Monday 22 September 2008

Κέικ με αχλάδι και δαμάσκηνο


Τη συνταγή για το κέικ αυτό σας την είχα δώσει πέρσυ τέτοιο καιρό, αντιγραμμένη (με άδεια φυσικά) από ένα αγγλικό ιστολόγιο μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής που λέγεται A Slice of Cherry Pie (δηλ. ένα κομμάτι κερασόπιτα). Σήμερα το έφτιαξα για πρώτη φορά και έμεινα πολύ ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα, ειδικά επειδή δεν έχω ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τη ζαχαροπλαστική, και είναι μόλις η δεύτερη φορά που φτιάχνω κέικ με φρούτα (η πρώτη προσπάθεια στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία). Με την εμπειρία της πρωτάρας, σας ξαναπαρουσιάζω τη συνταγή με κάποιες επιπλέον διευκρινήσεις για όποιον θέλει να φτιάξει ένα κλασσικό αγγλικό κέικ, αλλά δεν ξέρει από πού να αρχίσει.

Θα χρειαστείτε:

140 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
140 γραμ. βούτυρο (όχι βιτάμ) που το έχετε αφήσει έξω από το ψυγείο να μαλακώσει (καλύτερα αποβραδύς για να είναι πάρα πολύ μαλακό)
140 γραμ. χρυσή ζάχαρη (golden caster sugar - ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο)
2 μεγάλα αυγά
4 δαμάσκηνα φρέσκα (βανίλιες)
1 αχλάδι
1 κουταλιά μέλι
1 μίξερ χεριού
1 φόρμα κατά προτίμηση τετράγωνη ή στρογγυλή με διάμετρο 18cm
1 σχάρα για να ακουμπήσετε το κέικ όταν ψηθεί

Βγάζετε τα κουκούτσια και κόβετε τα δαμάσκηνα στα οκτώ, και μετά το κάθε κομμάτι στα δύο. Κόβετε το αχλάδι σε λεπτές φέτες και μετά πάλι σε μικρά κομμάτια.

Χτυπάτε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο και αφράτο μείγμα, και στη συνέχεια προσθέτετε το μέλι. Χτυπάτε τα αυγά χωριστά και τα ρίχνετε στο μείγμα λίγα-λίγα. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με ένα μεταλλικό κουτάλι (και μην το κάνετε σαν εμένα που αναρωτιόμουν πού θα βρω μεταλλικό κουτάλι - δίπλα στα πηρούνια και τα μαχαίρια φυσικά).

Προσθέτετε τα φρούτα στο μείγμα χωρίς να τα ανακατώσετε πολύ.

Βάζετε το μείγμα σε μια φόρμα βουτυρωμένη ή ακόμα καλύτερα στρωμένη με φύλλο σιλικόνης (baking parchment), και το ψήνετε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Εγώ χρησιμοποίησα τετράγωνη φόρμα των 20cm αλλά νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα σε τετράγωνη ή στρογγυλή 18cm. Αν χρησιμοποιήσετε λαδόκολλα, βουτυρώστε την και από τις δύο πλευρές.

Την ώρα που ψήνεται το κέικ, η κουζίνα σας θα μυρίζει υπέροχα, αλλά προσπαθήστε να αντισταθείτε και να μην ανοίξετε τον φούρνο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Να το αφήσετε να ψηθεί καλά, είναι σημαντικό να πάρει χρώμα. Αν δεν είσαστε σίγουροι αν έχει ψηθεί ή όχι, πάρτε ένα μακαρόνι (άψητο εννοείται) και τρυπήστε το κέντρο του κέικ. Αν το μακαρόνι βγει στεγνό, πάει να πει ότι η ζύμη έχει ψηθεί.

Όταν το βγάλετε από το φούρνο αφήστε το να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά και μετά αναποδογυρίστε το με τη βοήθεια ενός πιάτου πάνω σε σχάρα. Αν είχατε στρώσει τη φόρμα με λαδόκολλα, αφαιρέστε την τώρα.


Σερβίρεται με παχιά κρέμα γάλακτος (αυτή με τα 40% και βάλε λιπαρά) ή με παγωτό. Σκέτο ίσως σας φανεί άγλυκο, εμένα πάντως μου φάνηκε μια χαρά! Φωτογραφίες δεν έβγαλα γιατί ήταν ολόιδιο όπως το βλέπετε στις φωτογραφίες της Julia.

Καλή όρεξη!

18 comments:

Γκρινιάρης said...

Το δοκίμασα και πρέπει να πω ότι μοιάζει με τις φωτογραφίες! Χε χε! Το δοκίμασα καυτό καυτό, αλλά τα φουτάκια έκαιγαν λίγο περισσότερο! Καλή όρεξη!

kiki said...

Μμμμμ....ενδιαφέρουσα συνταγή! Και με δαμάσκηνα και αχλάδια που είναι τώρα στην εποχή τους.
Αντί για μακαρόνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλαμάκι από σουβλάκι.

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Εύγε! Το είπες και το έκανες!

Σε λίγο περιμένω να βγουν τα lemon muffins :-)

@ Kiki: Ναι, είναι συνταγή ειδικά για το φθινόπωρο. Όσο για το καλαμάκι έχεις δίκιο, αλλά δεν έχω τέτοιο πράγμα στο σπίτι, γι' αυτό χρησιμοποιώ μακαρόνια (αφήνουν και μικρότερη τρύπα).

Andreas P. said...

Delivery κάνεις;

Σοφία said...

Χαχα όχι. Γι' αυτό σας έγραψα τη συνταγή άλλωστε ;-)

Koan said...

ρε κοπελιά δε μας στέλενις κανα κομμάτι και σου στέλνουμε εμείς από εδώ ελληνικό λάδι.. σε πάει το deal?

Σοφία said...

Δεν είναι άσχημη ιδέα, γιατί μόλις μου τελείωσε το λάδι. Χεχε.

Anonymous said...

Ειχα 4-5 ημερες να ερθω κατα δω και επεσα πανω στα καλουδια!!! Και ειμαι και σε παρατετατμενη διαιτα!

περασα να πω ενα καληνυχτα και αυριο πρωι πρωι θα το ριξω στη μελετη μιας και βλεπω οτι οι Κοκκινες Νυχτες εχουν παλι πολυ υλικο για διαβασμα!

ΥΣ: Σταματησε να βρεχει!!!

Σοφία said...

Καληνύχτα Πέννυ! Εκεί σταμάτησε γιατί άρχισε εδώ (πάλι)...

Anonymous said...

Όσες φορές έχω προσπαθήσει να κάνω κέικ... έχει βγει πέτρα :) Τούβλο, μιλάμε, κανονικό!! Το πετάς στον τοίχο και ανοίγει τρύπα... Ούτε λόγος για δάγκωμα!!

geokalp said...

μα τι κορίτσι είσαι...
τι φτιάχνεις...

Θεά!

Anonymous said...

Με δελεάζεις να ξαναμπώ κουζίνα!! Και είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου υπνό για σήμερα!! χιχιχιχιχι

Crazy Tourists said...

Μωρέ λες; Ωραίο φαίνεται αν και δεν είμαι των γλυκών με φρούτα...Με βάζεις σε πειρασμό!!

Τρελοτουρίστρια

Σοφία said...

@ Unclescrooge: Φτιάξε αυτό και σίγουρα θα αλλάξει η τύχη σου. Κατ' αρχήν είναι διπλο-τριπλο-δοκιμασμένο και κατά δεύτερο λόγο επειδή έχει τα φρούτα αποκλείεται να γίνει σκληρό (δηλαδή με τίποτα).

@ Geokalp: Φτύσε με καλέ!!!

@ Laxanaki: Μπήκες;;;

@ Τρελοτουρίστρια: Κοίτα, εμένα γενικά μου αρέσουν τα κέικ με φρούτα. Αλλά το συγκεκριμένο ειδικά είναι πραγματικά πολύ καλό :-)

Anonymous said...

Θα μπορούσαμε να το φτιάξουμε και με μήλα, άραγε;

Αντί για μακαρόνι, ή ξυλάκι για σουβλάκι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και οδοντογλυφίδα. Αυτό μου το έχει μάθει η μάνα μου. Ίσως όμως δεν βολεύει τόσο στα γλυκίσματα με.. ύψος.

Σοφία said...

Φαντάζομαι ότι και με μήλα θα γίνει καλό, άλλωστε μήλα-αχλάδια το ίδιο είναι.

Όσο για την οδοντογλυφίδα, δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ!! Πολύ σωστή η μαμά :-)

NdN said...

Ωραίο φαίνεται το κέικ ! Δεν με τρελαίνουν τα γλυκά, αλλά θα έκανα μια εξαιρεση για την μαγειρική σου!

konstantinos said...

I'll keep it in mind γιατί μου φάνηκε κάπως νόστιμο και μάλλον θα ταίριαζε με τον καφέ μου...!