Friday 28 September 2007

Αμστελόδαμου συνέχεια

Την επόμενη μέρα το πρωί, πριν πάρουμε το τρένο για να επιστρέψουμε στις Βρυξέλλες, κάναμε μια μικρή βόλτα στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο μας. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν αποτυπώνουν όσα ενδιαφέροντα είδαμε.

Κατ' αρχήν, πάρα πολλά ποδήλατα παντού.


Σειρές από ψιλόλιγνα κτήρια και πολλά κανάλια. Αν θυμάμαι καλά, η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των σπιτιών οφείλεται στο γεγονός ότι παλιά το κράτος φορολογούσε τις οικοδομές με κριτήριο το πλάτος της πρόσοψης, συνεπώς όσο πιο στενό ήταν το σπίτι σου, τόσο πιο λίγα πλήρωνες.


Επειδή τα σπίτια είναι τόσο στενά και έχουν πολλούς ορόφους, ο πιο εύκολος (και ενίοτε ο μοναδικός) τρόπος για να ανεβάσεις έπιπλα και ογκώδη αντικείμενα στο σπίτι είναι μέσα από τα παράθυρα. Γι' αυτό τα σπίτια έχουν ένα μεγάλο γάντζο εξωτερικά απ' όπου περνάνε τριχιά για να ανυψώνουν τα έπιπλα. Ο γάντζος δεν φαίνεται στην φωτογραφία, αλλά μπορείτε να τον εννοήσετε.


Αυτό είναι το στενότερο σπίτι του κόσμου, στην οδό Singel 7. Αυτή είναι η πίσω πλευρά του (η μπροστά είναι πιο φαρδιά) που έχει πλάτος 1 μόλις μέτρο! Την πρώτη φορά που περάσαμε από εκεί ούτε καν το προσέξαμε, μάλλον γιατί μας τράβηξε την προσοχή το πορτοκαλί ποδήλατο με τα πολύχρωμα πομ-πομ στις ρόδες.


Η οδός Damrak με τα τουριστικά μαγαζιά. Στο βάθος το κόκκινο κτήριο είναι ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός. Μπορείτε να διακρίνετε τις γραμμές του τραμ και τον ποδηλατόδρομο στα αριστερά.


Και τέλος, η εκκλησία του Αγίου Νικόλαου (St Nicolaas Kerk) κοντά στον σταθμό. Δεν μπήκαμε μέσα αλλά απέξω μας φάνηκε εντυπωσιακή.


Συνοπτικά, πρέπει να πω ότι οι εντυπώσεις μας από το Amsterdam ήταν οι καλύτερες, παρόλο που πετύχαμε πολύ γκρίζο καιρό (αλλά ήταν και Δεκέμβρης). Μείναμε τόσο ενθουσιασμένες από την πόλη, την ατμόσφαιρα, τους ανθρώπους, την ευκολία με την οποία μπορούσες να κινηθείς (μεταφορικά, λόγω του ότι όλοι μιλούν Αγγλικά, γιατί κυριολεκτικά εγώ τουλάχιστον όλο ντριν ντριν άκουγα γύρω μου), που είπαμε πως σίγουρα θα επιστρέφαμε την άνοιξη. Έχουν περάσει δυο χρόνια από τότε και ο δρόμος δεν μας έχει φέρει πάλι πίσω, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό.

Αν σκέφτεστε να κάνετε ένα ταξίδι, ίσως το πρώτο σας, στο εξωτερικό, το Amsterdam είναι ιδανικός προορισμός για ένα σαββατοκύριακο. Κατ' αρχήν είναι αρκετά μαζεμένο, οπότε μπορείς να δεις πολλά πράγματα σε λίγο χρόνο, όχι σαν το Λονδίνο ή το Παρίσι που θέλουν μέρες ολόκληρες για να πεις ότι είδες τα βασικά. Επίσης όλοι μιλάνε αγγλικά οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης (αρκεί να τα μιλάτε κι εσείς). Κυρίως όμως αξίζει γιατί είναι μια πόλη σαν καρτ-ποστάλ. Ακόμα κι αν το μόνο πράγμα που θα κάνετε είναι μια βόλτα στο κέντρο, θα νιώσετε ότι έχετε δει κάτι το διαφορετικό.

Καλά ταξίδια!

43 comments:

Anonymous said...

Καλημέρα! Ωραία περιήγηση!

moukelis said...

Καλή σου μέρα!Σκέφτόμασταν να πάμε φέτος Πράγα,πέρισυ πήγαμε Παρίσι,αλλά έτσι όπως περιγραφεις το Άμστερνταμ,λέω να αλλάξουμε σχέδια!

Σοφία said...

@ Ηλιογράφος: Καλημέρα κι ευχαριστώ :-)

@ Moukelis: Κοίτα, να μην σας πάρω στο λαιμό μου, Πράγα δεν έχω πάει. Αλλά το Αμστελόδαμο είναι όντως πολύ ωραίο και το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Κορκόδειλας said...

Οσοι θελετε να πάτε Αμστερνταμ προτιμ΄ηστε να είστε εκει στις 31 Μαϊου που είναι τα γενεθλια της βασίλισσας. Γίνεται το έλα να δεις γειτώνισσα που δε σου τηλεφώνησα. Ολο το Αμστερνταμ στο δρόμο, παντού χωροί και παρτυ και γενικά χαμός.

gkriniara said...

Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα, η γιορτή της βασίλισσας είναι απ' τις καλύτερες μέρες να βρεθείς στο Άμστερνταμ. Όλη η πόλη είναι ένα ατέλειωτο πάρτυ. Και βλέπεις τόσο πορτοκαλί όσο δεν θα ξαναδείς στη ζωή σου!!!

Anonymous said...

Καλημέρα!!! Θα το σκεφτούμε να πάμε Σοφάκι... ;)

ΦANTAΣΙόΠΛΗΚΤΟΣ... said...

ΚΑΤ'ΑΡΧΗΝ THANKS ΓΙΑ ΤΟ "ΤΣΞΙΔΙ"...ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ...ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΕΝΑ ΕΞΙΣΟΥ "ΤΑΞΙΔΙΑΡΙΚΟ" ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ...ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΠΑΣ ΠΟΥΘΕΝΑ...ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ...

Nobody said...

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό για το πλάτος των σπιτιών. Δηλαδή αν ο νόμος έλεγε ότι τα σπίτια φορολογούνται ανάλογα με το ύψος τους, τότε τί θα έχτιζαν?

Anonymous said...

Μια απορία έχω βλέποντας όλα αυτα τα σπίτια των βορειοευρωπαικών χωρών.Αυτά τα σπίτια είναι παλιά και κατ' επέκταση διατηρητέα ή έτσι είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες να δίνουν τέτοια εμφάνιση σ ΄ αυτα?

Natassa said...

Σοφία, ή ίδια αίσθηση μου έχει μείνει και μένα από το Amsterdam, όλο αυτο το χάπυ και ευγενικό ...
είναι πραγματικά ότι πρέπει για ένα long weekend :) φυσικά πάντα υπέροχη στις περιγραφές και πάντα όμορφες φώτο.
(αλήθεια τι μηχανή έχεις?)
@ cursed
αναλογα σε ποια οικιστική ζώνη χτίζεις υπάρχουν και οι ανάλογοι κανονισμοί.

Stavros Katsaris said...

Αχ Αμστερνταμ!

Τι μου κάνεις τώρα!!!!


Ξέρεις πόσο μου λείπει??

Πριν μερικά χρόνια είχα την δυνατότητα να μείνω μόνιμα και με εξαιρετικό μισθό!
Δυστυχώς αρνήθηκα!
Μετανιώωνω!!!!!

Crazy Tourists said...

Η φωτογραφία του σταθμού είναι σχεδόν ίδια με μια δικιά μας! Υπέροχο κτίριο!
Αυτό το σπιτάκι με την ενός μέτρου πρόσοψη δεν το είδαμε!! Οοοο!! Τα σπίτια τους μ'αρέσουν πολύ πάντως! Θα μ'άρεσε να μένω σε ένα από αυτά!
Πραγματικά το Amsterdam είναι πολύ καλή λύση για ένα τέλειο σαββατοκύριακο!

CrazyTourist2

KitsosMitsos said...

Σωστά τα λες για την αρχιτεκτονική των σπιτιών. Είναι τα παλιά και διατηρητέα σπίτια - τα καινούρια που χτίζονται στα περίχωρα είναι αρκετά πιο μοντέρνα. Βέβαια από υποδομές σκίζουν! Θα περιγράψω περισσότερα για το σπίτι που έμενα (σαν αυτά στις φωτογραφίες) σε επόμενη ανάρτηση. Ένα μόνο σας λέω: 3ώροφο, κοινόβιο, με 10 συνολικά δωμάτια και κατοίκους, κοινές τουαλέτες, μπάνια και κουζίνες!

Anonymous said...

Ποιος απ όλους τα είπε σωστά.Και καλά αυτο το άκουσα όταν είχα πάει Αγγλία.Η Σοφία σίγουρα θα το ξέρει.Αλλά όλες οι βόρειες χώρες τέτοια σπίτια έχουν?Οι νότιοι πως δεν έχουν διατηρητέα?Απορία το ΄χω.
Και αυτά τα διατηρητέα είναι λειτουργικά?

doctor said...

Ο/Η Stavros Katsaris είπε...
Αχ Αμστερνταμ!

Τι μου κάνεις τώρα!!!!


Ξέρεις πόσο μου λείπει??

Πριν μερικά χρόνια είχα την δυνατότητα να μείνω μόνιμα και με εξαιρετικό μισθό!
Δυστυχώς αρνήθηκα!
Μετανιώωνω!!!!!

September 28, 2007 3:21 PM

**************

Κάτσε στον Πειραιά τώρα, να βάλεις μυαλό Σταυράκο!

Εγώ είχα την ευκαιρία να πάω στο Άμστερνταμ και να ξοδέψω έναν μισθό και το έκανα!

Δεν είμαι σαν κι εσένα!!!

doctor

Laplace said...

an mporeis petaksou nte bosch(den to egrapsa swsta) einai mia kwmopolh sxetika konta sto amsterdam,amsterdam,brykselles milame ta spane...

Laplace said...

doctor emena prin 2 weeks mu proteinan na paw me spiti plhrwmeno k 3000 mistho..milame apisteyta prgmt..
alla akoma den thelw na fygw..se kana xrono tha to skeftw sobara gia amsterdam,me eixe enthousiasei!

seaina said...

Πριν 2-3 εβδομάδες, είχαν πάει 2 φίλοι μου, αλλά λόγω αφραγκιών, δεν πήγα. Γύρισαν με πολύ όμορφες φωτογραφίες, δώρα ..
Χμμ και τώρα που το σκέφτομαι, δε μας ανέφερες τίποτα για διαφόρων ειδών "καπνά" που πωλούνται ελεύθερα εκεί!
;-)

Ασκαρδαμυκτί said...

Το βαρεθήκαμε το Αμστελόδαμο!
Να μας πάς αλλού!

stefanos said...

τα ποδήλατα είναι από τα αγαπημένα μου θέματα για φωτογράφιση
και οι κόκκινες νύχτες το πιό ταξιδιάρικο blog που διαβάζω

Σοφάκι υποκλίνομαι ταπεινά

alienlover said...

Σοφάκι, λίγες μέρες είχα να μπω στο νετ, και όταν επέστρεψα στο μπλογκ σου τα έχασα! Τόσα ποστ...που δεν σε προλαβαίνουμε!! Φτου φτου!!! Καλά φθινοπωρινά ταξίδια!!

Laplace said...

bale bre sofaki polles fotos apo kafeterioules(kanonikes ennow:p)
na zilepsoume ligo!!!!

George said...

Αυτό το σπίτι του ενός μέτρου είναι πράγματι εντυπωσιακό ! Ωραίες φωτογραφίες και ωραία περιγραφή -όπως πάντα...

KitsosMitsos said...

Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να ξαναπάω για μεταπτυχιακό. Λες; Ίδωμεν.

Σοφία said...

@ Κορκόδειλας & Gkriniara: Νομίζω ότι οι γνώμες διίστανται. Υπάρχουν μερικοί που τους αρέσει αυτού του είδους ο τζερτζελές και άλλοι που τον απεχθάνονται. Προσωπικά θα έλεγα αν πας πρώτη φορά (όπου και να πας) καλύτερα είναι να μην πέσεις πάνω σε εθνική γιορτή.

@ Laxanaki: Σας εύχομαι να το σκεφτείτε και να το πράξετε :-)

@ Φαντασιόπληκτος: Ευχαριστώ και ανταποδίδω!

@ Nobody: Προφανώς μπαγκαλόους (ξέρεις το ανέκδοτο που λέει, από πού πήρε το όνομά του το μπαγκαλόου; Είπε ο ένας χτίστης στον άλλο: bung a low roof on it ;-)

Βασικά ο λόγος που το κράτος φορολογούσε το φάρδος των σπιτιών ήταν ότι το κράτος πλήρωνε για τις βάσεις τους. Δηλαδή είναι σαν να έρχεται ο δήμος να σου ρίξει τα μπετά στην οικοδομή σου και μετά σε φορολογεί αναλόγως με το μέγεθος και τον αριθμό των πλακών.

@ Cursed: Είναι και τα δύο. Μπορεί να είναι παλιά σπίτια που έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση ή μπορεί να είναι καινούρια σπίτια σε περιοχή που έχει κριθεί διατηρητέα (όπως λέει και η Natassa) οπότε όλα τα καινούρια σπίτια χτίζονται στο παραδοσιακό στυλ. Δεν είναι όμως όλη η πόλη έτσι, δηλαδή μην φανταστείς ένα Amsterdam ή ένα Παρίσι ή ένα Λονδίνο τίγκα στα πανέμορφα σπιτάκια. Παντού υπάρχουν τσιμεντένια "παλάτια" απλά οι τουρίστες είτε δεν τα βλέπουν, είτε δεν τα απαθανατίζουν.

@ Natassa: Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ :-)
Τώρα έχω μια Canon Powershot S3 αλλά οι φωτογραφίες από το Αμστελόδαμο είναι τραβηγμένες με την παλιά μου μηχανή (Sony Cybershot DSC-P9)

Σοφία said...

@ Stavros Katsaris: θα μπορούσες να είχες πάει και να περνούσες χάλια. Ποτέ δεν ξέρεις.

@ CrazyTourist2: Όντως μοιάζουν πάρα πολύ. Ούτε δίπλα-δίπλα να στεκόμασταν!! Και ο καιρός επίσης ίδιος, ε;

@ Kitsosmitsos: Ας μην μιλήσουμε για υποδομές γιατί θα πάει μακριά η βαλίτσα. Όποιος δεν έχει δει σπίτι που έχει το μπάνιο στην κουζίνα, δεν έχει δει τίποτα!

@ Cursed: Σου έχω απαντήσει ήδη παραπάνω. Και οι νότιες χώρες έχουν διατηρητέα, απλά κάποιες χώρες που έτυχε και έφτιαξαν μεγαλούπολεις τη δεκαετία του 60 (μια ιδιαίτερα ζοφερή δεκαετία στον τομέα της αρχιτεκτονικής) πάσχουν στο θέμα των διατηρητέων γιατί τότε ήταν μόδα να γκρεμίζεις τα "παλιά" και να τα αντικαθιστάς με τσιμέντο. Η Αθήνα καταστράφηκε εκείνη την εποχή, όπως καταστράφηκαν και άλλες πόλεις, π.χ. Βρυξέλλες.

Άλλος παράγοντας είναι το πόσο γεωγραφικά περιορισμένη είναι η κάθε πόλη. Όσο πιο στενός ο χώρος, και όσο πιο μεγάλη η πληθυσμιακή συγκέντρωση, τόσο πιο απαραίτητες οι πολυκατοικίες. Δεν γίνεται οι μισοί Έλληνες να θέλουν να ζήσουν σε μια τόση δα πόλη που μάλιστα περικλείεται από βουνά, και να έχουν απαίτηση να μένουν σε αγροτόσπιτα με κήπους και αυλές, και με τα δάση γύρω τους παρθένα. Αυτό είναι ουτοπία.

Όσο για το πόσο λειτουργικά είναι τα διατηρητέα, αυτό εξαρτάται από χώρα σε χώρα και από γειτονιά σε γειτονιά. Στο Λονδίνο, σε γενικές γραμμές, δεν είναι καθόλου λειτουργικά, ειδικά όσα έχουν γίνει διαμερίσματα, αλλά ο κόσμος το υπομένει για τους ίδιους λόγους που υπομένουν οι Αθηναίοι το τσιμέντο (κοινώς γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς).

@ Doctor: O καθένας με τις επιλογές του ;-)

@ Laplace78: Biesbosch μήπως;

Σοφία said...

@ Seaina: Δεν σας είπα τίποτα γιατί δεν "καπνίζω" και συνεπώς δεν γνωρίζω. Ό,τι ξέρω το έχω ακούσει από άλλους, και γύρευε τι είναι αλήθεια και τι όχι.

@ Άσκαρ: Έχετε κάποια ιδιαίτερη προτίμηση;

@ Στέφανος: Κι εμένα μ' αρέσει να φωτογραφίζω ποδήλατα :-)
Σ' ευχαριστώ πολύ για την προτίμησή σου :-)))))

@ Alienlover: Ευχαριστώ για την ταξιδιάρικη ευχή! Όσο για τα πολλά ποστ, όπως βλέπεις κάνω ένα μικρό διάλειμμα για να πάρετε ανάσα.

@ Laplace78: Αν εννοείς τα coffeshops, ούτε απέξω δεν έχω περάσει, οπότε μην με ζηλεύετε άδικα ;-)

@ George: To στριμωγμένο σπίτι ήταν όντως το κάτι άλλο. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

@ Kitsosmitsos: Εύχομαι καλή τύχη!

KitsosMitsos said...

Η άλλη εναλλακτική, πάντως, για το μεταπτυχιακό είναι το Λονδίνο. Λες πάλι; Ευχαριστώ για τις ευχές.

Klearchos said...

Έχω ζηλέψει τα ταξίδια σου...

Να είσαι καλά να ταξιδεύεις συνέχεια!

Καλό μήνα!!

Σοφία said...

Καλημέρα και καλό μήνα!

@ Kitsosmitsos: Λονδίνο και Άμστερνταμ είναι δύο εντελώς διαφορετικές εμπειρίες, οπότε σκέψου καλά τι θα διαλέξεις. Η ευχή πάντως παραμένει ίδια :-)

@ Klearchos: Να ζήλευες την ομορφιά μου, την εξυπνάδα μου ή τη μετριοφροσύνη μου θα το καταλάβαινα, αλλά τα ταξίδια μου, που μπορεί να τα κάνει ο καθένας?!

(Και μιας και λέμε για ταξίδια, το γαμήλιο πότε είναι?)

Anonymous said...

Καλημέρα και καλό μήνα!
......άσε το γκαλάκτικα και βάλε κανένα πόστ για Ολλανδία! περιμένω :))))

Ασκαρδαμυκτί said...

Να μας πας στα καταγώγια του Ρότερνταμ!

KitsosMitsos said...

@sofia Ευχαριστώ και πάλι. Στο ψάξιμο είμαι, στέλνω και τις αιτήσεις μου. Ίδωμεν!

Σοφία said...

@ Ηλιογράφος: Δεν έχει άλλο ποστ για Ολλανδία. Ό,τι ήξερα το είπα. Πάμε γι' άλλα ;-)

@ Άσκαρ: Άκυρο. Από το Ρότερνταμ μόνο περαστική με το τρένο, και είδα μόνο γκριζίλα. Δεν έχω ούτε φωτογραφίες.

@ Kitsosmitsos: Με το καλό, όπου κι αν καταλήξεις.

Sotona Dos said...

Πολυ ομορφη πολη και πολυ καλη δουλεια Σοφια.Ελπιζω και εγω να μπορεσω να παω ολλανδια πριν προλαβει και βυθιστει σε 20 χρονια.(black humour)

Σοφία said...

Ε, κι εσύ μην το αφήνεις. Στη βράση κολλάει το σίδερο ;-)

Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

itelli said...

Από πότε το Λ του Αμστελ έγινε Ρ, ξέρουμε; Είναι πραγματική ερώτηση, χωρίς αστεία.

Σοφία said...

Δεν ξέρουμε, αλλά μάλλον ήταν μετά την εποχή του Κοραή (αλλιώς θα το ξέραμε Αμστερόδαμο). Φαντάζομαι ότι η μετατροπή του λ σε ρ έγινε με τα χρόνια, και όχι κάποια συγκεκριμένη στιγμή.

Σοφία said...

The name "Amsterdam" derives from the name of the Amstel river the city was build on and from the word "dam", which means the same as in English.

As early as the 12th century, damming rivers for the purpose of flood control and for protecting the flat country from the permanent threat of inundation was a basic necissity for the people dwelling in the Netherlands. One such dam was built in the 13th century where the Amstel River joins the Zuiderzee Bay, to keep floods from the bay from entering the inlands. Thus, the village near that dam received its name: "Amstelledamme" - "Dam on the Amstel". The place is mentioned in a document for the first time in 1275, when Count Floris V of Holland granted certain privileges to its inhabitants. This date is celebrated today as the city's founding date. Over the centuries, the name slowly changed from Amstelledamme to today's Amsterdam.

Το βρήκα εδώ.

itelli said...

Αστέρι.

Σοφία said...

Ε όχι που δεν θα το έβρισκα. Τι τον έχουμε τον Γούγλη;

Νicola Beerman said...

...πανε 10 χρονια απο τοτε που αφησα το ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ(ειχα μεινει εξι ολοκληρους μηνες) και μου φαινεται σαν χθες...

Σοφία said...

Αλήθεια; Για γράψε κανένα ποστ με εντυπώσεις σου!