Tuesday 25 December 2007

Εναλλακτικά Χριστούγεννα


Δανείζομαι τον τίτλο για το ποστ αυτό από τον Γκρινιάρη, που έκανε την σχετική ανάρτηση πριν από μένα, γιατί και τα δικά μας Χριστούγεννα φέτος ήταν διαφορετικά - ούτε ελληνικά, ούτε αγγλικά.

Στη Βρετανία τα Χριστούγεννα είναι σπουδαία υπόθεση. Οι οικογένειες μαζεύονται από το πρωί και ο καθένας φέρνει δώρα για όλους τους άλλους, που τα βάζουν κάτω από το δέντρο και τα ανοίγουν όλοι μαζί. Τα παιδιά βάζουν διακοσμητικές κάλτσες στην άκρη των κρεβατιών τους ή δίπλα στο τζάκι, και το πρωί που ξυπνάνε βρίσκουν μέσα μικρά δώρα, σοκολάτες, ξηρούς καρπούς και μανταρίνια. Μετά αρχίζει το ξεφάντωμα με τα μεγάλα δώρα. Ποτέ κανείς δεν ανοίγει δώρο πριν την ώρα του, παρά μόνο το πρωί των Χριστουγέννων. Αν υπολογίστε ότι μαζί με παπούδες, γιαγιάδες, θείους, θείες κ.λπ. μπορεί να έχουν μαζευτεί 8-10 (ή και περισσότερα) άτομα για φαγητό, και ο καθένας έχει πάρει τουλάχιστον ένα δώρο για κάθε άλλον, καταλαβαίνετε τι γίνεται κάτω από δέντρο!

Αφού ανοίξουν τα δώρα, κάθονται στο τραπέζι. Ανοίγουν christmas crackers, διαβάζουν τα ανέκδοτα, φοράνε τα καπέλα και στρώνονται στο φαΐ. Το κλασικό φαγητό είναι γεμιστή γαλοπούλα στον φούρνο, σερβιρισμένη με μίνι λουκάνικα, πατάτες φούρνου, κάθε λογής λαχανικό (κυρίως καρότα, μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών και παστινάκια) και σως από φίγγι. Για επιδόρπιο υπάρχει συνήθως ποικιλία τυριών με μπισκότα, Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, ό,τι άλλο έχει φτιάξει ο μάγειρας (2-3 διαφορετικά γλυκά συνήθως) και τέλος mince pies. Όποιος καταφέρει να σηκωθεί από το τραπέζι και να μην πέσει ξερός στο κρεβάτι, πάει στο καθιστικό με ένα ποτήρι πόρτο (επιδόρπιο κρασί) ή Baileys στο χέρι για να δει στην τηλεόραση το χριστουγεννιάτικο μύνημα της βασίλισσας Ελισσάβετ. Αυτό είναι συνήθως ένα σύντομο χριστιανικό μήνυμα βοήθειας προς τον πλησίον και γενικότερα λέει διάφορα ωραία πράγματα για το έθνος. Το μήνυμα μεταδίδεται από τηλεόραση κάθε χρόνο από το 1957, και είναι πλέον από τις βασικές παραδόσεις των Χριστουγέννων. Εγώ συνήθως το χάνω, γιατί με τόσο φαΐ με πιάνει υπνηλία, αλλά φέτος το έβαλαν και στο Youtube, προφανώς για κάποιους σαν κι εμένα ;-)



Στη συνέχεια συνηθίζεται να παίζουν διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια (όχι χαρτιά, αλλά Μονόπολυ, Trivial Pursuit, Ζωγραφομαχίες κ.λπ.), να βλέπουν ταινίες στην τηλεόραση και να τρώνε μέχρι σκασμού ξηρούς καρπούς, σοκολατάκια και mince pies. Από αυτή την άποψη τα Χριστούγεννα των Βρετανών μοιάζουν πολύ με τα δικά μας (φαΐ, πολύ φαΐ). Αν ο καιρός είναι καλός, πάνε και καμιά βόλτα, αλλιώς κινούνται από τον καναπέ στην τραπεζαρία και τούμπαλιν.

Όποτε έχουμε παρέα, γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα α λα αγγλικά, αλλά φέτος δεν καταφέραμε να μαζευτούμε και αναγκαστικά γιορτάσαμε σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο και εντελώς εναλλακτικά. Ο καιρός δεν ήταν καλός - πολλή συννεφιά και βροχή από το πρωί - έτσι φτιάξαμε ατμόσφαιρα με πολλά κεριά και απαλή μουσική.


Τον πρώτο καφέ της ημέρας τον ήπια με πολύ Baileys στην χριστουγεννιάτικη κούπα μου.


Με την ευκαιρία να σας δείξω μερικούς Αγιο-βασίληδες ακόμα:



Αφού ανοίξαμε δώρα, φάγαμε ένα περιποιημένο αγγλικό πρωινό, είδαμε τις κλασικές ταινίες στην τηλεόραση (The Snowman, Wallace and Gromit και πολύ Star Trek) και το βράδυ φτιάξαμε ένα εξαιρετικό μοσχάρι στιφάδο μαγειρεμένο με μπύρα Guinness, που το σερβίραμε με πουρέ πατάτας (χειροποίητο παρακαλώ πολύ), καρότα και παστινάκια. Όχι να το παινευτώ, αλλά έγιναν όλα να γλείφεις τα δάχτυλά σου.


Είχαμε και μεγάλη ποικιλία από γλυκά, συγκεκριμένα μελομακάρονα (δια χειρός της μαμάς μου), μελομακάρονα με σοκολάτα (δια χειρός της θείας μου), mince pies, cinnamon stars και fondant fancies (δια χειρός Konditor & Cook). Να κεράσουμε;


Στο τέλος της ημέρας απολαύσαμε ένα ηλιοβασίλεμα φλαμπέ :-)


Και του χρόνου!

20 comments:

Εξύμνoς said...

Να ρωτησω?
Οταν βλεπεις πιατα σαν και αυτο που εδειξες τι ειναι το πρωτο που σκεφτεσαι? Ειναι δυνατον να ειναι"να το παρω μια φωτογραφια"??

Σοφία said...

Φυσικά το πρώτο που σκέφτομαι είναι να φάω το φαγητό που περιέχει, αλλά αν το φάω πρώτα, τι θα βάλω μετά στο ιστολόγιο;

DaNaH said...

Σοφία μην τον ακούς! Και εγώ από τότε που έγινα νοικοκυρά, κάθε φορά που φτιάχνω κάποιο σπέσιαλ φαγητό ή γλυκό το τραβάω φωτογραφία πριν το καταβροχθήσουμε χεχε!

Πολύ ωραία η φάτνη με το ρεσώ αναμένο. "Δείχνει" τελείως διαφορετικό, πολύ όμορφο! Ευχαριστώ που το έβαλες!

DaNaH said...

P.S. You've got mail! ;-)

island said...

Χρόνια πολλά αγαπητή.Να είσαι καλά και να γράφεις πάντα τέτοια γευστικά κείμενα.Να περάσεις καλά αυτές τις μέρες

philos said...

Ωραία όλα αυτά που γράφεις. Αλλά χωρίς να το πάρεις προσωπικά, έχω την αίσθηση ότι δεν θα μπορούσα να ζήσω στην Αγγλία ως Άγγλος.
Δεν μου ταιριάζει ως κουλτούρα βάσει όλων αυτών που γράφεις.

Και πολύ περισσότερο να κάτσω να δω την βασίλισσα σε τηλεοπτικό μηνυμα!
;P

Ωραία τα γλυκάκια στις φωτό, αλλά μετά την θεικιά τούρτα του Παρλιάρου που τσακίσαμε χθες συν κάτι σοκολατένιους κουραμπιέδες τίποτε δεν φαίνεται ικανό να με εντυπωσιάσει!

Anonymous said...

λοιπον, σοφια εναλλακτικη καλημερα!!
θελω να πω πρωτον οτι το σπιτι σου εινια πανεμορφο, οσ ειδα δηλαδη απο ολα αυτα τα ποστ. επισης εχω να πω οτι η φωτογραφια που δειχνει εξω απο το παραθυρο που εχιες βαλει πρωτη, ειναι υπέροχη!!δειχνει την ατμοσφαιρα που εχετε φτιάξει μεσα και τηνα τμοσφαιρα που επικρατει εξω...ειμαι σιγουρη οτι περαστα πολυ ωραια παντως!! φιλιαααα!

Anonymous said...

σορρυ για το ακαταλαβιστικο μηνυμα με τα λαθη, τωρα ειμαι στον πρωτο καφε. θα συνελθω! :) :)

katerina said...

Καλημέρα! Σοφάκι μπορείς να μου στείλεις μια ντουζίνα γλυκά; Έτσι για το καλό... Γιατί πολύ τα ζήλεψα έτσι όπως τα είδα! ;)
Φιλιά!

Σοφία said...

@ Δανάη: Έτσι ακριβώς! Τα ωραία πρέπει να μένουν ;-)

P.S. You've got reply!

@ Island: Ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω!

@ Philos: Χαχα νομίζω ότι την είχες πάρει την απόφαση πως δεν σου ταιριάζει η βρετανική κουλτούρα πριν διαβάσεις αυτά που γράφω ;-)

Έτσι κι αλλιώς, όσο λιγότεροι είμαστε στο Νησί τόσο καλύτερα. Μήπως να γράψω μερικά ποστ για το πόσο χάλια περνάμε εδώ; Χμμμμμ....

Για την τούρτα και τους κουραμπιέδες δεν ζηλεύω καθόλου. Σιχαίνομαι με πάθος την σαντιγύ και τρώω μόνο τους κουραμπιέδες της μαμάς μου, κι αυτούς με πολύ μέτρο και σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. αν έχουμε ξεμείνει από μελομακάρονα). Όλα είναι θέμα γούστου ;-)

@ Lifewhispers: Να 'σαι καλά! Θα το πω στο έτερον ήμισυ να χαρεί, γιατί οι στολισμοί είναι δικό του έργο :-)

@ River: Δεν περνάς από εδώ να πάρεις; Έχουμε ένα σωρό γλυκά και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε! Ευκαιρία να κάνεις κι ένα ταξιδάκι ;-)

kat. said...

χρόνια πολλά σοφάκι!
με υγεία, χαρά, τύχη, ευτυχία και πολλά χαμόγελα!!!!

και του χρόνου!

katerina said...

Αχ, αυτό το ταξίδι... Ιστορία μου, αμαρτία μου...Θα έρθω.. Θα έρθω. Θα μου κρατήσεις μέχρι το Πάσχα τα γλυκά; Βάλτα και στην κατάψυξη αν χρειάζεται... Εμένα καθόλου δε με πειράζει!

Σοφία said...

@ Kat: Επίσης! Εύχομαι τα καλύτερα :-)

@ River: Έλα εσύ και θα βρούμε φρέσκα γλυκά. Τι πιο εύκολο!

Γκρινιάρης said...

Χρόνια πολλά (και πάλι!). Ρε, εσείς είχατε μελομακάρονα; Και δεν έδωσες κανένα; Καλά σου! :P

Προτιμώ τα κλασικά πάντως, όχι αυτά με τη σοκολάτα!

Μοσχάρι, ε; Εντάξει, εσείς είστε "χειρότεροι", εμείς με την πάπια παραμείναμε στην οικογένεια των πουλερικών.

Σοφία said...

Έχω κι άλλα ακόμα (από τα κλασικά, όχι με σοκολάτα). Να στείλω;

Το μοσχάρι έγινε θεϊκό πάντως. Την πάπια δεν ξέρω αν θα την κατάφερνα!

Γκρινιάρης said...

Μπα, δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο ακούγεται! Είπα να κάνω κάτι διαφορετικό για τη μέρα. Ευτυχώς που το πέτυχα, γιατί αλλιώς θα μέναμε μόνο με τη γέμιση (η οποία κι αυτή έγινε μούρλια, και μας έμεινε και λίγη για σήμερα!).

Anonymous said...

πο δεν ξέρω τι έχει αυτή η φώτο με το παράθυρο...αλλα είναι τόσο...τέλεια δλδ βγάζει μία ζεστασιά μία γαλήνη...μέσα κεριά,κορδέλες,άγιοι βασίλιδες στο παράθυρο,έξω βροχή,κρύο,με φόντο το τυπικό αγγλικό σπίτι...και χωρίς ήλιο που έτσι δίνει έμφαση στο φώς των κεριών...+ότι το σπίτι πρέπει να είναι 3 όροφο κάπου...που δίνει μια άλλη αίσθηση απο το να ήταν ισόγειο,απλά τέλεια,πραγματικά διάθεση χριστουγέννων....
p.s:σε αντίθεση με τον φίλο philo εγώ πάλι όσο πιο πολλά γράφεις για την αγγλία τόσο πιο πολύ κολάω...
και τόσο πιο πολύ πιστεύω ότι γεννήθηκα σε λάθος μεριά του χάρτη..:/

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Του χρόνου αν είσαι ακόμα εδώ, ευχαρίστως να μου κάνεις το τραπέζι ;-)

@ Electronic396: Αυτή η φωτογραφία μ' αρέσει κι εμένα πολύ.

Η Αγγλία από πολλές απόψεις είναι το αντίθετο της Ελλάδας. Εγώ ταιριάζω και στα δύο τοπία... ίσως φταίει που έχω ωροσκόπο Δίδυμο ;-)

ΣΑΥΡΑ said...

ευχαριστω για το queen speech!

Σοφία said...

The pleasure is all mine ;-)