Tuesday, 2 October 2007

Pear & plum cake


Όπως μου υπενθύμισε ο Laplace78 με το μαγικό ρομπότ (γιατί εγώ, ομολογώ, το είχα ξεχάσει), πριν από καιρό σας είχα υποσχεθεί μια συνταγή για αγγλικό κέικ. Επειδή δεν είμαι πολύ φίλη της κουζίνας και ειδικά της ζαχαροπλαστικής, ζήτησα από μία Αγγλίδα ιστολόγο με έφεση στην μαγειρική και την φωτογραφία να με αφήσει να αντιγράψω μια από τις συνταγές της για ένα φθινοπωρινό κέικ με φρούτα, που είναι και αρκετά εύκολο. Ιδού λοιπόν!

Κέικ με αχλάδι και δαμάσκηνο

Θα χρειαστείτε:

140 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
140 γραμ. βούτυρο (όχι βιτάμ) που το έχετε αφήσει έξω από το ψυγείο να μαλακώσει
140 γραμ. χρυσή ζάχαρη (golden caster sugar - ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο)
2 μεγάλα αυγά
4 δαμάσκηνα φρέσκα
1 αχλάδι
1 κουταλιά μέλι

Χτυπάτε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο και αφράτο μείγμα, και στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι. Χτυπάτε τα αυγά χωριστά και τα ρίχνετε στο μείγμα λίγα-λίγα. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε.

Βγάζετε τα κουκούτσια και κόβετε τα δαμάσκηνα στα οκτώ, και μετά το κάθε κομμάτι στα δύο. Κόβετε το αχλάδι σε λεπτές φέτες και μετά πάλι σε μικρά κομμάτια. Προσθέτετε τα φρούτα στο μείγμα.

Βάζετε το μείγμα σε μια φόρμα στρωμένη με λαδόκολα, και το ψήνετε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.


Σερβίρεται με παχιά κρέμα γάλακτος (αυτή με τα 40% και βάλε λιπαρά) ή με παγωτό. Σκέτο ίσως σας φανεί άγλυκο. Στην Αγγλία τα κέικ τα σερβίρουν με custard, μια παχύρευστη κρέμα με γεύση βανίλια (κάπως σαν την κρέμα Γιώτης, αλλά δεν πήζει).

Καλή σας όρεξη :-)

Η συνταγή και οι φωτογραφίες είναι ευγενική χορηγία της Julia Parsons, που έχει ίσως το καλύτερο αγγλικό ιστολόγιο μαγειρικής με τίτλο A Slice of Cherry Pie ("ένα κομμάτι κερασόπιτα"). Προσοχή: μην το επισκεφτείτε με άδειο στομάχι.

Thanks, Julia!

31 comments:

desa said...

Ωραίο δείχνει. Και αυτή ητύπισα ωραίο μπλογκ έχει, οντως δεν κάνει για άδεια στομάχια. Τα φρούτα πόσο τυχαία επιλογή είναι? Μήπως σχετίζονται με τις φήμες για τη σεξουαλικότητα των Άγγλων? kidding ;)

Σοφία said...

Νομίζω ότι η επιλογή των φρούτων είναι εντελώς τυχαία :-p
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες.

snikolas said...

Με αχλάδια και δαμάσκηνα; Είναι καλό; Δεν τρώω τα αχλάδια, δε μου αρέσει η υφή που έχουν στο στόμα.

Σοφία said...

Μπορείς να την φτιάξεις μόνο με δαμάσκηνα, χωρίς τα αχλάδια.

Natassa said...

εγώ πάλι νομίζω ότι μου άνοιξε ι όρεξη ...

moukelis said...

Φαινεται πολυ πολυ ωραιο και γενικα μου αρεσουν πολυ τα κεικ.Και να τα φτιαχνω,και να τα τρωω.Μάλλον θα το επιχειρήσω και θα επιστρεψω με εντυπωσεις.Να σου κρατησω κομματακι;

Anonymous said...

Πωπω!! Πείνασά... θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία!! (συννενοημένες ήμασταν σήμερα??? έλα σε μένα και θα δεις!!)

Nobody said...

Αχ τί μας κάνεις!!!
Ωραίο φαίνεται. Τώρα δηλαδή θα σταματήσεις τα ποστ-ξεναγήσεις και θα αρχίσεις τα ποστ-συνταγές?

Λακων said...

Λοιπόν με εκνευρίζουν οι Έλληνες σε πολλά πράγματα. Αλλά στο θέμα του φαγητού τουλάχιστον τους αφήνουμε όλους πίσω. Κέΐκ με αχλάδια και δαμάσκηνα;??!!!
Λοιπόν αν της τύπισσας το blog έχει και άλλα τέτοια φαγητά μάλλον θα το επισκεφτώ με άδειο στομάχι. Γιατί με γεμάτο μπορεί και να το αδειάσω :P

Nobody said...

@lakwn

Φίλε μου κάνεις λάθος. Οι Άγγλοι έχουν πάρα πολύ καλή ζαχαροπλαστική! Ακού που σου λέω.........

Σπύρος Σεραφείμ said...

είναι καλό αυτό τώρα; για βάλε, ρε Σοφάκι ένα κομμάτι

Γκρινιάρης said...

Πείνασαααα! Πλησιάζει και lunch time... Τι μου κάνεις!

Πίκος Απίκος said...

Σαν αρσενικός καλοφαγάς έχω μία και μόνο προτροπή για τον γυναικείο πληθυσμό του μπλογκ της Σοφίας

"Less talking, more cooking women!"

ΟΚ, έρχονται τα αντίποινα των γυναικών... το νιώθω... there is a storm coming:)

Aυτός ο άκρατος "ρομαντισμός" θα είναι το φινάλε μου με τις γυναίκες το έχω δει το εργάκι:)

Καλησπέρα σε όλους! ΟΚ πάω για γλυκό... ΤΩΡΑ όμως λέμε!

Nemo said...

Ανοιξα ενα Blog για ολους εμας που ζουμε και ταξιδευουμε εκτος Ελλαδας. Ενα μερος οπου μπορουμε να μιλαμε για την καθημερινοτητα μας σε αλλες χωρες. Το θεωρησα καλη ιδεα καθως δεν εχω βρει κατι αντιστοιχο. Σου στελνω αυτο το mail να σε ρωτησω αν δεχεσαι να μπεις στην ομαδα. Ακομα αν ξερεις ατομα που ενδιαφερονται στειλε ενα mail και πες τους το. Thanx for your time.
Δεν ειναι απαραιτητο να γραφεις ξεχωριστα για εδω. Αν βαζεις κατι με θεμα την χωρα που εισαι ή επισκεπτικες στο Blog σου. Ανεβαζε το και εδω...
Στειλε μου ενα email αν μου θελεις να σε βαλω στο Blog.

Thanx
Nemo...

H address ειναι:
http://metanastis.blogspot.com/

Anonymous said...

νιαμ, νιαμ, νιαμ... Νομίζω ότι θα το φτιάξω, μετά τη δίαιτα!

melomenos said...

θα το προτιμούσα με κερασάκια(γλυκό κουταλιού)από πάνω!
κρίμα που δεν μπορούμε να δοκιμάσουμε
καλό σου βράδυ

Σοφία said...

@ Natassa: Εμένα να δεις!

@ Moukelis: Εννοείται, αγαπητή μου :-)

@ Laxanaki: Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται (χεχε).

@ Nobody: Όσο να 'ναι, το χειμώνα περιορίζουμε τα ταξίδια και αυξάνουμε το φαΐ ;-)

@ Λάκων: Πώς φαίνεται ο άνθρωπος που δεν γνωρίζει :-p

@ Nobody: Και συμπληρώνω: έχεις δει Έλληνα που να πήγε στην Αγγλία για σπουδές και να αδυνάτισε;

@ Σπύρος: Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά νομίζω ότι θα είναι *πολύ* καλό.

@ Γκρινιάρης: Καλά, εσύ μια φορά το είδες. Τι να πω κι εγώ που κάθε φορά που ανοίγω το ιστολόγιό μου βλέπω το κέικ φάτσα-μπάτσα;

@ Πίκος Απίκος: Πίκο μου σου έχω άσχημα νέα. Αν περιμένεις να σου μαγειρέψουν για να φας, θα έρθει στιγμή που θα πεθάνεις της πείνας.

@ Nemo: Ευχαριστώ για την πρόσκληση! Θα το σκεφτώ και θα σου απαντήσω.

@ Penny: Ένα κομματάκι, τι ψυχή έχει;

@ Melomenos: Εγώ με κερασάκια και με custard (μιαμ μιαμ).

Crazy Tourists said...

Ένα καλό κομμάτι με μπόλικη custard πλιζ! Είμαι φαν της custard και την προτιμώ να συνοδεύει κυρίως μηλόπιτες αλλά δεν θα πώ όχι και σε αυτή την γευστική πρόκληση!
CrazyTourist1

Σοφία said...

Έφτασεεεεεεε :-)

Anonymous said...

Δεν είχα σκοπό να γράψω σ΄ αυτό το topic μιας και δεν είμαι ιδιαίτερα λατρης του φαγητού και δη του καλού φαγητού,αλλά πολλά κεραστικά στους παίχτες μας απόψε για την μεγάλη,πανάξια και ιστορική τους νίκη μέσα στη Βρέμη.
Παίδες,τα κάλύτερα εδέσματα για πάρτυ σας!!!!

Σοφία said...

Για ποιους λέμε;

Anonymous said...

Για τον Ολυμπιακό φυσικά που όργωσε τη Βέρντερ Βρέμης μέσα στην Γερμανία και έστειλε τους γερμανούς στον πάτο της βαθμολογίας με μηδέν βαθμούς.
Μπράβο και πάλι Μπράβο!!!!

ADERGHIL said...

i like the diversity of the comments in here:p.

apo ta axladia ston olimpiako. :p

Σοφία said...

@ Cursed: ΘΡΥΛΟΣ ΟΛΕ και τα μυαλά στα κάγκελα ;-)

@ BathTub is/land: Και πού 'σαι ακόμα!

Anonymous said...

Χμμμμμμμ.........εγώ όταν θέλω να φάω κάτι γλυκό βουτάω το κουτάλι στη ζάχαρη και όταν θέλω να φάω βράζω ρύζι - συσκευασία με το σακουλάκι- [αφού πρώτα διαβάσω τις οδηγίες (για το ρύζι, για τη ζάχαρη τις έχω μάθει :))))). Γεγονός είναι πως οτιδήποτε δεν έχει σκληρό δίσκο ή φακό 35mm με αφήνει αδιάφορο, εκτός κι αν είναι.....γυναίκα!

Anonymous said...

Αχ, ένα κομματάκι, δεν έχει ψυχή! Θερμίδες έχει! Ευχαριστούμε cursed για τα κεράσματα!

Anonymous said...

Θα κάνεις τελικά post για εμάς τους cheap-ηδες?

Σοφία said...

@ Ηλιογράφος: Πολύ γκουρμέ σε βρίσκω :-p

@ Penny: Θερμιδούλες μωρέ. Αφού όλο φρούτα είναι!

Το ταξιδιωτικό ποστ θα το γράψω από βδομάδα γιατί τώρα δεν προλαβαίνω. Αλλά θα το γράψω σίγουρα. Είναι στο πρόγραμμα ;-)

Laplace said...

νεραιδουλα μολις μπηκα νετ κ το ειδα!!!εισαι απιστευτη!!!σε ευχαριστω παρα παρα πολυ!!!η συνταγη αυτη θα δωθει αμεσα στην μανα μου να την υλοποθιησει!! :P


ΕΙΣΑΙ ΘΕΑ!

lazinio said...

χαθηκε ο κόσμος να βάλεις τη συνταγή για μια απλή μηλόπιτα?

Σοφία said...

@ Laplace78: Καλά, τόσο εύκολη συνταγή θα τη δώσεις στη μάνα σου να την φτιάξει; Δεν έχεις τσίπα;
(Πάντως άμα την φτιάξει, ενημέρωσέ μας για το αποτέλεσμα, ΟΚ?)

@ Lazinio: Οι παραγγελιές εκτελούνται εφόσον ζητηθούν ευγενικά :-p