Saturday 27 October 2007

Τηλεοπτικές προτάσεις: Spooks


Πρόκειται για αγγλική τηλεοπτική σειρά παραγωγής BBC, με θέμα τις Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα την MI5, που είναι ίσως το ανάλογο της "δικής μας" ΚΥΠ (λέω εγώ τώρα). Παίζεται από το 2002 και έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στη Βρετανία και στο εξωτερικό. Βρίσκεται στην έκτη σεζόν, αλλά μέχρι στιγμής έχω δει σε DVD ως τη μέση της 3ης (και δεν φέρω καμία ευθύνη αν έχει χαλάσει στις επόμενες σεζόν και δεν το ξέρω). Πάντως ως εδώ πάμε πολύ καλά, τα επεισόδια είναι καλο-γραμμένα, καλο-σκηνοθετημένα και καλο-παιγμένα, και τα cliffhangers στα τέλη των δύο σεζόν πάρα πολύ δυνατά.


Στη θεματολογία μοιάζει αρκετά με το 24, αλλά χωρίς τους σούπερ-ηρωισμούς του Jack Bauer και με καλύτερη ανάλυση χαρακτήρων. Το στυλ είναι πολύ αγγλικό, με στοιχεία ντοκυμοντέρ, π.χ. κάθε φορά που μεταφερόμαστε σε νέα τοποθεσία ή βλέπουμε έναν καινούριο χαρακτήρα, στην οθόνη εμφανίζονται τα σχετικά στοιχεία (Thames House, London, MI5 Central HQ). Είναι σχεδόν αποκλειστικά γυρισμένη στο Λονδίνο, με πολλά εξωτερικά πλάνα, και όποιος έχει ζήσει εδώ θα την λατρέψει, γιατί συνέχεια θα βλέπει γνωστά σημεία της πόλης. Σε κάποιες σκηνές αναγνώρισα μέχρι και ένα κτήριο στο οποίο δούλευα παλιά! Το κάθε επεισόδιο έχει διάρκεια σχεδόν μιας ώρας (σε αντίθεση με άλλες σειρές που τα επεισόδια διαρκούν το πολύ 40-45 λεπτά) γιατί το BBC δεν κάνει διαλείμματα για διαφημίσεις. Αυτό επηρεάζει (θετικά κατά τη γνώμη μου) την αφήγηση, αφού υπάρχει χρόνος για αρκετές λεπτομέρειες και η ιστορία εξελίσσεται πιο ομαλά, χωρίς ενδιάμεσα cliffhangers.


Από πλευράς ηθοποιών, βασικός και μόνιμος πρωταγωνιστής είναι ο Peter Firth στο ρόλο του φλεγματικού διευθυντή της MI5, που πλαισιώνεται αρχικά από τον εξαιρετικό Matthew Macfadyen (που έπαιξε τον Mr Darcy στην ταινία Pride & Prejudice με την Keira Knightley) και στη συνέχεια από τον Rupert Penry-Jones (που είναι πολύ hot babe). Τα δύο πρώτα επεισόδια της τρίτης σεζόν, στα οποία έπαιζαν και ο Macfadyen και ο Penry-Jones, ήταν φάτε μάτια ψάρια. Από τους υπόλοιπους ηθοποιούς ξεχωρίζω το δίδυμο Keeley Hawes και David Oyelowo (στην φωτογραφία), καθώς και τους Shauna Macdonald, Hugh Simon και διάφορους που έχουν παίξει για λίγα μόνο επεισόδια, όπως ο γνωστός Hugh Lawrie και ο πολύ αγαπητός μου Alexander Siddig.


Αν ψάχνετε μια κατασκοπική σειρά σε πιο ήπιους τόνους και χωρίς τις αμερικανιές και τις εξάρσεις του 24, νομίζω ότι αξίζει να δείτε Spooks. Παίζεται και στην Ελλάδα από τον ΣΚΑΪ, ενώ όσοι είσαστε στην Αμερική ίσως την ξέρετε με τον τίτλο MI5. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να τη δείτε από την αρχή, μπορείτε να ξεκινήσετε με την τρίτη σεζόν, μιας και εκεί αλλάζει η σύνθεση της ομάδας των κατασκόπων και μπαίνουν πολλοί καινούριοι χαρακτήρες. Αξίζει πάντως να δείτε την τοσοδούλα πρώτη σεζόν (6 επεισόδια μόνο) - για μένα έχει το πιο συναισθηματικά φορτισμένο cliffhanger από όσα έχω δει ως τώρα. Σας προκαλώ να δείτε το τέλος της πρώτης σεζόν και να μην πάτε κατευθείαν στο βιντεοκλάμπ για να νοικιάσετε την δεύτερη!

25 comments:

Γκρινιάρης said...

Ενδιαφέρουσα πρόταση. Θα την τιμήσω. Το concept φαίνεται καλό, και όπως την περιγράφεις ακούγεται καλογυρισμένη. Και τα εξωτερικά πλάνα από Λονδίνο είναι άλλο ένα κίνητρο.

Laplace said...

ευχαριστουμε για την ενημέρωση Σοφάκι!Ωραιο ακούγεται αλλα δεν ξέρω ποσο θα μας 'κάνει κλικ' αφου εχουμε δει την υπέρτατη σειρά 24 με τον ημίθεο(με πλησιάζει καποιες στιγμές) Τζάκ Μπάουερ..
Θα κατεβάσω τα πρώτα επεισόδια απο περιέργεια,με έβαλες στο τρυπάκι..

Dr Who βλεπεις?τι αλλο βλέπεις Αγγλία?

Πίκος Απίκος said...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μoυ έχεις κινήσει το ενδιαφέρον να δω τη σειρά(έστω κάποια επεισόδια) . Να περιμένεις κανένα καλάθι με κρασιά στη γιορτή σου από τους παραγωγούς έτσι που το πας:)

Μιας και γυρίζεται στο Λονδίνο. αυτός είναι ένας εξτρά λόγος να τη δω να χαζέψω κανένα από τα όχι και τόσο παλιά λημέρια μου:)

Anonymous said...

κλίκ στον Σκάϊ, μόνο να μην μας πάρει κάνα σκάϊ :)

Anonymous said...

Προσωπικά έχω δει τα περισσότερα επεισόδια από τη... φάτε-μάτια-ψάρια σεζόν!!!

Αγαπημένος ο Matthew Macfadyen (καλύτερος Mr Darcy από τον Colin Firth κατά την άποψή μου), πράγματι hot babe ο Rupert Penry-Jones!

Εκτός του επεισοδίου της καθαίρεσης του Tom Quinn, συγκλονιστικό ήταν αυτό στο οποίο μετείχε ο - αγαπημένος σου και δίκιο έχεις - Alexander Siddig. Ίωσς και να ήταν το πρώτο που είδα. Ευτυχώς ο ΣΚΑΙ έπαιξε επαναλήψεις το καλοκαίρι, ευτυχώς που υπάρχουν και τα dvd club...

Sourotiri said...

Πολυ ενδιαφερουσα η περιγραφη σου... Ισως καποια στιγμη να το κατεβασω :)

An-Lu said...

Με βάζεις σε πειρασμό!

Matrix said...

Το 24 είχε αμερικανικές εξάρσεις, αλλά τους δυο πρώτους κύκλους που είδα, έχει και (περιέργως είναι αλήθεια) καλά μηνύματα, όπως πως πρέπει να πέρνει αποφάσεις ένας ηγέτης, αν οι μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες (φυσικά και όχι), ο ιδιότυπος ρατσισμός απέναντι τους και άλλα τέτοια μικρά.

Όσο για το Spooks θα το δοκιμάσω ,αν και η παρέα με έχει "φάει" να αρχίσω το Prison Break.

Σοφία said...

@ Penny: Για άλλη μια φορά διαπιστώνω ότι τα γούστα μας ταιριάζουν! Συμφωνώ ότι ο Matthew Macfadyen ήταν εξαιρετικός στο ρόλο του Mr Darcy και γενικά θεωρώ ότι είναι πολύ καλός ηθοποιός. Το καλοκαίρι τον είδα στο θέατρο σε έναν ρόλο εντελώς διαφορετικό από το ρόλο του στους Spooks, και πραγματικά με εντυπωσίασε.

Από επεισόδια μου άρεσε πάρα πολύ και ένα στη δεύτερη σεζόν με τον Tom Quinn όταν έκαναν την άσκηση ετοιμότητας για βιολογικά όπλα. Εντελώς διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

@ Sourotiri & An-Lu: Τώρα που οι νύχτες μεγαλώνουν, υπάρχει καλύτερη παρέα από την μικρή οθόνη;

@ Matrix: Για καλά (πολιτικά και όχι μόνο) μηνύματα σε Αμερικάνικη σειρά προτείνω ασυζητητί το Battlestar Galactica.

Η βασική διαφορά του 24 και του Spooks στο θέμα των πολιτικών μυνημάτων είναι ότι το 24 είναι πιο ουτοπικό, με έντονο διαχωρισμό καλών-κακών, ενώ το Spooks έχει μεγαλύτερη δόση ρεαλισμού - καμιά φορά οι κακοί έχουν καλό πρόσωπο, ενώ οι καλοί σπάνια είναι αμιγώς καλοί.

Σοφία said...

@ Matrix: Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες :-)

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης & Πίκος Απίκος: Για σας νομίζω ότι τα εξωτερικά πλάνα θα είναι μεγάλο κίνητρο και ακόμα μεγαλύτερη ευχαρίστηση :-)

@ Laplace78: Κοίτα να δεις, τα συναισθήματά μου για τον Jack τα έχω κάνει γνωστά στο παρελθόν (χεχε). Το Spooks είναι εντελώς άλλο πράγμα, ούτε καλύτερο, ούτε χειρότερο, απλά διαφορετικό. Τα υπόλοιπα είναι θέμα γούστου.

Dr Who δεν έχω δει ποτέ, και για να είμαι ειλικρινής δεν πολυβλέπω τηλεόραση. Ό,τι βλέπω είναι κυρίως σε torrents ή DVD. Ανελλιπώς μόνο 24 και Battlestar Galactica (το οποίο το βλέπω σε torrents, τηλεόραση *και* DVD), περιστασιακά LOST, Heroes, Desperate Housewives, Dresden Files, Bionic Woman, Sleeper Cell, και αραιά και πού Gilmore Girls, Commander in Chief, Ugly Betty, Friday Night Lights, The OC και άλλα που δεν παίζονται πια.

@ Ηλιογράφος: Κλικ με προσοχή ;-)

Anonymous said...

Δεν είναι καταπληκτικό;! Τον είδες και στο θέατρο!!! Ουάου! Νομίζω ότι βγαίνει τώρα και μια ταινία του, κωμωδία νομίζω...

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο! Αφού έχω σίγουρη μια αναγνώστρια, πρέπει να βάλω τον κ*λ* μου κάτω και να βγάλω αυτά που έχω στο μυαλό μου... Έχουν τύχει βλέπεις διάφορες αναποδιές και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ...

Νομίζω ότι έχω δει το επεισόδιο. Είναι αυτό που τους έχουν κλείσει στο κτίριό τους και τους «εξολοθρεύουν»; Εάν ναι, ήταν όντως καταπληκτικό! Πολύ δυνατό επεισόδιο!

Σοφία said...

Α ναι, το Death at a Funeral. Σ' αυτό παίζει και η Keeley Hawes (η Zoe Reynolds του Spooks). Ελπίζω να είναι καλό!

Για το θεατρικό που σου έλεγα, δες εδώ.

Αν δεν μπορείς να γράψεις αυτό τον καιρό, μην σκας. Η έμπνευση δεν έρχεται με το ζόρι. Σιγά-σιγά όλα θα μπουν στην θέση τους ;-)

snikolas said...

Άντε ωραία, να κατεβάσω και εγώ τίποτα καλό να δω. Αν και ακόμη παλεύω να τελειώσω τα scrubs.

Λακων said...

Είμαι εγκλωβισμένος μεταξύ prison brake,lost,ghost whisperer,24, supernatural. Θα ρίξω μια ματιά και στο spooks.
Δίνουν τα επεισόδια όμως με αργούς ρυθμούς και εκνευρίζομαι..

Chameleon_Dark said...

ΟΚ: Καιρός για Torrent browsing :D

Να¨σαι καλά που "απάντησες" στην παράκλησή μας για περισσότερες λεπτομέρειες :)

Anonymous said...

Καθόλου πολιτικώς ορθόν αυτό που θα πω, αλλά γιατί δεν τα κατεβάζεις από ίντερνετ και πληρώνεις τα κλάμπ;; Άλλωστε τα έσοδα των εταιριών παραγωγής είναι ήδη αρκετά από τηλεόραση, διαφημίσεις κλπ

Σοφία said...

@ Snikolas: Τι λέει το Scrubs? Έχω πετύχει 1-2 επεισόδια στην τηλεόραση, αλλά μου φάνηκε αρκετά χαζοχαρούμενο και δεν ασχολήθηκα.

@ Λάκων: Καλή επιτυχία ;-)

@ Chameleon_Dark: Ευχαρίστησή μου!

@ Μανώλης: Βασικά γιατί είναι κλεψιά, και δεν θεωρώ ότι η κλεψιά παύει να είναι αδίκημα όταν κλέβεις από πλούσιους ή από εταιρίες. Δεν θα διανοούμουν ποτέ να μπω στο ΑΒ Βασιλόπουλος και να κλέψω 2 γιαούρτια, όπως δεν θα το έκανα και στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, ανεξάρτητα με το πόσο καλά είναι τα έσοδα της ΦΑΓΕ.

Επιπλέον αυτό για τα έσοδα των εταιριών παραγωγής δεν στέκει, ειδικά στον χώρο της τηλεόρασης που δεν υπάρχει έξτρα χρήμα. Επί του συγκεκριμένου, το BBC (που παράγει το Spooks) πρόσφατα ανήγγειλε απολύσεις 2000 ατόμων, τα οποία δεν θα είναι μόνο καλοπληρωμένοι παρουσιαστές, ηθοποιοί κ.λπ. αλλά κυρίως άνθρωποι σαν εσένα και μένα που προσπαθούν να ζήσουν με τρεις κι 60.

Επίσης τα DVD έχουν πολλά έξτρα που με ενδιαφέρουν - deleted scenes, συνεντεύξεις, πληροφορίες για τους συντελεστές κ.λπ. που δύσκολα τα βρίσκεις από άλλες πηγές.

Ελπίζω να σε κάλυψα ;-)

Από Μηχανής Θεός said...

Μηπως εχει τυχει να δεις το φλεγματικο Little Britain?

Anonymous said...

Εγώ πάλι μάλλον δεν θα ήξερα την σειρά, αν είναι κλειδωμένη σε συνδρομητικό. Επίσης δεν θα έδινα ποτέ χρήματα για να την αγοράσω. Απλώς την κατεβάζω γιατί είναι διαθέσιμη ή την βλέπω από ανοιχτό κανάλι. Τα γιαούρτια πάλι τα πληρώνω, αλλά υπερτιμημένα, διότι έχουν μέσα υπερβολικό κόστος διαφήμισης (λεφτά που πηγαίνουν στην τηλεόραση, άρα πληρώνω και την κλειδωμένη σειρά). Καλά τα λέω;

Σοφία said...

@ Από μηχανής θεός: Φλεγματική δεν θα την έλεγα, καυστική ίσως ;-)
Την έχω δει 2-3 φορές αλλά γενικά δεν πολυβλέπω κωμωδίες, και οι πρωταγωνιστές της μου την σπάνε *πάρα* πολύ, οπότε γενικά την αποφεύγω. Έχει όμως πολλούς φανατικούς τηλεθεατές.

@ Μανώλης: Δεν ξέρω αν τα λες καλά ή όχι. Ο καθένας έχει τις αρχές του. Εσύ κρίνεις με βάση τις δικές σου, κι εγώ με τις δικές μου.
Το ΣΚΑΪ είναι συνδρομητικό;

Anonymous said...

Όχι δεν είναι συνδρομητικό... Γενικά μιλούσα για τα DVD. Το ΣΚΑΙ φέρνει πολλές ξένες σειρές και μάλιστα ορισμένες είναι ιδιαίτερες (παλαβά ντοκυμανταίρ, Μπρένιακ που δεν θυμάμαι πώς γράφεται κλπ). Άσε τo how clean is your house με εκείνες τις μουρλοαγγλίδες που καθαρίζουν κάτι απίθανα βρωμόσπιτα

Σοφία said...

@ Μανώλης: Καλά, το How Clean Is Your House είναι άπαιχτο! Το βλέπει μια φίλη μου στην Ελλάδα και έχει γίνει μανιακή με την καθαριότητα. Σε λίγο θα ξεπλένεται με χλωρίνη κάθε φορά που αγγίζει το πόμολο του μπάνιου...

Πάντως για το ΣΚΑΪ ειδικά μου είχε κάνει πολύ εντύπωση το ότι έδειχνε τους Spooks. Δεν το περίμενα.

snikolas said...

Έχει πλάκα γενικός. Είναι σάτιρα. Μη το πάρεις δηλαδή σαν το er ας πούμε.

Σοφία said...

Α πα πα! Το ER το έχω κόψει προ πολλού.

Μετά τον George Clooney το χάος ;-)