Monday 24 December 2007

It's Christmas party time!


Ένας από τους λόγους που έτρεχα και δεν προλάβαινα την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα είναι ότι μαζί με τις δουλειές και τα ταξίδια είχα και τα γλέντια. Και αναφέρομαι στα χριστουγεννιάτικα γλέντια που οργανώνονται τέτοια εποχή. Όπως στην Ελλάδα έχουμε πρωτοχρονιάτικες χοροεσπερίδες για την κοπή της βασιλόπιτας, έτσι στη Βρετανία έχουμε χριστουγεννιάτικους χορούς, πάρτυ και δείπνα.

Και δεν είναι μόνο οι σύλλογοι. Βασικά αν έχεις παραπάνω από 1 φίλο και παραπάνω από 1 συνάδελφο, είναι σίγουρο πως θα έχεις τουλάχιστον 2 πάρτυ να πας. Αν όχι πάρτυ, τουλάχιστον Christmas drinks - μια ευκαιρία να βρεθείς με φίλους και γνωστούς πριν τα Χριστούγεννα, να πιείτε, να τα πείτε, ενδεχομένως να ανταλλάξετε δώρα και να ευχηθείτε ο ένας στον άλλο από κοντά Καλά Χριστούγεννα. Η περίοδος των χριστουγεννιάτικων μαζώξεων ξεκινάει από τα τέλη Νοεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι περίπου τις 20 Δεκεμβρίου. Μετά είναι όλοι απασχολημένοι με τις ετοιμασίες της τελευταίας στιγμής. Ειδικά μεταξύ 5 και 15 Δεκεμβρίου γίνεται πανικός. Εγώ που αυτά δεν τα πολυκυνηγάω, εκείνες τις δέκα μέρες είχα 6 προσκλήσεις! Άλλοι βγαίνουν κάθε βράδυ.

Η πιο αξιόλογη πρόσκληση ήταν από τη δουλειά του ετέρου ημίσεως. Βραδυνή χοροεσπερίδα, με πολύ φαγητό, λαχειοφόρο αγορά και χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Φυσικά σας έχω ετοιμάσει αναλυτικό φωτορεπορτάζ.

Ο χορός ήταν Πέμπτη βράδυ, κατά τις 8 μμ. Γυρίσαμε σπίτι από τη δουλειά, βάλαμε τα καλά μας και βουρ για το κέντρο. Αφού ήπιαμε ένα ποτό για το καλωσόρισμα, καθίσαμε για το δείπνο. Τα τραπέζια ήταν έτοιμα και στολισμένα, και στη θέση του καθένα υπήρχε ένα Christmas cracker (αυτό που είναι σαν καραμέλα), μια καραμούζα και ένα αποκριάτικο καπελάκι. Το δικό μου ήταν φέσι τούρκικο (τσκ τσκ τσκ), αλλά το άλλαξα με το αυτό το κινέζικο με το ροζ φτερό που φαίνεται στην πρώτη εικόνα.

Το μενού ήταν πλούσιο και περιλάμβανε τις παραδοσιακές επιλογές (σολωμό για ορεκτικό, γαλοπούλα για το κύριο πιάτο και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για επιδόρπιο), αλλά και αρκετά εναλλακτικά πιάτα.


Για πρώτο πιάτο πήρα σολωμό αλλά η φωτογραφία δεν βγήκε καλή, οπότε δείτε την πάπια με πορτοκάλι και καρύδια που έφαγε ο απέναντί μου. Το ροζ είναι το cranberry dressing. Cranberry είναι ένα είδος μούρου, που στα ελληνικά λέγεται φίγγι. Τουλάχιστον έτσι λέει το λεξικό του in.gr, το οποίο όμως μεταφράζει λάθος το dressing (το λέει γέμιση, ενώ είναι η σάλτσα, ή επί το ελληνικότερον, το ντρέσινγκ).

Μετά το ορεκτικό ανοίξαμε τα crackers, αυτές τις υπερμεγέθεις "καραμέλες". Για να τα ανοίξουμε δεν τα ξετυλίγουμε, αλλά τα πιάνουμε ανά δύο, ένας από τη μια μεριά και ένας από την άλλη, και τα τραβάμε μέχρι να ακουστεί ένα μικρό μπαμ. Mέσα στο κάθε cracker υπάρχει ένα χάρτινο καπελάκι σαν στέμμα, ένα μικρό δωράκι (συνήθως κάτι φτηνό και πλαστικό) και ένα χαρτάκι με ένα ανέκδοτο-γρίφο.

Αφού φορέσουμε τα καπέλα, διαβάζουμε με τη σειρά τα ανέκδοτα και προσπαθούμε να μαντέψουμε τις απαντήσεις. Όσο πιο φτηνά είναι τα cracker, τόσο πιο χαζά είναι τα ανέκδοτα. Τα συγκεκριμένα ήταν πολύ φτηνά, γι' αυτό διαβάστε καλύτερα μερικά πιο ευπρεπή ανέκδροτα για να πάρετε μια ιδέα:

What has 22 legs and 2 wings but can't fly?
A football team

What did baby corn say to mummy corn?
Where's popcorn?

Why was the Egyptian boy confused?
Because his daddy was a mummy (χαχαχα)

Για κύριο πιάτο πήραμε την κλασική χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με λαχανικά, πατάτες φούρνου (μμμμμ), λουκανικάκια με μπέικον και σάλτσα από φίγγι (cranberry sauce).

Το επιδόρπιο ήταν το σοκολατένιο δάκρυ (chocolate teardrop). Δεν υπήρχε επιλογή γιατί τους είχαν τελειώσει οι πουτίγκες. Όχι ότι εγώ προσωπικά θα έτρωγα πουτίγκα, αλλά λέμε τώρα...

Στο τέλος, μαζί με τον καφέ, μας έφεραν mince pies. Δεν πρόκειται για πίτες με κιμά, αλλά για παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό, που γίνεται με ζύμη γεμισμένη με ψιλοκομμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Είναι κατά κάποιον τρόπο το αντίστοιχο του δικού μας μελομακάρονου.

Μετά το φαγητό ακολούθησε λαχειοφόρος αγορά (στην οποία δεν κέρδισα τίποτα) και γλέντι με χορό και κάποια... μικροατυχήματα.

Αυτός, φίλοι μου, είναι ο λόγος που τα τραπεζομάντηλα στα εστιατόρια είναι πάντα λευκά ;-)

14 comments:

philos said...

Μέσα σε 2 ποστς αναφέρεσαι στο έτερον ήμισυ!?!
Ξεθαρεύουμε!
;)

Να περνάτε πάντα ομορφα και με αγάπη!

Λακων said...

Φίγγι, ανέκδοτα και λερωμένα τραπέζια. Λογικά περνάς καλά.
Χρόνια σου πολλά και καλά!

Γκρινιάρης said...

Ε ρε... γλέντια! Χαχα!

Ρε συ, η Christmas pudding είναι χάλια!!! Προτιμώ την syrup pudding!

Αυτά τα Christmas drinks και dinners, ειδικά με συναδέλφους, έχουν πολύ πλάκα.

Γκρινιάρης said...

Καλά Χριστούγεννα!

Σοφία said...

Χρόνια σας πολλά και καλά!

@ Philos: Μην σου πω ότι είμαι έτοιμη να βάλω και φωτογραφία :-p

@ Λάκων: Και πού 'σαι ακόμα!

@ Γκρινιάρης: Ούτε κι εμένα μ' αρέσει. Μάλλον είναι acquired taste ;-)

To syrup pudding πάντως είναι όλα τα λεφτά.

katerina said...

Καλά Χριστούγεννα!!!
Να περνάς πολύ πολύ όμορφα...!!!
Πολύ το χάρηκα που με το που έβαλα internet εσύ ανεβάζεις posts με θέμα τα Χριστουγεννιάτικα γλέντια και ψώνια!
Πάντα τέτοια!!!
Φιλιά!

Σοφία said...

Έχω κι άλλα πολλά για τα Χριστούγεννα! Τρεις αναρτήσεις την ημέρα θα κάνω σήμερα και αύριο. Όπως λένε οι αμερικάνοι, call again soon ;-)

Μεγειά η νέα σύνδεση και χρόνια πολλά!

Roadartist said...

Χρόνια σου πολλά, με πολύ αγάπη και χαρά. Κράτα μέσα σου το πνεύμα αυτών των ημερών..όλο το χρόνο!! :)

DaNaH said...

Το κάψαμε, Σοφάκι, εεεε; Επόμενο ποστ μια φώτο με έσενα πάνω στην πίστα με το καπέλο κινεζούλας να χορεύεις το YMCA!!! OWNED!! Χαχαχαχαχα!!! ;-)

Πέραν την πλάκας, εύχομαι να περνάς πάντα τόσο όμορφα - με λιγότερα "κρύα" ανέκδοτα, χεχε (το 3ο ήταν ίσως το καλύτερο) - και να διασκεδάζεις με την ψυχή σου χαρίζοντας και σε εμάς ωραία posts με τις όμορφες όπως πάντα φωτογραφίες σου!

Φιλάκια!

Σοφία said...

@ Roadartist: Ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω!

@ Δανάη: Xεχε! Οι δικές μου φωτογραφίες λογοκρίνονται αυστηρά, ειδικά όταν φοράω καπέλο κινεζούλας ;-)

Anonymous said...

αγαπημενη σοφια, χρονια πολλα!!! αν και ειναι λιγο αργα πια, χαιρομαι που βλεπω τοσα ποστ μαζεμενα!!!κανονικα, θ απρεπε να σου χω αφησει 30 σχολια τουλαχιστον στα ποστ που εκανες με σημειωσεις για το λονδινο προ καιρου, αλλ αμε τη βοηθεια σου και του γκρινιαρη, θ απερασω απιστευτα!!
βλεπω ομως οτι ξεκουραζεσαι και το αποδεικνυεις!!! δηλαδη αυριο που θα ξαναρθω θα βρω κια λλα ποστ εκτος απο τα αλλ 2 που δεν εχω διαβασει ακομη και παω τωρα;;;
:)

Σοφία said...

Χεχε ήδη ετοιμάζω ένα ακόμα, οπότε σίγουρα θα έχεις καινούριο υλικό για διάβασμα ;-)

Και για το Λονδίνο όπως είπαμε, ό,τι απορία έχεις και ό,τι πληροφορία χρειάζεσαι, μην διστάσεις να ρωτήσεις.

Χρόνια πολλά!

Crazy Tourists said...

Φίγγι???Δεν το χω ξανακούσει...Τα ανέκδοτα πολύ καλα!Τις φωτογραφίες έτερο ήμισυ τις αναμένουμε...Κάντο τώρα "πάνω στην τρέλλα" γιατί μετά θα σου φύγει!Πολλά φιλιά!Καλά χριστούγεννα!

Σοφία said...

Ούτε εγώ το είχα ξανακούσει, στο in.gr το είδα. Στην Αγγλία η λέξη (και το φρούτο) cranberry είναι πολύ γνωστά πάντως.

Η τρέλα μου πέρασε κιόλας. Περισσότερες αποκαλύψεις τα επόμενα Χριστούγεννα ;-)