Thursday 12 February 2009

Muffins à la grecque

Πριν καιρό σας είχα δώσει μια συνταγή για μάφινς με σταγόνες σοκολάτας που έχω ξεσηκώσει από το βιβλίο Muffins Fast and Fantastic της Susan Reimer (το καλύτερο βιβλίο για μάφινς κατά τη γνώμη μου). Όσο ήμουν στην Ελλάδα δοκίμασα να φτιάξω μάφινς με υλικά από ελληνικό σούπερ μάρκετ και με ελληνικά δεδομένα (π.χ. χωρίς ζυγαριά) και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιητικά. Στην πορεία προσάρμοσα ελαφρά τη συνταγή και τη δημοσιεύω για όσους ενδιαφέρονται.

Υλικά για 10-11 μάφινς


2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 αυγό
1/2 κούπα ζάχαρη ψιλή (caster sugar - όχι άχνη)
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι με 2% λιπαρά
1/2 κούπα γάλα (και λίγο παραπάνω)
1/2 κούπα ηλιέλαιο
1 δόση βανίλια (προαιρετικά)
1/2 κούπα κουβερτούρα σε σταγόνες (ή παραπάνω αν προτιμάτε)


Σημείωση: Χρησιμοποιούμε απαραίτητα ηλιέλαιο και όχι ελαιόλαδο. Δείτε και τις σχετικές οδηγίες που έχω δώσει σε προηγούμενη ανάρτηση.

Εκτέλεση

1. Βάζουμε τις χάρτινες θήκες στο ταψί ή το λαδώνουμε. Αν βάλετε θήκες, δεν χρειάζεται λάδωμα. Αν το λαδώσετε, λαδώστε κατά προτίμηση με λιωμένο βούτυρο μόνο τον πάτο και όχι τις πλευρές. Αν λαδώσουμε τις πλευρές η ζύμη δεν θα φουσκώσει όσο χρειάζεται. Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 190-200 βαθμούς.

Σημ: Αν δεν έχετε το ειδικό ταψί με τις θήκες, μπορείτε να αγοράσετε αλουμινένιες θήκες μιας χρήσεως Sanitas. Δεν τις έχω δοκιμάσει, πάντως τις είδα στο σούπερ μάρκετ και είναι ακριβώς το κατάλληλο μέγεθος για μάφινς.

2. Σε ένα μεγάλο μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

3. Σε ένα άλλο δοχείο, χτυπάμε το αυγό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γιαούρτι, το γάλα, το λάδι και τη βανίλια, το καθένα χωριστά και χτυπάμε μετά την κάθε προσθήκη για να ανακατευτούν καλά.

4. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπωλ με το αλεύρι. Ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνει ένα είδος ζύμης με γρουμπούλια, αλλά να μην φαίνονται ασπρίλες από αλεύρι. Όλη η διαδικασία της ανάμειξης δεν πρέπει να μας πάρει πάνω από 30 δευτερόλεπτα. Όταν σηκώνουμε τη ζύμη με το κουτάλι πρέπει να πέφτει κάνοντας πλατς πλατς, να μην είναι δηλαδή πολύ σφικτή. Αν βγει σφικτή αραιώνουμε με λίγο γάλα ή χυμό πορτοκάλι.

5. Τελευταία προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε άλλη μια φορά.

5. Γεμίζουμε τις θήκες μέχρι τα 3/4 (όχι ως πάνω-πάνω). Αν έχουμε προσθέσει κουβερτούρα στο μείγμα, ρίχνουμε μερικές σταγόνες ακόμα πάνω στο κάθε μάφιν. Βάζουμε αμέσως το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα. Τα μάφινς θα είναι έτοιμα όταν έχουν φουσκώσει σχεδόν στο διπλάσιο μέγεθος, θα έχουν ροδίσει και θα έχουν αρχίσει να σκάνε στο πάνω μέρος. Αν δεν είναι έτοιμα σε 20 λεπτά, τα αφήνουμε 2-3 λεπτά ακόμα. Αν φτιάχνουμε μάφινς σε μικρές θήκες, τα τσεκάρουμε μετά από 10 λεπτά γιατί ψήνονται πιο γρήγορα.


Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε 1-2 λεπτά μέσα στο ταψάκι τους να κρυώσουν και μετά τα βγάζουμε προσεκτικά και τα τοποθετούμε σε σχάρα. Μόλις κρυώσουν τα βάζουμε σε τάπερ που κλείνει αεροστεγώς (όσα δεν έχουμε ήδη φάει).

Επειδή τα μάφινς έχουν λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά απ' ό,τι τα κέικ, διατηρούνται πολύ λιγότερο και καλό είναι να τρώγονται μέσα σε 24 ώρες. Όσα δεν μπορούμε να φάμε σε 24 (ή το πολύ 48) ώρες, τα βάζουμε στην κατάψυξη μόλις κρυώσουν. Όταν είμαστε έτοιμοι να τα φάμε, τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 10-15 λεπτά. Μπορούμε να τα καταψύξουμε και να ζεστάνουμε μαζί με τα χαρτάκια τους, ή να τα βγάλουμε από τις χάρτινες θήκες αφού κρυώσουν καλά.


Είναι εύκολα, γίνονται γρήγορα και συνοδεύουν πολύ ωραία τον πρωινό (αλλά και τον απογευματινό) σας καφέ.

Καλή επιτυχία!

19 comments:

me said...

ωραια!παντα δυσκολευομαι να κανω adjust τις συνταγες στα ελληνικα δεδομενα!thank you!

Anonymous said...

μιαμ! φέρε κι από δω κανένα!

Yannis Kapnidis said...

Πολύ χρήσιμες όλες οι συμβουλές εκτός από εκείνη που πρέπει να τα βάλω στην κατάψυξη... Σιγά μην επιβιώσουν αυτά τα μικρά, μαλακά, μυρωδάτα, και νόστιμα μπαλάκια για πάνω από 24 ώρες μέσα στην κουζίνα μου: "θα σας φάω όλα, απαίσια στρουμφάκια", που λέει και ο πρώτος διδάξας την λαιμαργία!

DaNaH said...

Χεχε τις ίδιες σταγόνες χρησιμοποιώ και εγώ. Μπορείς να πάρεις και με σοκολάτα γάλακτος για διχρωμία αν θέλεις. Εγώ όταν κάνω μάφινς και cookies παίρνω και από τις δύο! :)

alienlover said...

θα την φτιάξω και έτσι και θα σου πω! σου βγήκαν πολύ όμορφα και φουσκωμένα, εμένα συνήθως έχουν επίπεδο δάπεδο! κλαψ!

εντζόυ χόουμ, και ευχαριστούμε για τα νέα από την πατρίδα (αναφέρομαι και στις παλαιότερες ..ελληνικές αναρτήσεις)

The Gasbird Familly said...

Nενίκηκασέ Βέφα!!!Γιούργια στον τρουβά με τα ...μάφινς!!!

KitsosMitsos said...

Δεν φαίνεται και τόσο δύσκολο! Χμμμ... Βρε λες;

Σοφία said...

@ Me: You are very welcome :-)

@ Unclescrooge: Καλέ να φτιάξεις μόνος σου! Τι έβαλα τη συνταγή;;;

@ Hellenic Potion: Χαχαχα!

@ Δανάη: Προτιμώ την κουβερτούρα γιατί είναι πιο ανθεκτική στο ψήσιμο (δεν καίγεται). Όταν ξέρω τον φούρνο βάζω και γάλακτος, αλλά είπα σε ξένο φούρνο να μην το διακινδυνεύσω.

@ Alienlover: Μήπως τα χτυπάς πολύ όταν τα ανακατεύεις; Ή αφήνεις τη ζύμη έξω αντί να τα βάλεις κατευθείαν στον φούρνο; Άλλο λόγο δεν μπορώ να φανταστώ που δεν σου φουσκώνουν...

@ Gasbirds: Εεεε έχουμε λίγο δρόμο μέχρι να φτάσουμε τη Βέφα ;-)

@ KitsosMitsos: Λέω, λέω! Δεν είναι καθόλου δύσκολο, απλά θέλει τη σωστή τεχνική. Αλλά τόσα ποστ έχω κάνει, αν τα διαβάσεις όλα θα είσαι μαέστρος!!

Σοφία said...

Μου άνοιξες την όρεξη τώρα... Λες και χρειαζόμουν κάτι για να μου ανοίξει κι άλλο η όρεξη!!! Θα δοκιμάσω την συνταγή και θα σου πω.
Καλό βράδυ Σοφάκι!

Roadartist said...

ποπο.. δεν υπάρχει καλύτερο!! :))
καλημέρα! :))

kiki said...

Γιαμιιιιιιιιιιι και πάλι!

koulpa said...

αχ δε το είδα πριν πάω στο σουπερμάρκετ..:):)
θα το έχω στα υπόψιν..:):)
αν συγκρατηθώ και δε ξα ναβγώ.. γιατί μου την έβαλες την ιδέα..:):)
καλησπερούδια:):)

Anonymous said...

ωραιαααα! και μονο απο την εμφανιση καταλαβαινεις οτι εχουν πετυχει!!

Σοφία said...

@ Lifewhispers: Μην σου πω ότι έγιναν και καλύτερα απ' ό,τι γίνονται στην Αγγλία!

Anonymous said...

Κόλαση και πάλι βρε σοφάκι!! Μα γιατί!! Θα κάνω και γω σήμερα, αν πετύχουν θα δεις φώτο και θα βαθμολογήσεις ε??? (δεν το βλέπω βέβαια να γίνονται σαν τα δικά σου με τιποτα)

Belbo said...

Καλά φοβερή είσαι! Με τα muffins είχα πόρωση από παλιά όταν έμενα εξωτερικό: φοβερά φαίνονται!

Σοφία said...

Παιδιά κρατηθείτε! Σύντομα θα ακολουθήσει και part 2 - μάφινς με μπανάνα μιαμ μιαμ.

Anonymous said...

φαίνονται ωραιότατα...!
μικρά και αφράτα :)
θα επιχειρούσα ίσως και μια πιο σοκολατένια εκδοχή

Σοφία said...

Μικρά δεν ήταν, τα αδικούν οι φωτογραφίες ;-)

Έχω στο πρόγραμμα να φτιάξω και σοκολατο-μάφινς αλλά πρέπει πρώτα να βρω κάποιον να τα φάει, γιατί προσωπικά δεν μου αρέσει το κέικ σοκολάτα!