Sunday 2 December 2007

Πάμε για φώτα στην Oxford Street

Μετά το Hyde Park πήγαμε στην Oxford Street, τον κεντρικό δρόμο με τα μαγαζιά, για να χαζέψουμε τα χριστουγεννιάτικα φώτα. Η φωταγώγηση της Oxford Street και των γειτονικών δρόμων (Regent Street, Bond Street, Carnaby Street) είναι σημαντικό γεγονός της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Γίνεται στις αρχές Νοεμβρίου και συμπίπτει με τον στολισμό των βιτρινών για τα Χριστούγεννα. Εν μία νυκτί, το κέντρο του Λονδίνου μετατρέπεται σε μια πανδαισία χρωμάτων και φωτών. Την περίοδο των γιορτών πολλοί Λονδρέζοι κατεβαίνουν στο κέντρο ειδικά για να "δουν τα φώτα".

Χθες ήταν το πρώτο Σάββατο του Δεκεμβρίου, και ο δήμος είχε πεζοδρομήσει την Oxford Street και την Regent Street για να προσελκύσει περισσότερο κόσμο στα μαγαζιά. Και τον προσέλκυσε! Μιλάμε για λαοθάλασσα. Βγήκα από τον σταθμό του μετρό και δεν πίστευα στα μάτια μου.


Τα φώτα φέτος τα πλήρωσε η Disney. Αν αναρωτιόσαστε τι ρόλο παίζει η κοπέλα με τον κουβά, θα βρείτε την απάντηση εδώ.

Η South Molton Street (ή αλλιώς ο δρόμος με τα ακριβά μαγαζιά), στολισμένη με αγγελάκια:


Η Carnaby Street, στολισμένη σε παραδοσιακό στυλ με αλυσιδωτές γιρλάντες. Τέτοιες γιρλάντες (paper chains) χρησιμοποιούσαν παλιά για να στολίζουν τα σπίτια, και ακόμα και σήμερα τα παιδιά τις φτιάχνουν στο σχολείο σαν χειροτεχνία.


Τα φώτα της Carnaby Street είναι τα μόνα που δεν καταναλώνουν έξτρα ενέργεια, αφού οι γιρλάντες είναι φτιαγμένες με ειδικό υλικό που αντανακλά το φως, είτε το φυσικό φως του ήλιου όσο είναι μέρα, είτε το φως των προβολέων που φωτίζουν τα κτίρια το βράδυ.

Και τέλος, η Regent Street με τις πρωτοποριακές μπάλες της Nokia.


Τα φώτα της Regent Street μου άρεσαν περισσότερο απ' όλα, γιατί είναι τόσο διαφορετικά από ο,τιδήποτε άλλο έχω δει. Το κάθε σύμπλεγμα αποτελείται από 25 φωτεινές μπάλες που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τον αριθμό των περαστικών, την ταχύτητα του ανέμου, την ένταση του φυσικού φωτός κ.λπ. Οι μπάλες φωτίζονται αποκλειστικά από ειδικές λάμπες LED που δίνουν όλες αυτές τις απαλές αποχρώσεις και επιπλέον καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τις συνηθισμένες λάμπες.

Μιλάμε ότι θα μπορούσα να τα χαζεύω με τις ώρες.

22 comments:

Laplace said...

Πωπω λαός..
βρε ασε τα φώτα,πες μας τι ψώνισες!
την καλημέρα μου Σοφάκι

Laplace said...

Τα φώτα της Regent Street ειναι κατι το απίστευτο..Απορώ πως δεν εχει κάνει κ ο δήμος της Αθήνας κανα clopy απο εκεί..

DaNaH said...

Πεζοδρόμησαν την Oxford Str?????? Oh My Gooooooooood!!! Καλέ τι λαοθάλασσα είναι αυτή; Αναρρωτιέμαι τα λεωφορεία και τα αυτοκίνητα τι εκτροπή θα ήταν αναγκασμένα να κάνουν για να μην μπαίνουν σ'αυτόν τον δρόμο!

Για άλλη μια φορά πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου Σοφία! Μου αρέσει ιδιαίτερα που κάθε δρόμος έχει διαφορετικό στολισμό. Όταν υπάρχει φαντασία, όρεξη και... χρήμα, μπορούν να γίνουν εκπληκτικά πράγματα! Τα αγγελάκια τα βρήκα πολύ πρωτότυπα, καθώς και τις μπάλες που αλλάζουν χρώμα! :)

Εξύμνoς said...

Λοιπον τα ποστ σου ειναι απολαυστικα! Πες μου κατι. Καθεσαι ολη μερα με την ψηφιακη στο χερι? Πολυ ωραιες φωτογραφειες! Keep on

Σοφία said...

@ Laplace: Κλασικός Έλληνας! Ο νους σου στα ψώνια :-p Κάτι μπλουζάκια πήρα μόνο για τα βαφτιστήρια μου. Τίποτα ιδιαίτερο.

Όσο για τα φώτα, φαντάζομαι ότι και το clopy κοστίζει ;-)

@ Δανάη: Ναι! Πρώτη φορά την είχα δει πεζοδρομημένη, και όχι μόνο την Oxford Street αλλά και την Regent Street. Ήταν πολύ σούπερ να περπατάς στη μέση του δρόμου! Τα αυτοκίνητα έτσι κι αλλιώς δεν περνάνε από την Oxford Street τα σαββατοκύριακα, μόνο λεωφορεία και ταξί, που είχαν ενημερωθεί από πριν για τις αλλαγές. Πάντως πρέπει να ήταν καλά οργανωμένοι, γιατί δεν πρόσεξα παραπάνω κίνηση στους γύρω δρόμους.

Κι εμένα μου άρεσαν τα αγγελάκια, και οι μπάλες φυσικά! Χρήμα δεν υπάρχει πολύ, αλλά ας είναι καλά οι σπόνσορες :-)

@ Eximnos: Όχι όλη μέρα κάθε μέρα, αλλά το περασμένο Σάββατο ναι. Να καταλάβεις ότι τίγκαρα μια κάρτα μνήμης των 2GB!

lifewhispers said...

Σοφια καλημερα! εκπληκτικο το ποστ σου, και ειναι το λιγοτερο που μπορω να πω. εχω να κανω και μια δηλωση, ελπιζω να μην πηγες εκει για να ψωνισεις,μονο για να βγαλεις φωτογραφιες. εγω θα ειχα παθει οξεια αγοραφοβια με τοσο λαο!!!

Σοφία said...

Χαχαχα αν έχεις αγοραφοβία το Λονδίνο τέτοιες μέρες είναι κόλλαση!

Δεν ψώνισα ιδιαίτερα. Σε ένα μαγαζί μόνο μπήκα για να πάρω 2-3 πράγματα συγκεκριμένα. Την υπόλοιπη ώρα ήμουν στους δρόμους και χάζευα τα φώτα, τις βιτρίνες και τον κόσμο :-)

moukelis said...

Σοφάκι μας έχεις κάνει μεγάλη ζημιά.Πώς θα περάσουν τώρα δυο εβδομάδες;Πάντως κατατοπιστικότατη,θα έρθουμε και θα ξέρουμε πιο πολλές λεπτομέρειες κι από τους Λονδρέζους!;@))
Το μόνο που μας απελπίζει είναι οι αποστάσεις.Έχουμε βρει πολλά μέρη που θέλουμε να πάμε,αλλά είναι μακριά το ένα από το άλλο.Πάντως δε θα χάσουμε με τίποτα έναν περίπατο που οργανωνεται δυο φορες την εβδομάδα και σε περνάει από τα μέρη του Τζακ του Αντεροβγάλτη.Ξέρω,λίγο spooky,αλλα συμφωνήσαμε αμέσως όταν το είδαμε.Κατά τα άλλα,από μουσεία και εκδηλώσεις,τι να πρωτοδιαλέξουμε...

Nobody said...

Φανταστικό!!!!!

kat. said...

ουάου!
μπράβο ρε σοφάκι!

να περνάς πάντα το ίδιο καλά!

Despina said...

Φανταστική ατμόσφαιρα.
είσαι τυχερή που μπορείς και τη ζεις.

KitsosMitsos said...

Τελικά ο κόσμος παντού ίδιος είναι:
δώστου χαρά και πανηγύρι και τρέχει!
Να περνάμε καλά, πάνω απ'όλα!

Natassa said...

ζηλεύω .... πολύ ζηλεύω... μ αρεσε πολύ η Bond και η Regent.
Σε μας εδώ έχουν βάλει 5 φωτάκια και αυτό είναι όλο ... και δεν μπορώ να φύγω αυτή την περίοδο λόγω δουλειάς...
λόγω πίεσης δεν αφήνω σχόλιο αλλά σε διαβάζω σχεδόν κάθε μέρα, νομίζω ότι οι κόκκινες νύχτες είναι το "παράθυρο" μου στην Χριστουγεννιάτικη Αγγλία :)
καλή εβδομάδα !! :)

- said...

Γι'αυτό μου αρέσει η περίοδος των Χριστουγέννων. Όλα είναι πιο ευχάριστα! Αν και δεν έχω πάει ποτέ Αγγλία φαίνεται πολύ ωραία εκεί. Καλά να περνάς! :)

island said...

Και η κακοπέραση συνεχίζεται!!!φέρε κι άλλα σε εμάς τους ταπεινούς γιατί αν περιμένουμε από τους δημάρχους μας.....Προχθές ξεκίνησε ο στολισμός των δρόμων και προχωρά σε ρυθμούς χελώνας....είχανε λέει να κοιτάξουν τα έργα της αποχέτευσης....μέσα στο εορταστικό κλίμα μας έχουν πάντως δεν μπορώ να πω.Την καλησπέρα μου και μείνε εκεί όσο μπορείς

Σοφία said...

@ Moukelis: Αναγκαστικά θα περιορίσετε τις επιλογές σας, αλλά καλό είναι να σας μείνει και κάτι για την επόμενη φορά ;-)

@ Nobody, Κat & Amo: Σας ευχαριστώ!

@ Kitsosmitsos: Πες το ψέμματα. Όλοι κατά βάθος ίδιοι είμαστε, το μόνο που διαφέρει είναι η επιφάνεια.

@ Natassa: Να 'σαι καλά κοριτσάκι! Κι εδώ πάρα πολλή δουλειά και ξεδίνω με το κομπιούτερ (και τελευταία την ζαχαροπλαστική).

@ Στέφανος: Ευχαριστώ και καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

Σοφία said...

@ Island: Υπομονή! Θα πάρετε το αίμα σας πίσω το Πάσχα, που εδώ δεν θα γίνεται τίποτα απολύτως ;-)

Anonymous said...

Πω πω κόσμος!!! Και μου έφερες κακές αναμνήσεις... Oxford Street, Bond Street. Με το που διάβασα τα δύο αυτά ονόματα, με έπιασε κράμπα στα πόδια :P

the BluElephant said...

... όμορφα είναι..

:)

Σοφία said...

@ Deninho: Σκέψου και μένα που το Σάββατο περπατούσα *συνέχεια* από τις 11 το πρωί ως τις 5:30 το βράδυ. Τα είδα όλα!

@ The Bluelephant: Είναι όντως :-)

asinartisies said...

Carnaby... tο πιο γλυκό μέρος στο Λονδίνο για ψώνια. Βάλε κι άλλες φωτό!

Σοφία said...

Αν ξαναπεράσω, το υπόσχομαι! Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες :-)