Wednesday 14 October 2009

Λίγα λόγια για την Κορνουάλη


Μιας που το γλυκό καλοκαιράκι αρχίζει να μας αποχαιρετά (δηλ. εμάς μας αποχαιρέτησε εδώ και μέρες αλλά προσποιούμαστε ότι δεν) νομίζω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να σας πω λίγα λόγια ακόμα για την Κορνουάλη, στην οποία είχα αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση. Όχι τίποτ' άλλο, να μην ξεχνάμε πώς είναι το καλοκαίρι.

Η Κορνουάλη είναι αγγλική κομητεία που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας, δίπλα στην κομητεία του Devon. Σε μέγεθος είναι περίπου όσο η Αττική, αλλά έχει μόνο μισό εκατομμύριο κατοίκους. Είναι μία από τις 6 περιοχές όπου έχουν ζήσει Κέλτες και οι οποίες διατηρούν ως σήμερα έντονα κελτικά στοιχεία και ιδιαίτερη διάλεκτο (οι άλλες πέντε είναι η Ιρλανδία, η Σκωτία, η Ουαλία, η Νήσος του Μαν και η Βρετάννη της Γαλλίας). Το όνομά της δεν έχει σχέση με καλαμπόκια (corn) αλλά προέρχεται από την κέλτικη λέξη cern που σημαίνει κέρατο ή χερσόνησος, προφανώς λόγω του σχήματός της. Πρωτεύουσα είναι το Truro (προφ. Τρούρο) ενώ γνωστές πόλεις είναι η Penzance (Πενζάνς) και το St Ives (Σεντ Άιβς).


Η Κορνουάλη φημίζεται, και μπορεί να την έχετε ακούσει σε σχέση με:

1. Την ακτογραμμή της, που περιλαμβάνει αμμουδερές παραλίες αλλά και εντυπωσιακούς βράχους.

2. Το κλίμα της, που είναι ήπιο (έως και ζεστό θα έλεγε κανείς) αλλά αρκετά βροχερό, λόγω της επίδρασης του ρεύματος του κόλπου του Μεξικού.

3. Τα Cornish pasties (Κόρνις πάστις), ατομικές πιτούλες με γέμιση πατάτες, κρέας και/ή λαχανικά που εμφανισιακά μοιάζουν με καλτσόνε.

4. Τα βιβλία της Δάφνης ντι Μωριέ και της Ρόζαμουντ Πίλτσερ, ειδικά το Ψάχνοντας για κοχύλια.


Η Κορνουάλη είναι επίσης γνωστή για την αρχαιολογική της κληρονομιά και τον ορυκτό της πλούτο (έχει μεταλλεία κασσίτερου, χαλκού, μολύβδου, ουρανίου κ.λπ.). Παρ' όλα αυτά, η κύρια πηγή εισοδήματος είναι ο τουρισμός. Υπολογίζεται ότι 6 εκατ. τουρίστες την επισκέπτονται κάθε χρόνο, αριθμός πολλαπλάσιος του πληθυσμού της και ακόμα πιο εντυπωσιακός δεδομένου πως η πρόσβαση δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη: το τραίνο από το Λονδίνο μέχρι την Πενζάνς κάνει 5-5,5 ώρες, ενώ με αυτοκίνητο θέλεις τουλάχιστον 6 ώρες. Ακόμα και με αεροπλάνο να πας, οι περισσότερες πτήσεις κάνουν δύο ώρες, γιατί περιλαμβάνουν ενδιάμεση στάση στο Plymouth. Προφανώς η Κορνουάλη δεν προσφέρεται ως προορισμός σαββατοκύριακου.


Το άκρο της Κορνουάλης λέγεται Land's End, που σημαίνει το "τέλος της γης" και πραγματικά η περιοχή σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην άκρη του κόσμου. Η φωτογραφία είναι από την Wikipedia.


Λόγω του εύκρατου κλίματός της, στην Κορνουάλη συναντούνται πολλά υποτροπικά φυτά. Κοντά στην πόλη St Austell (Σεντ Ώστελ) υπάρχει ένας τεράστιος βοτανικός κήπος με το μεγαλύτερο θερμοκήπιο του κόσμου, που λέγεται Eden Project (πρόγραμμα Εδέμ). Στο θερμοκήπιο αυτό καλλιεργούνται όλα τα είδη φυτών της γης σε τεχνητές συνθήκες ανάλογες με το φυσικό τους περιβάλλον.


Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτή την ανάρτηση (εκτός από αυτή του Land's End) είναι από το St Ives, ένα γραφικό ψαροχώρι στη βόρεια ακτή της Κορνουάλης. Τις τράβηξα σε εποχές Π.Ψ. (είναι φωτογραφικές αντίκες) το 1995, ένα από θερμότερα και πιο ηλιόλουστα βρετανικά καλοκαίρια του 20ου αιώνα.

Στο St Ives ζουν πολλοί ζωγράφοι, γλύπτες και άλλοι καλλιτέχνες. Μάλιστα το καλλιτεχνικό στοιχείο είναι τόσο έντονο, ώστε υπάρχει μέχρι και παράρτημα της γνωστής πινακοθήκης Tate. Πληροφορίες για τη συλλογή και τις προσωρινές εκθέσεις της (στα ελληνικά παρακαλώ) μπορείτε να βρείτε εδώ.

23 comments:

An-Lu said...

Ζηλε!ύωωωωωω

kiki said...

Ουαου! Την Κορνουάλη την ξέρω μόνο από τις περιγραφές της Πίλτσερ και ακούγεται υπέροχη!

Anastasios said...

Από τις ομορφότερες περιοχές της Αλβιώνας. Ευχαριστούμε πολύ και για την ωραία ξενάγηση.

konstantinos said...

Αυτό με τις πίτες πολύ μου άρεσε! Θα πάρω ένα δυο κιλά και θα περιηγηθώ στην περιοχή να δω τα υπόλοιπα αξιοθέατα!
Μια ακόμη προσεγμένη ταξιδιωτική περιγραφή! Για μια ακόμη φορά εκφράζω το θαυμασμό μου!!

Unknown said...

Επειδή μια ιδιαίτερη αγάπη στην Βρετανία την έχω εδώ που τα λέμε, και επειδή δεν έρχομαι πολύ συχνά πλέον, όπως συνήθιζα, χαίρομαι να βλέπω περιγραφές και περιηγήσεις βρετανικών πόλεων, χωριών, πάρκων, pub, και οτιδήποτε άλλο...Οπότε πολύ μου άρεσαν όσα είδα, και ας είναι Π.Ψ οι φωτογραφίες.
Εν τω μεταξύ την Κορνουάλη την προφέρετε πάρα πολύ παράξενα...Δηλαδή δεν ξέρω πόσα γράμματα τρώτε, αλλά όταν μια φίλη μου έλεγε ότι πήγε Κορνουάλη, εγώ άκουσα ...Κόμο, και νόμιζα ότι είχε πάει Ιταλία.
Καλημερούδια Σοφία!

Natassa said...

νομίζω πως σου το χω ξαναγράψει ...ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΚΟΡΝΟΥΑΛΗ!!!!
και αυτό το eden project πολύ με ενθουσίασε, θα μπορούσα να κάνω το ταξίδι και μόνο για να επισκεφθώ το eden...
καλημέρα :-)

Σοφία said...

@ An-Lu: Δεν μοιάζει με το Baku, ε;

@ Kiki: Είναι όντως!

@ Anastasios: Η ευχαρίστηση ήταν δική μου :-)

@ Konstantinos: Σ' ευχαριστώ πολύ :-) Τις πιτούλες αυτές τις βρίσκεις παντού στη νότια Αγγλία από τότε που άνοιξε η West Cornwall Pasty Co. με σήμα τον πειρατή. Στο επόμενο ταξίδι, πάρε τα κατάλληλα μέτρα!

@ Lily: Δεν προφέρεται ιδιαίτερα παράξενα - Κόρνγουολ - αλλά οι Άγγλοι, όπως είναι η συνήθειά τους με όλες τις λέξεις, κάποιους ήχους τους προφέρουν πολύ απαλά και γρήγορα, και το ανεκπαίδευτο αυτί τους χάνει.

@ Natassa: Έλα να πάμε μαζί! Σκέψου ότι άνοιξε το 2001 και ακόμα δεν έχω καταφέρει να πάω...

Μετεωρίτης said...

Καλημέρες!
Απ' όσο γνώριζα, είναι top προορισμός! Για τα... πιτάκια όμως δεν το ήξερα (μμμμ)-γιατί να σου πω την μαύρη αλήθεια, το φαγητό της Αγγλίας ΔΕΝ με είχε ενθουσιάσει (πόσα πάιζ να δοκιμάσω πια;!).
Όπως και να' χει - πολύ ωραία η Κορνουάλη - εδώ βρέχει από το πρωί - και οι φωτογραφίες σου ήταν ότι έπρεπε!

Η "ευχή" σου έπιασε, Σοφάκι, είχα γίνει μπίλιες στη δουλειά, τώρα όλα ξεχάστηκαν - είμαστε όλοι καλά - και ευτυχώς.... δεν έχουμε και πολύ δουλειά σήμερα!
:)

Les and The City said...

ααααχ....ζηλεύω! έχω δοκιμάσει και τις πίτες Κορνουάλης να δω πότε θα πάω κιόλας....

Mila said...

Perfect...Thank's for sharing!

Giannis said...

o Ινδος φιλος μου, εχει τελειωσει το πανεπιστημιο στο Bournemouth (ετσι γραφεται?) και με εχει τρελανει γενικα με ολο το seacoast της Νοτιας Αγγλιας!

πρεπει να εχω δει απειρες φωτογραφιες απο την εποχη που ητανε φοιτητης εκει, αλλα ρε παιδι μου πολλη βροχη, μα παρα πολυ βροχη!
:)

Σοφία said...

@ Axinos: Έλα με τη Νατάσσα να πάμε όλες μαζί :-)

@ Mila: You're welcome!

@ Giannis: Καλά τώρα, ο Ινδός μπορεί να μην έχει δει και τίποτα καλύτερο για να συγκρίνει, πάντως η αλήθεια είναι ότι αν σου αρέσουν οι βράχοι και οι γκρεμοί, η ακτογραμμή της Βρετανίας δίνει ρέστα.

Στο Bournemouth δεν έχω πάει, αλλά λένε ότι έχει καταπληκτική παραλία. Κάθε φορά που ανεβαίνει ο υδράργυρος και ο κόσμος κάνει θαλάσσιες εξορμήσεις, όλα τα ρεπορτάζ και οι φωτογραφίες στις εφημερίδες είναι από το Βournemouth.

Η βροχή, δυστυχώς, είναι συχνό φαινόμενο όλο το χρόνο.

NdN said...

Εμένα έχουν πάει όλοι μου οι φίλοι αλλά εγώ όχι! Πάντα προτιμούσα ταξίδια στο εξωτερικό και δεν πήγαινα μέσα στην Αγγλία παρά μόνο για μονοήμερες.

Φαίνεται πανέρμορφη και έχω ακούσει και τα καλύτερα λόγια οπότε με το που θα καλοκαιριάσει (έχουμε ακόμα...) θα κάνω ένα ταξιδάκι κατά εκεί!

Marietta said...

Από τα συγκεκριμένα βιβλία που έχω διαβάσει κι εγώ, πάντα ήθελα να την επισκεφτώ!
Το Bournemouth μια και αναφέρθηκε ειναι ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ!Να πας οπωσδηποτε!

fpboy said...

Φανταστικό μέρος.
Έχει πολλά γοητευτικά μέρη το νησί.

Δέσποινα said...

Υπέροχη ξενάγηση και οι φωτογραφίες - αντίκες (!!!) εκπληκτικές!!!
Την Κουρνουάλη την γνωρίζω κι εγώ μόνο μέσα από το "Ψάχνοντας για κοχύλια" της Πίλτσερ! Αν και για αρκετό καιρό ήμουνα γεωγραφικά πολύ κοντά, δεν κατάφερα να την επισκεφτώ γιατί μας χώριζε η Μάγχη... Γνώρισα μόνο την περιοχή της γαλλικής Κουρνουάλης στη Βρετάνη κι έχω προγραμματίσει να της αφιερώσω μια ανάρτηση στο blog!
Καλή συνέχεια εύχομαι!

me said...

OH MY GOD!Εφτασε η χαρη σου μεχρις εκει??????
Θελω πολυ να παω!
Απο τοτε που διαβαζα κ ξαναδιαβαζα τα βιβλια της Ροζαμουντ Πιλτσερ!
ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜμ! υπολογιζω να ρθω Λονδινο για καμποσο καποια στιγμη,οποτε ισως κ να τα καταφερω να παω!
Φιλια!

VagSiok said...

Τι μας θύμησες το καλοκαίρι?
Ειδικά τώρα που άρχισαν οι βροχές στην Αθήνα...
Ωραίο post πάντως...

Crazy Tourists said...

Αχ! Με κάτι τέτοιες αναρτήσεις αναρωτιέμαι γιατί δεν έχουμε παέι ακόμα στο νησί... Ωραιότατη! Τα φιλια μου!
CrazyTourist1

KitsosMitsos said...

Και την ακούγαμε σε περιγραφές και περιηγήσεις...Τώρα αποκαλύφθηκε. Ιδού λοιπόν!

Σοφία said...

@ NdN: Να το κάνεις! Θα δεις ότι αξίζει :-)

@ Marietta: Το έχω υπόψην, γιατί έχω ακούσει τα καλύτερα. Απλά μέχρι στιγμής δεν με έχει φέρει ο δρόμος.

@ Fpboy: Έχει, έχει. Το σωστό να λέγεται.

@ Δέσποινα: Βρετάννη δεν έχω καταφέρει να πάω, αν και θα το ήθελα πολύ. Κάποια στιγμή θα το κάνω το ταξίδι... δεν θα μου ξεφύγει!

@ Me: Έφτασε, αλλά πριν από πολύ καιρό. Από τότε δεν έχει ξαναφτάσει...

@ VagSiok: Μα γι' αυτό σας το θυμίζω, για να μην το ξεχάσετε ;-)

@ CrazyTourist1: Έλα ντε... εσείς που η χάρη σας έχει πάει παντού, δεν επιτρέπεται να μην έχετε έρθει στο νησί!

@ KitsosMitsos: Τίποτα δεν μένει κρυφό για πολύ χεχε!

fvasileiou said...

Εσύ γράφεις για την Κορνουάλη, εγώ θα γράψω για τον εαυτό μου:

Γιατι, Σοφία μου, αν κάτι ζηλεύω περισσότερο στο ελληνικό μπλογκοχώρι, αυτό είναι τα ταξιδιωτικά σου ποστ: Κατατοπιστικά, χωρίς να γίνονται κουραστικά, όμορφα εικονογραφημένα, χωρίς να γίνονται έκθεση φωτογραφίας.
Μακάρι να μπορέσω να σε μιμηθώ...

Σοφία said...

Μην λες άλλα, έχω κοκκινίσει μέχρι τα αυτιά :-)