Saturday 24 January 2009

Το νέο Battlestar Galactica


Όσοι είσαστε 35-45 χρονών θα θυμόσαστε σίγουρα τη σειρά Battlestar Galactica που βλέπαμε μικροί. Πρόκειται για σειρά επιστημονικής φαντασίας παραγωγής 1978 με θέμα την προσπάθεια των ανθρώπινων φυλών να ξεφύγουν από τους Κύλωνες, ρομπότ που είχαν εφεύρει οι ίδιοι άνθρωποι και τα οποία επαναστάτησαν εναντίον τους. Μετά από μακρυχρόνιο πόλεμο και με τη βοήθεια του προδότη Μπάλταρ, τα ρομπότ κατέστρεψαν τελείως τους πλανήτες όπου ζούσαν άνθρωποι και οι μόνοι που απέμειναν ήταν οι πολεμιστές του αστρόπλοιου Γκαλάκτικα, και 50.000 σκόρπιοι πολίτες που κατάφεραν να μπουν σε διάφορα διαστημόπλοια πριν καταστραφούν από τους βομβαρδισμούς.


Σύμφωνα με το σενάριο, το ανθρώπινο είδος ξεκίνησε από τον πλανήτη Kobol (Κόμπολ). Υπήρχαν 13 φυλές, 12 από τις οποίες δημιούργησαν 12 αποικίες σε αντίστοιχους πλανήτες. Λέγεται ότι η 13η φυλή ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από τις άλλες, εγκαταστάθηκε στον μακρινό πλανήτη "Γη" και έχει χάσει κάθε επαφή με τις υπόλοιπες φυλές. Η ιστορία αυτή σώζεται στο Ιερό Βιβλίο του Kobol, αλλά από πολλούς θεωρείται απλά μύθος. Μετά την καταστροφή των 12 πλανητών, μην έχοντας πού αλλού να στραφούν, οι άνθρωποι αποφασίζουν να ψάξουν για τη μυθική Γη, ελπίζοντας ότι η ανακάλυψή της θα είναι η σωτηρία τους. Η σειρά περιγράφει την πορεία τους μέσα από τους διάφορους γαλαξίες όπου έρχονται σε επαφή με κάθε λογής εξωγήινους και συγκρούονται επανειλημμένα με τους Κύλωνες που τους καταδιώκουν.


Η σειρά απευθυνόταν κυρίως σε νεανικό κοινό και τους βασικούς ρόλους έπαιζαν ο Lorne Green ως Κυβερνήτης Αντάμα (που οι μεγαλύτεροι ίσως τον θυμόσαστε από την Bonanza), ο Richard Hatch ως Apollo και ο Dirk Benedict ως Starbuck. Η σειρά παίχτηκε μόνο για μία σεζόν αλλά είχε αγαπηθεί πάρα πολύ. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι εκείνη την εποχή τα μόνα άλλα έργα επιστημονικής φαντασίας ήταν ο Πόλεμος των Άστρων και ο Μπακ Ρότζερς (το Star Trek τότε περνούσε κρίση).


25 χρόνια αργότερα, το 2003, o Ronald D. Moore, τηλεοπτικός παραγωγός και σεναριογράφος που στο μεταξύ είχε γίνει γνωστός με το Star Trek, γύρισε μια τρίωρη τηλεταινία με τίτλο Battlestar Galactica Miniseries και πρωταγωνιστές τον Edward James Olmos στον ρόλο του Κυβερνήτη Αντάμα (οι παλιοί θα τον θυμόσαστε ως Αστυνόμο Καστίγιο στο Miami Vice), την Mary McDonnell ως Laura Roslin (από το Χορεύοντας με τους Λύκους), τον βρετανό Jamie Bamber ως Apollo, την Katee Sackhoff ως Starbuck, και τον επίσης βρετανό James Callis (από το Ημερολόγιο της Bridget Jones) στο ρόλο του Baltar. H τηλεταινία διηγείται την ιστορία από το σημείο της καταστροφής των 12 πλανητών μέχρι να οργανωθεί ο στόλος και με την καθοδήγηση του Galactica να ξεκινήσει για την αναζήτηση της Γης. Παρότι έχει το ίδιο όνομα με την παλιά σειρά, η τηλεταινία δεν είναι ρεμέικ αλλά reimagining (ανάπλαση), που σημαίνει ότι έχει γραφτεί σχεδόν από την αρχή. Η κεντρική ιδέα έχει μείνει η ίδια, όπως επίσης και αρκετοί από τους χαρακτήρες. Κάποιοι άλλοι έχουν αλλάξει, πολλοί είναι εντελώς καινούριοι και στο σενάριο έχουν ενταχθεί νέες τροπές και διαφοροποιήσεις.


Η πιο χαρακτηριστική διαφορά, ή τουλάχιστον αυτή που χτυπάει πιο έντονα, είναι η αλλαγή φύλου του Starbuck, που στο νέο Galactica είναι γυναίκα. Η στενή σχέση μεταξύ Apollo και Starbuck συνεχίζει να υπάρχει, αλλά περιπλέκεται από το γεγονός ότι δεν είναι απλά δύο καρδιακοί φίλοι. Έχουν γίνει κι άλλες τέτοιες "μικρές" αλλαγές, π.χ. ο Μπούμερ από μαύρος άντρας έχει γίνει ασιάτισα γυναίκα, ο Συνταγματάρχης Τάι από μαύρος και συνετός έχει γίνει άσπρος, δύστροπος και αλκοολικός κ.λπ. Οι πιο βασικές αλλαγές στο σενάριο είναι ότι οι Cylons είναι πλέον ανθρωπόμορφοι και ότι η προδοσία του Baltar δεν είναι ηθελημένη αλλά υποσυνείδητη. Γι' αυτούς που θυμούνται το παλιό Galactica, οι αλλαγές αυτές φαίνονται σημαντικές, αλλά πολύ σύντομα τις ξεπερνάς καθώς παρασύρεσαι από την πλοκή της καινούριας ιστορίας. Τόσο που στο τέλος ξεχνάς πόσα κομμάτια της ιστορίας υπήρχαν ήδη στο παλιό Galactica και απλά έχουν ξαναδουλευτεί ή έχουν συμπεριληφθεί στην ιστορία με διαφορετικό τρόπο.


Καθώς η τεχνολογία έχει εξελιχθεί πολύ στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν μεταξύ του παλιού και του νέου Galactica, οι σκηνές στο διάστημα και γενικά τα εφφέ είναι πολύ καλύτερης ποιότητας. Παρόλα αυτά, όσοι περιμένουν να δουν απανωτές διαστημικές μάχες και εξωγήινους θα απογοητευτούν. Η καινούρια σειρά εστιάζει περισσότερο στις σχέσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προσπαθώντας να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες και στις κοινωνικές, πολιτικές και μεταφυσικές ανησυχίες των πρωταγωνιστών, ενώ οι μάχες με τους Cylons παίζουν δευτερεύοντα ρόλο. Δεν υπάρχουν λέιζερ, φωτόσπαθα, τηλεμεταφορές, μανδύες και φανταχτερές στολές, όπλα που κάνουν πίου-πίου και κυρίως δεν υπάρχουν εξωγήινοι. Ο Edward James Olmos, βασικός πρωταγωνιστής που επίσης έχει σκηνοθετήσει 4 επεισόδια, είχε πει από την αρχή ότι αν στην πορεία ανακάλυπταν πράσινα ανθρωπάκια με τρία μάτια, θα παραιτούνταν από το ρόλο. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.


Από πολλές απόψεις το νέο Battlestar Galactica έχει περισσότερες ομοιότητες με δραματικές σειρές όπως το 4400, παρά με τις κλασικές σειρές επιστημονικής φαντασίας όπως το Star Trek ή το Star Wars. Το σενάριο είναι πιο σοβαρό, ζοφερό θα έλεγαν κάποιοι, και απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικο κοινό. Οι χαρακτήρες είναι πολύ ανθρώπινοι, και οι σχέσεις τους περίπλοκες, με πολλά "πώς" και "γιατί" που αρκετές φορές μένουν αναπάντητα για επεισόδια ολόκληρα και ξαφνικά στο άσχετο αρχίζεις να βγάζεις νόημα. Αν σας αρέσουν τα εύπεπτα, μην το προσπαθήστε καν - το νέο Battlestar Galactica είναι η χαρά του επίμονου τηλεθεατή: κάθε επεισόδιο βλέπεται άνετα δύο φορές μέχρι να βγάλεις νόημα. Αν σας αρέσουν τα μεταφυσικά και η έντονη δράση, επίσης μπορεί να απογοητευτείτε - σαν το LOST δεν είναι. Αν σας αρέσει η επιστημονική φαντασία αλλά προτιμάτε τις σειρές με έντονη δόση κοινωνικού προβληματισμού, τότε δείτε το οπωσδήποτε.


Για μένα (και εδώ εκφράζω την απολύτως προσωπική μου άποψη) η σειρά ξεχωρίζει για την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων και του σεναρίου, την πραγματικά εξαιρετική ηθοποιία, τους δυνατούς γυναικείους ρόλους, τα φανταστικά cliffhangers στο τέλος της κάθε σεζόν και τα υπέροχα soundtrack του Bear McCreary. Θεωρώ το miniseries την καλύτερη τηλεταινία που έχει κυκλοφορήσει ποτέ, και την έχω δει τουλάχιστον 10 φορές. Οι πρώτες δύο σεζόν ήταν επίσης πάρα πολύ καλές, η τρίτη ήταν λίγο πιο δύσπεπτη γιατί τα επεισόδια ήταν αυτόνομα και δεν είχαν την ίδια ένταση με τα επεισόδια ειδικά της πρώτης σεζόν. Το πρώτο μισό της τέταρτης δεν με ξετρέλανε κυρίως λόγω της στροφής που πήρε η πλοκή (όσοι το έχουν δει θα καταλάβουν τι εννοώ) αλλά το δεύτερο μισό φαίνεται ότι θα είναι πολύ δυνατό και με πολλές εκπλήξεις.


Αν σας κίνησα το ενδιαφέρον, να σας πω ότι μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει (και καλό είναι να τα δείτε με τη σειρά) τα εξής επεισόδια:

Miniseries - τηλεταινία διάρκειας 3 ωρών
Season 1 (13 επεισόδια)
Season 2 (20 επεισόδια)
Webisodes - The Resistance (10 σύντομα συμπληρωματικά επεισόδια που δεν θα τα βρείτε σε DVD)
Season 3 (20 επεισοδια)
Razor - τηλεταινία διάρκειας 2 ωρών
Webisodes - The Face of the Enemy (άλλα 10 συμπληρωματικά επεισόδια που δεν υπάρχουν σε DVD)
Season 4.5 (10 επεισόδια)

Αυτή τη στιγμή παίζεται το δεύτερο μισό της τέταρτης σεζόν, που θα είναι και η τελευταία. Ό,τι έχει κυκλορήσει σε DVD θα το βρείτε στο διαδικτυακό βιβλιοπωλείο Amazon, στο iTunes, στο Metropolis και στο βιντεάδικο της γειτονιάς σας. Τα webisodes θα τα βρείτε στο YouTube.

There are those who believe that life here began out there, far across the universe, with tribes of humans who may have been the forefathers of the Egyptians, or the Toltecs, or the Mayans. That they may have been the architects of the great pyramids, or the lost civilisations of Lemuria or Atlantis. Some believe that there may yet be brothers of man who even now fight to survive somewhere beyond the heavens...

33 comments:

Σοφία said...

Εγώ γιατί δεν θυμάμαι τίποτε απ' όλα αυτά; Κακό πράγμα το Αλτσχάιμερ!!!
Καλό βράδυ Σοφάκι!

Σοφία said...

Χμμμ... μήπως είσαι πολύ μικρή; Όχι μόνο για Αλτσχάιμερ, αλλά και για το Γκαλάκτικα;

Tf said...

"Για μένα (και εδώ εκφράζω την απολύτως προσωπική μου άποψη) η σειρά ξεχωρίζει για την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων και του σεναρίου, την πραγματικά εξαιρετική ηθοποιία, τους δυνατούς γυναικείους ρόλους, τα φανταστικά cliffhangers στο τέλος της κάθε σεζόν και τα υπέροχα soundtrack του Bear McCreary."
Δε μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο.

Great review :)

snikolas said...

Αν και μικρότερος από το όριο ηλικίας που έβαλες… το θυμάμαι μια χαρά το Galactica. Από τις αγαπημένες σειρές και καθόμασταν να το δούμε ανελλιπώς. Αλλά ρε συ γίνεται διαστημικό χωρίς μάχες και πιου πιου; Μούφα θα είναι χωρίς αυτά.

Laplace said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΔΩ,ΠΡΟΤΙΜΩ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΩ ΤΑ REMAKE(ειτεταινιες,ειτε σειρες)

πχ το νεο beverly,kitt τι να δεις απο αυτα,αφου σε εχουν καλυψει τα παλαιοτερα?

παντως το 4400(με το οποιο το συγκρινεις)μαρεσε απιστευτα..

Belbo said...

Ναι, ναι το θυμόμαστε! Λοιπόν Σοφία θα το ψάξω, όχι τίποτε άλλο να θυμιθώ τα νιάτα μου δηλαδή :-)

Anonymous said...

ωραία η ανασκόπηση και η περιγραφή. για να είμαι ειλικρινής, μου κίνησε την περιέργεια. το έχω μόνο ακουστά, δεν έχω δει ποτέ επεισόδια. το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι δεν έχει φωτόσπαθα... :)

fvasileiou said...

Έχω δει την τηλεταινία και, έχεις δίκιο, είναι εξαιρετική και με βάζεις στο τριπάκι να κατεβάσω και τις σεζόν...

Aspa said...

Τι στο καλό; Είμαι 35-45 αλλά δεν το θυμάμαι το παλιό! Φαίνεται έβλεπα άλλα εκείνη την εποχή! Μπαίνει στα υπ’όψη με τη σωστή σειρά, όπως την προτείνεις! Καλή Εβδομάδα!

me said...

χμμμμμ,να το δοκιμασω το λοιπον,αν κ εγω ειμαι αμετανοητα κολλημενη με το babylon 5

Σοφία said...

@ TF: Το περίμενα ότι θα συμφωνούσες, από το σχόλιό σου στο προηγούμενο ποστ για το Galactica :-)

Αλήθεια, είδες το 12; Πώς σου φάνηκε;

@ Snikolas: Σε παραπέμπω στο Star Trek :-p

@ Laplace78: Δεν είναι remake - είναι εντελώς άλλο πράγμα. Το 4400 και το Galactica είναι στο ίδιο στυλ, αλλά τα θέματα που πραγματεύεται το Galactica έχουν περισσότερες κοινωνικές, πολιτικές, θρησκευτικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις. Νομίζω πως θα το εκτιμήσεις.

@ Belbo: Αν σου φαίνεται ενδιαφέρον από την περιγραφή που κάνω, ψάξτο οπωσδήποτε!

Σοφία said...

@ Unclescrooge: Για φωτόσπαθα στο Star Trek, παρέα με τον Snikola - ή ακόμα καλύτερα κατευθείαν στο Star Wars ;-)

@ Fvasileiou: Να ξαναδείς την ταινία και να ψάξεις άμεσα την πρώτη σεζόν. Σου εγγυώμαι ότι θα την απολαύσεις.

@ Aspa: Μα να μην θυμάσαι τον Apollo; Τσκ τσκ τσκ! Μην μου πεις ότι έβλεπες μόνο στρουμφάκια;;;

@ Me: Είχα κι εγώ μεγάλο κόλλημα με το Babylon 5. Μετά ξεκόλλησα και κόλλησα ακόμα περισσότερο στο Galactica :-)

Anonymous said...

Πάντως η σειρά που κρατάει ακόμα από το 60 (με αρκετό διάστημα διακοπής βέβαια είναι ο Dr Who). Μικρός δεν είχα δει, αλλά τώρα δεν το χάνω. Η Γκαλάκτικα έφυγε, ξαναήρθε, θα φύγει, ακόμα και το λοστ θα τελειώσει του χρόνου, ο Dr Who με τα regenerations μπορεί να συνεχίσει για πάρα πολύ...

Σοφία said...

Δεν έχω δει ποτέ Dr Who!

Anonymous said...

Φαντασία χωρίς νόημα κατ εμέ... Σε όλες αυτές οι σειρές τύπου star treck galactica κα ποτέ δεν κατάφερα να μπώ στο νόημα τους... ούτε πρόκειται να μπώ ποτέ μάλλον, έχω ανοσία!

NdN said...

Εγώ είμαι μικρότερος οπότε δεν θυμάμαι!! :))

Πάντως δεν βλέπω σειρές. Οπότε μάλλον δεν θα δω ούτε και αυτήν! Ωστόσο το αφιέρωμα σου ήταν ολοκληρωμένο.

Καλό βράδυ Σοφία!

apos said...

εμείς λοιπόν που είμαστε εκεί στα 35, πάθαμε κατάθλιψη με το που είδαμε το post (και τα πρόσωπα στις πρώτες φωτό...)

ουφ.

Σοφία said...

@ Adreask: Το νέο Galactica και το Star Trek έχουν ελάχιστες ομοιότητες.

@ NdN: Ούτε κι εγώ έβλεπα σειρές, αλλά τώρα έχω αρχίσει να τις προτιμώ από τις ταινίες. Γούστα είναι αυτά :-)

@ Apos: Πού να έβλεπες και το κλιπάκι στα Ελληνικά 80's δηλαδή...

ΠΑΥΛΟΣ said...

Θα πάω να το πάρω στα σίγουρα να το δω!!!

Αχ, βρε Σοφάκι τι μου θύμησες!

doremi said...

Ότι ήταν ήταν το ορίτζιναλ... Τα ριμέικ, εκτός από εφέ, δεν πιστεύω ότι προσφέρουν το κλίμα και το ύφος του αρχικού.. Ούτε εγώ θα το δώ... :P

koulpa said...

xaxa εγώ περισσότερο θυμάμαι τη μπονάτζα.. από το 74 ως το 94 έιδα ελάχιστα τιβι.. καλοκάιρια απο επαναλήψεις ότι θυμάμαι..:):)
καλησπερούδια:):)

The Gasbird Familly said...

Δε λέω ,ωραίο το Galactika,θεός ο Apollo,αυτό το 35-45 τί το ήθελες?Καρφωθήκαμε οι μεγαλοκοπέλες!(τόσο παλιό είναι ρε γμτ?!)

Σοφία said...

@ Pavlos: Να πας. Όχι μόνο για χάρη του παλιού καλού καιρού, αλλά και γιατί νομίζω ότι θα σου αρέσει το καινούριο Galactica :-)

@ Constantine: Και καλύτερα, θα έλεγα!

@ Koulpa: Εγώ πάλι την Bonanza μόνο από επιτραπέζιο. Πάλι καλά.

@ Gasbird: Άστα να πάνε...

Alexandros said...

Το πρόλαβα το Galactica αλλά εκείνη την εποχή δεν έβλεπα τηλεόραση. Όλη την ώρα ήμουν έξω στη γειτονιά. 25 χρόνια έχουν περάσει από τότε, και τώρα βλέπω συνεχώς αμερικάνικες σειρές. Το Galactica το έχω στο pc αλλά περιμένω να ολοκληρωθεί για να το δώ μια και έξω
Την καλημέρα μου!

apos said...

προς Gasbird Family και Σοφία:
Δεν θέλω ηττοπάθειες με την ηλικία! Θυμίζω (για μελλοντική χρήση) την ατάκα της Βλαχοπούλου: «Μετά τα 40, όλοι οι άνθρωποι είναι συνομήλικοι».
(για μελλοντική χρήση λέμε).

fpboy said...

Χε,χε, είμαι μικρός δεν το ξέρω καν!
θυμάμαι απο thundercats (κινούμενα σχέδια για ''μεγάλους'', Μουσικόραμα και μετά!

Σοφία said...

@ Alexandros: Κι εγώ θα το έκανα αν άντεχα να περιμένω να τελειώσει, αλλά δεν αντέχω!! Πάντως όταν τελειώσει έχουμε κανονίσει με τις φίλες μου να κάτσουμε ένα σαββατοκύριακο και να το δούμε όλο από την αρχή. Κόλαση :-)))

@ Αpos: Όπως και την ατάκα της (Ρίτας Σακελλαρίου νομίζω): μία 40άρα ίσον 2 20άρες. Επίσης για μελλοντική χρήση χεχε ;-)

@ Fpboy: Εσύ έχεις πολύ πιο πρόσφατες αναμνήσεις μικρέ μου!

BlaCk piTt said...

Καλά, έχω τρελαθεί τελευταία με τις ξένες σειρές. Έχω αρχίσει τόσες πολλές που δεν ξέρω πότε θα καταφέρω να τελειώσω.
Μπήκε ακόμη μια στη σειρά...

Σοφία said...

Αυτά τα χόμπυ είναι να μην τα ξεκινήσεις ;-)

Πίκος Απίκος said...

Δεν είχα ιδέα για το παλιό Battlestar Galactica και έμαθα για αυτό μέσα από το ποστ σου και παλιές αναφορές σου σε αυτό. Εντελώς τυχαία πρόσεξα στις φωτογραφίες που έβαλες από το παλιό Galactica ότι ένας ηθοποιός μοιάζει πολύ με τον ηθοποιό που παίζει το "δεύτερο ρόλο" του Tom Zarek στο παρών Γκαλάκτικα (σ.σ. εμφανώς μεγαλύτερος σε ηλικία).

Το επαλήθευσα από το imdb ότι όντως ο ηθοποιός Richard Hatch που έπαιζε τον Apollo στο παλιό Γκαλάκτικα παίζει τον Ζarek στο νέο Γκαλάκτικα. Έχει ο καιρός γυρίσματα ε:).

Aς θεωρήσουμε αυτή την πληροφορία(?), το άχρηστο trivia της εβδομάδας που ήρθε από το πουθενά:).

Πολύ χορταστικό ποστ για μια θαυμάσια σειρά και την ιστορία της!

Σοφία said...

Ω ναι, το Battlestar Galactica έχει μεγάλο και ηρωϊκό παρελθόν που εσείς οι νεότεροι το αγνοείτε :-p

Για τον Richard Hatch έχεις δίκιο, είναι ο ίδιος ηθοποιός που έπαιζε τον Apollo. Σκέφτηκα να το γράψω αλλά μετά προτίμησα να μην πω τίποτα ώστε οι παλιοί να ζήσουν μια ευχάριστη έκπληξη (όπως εγώ που όταν εμφανίστηκε πρώτη φορά ο Zarek στην οθόνη της τηλεόρασης άρχισα να χοροπηδάω και να φωνάζω "είναι ο Apollo, είναι ο Apollo!" χαχα).

Πρότειναν και στον Dirk Benedict να πάρει κάποιο ρόλο στο καινούριο Galactica, αλλά αρνήθηκε, και μάλιστα τα είχε μπήξει επειδή ο καινούριος Starbuck είναι θηλυκού γένους. His loss.

Anonymous said...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΩ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ 98 ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ....?

Anonymous said...

Τρομερη σειρα χτυπαει ανετα το σταρ τρεκ ελπιζω μια μερα η Ομοσπονδια να ανακαλυψει το χαμενο παρελθον χαχα