Saturday 15 December 2007

Notes on London

Την εποχή αυτή είμαι πολύ πιεσμένη από πλευράς χρόνου (πολλή δουλειά και πολλά γλέντια) και δεν προλαβαίνω να κάνω αναλυτικό ποστ για την Moukelis και όποιον άλλο τυχόν βρεθεί στο Λονδίνο πριν τις γιορτές. Σας παραθέτω λοιπόν κάποιες σημειώσεις για περιοχές που μπορείτε να δείτε, τις οποίες έχω βάλει σε ομάδες αναλόγως με την εγγύτητά τους. Από πλευράς μετακινήσεων, όλα είναι στις κεντρικές ζώνες του Λονδίνου (1&2) οπότε μπορείτε να τα επισκευτείτε με το ίδιο εισιτήριο - daily travelcard for zones 1 & 2. Η μόνη εξαίρεση είναι το Blackheath Village, που βρίσκεται στη ζώνη 3. Α, επίσης το Millennium Dome, αλλά αυτό μπορείτε να το δείτε από το Greenwich Park, δεν χρειάζεται να πάτε αυτοπροσώπως.

Tower of London - Tower Bridge - St Katherine's Docks - Butler's Wharf - Design Museum - Tea & Coffee Museum – Docklands - Canary Wharf - Greenwich

Greenwich - Greenwich Park - Royal Observatory - Meridian - Millennium Dome (O2) - Blackheath Village

Trafalgar Square - St Martin-in-the-Fields - National Gallery - National Portrait Gallery - Leicester Square - Piccadilly Circus - Chinatown - Charing Cross Road

Regent Street - Hamley's Toy Store - Apple Store - Carnaby Street - Soho - Theatreland - Oxford Street - Hyde Park - Kensington Gardens - Bayswater

South Bank - Globe Theatre - Tate Modern - Museum of the Moving Image - Hays Galleria - Southwark Cathedral - Borough Market - London Eye

Royal Albert Hall - Sloane Square - Chelsea - Knightsbridge - Harrods

St James's Park - Buckingham Palace - Houses of Parliament/Big Ben - Westminster Abbey - Whitehall - Westminster Cathedral

St Paul's Cathedral - Fleet Street - Royal Courts of Justice - Chancery Lane - Aldwich - Covent Garden

Αν έρθετε για λιγότερο από τέσσερις μέρες και θέλετε να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερο Λονδίνο, μια καλή ιδέα είναι να κάνετε μια περιήγηση με ειδικό τουριστικό λεωφορείο, π.χ. Original Tour ή Big Bus. Κοστίζουν κάτι παραπάνω, αλλά αν ο χρόνος σας είναι λίγος, αξίζουν. Μια άλλη εναλλακτική είναι να κάνετε μια περιήγηση με τα ειδικά αμφίβια οχήματα κοινώς γνωστά ως ducks (πάπιες), που κυκλοφορούν στον Τάμεση και στους δρόμους.

Επίσης αξίζει να πάρετε έστω μια φορά ταξί, έτσι για την εμπειρία. Είναι ακριβούτσικο (η σημαία πέφτει στις 2 λίρες - σχεδόν 3 ευρώ - και υπάρχουν τρεις ταρίφες - ημερήσια, βραδυνή και νυχτερινή) αλλά αν πάρετε ένα ταξί για μια σχετικά μικρή διαδρομή το πρωί ή το απόγευμα, 5-10 λίρες θα είναι αρκετές. Αν το ταξί έχει το φως αναμένο, μπορείτε να σηκώσετε το χέρι για να το σταματήσετε. Αν το φως δεν είναι αναμένο, μην προσπαθείστε καν - δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει, ειδικά αν έχει μέσα άλλον. Δεν παίρνουν ποτέ διπλές κούρσες.

Μόλις σταματήσει το ταξί, ο οδηγός θα κατεβάσει το παράθυρο του συνοδηγού, για να του πείτε πού πάτε. Θα σας πει ναι (πάντα λένε ναι, είναι πολύ σπάνιο να αρνηθούν κούρσα) και τότε μόνο θα μπείτε στο ταξί. Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, κατεβαίνετε από το ταξί και στέκεστε στο παράθυρο του συνοδηγού για να πληρώσετε. Δεν χρειάζεται να αφήσετε φιλοδώρημα, αλλά είναι καλό να στρογγυλέψτε το ποσό (π.χ. αν είναι 4,80 λίρες να το κάνετε 5 λίρες). Προσοχή όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε από το ταξί να μην χτυπήσετε το κεφάλι σας στο άνοιγμα της πόρτας!

Μερικές ιδέες για μουσεία που αξίζει να δείτε (πολλά από τα οποία είναι δωρεάν):

National Gallery
National Portrait Gallery
British Museum
Victoria & Albert Museum
Museum of London
Theatre Museum
Courtauld Gallery
Madame Tussaud's Wax Museum
Design Museum
Natural History Museum
Science Museum

Αν είσαστε παιδί της εξοχής, θα ενθουσιαστείτε με τα πάρκα του Λονδίνου, τα περισσότερα από τα οποία είναι πάρα πολύ μεγάλα και μέσα στο κέντρο. Κατά τη γνώμη μου το ομορφότερο είναι το St James's Park, που βρίσκεται μεταξύ της πλατείας Trafalgar και των ανακτόρων του Buckingham. Αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, μπορείτε να περπατήσετε από το St James's Park στο Green Park, και από εκεί στο Hyde Park και στο Kensington Gardens, αφού όλα αυτά τα πάρκα ενώνονται τουλάχιστον σε ένα σημείο τους. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας λίγα φυστίκια για τα σκιουράκια!

Και τέλος, επειδή πρέπει και να φάτε, σας έχω ετοιμάσει ειδικό φωτο-ρεπορτάζ με ιδέες.

Για σάντουιτς, σαλάτες, φρούτα (πλυμμένα/έτοιμα) και γενικώς φαγητό στο χέρι, προτείνω τα food halls του γνωστού Marks & Spencer, που βρίσκονται μέσα σε καταστήματα Marks & Spencer ή σε ειδικά μαγαζιά με την ονομασία Marks & Spencer Simply Food. Άλλη ιδέα είναι η αλυσίδα Pret A Manger, που βρίσκονται παντού, αλλά συνήθως κλείνουν το βράδυ. Επίσης όλα τα σούπερ μάρκετ (Tesco, Sainsbury's κ.λπ.) πουλάνε σάντουιτς, σαλάτες, φρούτα, αλλά του M&S είναι πολύ ανώτερα.



Αν σας αρέσουν οι υπαίθριες αγορές, πρέπει οπωσδήποτε να επισκευτείτε το Borough Market, όπου θα βρείτε και το ζαχαροπλαστείο Konditor & Cook, ίσως το καλύτερο ζαχαροπλαστείο του Λονδίνου (το οποίο έχει και σάντουιτς). Να δοκιμάστε τα brownies και το curly whirly cake. Μιλάμε για μπουκιά και συγχώριο. Σημειώστε όμως ότι κλείνει στις 6 μμ.


Άλλες λύσεις για φαγητό είναι τα διάφορα καφέ. Κάνω ειδική μνεία στο Cafe in the Crypt, που βρίσκεται στην κρύπτη κάτω από την εκκλησία St Martin-in-th-Fields στην Trafalgar Square. Θα την βρείτε πολύ εύκολα γιατί ανακαινίζεται και είναι καλυμμένη πατώκορφα με σκαλωσιές.

Στα καφέ θα βρείτε σούπες, σαλάτες και διάφορα είδη σάντουιτς, όπως sarnies (σάντουιτς φτιαγμένα με ψωμί για τοστ), panini (τοσταρισμένα σάντουιτς), baguettes (σάντουιτς με ψωμί μπαγκέτα) και wraps (σάντουιτς με μεξικάνικη πίτα). Όλα αυτά σερβίρονται με "σαλάτα" (δυο φύλλα μαρούλι, 2 φέτες ντομάτα και 2 φέτες αγγούρι) και πατάτες τηγανιτές (chips) ή πατατάκια (crisps). Επίσης σερβίρουν διάφορα είδη αναψυκτικών, καφέ, τσάι, ζεστή σοκολάτα, και ειδικά αυτή την εποχή hot toddies (ζεστό ουίσκι, ρούμι ή μπράντυ με μέλι και μπαχαρικά) - κάπως σαν το ρακόμελο ένα πράγμα. Μμμμμ!


Φυσικά για φαγητό, η πιο κλασική λύση είναι οι γνωστές pub, που συνήθως σερβίρουν φαγητό από τις 12-2 μμ. Οι παμπ που σερβίρουν φαγητό, έχουν έξω από τις πόρτες τους μαυροπίνακες που δείχνουν τα φαγητά της ημέρας και τις σχετικές τιμές.


Αλλιώς, μια πολύ καλή λύση για τον τουρίστα είναι οι πιτσαρίες, όπως η Pizza Hut (που είναι παντού στο κέντρο), ή για τους πιο γκουρμέ τύπους προτείνω το Pizza Express ή το Ask Pizza. Το Pizza Hut είναι πιο φτηνό, ειδικά το μεσημέρι που έχουν μπουφέ με τιμές φιξ, ενώ τα άλλα είναι λίγο πιο τσιμπημένα. Υπολογίστε γύρω στις 40 λίρες (60 ευρώ) για δύο άτομα (πίτσες, ορεκτικά και 1 μπουκάλι κρασί).

Αν σας αρέσουν τα hamburger, εκτός από τα ταχυφαγεία τύπου McDonalds, Burger King κ.λπ. (Goody's δεν έχουμε, δυστυχώς) στην Leicester Square σας προτείνω το εστιατόριο Hamburger Union όπου δύο άτομα θα φάνε μεγάλα cheeseburger, πατάτες και αναψυκτικά με 20 λίρες (30 ευρώ). Και φυσικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο τιμημένο Haagen Dazs, όπου ένα περιποιημένο φοντύ σοκολάτας για δύο άτομα έχει 20 λίρες (30 ευρώ). Μιαμ μιαμ :-)

Από εθνίκ-ανατολίτικες κουζίνες, θα βρείτε πάρα πολλά κινέζικα και ταϊλανδέζικα παντού. Αν βρεθείτε στο Greenwich προτείνω το αυθεντικότατο noodle house Tai Won Mein (πολύ φτηνό: 5 λίρες - 7 ευρώ η μερίδα) ή στο κέντρο το πιο κυριλέ (και ακριβότερο) Wagamama που έχει περισσότερο Ιαπωνικά πιάτα (κοτόπουλο τεριγιάκι, σούπα μίσο κ.λπ.). Από Ταϊλανδέζικα, πολύ καλό είναι το Thai Square.

Για τους γλυκατζίδες που δεν προλαβαίνουν να ψάξουν το Konditor & Cook, προτείνω τα Millie's Cookies, που φτιάχνουν υπέροχα muffins και αμερικάνικου τύπου cookies, ενώ στα Krispy Kreme θα φάτε τα καλύτερα ντόνατς.

Περισσότερα για θέματα φαγητού, π.χ. για γκουρμέ εστιατόρια και πού θα βρείτε το καλύτερο απογευματινό τσάι, ψάξτε στα σχετικά ποστ που έχω κάνει κατά καιρούς, και για απορίες εδώ είμαστε ;-)

23 comments:

Γκρινιάρης said...

Απλά, επιγραμματικά και περιεκτικά!

Από τα μουσεία η γνώμη μου είναι να μη βάλετε πολύ ψηλά στις προτεραιότητες το Madame Toussaud's γιατί πλέον δεν είναι κάτι που εντυπωσιάζει τόσο και η τιμή του είναι και λίγο τσουχτερή. Εκτός αν έχετε τόσο χρόνο που δείτε όλα τ' άλλα. Σαφώς ανώτερα για μένα είναι το Natural History, το National Gallery, το Science Museum και το British Museum, που είναι και δωρεάν.
Στο Victoria & Albert, ναι το παραδέχομαι, δεν έτυχε να πάω ΑΚΟΜΗ!

To Cafe in the Crypt δεν το έχω επισκεφτεί, θα το κάνω το συντομότερο δυνατόν!

Καλημέρα!

Anonymous said...

θέλω πολύ να ανέβω, ελπίζω το 08 να τα καταφέρω. δεν έχω έρθει ποτέ και δεν λέει

Γκρινιάρης said...

Eπίσης να προσθέσω, αν η επίσκεψή σας περιλαμβάνει Παρασκευή η Σάββατο, μπορείτε να συμπεριλάβετε μια βόλτα στην αγορά του Portobello στο Notting Hill, που γεμίζει κόσμο τέτοιες μέρες και έχει πολλά μαγαζάκια με αντίκες.

Επίσης για όποιους έρθουν άνοιξη, ίσως να θέλουν να περπατήσουν κατά μήκος κάποιων καναλιών του Τάμεση, όπως αυτά που περνάνε από το Regent Park και είναι πραγματικά πανέμορφα.δ

Και τέλος καλή ιδέα είναι να επισκεφτείτε, κυρίως Σαββατοκύριακο, το Camden Town, με τις υπαίθριες αγορές του δίπλα από το κανάλι. Μην τρομάξετε αν δείτε μαγαζιά με Gothic ρούχα κλπ, η περιοχή έχει πολύ νεολαία και γενικά έχει κάτι το alternative!

Λακων said...

Για Λονδίνο το βλέπω δύσκολο να έρθω.
Μάλλον είναι πιθανότερο να πάω Μιλάνο μετά τις γιορτές. Πάντως αν ποτέ το επισκεφτώ θα δοκιμάσω τα Ducks :)

moukelis said...

Αχ Σοφάκι,δεν ήταν ανάγκη μέσα στον πανικό σου να καθίσεις και να μας γράψεις ολόκληρο ποστ...Ευχαριστούμε πααααρα πολυ. :@)
Φεύγουμε αύριο το πρωί για Θεσσαλονίκη,επειδή το αεροπλάνο μας φέυγει την Τρίτη το πρωί.Πολλά από τα μέρη που ανέφερες τα έχουμε συμπαριλάβει στο πρόγραμμα,τα περισσότερα από τα μουσεία,σε κάποια,όπως στο Madame Tussaud's κάναμε Online κρατηση για να γλιτωσουμε χρόνο.Και παλι σ'ευχαριστούμε,θα σου πούμε πού πήγαμε μόλις γυρίσουμε για να μας βαθμολογήσεις!

moukelis said...

@Γκρινιάρη:Το Portobello ειναι στα σχέδιά μας,επειδή μας αρέσουν πολύ οι αντίκες και εχω ακουσει οτι γενικα ειναι πολυ ενδιαφέρουσα αγορά.Από μουσεία,θα πάμε σίγουρα στο National Gallery και στο British Museum.Ευχαριστουμε για τις συμβουλές!

Anonymous said...

...τελικά μέρα με την μέρα νομίζω οτι μοιάζω πιο πολύ στον γκρηνιάρη και να γκρινιάξω να πώ τον πόνο μου...2,50 euro o καφές στο λονδίνο...Ελλάδα που είναι το εθνικό ποτό μας η φραπεδιά και έχει κατανάλωση 3,50-5 euro,δηλαδή έλεος...και για το τσάι πάλι 1,50 ευρό 3,5-5 ελλάδα...)!!!
Φαντάζομαι σε λίγο καιρό διαφήμιση στην τηλεώραση που να λέει...φραποδάνειο πήρες?????τον καφέ σου πως θα τον πιεις...?
Lol....πείτε το...δεν την παλεύω(απο το διάβασμα θα είναι)...
αυτά....οραίο post πάντως,αν και με βλέπω σε μερικούς μήνες λονδίνο και όχι τώρα:)

Γκρινιάρης said...

@moukelis, καλά να περάσετε! Στο Portoello πηγαίνετε Παρασκευή ή Σάββατο, γιατί τις άλλες μέρες έχει κυρίως λαΐκή (ω ναι) και τα περισσότερα μαγαζιά με αντίκες είναι κλειστά.

@electronic396, τώρα άμα σου πω για τα ενοίκια του Λονδίνου σε σχέση με της Αθήνας, μάλλον θα ανασκουμπωθείς! :P Πάντως για τον καφέ δεν έχεις άδικο. Και θα προσθέσω και τη μπύρα, όπου μισό λίτρο κάνει συνήθως λιγότερο από 4,5 ευρώ.

koulpa said...

αχ.. φάτε μάτια ψάρια.. για την προσεχή δυετία δε με βλέπω να κουνάω από την ελλάδα..
Δε βαριέσαι.. τουλάχιστον χαζεύω τις φωτογραφίες..:):)
Την καλησπέρα μου:):)

Anonymous said...

Πολύ καλό και χρήσιμο post! Ασε που βάζει ιδέες για μια νέα επίσκεψη στην πόλη!

(Και ευχαριστώ, που μου απάντησες!!)

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Εμένα πάντως το Madame Tussaud's μου αρέσει πολύ. Έχω πάει 2 φορές και ευχαρίστως θα πήγαινα και τρίτη. Η National Gallery και η National Portrait Gallery είναι πολύ αγαπημένα μου μέρη, ειδικά η δεύτερη, στην οποία πάω συχνά-πυκνά για χάζεμα. Στο Natural History και το Science Museum δεν έχω πάει ακόμα (αλλά έχω πάει 3 φορές στο Design Museum και 2 στο MOMI).

To Cafe in the Crypt λέει πολύ, όπως και το National Cafe που άνοιξε πρόσφατα στην Νational Gallery, αλλά είναι πιο τσιμπημένο.

@ Ammos: Να έρθεις, νομίζω θα σου αρέσει :-)

@ Λάκων: Tα ducks είναι όλα τα λεφτά.

@ Moukelis: Ελπίζω να προλάβετε να δείτε τα άλλα δύο ποστ, και αν όχι, θα τα πούμε όταν επιστρέψετε :-)

Στο British Museum έχει μια φοβερή έκθεση αυτή την εποχή - τον Πήλινο Στρατό από την Κίνα. Αν τη δείτε, περιμένουμε εντυπώσεις.

@ Electronic: Δεν έχει παντού τόσο. Αυτή είναι η τιμή να τον πάρεις σε χάρτινο κυπελάκι και να τον πιεις στο δρόμο. Γενικά οι τιμές είναι τσιμπημένες σε σχέση με την Ελλάδα, ειδικά στο φαγητό. Για ενοίκια καλύτερα να μην μιλήσουμε καν.

@ Koulpa: Ποτέ μην λες ποτέ. Όλα είναι μια απόφαση.

@ Penny: Ελπίζω να σε παρακίνησα περισσότερο με τις επόμενες αναρτήσεις :-)

KitsosMitsos said...

Όμορφα και κατατοπιστικά και πάλι!
Εύγε!
Την καλησπέρα μου.

Σοφία said...

Καλησπέρα και ευχαριστώ :-)

Sotis said...

Ωραίο το Λονδίνο αλλά πλέον στην Αγγλία το μόνο μέρος που αξίζει να ζει κάποιος είναι το Λονδίνο, γι' αυτό άλλωστε πολλοί άγγλοι μου έχουν πει "London is the place to be"!!!

Η κατάσταση πάντως έχει γίνει ανεξέλεγττη όσον αφορά τους μετανάστες και δει τους λαθρομετανάστες στην Αγγλία και συγνώμη που θα το πω έτσι αλλά έχει καταντήσει ο καμπινές της Ευρώπης. Μπορείς να διαβάσεις και σχετικό ποστ στο μπλογκ μου.

Κατά τ' άλλα μου άρεσε αρκετά και θα μπορούσα να μείνω γιά ένα χρόνο στο Λονδίνο (όχι παραπάνω).

Από τα αγαπημένα μου το μπαράκι Roadhouse στο Covent Garden όπου είχε και την αγαπημένη μου ζωντανή ροκ μουσική.

Σοφία said...

Το διάβασα το ποστ σου, αλλά μάλλον διαφωνώ με πολλά από αυτά που λες (και με τον χαρακτηρισμό καμπινές της Ευρώπης). Προφανώς έχεις δει κάποια πράγματα με τα μάτια του τουρίστα, αλλά δεν είμαι σίγουρη πόσο αντικειμενικά τα έχεις κρίνει - και αν τις πληροφορίες σου τις πήρες από αναγνώστες της Sun και της Daily Mail :-p

Ένας χρόνος στο Λονδίνο δεν είναι τίποτα. Καλύτερα να έρθεις 3-4 φορές ως τουρίστας - τα ίδια θα δεις, και θα σου κοστίσει λιγότερο.

Sotis said...

Ασφαλώς με τα μάτια του τουρίστα τα βλέπεις διαφορετικά τα πράγματα! πάντως ρωτόντας ανθρώπους που μένουν εκεί χρόνια όπως άγγλους, κύπριους και έλληνες κατάλαβα ότι τα δικαιώματα που τους δίνονται μέσω των επιδομάτων που δικαιούνται είναι υπερβολικά σε βαθμό που να καταποντίζουν την οικονομία της χώρας τους. Θα ξέρεις ασφαλώς ότι πολλοί ζουν μόνο και μόνο από τα επιδόματα χωρίς να κάνουν τίποτα!
Σε κάθε περίπτωση, δεν εκφράζω κάτι ξενοφοβικό, ίσα ίσα που είμαι υπέρ της ελεγχόμενης μετανάστευσης. Απλά μεταφέρω την κραυγή αγωνίας πολλών ανθρώπων που ζουν εκεί για πολλά χρόνια και έχουν δει τη κατάσταση να γίνεται ανυπόφορη.

Όσο για το Λονδίνο, θα ήθελα να έρθω μέσω δουλειάς ώστε να ζήσω εκεί γιά ένα χρόνο αλλά δεν το βλέπω να γίνεται στο κοντινό μέλλον, τουλάχιστον όχι μέσα στο 2008!

Εσύ ζεις πολλά χρόνια εκεί?

Σοφία said...

Είναι αλήθεια ότι πολλοί ζουν μόνο από τα επιδόματα, αλλά αυτό ισχύει για αυτόχθονες Άγγλους, αυτόχθονες ελίτ ξένους (π.χ. Κύπριους, Έλληνες κ.λπ.) και ξένους "κατώτερης ποιότητας". Δεν παίρνουν περισσότερα επιδόματα οι μετανάστες σε σχέση με το τι δικαιούται ο μέσος Άγγλος, και αν καταφέρνουν και ζουν μόνο με τα επιδόματα είναι επειδή μένουν 10 άτομα σε ένα τριάρι σπίτι. Σίγουρα αυτοί που θεωρούνται πρόσφυγες έχουν μεγαλύτερες απολαβές απ' ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης (και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ρυθμιστεί), αλλά δε νομίζω ότι η ζωή κανενός έχει γίνει ανυπόφορη, άσε που οι Έλληνες και οι Κύπριοι μάλλον δεν δικαιούμαστε να παραπονιόμαστε, γιατί κάποτε αυτοί οι κακόμοιροι μετανάστες είμασταν εμείς οι ίδιοι.

Στην Αγγλία είμαι πάνω από 10 χρόνια.

Sotis said...

Αυτό που ήθελα να επισημάνω και ασφαλώς να ζητήσω και τη δική σου γνώμη είναι ότι η μεταναστευτική πολιτική είναι ανύπαρκτη στην Αγγλία και η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη όχι μόνο από οικονομική αλλά και από πλευρά εγκληματικότητας.

Χρόνια πολλά με υγεία!

Σοφία said...

Κοίτα, δεν ξέρω αν η εγκληματικότητα έχει επηρεαστεί από τους μετανάστες. Ίσως μεμονωμένα μόνο και αναλόγως για τι εγκληματικότητα μιλάμε. Οικονομικά σε επίπεδο χώρας δεν υπάρχει πρόβλημα, άλλωστε δόξα τω Θεώ τρώμε με χρυσά κουτάλια εδώ πάνω. Το πρόβλημα είναι περισσότερο σε επίπεδο δήμων, ειδικά σε πόλεις που έχει μαζευτεί υπερβολικά μεγάλος αριθμός μεταναστών και δεν μπορούν οι υπηρεσίες του δήμου να ανταπεξέλθουν (π.χ. στέγαση, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη κ.λπ.) γιατί στην Αγγλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι δήμοι είναι σχεδόν αυτόνομοι από την κεντρική κυβέρνηση, με δικές τους πηγές εσόδων και δική τους ευθύνη για πολλά πράγματα, π.χ. σχολεία και δημοτικά ιατρεία.

Η μεταναστευτική πολιτική της Βρετανίας είναι χάλια γιατί οι άνθρωποι εδώ είναι φιλόξενοι μέχρι υπερβολής. Κι ας λέμε εμείς οι Ελληνάρες ότι είμαστε φιλόξενος λαός, στην πραγματικότητα η φιλοξενία μας περιορίζεται σε φίλους και γνωστούς. Ενώ στη Βρετανία το θεωρούν παράλογο να έρθει άνθρωπος από άλλη χώρα (είτε μετανάστης, είτε μέσω ΕΕ) και να μην του δώσουν από την αρχή όλα τα δικαιώματα που έχει ο κάθε μόνιμος κάτοικος της χώρας. Μέχρι και τα δημόσια έγγραφα τυπώνουν σε 15-20 διαφορετικές γλώσσες (και στα ελληνικά) προκειμένου να μην δυσκολευτεί ο ξένος. Όλα αυτά φυσικά (συν οι σχετικά μεγάλοι μισθοί) κάνουν τη Βρετανία να μοιάζει σαν τη γη της επαγγελίας - και όντως είναι, αν είσαι διατεθημένος να ζήσεις σε ψιλοάθλιες συνθήκες για τουλάχιστον μερικά χρόνια μέχρι να ορθοποδήσεις.

Λακων said...

Ωχ, Ωχ!Άναψαν τα αίματα.Όπως κατάλαβες ο Σωτήρης είναι φίλος μου..
Με ότι αυτό συνεπάγεται :P

Sotis said...

Ρε φίλε δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα με τους Άγγλους ή τη χώρα τους, απλά συζητώ με τη Σοφία τις εκεί συνθήκες μιάς και δεν ξέρεις ποτέ, ίσως να πήγαινα να ζήσω κι εγώ για λίγο εκεί (στο Λονδίνο βέβαια γιατί οπουδήποτε αλλού δεν θα άξιζε το κόπο!) οπότε οι συμβουλές μιάς κοπέλας που ζει 10 χρόνια εκεί είναι σημαντικές!

Σοφία said...

Δεν ανάβουν έτσι εύκολα τα αίματα ;-)

Sotis said...

Εγώ έναν τρόπο μόνο ξέρω που μπορούν να ανάψουν τα αίματα και σίγουρα όχι εδώ μέσα!