Monday 16 July 2007

Τη δροσιά του να έχετε

Επειδή ακούω ότι καίγεστε πάλι, κάνω ένα γρήγορο ποστ με δροσιστικές φωτογραφίες από Λονδρέζικα πάρκα - και τον ακάλυπτο της πολυκατοικίας μου.

Στο Λονδίνο υπάρχουν τρία πάρκα μέσα στο κέντρο που ενώνονται μεταξύ τους, δηλαδή σε κάποιο σημείο μπορείς να περνάς από το ένα πάρκο στο άλλο διασχίζοντας απλά το δρόμο που τα χωρίζει. Τα πάρκα αυτά είναι το St James's Park, το Green Park και το Hyde Park. Το κάθε ένα έχει τη δική του φυσιογνωμία: το St James's Park έχει πολλά λουλούδια και λίμνη με γεφυρούλες, το Green Park έχει πολλά δέντρα, και το Hyde Park έχει μεγάλη λίμνη με βάρκες και πάρα πολλή άπλα (και γι' αυτό χρησιμοποιείται ως συναυλιακός χώρος). Το περασμένο σαββατοκύριακο πέρασα από το St James's Park, κι αυτό το σαββατοκύριακο ο δρόμος με έφερε στα άλλα δύο.

Πρώτα περπάτησα στο Green Park, που όπως βλέπετε είναι τίγκα στο δέντρο, εξού και το όνομα.

Μετά πέρασα στο Hyde Park, που κι αυτό έχει δέντρα, αλλά έχει και την μεγάαααααααλη άπλα που λέγαμε. Εδώ έρχονται όσοι πάνε για πικ νικ με εκδρομικό λεωφορείο (καμιά 30αριά άτομα μαζί) και όσοι παίζουν ομαδικά σπορ που θέλουν πολύ χώρο, π.χ. ποδόσφαιρο ή κρίκετ.

Και για όσους σκέφτονται αχ τι ωραία και δροσερά είναι στο Λονδίνο, κοιτάξτε λίγο πιο προσεκτικά τον ουρανό. Έτσι συννεφιά είχε όλη μέρα, μέχρι που το απόγευμα κατά τις 3:00 (και με το που επέστρεψα σπίτι) έπιασε μια μπόρα, μα τι μπόρα!


Παρεμπιπτόντως, χθες ήταν η γιορτή ενός αγίου που λέγεται St Swithin. Σύμφωνα με την παράδοση, ό,τι καιρό κάνει τη μέρα αυτή, θα κάνει για τις επόμενες 40 μέρες. Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε βροχές.

Για όποιον ζεσταίνεται στην Αθήνα, ένα έχω να πω: υπάρχει δροσιά μόλις 4 ώρες με το αεροπλάνο και έχουμε αρκετή για όλους (αλλά μην είστε τρελοί, πάτε σε κανένα νησάκι καλύτερα).

21 comments:

Nobody said...

Ποπο, τόσο νερό που έχει αυτή η τελευταία φωτογραφία με έκανε και δίψασα!!

kat. said...

έρχομαι....

λολιτα said...

Εδω δεν ξερουμε τι θελουμε..οταν εχουμε χειμωνα θελουμε καλοκαιρακι και οταν το καλοκαιρι ερχεται λιμπιζομαστε αυτην την σουπερ βροχουλα!

ωραιο το μπλογκ σου!

φιλακια

itelli said...

Βρέχει, ε;

the BluElephant said...

για τις επόμενες 40 μέρες ε?....

:_(

the_sailor said...

Ελπίζω να... διαψευστεί ο St Swithin...
Ο λόγος που σε επισκέπτομαι σήμερα, είναι να σου δώσω πρόσκληση για blogo-παίχνιδο. Λεπτομέρειες θα βρεις στο blog μου.

Τώρα βέβαια που το σκέπτομαι, αν κρίνω από blogo-παίχνιδο που είχες πάρει μέρος πριν καμιά βδομάδα, δεν... πειθαρχείς σε κανόνες, και μια κάποια... επιτήρηση θα ήταν απαραίτητη... :-P

Anonymous said...

Τόσο πράσινο που να βρούμε εμείς στην Αθήνα.Ε είπαμε.Προηγμένες χώρες είναι στο βορρά.Ξέρουν να διατηρούν τα καλά της χώρας τους

Griffith said...

40 μέρες??? Να βάλει ο St Swithin το χέρι του και να διώξει αυτό το χαμηλό βαρομετρικό πάνω από τα κεφάλια μας, μήπως και δούμε λίγο καλοκαίρι εδώ πάνω...

Anonymous said...

Σοφία γενικώς το Λονδίνο βρίθει τέτοιου πρασίνου?Κανε αν θες μια σύγκριση με την Αθήνα.

Σοφία said...

Καλημέρα σε όλους!

@ Nobody: Εγώ για να δροσιστείς την έβαλα. Μαλλον δεν έπιασε το κόλπο ;-)

@ Kat: Πακετάρισε τα χειμωνιάτικα και ξεκίνα!

@ Λολίτα: Έτσι είναι. Πάντα λιμπιζόμαστε αυτό που δεν έχουμε. Όπως λένε και οι Άγγλοι "το γρασίδι του γείτονα είναι πιο πράσινο" ;-)
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

@ Itelli: Για να πω την αλήθεια, από την ώρα που έριξε την πολλή βροχή την Κυριακή το απόγευμα, δεν έχουμε ξαναδεί νερό. Αλλά να μην το γρουσουζέψω κιόλας...

@ The Bluelephant: Μη δίνεις σημασία. Αυτά είναι για τους προληπτικούς. Έτσι κι αλλιώς φαινόταν από πριν ότι ήταν μάπα το καρπούζι.

@ The_Sailor: Από το στόμα σου και στου Θεού τ' αυτί! Όσο για το μπλογκοπαίχνιδο, ευχαριστώ για την πρόσκληση και επιφυλάσσομαι να κρατήσω τους κανόνες ;-)

@ Cursed: Η Αγγλία γενικά έχει πολύ πράσινο, όχι μόνο γιατί το προσέχουν και το διατηρούν, αλλά και γιατί ευνοεί ο καιρός. Είναι όπως εμείς έχουμε παραλίες. Δεν χρειάζεται να το προσπαθήσουμε πολύ. Όσο για σύγκριση μεταξύ Αθήνας-Λονδίνου, δεν υπάρχει καμία σχέση. Το Λονδίνο είναι ένα συνοθύλευμα χωριών που με τα χρόνια έχουν απλωθεί και ενωθεί μεταξύ τους. Η Αθήνα είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που έγινε από το '50 και μετά να φτιάξουμε μια τσιμεντούπολη στα πρότυπα του "εξωτερικού". Και τα καταφέραμε.

lazinio said...

sto noting hill den phges?

Γκρινιάρης said...

Αχ αυτά τα πάρκα! Θα είναι από τα πράγματα που θα μου λείψουν πάρα πολύ όταν γυρίσω.

Η πρώτη μου αντίδραση όταν το πρώτο Σαββατοκύριακο μου στο Λονδίνο κατέβηκα στο φημισμένο Hyde Park ήταν "μα καλά, ποίος ταλαίπωρος ποτίζει όλο αυτό το γκαζόν"; Ε, εντάξει, όπως καταλαβαίνεις, πήρα την απάντησή μου λίγες ημέρες αργότερα! :)

Σίγουρα ο καιρός βοηθάει και με το παραπάνω για τέτοιες εκτάσεις. Αλλά βέβαια μαγκιά τους που τα διατηρούν τόσο φροντισμένα, τόσο καθαρά και περιποιημένα. Γιατί θα μπορούσε κάλλιστα να είναι απλά άναρχες εκτάσεις που να θυμίζουν ζούγκλα! :) Οι πεζόδρομοι, οι ποδηλατόδρομοι, οι γεφυρούλες και οι κήποι δεν έγιναν μόνο από τη βροχή! :)

Προτείνω το επόμενο Σαββατοκύριακο, μιας και τα πήρες σβάρνα, να επισκεφτείς το Regent Park! Πανέμορφο!

Καλημέρα!

Anonymous said...

Νά 'σαι καλά Σοφία, μας δρόσισες!

Klearchos said...

Ο αντεροβγάλτης σε πιο πάρκο κρυβότανε;

Dream_Rider said...

Χαλάλι η βροχή, πλύθηκε και το Ζ4...!!!

(Δικό σου, σικό σου;!;!)

Anonymous said...

Όπως και να χει ,Σοφία ενδιαφέρον θα ήταν (αν έχεις τη διάθεση) να κάνεις ένα post σχετικά με τις πιο εμφατικές διαφορές Αθήνας-Λονδίνου ή Ελλάδας -Αγγλίας για να πάρουμε μια άμεση και καθαρά προσωπική άποψη απο μία που ζει στο εξωτερικό αρκετό καιρό και γιατί επέλεξε να μείνει εκεί και όχι στη χώρα μας

doctor said...

Να σαι καλά Σοφία, οι φωτογραφίες σου παίζουνε από το πρωί ως wallpapers στον Η/Υ μου.

doctor

Σοφία said...

@ Lazinio: Τσου. Καίγεσαι να δεις φωτό από Notting Hill; Αν είναι, να το βάλω στο πρόγραμμα ;-)

@ Γκρινιάρης: Χαχαχα τα ποτίζει ο καλός θεούλης. Στην Αθήνα όπου έχει ένα κομματάκι γκαζόν, βλέπεις και κάμποσα περιστρεφόμενα ψεκαστήρια. Εδώ έχεις δει πουθενά τέτοιο πράγμα;
Το Regents Park πρέπει όντως να πάω να το φωτογραφίσω. Έχω περάσει 1-2 φορές από τα πέριξ, αλλά δεν είχα μηχανή μαζί μου.

@ Redhathacker: Ευχαρίστησή μου :-)

@ Klearchos: Ο Jack δεν ήταν σε πάρκο, ήταν στο Whitechapel, που είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή κοντά στο κέντρο, κάπως σαν το Μεταξουργείο.

@ Dream Rider: Μπα, εγώ δεν έχω λεφτά για τέτοιες πολυτέλειες. Τα τρώω στα ταξίδια ;-)

@ Cursed: Μεγάλο ερώτημα αυτό. Θέλει ολόκληρο ιστολόγιο για να απαντηθεί, άσε που είμαι τόσο καιρό εδώ (πάνω από 10 χρόνια) που σχεδόν δεν θυμάμαι πώς είναι στην Ελλάδα. Πάντως αν έχεις κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου, ρώτα και θα απαντήσω.

@ Doctor: Τόσο σουξέ; Να βάλω κι άλλες τότε :-)

Drake said...

Πώς να πιάσει φωτιά εκεί με τόσες βροχές και κρύο καιρό; Και να κάνει κάποιος να την ανάψει ή θα έχει υγρασία και δε θα πιάσει ή θα αρχίσει τα αστροπελέκια και μη την είδατε ποτέ τη φλογίτσα. Στην Ελλάδα ο ήλιος ΚΑΙΕΙ, όχι αστεία! Σκάει ο τζίτζικας που λένε.

Πάντως έχω να παραδεχτώ τους Άγγλους για την καθαριότητα και τη φροντίδα τους (όπως τα βλέπω στις φωτογραφίες που μας δείχνεις). Στην Ελλαδίτσα, παίζει τέτοιες εκτάσεις να είχαν μοσχοπουληθεί αν δεν είχαν αφεθεί στο έλεος

Anonymous said...

Χμμ.Νοοτροπία.Αναφερε τις πιο εμφατικά κακές συνηθειςς των Αγγλων.Μη κανεις συγκριση με τις δικες μας γιατί είναι αμέτρητες και σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό.2-3 καλες συνηθειες των Άγγλων που μακάρι να τις είχαμε κι εμεις.Πες μας γιατί προτίμησες να δουλεύεις στο εξωτερικό και όχι στη χώρα μας μιας και αρκετοί καθηγητές της σχολης μου,επιλέγουν να επαναπατρισθούν και να διδάσκουν σ αυτά τα άθλια ελληνικά πανεπιστήμια ενώ θα μπορούσαν να διδάσκουν στο εξωτερικό.(καλύτεροι μισθοί,καλύτερη νοοτροπία,καλυτερη ζωή?)
Τέλος αν θα θελες κάποια στιγμη να επιστρεψεις ή αν θαθελες να μείνεις για πάντα εκεί πέρα

Σοφία said...

@ Drake: Η αλήθεια είναι ότι τα χλωρά δεν καίγονται με τίποτα. Ειδικά αν είναι και βρεγμένα. Τα προσέχουν πολύ πάντως. Υπάρχει κανονική υπηρεσία που τα διαχειρίζεται: http://www.royalparks.org.uk/about/

@ Cursed: Ανοίγεις μεγάλο θέμα. Θα κάνω σχετικό ποστ για να απαντήσω σε όλα, δώσε μου όμως λίγο χρόνο γιατί έχω υποσχεθεί από καιρό ένα ποστ για Νορβηγία και δεν θέλω να το παραγκωνίσω άλλο.