια, την αποφεύγω όσο μπορώ!

Μαρία said...

Περιμένουμε λεπτομέρειες λοιπόν! :) Εμένα προσωπικά πάντως , η Κύπρος δεν με τράβηξε ποτέ σαν προορισμός.

kat. said...

δεν έχω καμία απορία για την κύπρο..
ή μάλλον όχι!
έχω μία..

τόσα χρόνια, γιατί δεν μου έχει γεννηθεί η ανάγκη να την επισκεφτώ..?

konstantinos said...

Σημασία έχει το ταξίδι, η διαδρομή, ο προορισμός, η ευκαιρία για κάτι διαφορετικό, έστω και τα ίδια σε άλλο σκηνικό!
Ελπίζω να πέρασες όμορφα και να ξεκουράστηκες! Καλή επιστροφή στο αγγλικό φθινόπωρο, που όπου να΄ναι θα γίνει χειμώνας...

i am not a saint said...

πολύ καλό το κουίζ! αρχικά δεν μπορούσα καν να φανταστώ πως θα μπορούσα να βρω από που είστε, μετά όταν έδωσες την απάντηση κατάλαβα ένα πράγμα, ότι μάλλον δεν είναι καθόλου παρατηρητικός...

kiki said...

Κύπρος ήταν τελικά ε; Μάλιστα!