Saturday, 4 October 2008

Muffins - βασικές οδηγίες

Πριν αρχίσω να φτιάχνω μάφινς, νόμιζα ότι η διαδικασία θα είναι τουλάχιστον τόσο μπελαλίδικη όσο για τα cupcakes, αλλά τελικά έκανα μεγάλο λάθος. Μιλάμε ότι δεν υπάρχει πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή, ακόμα και για τελείως αρχάριους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρεις τι κάνεις, γιατί η μέθοδος παρασκευής είναι εντελώς διαφορετική από τη μέθοδο παρασκευής του κλασικού κέικ, και να έχεις φρέσκα υλικά. Τα υπόλοιπα είναι παιχνιδάκι.

Φυσικά υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές και παραλλαγές, αλλά τα βασικά σημεία είναι:

1. Στην παρασκευή των muffins χρησιμοποιούμε λάδι, αλλά όχι ελαιόλαδο, γιατί έχει πολύ έντονη γεύση. Ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο ή ελαιοκράμβη (canola) είναι τα καλύτερα. Εγώ χρησιμοποιώ ελαιοκράμβη, που στην Αγγλία πουλιέται ως vegetable oil. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιωμένο βούτυρο, αλλά πρέπει να προσέξετε να το λιώσετε τελείως και μετά να το αφήσετε να κρυώσει αρκετά, γιατί αν το αναμείξετε ζεστό, με το που θα ανακατευτεί με το αυγό, το αυγό θα αρχίσει να ψήνεται.

2. Χρησιμοποιούμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις (plain flour), απαραίτητα baking powder και δισανθρακική σόδα. Οι καλύτερες συνταγές που βρήκα λένε ότι η δισανθρακική σόδα είναι must, ακόμα και αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και παραλείψετε το baking powder. Το baking powder και η σόδα πρέπει να είναι φρέσκα, μην βρείτε τίποτα ξεχασμένα από το 2004 και τα χρησιμοποιήσετε γιατί δεν θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Στις συνταγές μου βάζω αλεύρι McDougalls για όλες τις χρήσεις - αυτό το σημειώνω για τους ντόπιους, γιατί το κάθε αλεύρι είναι διαφορετικό, αλλά φυσικά μπορείτε να πάρετε ό,τι αλεύρι θέλετε. Απλά να ξέρετε ότι μερικά αλεύρια απορροφούν τα υγρά πιο πολύ ή πιο λίγο, οπότε ίσως χρειαστεί να προσέξετε την ποσότητα των υγρών στην συνταγή.

3. Πάντα κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το baking powder, τη σόδα και το αλάτι, ώστε να ανακατευτούν ομοιόμορφα.

4. Η καλύτερη ζάχαρη για muffins είναι η ψιλή (όχι η άχνη). Στην Αγγλία λέγεται fine granulated ή caster ή soft brown. Μπορείτε να βάλετε λιγότερη ζάχαρη απ' ό,τι λέει η συνταγή, μέχρι και μόνο 80 γραμμάρια, ίσα για τη γεύση.

5. Ως προς τον τρόπο παρασκευής, ανακατεύουμε χωριστά τα ξηρά υλικά (αλεύρια, baking powder, σόδα, αλάτι) από τα υγρά (αυγό, ζάχαρη, λάδι, γάλα, νερό κ.λπ). Η λευκή ζάχαρη μπορεί να μπει και στα ξηρά, η μαύρη απαραίτητα στα υγρά. Εγώ και τη λευκή τη βάζω στα υγρά πάντως, γιατί διαλύεται πιο εύκολα.

6. Ποτέ ποτέ ποτέ δεν χτυπάμε τα υλικά στο μίξερ γιατί κάτι κάνουμε στην γλουτένη του σιταριού (τι ακριβώς δεν είμαι σίγουρη) και τα muffins δεν φουσκώνουν όσο πρέπει. Για τα καλύτερα αποτελέσματα, χτυπάμε τα υγρά υλικά στο χέρι με ένα πηρούνι μέχρι να ανακατευτούν, και μετά ρίχνουμε το υγρό στο μπωλ με τα ξηρά υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όχι παραπάνω από 30 δευτερόλεπτα. Το μείγμα θα πρέπει να έχει σβώλους και όταν το σηκώνετε με κουτάλι να πέφτει όχι σαν υγρό αλλά κάνοντας πλατς πλατς (όταν το φτιάξετε θα καταλάβετε τι εννοώ).

7. Τη στιγμή που ανακατεύουμε τα υγρά με τα ξηρά υλικά, αρχίζει να ενεργοποιείται η σόδα. Συνεπώς είναι απαραίτητο να βάλουμε το μείγμα στις θήκες όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αμέσως στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει.

8. Για να έχουν ωραίο και ομοιόμορφο σχήμα τα muffins, γεμίζουμε τις θήκες όχι μέχρι επάνω, αλλά στα 3/4.


Τα σύνεργα που θα χρειαστείτε είναι:

1 μεγάλο μπωλ (μεταλικό, πυρέξ ή πλαστικό, δεν έχει σημασία)
1 κόσκινο (ή μεγάλο σουρωτήρι) για το αλεύρι
1 μεγαλούτσικο δοχείο, κατά προτίμηση με δοσομετρητή
1 ταψί με 6-8 θέσεις και (προαιρετικά) χάρτινες θήκες στο κατάλληλο μέγεθος
1 πηρούνι, 1 μεγάλο κουτάλι, 1 σπάτουλα
Δοσομετρητές (κουταλάκια ή κούπες ανάλογα με τη συνταγή)
Ζυγαριά (απαραίτητα αν δεν χρησιμοποιείτε κούπες, αλλά γραμμάρια)
1 σχάρα για να τα αφήσετε να κρυώσουν όταν τα βγάλετε από το φούρνο

Για να δείτε την τεχνική, μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το σύντομο βιντεάκι με πρωταγωνίστρια την Domestic Goddess, Nigella Lawson.



Για όποιον ενδιαφέρεται, τo καλύτερο βιβλίο με συνταγές για muffins που έχω βρει λέγεται Muffins Fast and Fantastic και μπορείτε να το παραγγείλετε μέσω Amazon. Όλες οι συνταγές του βγαίνουν θεϊκές!

Καλή αρχή!

13 comments:

ΠΑΥΛΟΣ said...

Μας κακομαθαίνεις, άσε που πας φυρί φυρί να μην μας αφήσεις να χάσουμε κανένα κιλό!!!

Σοφία said...

Προς υπεράσπισή μου, θα πω μόνο ότι τα muffins είναι ό,τι υγειινότερο (σε στυλ κέικ) μπορείς να φας όταν προσέχεις τη διατροφή σου. Επίσης ακούγεται απίστευτο, αλλά τις τελευταίες δύο εβδομάδες που έχω αρχίσει να ασχολούμαι σοβαρά με τα muffins, έχω χάσει σχεδόν 3 κιλά!!!

Γκρινιάρης said...

Πλατς πλατς! Χαχα! Μου αρέσει η αναλυτικότητα των οδηγιών! Ή μαγειρεύουμε ή όχι!

Pavlo, η Σοφία έχει δίκιο, αν σκεφτείς πως για όλα τα muffins μπορείς να βάλεις μισή κούπα ζάχαρη ή και λιγότερο, δεν είναι τόσο παχυντικό όσο άλλα.

Anonymous said...

Με καταστρεφεις! Χρόνια τώρα παλεύω να πετύχω τα μάφινς μου και πάνω που είπα να διώξω τα κιλάκια μου, καταδεικνύεις όλα τα λάθη μου και με προκαλείς να ξαναδοκιμάσω. Ώρες ώρες μου θυμίζω την ξανθιά από το Grey's anatomy που όταν αγχώνεται αρχίζει το φούρνισμα...

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Δεν μπορείς να πεις, οι συνταγές μου έχουν και ηχητική κάλυψη!

@ Τίνα: Κι εγώ έτσι ξεκίνησα να ψήνω γλυκά, για να αντιμετωπίζω το στρες της δουλειάς! Αλλά τα μάφιν ειδικά βλέπω ότι με βοηθάνε και στη δίαιτα, γιατί λυπάμαι να τα φάω (και όσα τρώω είναι λιγότερο θερμιδοφόρα από ένα κέικ ή μια πάστα).

kiki said...

Εκτός από caster sugar να πω ότι η ζάχαρη η ψιλή λέγεται και superfine (ετοιμάζομαι να κάνω ένα αφιέρωμα στη ζάχαρη στη μικρή κουζίνα). Υπάρχει σε λευκή και ξανθή. Επίσης να πω ότι ανακατεύουμε χωρίς μίξερ όπως είπες, ΕΚΤΟΣ και αν το ζητάει η συνταγή για κάποιο λόγο.

alienlover said...

αγαπώ την μαγειρική πάρα πολύ αλλά η χαρά που παίρνω φτιάχνοντας επιδόρπια είναι άλλης κλάσης. Παρήγγειλα το βιβλίο, και αύριο θα πάω να πάρω θήκες για να αρχίσω τις δοκιμές.Με την φοιτητιώσα νεολαία που περνά από το σπίτι μου, δε θα μένει μάφιν για μάφιν :)))))

alienlover said...

πλας να πω, ότι είναι παραστατικότατη και σε ευχαριστώ θερμά για τη συνταγή και τις συμβουλές! Καλή Κυριακή!!

Σοφία said...

@ Kiki: Superfine δεν έχω βρει πουθενά εδώ (δηλ. στα σούπερ μάρκετ που κοιτάζω). Όλες είναι σκέτο fine. Δεν ξέρω γιατί η superfine δεν έχει πέραση.

Εκείνο για το οποίο δεν είμαι σίγουρη είναι πώς λέμε στα ελληνικά την brown sugar - χρυσή ή μαύρη;;;

@ Alielover: Καλή αρχή και περιμένουμε φωτογραφικά ντοκουμέντα!

alienlover said...

μόλις τα φτιάξω φυσικά θα ανεβάσω φωτοζ!! όσο για τη brown sugar, τη λέμε μαύρη..
και πάλι ευχαριστούμε για το ρεπορτάζ! :)

Σοφία said...

The pleasure was all mine :-)

Ευχαριστώ και για τη διευκρίνιση σχετικά με τη ζάχαρη!

kiki said...

Σοφία σχετικα με το πως τη λέμε τη brown sugar, έχω κι εγώ ένα πρόβλημα. Τη μπράουν την έλεγα μαύρη ζάχαρη ενώ την "καστανή" (ανοιχτόχρωμη) τη λέω ξανθιά. Κι αυτές διαφέρουν σε χρωματισμό και ονόματα. Όταν γράφει light brown, είναι εύκολο, τη λες ξανθή. Όταν λέει brown ή dark brown? τη λέω μαύρη και ο Θεός βοηθός! Χαχα! Μπέρδεμα!

Σοφία said...

Χαχα προφανώς δεν μπερδεύομαι μόνο εγώ!