Wednesday 10 October 2007

Sprechen Sie Deutsch?

Σήμερα ξεκίνησα μαθήματα γερμανικών. Είμαι τρελή, το ξέρω. Δεν μου φτάνουν όλα τα τρεξίματα με την δουλειά, θέλω και ξένες γλώσσες. Είναι ωραία φάση όμως. Όχι οι ξένες γλώσσες ειδικά, αλλά να μαθαίνεις καινούρια πράγματα. Να μπαίνεις στη θέση του μαθητή. Να χρησιμοποιείς και πάλι τον εγκέφαλο, που κάνοντας τα ίδια πράγματα κάθε μέρα στη δουλειά, κάπου αρχίζει να κολλάει. Επιπλέον υπολογίζω τα γερμανικά να μου φανούν χρήσιμα αν πάω κανένα ταξιδάκι στη Γερμανία κατά τα Χριστούγεννα. Γιατί βλέπετε όταν ήμουν πιο μικρή και μάθαινα ξένες γλώσσες δεν είχα σκεφτεί τις Χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας, κι έτσι είχα προτιμήσει να κάνω ιταλικά αντί για γερμανικά. Τα οποία ιταλικά τα έχω χρησιμοποιήσει τρεις φορές όλες κι όλες (δεν μετράνε οι φορές που τραγούδησα τα "παπάκια" στις σχολικές ντίσκο). Ακόμα και στις παρέες στάθηκα άτυχη. Τρεις Ιταλίδες φίλες έχω, η μία είναι παντρεμένη με Γερμανό (νατη πάλι η Γερμανία στη μέση), η άλλη είναι στην Αγγλία σχεδόν 20 χρόνια και ενδεχομένως μιλάει ιταλικά χειρότερα από εμένα, και η τρίτη μιλάει τα ελληνικά φαρσί. Η μόνη μου ελπίδα είναι κάποια στιγμή να με φέρει ο δρόμος στην Ιταλία, για να βγάλω το άχτι μου!

Σήμερα λοιπόν ήταν το πρώτο μάθημα των γερμανικών. Εδώ δεν υπάρχουν φροντιστήρια, οπότε το κενό στο χώρο της εκμάθησης ξένων γλωσσών για τους ενήλικες καλύπτουν διάφορα πανεπιστήμια που οργανώνουν τμήματα γλωσσών τα απογεύματα, με το αζημείωτο φυσικά. Είναι άλλη αίσθηση να μπαίνεις στο κτήριο του πανεπιστημίου κουστουμαρισμένη (κατευθείαν από το γραφείο) και όλοι γύρω σου να είναι τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότεροι και ντυμένοι με τζηνάκια και αθλητικά παπούτσια. Σαν την αλεπού στο παζάρι ένα πράγμα. Αλλά θα το ξεπεράσουμε, πού θα πάει.

Στην τάξη είμαστε 12 άτομα, και μοιάζουμε με συγκέντρωση του ΟΗΕ: Μια Γαλλίδα, ένας Ιταλός, μια Αμερικανίδα, μια Καναδέζα, ένας Ινδός, ένας Ισπανός, ένας Νοτιοαφρικάνος, εγώ και τέσσερις Αγγλίδες. Την καθηγήτρια την λένε Birgit (αγνώστων λοιπών στοιχείων). Μιλάει αγγλικά με έντονη προφορά, το οποίο, λέει, είναι πολύ καλό για μας, γιατί σημαίνει ότι θα μάθουμε γερμανικά με σωστή προφορά. Βεβαίως δεν πρόκειται ποτέ να μάθουμε σωστή γραμματική, γιατί είτε μας την εξηγήσει στα γερμανικά είτε στα αγγλικά, το ίδιο θα καταλάβουμε, δηλαδή nichts. Δε νομίζω πως είναι τυχαίο ότι μια από τις πρώτες φράσεις που μας έμαθε είναι το ich verstehe nichts (δεν καταλαβαίνω τίποτα). Εγώ να δεις.

Στην διδασκαλία χρησιμοποιεί μια μέθοδο πολύ δημοφιλή εδώ στη Βρετανία, η οποία ονομάζεται επικοινωνιακή. Το οποίο σημαίνει ότι αντί να σου δίνουν ένα κείμενο να διαβάσεις, να σου εξηγούν πρώτα το λεξιλόγιο, μετά τη γραμματική, και στο τέλος να κάνεις ασκήσεις, στην ουσία ξεκινάς με τις ασκήσεις. Η καθηγήτρια λέει μια φράση, η τάξη την επαναλαμβάνει στη σειρά χωρίς να ξέρει τι σημαίνει και πώς ακριβώς προφέρεται, και όταν την επαναλάβουν 2-3 φορές ο καθένας (για να την εμπεδώσουν και καλά), τότε η καθηγήτρια την γράφει στον πίνακα και εκεί αρχίζεις να συνειδητοποιείς τι στο καλό μουρμούριζες τόση ώρα. Για να καταλάβετε πόση επιτυχία έχει η μέθοδος αυτή, αναλογιστείτε πόσους Άγγλους ξέρετε που να μιλάνε έστω και υποτυπωδώς ξένες γλώσσες...

Υποψιάζομαι ότι επιμένουν με αυτή την ηλίθια μέθοδο γιατί έτσι ο αριθμός των σπουδαστών παραμένει αμείωτος, αφού στην κάθε τάξη οι μισοί μένουν στάσιμοι σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Προσωπικά δεν βλέπω να αντέχω την επικοινωνία με την Frau Birgit έναν ολόκληρο χρόνο, αλλά πιστεύω μέχρι τα Χριστούγεννα όλο και κάτι χρήσιμο να έχω μάθει. Μετά βλέπουμε.

32 comments:

Πίκος Απίκος said...

Αν μη τι άλλο αναμένω με ενδιαφέρον κάποιο update από τα μαθήματά σου του τύπου:

"Σήμερα παραλίγο να πνίξω τη φρόιλαϊν καθηγήτρια αλλά ήμουν καλό κορίτσι και συγκρατήθηκα.Αύριο όμως είναι μια καινούρια μέρα..." χα,χα,χα.

Καλή συνέχεια με τα μαθήματα Σοφία!

Anonymous said...

Αντε με το καλό.Τα κινέζικα σου λείπουν για να συνεννοήσαι με τα 3/4 της γης!!!

Thodoris said...

Έτσι κι εγώ τα τελευταία δυο χρόνια. Μετά από 10 και βάλε χρόνια ξανά ξένη γλώσσα, ισπανικά έτσι για το γούστο μου... Το πήρα πάντως το πτυχίο!!!

Καλή αρχή και πάντα με όρεξη!!

Я верю в Сталина said...

Καλημέρα!

ΑΝ ζοριστείς με τη Frau, δες εδω:

http://www.dw-world.de/dw/0,,625,00.html

Σοφία said...

Καλημέρα και σας ευχαριστώ για τις ευχές!

@ Πίκος: Βεβαίως θα σας κρατάω ενήμερους. O χειμώνας αναμένεται βαρύς ;-)

@ Cursed: Μπα... η Κίνα μου πέφτει κομματάκι μακριά.

@ DrΤeddy: Μπράβο σου και σένα, και ειδικά για το πτυχίο :-)
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες.

@ Dimosthenis: Ευχαριστώ για τον υπερσύνδεσμο (χεχε). Την είχα ξεχάσει την Ντόιτσε Βέλλε! Εντυπωσιάζομαι που έχει ακόμα ελληνική υπηρεσία, γιατί το BBC την δικιά του την έκλεισε προ πολλού.

Anonymous said...

Δεν ξερω αν θα ακολουθησεις τη μεθοδο της δασκαλας σου. αυτο που μπορω να σου πω ειναι οτι για ενα ελληνα τα γερμανικα ειναι παρα πολυ ευκολα για να τα μαθεις. το δυσκολο δυστυχως ειναι η εξασκηση. εχω παρει το πτυχιο, περασα τα προφορικα τότε με 30 στα 30 (αριστα, βεβαιως βεβαιως) και τώρα 6 χρόνια μετα, μπορώ να τα διαβάσω,αλλα να τα μιλήσω ουτε καν! ελπίζω να σου δοθει η ευκαιρια να τα εξασκεις που και που. ασχημη, αλλα ευκολη γλωσσα.

Σοφία said...

Ελπίζω να είναι όπως τα λες :-) Ευκαιρία να τα εξασκήσω πιστεύω ότι θα έχω, γιατί η Γερμανία είναι κοντά.

Εσύ πώς και δεν έχεις πάει κανένα ταξίδι στη Γερμανία ή στην Αυστρία; Κρίμα είναι να πάει χαμένο το 30άρι!!

Я верю в Сталина said...

Ε, ναι οι Γερμανοί δεν είναι τόσο ξενέρωτοι...

KitsosMitsos said...

Καταπληκτική περιγραφή. Γέλασα πολύ!
Χωρίς πλάκα τώρα, τα γερμανικά είναι ενδιαφέρουσα γλώσσα. Ευτυχώς η γραμματική ομοιάζει με την ελληνική, οπότε ένα εμπόδιο λιγότερο.
Συμφωνώ απολύτως με το όταν γνωρίζεις τη γλώσσα μιας χώρας, μπαίνεις (ή προσπαθείς) στην κουλτούρα, στον τρόπο σκέψης των κατοίκων της χώρας αυτής.
Καλό κουράγιο με τη Φράου Μπριγκίτε!

Nobody said...

Αυτή η γλώσσα αξίζει να τη μάθεις για να ξέρεις να ζητάς σωστά μπύρα.
Καλά μαθήματα. Ό,τι μαθαίνει κανείς καλό είναι.

moukelis said...

Μπράβο Σοφία,καλή αρχή!Η επικοινωνιακή μέθοδος καλή είναι μωρέ,και για το σκοπό που τα θες εσύ τα γερμανικά, ακόμα πιο πολύ εξυπηρετεί (άμα δε μου βγει η καθηγήτρια μια φορά τουλάχιστον τη μέρα δε μπορω).Κι εγώ καινούρια μαθήτρια είμαι.Ξεκίνησα την προηγούμενη εβδομάδα μαθήματα φωτογραφίας,μπας και σταματήσω να βγάζω τον κόσμο σαν βαμπίρ, με κόκκινα μάτια!

itelli said...

Genau.

By the way, sprechen keine deutsch...

Apotheosis said...

Καλή αρχή!
Στο Λονδίνο υπάρχουν language learning centers που σπονσοράρονται (και) από πανεπιστήμια (π.χ. δες το UIC) αλλά είναι independent.
Εγώ ξεκίνησα γιαπωνέζικα πριν λίγες εβδομάδες, και εκεί να δεις δυσκολία!

Anonymous said...

να σου πω την αληθεια εχω σκοπο να παω βιεννη αλλα μαλλον κι εκει τα αγγλικα θα προτιμησω...πρεπει να κανω μαθηματα για να μαθω να μιλαω αν θελησω να παω!! :) ετσι, να πας γερμανια,αλλα μεινε κεντρο γιατι εκει οι διαλεκτοι διαφερουν απο πολη σ επολη, ελπιζω να το ξερες αυτο!

philos said...

Και γω στην ίδια φάση με τον lifewhispers είμαι....
Αλλα μολις πιω κανα ποτηρακι κρασακι παραπανω και βρεθω με Γερμανό, λυνεται η γλώσσα μου αυτοματως, ένα περίεργο πραγμα!

Θυμαμαι και έναν άλλο φίλο μου που μετα απο δυο χρόνια έλεγε 2 φράσεις...

"Das ist fantastisch"
kai
"Νατουουουρλιχχχ"

Θεραπευτής said...

Αυτες οι βορειες, "ψυχρες" γλωσσες δε μου αρεσουν καθολου!

Εγω συνεχιζω για δευτερη χρονια τα Γαλλικα μου και θα το προσπαθω μεχρι να δεθει η γλωσσα μου φιογκος, αφου μου αρεσει παντα να μιλαω με σωστη προφορα παναθεμα με!

Αυτη η επικοινωνιακη μεθοδος διδασκαλιας τα σπαει!

Crazy Tourists said...

Hallo sofia!! Wie geht's? Ich spreche ganz gut Deutsch!!
Ενώ πιο παλιά έλεγα ότι δεν υπάρχει χειρότερη γλώσσα από τα γερμανικά τελικά τα λάτρεψα!!
Και φέτος που πήγαμε Βερολίνο αποδείχθηκαν και χρήσιμα!!

CrazyTourist2

Anonymous said...

Καλή αρχή και καλό κουράγιο.
Και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στο θέμα της γνώσης. Προσωπικά, επειδή ξεκίνησα στα 19 μου χρόνια να δουλεύω, έχω πλέον το άχτι της γνώσης στα 30+. Έχω λοιπόν βαλθεί να βελτιώσω αγγλικά και γαλλικά και εδώ και ένα χρόνο ταλαιπωρώ τα ισπανικά με την Linguaphone!!! Που θα μου πάει...Ο καλός ο traveller άλλωστε θέλει να κατανοεί τη γλώσσα της χώρας που επισκέπτεται. Ο Έκο δεν έχει γράψει ότι καταλαβαίνεις έναν λαό όταν γνωρίζεις τη γλώσσα του;...

Σοφία said...

@ Dimosthenis: Λες δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μιλάει κανείς τη γλώσσα τους, ε? :-p

@ Kitsosmitsos: Αυτό είναι αλήθεια, αν και για να είμαι απολύτως ειλικρινής, τα κίνητρά μου δεν είναι τόσο αλτρουιστικά...

@ Nobody: Και καφέ, και λουκάνικα, και πατατοκεφτέδες, και ψητά μανιτάρια, και φρουτο-σουβλάκια, και... και...

@ Moukelis: Η επικοινωνιακή μέθοδος είναι καλή όταν μένεις στη χώρα που μιλιέται η γλώσσα. Το να περιμένεις να επικοινωνήσεις μαζί μου όταν η μόνη μου επαφή με τα γερμανικά είναι η προηγούμενη μισή ώρα, είναι από περιττό έως ηλίθιο. Δυστυχώς δεν ξέρω να τα πω όλα αυτά στα γερμανικά, αλλιώς θα έκανα εξάσκηση με την Birgit ;-)

Θέλω κι εγώ να κάνω μαθήματα φωτογραφίας!! Να δω πότε θα τα καταφέρω, γιατί το λέω χρόνια τώρα.

@ Itelli: Για να τα καταλάβω αυτά, πρέπει να πάω άλλες 2-3 φορές για μάθημα ;-)

@ Apotheosis: Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες! Γιαπωνέζικα έκανε ένας φίλος μου και μου έλεγε ότι είναι πολύ εύκολα - όταν ξεπεράσεις το πρώτο σοκ. Υπομονή.

@ Lifewhispers: Σωτήρια γλώσσα τα αγγλικά, δεν το συζητώ! Όσο για τα γερμανικά, μακάρι να φτάσω σε επίπεδο που να με δυσκολεύουν οι διάλεκτοι, αλλά πολύ χλωμό το βλέπω με την Birgit.

@ Philos: Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το αλκοόλ αυξάνει την ευφράδεια στις ξένες γλώσσες. Όσο πιο πολύ πίνεις τόσο καλύτερα συνεννοήσαι. Αν πίνουν και οι άλλοι, ακόμα καλύτερα ;-)

@ Θεραπευτής: Ούτε κι εμένα μου άρεσαν ποτέ οι βόρειες γλώσσες, αλλά αφού όλο προς βορρά πάω, αυτές μου είναι οι πιο χρήσιμες, n'est-ce pas?
Τα γαλλικά τα μισώ με πάθος.

@ CrazyTourist2: Θα σου απαντήσω μετά το επόμενο μάθημα, που θα έχω μάθει καμιά φράση παραπάνω ;-)
Λες να τα λατρέψω κι εγώ;

@ Penny: Όπως είπα και στον Κιτσομήτσο, τα κίνητρά μου έχουν περισσότερη σχέση με τις παραγγελίες φαγώσιμων και ποτών, αλλά ό,τι πάρεις κι από κουλτούρα δεν είναι άσχημο.

Σας ευχαριστώ όλους για την ενθάρρυνση!

the_sailor said...

Όπως περιγράφεις τον τρόπο διδασκαλίας δεν ξέρω αν θα ήταν προτιμότερο να δοκιμάσεις με μέθοδο άνευ διδασκάλου (Linguaphone).
Η επαφή με ανθρώπους, ειδικά αν αυτοί ανήκουν σε διαφορετικές εθνικότητες πάντα έχει το ενδιαφέρον της, αλλά δεν ξέρω πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι το μάθημα όπως το περιγράφεις.

Μια καλή λύση θα ήταν ο συνδυασμός και τον δύο, αλλά αυτό προϋποθέτει ακόμα περισσότερο διαθέσιμο χρόνο.

Σοφία said...

Έχεις δίκιο για την μέθοδο άνευ διδασκάλου, είναι πολύ βολική και την έχω δοκιμάσει στο παρελθόν, όπως έχω δοκιμάσει και μαθήματα ξένων γλωσσών μέσω ίντερνετ. Ο λόγος που προτίμησα το μάθημα με δάσκαλο είναι διπλός: πρώτον "αναγκάζεσαι" να αφιερώσεις κάποιο χρόνο (ενώ η μέθοδος άνευ διδασκάλου θέλει πολύ αυτοπειθαρχία) και δεύτερον στο δάσκαλο μπορείς να κάνεις ερωτήσεις όταν δεν καταλαβαίνεις κάτι. Την επαφή με ανθρώπους μπορώ να την βρω και σε άλλους χώρους, οπότε δεν είναι καθοριστικός παράγοντας. Από πολλές απόψεις, το καλύτερο είναι να κάνεις ιδιαίτερα μαθήματα, αλλά βέβαια εκεί ανεβαίνει η τιμή.

alienlover said...

χτύπησες ευαίσθητη χορδή τώρα...
λατρεύω τα γερμανικά.. και είχα την ευκαιρία όταν ήμουν πιο μικρή να μάθω αρκετά (εκ των οποίων λόγω της μη-τριβής με τη γλώσσα να έχω ξεχάσει τα μισά...)
Θέλω κάποια στιγμή να τα ξαναρχίσω, να τα μάθω καλά και να πάω να μείνω Βιέννη ή σε κάποια πόλη της Γερμανίας.
Αχχχχχχχχχ ζηλεύυυωωωωωωωω

Σοφία said...

Στην βράση κολλάει το σίδερο, μικρή μου ;-) Eγώ έτσι ήμουν με τα γαλλικά - δεν τα λάτρευα ακριβώς (ούτε καν κατά προσέγγιση), αλλά τα είχα μάθει μικρή, μετά τα παράτησα για χρόνια και τα μισο-ξέχασα. Ώσπου πήγα ένα χρόνο φροντιστήριο, έκανα κι ένα χρόνο ιδιαίτερα, και τώρα ποιος με πιάνει :-)))))

Anonymous said...

ja! ich kann deutsch.. ein bischen :D

Καλή αρχή Σοφία :) Είναι χρήσιμη γλώσσα τα γερμανική, αλλά και πολλά δύσκολη...

Σοφία said...

Σ' ευχαριστώ Deninho. Το περιμένω ότι θα είναι δύσκολα, οπότε είμαι προετοιμασμένη, τουλάχιστον ψυχολογικά ;-)

(Καλέ, Κύπριος είσαι?)

underworld said...

καλό κουράγιο Σοφία , μπές στο
www.bbc.co.uk/languages αν δεν το ξέρεις ήδη, έχει και τα γερμανικά, για πρακτική εξάσκηση είναι ότι πρέπει.

Σοφία said...

Συμφωνώ! Oι σελίδες του BBC είναι πολύ καλές για έξτρα εξάσκηση. Θα μπω σίγουρα :-)

Anonymous said...

Όχι, δεν είμαι Κύπριος. Έπτανήσιος (Κεφαλλήν συγκεκριμένα) είμαι :D Απλά από την πολλή παρέα με τους Κύπριους στη σχολή, καθώς και με την παρακολούθηση μιας εκπομπής μαγειρικής στο ΡΙΚ, κολλάω καμιά φορά :P

Πρέπει να ξαναρχίσω κι εγώ τα Γερμανικά. Μετά το πρώτο (εκ των τεσσάρων) πτυχίο τα παράτησα, και τώρα δεν βρίσκω ούτε χρόνο ούτε διάθεση (κυρίως) να ξαναρχίσω

Σοφία said...

Είπα κι εγώ. Όχι ότι θα γινόταν και τίποτα αν ήσουν Κύπριος, αλλά σε είχα για Ελλαδίτη κι αυτό το "πολλά" με παραξένεψε.

Άμα δεν έχεις διάθεση γιατί να πιεστείς; Σου χρειάζονται;

Anonymous said...

μα Επτανήσιος είπα, όχι Ελλαδίτης :P :P :P

Σοφία said...

Μπα; Έχετε σηκώσει μπαϊράκι στα Επτάνησα; :-p

ikor said...

Έπεσα τυχαία στο θέμα αυτό και πολύ μου άρεσε! (παρεπιπτόντως πολύ καλό το blog σου, θα μπαίνω συχνά)

Τα Γερμανικά τα είχα αφήσει κι εγώ για 11 χρόνια. Σταμάτησα αφού πήρα το Grundstufe λόγω πανελληνίων.

Τα ξεκίνησα απ' το μηδέν πριν 2 χρόνια (καθώς δε θυμόμουν τίποτα!)
και πήρα Grundstufe (ξανά) και Mittelstufe.

Πήγα σε ένα φροντιστήριο που προσπαθούσαν να μας αναδείξουν τα κοινά των γερμανικών με τα ελληνικά κι έτσι έμαθα καλά τη γλώσσα, χωρίς πολλή ενασχόληση.

Σταμάτησα φέτος (λόγω του λεγόμενου "φόρτου εργασίας"), αλλά πραγματικά αυτή η γλώσσα είναι φανταστική!

Έχει δομή, έχει λογική και μοιάζει πολύ με τα (αρχαία) ελληνικά. Μου κάνει δε εντύπωση που η σειρά των αντωνυμιών μοιάζει και με την κρητική διάλεκτο! Ίσως να είναι κάποια κατάλοιπα της δωρικής μας καταγωγής :-)

Ελπίζω να κάνεις ακόμα μαθήματα και πιστεύω ότι δε θα το μετανιώσεις!

Μπράβο για το κουράγιο σου Σοφία!

Bis bald!