Monday 9 July 2007

Το απέραντο πράσινο

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήρθε καλοκαίρι. Δεν έμεινε, αλλά όσο κράτησε, το ευχαριστηθήκαμε με το παραπάνω. Πώς και πώς το περιμέναμε μετά την απόλυτη μιζέρια των τελευταίων εβδομάδων. Και είναι πολύ ωραίο το αγγλικό καλοκαίρι, όταν κάνει την εμφάνισή του. Αρκετά ζεστό ώστε να βάλεις σορτσάκι και κοντομάνικο, αλλά όχι τόσο καυτό ώστε να πάθεις ηλίαση αν καθήσεις 10 λεπτά παραπάνω στον ήλιο. Χωρίς μύγες και κουνούπια, οπότε μπορείς να αφήνεις τα παράθυρα διάπλατα όλη μέρα. Με γαλάζιο ουρανό και αφράτα συννεφάκια. Με λίγα λόγια, απλά τέλειο.

Κάτι τέτοιες καλοκαιρινές μέρες, δεν μπορούμε να ξεχυθούμε στις παραλίες, για 3 κυρίως λόγους: πρώτον, οι πραγματικά ωραίες παραλίες είναι λίγες, δεύτερον, για να πας στην κοντινότερη παραλία θες τρεις ώρες στο νερό (τις δύο για να βγεις από το Λονδίνο) και περί τις 4 ώρες για να γυρίσεις, και τρίτον, όσο ζέστη και να κάνει μέσα στην πόλη, στην παραλία θα έχει δροσούλα, δηλαδή πιθανότατα κάτω από 20 βαθμούς - και όσο για την θερμοκρασία του νερού, το πολύ να αντέξεις μέχρι το γόνατο. Γι' αυτό ξεχυνόμαστε στα πάρκα, τα οποία είναι πολλά και παντού, ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Και όταν λέμε πάρκα, μην φανταστείτε τον εθνικό κήπο. Μιλάμε για μεγάλες εκτάσεις, με λίμνες, δρόμους, ελαφάκια, σκιουράκια, πάπιες, κύκνους, πελεκάνους και άλλα ζωντανά, γήπεδα τέννις, μουσεία, εστιατόρια, καφετέριες και πολλή πολλή άπλα. Το απέραντο πράσινο.


Κάτι τέτοιες μέρες, τα πάρκα γεμίζουν κόσμο - οικογένειες, ζευγάρια, παρέες, ντόπιοι και τουρίστες συρρέουν στο πράσινο. Αράζουν σε παγκάκια, ξαπλώστρες και πάνω στο γρασίδι, κάνουν πικ νικ, διαβάζουν εφημερίδα, ακούνε μουσική, παίζουν χαρτιά, ρακέτες, μπάλα, ή ξαπλώνουν και ρουφάνε ήλιο. Κάπως σα να είσαι σε παραλία, αλλά αντί για άμμο έχει γρασίδι, και αντί για θάλασσα, λίμνη.


Είναι ωραία φάση το μεγάλο πράσινο. Κρίμα που δεν μας θέλει ο καιρός. Σήμερα πάλι λούτσα γίναμε. Ευτυχώς που έχουμε και τις φωτογραφίες να θυμόμαστε τις καλύτερες μέρες, αλλιώς θα μιζεριάζαμε τελείως.

34 comments:

itelli said...

Μμμμ... Καλά... Καθ'ότι εδώ δεν παλεύεται η κατάσταση, θα σε στείλω φωτό από το κόσμο που ξαπλάρει στα πάρκα της Κοπεγχάγης.

Griffith said...

Αυτές οι πράσινες παραλίες μέσα στο χαμό της πόλης είναι πολύ όμορφες. Και φαίνεται πως οι Εγγλέζοι (και όχι μόνο) το απολαμβάνουν. Η πρώτη φωτογραφία είναι πολύ ωραία, θυμίζει περισσότερο φυσικό τοπίο παρά πάρκο.

Γκρινιάρης said...

St. James Park να υποθέσω; Έτσι μου φαίνεται.

Ωραίο ήταν, όσο κράτησε. Είχε και το Tour de France που άρχισε φέτος από το Λονδίνι, και είχε sportive παλμό η πόλη.

Εγώ κατέβηκα προς Hyde Park, πολύς κόσμος, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες σου, αλλά στο απόγευμα της Κυριακής μας θύμισε πως όλα τα ώραία τελειώνουν γρήγορα, και μας φιλοδώρησε με λίγες ψιχάλες. Πρόγευμα για τη σημερινή ω-τι-έκπληξη καταιγίδα!

Καλή εβδομάδα να' χουμε!

Я верю в Сталина said...

Χα Χα Χα! Αν δεν έβλεπα τη ρόδα, θα σου έλεγα πως είναι Σουηδία...

ggk said...

Όαση παιδί μου τα πάρκα, όαση. Τώρα είμαι στη δουλειά και λιώνω με τις φωτογραφίες σου. :) Καλημέρα.

DaNaH said...

Όντως τα αγγλικά αυτά πάρκα είναι πολύ όμορφα. Μέσα σε 10 λεπτά μπορείς να μεταφερθείς από την κίνηση του κέντρου μιας ευρωπαϊκής μεγαλούπολης με την κίνηση και τον καταναλωτισμό που την διακρίνει σε μια όαση πρασίνου που την χαρακτηρίζει η ηρεμία και η χαλαρότητα!

Είχα διαβάσει κάπου κάποτε για το ποσοστό πρασίνου που υπάρχει στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου και μου έκανε εντύπωση πως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη κατείχαν τις πρώτες θέσεις ενώ η Αθήνα φυσικά ήταν στις τελευταίες.

Είναι πολύ κρίμα που δεν έχουμε παρόμοια πάρκα στην Ελλάδα! Μας έφαγε η αντιπαροχή! Και σαν να μην φτάνει αυτό καίμε και τα δάση που είναι η μόνη ανάσα δροσιάς που έχουμε! So sad!

Σοφία said...

@ Itelli: Είχε ζέστη στην Κοπενγχάγη; Πήγες Tivoli; Για πες!

@ Norman: Και να σκεφτείς ότι το πάρκο αυτό είναι στο κέντρο της πόλης. Σκέψου το π.χ. δίπλα ακριβώς από την Ομόνοια.

@ Γκρινιάρης: Σωστά :-) Τι έλεγε το Hyde Park; Έχω καιρό να πάω προς τα εκεί.
Συνήθως πάω στο St James's Park και χαζεύω τα λουλούδια. Έχω τραβήξει καμιά 30αριά φωτογραφίες λουλουδιών. Πρέπει να κάνω ειδικό ποστ!
Πήγες στο Tour de France;
Καλή εβδομάδα, αλλά καιρική βελτίωση δεν βλέπω, αν και για σήμερα και αύριο δεν προβλέπονται βροχές (γιούπιιιιιιιι)...

@ Dimosthenis: Γι' αυτό την έβαλα τη ρόδα, για να μην μπερδεύονται οι βόρειοι ;-)

@ GGK: Χιχι όπως βλέπεις, το απέραντο πράσινο έχει την ίδια επίδραση με το απέραντο γαλάζιο. Άλλωστε είναι χρώματα με παρόμοιες ιδιότητες - ηρεμία, γαλήνη κ.λπ. Εσείς έχετε το γαλάζιο, κι εμείς το πράσινο ;-)

@ Δανάη: Όπως το λες, μας έφαγε η αντιπαροχή. Είναι και το άλλο βέβαια, ότι οι Άγγλοι έχουν τρέλα με τους κήπους, ενώ εμείς με το τσιμέντο. Στην Ελλάδα, στα χωριά τα σπίτια έχουν "αυλές", ενώ εδώ ακόμα και στις πόλεις το κάθε σπίτι έχει κήπο.

itelli said...

Φεύγω σε 3 ώρες. Θα σε πω αμα γυρίσω.

(πολύ με αρέσει να σε γράφω βορειοελληνικά...:))

Anonymous said...

Kalo taxidi! Na pas oposdipote Tivoli kai na vgaleis fotografies. Kai sto Nyhavn, pou einai teleia. Elpizo na sas kanei kalo kairo, alla kai na min sas kanei, mi masiseis ;-)

Nobody said...

Το 2003 που είχε κάνει καύσωνα στην Αγγλία, θυμάμαι φορούσα ένα αμάνικο και είχα κάτσει σε ένα καφέ με κάτι φίλους για ώρες. Ήταν η πρώτη (και τελευταία) φορά που έκανα έγκαυμα από τον ήλιο στην Αγγλία!!

Μ said...

Αχ βρε Σοφάκι τι ωραία που περνάτε εκεί στα ξένα!
Το όνειρό μου είναι να αποκτήσω κάποτε ένα σπίτι με κήπο, πολύ πράσινο, ένα σκύλο και τα πιτσιρίκια να κουτρουβαλάνε στο γκαζόν. Δεν με νοιάζει αν το σπίτι θα είναι μεγάλο, αρκεί να έχει κήπο!
Βλέπω αυτά τα πάρκα που υπάρχουν στο εξωτερικό και τρελαίνομαι.Μ'αρέσει που ο κόσμος συναντιέται σ'αυτά,αράζει κάτω από τα δέντρα μετά την δουλειά και κάνει τζόκιγκ.
Ενώ εδώ στην Ελλάδα... Θέλω να πάω την μπέμπα βόλτα και αναγκάζομαι να την πάω στο mall μόνο και μόνο γιατί εκεί μπορώ να κυκλοφορήσω άνετα το καρότσι χωρίς να σκοντάφτω στα πεζοδρόμι και στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα!

Σπύρος Σεραφείμ said...

καλώς σας ήρθε το θέρος!

Tf said...

Εμείς πάλι αναμένουμε το νέο καύσωνα.

Υπομονή με τις βροχές. :)

kat. said...

αχ..αυτός ο καιρός!

εδώ πάλι ζέστανε ο καιρός! ή μάλλον ζέστανε περισσότερο!

δεν αντέχω την ζέστη!..

που είσαι χειμώνα μου; μου έχεις λείψει...

the BluElephant said...

εχθές πάντως στο soho το καφεδάκι το μεσημέρι με τον ήλιο ήτανε υπέροχο.. μια βόλτα που έκανα από οχφορντ μέχρι γιουστον όλες οι πρασινάδες ήτανε γεμάτες από κόσμο....

κατά τα αλλά 20οC !!!

Epikouros said...

Χμμμ.. πράσινο.. πολύ πράσινο.. Εδώ στο Ελλάντα κάτι τέτοιες συγκεντρώσεις πρασίνου τις καίμε για οικοπεδάκια! Σας περισσεύει μήπως και κανένα κόκκινο ελαφάκι γιατί εδώ μας τελείωσαν..

Σοφία said...

@ Nobody: Κι εγώ μια φορά έχω καεί στη ζωή μου, κι αυτή στο Brighton! Eίναι πολύ εύκολο να την πατήσεις όταν φυσάει αεράκι γιατί έχει δροσιά και δεν καταλαβαίνεις ότι τσουρουφλίζεσαι.

@ Μαρία: Εντάξει, παντού υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά. Σκέψου ότι το γρασίδι αυτό που βλέπεις στις φωτογραφίες δεν ποτίζεται ποτέ (φροντίζει ο καλός Θεούλης). Στην Ελλάδα για να διατηρηθεί τέτοιο πάρκο θα πρέπει να ξοδευτούν άπειρες ποσότητες νερού, και πού θα τις βρείτε μέσα στο κατακαλόκαιρο;

@ Σπύρος: Μπα, δυο μέρες μόνο έμεινε. Περαστικό ήταν ;-)

@ TF: Δεν κάνουμε και τίποτα άλλο φέτος. Όλο υπομονή. Σνιφφφφφ...

@ Kat: Εγώ πάλι δεν μπορώ άλλο το κρύο. Αλλάζουμε;

@ The Bluelephant: Μια χαρά ήταν το σ/κ. Τώρα τι κάνουμε.

@ Epikouros: Εδώ και να θέλουμε να τις κάψουμε δεν μπορούμε γιατί βρέχει δις ημερησίως και ως γνωστόν τα χλωρά και τα βρεγμένα δεν καίγονται με τίποτα.

the_sailor said...

Είναι αυτό που λες πιο πάνω με την τρέλα που έχουμε για το τσιμέντο. Μια μικρή πλατεία να έχουμε, τη γεμίζουμε τσιμέντο.

Όχι ότι θα γινόταν και κάτι με δύο τετραγωνικά πράσινο, αλλά όπως και να το κάνουμε το πράσινο ξεκουράζει το μάτι. Λίγο μας ξεκουράζεις με τις καταπράσινες αυτές φωτογραφίες και τους χαλαρωμένους Άγγλους;

Κατά τ' άλλα, εμάς μας έφαγε ο... "πολιτισμός"...

Σοφία said...

Εσείς δεν έχετε ανάγκη το πράσινο, γιατί το μάτι σας ξεκουράζεται στο μπλε της θάλασσας (το οποίο οι Λονδρέζοι, παρότι νησιώτες, το βλέπουν μια φορά το χρόνο που πάνε για διακοπές στην Ισπανία ;-)

Πάντως σοβαρά τώρα, νομίζω ότι έχει να κάνει με το τι είναι "λειτουργικό" στην κάθε χώρα. Στην Ελλάδα οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθάνε στη διατήρηση μεγάλων χώρων πράσινου - για να μείνει το γρασιδάκι έτσι τσουτσουρωτό που το βλέπεις στις φωτογραφίες, χρειάζεται βροχούλα συχνά-πυκνά, πολλά συννεφάκια και χαμηλές θερμοκρασίες. Αφού τις χρονιές που έχουμε πολλή ζέστη (που πάλι καμία σχέση δεν έχει με Ελλάδα) τα γρασίδια ξεραίνονται και κιτρινίζουν αμέσως. Οι πλατείες και οι αυλές με το τσιμέντο βολεύουν γιατί δεν χρειάζονται πότισμα και γιατί δεν γεμίζεις σκόνη κατά τη διάρκεια της μεγάλης ξηρασίας των καλοκαιρινών (και όχι μόνο) μηνών. Ενώ εδώ αν οι πλατείες (που δεν έχουμε παρά μόνο λίγες, γιατί αντ' αυτών έχουμε πάρκα) ήταν τσιμεντένιες, θα πνιγόμασταν κάθε φορά που έβρεχε λίγο παραπάνω.

Το θέμα στην Ελλάδα είναι να προστατευτεί το "άγριο" πράσινο των βουνών, όχι να φυτευτεί γρασίδι στις πόλεις. Κι αυτό βεβαίως είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία.

K-Top said...

Καλή φάση ο ήλιος στην Αγγλία. Παραλύει το κράτος. Μου έχουν λείψει αυτά τα 3ωρα lunch break που γύριζες (αν γύριζες) στη δουλειά ψιλοτύφλα από τις μπύρες. Και το πιο ωραίο ότι κανένας δεν έλεγε τίποτα αφού ο ήλιος ήταν το πιο σημαντικό πράγμα της ημέρας!!!

Σοφία said...

Μάλλον πρέπει να βρω άλλη δουλειά... δεν μου έχει τύχει ποτέ τρίωρο lunch break!

Γκρινιάρης said...

3ωρο lunch break ακούω, και ενίσταμαι! :)

Τσιγγάνα της ερήμου said...

Πραγματικα μου λειπει το πρασινο εδω στην Αθηνα, παρ' ολο που η περιοχη οπου μενω τα τελευταια χρονια παιρνει οξυγονο απο τον Υμηττο. Εχω μηνες να κατεβω στο κεντρο και μαλλον θα κατεβω μονο για τις εκπτωσεις.
Λατρευω αυτη την ανταποκριση απο Λονδινο που μας προσφερεις καθε τοσο. Τα ποστς σου (και το γεγονος οτι μονο αγγλικα μιλαω απο ξενες γλωσσες) με κανουν να θελω το πρωτο μου ταξιδι εκτος Ελλαδας να ειναι οπωσδηποτε στο Λονδινο!

Dream_Rider said...

Καλά, καλοκαίρι χωρίς μύγες και κουνούπια;! Ντροπή....

Μ'αρέσουν οι ξαπλώστρες στο πάρκο! Όλα τα λεφτά!

Καλώς σας ήρθε το καλοκαιράκι!

Anonymous said...

Έτσι θέλω την πόλη που θα ζήσω.. Σχετική ζέστη (οτιδήποτε πάνω από 28 βαθμούς για μένα είναι καύσωνας), πάρκα με πολύυυυ πράσινο (αν και νησιώτης μαρέσουν πιο πολύ τα ηπειρωτικά τοπία). Βασικά, τώρα που το σκέφτομαι αυτά είναι τα δύο πράγματα που λείπουν από τις ελληνικές πόλεις.. Αν τα είχαμε, δε θα με πείραζε να μείνω εδώ :P

όσο για το χορταράκι, μπορεί να διατηρηθεί με τη δημιουργία μικροκλίματος (να βάλουν αρκετά δέντρα οπότε τόσο με τη σκιά όσο και με την ύπαρξη των δέντρων να υπάρχει μια πιο φυσιολογική θερμοκρασία). Αλλά εδώ δεν προσέχουμε τα ήδη υπάρχοντα δέντρα, θα βάλουμε κι άλλα; :S

the BluElephant said...

τωρα ....
φοράμε τα μεγάλα μας χαμογελα


και να παει να ...

κάνει τούμπες ο αγγλικός placebo ήλιος!

(μέχρι το επόμενο σ/κ)

the BluElephant said...

:]

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Χαχαχα εγώ θέλω να δουλέψω εκεί που δούλευε ο Atron! Εδώ που είμαι τώρα, το να γυρίσεις από το lunch break ψιλοτύφλα από τις μπύρες συνεπάγεται αυτόματη απόλυση, οπότε δεν συμφέρει.

@ Τσιγγάνα της Ερήμου: Ευχαριστώ πολύ και καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες! Κι εγώ στο Λονδίνο είχα πάει το πρώτο μου ταξίδι και το ερωτεύτηκα με τη μία :-)
Mόνο μην έρθεις κατακαλόκαιρο, γιατί το σοκ είναι μεγάλο. Προτίμησε κάτα Σεπτέμβριο-Οκτώβριο καλύτερα, αλλιώς Απρίλιο-Μάιο.

@ Dream_Rider: Καλά, οι ξαπλώστρες είναι πολύ σούπερ. Και απ' ό,τι θυμάμαι οι τιμές τους είναι αρκετά λογικές. Όσο για το καλοκαιράκι, ήρθε, είδε και απήλθε. Από βδομάδα πάλι...

@ Deninho: Άμα είναι να κάνεις το πάρκο τίγκα στα δέντρα δεν θα είναι πάρκο σαν τα αγγλικά με τις απέραντες εκτάσεις γκαζόν και λουλουδιών. Σκέψου ότι αυτά τα πάρκα είναι τόσο μεγάλα που περνάνε από μέσα αυτοκινητόδρομοι. Πάντως αν δεν σου αρέσουν οι μεγάλες θερμοκρασίες, το Λονδίνο είναι ιδανικός τόπος. 5-12 βαθμοί τον χειμώνα, 13-19 το καλοκαίρι. Όταν πιάνει 20άρα ξεχυνόμαστε στα πάρκα (όπως π.χ. το περασμένο σ/κ). Για να πάει ο υδράργυρος πάνω από 26 πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες συγκαιρίες, π.χ. ο Ερμής στον Αιγώκερο, η Αφροδίτη στον Πλούτωνα και η σελήνη σε άλλο γαλαξία.

@ The bluelephant: Βλέπεις πλασέμπο; Πάλι καλά! Γιατί εμείς χθες όλη μέρα βλέπαμε μόνο σύννεφο σε τρεις αποχρώσεις (απαλό, μεσαίο και σκούρο γκρι).

Klearchos said...

"Το απέραντο πράσινο" είναι για σπάσιμο σε μας και την ιστορία με την Πάρνηθα;

K-Top said...

Λοιπόν, ακούστε για την dream job:

Λέγεται Research Assistant, παίζει μόνο σε πανεπιστήμια και δυστυχώς δεν σε αφήνουν να την κάνεις πολλά χρόνια. (Κοινώς ή πας για lecturer ή παίρνεις τον πούλο να πάρει κανένα φράγκο και κανένας άλλος φοιτητής).

Αν σου κάτσει και καλός supervisor έκανες την τύχη σου. Προσωπικά δεν είχα ωράριο, όποτε ήθελα πήγαινα, όποτε ήθελα έφευγα. Τα ραντεβού τα ήξερα τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Για dress code ούτε λόγος (εκτός όταν γινόταν ταξίδια και meetings με EU κλπ).

Το μόνο που είχα να με απασχολεί ήταν deliverables σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ωραίες μέρες...

Emy said...

Αχ....τουλάχιστον εσείς εκεί έχετε λίγο πράσινο, γιατί εμείς εδώ και που είχαμε λίγο......κάηκε κι αυτό....

Χαρείτε το...

Καλημέρες!:)

Adsurd said...

και που το έχουμε το πράσινο.... και σήμερα ο καιρός Γκρι Γκρι Γκρι... Nice Blogo.:D

the BluElephant said...

σου κάνανε οι θεοί χάρη πάλι σήμερα βγάλανε τον ήλιο να σου ψιθυρίσει
'το καλοκαίρι ακόμα υπάρχει'

ευχές για καλές ξάπλες στα δροσερά γρασίδια... με μαύρο γυαλί και φορεμένο το ποιο νεανικό χαρούμενο χαμόγελο....

Σοφία said...

@ Klearchos: Κάθε άλλο. Είναι από ένα ποστ του Γκρινιάρη, για την διαφορά του αγγλικού καλοκαιριού (μουχαχαχα) από το ελληνικό. Δες τα σχόλια και θα καταλάβεις ;-)

@ Atron: Έτσι πες! Αυτή δεν είναι δουλειά, είναι για να περνάει η ώρα παριστάνοντας ότι δουλεύεις :-p

@ Emy: Όπως βλέπεις, κάνουμε ό,τι μπορούμε ;-)

@ Christos: Άστα να πάνε...
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

@ The Bluelephant: Είχε καλό καιρό σήμερα; Έλειπα εκτός Λονδίνου και εκεί που ήμουν την περισσότερη μέρα έβρεχε.