Friday 23 May 2008

West Country: δεύτερη στάση Bristol


Το Bristol, με σχεδόν μισό εκατομμύριο κάτοικους, είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Βρετανίας, αλλά σίγουρα όχι μία από τις πιο όμορφες ή τις πιο γραφικές. Στο κέντρο κυριαρχεί το μπετόν σε όλες τις αποχρώσεις του γκρι και του καφέ (απελπισία σκέτη), ενώ η κίνηση στους δρόμους είναι έντονη επτά μέρες την εβδομάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί η περιοχή γύρω από το ποτάμι, η οποία προσφέρεται για βόλτες. Σίγουρα θα έχει και άλλα πράγματα να δεις, καθώς πρόσεξα ότι κυκλοφορούσαν τουριστικά καραβάκια στο ποτάμι και περιηγητικά λεωφορεία με ανοιχτή σκεπή.

Παρόλο που έχω πάει πολλές φορές στο Bristol, συνήθως είμαι για δουλειά οπότε δεν υπάρχει καιρός για τουρισμό. Την πρώτη και μοναδική φορά που βρέθηκα εκεί ως τουρίστρια ήταν στο πρώτο-πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό και είχα πάθει τέτοιο αμόκ από την πληθώρα των μαγαζιών που επί μία μέρα τα μόνα πράγματα που είδα ήταν ένα σύμπλεγμα πεζόδρομων στο εμπορικό κέντρο της πόλης, το εσωτερικό δεκάδων καταστημάτων και τους δρόμους από και προς το πάρκιν όπου είχαμε αφήσει το αυτοκίνητο. Κάπως σαν να πας στην Αθήνα και να δεις μόνο την Ερμού...

Αυτή τη φορά, αφού όπως προείπαμε, φάγαμε τον αγλέουρα στην πλωτή παμπ, ξεκινήσαμε για μια χωνευτική βόλτα κατά μήκος του ποταμού με κατεύθυνση προς το Clifton, ένα από τα πιο κυριλέ προάστια της πόλης, ιδιαίτερα γνωστό για την κρεμαστή του γέφυρα πάνω από το φαράγγι του ποταμού Avon. Η γέφυρα λέγεται Clifton Suspension Bridge και την έχει σχεδιάσει ο Brunel, ένας από τους πιο φημισμένους Βρετανούς μηχανικούς του 19ου αιώνα. Την είδαμε μόνο από μακριά, γιατί σταματήσαμε στο σημείο που λέγεται Cumbreland Basin (προφ. Κάμπερλαντ Μπέισιν), όπου υπάρχει μια στρεφόμενη γέφυρα (swing bridge), αρκετά εντυπωσιακή, αφού περιστρέφεται ώστε να επιτρέπει την διέλευση πλοίων, αλλά όχι τόσο φωτογενής.


Η περιοχή κατά μήκος της προκυμαίας είναι νεόκτιστη, προσεγμένη, και τα σπίτια πολύ χαριτωμένα.


Σε κάποια σημεία μπορείς να δεις στο βάθος τα πολύχρωμα σπίτια του Cliftonwood. Πρόκειται για σειρές σπιτιών Βικτωριανής κατασκευής (τέλη 19ου αιώνα) που είναι βαμμένα σε διάφορα, κυρίως παστέλ, χρώματα. Αυτές είναι οι πίσω πλευρές των σπιτιών που έχουν θέα προς το ποτάμι.


Στο οποίο ποτάμι κυκλοφορούσαν διαφόρων ειδών καραβάκια, τουριστικά και μη, μερικά πολύ μικρά και με φιλικούς ναύτες.


Δίπλα ακριβώς στο Cumberland Basin βρήκαμε δύο παμπ, μία στην κάθε όχθη του ποταμού. Όπως βλέπετε, παρόλο το γκρι σύννεφο είχε αρκετή ζέστη και όλοι ήταν έξω.


Στο τέλος της προκυμαίας κάναμε στροφή και αρχίσαμε να περπατάμε πάλι προς το κέντρο της πόλης.


Σε μια εσοχή της προκυμαίας είδα και αγοροπωλησία ναρκωτικών. Τόσα χρόνια στο Λονδίνο δεν μου είχε τύχει, και όμως το είδα στο Bristol! Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Απ' ότι μας είπαν οι φίλοι μας που μένουν εκεί, το Ε κυκλοφορεί σαν ασπιρίνη στα κλαμπ της πόλης. Όπως καταλαβαίνετε δεν τράβηξα φωτογραφία, οπότε δείτε μία εναλλακτική δύο καραβιών με μεγάλη ιστορία. Ποια είναι και γιατί είναι διάσημα, θα σας πω στο επόμενο ποστ.


Συνεχίζεται...

18 comments:

Jordan said...

Εμενα μια χαρα μου φαινεται και το Μπριστολ.Πολυ ομορφο.
Αν ποτε γυρισεις Ελλαδα (που δε νομιζω) πρεπει ν αλλαξεις επαγγελμα και να αναλαβεις καμμια ταξιδιωτικη εκπομπη στην tv. ☺

Υγ Εχεις πιασει ολες τις υποψηφιες πολεις πριν ανεβω Αγγλια.Λονδινο, Bath, Bristol. Μου λειπει Kent και Brighton.

Σοφία said...

Εντάξει, οι φωτογραφίες αυτές είναι από μια μικρή (πολύ μικρή) περιοχή δίπλα στο ποτάμι. Η εικόνα που έχω γενικότερα για το Bristol είναι πως έχει αρκετή ασχήμια, όπως οι περισσότερες μεγάλες πόλεις. Δηλαδή μην τη φαντάζεσαι σαν ένα μεγάλο Brighton - εντελώς καμία σχέση. Πάντως αν έχεις σκοπό να πας στο Bath, δεν χάνεις τίποτα να δεις και το Bristol.

Ευχαριστώ για το κοπλιμέντο. Ποτέ δεν ξέρεις πώς τα φέρνει ο καιρός χαχα ;-)

Jordan said...

Τωρα πια δεν εχω σκοπο να παω πουθενα. Επεστρεψα..
Μιλαγα για Πριν παω. ☺
Πες πες ομως..κανονισε να με πορωσεις παλι!..☺
(αφου ξερεις νομιζω ποια πολη ειχα επιλεξει τελικα)

Laplace said...

οντως ειναι υπεροχες οι φωτο..
παντως απο το comment σου Σοφακι,μονο αυτο το μερος θα λεει απο ολοκληρη την πολη..ασε που εχουν κ χαλια ομαδα! :))

Σοφία said...

@ Jordan: Ποτέ μην λες ποτέ ;-)

@ Laplace78: Δεν έχω δει όλη την πόλη για να έχω σφαιρική άποψη. Γύρω από το ποτάμι υπάρχουν πολύ όμορφα μέρη, πάντως σαν το Bath δεν είναι.

Γκρινιάρης said...

Εγώ έχω ακούσει πολύ καλά λόγια από παιδιά που σπούδασαν εκεί. Οτι είναι γραφικό, μπλα μπλα μπλα. Μου φαίνεται το παρα-ωραιοποιούν!!! :)

Περιμένουμε και τη συνέχεια!

Καλημέρα!

Σοφία said...

Κοίτα, δεν παίρνω και όρκο ότι είναι χάλια, αλλά γραφικό σαν το Cambridge ή το Bath δεν είναι με τίποτα. Βέβαια περί ορέξεως... ουδέν σχόλιο!

~~A~~ said...

Και μένα από τις φωτογραφίες σου μια χαρά μου φάνηκε!Μήπως να μας έδειχνε και την άσχημη πλευρά να κρίναμε?

Anonymous said...

Μ'αρέσουν πολύ αυτά τα τούβλινα σπίτια :D

Αγοραπωλησία ναρκωτικών δεν έχω δει ούτε εγώ, αν και βρίσκομαι συχνά πυκνά στο κέντρο για δουλειές, ακόμη και τη νύχτα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι κάτι που περιμένω να δω για να ολοκληρωθώ ως άνθρωπος, πάντως :P

Anonymous said...

Η δεύτερη photo μετά το χάρτη είναι Τ Ε Λ Ε Ι Α!!!!!
Θέλω να διακτινιστώ τώρα :)

Anonymous said...

αυτά τα χρωματιστά κτήρια δίνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα για την βροχερή όπως ξέρουμε Αγγλία.

Σοφία said...

@~~a~~: Την άσχημη πλευρά δεν τη φωτογράφισα. Την επόμενη φορά όμως θα φέρω πειστήρια. Χεχε.

@ Deninho: Εγώ πάντως ολοκληρώθηκα εντελώς, γιατί όχι μόνο είδα αγοροπωλησία Ε αλλά ήταν και μέρα μεσημέρι ;-)

Από τούβλινα σπιτάκια, να φάνε και οι κότες!

@ Unclescrooge: Τέτοια τοπία έχει παντού στην Αγγλία. Διακτινήσου άφοβα :-)

@ Evlahos: Τα συγκεκριμένα είναι όντως πολύ πολύχρωμα και πολύ χαρακτηριστικά.

ekkremes said...

Εμενα το Bristol με τρελαινει σαν πολη, τη θεωρω υπεροχη. Καλα για τα ναρκωτικα και τα λοιπα κυκλοφορουν πολυ εδω, εχω δει πολλες φορες στο Bristol αγοραπωλησιες. Νομιζω ομως οτι στο Birmingham ειναι χειροτερη η κατασταση. Γενικα παντως απ'οσο ξερω στο Bristol επικρατει πολυ η κατασταση με τους ανθρωπους της νυχτας και τα διαφορα conflicts μεταξυ τους.

Το κεντρο το φτιαχνουν τωρα και χτιζουν κι αλλα μαγαζια... Προς την πλευρα της παλιας αγορας..

Σοφία said...

Aπό το Birmingham είναι σίγουρα καλύτερο ;-)

Crazy Tourists said...

Αχ! Εσύ με τα Bristol, ο Γκρινιάρης με τα Cambridge και τις στρογγυλες τράπεζες! Με ξεμυαλίσατε πάλι...Αχ!
Τα φιλιά μου!
CrazyTourist1

Σοφία said...

Χαχα δεν γλιτώνεις από πουθενά! Σκέψου να σταματήσει και η βροχή τι έχει να γίνει. Όλο εκδρομές θα κάνουμε :-)

konstantinos said...

Βόλτες, ποτάμια, προκυμαίες, γέφυρες, ψώνια,φαί, ναρκωτικά!
Λίγο ροκ, λίγο "σεχ" κι συμπληρώνεται το παζλ του πώς περνάνε τον καιρό τους οι Bristolέζοι!

Θα σε ρωτήσω όμως κάτι; Είναι πιο όμορφο το Bristol από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη; Και δε μιλάω για τα αξιοθέατα, αλλά για το σύγχρονο κομμάτι των πόλεων αυτών;
Γιατί έχω την εντύπωση ότι το γούστο τους είναι πιο ενδιαφέρον,έστω κι αν λόγω καιρού δεν έχουν πολλά μπαλκόνια...
Εδώ, στην Ελλάδα, έχω σιχαθεί τις γκρίζες πολυκατοικίες του κέντρου...

Σοφία said...

Κοίτα, σε μένα (που δεν είμαι Θεσσαλονικιά) το Bristol μου φαίνεται ότι μοιάζει αρκετά με τη Θεσσαλονίκη, τόσο οπτικά (απλά αντί για γκρι έχει καφέ και αντί για θάλασσα ποτάμι) αλλά και σαν γενικότερο στυλ. Κάποιες γειτονιές του είναι πολύ γραφικές (π.χ. Clifton) και κάποιες κεντρικές περιοχές είναι κακάσχημες.