Saturday, 28 July 2007

Φωτιές και αλήθειες


Το είδα στο ιστολόγιο του Επίκουρου και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Είναι ένα άρθρο σχετικά με τις φωτιές, τις αναδασώσεις, τους καταπατητές κ.λπ. Ο συγγραφέας του άρθρου είναι καθηγητής στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κάτι παραπάνω θα ξέρει για το αντικείμενο από τον πρώτο τυχαίο δημοσιογράφο...

18 comments:

Dream_Rider said...

Όντως πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Και είναι αυτό που γράφεις, μια τελείως διαφορετική άποψη από αυτές που κυκλοφορούν στις ημέρες μας από έναν άνθρωπο που ξέρει παραπάνω από τον καθένα μας (και ειδικά τους δημοσιογράφους!!!).

Πάντως, για να πω την αλήθεια, έχω κπάποιες επιφυλάξεις ως προς κάποια κομμάτια του άρθρου όπως οι επιπτώσεις στο κλίμα των Αθηνων και τις πλημμύρες. Οι ανθρώπινες επεμβάσεις και επιπτώσεις ατο κλίμα είναι προσθετικές, πολύ γρήγορες και επιβαρύνονται από τέτοιες απώλειες πρασίνου.

Ναι, η φωτιά μπορεί να είναι φυσικός ρυθμιστής, ναι, μπορεί να κάναμε λάθος κινήσεις αλλά δεν σημαίνει οτι είναι τόσο απλά τα πράγματα σε ένα "οικοσύστημα" όπως της Αθήνας όπου η ανθρώπινη συγκέντρωση και δραστηριότητα είναι πολύ πέρα από τα φυσιολογικά...

ΥΓ. Όσο για το παράδειγμα του Αγίου Όρους, επειδή το γνωρίζω το θέμα, έχει απόλυτο δίκιο. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα στοιχεία για εκείνη τη φωτιά που είναι άξια θαυμασμού αλλά δεν είναι σχετικά..

the BluElephant said...

...(την ίδια κυριακάτικη βλέπω διαβάζουμε)

Anonymous said...

είναι πάντως αλήθεις ότι την μεγαλύτερη ζημιά στρα δάση δεν την κάνουν οι πυρκαγιές, που καίνει ένα μέρος τους, αλλά η ανεξέλεγκτη βόσκηση, ιδίως από γίδια, που καταστρέφει εντελώς τη χλωρίδα = πράσινο =οξυγόνο...
πού όμως οργάνωση; υπάρχει πουθενά και την περιμένουμε από τους αμόρφωτους στην πλειονότητά τους βοσκούς;

Anonymous said...

Βασικά το θέμα δεν είναι οι αλήθειες για τις φωτιές [είναι όμως αρκετά βασικό], αλλά οι προτάσεις πρόληψης των πυρκαγιών. Τις διάβασα σε μια Αθηναϊκή εφημερίδα και νομίζω ότι είναι αρκετά αποτελεσματικές. Δυστυχώς δεν βρήκα το άρθρο στο Web αλλά αν θέλετε μπορώ να το βάλω σαν σχόλιο.

Σοφία said...

@ Dream_Rider: Χμμμ... δεν ξέρω αν μια απώλεια πράσινου του μεγέθους της Πάρνηθας μπορεί να επηρεάσει έτσι εύκολα το κλίμα ολόκληρης της Αττικής. Πάντως φαντάζομαι ότι αν γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε το δάσος να αναπαραχθεί, δεν θα μιλάμε για απώλεια, αλλά για παροδική ύφεση.

@ The Bluelephant: Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται ;-)

@ Icarus: Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους βοσκούς να πράξουν τα δέοντα, μπορούμε όμως να απαιτήσουμε από την πολιτεία και τα ΜΜΕ να βοηθήσουν την κατάσταση. Αν αυτά που λέει ο καθηγητής στο άρθρο του αληθεύουν, εκείνο που χρειάζεται δεν είναι να φωνάζουμε "αναδάσωση τώρα" και να προσλαβάνουμε σωρηδόν εποχιακούς πυροσβέστες, αλλά να περιφρουρήσουμε τα καμένα ως κόρες οφθαλμού όχι μόνο από τους καταπατητές αλλά και από τους απανταχού καλοθελητές.

@ Redhathacker: Αν έχεις χρόνο και διάθεση να τα γράψεις, προσωπικά με ενδιαφέρουν, και πιστεύω θα ενδιαφέρουν και άλλους.

Anonymous said...

Παραθάτω το άρθρο όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε στην εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" το Σάββατο 28 Ιουλίου 2007
----
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Ο συγγραφέας και σύμβουλος βιολογικής - δυναμικής γεωργίας κ. Γαβριήλ Πανάγος, από το Χαλάνδρι γράφει για τις πυρκαγές:

"Τα μέσα πυρόσβεσης των δασικών
εκτάσεων πρέπει να ενισχυθούν, αλλά ποτέ δεν θα επαρκούν αν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα. Επιγραμματικά προτείνουμε τα εξής:

1. Να απαγορεύεται οποιαδήποτε φωτιά στην ύπαιθρο [ψησταριά, σκουπίδια] με αυστηρές ποινές ακόμη και χωρίς να προκληθεί πυρκαγιά.

2. Τα υπολείμματα συγκομιδής στα χωράφια [σιτοκαλαμιές κ.λπ.] να ανακυκλώνονται στο έδαφος. Έτσι τα χωράφια θα εμπλουτίζονται και θα γίνεται οικονομία νερού. Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο τουλάχιστον όση η αξία της έκτασης που καίνε.

3. Οι εμπρηστές να διώκονται ποινικά για κακούργημα με βαριές, μη εξαγοράσιμες ποινές. Τόσο οι τελικοί δράστες όσο και οι ηθικοί αυτουργοί.

4. Κάθε δασική, ημιδασική έκταση που καίγεται [ακόμη και διεκδικούμενη] να κατάσχεται, αν είναι ιδιωτική και να γίνεται δημόσια δασική για 100 χρόνια. Να χαρτογραφείται, να οριοθετείται και να απαγορεύεται η βόσκηση μέχρι να αναδασωθεί πλήρως με αυστηρές ποινές, τουλάχιστον όση η αξία του κοπαδιού. Στα όρια της καμένης έκτασης που αναδασώνεται να δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες εις βάρος ιδιοκτησιών που συνορεύουν μ’ αυτές.

5. Όλες οι εκκλησιαστικές και μοναστηριακές δασικές εκτάσεις να γίνουν δημόσιες μια για πάντα. Και να αναδασωθούν, αν έχουν αποψιλωθεί.

6. Να μην ισχύουν πλέον χρησικτησία και τίτλοι από την Τουρκοκρατία. Έτσι θα αποφευχθούν πολλές καταπατήσεις, διεκδικήσεις και να γίνει επιτέλους το Δασικό Κτηματολόγιο.

7. Όλοι οι δήμοι να υποχρεωθούν, χωριστά ή σε ομάδες ή σε επίπεδο νομαρχίας, να οργανώσουν σχέδιο κατάργησης των χωματερών και να στραφούν στην ανακύκλωση συγκεντρώνοντας τα σκουπίδια χωριστά, π.χ. οργανικά, συσκευασίες, επικίνδυνα. Οι υπάρχουσες χωματερές να επιτηρούνται με παρουσία πυροσβεστικών μέσων.

8. Όλα τα ηλεκτροφόρα καλώδια που περνούν από δάση και γενικά εκτάσεις με βλάστηση να γίνουν υπόγεια. Τα εναέρια, σε τελική ανάλυση, κοστίζουν πολύ περισσότερο.

9. Οι αναδασώσεις να γίνονται με πρόγραμμα, με διάφορα είδη που δεν καίγονται τόσο εύκολα και με αντιπυρικές ζώνες.

10. Κατά τις επικίνδυνες περιόδους [ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες] οι δασικές εκτάσεις να επιτηρούνται από τον Στρατό και από εθελοντές αλλά επίσης μέσω δορυφόρων για έγκαιρο εντοπισμό εστιών φωτιάς και εμπρηστών, ακούσιων και εκούσιων.

Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους σ’ αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα, αν υπάρχουν κάποιοι που τον αγαπούν και να νοιάζονται λίγο για τις μέλλουσες γενεές. Οι βουλευτές, αντί να λογομαχούν για τα κομματικά, ας ενδιαφερθούν για το κοινωνικό αγαθό που λέγεται ελληνική φύση".
----

Εγώ προσωπικά το έκοψα από την εφημερίδα γιατί είναι πολύ χρήσιμο για το μάθημα της Έκφρασης - Έκθεσης. Ελπίζω να φανεί χρήσιμο και σε εσάς.

Anonymous said...

ΟΚ, ας τα κάψουμε όλα λοιπόν, καλό θα κάνουμε. Και δε νομίζω ότι όσα ακούγονται για το θέμα των πυρκαγιών είναι προΐόν της δημοσιογραφικής φαντασίας. Δεν στέκομαι σε αυτό το point, επειδή θίγεται η επαγγελματική μου υπόληψη, αλλά επειδή έχει καεί σχεδόν όλη η Ελλάδα, και δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για «διορθωτικές κινήσεις» από πλευράς Φύσης...

Σοφία said...

@ Redhathacker: Όντως πολύ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις, και νομίζω αρκετά σωστές, όχι μόνο για την πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και γενικότερα για την προστασία του περιβάλλοντος.

@ Penny: Δεν καίγεται μόνο η Ελλάδα όμως, καίγεται και η Ιταλία και η Ισπανία και τα Βαλκάνια, και η Αμερική και η Αυστραλία (τα καλοκαίρια). Δεν μπορεί όλες αυτές οι φωτιές να είναι εμπρησμοί, ειδικά σε περιοχές που είναι στην ουσία ακατοίκητες (π.χ. έρημος Αυστραλίας, Άγιο Όρος, Ακροκόρινθος, άκρες Εθνικών Οδών κ.λπ.).

Anonymous said...

Ξερεις έγραψα το προηγούμενο post λίγο βιαστικά γιατί έπρεπε - επιτέλους - να φύγω από το γραφείο.

Το ότι η Φύση προνοεί και ότι υπάρχουν πυρκαγιές και από φυσικά αίτια (προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία στο περιβάλλον) είναι κάτι που μας το μαθαίνουν από το σχολείο. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι ορισμένοι παραβλέπουν το γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει ήδη βλάψει με τις ενέργειές του το περιβάλλον, οπότε οι επιπτώσεις κάθε τέτοιου συμβάντος είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Συμφωνώ δηλαδή με τον dream rider.

Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε επίσημη ανακοίνωση από επιστημονικό γκρουπ (να με συγχωρείτε δεν θυμάμαι ποιο ακριβώς, είναι και 3πμ) με την οποία υποστήριζε ότι δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην Αττική. Δεν θα ανέβει η θερμοκρασία και δεν θα πλημμυρίσουμε. Λίγες ημέρες μετά μετερωρολόγοι έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για άνοδο της θερμοκρασίας στο Λεκανοπέδιο. Τελικά ποιος δουλεύει ποιον;...

Η διαφωνία μου τελικά δεν έγγειται στο πως ξεκινούν οι φωτιές αλλά τι ακολουθεί.

Και ξέρεις Σοφία, αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι ότι δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Ας κάνουν επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς σωστά τη δουλειά τους.

Γιατί οι φωτιές θα ανάψουν αλλά το θέμα είναι πότε θα σβήσουν. Στον Γράμμο πχ καίει για 13η ημέρα.

Στην Ελλάδα του κομματικού χρωματισμού και του ρουσφετιού, δεν μπορώ προσωπικά να έχω εμπιστοσύνη σε κανένα καθηγητή Πανεπιστημίου, σε κανένα δικαστικό, σε κανένα δημόσιο φορέα σε ό,τι αφορά στις κρίσεις τους. Και για αυτό στο προηγούμενο σχόλιό μου, είχα λίγο έντονο τόνο. Και θα ήθελα να απολογηθώ για αυτό...

Σοφία said...

Καλημέρα Penny!

Δεν χρειάζεσαι να απολογηθείς. Mια κουβέντα κάνουμε και είναι φυσιολογικό κάποια στιγμή ν'ανάψουν λίγο τα αίματα ;-)

Καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λες ότι δεν έχεις εμπιστοσύνη σε κανέναν. Κι εγώ δεν έχω, αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη ούτε στην κινδυνολογία των δημοσιογράφων. Αυτές τις απόψεις για τις πυρκαγιές (ότι η φωτιά είναι φυσικός ρυθμιστής, ότι τα δάση πρέπει να αφήνονται να αυτο-αναδασωθούν κ.λπ.) τις ακούω χρόνια τώρα, δεν είναι κάτι καινούριο που "εφευρέθηκε" για λόγους κάλυψης της κυβέρνησης. Μπορεί βεβαίως οι καθηγητές Πανεπιστημίου να είναι όλοι πουλημένοι ή να κάνουν και λάθος, αλλά εμένα τουλάχιστον αυτά που λένε δεν μου φαίνονται τόσο τρελά. Πρόληψη ναι, καλό είναι να υπάρχει. Αλλά πρέπει να υπάρχει και πλάνο για το μετά - κι εκεί είναι που οι γνώμες διίστανται.

Anonymous said...

Παλιότερο σχετικό άρθρο:
http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=14849&m=A32&aa=1

Κοιτάξτε, αν αφήσουμε τα δάση να αποκατασταθούν μόνα τους (κάτι που είναι γνωστό ότι συμβαίνει, αλλοιώς επί χιλιάδες χρόνια πριν τις "αναδασώσεις", δεν θα ξαναφύτρωνε τίποτα), τότε πώς θα εγκρίνονταν κονδύλια για φάγωμα προς διάφορους φορείς; Παρακαλώ να είμαστε λογικοί, οι άνθρωποι έχουν οικογένεια και υποχρεώσεις.

Σοφία said...

Εδώ που τα λέμε, δεν έχεις κι άδικο ;-)

Klearchos said...

Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία του Νίκου Μάργαρη... Είναι πολύ καλός!! Νομίζω ότι είναι το οικολογικό - ελληνικό ανάλογο του Ουμπέρτο Έκο!!

steelspring said...

Eνα μεγάλο ερώτημα είναι το εξής:
Γιατί εφόσον περιμέναμε οτι εφέτος θα έχουμε τόσες φωτιές δεν εγινε συμφωνία με τη Ρωσία να στείλει αεροσκάφη απο τον Ιούλιο.
Η ερώτηση αυτή δεν έγινε ούτε απο την αντιπολίτευση ούτε στον εκπρόσωπο τύπου της κυβέρνησης απο τους δημοσιογράφους...

steelspring said...

Σε οτι αφορά τα σχόλια του καθηγητή σε κάθε πυρκαγιά υπήρχαν 4 και 5 4 εστίες.
Για κάθε εστία ευθύνονται 2-3 εμπρηστές. Στην κάθε πυρκαγιά δηλαδή εμπλέκονται άμεσα 10-15 εμπρηστές. Ητοι έχουμε 3.000 πυρκαγιές σε ολη την Ευρώπη συνεπώς σε ολες τις πυρκαγιές εμπλέκονται 300.000 άτομα.
Αντιλαμβάνεται κάποιος το μέγεθος της οργάνωσης.

steelspring said...

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι αποκομίζουν οι οργανώσεις αυτές απο τις πυρκαγιές.
Η απάντηση είναι πολύπλοκη και εχει να κάνει με ενα μεγαλοφυές σχέδιο της νέας τάξης πραγμάτων αρχίζοντας απο τη μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού φτάνοντας δε σε μία επίθεση κατά της Φυσικής Τάξης..

Anonymous said...

ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ.ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΔΙΟΤΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΑΚΡΑΙΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΩΝ ΦΩΤΙΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ.ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΛΕΙΓΩ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΩΣ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΝ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.
ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΩΡΑ ΕΠΕΞΕ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΩΝ.ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΗΚΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΣΠΙΤΙΑ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΤΛ.
ΥΓ.ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Anonymous said...

Λυπάμαι πολύ για όλη αυτή την κατάσταση με τις πυρκαγιές στη χώρα μας. Στεναχωριέμαι για τους ανθρώπους που χάθηκαν και για τις περιουσίες(σε λιγότερο βαθμό βέβαια). Αλά περισσότερο για το ίδιο το περιβάλλον! Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη και από και πέρα θα βιώσουμε και τις συνέπειες των πράξεών μας, όλοι μας! Με λίγα λόγια βγάζουμε με τα ίδια μας τα χέρια τα ματάκια μας! Ντροπή και αίσχος μας!