Tuesday 3 July 2007

Γιατρέ, τι κάνατε το σαββατοκύριακο;

Μετά τα γεγονότα του περασμένου σαββατοκύριακου (βλ. βομβιστική ενέργεια στη Σκωτία και δύο παραλίγο βόμβες στο Λονδίνο) το θέμα της ημέρας είναι... το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Κι αυτό γιατί 6 από τους 8 μέχρι στιγμής συλληφθέντες είναι γιατροί του αγγλικού ΕΣΥ. Εκτός από τα προφανή ερωτηματικά που δημιουργούνται σχετικά με το προφίλ των τρομοκρατών (μέχρι στιγμής είχαμε κυρίως νεαρούς Βρετανούς μουσουλμάνους, ενώ τώρα έχουμε να κάνουμε με ξενόφερτους επιστήμονες), ερωτήματα δημιουργούνται και για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται δεκτοί ξένοι γιατροί από τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο.

Διάβασα στην εφημερίδα το εξής: αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Βρετανία 240.000 γιατροί. 38% από αυτούς έχουν πάρει πτυχίο από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν ήταν οι ξένοι γιατροί, δεν θα είχαμε Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ενώ τώρα έχουμε και περίθαλψη, και τρομοκρατία. 2-σε-1.

34 comments:

the_sailor said...

Εμείς αυτά τα δύο τα συνδυάζουμε μεταξύ τους.
Έχουμε τρομοκρατία στην... περίθαλψη...

Αλλά εμείς είμαστε από άλλο ανέκδοτο... :)

Σοφία said...

Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι εδώ τα πράγματα είναι ανθηρά...

Καλησπέρα και καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

Nobody said...

Χαίρομαι που ο πνευματιός κόσμος αντιστέκεται!!

Σκέψου το λογικά. Οι γιατροί έχουν δει κόσμο να πεθαίνουν στα χέρια τους. Δεν τους τρομάζει η θέα. Οπότε δεν το έχουν σε τίποτα να φυτέψουν και μία βομβίτσα.

Drake said...

Nobody, οι γιατροί όντως έχουν πάθει ανοσία στο θέμα του θανάτου (δε τους συγκινεί πλέον). Όμως βλέπουν ανθρώπους να πεθαίνουν προσπαθώντας να τους σώσουν τη ζωή!! Όχι να τους την αφαιρέσουν!

Μου φαίνεται πολύ παράλογο το θέμα και με πολλά ερωτηματικά. Μακάρι να μπορέσουν οι ιθύνοντες να δώσουν μια λογική εξήγηση για τα αίτια και τον σκοπό τους

Dream_Rider said...

Την άκουσα την είδηση για την ταυτότητα των δραστών καθώς μεταδόθηκε και από τα εδώ κανάλια αλλά και από το BBC.
Προσωπικά, νομίζω οτι το επάγγελμα το οποίο κάνανε οι συγκεκριμένοι δεν πρέπει να μας απασχολεί καθόλου. Πάτημα βρήκαν τα ΜΜΕ για να στρέψουν τις κάμερές τους στο ΕΣΥ. Το οποίο βέβαια μπορεί να χρειάζεται αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Περισσότερο πρέπει να μας απασχολεί το ΓΙΑΤΙ και όχι το επάγγελμα. Η επαγγελματική ιδιότητα ίσως να προσδιορίζει τον τρόπο της επίθεσης (τί μέσα δηλαδή χρησιμοποιούνται, μιας και το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για πράγματα στα οποία έχουν τα συγκεκριμένα άτομα πρόσβαση). Σε καμία όμως περίπτωση δεν εξηγεί τους λόγους που τους οδήγησαν να στοχοποιήσουν καθημερινούς ανθρώπους...

Я верю в Сталина said...

In Her Majesty's service...

Σοφία said...

@ Nobody: Αλίμονό μας αν αρχίσουν να σκέφτονται όλοι οι γιατροί έτσι. Γιατί αν δεν το έχουν σε τίποτα να βάλουν μια βόμβα, γιατί να σώσουν το Α ή το Β παιδάκι; Ας το αφήσουν να πεθάνει. Τι ένα πάνω, τι ένα κάτω.

@ Drake: Η λογική εξήγηση είναι ότι είναι τρομοκράτες. Προφανώς πιστεύουν πως κάνουν αγώνα. Το θέμα είναι πού κολλάει ο όρκος του Ιπποκράτη μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, γιατί όπως λες κι εσύ, οι γιατροί υποτίθεται ότι σώζουν ζωές, όχι ότι τις καταστρέφουν :-(

@ Dream_Rider: Νομίζω ότι όλα τα ερωτήματα είναι σχετικά. Και το θέμα του ΕΣΥ (για το αν γίνονται δεκτοί ξένοι γιατροί ανεξέλεγκτα προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό), και το θέμα του γιατί (το οποίο είναι σχετικά εύκολο να απαντηθεί, με την έννοια ότι στις μέρες μας η τρομοκρατία στο μουσουλμανικό χώρο κοντεύει να γίνει μόδα). Τα μέσα δεν φαίνεται να έχουν σχέση με το επάγγελμα, είναι πράγματα στα οποία έχω πρόσβαση κι εγώ, κι εσύ και ο καθένας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το επάγγελμα ήταν το μέσο πρόσβασης στη Βρετανία. Εξού και τα ερωτηματικά για το ΕΣΥ.

@ Dimosthenis: Μόνο οι ένοπλες δυνάμεις είναι in Her Majesty's service. Οι υπόλοιποι (συμπεριλαμβανομένων των γιατρών) υπηρετούμε το Γενικό Διευθυντή της εκάστοτε εταιρίας ;-)

philos said...

"Carry on, Doctor!"
έλεγε ο τίτλος της παλαιάς βρεττανικής ταινίας.
Και πραγματικά δεν με εκπλήσσει ένα τέτοιο γεγονός. Με εκπλήσσει το πόσο κάποιοι άνθρωποι που ζουν και ανατρέφονται και πλουτίζουν σε μία ξένη χώρα, no matter ποσα κακά μπορεί να έχει κάνει αυτή η χώρα στην πατρίδα τους, τα βάζουν εναντίον της και όχι εναντίον των ηγετών των πατρίδων τους, που δεν κάνουν το παραμικρό για να βελτιωθεί η κατάσταση στις χώρες τους.
Ο φονταμενταλισμός είναι κακός σύμβουλος σε όποια πλευρά και αν βρίσκεται!

kat. said...

whats up doc?

Σπύρος Σεραφείμ said...

doctor feelgood...

Dimos El Grec said...

Η αλήθεια είναι ότι έχετε γεμίσει ασιάτες!!!
Εδώ και κάποια χρόνια η Αγγλία σταμάτησε να παίρνει κυρίως άτομα από Ε.Ε. και το γύρισε στην Ασία μιας και αυτολι δουλεύουν παραπάνω για λιγότερα χρήματα...
Πλέον άρχισαν να φαίνονται και οι συνέπειες...

Πίκος Απίκος said...

Τελικά δεν αστειευόταν ο Τόνι (και τώρα ο Μπράουν) όταν ανακοίνωναν με στόμφο ότι θα αναβαθμίσουν το NHS:)

Αυτό θα πει εκρηκτική πολιτική!

Ελπίζω να μην μπουν και τίποτα ιδέες στους δικούς μας συνταξιούχους και λοιπούς εργαζομένους στην Ελλάδα να διεκδικήσουν με ανάλογο τρόπο τα δικαιώματά τους.Θα γίνει του καμικάζι το κάγκελο εδώ στο ένδοξο Ελλάντα:)

Dream_Rider said...

Έχεις δίκιο για το "μέσο" πρόσβασης. Όσο για το γιατί, δεν είναι τόσο εύκολο να απαντηθεί...

lazinio said...

mallon to kanoun gia epaggelmatikous logous

Γκρινιάρης said...

Εμένα αυτή η εξέλιξη με ανησυχεί πολύ. Όταν φτάνουν να συμμετέχουν σε τέτοιες πράξεις ιατροί, που σε γενικές γραμμές κατέχουν μια υψηλού επιπέδου μόρφωση, άσχετα σε ποια χώρα την απέκτησαν, κριτική σκέψη ως επί το πλείστον (βασικό στοιχείο στους επιστήμονες γενικότερα) και ζώντας καθημερινά σε συνθήκες ανθρωπίνου πόνου που προσπαθούν να απαλύνουν, είναι ή γίνονται, θέλοντας και μη, αρκετά ανθρωπιστές σε σχέση με το μέσο όρο, ανησυχώ πραγματικά...

Το μοντέλο του νεαρού φανατισμένου που ακρίτως ακολουθεί εντολές, είχε και κάποια βάση. Το μοντέλο του επιστήμονα-ανθρωπιστή που δυνητικά μπορεί ευθύνεται για θανάτους όχι από ιατρικό λάθος (όπου είναι αποδεκτό αν δε γίνει από εγκληματική αμέλεια) αλλά εκκούσια, μου προκαλεί προβληματισμό και φόβο.

Αυτά, αν όντως αυτοί αποδειχτούν υπεύθυνοι, δεν ξέρω σε τι επίπεδο έχουν φτάσει οι έρευνες, δεν το πολυπαρακολουθώ.

Klearchos said...

Μπήκα να γράψω ένα σαρκαστικό σχολιάκι, αλλά με είχε προλάβει ο sailor...

Σοφία said...

@ Philos: Και δεν είναι μόνο αυτό. Στη Βρετανία έχουμε γεμίσει μουσουλμάνους που διαφωνούν με το δυτικό τρόπο ζωής - τους ενοχλούν τα ποτά, τα ξενύχτια, οι προγαμιαίες σχέσεις, τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Και το ερώτημα παραμένει: αφού σε ενοχλούν τόσο πολύ όλα αυτά, γιατί δεν πας από εκεί που ήρθες, παρά κάθεσαι εδώ και μας τα πρήζεις;

@ Kat, Σπύρος, Κλέαρχος: καλησπέρες :-)

@ Dimosthenis: Δε νομίζω ότι υπάρχει πλάνο προσέλκυσης Ασιατών. Οι περισσότεροι έχουν έρθει εδώ και 50 χρόνια, ενώ οι πιο πρόσφατοι έρχονται κυρίως γιατί οι δουλειές που βρίσκουν εδώ είναι σχετικά καλοπληρωμένες σε σύγκριση με αυτές που βρίσκουν στις πατρίδες τους, και η ποιότητα ζωής καλύτερη.

@ Πίκος Απίκος: Το NHS είναι beyond help - αλλά αυτό είναι ένα άλλο πολύ μεγάλο θέμα.

@ Dream_Rider: Κοινώς, άστα να πάνε.

@ Lazinio: ???

@ Γκρινιάρης: Φαίνεται σίγουρο ότι αυτοί είναι οι ένοχοι, άλλωστε 1 ή 2 έχουν πιαστεί επαυτοφόρω, οπότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Συμφωνώ ότι όλα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά :-(

Я верю в Сталина said...

Α τί κρίμα... Και είχε μια αίγλη...
;)))

Anonymous said...

Το πιο δύσκολο ερώτημα είναι πώς ένας τόσο μορφωμένος άνθρωπος (για το γιατρό μιλάω) επιτρέπει στον εαυτό του και στη νοημοσύνη του να γίνεται υποχείριο φονταμενταλλιστικού φανατισμού...
όσο για το ΕΣΥ, όπως και αν λέγεται, σε οποιαδήποτε χώρα, ασφαλώς και δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατική δραστηριότητα κάποιων...
όσο για τις ελλείψεις σε γιατρούς, αν δεν υπήρχαν ασφαλώς δεν θα θπήρχαν "εισαγόμενοι" γιατροί από τέτοιες χώρες. Σήμερα διάβασα στην εφημερίδα ότι στην Ελβετία -που θεωρείται ότι έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα περίθαλψης- υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε γιατρούς, και το πιο απίστευτο: περίπου 3000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελβετία από ιατρικό λάθος!!!
είπατε τίποτα?????

Θεραπευτής said...

Εχει καταντησει κουραστικο να διαπιστωνεις καθημερινα οτι τιποτε δε στεκει ορθιο σ'αυτη την κοινωνια. Και πανω που λες οτι τα εχεις δει ολα ερχεται κατι καινουριο και σε ξενερωνει...

Υ.Γ. Παντως δεν ημουν εγω ;p

Σοφία said...

@ Dimosthenis: Σόρρυ που σου χάλασα την ψευδαίσθηση ;-)

@ Icarus: Για τα ιατρικά λάθη δεν έχω άποψη, γιατί δεν ξέρω τι λένε οι στατιστικές από άλλες χώρες. Μπορεί τα 3000 άτομα να είναι (σχετικά) λίγα ακόμα κι αν ακούγονται πολλά (λέω εγώ τώρα).
Η έλλειψη γιατρών φαντάζομαι ότι οφείλεται στον ίδιο λόγο όπως στη Βρετανία, δηλαδή ότι αν είσαι έξυπνος και ικανός, μπορείς να βγάλεις πολύ περισσότερα χρήματα και με λιγότερο κόπο, ακολουθώντας άλλου είδους επαγγέλματα. Στη Βρετανία είναι κοινό μυστικό ότι αν δεν ήταν οι Ινδοί, δεν θα είχαμε πρωτοβάθμια περίθαλψη.

@ The Therapist: Προτιμώ την αισιόδοξη οπτική: πολλά στέκουν όρθια, αλλά υπάρχουν και αρκετά σαθρά. Το θέμα είναι να τα πολεμάς όσο μπορείς και όπου τα βρίσκεις.

Υ.Γ. Χαίρομαι που δεν ήσουν εσύ ;-)

Griffith said...

Στο BBC διάβαζα ότι κάπου 2000 γιατροί που έχουν εκπαιδευτεί στο Ιράκ δουλεύουν στην Αγγλία. Φαντάζομαι πως υπάρχουν πολλοί και από άλλες Αραβικές χώρες.

Νομίζω πως οι κάμερες και η αστυνόμευση δεν είναι λύση στο πρόβλημα. Αν δεν αλλάξουν οι απόψεις των Αράβων για τους Δυτικούς και το αντίστροφο, αυτός ο "πόλεμος" θα συνεχίζεται, πότε στο Λονδίνο, πότε στη Μαδρίτη, πότε σε κάποια άλλη πόλη της Δύσης. Μόνο αν οι Άραβες πάψουν να μας βλέπουν σαν εχθρούς θα σταματήσει. Και δυστυχώς ούτε οι Βρετανοί, ούτε οι ΗΠΑ κάνουν το παραμικρό γι'αυτό.

Σοφία said...

Οι κάμερες και η αστυνόμευση δεν είναι λύση, έτσι όμως που έχουν τα πράγματα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μην θρηνούμε συνέχεια θύματα. Ένας θεός ξέρει τι θα είχε γίνει αν είχαν εκραγεί τα δύο αυτοκίνητα στο Λονδίνο την περασμένη Πέμπτη...

K-Top said...

Νομίζω πως το σκηνικό με τους γιατρούς-τρομοκράτες, σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του ψυχολογικού πολέμου από την πλευρά των συγγενών όσων κατοικούνε στο Λονδίνο.

Ατάκες του τύπου:
"πότε θα γυρίσεις Ελλάδα?"
"σου βρήκα μία πολύ καλή πρόταση για δουλειά"
"σου αγοράσαμε σπίτι-αυτοκίνητο-διαστημόπλοιο κλπ"
"τη μάνα σου δεν τη σκέφτεσαι καθόλου? έχει χάσει τον ύπνο της"

κλπ

μπαίνουν πλέον στο καθημερινό μενού επικοινωνίας με τους δικούς σας ανθρώπους. Καλό κουράγιο!!! :p

seaina said...

Θα κυμανθώ και εγώ στο κλίμα του παράδοξου, γιατροί να μεταχειρίζονται θανατηφόρα μέσα, ώστε να υπερασπίσουν και να περιχαρακώσουν το λειτούργημά τους να σώζουν ζωές από το θάνατο!!
Καλησπέρα.

Πρασσάς K. said...

Θα ζούσαμε σ' έναν πραγματικά όμορφο κόσμο αν όλοι οι απόφοιτοι πανεπιστημίου ήταν πραγματικά μορφωμένοι και πολύπλευρα καλλιεργημένοι...

Σοφία said...

@ Atron: Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!
Εμένα οι δικοί μου το έχουν πάρει απόφαση. Μόνο "να προσέχεις" μου λένε συνέχεια, αλλά εντάξει, αυτό μια κουβέντα είναι. Μήπως και οι άλλοι που πέθαναν πρόπερσυ, δεν πρόσεχαν;
Πάντως αν μου έβρισκαν δουλειά, σπίτι, αυτοκίνητο, θα το σκεφτόμουν σοβαρά να επιστρέψω ;-)

@ Seaina: Δε νομίζω ότι οι συγκεκριμένοι ενδιαφέρονταν να υπερασπίσουν και να περιχαρακώσουν το λειτούργημά τους... Μάλλον το αντίθετο: δεν έδιναν δεκάρα τσακιστή για την ιατρική, τους αρρώστους και γενικώς.

@ Πρασσάς Κ: Εντάξει, δεν είναι όλοι οι γιατροί καλλιεργημένοι, αλλά μέχρι την τρομοκρατία υπάρχει κενό μεγάλο. Ή θα έπρεπε να υπάρχει.

Μ said...

Μπήκα να σχολιάσω αλλά με πρόλαβαν όλοι οι προηγούμενοι. Ευτυχώς που στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη τρομοκρατία αλλά με βάση φονταμενταλιστικά ιδεώδη...
Καλημέρα!

Πρασσάς K. said...

@ Σοφία

Προφανώς κάθε ακαλλιέργητος άνθρωπος δεν είναι εν δυνάμει τρομοκράτης. Ο προβληματισμός του icarus με οδήγησε στο προηγούμενο σχόλιο.

Σοφία said...

Ναι, το κατάλαβα πώς το είπες, και δεν διαφωνώ. Κι εγώ από τον συλλογισμό του Icarus πιάστηκα και έκανα το σχόλιο για το χάσμα που θα έπρεπε να υπάρχει γενικώς και όχι μόνο για τους μορφωμένους (με ή χωρίς εισαγωγικά).

Μ said...

Ουπς!Λάθος σύνταξη! Για να βγει νόημα σε αυτά που λέω, αφαίρεσε το "αλλά".

Σοφία said...

Χιχι μην ανησυχείς Μαρία, το έπιασα το νόημα, νομίζω και οι άλλοι το ίδιο. Δεν θα μας σταματήσει ένα απλό αλλά ;-)

Anonymous said...

εχετε σκεφτει ποτε τι αναγκες εχουμε δημιουργησει για να λεμε οτι επιβιωνουμε σ αυτο το ντουνια;
οι γιατροι δεν μας καλυπτουν και γιατροι μενουν ανεργοι.
η τρομοκρατια υπαρχει για τουσ λογουσ που γνωριζουμε πανω κατω αλλα αυτος ο πολεμος πρεπει να σταματησει,για το καλο ολων μας

Σοφία said...

εχετε σκεφτει ποτε τι αναγκες εχουμε δημιουργησει για να λεμε οτι επιβιωνουμε σ αυτο το ντουνια;
οι γιατροι δεν μας καλυπτουν και γιατροι μενουν ανεργοι.


Για εξήγησέ το λίγο παραπάνω!