Sunday 27 July 2008

Ζήτω το καλοκαίρι! Ζήτωωωωω!


Κι εκεί που νομίζαμε ότι το καλοκαίρι μας είχε εγκαταλείψει, ήρθε αυτό το σαββατοκύριακο να μας θυμίσει πολύ δυναμικά ότι είναι Ιούλιος! Ειδικά σήμερα νιώσαμε ...Αθηναίοι, καθώς η θερμοκρασία έφτασε αισίως τους 29 βαθμούς. Μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά σε συνδιασμό με την υγρασία, οι δικοί μας 29 βαθμοί είναι σαν τους αθηναϊκούς 35. Από τον Μάιο είχαμε να ζήσουμε τέτοια μεγαλεία.

To πρόγραμμα της σημερινής ημέρας είχε βόλτα στα μαγαζιά για ψώνια με τις φίλες μου που είναι εδώ από την Ελλάδα, αλλά με τη ζέστη που επικρατούσε, η ιδέα να κλειστούμε σε ένα εμπορικό κέντρο χωρίς κλιματισμό δεν μας τρέλαινε. Έτσι βάλαμε σορτσάκια, πέδιλα και αμάνικα μπλουζάκια (oh yes) και πήγαμε βόλτα στο Greenwich. Την ίδια ιδέα είχαν οι μισοί τουρίστες και αρκετοί κάτοικοι του νοτιοανατολικού Λονδίνου. Υποψιάζομαι ότι οι υπόλοιποι είχαν ξεχυθεί στα πάρκα για πικ νικ ή έκαναν μπάρμπεκιου στις αυλές τους.


Για το Greenwich και την αγορά του σας έχω ξαναπεί, γι' αυτό δεν θα αναφερθώ πάλι. Θα σας δείξω μόνο μερικές φωτογραφίες από τη γαλλική υπαίθρια αγορά που είχε στηθεί δίπλα στο ποτάμι και την οποία βρήκαμε όλως τυχαίως. Τέτοιες αγορές στήνονται κατά καιρούς τα σαββατοκύριακα από πλανόδιους έμπορους που έρχονται από τη γείτονα χώρα να μας πουλήσουν ψωμιά, τυριά, λουκάνικα, κρουασάν, κρέπες και γλυκά γαλλικής προελεύσεως. Η συγκεκριμένη ήταν αρκετά μεγάλη, και εκτός από τα γνωστά φαγώσιμα έβρισκες επίσης τσάντες, παπούτσια, μαντήλια, κάτι πολύ χαριτωμένα διακοσμητικά κήπου και για πρώτη φορά (απ' όσο έχω δει εγώ τουλάχιστον) μαγειρευτά όπως κασουλέ, ταρτιφλέτ και ψητά λουκάνικα.


Δυστυχώς τη στιγμή που βρισκόμασταν εκεί ήταν καταμεσήμερο και η ζέστη στο ζενίθ, οπότε το τελευταίο πράγμα που θέλαμε να φάμε είναι πατάτες με λιωμένα τυριά. Φαντάζομαι ότι και οι ίδιοι θα αναθεμάτιζαν που δεν σκέφτηκαν να φέρουν βανάκια με παγωτά και να κάνουν τρελές δουλειές. Ακόμα και κάτι καφέδες που πήραμε τους πετάξαμε γιατί ήταν τόσο καυτοί που δεν αντέχαμε να τους πιούμε (φραπέ δεν είχαν). Πάντως σαν εμπειρία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, αφήστε που πήρα και ωραίο ψωμί, όχι σαν τις αηδίες που πουλάνε εδώ τα σούπερ μάρκετ. Με το αζημείωτο βέβαια: 900 γραμμάρια είχαν 3,5 λίρες (σχεδόν 4,5 ευρώ).


Σημ: Το ψωμί δεν είναι καλαμποκένιο. Η κιτρινίλα είναι λόγω της τέντας.

Σας έχω βάλει μερικές φωτογραφίες ενδεικτικά. Περισσότερες θα βρείτε, όπως πάντα, στον λογαριασμό μου στο Flickr.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

26 comments:

konstantinos said...

Ζήτω!
Τα μάθαμε τα νέα! Την ώρα που στη Θεσσαλονίκη έβρεχε, στο Λονδίνο είχε ήλιο. Είναι επιβεβαιωμένο και από τη δική μου πηγή!!
Απολαμβάνεις ιδιαιτέρως το πού βρίσκεσαι και αυτό είναι ένα υπέροχο δώρο!
Σε χαίρομαι σε κάθε βόλτα που κάνεις!
Να περνάς όμορφα (περνάς! το ξέρω, το διαβάζω!)

Σοφία said...

Να 'σαι καλά :-)

Εννοείται ότι χαίρομαι ιδιαιτέρως που έστω και μια φορά κάνει καλύτερο καιρό εδώ παρά εκεί χεχε!

Pegasus said...

παντώς καιρού, το Σοφάκι πάντα ξεχύνεται για να μας περιγράψει την κάθε βόλτα με τον πιο όμορφο τρόπο... μακάρι να σας κάνει κι άλλες τέτοιες όμορφες μέρες... κι εδώ μας σάπισε η βροχή.

Nisyrios said...

Το κακό είναι ότι αν κάνει καλό καιρό ΚΑΙ είναι Κυριακή, σε μία τόσο μεγάλη πόλη όπως το Λονδίνο ΟΟΟοοοοολος ο κόσμος βγαίνει έξω! Σαν τα σαλιγκάρια! Από την άλλη, όλο αυτό το υπαίθριο φαγητό με ιντρίγκαρε! Τι ωραίες αφορμές να δοκιμάσεις καινούργια πράγματα!

(Κωνσταντίνε, 2ο πόδι - Θεσσαλονίκη: 2,5 ώρες μετά βροχής... κι εδώ, μην κάνει καλό καιρό, όλοι Χαλκιδική σαν τα σαλιγκάρια! Καλύυυυτερα στο Λονδίνο, έχει και καλό φαΐ!)

Σοφία said...

@ Pegasus: Σας καταλαβαίνω και σας συμμερίζομαι. Εμείς ευτυχώς φέτος δεν έχουμε τόοοοση βροχή όσο πέρσυ, που είχαμε κοντέψει να βγάλουμε φύλλα από το πολύ πότισμα. Ελπίζω κι εσείς να δείτε σύντομα ήλιο!

@ The Chemist: Η αλήθεια είναι ότι στο Greenwich γίνεται χαμός κάθε Κυριακή που έχει καλοκαιρία. Αλλά από το να κάθεσαι στο σπίτι και να βράζεις μόνος σου καλύτερα έξω να καλοπερνάς με τους πολλούς. Βέβαια θα προτιμούσα ασυζητητί Χαλκιδική, αλλά αφού δεν γίνεται, καλό είναι και το Greenwich :-)

apos said...

Θα αρρωστήσετε εσείς εκεί πέρα, μία ζέστη μία κρύο. Να πίνετε πολλές orangina αγαπημένη μας Σοφία!
(5 και σήμερα για διακοπές...)

Σοφία said...

Μπααα δεν έχουμε ανάγκη, είμαστε συνηθισμένοι. Άσε που δεν έχουμε και orangina στην Αγγλία!

(όχι ότι μετράς μέρες, ε; χεχε)

Maria Mikro Analogo said...

χαχαχα, επιτέλους! :D Μπράβο Σοφάκι, καλό καλοκαίρι λοιπόν! Φιλάκια :D

KitsosMitsos said...

Το μόνο καλό του να έχεις λίγες μέρες ήλιο είναι ότι ξεχύνεσαι να τον απολαύσεις όσο γίνεται περισσότερο!

Σοφία said...

@ Μαρία: Για να δούμε, θα κρατήσει;

@ Kitsosmitsos: Αυτό να λέγεται! Σαν τα σαλιγκάρια βγαίνουμε έξω και σαν τους αστακούς επιστρέφουμε :-)

Γκρινιάρης said...

Πολλή ζέστη αυτό το Σαββατοκύριακο! Δε μας χάλασε καθόλου!

Ωραιότατο το Greenwich και οι αγορές του!

Καλή εβδομάδα!

Ηλιας....Just me! said...

Μωρέ τελικά μια χαρά περνάτε εκεί πάνω..... Καλημέρα σου και καλή εβδομάδα!

snikolas said...

Μα τι θα γίνει με σένα; Τις μισές φορές που μπαίνω στο blog σου με πιάνει πείνα! :p

Chameleon_Dark said...

Πωπω... ώστε γίνονται συχνά αυτές οι..."πολιτιστικές επιδρομές" των Γάλλων?? Πλάκα έχει, και θα μου άρεσε παααααρε πολύ να παρευρεθώ σε κάτι αντίστοιχο!!!

(Και, βασικά, αναρωτιέμαι γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο-δεν ξέρω με τίνος φορέα πρωτοβουλία,μάλλον των ίδιων των εμπόρων...- στις δικές μας γειτονιές! Ιδίως στη Θεσσαλονίκη-όπου τα σύνορα 4 χωρών δεν απέχουν και πολύ!- θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τέτοια "πανηγυράκια", με τα τοπικά προιόντα τους,τα φαγάκια τους (μιαμ!) και όλα τα ωραία τους!
[Φυσικά, όλα αυτά, όταν γίνουμε άνθρωποι,και αποτινάξουμε ξενοφοβικές τάσεις που μας ταλανίζουν... Οπότε, μάλλον απάντησα στην ερώτησή μου :( ]

Δ. Τζ. said...

Το αστείο είναι ότι εδώ το Σ/Κ έκανε δροσούλα.

Όλα τα καλούδια φαίνονται υπέροχα. Άντε απολαύστε το όσο διαρκεί!

BlaCk piTt said...

Που 'σαι να φας ψωμί αθηενήτικο... κύπρος, παιδί μου, κύπρος! :-)

Anonymous said...

Έπιασαν τόπο οι ευχές σου! Είδες που τον κατάφερες τον ήλιο και κοίταξε προς τα λημέρια σου?

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: E όχι και να μας χαλάσει! Πάρτυ κάνουμε :-)))

@ Ηλίας: Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε παράπονο.

@ Snikolas: Και τις άλλες μισές;;;

@ Chameleon_Dark: Γίνονται 3-4 φορές το χρόνο. Φαντάζομαι ότι και στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να οργανωθεί κάτι ανάλογο, αν και τα πανηγύρια είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα. Χωρίς το εθνίκ φαγητό βέβαια, αλλά τι ανάγκη έχετε να πάρετε π.χ. σκοπιανό ψωμί;

@ Δ. Τζ: Tα καλούδια τα φάγαμε (να 'ταν κι άλλα). Ο καιρός ελπίζουμε να κρατήσει λίγο περισσότερο!

@ Black Pitt: Αν δεν σου αρέσει το αθηναϊκό ψωμί, μην δοκιμάσεις καν το λονδρέζικο. Θα απογοητευτείς οικτρά.

@ Unclescrooge: Πες, πες τον έψησα χεχε ;-)

snikolas said...

Τις άλλες μισές λέω να πάω εκδρομή! ;)

Meropi said...

Πολύ ωραίες οι περιγραφές σου Σοφία μου γλυκιά. Ζήλεψα αυτή την κούνια με τα ανθρωπάκια και τις γλάστρες. Όσο για το ψωμί, είναι αλήθεια ότι δεν βρίσκεις εύκολα ψωμί όπως το ξέρουμε εμείς εδώ, έτσι δεν είναι???
Σου εύχομαι να περάσεις ωραία με τους φίλους σου από την Ελλάδα.

BlaCk piTt said...

Μα δεν εννούσα το αθηναικό ψωμί αλλα το αθηενήτικο. Είναι από ένα χωριό της Κύπρου και είναι εξαιρετικό ψωμί. Άσε που είναι και πιο φτηνό.

Σοφία said...

@ Snikolas: Χαχαχα :-)

@ Meropi: Τα ανθρωπάκια με τις γλάστρες ήταν πολύ γλυκά! Όσο για το ψωμί "σαν" αυτό που τρώμε στην Ελλάδα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η τιμή (2 ευρώ το μισόκιλο) αλλά και ότι δεν το βρίσκεις εύκολα, δηλαδή δεν το πουλάνε όλα τα σούπερ μάρκετ.

@ Black Pitt: Αααα. Το αθηενήτικο ψωμί πρώτη φορά το ακούω.

Anonymous said...

Βάσει τιμής λοιπόν, είπατε το ψωμί... ψωμάκι! Όμορφη η βολτίτσα σας!

Σοφία said...

Ακριβώς! Τελικά πήρα μια μπαγκέτα που ήταν πιο οικονομική. Δεν μου πήγαινε να δώσω 5 ευρώ για ένα μισόκιλο :-o

NdN said...

Μου τα είπε και ο συγκάτοικος, αλλά δεν πιστεύω τίποτα! Εγώ ξέρω ότι όταν ήρθα είχε 14 βαθμούς και έβρεχε ασταμάτητα από το Gatwick μέχρι το σπίτι!

Δηλαδή μια φορά έλειπα και είχε καλό καιρό; :(

Σοφία said...

Αυτό ακριβώς έγινε, αγαπητέ μου! Ή είσαι γκαντέμης ή δεν είσαι :-p