Tuesday 3 July 2007

Singing in the rain...


Έχω καιρό που θέλω να το γράψω αυτό το ποστ. Για την ακρίβεια, από τότε που άρχισα να ακούω τα πρώτα παράπονα για τον καύσωνα στην Ελλάδα - η ζέστη δεν αντέχεται με τίποτα, μακάρι να είχατε δροσιά, η βροχή είναι προτιμότερη κ.λπ.

Λοιπόν, έχω να σας πω ένα μυστικό. Δεν έχει καθόλου πλάκα να φοράς μποτάκια Ιούλιο μήνα. Ούτε να χρειάζεσαι καλοριφέρ αντί για κλιματισμό. Ούτε να μην τολμάς να βγεις από το σπίτι χωρίς ομπρέλα.

Στην Αγγλία κάθε Ιούνιο παίζει το ίδιο σκηνικό. Προσπαθείς από τον πρώτο καιρό του μήνα να βγάλεις συμπέρασμα για το πόσο ζεστό θα είναι το καλοκαίρι. Η μέση θερινή θερμοκρασία στην Αγγλία είναι 15.6 °C, και είναι η θερμοκρασία στην οποία κάποιος συνηθισμένος στο εδώ κλίμα θα βάλει κοντομάνικο. Συνεπώς αν πέσουμε κάτω του μέσου, μπορεί να μην φορέσουμε καθόλου καλοκαιρινά. Ευτυχώς, τα πολύ μίζερα καλοκαίρια είναι σπάνια. Συχνότερα είναι τα νερόβραστα - χλιαρές θερμοκρασίες και πολλή βροχή (γιατί στην Αγγλία βρέχει περισσότερο το καλοκαίρι, παρά τον χειμώνα). Πού και πού, μας λυπάται ο Θεούλης και μας στέλνει λίγη παραπάνω ζέστη, ώστε να μην μένουμε τελείως παραπονεμένοι. Το περσυνό καλοκαίρι ήταν αρκετά ζεστό, όπως και το καλοκαίρι του 2003, τότε που ο υδράργυρος έπιασε την μέγιστη τιμή των 38.5 °C. Υψηλότερη θερμοκρασία δεν έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε στα χρονικά της χώρας, και απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα, ούτε και φέτος θα σπάσει το ρεκόρ.

Πέρασε ο Ιούνιος και φως δεν βλέπουμε στο τούνελ. Όχι ότι έχει κρύο. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 14-20 °C που είναι μια χαρά, ειδικά όταν δουλεύεις. Εκείνο που είναι εκνευριστικό είναι η βροχή. Βρέχει κάθε μέρα. Το σκέφτεσαι να βάλεις πέδιλα. Έχεις συνέχεια μαζί σου ζακέτα ή μπουφανάκι. Για να βγεις έξω χωρίς ομπρέλα, ούτε λόγος. Όταν έχει κρύο, το νιώθεις πολύ λόγω της υγρασίας. Όταν έχει ζέστη, κολλάς ολόκληρος, λόγω της υγρασίας. Για να μην μιλήσω για τις εναλλαγές: 15 εποχές σε μία μέρα. Κρύο, ζέστη, ήλιος, συννεφιά, ψιλή βροχή, χοντρή βροχή, καταιγίδα, και φτου κι απ' την αρχή. Φταίει, λέει, το φαινόμενο La Niňa από τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού. Η μαγκιά είναι να είσαι έξω όταν έχει ήλιο και ζέστη, και μέσα όταν έχει κρύο, συννεφιά, ψιλή βροχή, χοντρή βροχή ή καταιγίδα. Έλα όμως που δεν είναι εύκολο να το καταφέρεις. Ειδικά όταν τέτοια εποχή τον καλύτερο ήλιο τον έχει μεταξύ 5-7 π.μ. δηλαδή όσο ακόμα κοιμόμαστε.

Τα προγνωστικά της μετεωρολογικής υπηρεσίας για το υπόλοιπο του καλοκαιριού είναι σα να διαβάζεις χρησμό της Πυθίας. Μπορεί έτσι, μπορεί αλλιώς, μπορεί κι αλλιώτικα, αλλά μάλλον έτσι (το "έτσι" είναι το μίζερο). Στην εφημερίδα το εξήγησαν πιο απλά. Όταν στη βορειοδυτική Ευρώπη έχουμε χαμηλά βαρομετρικά, στην νοτιοανατολική Ευρώπη παρατηρούνται υψηλά βαρομετρικά. Με απλά λόγια, όσο εμείς πνιγόμαστε, τόσο εσείς θα καίγεστε. Αυτό θα πει δικαιοσύνη. Μένουμε όλοι παραπονεμένοι :-p

18 comments:

Laplace said...

oso kai an sou fanei 'kapws',se zhleyw!!!!ton zhleyw ayton ton kairo!

Σοφία said...

Τον έχεις ζήσει, ή τον ζηλεύεις θεωρητικά;

Griffith said...

Λίγο πιο νότια, στο Βέλγιο, ο καιρός είναι ακριβώς ο ίδιος. Εδώ και ένα μήνα βρέχει κάθε μέρα και είναι πολύ ενοχλητικό, γιατί κινούμαι καθημερινά με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Ο καιρός αυτός μου χαλάει τη διάθεση. Και είναι Ιούλιος... Αν είναι έτσι το καλοκαίρι, το φθινόπωρο τι γίνεται; Βρέχει όλο το 24ωρο;!!

Σοφία said...

Άστα να πάνε. Κι εμείς συνήθως τα καλοκαίρια την κάνουμε προς Βέλγιο ή βόρεια Γαλλία για ν' ανοίξει το μάτι μας, αλλά φέτος μάλλον δεν έχει νόημα, μιας που ...πλατσουρίζουμε στο ίδιο καζάνι.
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

itelli said...

Κ εκεί έτσι είναι, ε...;; :Ρ

Unknown said...

και εγώ στο Λονδίνο την έχω την κατάθλιψη αυτό τον καιρό...

Κυρίως όταν παίρνουν συγγενείς και φίλοι και σου λένε: Πώ πώ είμαστε στην παραλία, είναι τέλεια..

και εγώ είμαι στο γραφείο με την χειμωνιάτικη και έξω να ρίχνει καρέκλες :(

Anonymous said...

Εμένα πάντως μ'αρέσει ο καιρός της Αγγλίας. Τουλάχιστον έτσι όπως τον είχα ζήσει για 5 μέρες, στο Λονδίνο. Δεν ξέρω αν θα μ'άρεσε το ίδιο αν επί 19 χρόνια 6 μήνες και 19 ημέρες ζούσα με αυτόν τον καιρό, πάντως θα προτιμούσα να είχαμε περισσότερο κρύο και βροχές

Nobody said...

Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Βρες δουλειά στην Ελλάδα κι έλα. Η χώρα μας έχει το καλύτερο κλίμα!

Dream_Rider said...

Σοφία καλημέρα!

Σχετικά με αυτούς που σχολίαζαν και λέγαν οτι εδώ καιγόμαστε και έχει πάρα πολύ ζέστη προσωπικά τους δίνω κάποιο δίκιο. Δεν πιστεύω οτι είναι παράπομο αλλά πραγματικά τις προηγούμενες ημέρες είχε πάρα πολύ ζέστη, αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα της εποχής. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, τέτοια εποχή προτιμώ Ελλάδα παρά Αγγλία.
Δεν θα πω οτι σας λυπάμαι (π[ως μπορώ άλλωστε, η κάθε χώρα έχει τον καιρό της και σε αυτόν προσαρμόζεται) αλλά σίγουρα δεν σας ζηλεύω! Για να πώ την αλήθεια μου όμως λίγη ωροχή που και που (βροχή όμως όχι καταιγίδα) μέσα στο καλοκαίρι θα την ήθελα. Αν μη τι άλλο για να μη πούμε το νερό νεράκι και μπας και γλιτώσουμε καμιά φωτιά!

Σοφία said...

Itelli, τραγουδήστε μαζί μας: πλάτσα πλάτσα πλούτσα, μ' έχεις κάνει λούτσα...

Ilias, πώς σε καταλαβαίνω!!
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες :-)

Deninho, για 5 (και για 10 ακόμα) θα μου άρεσε κι εμένα. Στις 15 και μετά αρχίζουν τα δύσκολα ;-)

Nobody, θα γίνει κι αυτό κάποια στιγμή.

Dream_Rider, δεν διαφωνώ ότι ο καύσωνας είναι ζόρι, αλλά είναι ένα ζόρι σύμφωνο με την εποχή. Λίγη βροχή σίγουρα την θέλετε, αλλά εμείς δεν έχουμε λίγη βροχή, έχουμε βροχή κάθε μέρα. Και εντάξει, γλιτώνουμε τις υψηλές θερμοκρασίες και τις φωτιές, αλλά έχουμε συνέχεια πλημμύρες. Συν το πιο βασανιστικό, ότι επί 6 μήνες (από Μάιο μέχρι Οκτώβριο) έχουμε τον ίδιο καιρό: 15 βαθμούς και πλιτς πλατς.

ggk said...

Τη χρονιά που ήμουν εγώ στο UK θυμάμαι ότι τον Μάιο έκανε κάτι "ζέστες" και τον Αύγουστο μας πέθανε στις βροχές. Και το πιο δύσκολο ήταν ότι δεν μπορούσα να φανταστώ καν πως ήταν στην Ελλάδα που μου έλεγαν ότι είχε καύσωμα. Σαν αυτό που λένε "εκτός τόπου και χρόνου".

Σοφία said...

Χαχαχαχα τα ίδια και φέτος. Μόνο που η πολλή ζέστη ήταν τον Απρίλιο (που είχες την αίσθηση ότι ήταν Ιούλιος). Τον Μάιο έκοψε λίγο, και από τον Ιούνιο και μετά βγάλαμε σωσίβια.

Anonymous said...

δεν μπορώ, παρά να επαυξήσω τα όσα γράφεις... φαίνεται πως ζήλεψε και ο καιρός της Ελβετίας, και μας κάνει βροχές και κρύα εδώ και δυο βδομάδες... όλοι επέστρεψαν στα ζακετάκια -ακόμα και στα παλτό τα χειμωνιάτικα... :)
και το χειρότερο απόλα, είναι οι μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του 24ώρου...
τεσπά, ας ελπίσουμε ο "αντικυκλώνας" που μας ταλαιπωρεί -αυτή τη λέξη κατά κόρον επαναλαμβάνουν γάλλοι και ελβετοί στα δελτία καιρού- να μας αφήσει να πάρουμε λίγη ανάσα...
καλή συνέχεια!

Σοφία said...

Αχ μη μου λες τέτοια και σκεφτόμουν να έρθω προς τα εκεί! Τι λένε οι γνωρίζοντες για τον αντικυκλώνα; Ήρθε και θα μείνει ή είναι απλά περαστικός;

Anonymous said...

Γιαυτό ανακοίνωσαν βελτίωση του καιρού από μεθαύριο? επειδή αποφάσισες να έρθεις? σαββατοκύριακο θα φτάσει μέχρι και 29 βαθμούς! έλα, και κάτσε όλο το καλοκαίρι! Α!, και αν θες, τα λέμε κι από κοντά.

Anonymous said...

ο καιρός στην Ελβετία:
http://www.meteosuisse.admin.ch/web/fr/meteo.html

Γκρινιάρης said...

Έλα μωρέ! Υπερβάλλεις! Άκου κάθε μέρα βροχή! Ας πούμε σήμερα δεν εβρ....

Γράψε λάθος.....!

Απ' ότι διάβασα, εκεί, κάτω απ' το ποτάμι, σας έριξε και χαλάζι ψες! Αυτά είναι....!

Σοφία said...

@ Icarus: Δεν θα έρθω ακόμα, αλλά ελπίζω όταν έρθω (αρχές Αυγούστου μάλλον) να έχει θερμοκρασίες σαν αυτές που προβλέπονται για το προσεχές σ/κ :-)

@ Γκρινιάρης: Μόνο χαλάζι; Αστραπές, κεραυνούς, βροχή με το τουλούμι και μαύρα (κατάμαυρα) σύννεφα. Δεν μας έλλειψε τίποτα!