Sunday 14 October 2007

10 ταξιδιωτικοί μύθοι


Τι μας σταματάει να κάνουμε ταξίδια, ειδικά στο εξωτερικό; Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά είναι πραγματικοί λόγοι ή δικαιολογίες; Χρειάζονται όντως πολλά χρήματα, πολύς χρόνος, ευφράδεια στις ξένες γλώσσες, ευχέρεια στη χρήση του διαδικτύου, ταξιδιάρηδες φίλοι και γκουβερνάντα για τα παιδιά; Εγώ λέω πως όχι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το πάρεις απόφαση. Και εξηγώ το σκεπτικό μου:

Μύθος 1ος: Για να ταξιδέψεις, χρειάζεσαι λεφτά.

Φυσικά χρειάζεσαι λεφτά. Και στο χωριό σου να πας για σαββατοκύριακο, όλο κάτι παραπάνω θα ξοδέψεις. Αλλά για να πας ένα ταξίδι λίγο πιο μακρινό, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, δεν χρειάζεται να είσαι μεγιστάνας. Βασικά, εφόσον έχετε μισθό, μπορείτε να ταξιδέψετε - απλά αν το εισόδημά σας είναι μέτριο, ίσως δεν μπορείτε να ταξιδεύετε τόσο συχνά ή χωρίς να περιορίσετε κάποιο άλλο έξοδο. Να σας το πω κι αλλιώς: εφόσον καταφέρνουν να ταξιδεύουν φοιτητές χωρίς τη βοήθεια των γονιών τους, μπορούμε να ταξιδεύουμε όλοι μας.

Μύθος 2ος: Τα ταξίδια θέλουν άνεση.

Είναι ωραίο να έχεις άνεση (χρόνου και χρημάτων) όταν ταξιδεύεις. Δυστυχώς στην πράξη, έχουμε ή το ένα ή το άλλο, ή και κανένα. Δεν είναι ανάγκη να έχετε μια εβδομάδα στη διάθεσή σας για να πάτε ένα ταξίδι. Βολεύει κι ένα απλό σαββατοκύριακο. Ξέρω ανθρώπους που έχουν κάνει μονοήμερα ταξίδια Αθήνα-Λονδίνο ή Αθήνα-Ρώμη. Ναι, είναι κούραση, αλλά γλυκιά κούραση, και με 100 ευρώ το άτομο έχετε απέναντί σας το Κολοσσαίο, και όχι τον κυρ Μανώλη που έχει βγει με το σώβρακο στο μπαλκόνι. Και για τριήμερο να πάτε, μη νομίζετε ότι θέλετε πολύ περισσότερα για να περάσετε καλά.

Η Penny έχει δημοσιεύσει ένα πολύ κατατοπιστικό ποστ με οδηγίες για τον φτηνιάρη ταξιδιώτη. Διαβάστε το να ενημερωθείτε.

Μύθος 3ος: Τα ψώνια είναι απαραίτητα.

Κάποτε που στην Ελλάδα δεν είχαμε πολυκαταστήματα, τα ταξίδια ήταν σχεδόν συνώνυμα με τα ψώνια. Τώρα πλέον αυτό δεν ισχύει. Μπορείτε να πάτε στο Mall και είναι σα να βρίσκεστε σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη. Επιπλέον, οι περισσότερες φίρμες πουλάνε και μέσω ίντερνετ, οπότε μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας με την ησυχία σας από το σπίτι, και να σας τα φέρουν στην πόρτα σας. Ούτε είναι απαραίτητο να φέρετε πίσω μια βαλίτσα δώρα για γνωστούς και φίλους. Αν θέλετε να μοιραστείτε τη χαρά σας για το ταξίδι σας, τι πιο όμορφο από το να στείλετε καρτ-ποστάλ. Ή αν πρέπει οπωσδήποτε κάτι να φέρετε πίσω για τους πιο κοντινούς, γιατί όχι ένα μαγνητάκι για το ψυγείο, έναν σελιδοδείκτη για όσους είναι βιβλιοφάγοι ή ένα μικρό σουβενίρ - ένα κουκλάκι ή ένα σφηνακοπότηρο ή κάτι φαγώσιμο (μια τοπική σπεσιαλιτέ) από τα μαγαζιά του αεροδρομίου; Εννοείται ότι δεν δεσμευόμαστε να φέρουμε ρούχα, παπούτσια, δυσεύρετα βιβλία και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο περίεργο μπορεί να μας ζητήσουν.

Μύθος 4ος: Για να ταξιδέψεις, πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Η μόνη συνθήκη που πρέπει να υπάρχει, είναι να είσαστε στο αεροδρόμιο μία ώρα πριν την πτήση σας, και να έχετε μαζί σας εισιτήριο, διαβατήριο και χρήματα. Αν περιμένετε να εναρμονιστεί η Αφροδίτη με τον Ερμή, να συμπέσει νέα σελήνη, να έχετε παραπανίσια λεφτά, άνεση από τη δουλειά και όρεξη για περιηγήσεις, η κατάλληλη στιγμή μπορεί να μην έρθει ποτέ. Και αν έρθει, οι πιθανότητες είναι μέχρι τότε τα εισιτήρια να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και να σας χρειάζονται τα τριπλάσια χρήματα. Για να πάτε ένα ταξίδι σαββατοκύριακου, το μόνο που χρειάζεται από πλευράς προγραμματισμού είναι να ονοματίσετε ένα τυχαίο μελλοντικό σαββατοκύριακο (κατά προτίμηση αμέσως πριν ή μετά από τριήμερο, που είναι φτηνά τα εισιτήρια) και να κλείσετε πτήσεις και ξενοδοχείο. Απλά πράγματα.

Μύθος 5ος: Για να ταξιδέψεις, πρέπει να ξέρεις ξένες γλώσσες.

Σίγουρα βοηθάει να γνωρίζετε τη γλώσσα της χώρας που θα επισκευτείτε ή έστω αγγλικά. Αλλά και να μην ξέρετε ξένες γλώσσες, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Μπορείτε να πάτε με γκρουπ, ή με φίλο/η που μιλάει αγγλικά, ή να ταξιδέψετε σε χώρες που μιλιέται η δικιά μας γλώσσα (π.χ. Κύπρος). Στην τελική, ακόμα κι αν δεν μιλάτε γρι αγγλικά, έτσι και κάνετε 5-6 ιδιαίτερα μαθήματα, τα βασικά θα τα μάθετε. Δόξα τω Θεώ, στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεις καθηγητές Αγγλικών για ιδιαίτερα.

Μύθος 6ος: Για να ταξιδέψεις, πρέπει να έχεις έτερον ήμιση.

Όχι. Δεν χρειάζεται. Μπορείς να ταξιδέψεις και μόνος σου. Ξέρω ότι για τον μέσο Έλληνα αυτό είναι ανάθεμα (μόνος σου σε ταξίδι!!!) αλλά γίνεται, και το κάνουν πολλοί περισσότεροι απ' ό,τι νομίζετε. Ειδικά αν έχετε φίλους που μένουν στο εξωτερικό και μπορούν να σας φιλοξενήσουν, τι πιο εύκολο από το να πάτε μόνοι σας; Ούτε χρειάζεται να είναι κολλητοί σας. Και απλοί φίλοι να είναι, ένα σ/κ δεν θα τους χαλάσει να σας προσφέρουν ένα δωμάτιο για ύπνο και λίγη παρέα. Αλλά και να μην έχετε κανένα που να μπορεί να σας φιλοξενήσει, σίγουρα ένα φίλο ή γνωστό για να πάτε μαζί ένα ταξίδι θα μπορέσετε να βρείτε. Και πάλι, δεν είναι ανάγκη να είσαστε κολλητοί ούτε να ταιριάζετε σε όλα. Ένα ταξίδι θα κάνετε, δεν θα ορκιστείτε όρκους αιώνιας πίστης και αφοσίωσης.

Μύθος 7ος: Ο μόνος οικονομικός τρόπος είναι να κλείσεις εισιτήρια και ξενοδοχεία μέσω ίντερνετ.

Όχι απαραίτητα. Τόσοι ταξιδιωτικοί πράκτορες υπάρχουν, και δεν θα σας στοιχίσει ο κούκος αηδόνι. Ειδικά αν είσαστε πρωτάρηδες, ή πάτε σε χώρα που δεν μιλάτε τη γλώσσα, η πιο άνετη λύση είναι το γκρουπ. Το δεύτερο-τρίτο ταξίδι μπορείτε να το οργανώσετε μόνοι σας, με βοήθεια από πιο έμπειρους ταξιδιώτες ή κλείνοντας εισιτήρια και ξενοδοχεία μέσω ταξιδιωτικού γραφείου, ώστε να έχετε λιγότερα τρεξίματα και το κεφάλι σας ήσυχο.

Ο Kitsosmitsos έχει συλλέξει στο ιστολόγιό του πολλές ταξιδιωτικές ιστοσελίδες για περιπετειώδεις ή πιο έμπειρους ταξιδιώτες, και συνεχώς προσθέτει καινούριες. Ρίξτε μια ματιά.

Μύθος 8ος: Για να ταξιδέψεις στο εξωτερικό, πρέπει να μπεις σε αεροπλάνο.

Είναι πολλοί που δεν συμπαθούν ή φοβούνται τα αεροπλάνα. Περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, η απροθυμία να μπεις σε αεροπλάνο περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα να ταξιδέψεις, αλλά δεν την αποκλείει τελείως. Ευρώπη δεν είναι μόνο το Λονδίνο ή το Παρίσι. Με αυτοκίνητο ή τρένο μπορείτε να πάτε στις Βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία, και εφόσον έχετε χρόνο, οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Με καράβι μπορείτε να πάτε Τουρκία ή Ιταλία, ή να κάνετε κρουαζιέρα στις χώρες της Μεσογείου. Διάθεση να υπάρχει, και οι λύσεις είναι γύρω μας. Σαφώς αν δεν ταξιδέψετε με αεροπλάνο χρειάζεται να έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας, αλλά από την άλλη το ταξίδι με τρένο ή αυτοκίνητο σας επιτρέπει να δείτε πολύ περισσότερα καθ'οδόν και να επισκευτείτε μικρότερες πόλεις και λιγότερο γνωστά μέρη.

Μύθος 9ος: Η καλύτερη εποχή για ταξίδια είναι το καλοκαίρι.

Όχι απαραίτητα. Για τον ταξιδιώτη η πολλή ζέστη συνεπάγεται δυσφορία, ενώ σε μερικές περιοχές βρέχει περισσότερο το καλοκαίρι απ' ό,τι το χειμώνα. Πολλές φορές ο Οκτώβριος ή ο Μάρτιος είναι πιο ευχάριστοι (και πιο φτηνοί) μήνες για ταξίδια απ' ό,τι ο Ιούλιος ή ο Αύγουστος. Αν λοιπόν δεν μπορείτε να πάτε διακοπές το καλοκαίρι, μην νομίζετε ότι δεν μπορείτε να περάσετε καλά μια άλλη εποχή.

Μύθος 10ος: Όταν έχεις μικρά παιδιά, δεν μπορείς να κάνεις ταξίδια.

Μέγα λάθος. Και δεν το λέω μόνο για αυτούς που μπορούν να αφήσουν τα παιδιά με τους παπούδες τους και να πάνε μόνοι τους ένα ταξίδι, αλλά και γι' αυτούς που η μόνη λύση είναι να τα πάρουν μαζί τους. Παιδιά δεν έχω και δεν μπορώ να σας πω πώς γίνεται, αλλά ξέρω ότι γίνεται γιατί το βλέπω γύρω μου. Και βλέπω πολύ κόσμο να ταξιδεύει με παιδιά, από μωρά λίγων μηνών έως έφηβους. Για να το κάνουν όλοι αυτοί, πάει να πει ότι δεν είναι ακατόρθωτο. Και μάλιστα εκείνο που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι στο εξωτερικό βλέπεις γονείς-τουρίστες με το μωρό στο καροτσάκι ή στην αγκαλιά, και έχουν μαζί τους μια τσαντούλα τόση δα. Ενώ οι Έλληνες γονείς για να πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο, κουβαλάνε μαζί το μισό νοικοκυριό μήπως και χρειαστεί τίποτα το μωρό. Είναι πιο απαιτητικά τα δικά μας παιδιά; Δε νομίζω. Μάλλον εμείς είμαστε πιο σφιγμένοι.

Σχετικό ποστ για τα ταξίδια με μικρά παιδιά έχει αναρτήσει η Natassa, που έχει και προσωπική πείρα.

Ελπίζω να σας κάλυψα με τις σκόρπιες αυτές ταξιδιωτικές σκέψεις. Αν όχι, εδώ είμαστε ;-)

51 comments:

Crazy Tourists said...

Καλά τα λες και τα γράφεις...Για τους 9 από τους 10 μύθους συμφωνώ ανεπιφύλακτα! Για τον τελευταίο θα σου πω σε καμιά 10αριά χρόνια ;)

Καλή Βδομάδα!
CrazyTourist1

itelli said...

Ήσουν ποτέ Οδηγός/Ναυτοπρόσκοπος κ έτσι;

Σοφία said...

@ CrazyTourist1: Κι εγώ τον 10ο τον αναφέρω με πάσα επιφύλαξη. Φαντάζομαι ότι μια δοκιμή θα μας πείσει ;-)

@ Itelli: Πήγα ένα χρόνο στα Πουλάκια όταν ήμουν στην Πέμπτη δημοτικού. Λες να μου έχει μείνει κανένα κουσούρι;

Anonymous said...

Σοφία στο Λονδίνο που μένεις υπάρχουν 4 (τέσσερα) αεροδρόμια (1 εκ των οποίων είναι το πιο busy της Ευρώπης) από τα οποία έχεις να επιλέξεις πτήσεις για όλα τα βαλάντια για όλους τους προορισμούς του κόσμου.
Επίσης έχεις την επιλογή του Eurostar Παρίσι, Βρυξέλλες και κατά συνέπεια για την υπόλοιπη κεντρική Ευρώπη.
Και αν δεν σου αρέσει το τρενο, έχεις την επιλογή να περάσεις την Μαγχη με το φερρύ ή με το αυτοκινητό σου.
Λόγω της παραπάνω πληθώρας επιλογών οι τιμές είναι χαμηλότερες απο τις ελληνικές, γιατί στο εξωτερικό δουλεύει ο ανταγωνισμός σωστά.

Έγω που μένω στις Σέρρες έχω την επιλογή να πετάξω σε πολύ λιγότερους προορισμούς απο το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και με τιμές πολύ ακριβότερες, γιατί τους περισσότερους από αυτούς τους έχει μονοπώλιο η Ολυμπιακή (άντε να κλείσει αυτή η Ολυμπιακή γιατί την πληρώνουμε μέσω της φορολογίας και παρόλα ταύτα δεν είναι ικανή να μας προσφέρει ένα φθηνό εισιτήριο στον πιο δημοφίλη προορισμό της Ευρώπης - Λονδίνο).
Με αυτοκίνητο οι επιλογές μου είναι 2: Βουλγαρία και ΠΓΔΜ. Βέβαια αν πας με αυτοκίνητο εκεί κινδυνέυεις να γυρίσεις χωρίς αυτό.

Ευτυχώς έχει πολύ όμορφους προορισμούς κοντινούς για σύντομες αποδράσεις εντός συνόρων που όμως αναιρούνται από την αισχροκέρδια των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Σε αυτό φταίμε και εμείς που είμαστε κακοί καταναλωτές.
Θα μπορούσα να γράψω και άλλα επιχειρήματα αλλά ήδη έχω γράψει πολλά.

alienlover said...

συμφωνώ απολύτως!! το τελευταίο μου ταξίδι το έκανα χωρίς να έχω καν μαζί μου την πιστωτική μου (την έχασα λίγες μέρες πριν το ταξίδι) και τα χρήματα που είχα μαζί μου δεν ήταν πολλά. παρ'ολα αυτά, κάλυψα όλες μου τις ανάγκες, και αγόρασα τοπικά προϊόντα, και μια χαρά πέρασα. ταξίδεψα μόνη, άκουσα πολλή μουσική, έβγαλα πολλές φωτογραφίες και πέρασα καταπληκτικά.
Κι όλα αυτά χωρίς να ξοδέψω μια περιουσία.
Αν και μένω σε μια χώρα που προσφέρεται για πολλά κοντινά ταξίδια, ακόμα δεν έχω καταφέρει να κάνω πολλές εξορμήσεις, κυρίως λόγω απαιτητικού προγράμματος του παν/μιου ( κ α μ ί α σχέση με της Ελλάδας) και όχι για κάποιον άλλο λόγο.
Χαίρομαι που έκανες ένα τέτοιο διαφωτιστικό ποστ, γιατί πολλά απ'αυτά που κάλυψες τα ακούω πολύ συχνά γύρω μου.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι η Μπρατισλάβα και η Βιέννη είναι μόλις 2 ώρες από τη Βουδαπέστη και το κόστος με το τρένο είναι σίγουρα κατά πολύ λιγότερο απ'αυτά που ξοδέυει ένας σφιχτοχέρης για μια ολόκληρη εβδομάδα.
Μπράβο Σοφία!

KitsosMitsos said...

@maroulakos Αρκετά δεδομένα έχουν αλλάξει τελευταία και στην Ελλάδα. Για τη Θεσσαλονίκη που αναφέρεις, εκτός από Ολυμπιακή, πετάνε αρκετές άλλες εταιρίες. Για Γερμανία για παράδειγμα πετάνε η airberlin και η germanwings. Μάλιστα η τελευταία έχει περισσότερα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη παρά από Αθήνα. Φτάνοντας Γερμανία, μπορείς με transit πτήση σχεδόν τζάμπα να ταξιδέψεις παντού στην Ευρώπη. Το σχεδόν τζάμπα ισχύει βέβαια μόνο εάν κλείσεις εγκαίρως.
Επιπλέον, η aegean έχει αρκετές προσφορές για διάφορα μέρη της Ευρώπης - είτε μόνη της είτε με τη Lufthansa. Τέλος, σε παραπέμπω στο ιστολόγιό μου στην ανάρτηση με τις εταιρίες. Ψάξτο λίγο παραπάνω, ίσως εκπλαγείς με τις επιλογές.
Αρκεί να δοκιμάσεις. Ίσως βρεις κάτι ενδιαφέρον, ίσως και όχι.
Πάντως επιλογές υπάρχουν και είναι εκεί. Από διάθεση πάσχουμε.
Φιλικά :-)

KitsosMitsos said...

@σοφία Τρομερή ανάρτηση, πραγματικά. Όλα αυτά ισχύουν γιατί τα ακούμε καθημερινά. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο/ μύθο, πολύς κόσμος επικαλείται τα συγκεκριμένα για να δικαιολογήσει τη βαρεμάρα να ψάξει, την άρνηση να ταξιδέψει κτλ. Μετά αρχίζουν τα δεν υπάρχουν λεφτά, ενώ τα μπουζούκια πχ είναι και καθημερινές γεμάτα.
Θέληση χρειάζεται και όρεξη. Τίποτε άλλο.
Εύγε και πάλι.

Σοφία said...

@ Maroulakos: Σίγουρα οι Σέρρες δεν συγκρίνονται σε ταξιδιωτικές επιλογές με το Λονδίνο. Είναι όμως σε καλύτερη μοίρα από πολλές επαρχιακές πόλεις όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Αγγλίας και της Σκωτίας.

Αλλά εν πάσει περιπτώσει, το θέμα είναι αλλού. Κάποιοι τα έχουν πιο εύκολα τα ταξίδια, άλλοι πιο δύσκολα. Μην ξεχνάς όμως ότι κι εγώ δεν έμενα πάντα στο Λονδίνο, και όμως είχα καταφέρει από τότε που ήμουν φοιτήτρια στην Ελλάδα να ταξιδέψω στην Αγγλία, τη Σκωτία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Φιλανδία. Κι αυτά τότε που ουσιαστικά οι μόνες επιλογές ήταν η Ολυμπιακή, η British Airways, η Lufthansa, η Alitalia και οι εταιρίες τσάρτερ. Τα ταξίδια τότε (ειδικά με εισόδημα φοιτητή) δεν ήταν κάτι εύκολο, αλλά δεν ήταν και ακατόρθωτο.

@ Alienlover: Έτσι είναι. Θυμάμαι αρχές του 1990 μια φίλη μου που είχε ξεκινήσει από τη Κω και είχε γυρίσει με τρένο όλη την Ευρώπη μόνη της, αφού δεν την ακολουθούσε κανείς άλλος. Πήγε όμως, γιατί παρόλο που έπασχε από αφραγκιές, δεν έπασχε από διάθεση, όπως λέει και ο Kitsosmitsos :-)

Εφιάλτης said...

Εγώ προς το παρών απολαμβάνω τη ζωή και τα ταξίδια. Αν ισχύουν (που ισχύουν βάση με τα λεγόμενα των άλλων) θα έρθω να σε ενημερώσω.:-)

philos said...

Ζωγράφισες πάλι Σοφία!
Ο ύμνος του ταξιδιώτη!

Νομίζω το ποστ σου θα έπρεπε να είναι editorial στο Passport της Μάγιας Τσόκλη.

Anonymous said...

Δεν είπα ότι δεν υπάρχουν επιλογές από την Θεσσαλονίκη, αλλά για να πάω στους ίδιους προορισμούς, από Θεσσαλονίκη θα χρειαστώ σίγουρα περισσότερα χρήματα από ότι από το Λονδίνο.
Όταν σπούδαζα στην Αγγλία είχα ταξιδέψει με το Εurostar στο Παρίσι ένα τριήμερο και είχα ξοδέψει συνολικά 250 λίρες. Αυτά τα χρήματα (ίσως και λιγότερα) θα τα χρειαζόμουνα μόνο για τα αεροπορικά αν ταξίδευα από Θεσσαλονίκη.

alienlover H ΑEGEAN έχει τρομερές προσφορές για τους προορισμούς του εξωτερικου (59 Ευρώ μαζί με τους φόρους απλή μετάβαση, αν κλείσεις εγκαίρως). Στα ψιλά γράμματα όμως λέει ότι η προσφορά ισχύει μόνο από και προς Αθήνα.
Θα συμφωνήσω όμως ότι έχει κάπως βελτιωθεί η κατάσταση απο Θεσσαλονίκη.

Επίσης όταν ένας νέος δουλεύει με 600 ευρώ στην Έλλαδα ενώ στην Αγγλία ο ίδιος νέος θα πληρωνόταν για την ίδια δουλειά με 1000 λίρες (1500 ευρώ περίπου)είναι ακόμη πιο δύσκολο να ταξιδέψει κάνείς έστω και για σ/κ στην Ελλάδα.

Όταν δούλευα στην Αγγλία είχα την δυνατότητα να κάνω εκδρομές χωρίς να ζορίζομαι στην συνέχεια του μήνα.

Για να πετάξω απ΄ευθείας από Θεσσαλονίκη για Λονδίνο η Ολυμπιακή μου έδινε τιμή 450 Ευρώ ενώ η Alitalia 300 Eυρώ μέσω Μιλάνου.
Έτσι προτιμούσα την ταλαιπωρία του transit από την άνεση της Ολυμπιακής γιατί η διαφορά ήταν πολύ σημαντική.

moukelis said...

Ωραίο ποστ Σοφία!Κι εμείς ως φοιτητές προτιμούσαμε κοντινά μέρη,π.χ.Κωνσταντινούπολη οδικώς από Θεσσαλονίκη,αλλά ακόμη κι ο φίλος μου που ακόμα δεν εργάζεται κανονικά,μπορεί και μαζεύει χρήματα για ταξίδια,ακόμη και στο εξωτερικό.Πήγαμε Σαντορίνη που το είχαμε απωθημένο φέτος το καλοκαίρι,το Πάσχα Παρίσι,αλλά τώρα που θέλουμε πάλι ταξιδάκι θα προτιμήσουμε γύρο Ιταλίας, που είναι πιο οικονομικός.Επιλογές υπάρχουν για όλους.Όσο για τα παιδιά και τις δυσκολίες που προκύπτουν όταν ταξιδεύεις με αυτά,ούτε εγώ έχω,αλλά οι δικοί μου με πήραν πρώτη φορά σε οδικό ταξίδι δυο ωρών και διαμονή μιας εβδομάδας σε σκηνή,ασαράντιστο παρακαλώ.Δε λέω ότι είναι και το πιο εύκολο πράγμα,απλά δεν είναι και ανέφικτο.

Σοφία said...

@ Εφιάλτης: Θα περιμένω ;-)

@ Philos: Ευχαριστώ!

@ Maroulakos: Καλά, μη νομίζεις ότι και όλοι όσοι μένουν στο Λονδίνο ταξιδεύουν συχνά-πυκνά, ούτε ότι 1000 λίρες είναι τόσο πολλά λεφτά, τη στιγμή που για το ενοίκιο μόνο θες στο νερό 600 λίρες (850 ευρώ) το μήνα.

Όσο για τις αφραγκιές, θυμάμαι κάτι απίθανες φάσεις στην Φινλανδία το 1996 που δεν είχαμε λεφτά ούτε να πάρουμε μια σοκολάτα. Πηγαίναμε στο σούπερ μάρκετ, πιάναμε την σοκολάτα στο χέρι, υπολογίζαμε τα φινλανδικά μάρκα σε δραχμές, και την ξαναβάζαμε πάλι στο ράφι. Και φυσικά ούτε καρτ ποστάλ δεν στείλαμε, γιατί τότε μια καρτ ποστάλ ήθελε 500 δραχμές και δεν είχαμε τέτοια αγοραστική δύναμη. Για να μην πω για το ολονύχτιο ταξίδι με λεωφορείο που το κανονίσαμε έτσι για να μην πληρώσουμε κατάλυμα το τελευταίο βράδυ.

@ Moukelis: Μια χαρά σας βρίσκω. Κι εμένα οι γονείς μου τα έκαναν κάτι τέτοια. Μάλλον από εκεί κόλλησα το μικρόβιο ;-)

Anonymous said...

Εάν θέλεις πραγματικά να ταξιδέψεις θα το κάνεις, ακόμα και εάν χρειαστεί να κοιμηθείς κατάχαμα στο αεροδρόμιο για να πάρεις την επόμενη πτήση και δεν έχεις λεφτά για να πληρώσεις ξενοδοχείο. Αλλά θα έχεις ταξιδέψει και δεν θα έχεις καθίσει να βλέπεις το σώβρακο του μπάρμπα... (πως τον είπαμε;)! Myth buster η Σοφία μας!

Σοφία said...

Για τον κυρ-Μανώλη λες;

ADERGHIL said...

egw tha elega pws i xeiroteri epoxi na taxidepseis einai to kalokairi. i kaliteri epoxi einai twra. kai arxes martiou i think.

Anonymous said...

Σοφάκι, σου απαντώ εδώ γιατί στο δικό μου, δεν μπορώ να ανεβάσω σχόλιο από τον Η/Υ του σπιτιού (...!). Το Λονδίνο είναι σαν τον Πειραιά! ΓΙα αυτό και εμένα μου αρέσει. Παράλληλα, είναι και η Ιστορία ζώσα! Εάν σου αρέσει το ποδόσφαιρο και οι Beatles θα ξετρελαθείς. Αξίζει δε τον κόπο να το συνδυάσεις με Μάντσεστερ. Ακόμα και με άλλες εκδρομές, Μπλάκπουλ κτλ.

(Ως καλός... Δράκουλας, προσθέτω τώρα και άλλες φωτό στο ποστ...)

Anonymous said...

Καλέ ποιο Λονδίνο, για το Λίβερπουλ έγραφα τόση ώρα (Αϊντεεεεε!)

Natassa said...

Καλημέρα! δεν προλαβαίνω να διαβάσω ολόκληρη την ανάρτηση, διάβασα μόνο τους επιμέρους τίτλους και συμφωνώ 100% μαζί σου, είμαι δε σίγουρη ότι θα πάω το ποσοστό στα χίλια μόλις διαβάσω όλο το ποστ.
Καλή εβδομάδα!
Υ.Γ. επιτέλους και εδώ μαύρισε ο καιρός!!!

ΦANTAΣΙόΠΛΗΚΤΟΣ... said...

ΤΗΝ {ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ} ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ....ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΟΦΙΑ ΜΟΥ...

Σοφία said...

@ BathTub is/land: Κρατάω μια επιφύλαξη γιατί για κάποια ταξίδια είναι καλύτερο το καλοκαίρι, αλλά στην κεντρική ιδέα συμφωνούμε.

@ Penny: Στην αρχή παραξενεύτηκα. Λέω, το Λονδίνο είναι σαν τον Πειραιά?!! Αλλά μετά κατάλαβα ;-)

@ Natassa: Μόλις ευκαιρήσεις, περιμένω τα σχόλιά σου. Άντε, να μαυρίσει λίγο εκεί ο καιρός, μήπως ασπρίσει εδώ!

@ Φαντασιόπληκτος: Καλημέρα! Πού χάθηκες εσύ;

Anonymous said...

Σοφία έχεις δίκιο στο Λονδίνο είναι πολύ ακριβή η ζωή.
Εγλω πάντως ζούσα άνετα με 1000 λίρες στο Southampton

Σοφία said...

Πριν πόσα χρόνια ήσουν Southampton; Όχι ότι έχει μεγάλη σημασία βέβαια, γιατί και πάλι με το Λονδίνο δεν υπάρχει καμία σχέση. Ξέρω άτομα που βγάζουν 1300 λίρες το μήνα, μένουν με συγκάτοικους και πάλι τα βγάζουν πέρα τσίμα-τσίμα. Και εννοώ να φέρνουν στη δουλειά κάθε μέρα φαγητό από το σπίτι και να μην βγαίνουν ούτε για καφέ...

Anonymous said...

Πριν 3 χρόνια.

Σοφία said...

Δηλαδή πρόσθεσε 3.5% πάνω κάθε χρόνο, συν κάτι παραπάνω για τις συγκοινωνίες (6-12% θα πάνε φέτος) και βγάλε συμπέρασμα.

Sourotiri said...

Δεν εχεις και αδικο ;) Την καλημερα μου!

Σπύρος Σεραφείμ said...

τρελός οδηγός, Σοφάκι!

για τον 10ο μύθο, τι να σου πω, δεν ξέρω!

Anonymous said...

έφτιαξες ένα πάρα πολύ καλό ποστ, Σοφία!
είναι έτσι ακριβώς όπως τα λες και μου πήρε πολύ πολύ καιρό να το καταλάβω!
ένα κίνητρο είναι το μόνο που χρειάζεται τελικά..
καλημέρα

ΦANTAΣΙόΠΛΗΚΤΟΣ... said...

ΑΠΟΥΣΙΑ ΛΟΓΩ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ..ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ....

Anonymous said...

σοφακι με αυτο το ποστ με βοηθησες πολυ, ρε και πηρα τα πανω πριν απο το ταξιδι μου. ετσι μπραβο, πολυ το χαρηκα!

alienlover said...

μην ξεχνάτε, Blog Action Day για το περιβάλλον η σημερινή!

Anonymous said...

Πες τα χρυσόστομη!!!! Θα βάλω να τα διαβάσει και η μαμά!!! Που μετά από τόσα ταξίδια που έχω παέι συνεχίζει το βιολί της!!! καλησπέραααααα (κρύα κρύα!!)

snikolas said...

Θα το τυπώσω το post σου και θα το μοιράσω σε μερικούς φίλους μου που τους έχω κάνει χρυσούς να κάνουμε κανένα ταξίδι και μου προβάλλουν όλο κάτι χαζές δικαιολογίες.

Μ said...

Από τα πιο ωραία σου ποστ, Σοφάκι!!! Και όπως βλέπεις και η πλειοψηφία συμφωνεί σ'αυτό.

Συμφωνώ απόλυτα σε όλα εκτός από το τελευταίο για το οποίο έχω κάποιες επιφυλάξεις... Παίζει μεγάλο ρόλο τι ηλικία έχει το παιδάκι που ταξιδεύει, η ρουτίνα που έχει διαμορφώσει στο φαγητό (θηλάζει, τρώει μόνο γάλα, είναι στην αποστείρωση;;;) καθώς επίσης και οι ανέσεις που προσφέρουν τα ξενοδοχεία στα οποία πηγαίνεις. Έχω την εντύπωση ότι στο θέμα "παιδιά" τα ελληνικά ξενοδοχεία είναι ακόμη ανοργάνωτα και προσφέρουν στοιχειώδη παροχές. (Το διαπίστωσα και η ίδια φέτος...) Έτσι οι Έλληνες γονείς όταν ξεκινούν για το εξωτερικό με το βλαστάρι τους παίρνουν μαζί τους όλη τους την "προίκα"!

Φέτος κάναμε διακοπές για πρώτη φορά με την μπέμπα και δεν το μετανοιώσαμε στο ελάχιστο!!! 3 βδομάδες "διακοπεύαμε"! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους όσους έχουν ενδοιασμούς για το αν πρέπει να πάρουν παιδάκια-μωράκια μαζί τους.
Βέβαια εξωτερικό δεν πήγαμε ακόμη αλλά πού θα μας πάει...

Anonymous said...

Ωραίο ποστ Σοφία, αλλά μας βάζεις πειρασμούς λέμε :P

Nobody said...

Sorry δεν προλαβαίνω να διαβάσω το ποστ σου γιατί τρέχω για μίτινγκ. Πέρασα να πω μία καλημέρα (πριν πάει 12 και έρθει το goodafternoon)

Crazy Tourists said...

Σοφία μου συμφωνώ με όλα! Για το 10 δεν έχω άποψη αλλά για να το λέει η νατάσσα, κάτι θα ξέρει!
Τρελοτουρίστα μου, σε 10 χρόνια; Ιιιιιιιιιιιιι!! :P

CrazyTourist2

Anonymous said...

Τιμή μου που με περιλαμβάνεις στους μύθους σου... Πάντως και στην Ρώμη ενδέχεται να πετύχεις τον Μπαρμπα Γκιουζέπε στην ταράτσα με την σκελέα ή ακόμα καλύτερα με το στρίνγκ :-)))

Nobody said...

Τώρα το διάβασα. Καλέ...είσαι σίγουρη ότι στην Κύπρο μιλάνε ελληνικά? Εγώ είμαι εδώ 8 μήνες και ακόμα να καταλάβω τη γλώσσα τους.

Πολύ ωραίο ποστ. Διαβάζοντάς το σκεφτόμουν τους γονείς μου που τόσο πολύ θα ήθελα να τους δω ενθουσιασμένους γυρνώντας από τα μουσεία της Ιταλίας και της Γαλλίας. Όλες αυτούς τους μύθους που κατέρριψες τους έχουν ψωμοτύρι σαν δικαιολογίες για να μην βγουν από Ελλάδα. Κρίμα

George said...

Για άλλη μια φορά υποκλίνομαι στην πέννα σου. Να είσαι πάντα καλά να μας χαρίζεις τόσο όμορφες και χρήσιμες ξεναγήσεις.

Anonymous said...

Και η πλακα ειναι οτι σκεφτομαι εδω και καιρο να κανω ενα ταξιδι στη Γαλλια και εχω καρα-αγχωθει! Αν θα εχω λεφτα, τι θα κανω με τις δουλειες και τετοια χαζα...

Αη στο διατανο, θα παω κι οτι θελει ας γινει...!

Anonymous said...

Ευχαριστω ειπα; Δεν ειπα...

Ευχαριστω!

Natassa said...

Μπράβο Σοφία ! πολύ super ποστ ! και συμφωνώ μαζί σου και διαφωνώ με πολλά σχόλια που θέλω όμως από ότι φαίνεται ενα μεροκάματο για να τα διαβάσω όλα! αμα θες να πας ταξίδι και τον χρόνο θα βρεις και το χρήμα, δηλ λεφτά για μπουζουκια armani gucci χασαποταβέρνες στοίχημα και λοιπες ασχολίες βρίσκουν όλοι, λεφτά για ταξίδια δεν βρίσκουν ... αυτό είναι ένα ζήτημα του "επιθυμώ ή όχι" άναλογα με τον προυπολογισμό του καθενός είναι τα "αστέρια" του ταξιδιού. Εγώ με εξαίρεση ένα ταξίδι στο Λονδίνο που η παρέα ήταν κακή σε όλα τα ταξίδια έχω περάσει υπέροχα και με δυνατό προυπολογισμό και με τελείως αδύναμο;)

Ασκαρδαμυκτί said...

Xωρίς Σοφάκι δεν πάω ταξιδάκι!

Σοφία said...

Καλησπέρα και σας ευχαριστώ για τα σχόλια! Συγγνώμη που δεν προλαβαίνω να απαντήσω σε όλους, αλλά τις τελευταίες μέρες έχει πέσει πολύ τρέξιμο.

@ Φαντασιόπληκτος: Εύχομαι περαστικά!

@ Μαρία Κ.-Π.: Το μόνο που μπορώ να πω για το θέμα παιδιά & ταξίδια, είναι ότι οι γείτονές μας πήραν το γιο τους, που καλά-καλά δεν έχει κλείσει 3 μήνες, και πήγαν διακοπές στην Αυστραλία (26 ώρες πτήση)!

@ Μανώλης: Ε μα κι εσύ βάλε ένα παντελόνι όταν βγαίνεις στο μπαλκόνι.

@ Nobody: Όσο μιλάνε και οι σκωτσέζοι Αγγλικά φαντάζομαι ;-)

Όσο για τους γονείς που δεν ξεκουνάνε από την Ελλάδα, άστα να πάνε. Και οι δικοί μου το ίδιο είναι.

@ Θεραπευτής: Για τις δουλειές δεν ξέρω, αλλά από λεφτά βασικά χρειάζεσαι τα εισιτήριά σου, το κατάλυμμά σου και καμιά 30αριά ευρώ την ημέρα για τα έξοδά σου. Αν έχεις και παραπάνω ακόμα καλύτερα, αλλά νομίζω πως και με 30 ευρώ βγαίνεις.

@ Άσκαρ: Η προτίμησή σου με τιμά, αλλά πρέπει να πω ότι δεν βλέπω να βγαίνεις από τα ελληνικά σύνορα στο εγγύς μέλλον :-p

Μ said...

Χαρά στο κουράγιο τους!!!
Η μπέμπα μπήκε σε αεροπλάνο 50 ημερών...
Δεν έχουν ανάγκη τα παιδιά! Απλά μια επιπλέον έγνοια και προετοιμασία είναι για τον γονιό.

Σοφία said...

Το ίδιο είπα κι εγώ Μαρία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο μπαμπάς του θα γυρίσει Αγγλία πρώτα, οπότε στην επιστροφή θα είναι μόνη της η μαμά με το μωρό!

Anonymous said...

Τι άλλες μπούρδες θα διαβάσουμε;

Ξέρεις ότι θέλεις δύο μηνιάτικα "βασικών μισθών" στην Ελλάδα για ένα Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο; Εκτος αν εννοείς ταξίδι στο χωριό του παππού με το ΚΤΕΛ.

Και βέβαια πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες! Κατ'αρχήν πρέπει να πάρεις άδεια από τη δουλιά και τα παιδιά να μην έχουν σχολείο.

Εχεις σπρώξει καροτσάκι με μωρό στο Αμστερνταμ για να επισκεφτείς το μουσείο του Βαν Γκογκ;

Σοφία said...

Άκου να δεις πώς έχουν τα πράγματα, "φίλε" Θανάση:

Εγώ μπορώ πολύ εύκολα να σου στήσω ένα σ/κ στο Λονδίνο για 2 άτομα με λιγότερα από 700 ευρώ για όλο το πακέτο (συγκεκριμένα 636 € για εισιτήρια, διαμονή, μετακινήσεις, φαγητό, καφέδες, αξιοθέατα + 64 € για σουβενίρ). Το ότι εσύ δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο, δεν σημαίνει ότι εγώ λέω μπούρδες, αλλά ότι εσύ κάπου πας λάθος και δεν το έχεις καταλάβει. Εκτός βέβαια αν ο βασικός μισθός στην Ελλάδα είναι 350 ευρώ και δεν το ξέρω.

Όσο για το καροτσάκι, έχω να πω ότι δεν είναι ανάγκη το παιδάκι σας να δει Βαν Γκογκ από τώρα. Ας πάει όταν περπατήσει με το καλό :-p

nakupenda said...

Σωστή η Σοφία!!
Ειδικά για το μύθο με το έτερον ήμισυ έχω να πω ότι ίσως ισχύει και το αντίθετο ακριβώς! Τουλάχιστον εγώ μόνη μου έχω κάνει φέτος 4-5 ταξιδάκια ενώ τόσα χρόνια δεσμευμένη δε πήγα όύτε μέχρι τη Βάρκιζα :Ρ

Σοφία said...

Nakupenda, εγώ τον αφήνω στο σπίτι και πάω μόνη μου. Αν περίμενα να πάμε μαζί, ούτε τα μισά ταξίδια δεν θα έκανα!