Wednesday 31 October 2007

Βόλτα στη Νιμ


Από την Αβιβιόν είχαμε δύο επιλογές για τη συνέχεια του ταξιδιού. Ή να προχωρήσουμε ανατολικά στην Προβηγκία και την Κυανή Ακτή (Μασσαλία, Σεν Τροπέ, Κάννες, Νίκαια) ή να κατευθυνθούμε δυτικά στη σχετικά άγνωστη και σαφώς λιγότερο θελκτική περιοχή του Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν. Επιλέξαμε τη δεύτερη, γιατί ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν λίγος (μόνο μια μέρα), τα δρομολόγια των τρένων ήταν πολύ πιο βολικά και οι διαδρομές μικρότερες, πράγμα που σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε επιτέλους ένα μπάνιο στη Μεσόγειο (το πρώτο του καλοκαιριού!), αντί να αγναντεύουμε τη θάλασσα από το παράθυρο του τρένου.

Έτσι, τέταρτη μέρα της πενθήμερης περιπλάνησης στη Γαλλία, το πλάνο περιλαβάνει βόλτα στη Νιμ και στη συνέχεια χαλάρωση στο παραλιακό Αγκντ. Ξυπνήσαμε νωρίς, πακετάραμε μαγιώ, πετσέτες και τα σχετικά, πήραμε πρωινό σε πακέτο από το ξενοδοχείο και στις 9 η ώρα είμασταν στο τρένο με κατεύθυνση τη Νιμ. Η Νιμ είναι μια μικρή και σχετικά άγνωστη πόλη της νότιας Γαλλίας, που είναι γεμάτη εντυπωσιακά Ρωμαϊκά μνημεία. Μάλιστα για το λόγο αυτό αναφέρεται και ως "Ρώμη της Γαλλίας". Χαρακτηριστικά αναφέρω το Maison Carrée με τις Κορινθιακού στυλ κολώνες, που λέγεται ότι είναι ο πιο καλοδιατηρημένος ναός Ρωμαϊκής κατασκευής σε όλο τον κόσμο. Δεν ξέρω αν αυτός ο ισχυρισμός αληθεύει, πάντως σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται για κτίσμα που στέκεται εδώ και 21 αιώνες!


Ένα άλλο πολύ εντυπωσιακό μνημείο Ρωμαϊκής κατασκευής είναι το Αμφιθέατρο (Les Arènes). Δεν έχω πάει στη Ρώμη, αλλά κάπως έτσι φαντάζομαι το Κολοσσαίο. Διάβασα κάπου ότι αυτή τη στιγμή σώζονται 75 Ρωμαϊκά αμφιθέατρα, και οι Αρένες της Νιμ είναι το 20ο μεγαλύτερο σε μέγεθος, με εξήντα καμάρες και χωρητικότητα 21.000 θεατών. Φυσικά το Κολοσσαίο είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά για μια μικρή πόλη χαμένη στη νότια Γαλλία, οι Αρένες είναι πραγματικά εντυπωσιακές, ακόμα και στις καρτ-ποστάλ.


Η Νιμ φημίζεται για τα φεστιβάλ της (Férias) και κυρίως για το φεστιβάλ της Πεντηκοστής, που διαρκεί 5 μέρες και προσελκύει 2 εκατομμύρια επισκέπτες. Όντας πολύ κοντά στην Ισπανία, η περιοχή έχει πολλά "ισπανικά" στοιχεία, και ένα από αυτά είναι οι ταυρομαχίες, που αποτελούν το βασικό συστατικό του φεστιβάλ της Πεντηκοστής.


Η παλιά πόλη της Νιμ είναι πολύ όμορφη, με πλακόστωτα δρομάκια, μικρές πλατείες με συντριβάνια, εντυπωσιακά κτήρια με σκαλιστά μπαλκόνια και χαρακτηριστικό διάκοσμο στα παράθυρα, και πολλά μικρά μαγαζιά όχι μόνο με σουβενίρ αλλά και ό,τι άλλο βρίσκει κανείς στην κεντρική αγορά οποιασδήποτε πόλης - βιβλία, παιχνίδια, ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, έπιπλα. Τα περισσότερα μάλιστα ήταν πολύ γουστόζικα.


Ανάμεσα στις πλάκες, πάνω στα κτήρια, στις γωνίες των δρόμων και στα συντριβάνια συναντάς συνέχεια το σύμβολο της πόλης, έναν κροκόδειλο δεμένο σε ένα φοινικόδεντρο. Η Νιμ ιδρύθηκε από βετεράνους Ρωμαίους στρατιώτες που πολέμησαν στην Αίγυπτο την εποχή του Αυτοκράτορα Αύγουστου. Μετά τη νίκη επί της Κλεοπάτρας στο Άκτιο, ο Αύγουστος αντάμειψε στους στρατιώτες του δίνοντάς τους κτήματα στην πεδιάδα της Νιμ, εξού το σύμβολο της πόλης. Η μοντέρνα εκδοχή του συμβόλου είναι έργο του Γάλλου σχεδιαστή Philippe Starck, που είναι γνωστός για τα πρωτοποριακά του σχέδια, όπως π.χ. για τον στύφτη που έχει σχεδιάσει για την εταιρεία Alessi.


Γενικά η Νιμ μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, παρόλο που ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και είχαμε στη διάθεσή μας μόνο μερικές ώρες για να την γυρίσουμε. Σίγουρα αν μας ξαναφέρει προς τα εκεί ο δρόμος, θα την ξαναεπισκευτούμε και ίσως την επόμενη φορά δούμε και την φημισμένη Pont du Gard, μια Ρωμαϊκή γέφυρα ύψους 49 μέτρων, που είναι χτισμένη σε 3 επίπεδα.

Σε ποια χώρα είμαστε είπαμε; Γαλλία, Ιταλία... μπερδεύτηκα!

Συνεχίζεται...

26 comments:

Anonymous said...

Καθότι ακόμα είμαι στη δουλειά και δεν προλαβαίνω να διαβάσω το post (μου άρεσε όμως ο επίλογος!!!), θέλω να σε ευχαριστήσω για το σχόλιο, την επίσκεψη και την επισήμανση! Και δεν υπάρχει λόγος να το σβήσω, τα λάθη είναι για να μαθαίνουμε... Ένα e-mail επικοινωνίας, πάντως, είναι το pennybrotzaki@gmail.com.

DaNaH said...

WOW! Πραγματικά μαγευτικές οι φωτογραφίες σου! Την επόμενη φορά που θα κανονίσουμε ταξίδι για την Γαλλία θα προσπαθήσω να βάλω και αυτήν την πόλη στο πρόγραμμα. Από την περιγραφή σου φαίνεται άκρως ενδιαφέρουσα! :)

Natassa said...

και εγώ μόνο φώτος είδα και περί τίνος πρόκειται... στο ίδιο ταξίδι με την Αβινιόν είχα πάει και γω στη Νιμ όμως εγώ έμεινα για 2 μέρες εκεί ... περισσότερα μετά! καλημέρα και καλό μήνα !

Alitovios said...

Ερημιά έχει στους δρόμους

moukelis said...

Δεν έχω πάει...Αλλά φαίνεται πολύ ωραία,σίγουρα θα είναι προορισμός μας σε επόμενο ταξίδι.Προς το παρόν,σήμερα θα πάω να κλείσω ένα ταξιδάκι για τις πραγματικές αρένες και το Κολοσσαίο!

Σοφία said...

@ Penny: Eυχαριστώ για το ημέιλ! Περιμένω εντυπώσεις από το υπόλοιπο ποστ όταν το διαβάσεις.

Καλά, τι στην ευχή έκανες στη δουλειά στις δυόμιση το πρωί?!!!

@ Δανάη: Eυχαριστώ, Δανάη! Όντως, νομίζω ότι η περιοχή αξίζει μια επίσκεψη, τουλάχιστον για τα μνημεία της.

@ Natassa: Για πες, για πες!

@ Alitovios: Ήταν Αύγουστος, Δευτέρα πρωί γύρω στις 10, και τα μαγαζιά δεν είχαν ανοίξει ακόμα.

@ Moukelis: Ρώμη, ε? Τέλεια!!

Anonymous said...

Σοφία θα σώσω τις φωτογραφίες στον υπολογιστή μου γιατί μου αρέσουν πολύ.

Roadartist said...

Kαλημέρα!! Είμαι καινούργια στη παρέα! Ταξίδεψες μία ψυχή σήμερα.. :)

Maria Mikro Analogo said...

Είδες τελικά; Τα καλύτερα τα βλέπεις εκεί που δεν το περιμένεις. :-) Οι φωτό φοβερές! :-D Περιμένω τη συνέχεια. Καλό μήνα!

Anonymous said...

καλημερα για μενα καλησπερα για σενα....ωραιο μερος και οσες φορες εχω παει γαλλια δεν την εχω επισκεφτει αυτην την πολη...εχω τον αδερφο της μανας μου εκει και παω συχνα..μια καλη ιδεα ωστε στο επομενο ταξιδι να παω εκει..

Zealot Ape said...

Σε μισώ!
...όχι μωρέ εντάξει, σε ζηλεύω.

koulpa said...

Αχ κι εγώ βαριέμαι να πάω 50km μακρυά!!:):)
Καλό μήνα:):)

Λακων said...

Κόλλησα με τις φωτογραφίες.Πάντως είμαι το ίδιο "τεμπέλης" σε θέματα ταξιδιών με τον Koulpa.
Νομίζω πως με το ρυθμό που έχεις και όλα αυτά τα ταξίδια είσαι η γυναίκα εφιάλτης για αραχτούς άντρες:))

the_sailor said...

Η "Ρωμαϊκή" Γαλλία είναι μια καλή... προθέρμανση, ώστε το επόμενο ταξίδι να είναι στην Ιταλία...

Να κάνεις εξάσκηση και στα Ιταλικά σου, όπως μας αποκάλυψες πρόσφατα πως μιλάς...

Σοφία said...

@ Maroulakos: Με τιμάς και με κολακεύεις :-)

@ Roadartist: Καλώς όρισες στις Κόκκινες Νύχτες!

@ Μαρία: Αυτά τα απρόσμενα είναι τα καλύτερα.

@ Argentina:_Hellas: Στο προτείνω ανεπιφύλακτα. Και όχι μόνο τη Nîmes, αλλά και την Anignon.

@ Zealot~Ape: Πάλι καλά να λέω δηλαδή ;-)

@ Koulpa: Κοίτα, κι εγώ όταν δεν ταξιδεύω βαριέμαι, αλλά έτσι και το πάρω απόφαση... δεν με σταματά τίποτα!

@ Λάκων: Αντιθέτως, είμαι το τέλειο ταίρι για αραχτούς άντρες, καθότι δεν έχω ανάγκη συνοδείας.

@ The_Sailor: Προς το παρόν η Ιταλία δεν είναι στο πρόγραμμα, αν και ποτέ δεν ξέρεις ;-)

katerina said...

Έχω να μπω στο internet κάτι εβδομάδες, αλλά μερικά πράγματα παραμένουν σταθερά!
Γράφεις για ταξίδια...!!! Πότε θα βγάλεις βιβλίο; Εγώ πάντως θα το αγοράσω....
Καλό Μήνα και φιλιά!!

Σοφία said...

Κι όμως, είχα καιρό να γράψω για ταξίδια. Όσο για το βιβλίο, όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα σου αφιερώσω το πρώτο αντίτυπο!

Τι κάνεις εσύ; Πώς πήγε η μετακόμιση;

Anonymous said...

πόσο θα ΄θελα να είχα τέτοια θέα απ΄το μπαλκό -νιμ!

Σοφία said...

Χαχαχαχα *πολύ* καλό ;-)

Anonymous said...

Εάν θυμάμαι καλά, η περιοχή Λαγκεντόκ-Ρουσιγιόν είναι η κανιούργια αγαπημένη όσων ασχολούνται με το κρασί, η παραγωγή του οποίου αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία 15 χρόνια εξαιτίας Αυστραλών σπουδαστών...

Τα λέω καλά Νατάσσα, ή τα έχω μπερδέψει και έγινα ρεζίλι;...

Η ανάγνωση αυτού του post ήταν ένα πολύ ευχάριστο διάλειμμα στη δουλειά. Χθες, που λες, στις 2.30πμ, έγραφα ότι τραυματίστηκε ο Ταπούτος της ΑΕΚ... Pathetic, δεν είναι; Το να δουλεύω τέτοια ώρα εννοώ, όχι για τον παίκτη (για αυτόν είναι γκαντεμιά!)

Πολύ καλή επιλογή για ταξίδι. Μια πόλη που συνδυάζει τρεις χώρες, ποιος να το ήξερε...

Αυτά τα κτίρια με τα μπαλκόνια δεν θυμίζουν τα δικά μας νεοκλασικά; Κάπως έτσι δεν θα ήταν και η Αθήνα μας, εάν είχαμε άλλα μυαλά;

Anonymous said...

Καλέ, ξέχασα! Χαίρομαι που σου άρεσε η cuppa! Είδες το περτικαλί μου; Τι σχέση έχει με τη... χέστρα;;;; Χε Χε!

Λακων said...

Ομολογώ πως με "τάπωσες" και το εννοώ;)
Αλλά και οι έξυπνες γυναίκες πάλι εφιάλτης είναι :P

Σοφία said...

@ Penny: Νομίζω ότι έχεις δίκιο για τα κρασιά της περιοχής. Δεν είμαι πολύ του κρασιού και δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία όσο είμασταν εκεί, αλλά τώρα που το αναφέρεις, σαν κάτι να θυμάμαι σχετικά.

Και ναι, όντως θυμίζουν τα δικά μας νεοκλασσικά, αν και νομίζω ότι πολλά από αυτά είναι ακόμα παλιότερα.

Την κούπα και την χέστρα λέω να μην τις σχολιάσουμε χεχε

@ Λάκων: Δεν λέω τίποτα άλλο ;-)

George said...

Στη Νιμ δεν έχω πάει - έφτασα μέχρι τη Μασσαλία - αλλά αυτόν τον στίφτη της alesi, τον έχω και είναι πολύ στυλάτος...αν και λίγο δύσχρηστος

Natassa said...

...λοιπόν εγώ είχα μείνει στην Νιμ για 3 μέρες, ήμουν εκεί για δουλειά, χειμώνας και δυστυχώς καθημερινές, το βράδυ έβγαινα με τον φίλο μου τον Φραντσίσκο από τα Basilicata (άραγε τι να έχει απογίνει, πάνε χρόνια...) ευτυχώς που ήταν και ο Φραντσίσκο και είχα παρέα ... αλλιώς θα ήταν απλά η πόλη ΦΑΝΤΑΣΜΑ διότι ούτε φαντάσματα δεν κυκλοφορούσαν ... δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα στην ζωή μου, ... αυτό το ψιλο-ομιχλάκι, κρύο που τρυπά κόκαλα και μια απέραντη ησυχία... όταν λίγες μέρες αργότερα πήγα στην Αβινιόν και ήταν σ/κ και είχε φτιάξει και ο καιρός ... δεν ξέρω μου φάνηκε η Αβινιόν κάτι σαν παράδεισος! anyway το ποστ σου έρχεται να με κάνει να αναθεωρήσω και απλά να πιστέψω ότι ήταν απλώς κακή εποχή!

Σοφία said...

@ George: Προς Μασσαλία δεν πήγαμε. Μας είπαν ότι η διαδρομή είναι καταπληκτική αλλά ότι η ίδια η πόλη είναι χάλια. Αληθεύει;

@ Natassa: Ο καιρός και η εποχή σίγουρα παίζουν μεγάλο ρόλο. Δεν ξέρω και η Αβινιόν πώς είναι στη μέση του χειμώνα, ειδικά τις καθημερινές (γιατί τα σ/κ όλο και κάποιος τουρίστας θα βρεθεί). Πάντως η Νιμ το καλοκαίρι λέει πολύ.