Tuesday 27 October 2009

Να το πάρει ο Μάιν;


Η φωτογραφία του κουίζ ήταν από την Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Όπως σωστά μαντέψατε πολλοί, πρόκειται για στίχο παρμένο από την Οδύσσεια, που μεταφράζεται στα νέα ελληνικά ως εξής:

Πλέοντας μέσ' το μελανό πέλαγος σ' αλλόγλωσσους ανθρώπους

Η επιγραφή βρίσκεται πάνω στην παλιά σιδερένια πεζογέφυρα (Eiserner Steg) της Φρανκφούρτης, που διασχίζει τον ποταμό Μάιν (παραπόταμο του Ρήνου) και χτίστηκε για να συνδέσει το κέντρο της πόλης με την περιοχή Sachsenhausen. Οι κάτοικοι της περιοχής αυτής ήταν σαξονικής προέλευσης και μιλούσαν διαφορετική διάλεκτο.

Η γέφυρα έχει μια ιδιαίτερη ιστορία. Οι κάτοικοι της Φρανκφούρτης είχαν ζητήσει να τοποθετηθεί πέρασμα στο σημείο αυτό από παλιά, αλλά οι συζητήσεις για την κατασκευή της γέφυρας συνεχίζονταν επί 50 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Στο τέλος οι κάτοικοι απελπισμένοι με την ολιγωρία του κράτους, ανέλαβαν οι ίδιοι την κατασκευή της, που ολοκληρώθηκε το 1869. Για την αποπληρωμή του κόστους κατασκευής, αρχικά όσοι χρησιμοποιούσαν τη γέφυρα πλήρωναν διόδια!


Το 1945 οι ίδιοι οι Γερμανοί ανατίναξαν τη γέφυρα για να εμποδίσουν τα στρατεύματα των Σύμμαχων να διασχίσουν την πόλη. Την ξαναέκτισαν βάσει του αρχικού σχέδιου το 1993. Αργότερα προστέθηκε η Ομηρική ρήση, που συμβολίζει τον ρόλο της γέφυρας στην ένωση των δύο διαφορετικών περιοχών της Φρανκφούρτης πάνω από τα σκούρα νερά του Μάιν. Η επιγραφή είναι έργο του καλλιτέχνη Hagen Bonifer.

Συγχαρητήρια στη Νατάσσα που απάντησε πρώτη σωστά στο κουίζ χωρίς να έχει πάει η ίδια και χωρίς να ανατρέξει στο Google. Πώς το βρήκε; Eίχε δει φωτογραφία της επιγραφής σε άλλο μπλογκ - απόδειξη ότι η ανάγνωση ιστολογίων δεν είναι χάσιμο χρόνου, για να μην σας πω ότι μπορεί να θεωρηθεί και εκπαιδευτική απασχόληση!

Συγχαρητήρια επίσης επίσης στον Civil που έκανε τον πιο ολοκληρωμένο συλλογισμό ως εξής:

Eκδρομή από Λονδίνο, βορειοευρωπαϊκό τοπίο, ουρανος κεντρικής ευρώπης, γερμανικό αρχιτεκτονικό στυλ, γέφυρα προφανώς σε ποτάμι (λόγω μήκους), μπυραρία. Mάλλον ψάχνουμε γερμανική πόλη με ποτάμι... πολλές είναι!

Είχε απόλυτο δίκιο σε όλα - ήταν γερμανική πόλη με ποτάμι, αλλά δύσκολο να πεις πoια γιατί είναι όντως πολλές.

Ευχαριστώ θερμά όλους όσους ήξεραν την απάντηση επειδή έχουν πάει και έχουν δει την επιγραφή ιδίοις όμμασι, ή επειδή έχουν πάει και δεν την έχουν δει αλλά τους το έχουν πει (βλ. Apos), όπως επίσης και όσους δεν άντεξαν και το γκούγκλαραν, που δεν αποκάλυψαν το όνομα της πόλης!

Περισσότερα για τη Φρανκφούρτη θα σας πω στις αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν. Όσοι ξέρετε καλά γερμανικά, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη γέφυρα και την ιστορία της εδώ.

15 comments:

Roadartist said...

Δεν είχα ιδέα, για αυτό και μπήκα στη διαδικασία να το βρω :))))

Vassilis said...

Η μυστηριώδης γέφυρα αποκαλύφθηκε λοιπόν! Θα περιμένουμε τις αναρτήσεις για τη Φρανκφούρτη (θα υπάρχει αναφορά και σε wurst?)

kiki said...

Χαχα! Εγώ αυτή τη φορά δεν την πάτησα να το μαρτυρήσω! Το έκανε η Νατάσσα για μένα! χαχα!

Crazy Tourists said...

Πολύ ενδιαφέρον! Και αρκετά δύσκολο κουίζ ομολογουμένως!

Τρελοτουρίστρια

Natassa said...

συγχαρητήρια στην Νατάσσα ...συγχαρητήρια ..αλλά ούτε λόγος για ένα τοσο δα δωράκι ..... τσ τσ τσ ....
:-)

και γω που νόμιζα ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα... ξέρεις στην Σητεία έχουμε ενα αεροδρόμιο, το οποιο φτιάχτηκε με λεφτα ντόπιων, με εράνους κλπ μετά παραχωρήθηκε στο δημόσιο, το οποίο ανέλαβε την επιμήκυνση του αεροδιαδρόμου αλλά φαντάσου αεροδρόμιο με λεφτά ντόπιων, πραγματικά όμως δεν πήγαινε το μυαλό μου ότι και στην Γερμανία θα μπορούσε να συμβεί, να φανταστείς οταν είχα δει την φώτο σκέφθηκα ότι κανείς τρελάρας ελληνας εφτιαξε τη γεφυρα και έβαλε και την ομηρική ρήση ....
καλο απόγευμα και ετσι και πέσει στην αντίληψη σου κανένα χριστ. παζάρι στο Λονδίνο μεταξύ 21-25 Νοεμ. πλιζ πλιζ πες το μου:-)

Δέσποινα said...

Ωραίο το κουίζ!
Περιμένουμε και τις άλλες αναρτήσεις απ'την Φρανκφούρτη!!!
Πολλές καλησπέρες!

Meropi said...

Δεν είχα διαβάσει την προηγούμενη ανάρτηση με το κουίζ κι έτσι διάβασα κατευθείαν την απάντηση. Πολύ ενδιαφέρον θέμα!! οι Γερμανοί είναι αλήθεια ότι είναι λάτρεις της αρχαίας Ελλάδας.

Σοφία said...

@ Vassilis: Χαχαχα δε νομίζω, αλλά θα δούμε. Θα υπάρχει σίγουρα αναφορά σε διάφορα γλυκά ;-)

@ Natassa: Τα δωράκια τέλος :-p

Για το Λονδίνο λέω να σου κάνω ειδική ανάρτηση. Τι λες;

@ Meropi: Έτσι φαίνεται!

Natassa said...

ανυπομονώ!

kiki said...

Σοφία και Νατάσσα, η Νέλλη μου είχε πει, ότι καποια στιγμή οι έλληνες εκεί, θέλησαν να κάνουν μια γιορτή και ζήτησαν την αδεια από το Δήμαρχο να αναρτήσουν αυτή την επιγραφή. Τους την έδωσε, αλλά επειδή άρεσε στο δήμαρχο, η επιγραφή έμεινε. Όταν διάβασα την αιτία που αναφέρεις Σοφία, κόπηκα...Μπορεί να μην είχα καταλάβει καλά αυτά που μου είχε πει η Νέλλη και γι΄αυτό δεν το ανέφερα. Επειδή η Νατάσσα θεωρεί πιθανό να την έκανε καποιος τρελάρας έλληνας, την αναφέρω. Θα ξαναρωτήσω τη Νέλλη και θα σας πω.

Σοφία said...

Αυτή την εξήγηση, ότι δηλαδή την επιγραφή την ανάρτησαν Έλληνες, τη διάβασα κι εγώ σε κάποια ελληνικά μπλογκ (και στο δικό σου). Ωστόσο όπου αλλού κοίταξα, και ειδικά σε γερμανικές πηγές, δεν είδα καμία αναφορά σε Έλληνες ή ελληνική γιορτή.

Σε κάποιες πηγές αναφέρεται ότι η επιγραφή αναρτήθηκε κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο τον Αύγουστο και λέγεται Museumsuferfest. Το ότι την έχει φτιάξει ο Hagen Bonifer είναι διασταυρωμένο, γιατί το όνομά του υπάρχει σε πλακέτα πάνω στη γέφυρα.

Natassa said...

εγώ που είμαι και φιλομαθής άνθρωπος :-Ρ ....προτείνω να στείλουμε ενα μειλ στο διοργνωτή του φεστιβαλ γιορτής τι είναι αυτό να μας πουν αν ξερουν το στόρυ (διότιμεταξύ μας ε΄να από τα πραγματα που σιχαινομαι -είναι οι απορίες ! )

η αλήθεια είναι ότι, εκτος το -βι χαιζ του- και -ιχ μεχτε τσαλεν- δεν έχω ίδεα απο αυτή την υπέροχη και εύηχη γλώσσα, βεβαίως μπορώ να στριμώξω τον γλυκύτατο (από τώρα τον καλοπιάνω) σύζυγο που ομιλεί την γερμανικη να μου γράψει το μειλ, αν και ξέρω απο τώρα την απάντηση..."google translate δεν έχεις ...."
τέλος πάντων θα στείλω μειλ και θα δούμε ποιος και γιατι το έγραψε !

άντε πάω και γω να βάλω ένα κουιζάκι !

!sweety! said...

Κοίτα να δεις τι μαθαίνει κανείς!!!!!Θα με κάνεις τώρα να μπω στη διαδικασία να ψάξω τα πάντα τόσο για τη Φρανκφούρτη,όσο και για τη συγκεκριμένη γέφυρα.

Φιλιά πολλά από τη Θεσσαλονίκη!!!
Have a nice evening!

Σοφία said...

@ Natassa: Χαρά στο κουράγιο σου! Εγώ ομολογουμένως τις αντέχω τις απορίες. Πάντως θα έλεγα ότι αν γράψεις ημέιλ (δηλ. ο άντρας σου χεχε) καλύτερα να γράψεις στον Bonifer. Αυτός φαντάζομαι θα ξέρει γιατί το έφτιαξε ;-)

Δυστυχώς τα γερμανικά μου δεν φτάνουν για τη σύνταξη ημέιλ, οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

@!Sweety!: Δεν είναι και καμία φοβερή πόλη, μην φανταστείς. Αν έχεις υπομονή, κάποια πράγματα θα σας τα πω σε επόμενες αναρτήσεις, όχι όμως τα πάντα ;-)

koulpa said...

xaxa να το πάρει να το πάρει.. :):)
ναι ναι.. εγώ βρήσκω πολλά ερεθίσματα για αναζητήσεις και στα μπλογκζζ.. :):)
όλο και κάτι μαθαίνω.. γηράσκον.. :):)
καλημερούδιααα :):)