Thursday 12 July 2007

Ταξιδιάρικες σκέψεις

Με τάγκαρε πριν καιρό η Wicked Librarian να γράψω 5 αγαπημένους προορισμούς διακοπών, αλλά απ' ό,τι είδα, όσοι παίρνουν μέρος στο παιχνίδι δεν γράφουν μόνο για μέρη που έχουν πάει και αγαπήσει, αλλά και για μέρη που θα ήθελαν να πάνε, ταξίδια που θα ήθελαν να κάνουν (υπερσιβηρικό, interrail, βαρκάδα στο Σαρωνικό) και τόπους που νομίζουν ότι θα αγαπήσουν. Παιδεύτηκα λίγο μέχρι να αποφασίσω πώς θα απαντήσω, γιατί είναι πολλά τα μέρη που θέλω να δω, αλλά δεν τρελαίνομαι για κανένα εκτός ίσως από τη Στοκχόλμη (βλ. 2). Η κοσμοθεωρία μου είναι ότι αν με φέρει ο δρόμος, έχει καλώς - αν όχι, υπάρχει και το Treakearth. Από τα μέρη που έχω δει, μου αρέσουν πολλά, αλλά πώς μπορείς να πεις ότι το ένα είναι πιο αγαπημένο από το άλλο, αφού όλα έχουν την ομορφιά τους;

Τελικά αποφάσισα να αλλάξω τους κανόνες του παιχνιδιού και να απαντήσω σε ένα λίγο διαφορετικό ερώτημα: αν είχα χρόνο και χρήμα, και μπορούσα να πάω ταξίδι την ερχόμενη Δευτέρα, για πού θα ξεκινούσα;

Μετά από ώριμη σκέψη, ορίστε οι δικοί μου τοπ 5 προορισμοί της επόμενης εβδομάδας:

1. Ελλάδα - Χαλκιδική ή Ελαφόνησος

Εδώ και χρόνια ψηφίζω Χαλκιδική, και συγκεκριμένα πρώτο πόδι, και ακόμα πιο συγκεκριμένα Άφυτο, ένα μικρό χωριό χαμηλών τόνων, δίπλα στη θάλασσα. Δεν έχει σχεδόν καθόλου νυχτερινή ζωή (ας όψεται η Καλλιθέα που τραβάει όλους τους γλετζέδες), έχει όμως ένα υπέροχο παγκάκι ψηλά στο βράχο από το οποίο μπορείς να αγναντεύεις τη θάλασσα για ώρες ολόκληρες όταν δεν είσαι στο μπαλκόνι σου ή στην παραλία. Ενδείκνυται για διακοπές μεγάλου δείκτη χαλάρωσης.

Η Ελαφόνησος είναι στην ίδια κατηγορία, αλλά κερδίζει στα σημεία, γιατί έχει καλύτερη θάλασσα και πιο λίγα πράγματα να κάνεις, οπότε προσφέρεται ακόμα περισσότερο για χαλαρωτικές διακοπές. Στην Ελαφόνησο πας 5 μέρες και νομίζεις πως έχεις μείνει 2 βδομάδες. Επιπλέον έχει καλό καιρό και τον Σεπτέμβριο, που στη Χαλκιδική αρχίζει να χειμωνιάζει, το οποίο είναι μεγάλο ατού όταν πας διακοπές στο τέλος της σεζόν, όπως εγώ. Αλλά αν πήγαινα τώρα, θα πήγαινα Χαλκιδική, που μου έχει λείψει.

2. Σκανδιναβία: Στοκχόλμη

Μου αρέσει πάρα πολύ η Σκανδιναβία. Ειδικά με τη Στοκχόλμη έχω μια πιο παθιασμένη σχέση, και όχι μόνο επειδή είναι γεμάτη Σουηδούς (φάτε μάτια ψάρια). Βέβαια φέτος το καλοκαίρι τους είναι ψιλοχάλια, οπότε ίσως αντί για Στοκχόλμη να πήγαινα Ισλανδία, που δεν έχω πάει ακόμα, να δω και τις ατέλειωτες καλοκαιρινές μέρες. Δεν μπορούσα όμως να μην βάλω φωτογραφία της Στοκχόλμης, γιατί κατά τη γνώμη μου είναι από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Την λένε Βενετία του Βορρά και δεν έχουν άδικο. Είναι μια πόλη μαγική.

3. Λίμνες Βόρειας Ιταλίας - Λομβαρδία

Δεν έχω πάει ποτέ στην Ιταλία, αλλά έχω δει φωτογραφίες από τη Λομβαρδία και ειδικά τις λίμνες Κόμο και Γκάρντα, και μου έχει κολλήσει να πάω. Θα τις συνδίαζα με Μιλάνο-Βερόνα-Βενετία και ίσως να περνούσα και στη Σλοβενία για να δω έναν πολύ καλό φίλο που έχω στη Λουμπλιάνα (η οποία, αν κρίνω από κάτι καρτ-ποστάλ που μου έχει στείλει, λέει πάρα πολύ).

4. Νησιά ειρηνικού ωκεανού - Χαβάη, Γαλλική Πολυνησία, Ταϊτή, Μπόρα-Μπόρα κ.λπ.

Aloha! Από τους εξωτικούς προορισμούς, ψηφίζω τα νησιά του ειρηνικού ωκεανού. Θέλω να δω πώς είναι να είσαι στη μέση του πουθενά. Στη φωτογραφία είναι το νησί Oahu που ανήκει στην Χαβάη. Δεν ξέρω να σας πω περισσότερα, γιατί δεν έχω πάει, αλλά έχω δει καταπληκτικές φωτογραφίες από όλα τα νησιά της "περιοχής" και ειδικά από τα Bora-Bora και από την Γαλλική Πολυνησία. Όποιος θέλει να διαβάσει και να δει περισσότερα, μπορεί να πάει το αφιέρωμα που είχε κάνει πρόσφατα ο Θέμος από το ταξίδι του στο Maui.

5. Athens by night

Μπορεί εσείς που την έχετε να την συχτηρίζετε, αλλά εμένα μου λείπει πολύ. Ειδικά οι καλοκαιρινές νύχτες, οι βόλτες στην Ερμού με την λατέρνα, η Πλάκα, το Μοναστηράκι, η Ακρόπολη, το Θησείο, τα μπαρ στην παραλιακή, τα Goody's, οι ταβέρνες, τα σουβλατζίδικα, η Βάρκιζα, τα θερινά σινεμά, οι πλατείες τίγκα στον κόσμο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Και όχι μόνο.

Αυτοί λοιπόν είναι οι πέντε προορισμοί που ονειρεύομαι περισσότερο τις κρύες και μουντές αγγλικές νύχτες. Να σημειώσω ότι οι φωτογραφίες, όσες δεν είναι δικές μου, είναι από το Treakearth.

Αν θέλει κανείς να συνεχίσει το παιχνίδι, του πετάω το μπαλάκι!

13 comments:

philos said...

Άφυτο ψηφίζω και γω με τα χίλια.
Ένα νησιώτικο χωριο στην Χαλκιδική!
Και δεν διαφωνώ σε τίποτε με τους υπόλοιπους προορισμους.
Συμφωνώ η Αθήνα τον Αύγουστο είναι υπέροχος προορισμός, και ειδικά τα βραδυα της και που μου λείπει κάθε χρόνο!

Σοφία said...

Καλά, δεν το πιστεύω ότι βρέθηκε άνθρωπος που όχι μόνο ξέρει την Άφυτο, αλλά την προτιμά κιόλας.
Μήπως είσαι Θεσσαλονικιός;

ggk said...

Αχ μωρέ, τόσο πολύ σου λείπει η Ελλάδα, ε; Εδώ είναι και σε περιμένει :)
Όσο για τις λίμνες Κόμο και Γκάρντα, είχε πάει μία φίλη μου τα προηγούμενα Χριστούγεννα. Ήταν εκπληκτικό που ενώ έξω το τοπίο ήταν χειμωνιάτικο αυτοί έκαναν μπάνιο στις θερμές πηγές οι οποίες έβραζαν. Και εγώ θέλω να πάω εκεί.
Φιλιά και καλή σου μέρα.

melomenos said...

πολύ καλοί οι προορισμοί σου
αλλά η Ελαφόνησος είναι όλα τα λεφτά!
καλημέρα σου

Σοφία said...

@ GGK: Μου λείπει πολύ το καλοκαίρι και σχεδόν καθόλου τον χειμώνα. Γενικώς υποψιάζομαι ότι αν ξανακάνω το κουίζ σε 6 μήνες, οι προορισμοί θα είναι τελείως διαφορετικοί. Η λίμνες πάντως θα συνεχίσουν να είναι μέσα ;-)

@ Melomenos: Εννοείται, γι' αυτό και την έβαλα στο νούμερο 1!

DaNaH said...

Όντως η Άθυτος* είναι και για μένα το πιο όμορφο χωριό της Χαλκιδικής! Ξεχωρίζει απ'όλα τα άλλα! Μόλις πας νιώθεις ότι είσαι σε άλλη διάσταση, σε κάποιο νησάκι!

Όλα τα σπιτάκια είναι παραδοσιακά χτισμένα σε πέτρα και η πιο ωραία περίοδος είναι τέλος της άνοιξης που ανθίζουν οι βουκαμβίλιες και καλύπτουν τους τοίχους κάποιων σπιτιών!

Για όσους δεν έχουν πάει είναι must! Ωραία είναι να πάτε και Πάσχα για την Ανάσταση. Είναι πολύ ήρεμα και όμορφα.

*Το χωριό έχει 2 ονομασίες: Άθυτος και Άφυτος. Έχει καθιερωθεί δε και η φράση "η Άθυτος της Αφύτου" (και χρησιμοποιείται και ως τίτλος στις εκδηλώσεις-φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα κάθε τόσο στην περιοχή). Εγώ προσωπικά έχω συνηθίσει και προτιμάω να την λέω Άθυτο.

Τώρα όσον αφορά το θέμα του post... Όλα τα μέρη που διάλεξες είναι ένα και ένα. Εμένα όνειρό μου είναι να κάνω τον γύρο ΟΛΗΣ της Ιταλίας! Και εννοώ όλη την Ιταλία, χωριό-χωριό! Είχα ξετρελαθεί με την ταινία "The talented Mr. Ripley" με τα χωριουδάκια που έδειχνε... Θα'θελα κυρίως να ξεκινήσω από Φλορεντία που απ'όποιον έχει πάει έχω ακούσει ότι είναι πολύ όμορφα! Έχω περάσει μόνο από την Βενετία και από το Μιλάνο πηγαίνοντας με πούλμαν εκδρομή στην Γαλλία. Γενικώς έχω μια τρέλλα με τα ιταλικά και την Ιταλία και αυτό είναι το όνειρό μου! Να την πιάσω από τον Βορρά και να φτάσω ως Σικελία! Σίγουρα αυτό δεν γίνεται με μιας, αλλά θα'θελα κάποια στιγμή στην ζωή μου να την ανακαλύψω, λίγη-λίγη κάθε τόσο...

ΥΓ. Sorry για την μεγάλη απάντηση! :)

philos said...

Ανέτρεξε στο blog μου και θα βρεις τι σχέση έχω με Θεσσαλονίκη!
Εχω πιει ουζάκια στην Αφυτο, ουουου!

itelli said...

Ξέχασες να πεις για το καφενεδάκι δίπλα στο κύμα, κ τον απίστευτο κολπίσκο της αφύτου. Κατα τ'άλλα, όπως είπε κ ο Φοίβος, ένα νησιώτικο χωριό στη μέση της στεριάς.

Klearchos said...

Καλά τόση προσπάθεια κάνω εγώ κάθε μέρα και δεν είχες μία θέση για Σαντορίνη;

Σοφία said...

Για όσους δεν έχουν πάει είναι must!

Δανάη, κρύβε λόγια!!

@ Philos: Στο μπλογκ γενικά ή κάπου συγκεκριμένα; Μου βάζεις δύσκολα και χρειάζομαι τη βοήθεια του κοινού.

@ Itelli: Κρύβε λόγια είπαμε!! Διαφήμιση στην Άφυτο θα κάνουμε τώρα;

@ Κlearchos: Έχω ακούσει ότι η Σαντορίνη είναι καλύτερη τον Μάιο που δεν έχει πολύ κόσμο. Αν έρθω την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι τίγκα στους τουρίστες ;-)

Anonymous said...

An kai den exw paei se kanena apo ta meri pou les (eksaireitai i Athina), apo tin perigrafi tha ithela na paw stin elafoniso i stin afyto. Genika eimai tis isixias :p
kalimeres :D

Σοφία said...

Περισσότερη ησυχία από την Ελαφόνησο, δύσκολο να βρεις ;-)

Anonymous said...

Ήρθα δεύτερη λοιπόν!!! Να είσαι καλά, κοπέλα μου, και να πας σε όλα αυτά τα μέρη που επιθυμείς! Και εάν από τα σχόλιά σου μου άρεσε περισσότερο είναι αυτό για τα Goddy's. Νομίζω ότι και σε μένα θα έλειπαν!