Saturday 15 November 2008

Το μυστήριο των φτηνών ποτών


Κατά καιρούς όταν συζητάμε για την ακρίβεια στην Ελλάδα (θέμα που κάποια εποχή ήταν πολύ δημοφιλές αλλά πρόσφατα έχει παραγκωνιστεί για χάρη της οικονομικής κρίσης), βρίσκεται όλο και κάποιος που υποστηρίζει ότι (ακόμα και) το να βγεις για ποτό κοστίζει λιγότερο στο Λονδίνο απ' ό,τι στην Αθήνα. Χωρίς βέβαια να συμπληρώνει ότι το τρένο που θα σε πάει στο μαγαζί που θα πιεις το ποτό και το ταξί που θα σε φέρει σπίτι το βράδυ θα προσθέσουν ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό στο συνολικό κόστος της εξόδου, της τάξεως των 50 ευρώ (ή αν σε κλέψει ο ταξιτζής, όπως μου συνέβει προχθές το βράδυ, των 80 ευρώ). Ούτε υπολογίζει βέβαια ότι στην Αθήνα θα πιεις το ποτό σου σε ένα μπαρ της προκοπής ή ακόμα και δίπλα στο κύμα, ενώ στο Λονδίνο σε μια παμπ της κακιάς ώρας που σερβίρει φυστίκια αιγίνης σε κούπα του καφέ, ενώ αν σου χυθεί ποτό στο τραπεζάκι σου πρέπει να πας ο ίδιος να ζητήσεις πανάκι από το μπαρ και να το σκουπίσεις, γιατί δεν υπάρχουν σερβιτόροι (βλέπετε το εργατικό δυναμικό κοστίζει).

Γενικά σε τέτοιου είδους συζητήσεις δεν ανακατεύομαι, γιατί βγαίνω σπάνια στην Αθήνα και ακόμα σπανιότερα στο Λονδίνο, και δεν έχω προσωπική πείρα. Στην Αθήνα το πολύ-πολύ να πάω για κανένα ποτό στην Παραλιακή. Στου Ψυρρή πήγα μια φορά για ποτό πριν χρόνια, πλήρωσα 12 ευρώ ένα μοχίτο που δεν πινόταν και δεν ξαναπήγα, το δε Γκάζι ούτε ξέρω καν πού είναι. Στο Λονδίνο πήγαινα παλιά στα μεγάλα κλαμπ στο κέντρο, αλλά σιχάθηκα να κάνω 2 ώρες να γυρίσω σπίτι με το βραδυνό λεωφορείο τίγκα στους μεθυσμένους που σε αφήνει 1 χιλιόμετρο μακριά από το σπίτι σου, και έτσι το έκοψα το σπορ. Οπότε γενικά αν με ρωτούσατε πόσο έχει ένα ποτό σε μπαρ στο Λονδίνο, δεν θα ήξερα να σας πω, αλλά χθες έμαθα.

Χθες λοιπόν μας είχε καλέσει μια συνάδελφος σε ένα μπαράκι κοντά στο γραφείο να γιορτάσουμε τα γενέθλιά της. Όταν λέμε μπαράκι, μην φανταστείτε κανένα χοροπηδάδικο με αξιώσεις, αλλά μια συνοικιακή παμπ κοντά στο κέντρο, με προσεγμένο ντεκόρ και καλό φαγητό. Οι παμπ αυτού του είδους λέγονται gastropub, γιατί σερβίρουν φαγητό για εκλεπτισμένα γούστα με τιμές για μεγάλα πορτοφόλια. Πατήστε στον σύνδεσμο και περιμένετε να αρχίσει το slideshow με τις φωτογραφίες για να πάρετε μια ιδέα του χώρου.

Συνήθως όταν πάμε σε παμπ μετά τη δουλειά πίνω κόκα κόλα, άντε και καμιά μπύρα, για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης. Χθες είχα πάρει ανάποδες στο γραφείο όλη μέρα και είχα όρεξη για κάτι πιο δυνατό, οπότε παράγγειλα μια διπλή βότκα με πορτοκάλι. Γιατί διπλή, θα αναρωτηθείτε κάποιοι. Γιατί η μονή δεν σου κάνει τίποτα (ούτε και η διπλή βέβαια, απ' ό,τι αποδείχτηκε). Στη Βρετανία τα ποτά σερβίρονται με μεζούρα των 25ml - μια μονή βότκα είναι 25ml, μια διπλή είναι 50ml. 25ml είναι αυτό που λέμε 1 δάχτυλο (δαχτυλάκι για την ακρίβεια). Μου έβαλαν λοιπόν δύο δάχτυλα-κια βότκα σε ένα ποτήρι, μία φέτα λεμόνι, δύο κιλά παγάκια και μπόλικο χυμό πορτοκάλι, και μου ζήτησαν σχεδόν 6 λίρες (8-9 ευρώ). Και φυσικά πήγα μόνη μου στο μπαρ να σερβιριστώ, δεν μου τη φέραν στο τραπέζι και δεν μου πρόσφεραν ξηροκάρπια. Όπως ήμουν διψασμένη την ήπια μέσα σε 5 λεπτά. Δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα, κι ας μην είχαν προλάβει να λιώσουν τα παγάκια. Σαν χυμός πορτοκάλι με μια υποψία αλκοόλ. Αν δεν ήξερα ότι υπήρχε αλκοόλ στο ποτήρι, αν δεν είχα δει τον μπαρμαν να βάζει βότκα πριν βάλει τον χυμό, δεν θα το πίστευα ότι είχα παραγγείλει ποτό. Το πίστεψα βέβαια όταν έδωσα το δεκάλιρο και μου έδωσαν τα ρέστα σε κέρματα χαχα!

Το υπόλοιπο βράδυ δεν ήπια τίποτα άλλο. Για μπύρα δεν είχα όρεξη, και όταν σκεφτόμουν πόσα θα έπρεπε να δώσω για να φτιάξω κεφάλι, αποφάσισα να πάω σπίτι νηφάλια και με τον τραπεζικό μου λογαριασμό αλώβητο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι καραδοκεί οικονομική κρίση...

53 comments:

brainwaves said...

Καλημέρα Σοφία!
Απ' το Βορρά πλέον...
Δεν ανακατεύεσαι σε τέτοιου είδους συζητήσεις, αλλά έχεις μια χαρά επιχειρήματα μπορώ να πω...
Μ' έκανες και είδα με άλλο μάτι το ακριβό ποτό της Αθήνας!

Anonymous said...

Εγώ πάντως πριν βγω πίνω και κανά ποτάκι από το σπίτι. Το ποτό στο μπαρ έχει φτάσει πλέον σε πολύ ψηλές τιμές, αλλά υπάρχουν και κάποια μαγαζάκια ιδιαιτέρως προσφιλή στην τσέπη. Απλώς περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Και στου Ψυρρή ειδικά υπάρχουν πολλά τέτοια. Φιλιά!

Γκρινιάρης said...

Χαχα! Γι' αυτό στην Αγγλία πίνω μόνο μπύρα κι τίποτε άλλο (άντε κανένα κρασί)! Γιατί κοστίζουν πολύ και είναι μόνο ένα δαχτυλάκι όπως λες! Εναλλακτικά πολλά μαγαζιά που έχω δει σερβίρουν κοκτέιλς σε αρκετά λογική τιμή.

Μπύρα και πάλι μπύρα! Με 3-3.5 λίρες το pint το value for money είναι αχτύπητο! loooool!

Καλό Σαββατοκύριακο Σοφία!

Σοφία said...

@ Brainwaves: Μετά τα χθεσινοβραδυνά, μέχρι κι εγώ το είδα με άλλο μάτι!!

Τι λέει η Σουηδία;

@ Unclescrooge: Έτσι κάνουν οι Νορβηγοί (μήπως έχεις σχέσεις με Σκανδιναβία); Εδώ πάντως η τακτική αυτή δεν παίζει, γιατί πάμε για ποτό αμέσως μετά τη δουλειά.

Στου Ψυρρή, μετά το περιστατικό με το μοχίτο, έχω πάει μόνο 2 φορές κι αυτές για φαγητό. Όποιος καεί με το χυλό...

@ Γκρινιάρης: Δεν το συζητώ, μπύρα και πάλι μπύρα! Καλό Σαββατοκύριακο!

Laplace said...

ωραιο το μπαρακι που πηγατε!
παντως εγω δεν πινω πολλα ποτα εξω..αντε 1-2..
κ δεν ειναι θεμα τιμης μονο,ειναι κ οτι αν οδηγας μετα,δεν λεει να ρισκαρεις..
καλο ΣΚ

Anonymous said...

Ο φίλος που παράγγειλε χθες κοκτειλ - τι, μη με ρωτήσεις, θα σε γελάσω- πλήρωσε 7.5 λίρες. Θέλαμε και Σόχο τρομάρα μας! Μωρέ καλά κάνω εγώ και πίνω Shandy, το οποιο και σου προτείνω. Μπορείς να το πάρεις με την αγαπημένη σου μπύρα και μαζί με το αναψυκτικό που προσθέτουν την κάνουν πιο ελαφριά με αποτέλεσμα α) να την πινεις ευχάριστα β) να την πίνεις πολύ γρήγορα!

Καλο σου.κου.

Σοφία said...

@ Laplace78: Εδώ δεν οδηγάμε, οπότε δεν υπάρχει θέμα, μπορούμε άνετα να γίνουμε κουδούνια. Αλλά με τις περιεκτικότητες και τις τιμές αυτές, για να γίνω κουδούνι πρέπει να πιω καμιά 10αριά διπλές βότκες και κάμποσα σκέτα ουίσκια, και συνεπώς να επενδύσω τρελά λεφτά. Άσε, δεν λέει.

@ Writersblokc: Κι εγώ shandy πίνω. Σκέτη μπύρα χωρίς φαγητό δεν αντέχεται, άντε να πιεις 1-2, μετά αρχίζεις και αηδιάζεις.

Meropi said...

Βρε Σοφάκι μου γλυκό,
πήγατε να γιορτάσετε τα γενέθλια της συναδέλφου και πληρώσατε μόνοι σας τα ποτά σας???? Νόμιζα ότι θα σας κερνούσε.....

Σοφία said...

Μερόπη εδώ αυτοί που γιορτάζουν δεν κερνάνε οι ίδιοι, αλλά τους κερνάνε οι καλεσμένοι τους. Αλλά όπως καταλαβαίνεις, όταν είδαμε τις τιμές αγνοήσαμε ομαδικώς το έθιμο...

(Και για όσους βιαστούν να κατηγορήσουν τους Άγγλους, να επισημάνω ότι αυτό με τα κεράσματα *προς* τον εορτάζοντα ισχύει σε πολλές άλλες χώρες).

Meropi said...

Χα χα χα!!! Μου φάνηκε αστείο. Δηλαδή γιορτάζω και σας καλώ να με κεράσετε!!!!

Klearchos said...

Εμείς οι Έλληνες είμαστε large όπου και να πάμε... Και στα γενέθλια μας κερνάμε εμείς... Και αν κάποιος κάνει το λάθος και πάει να βγάλει πορτοφόλι μέχρι και κουμπουριές μπορεί να πέσουν!!

Anonymous said...

Μακριά από τις καλές …μπόμπες!:)
Καλό σαββατοκύριακο!

patsiouri said...

Καλέ αυτά είναι μπούρδες! (εννοώ το να συγκρίνουν τιμές Αθήνας με τιμές Λονδίνου).

Το Λονδίνο είναι πανάκριβο και η Αθήνα επίσης, σε σχέση με τα έσοδα ενός μέσου ανθρώπου όμως.
΄΄Εμεινα ένα μήνα Αγγλία και ξόδεψα τα διπλάσια από εκείνα που θα ξόδευα στην Αθήνα, εννοείται!

Και στα δύο μέρη όμως, υπάρχουν τρόποι να τη βγάλεις πιο φτηνά και να μην πληρώνεις κερατιάτικα κάτι που δεν αξίζει...

Matrix said...

Στην Αθήνα τα ποτά είναι ακριβά, άλλα υπάρχουν ακόμα μαγαζάκια που βρίσκεις το ποτό με 5 ευρώ και την μπύρα με 4.
Συνοικιακά ή στα Εξάρχεια.
Τώρα αν ανέβεις πιο πάνω με τους "ατσαλάκωτους" στριμωγμένος, ε πληρώνεις τα 12 ευρώ για μια μπόμπα.

PS. Κάνω σενάρια γιατί πίνεις κοκα κόλα μετά τη δουλειά.
Όταν κάποια στιγμή το πεις θα δω αν έπεσα μέσα :)

maria λεμονατη! said...

με αφορμη την ιστορια σου σοφια θυμηθηκα καποιον φιλο που πηγε ρωσια και μου ειπε πως ολοι εκει μεθουσαν με μπυρα γιατι η βοτκα ηταν ακριβη!

Anonymous said...

Εχει δίκιο το πατσιουρακι. Πως μπορείς μεμονωμένα να συγκρίνεις ένα πράγμα, αφού έτσι κι αλλιώς ο τρόπος και οι οικονομικές συνθήκες διαφέρουν; Ωστόσο, όντως είχε πλάκα να κερνάς αυτόν που σε καλεί. Να μην ξεχάσω να σε καλέσω στην γιορτή μου Σοφία. Η δική σου πέρασα έτσι κι αλλιώς, την γλύτωσα :Ρ

Nikos Lioliopoulos said...

Απορώ πόσοι είναι που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τόσα πολλά; Βλέπω και στην Ελλάδα γεμάτα πανάκριβα μαγαζιά και απορώ. Τελικά μόνο εγώ είμαι φτωχός σε αυτό τον κόσμο;;;

Σοφία said...

@ Meropi: Δεν είναι ακριβώς "γιορτάζω" όπως το έχουμε εμείς, καθώς δεν έχουν γιορτές, μόνο γενέθλια. Γι' αυτούς τα γενέθλια είναι special day, οπότε και δέχονται όλα τα καλά, κεράσματα, δώρα κ.λπ.

@ Klearchos: Στα κεράσματα και γενικώς στις σπατάλες είμαστε large, αλλά μετά κλαιγόμαστε ότι δεν έχουμε λεφτά :-p

@ N.Ago: Μακριά, μακριά!

@ Patsiouri: Πάντα και παντού υπάρχουν τρόποι να περάσεις καλά χωρίς να υπερ-χρεωθείς. Έχω την εντύπωση όμως ότι ο μέσος Αθηναίος περνάει καλύτερα από τον μέσο Λονδρέζο.

Σοφία said...

@ Matrix: Χαχα για να δούμε, θα πέσεις μέσα;;;

@ Maria Λεμονάτη: Δεν έχω πάει Ρωσία για να ξέρω, αλλά από αυτά που έχω ακούσει, δεν μου φαίνεται καθόλου απίθανο!

@ Freedula: Αααα για τις γιορτές δεν ισχύει, μόνο για τα γενέθλια ;-)

@ Nikos Lioliopoulos: Κανείς από εμάς δεν είναι φτωχός. Φτωχός σημαίνει να μην έχεις στέγη και να μην μπορείς να φας. Εμείς δόξα τω Θεώ, έχουμε μέχρι και σύνδεση ίντερνετ! Απλά ο καθένας διαλέγει πού θα σπαταλήσει αυτά που έχει. Άλλοι σε ποτά και τσιγάρα, άλλοι σε ταξίδια, άλλοι σε αυτοκίνητα, άλλοι σε ρούχα κ.λπ.

Unknown said...

Για Αγγλία δεν γνωρίζω τι επικρατεί, στα πάτρια εδάφη όμως το 80% των μαγαζιών σερβίρει βόμβες ναπάλμ σε ψηλό ή χαμηλό ποτήρι ανάλογα τα γούστα, οπότε είτε με 3 είτε με 4...δαχτυλάκια ποτού ο έντονος πονοκέφαλος της επόμενης ημέρας παίζει στανταράκι

Ιάκωβος said...

Ποια ελληνική ακρίβεια;!;! ελα να δεις φινλανδια να κοβεις τις φλεβες σου. το τζιν το βαζουν με μεζουρα.... μισο γραμμαριο 7 ευρώ..χεχε
να περνάς καλά, (και να πίνεις και λίγο), φιλιάααααα

DRN 06 said...

Καλό αυτό με τα γενέθλια και μιας και πλησιάζουν τα δικά μου θα προσπαθήσω να το διαδώσω στον... κοινωνικό περίγυρο :-)

Αυτό που γίνεται με τα ποτά είναι τραγικό. Σε μια επαρχιακή κωμόπολη της Β. Ελλάδας το να έχουν το ποτό 6 ευρώ ή το Red Bull 5 ευρώ είναι υπερβολικό όπως και να το κάνουμε. Και μιλάμε για μπαράκια της κακιάς ώρας.

Εφόσον όμως συνεχίζει να τα γεμίζει ο κόσμος καλά κάνουν κι αυτοί...

Μπύρα και πάλι μπύρα!

Σοφία said...

@ Ethan: Για να ξυπνήσεις με πονοκέφαλο πίνοντας λευκά ποτά στην Αγγλία πρέπει να πιεις καμιά 10αριά διπλές βότκες μονορούφι, και πάλι αμφίβολο είναι ότι θα τα καταφέρεις. Άσε που δεν έχεις κουράγιο να πας στο μπαρ 10 φορές το ίδιο βράδυ...

@ Ιάκωβος: Κι εδώ με μεζούρα σερβίρουν το ποτό, άστα να πάνε!

@ Dreamon: Κοίτα, από τη στιγμή που το ποτό είναι είδος πολυτελείας, προσωπικά δεν έχω αντίρρηση να το χρεώνουν όσο αντέχει η τσέπη του καταναλωτή. Αφού υπάρχει κόσμος που τα δίνει, και στην Αθήνα και στην επαρχία, καλά κάνει και ο μαγαζάτορας που τα ζητάει.

Φαίδρα said...

Μερόπη, όσον αφορά το κάλεσμα, ο εορτάζων (αρσενικό χάριν πρακτικότητος) δεν "καλεί" παρα μόνο αν κάνει πάρτι σπίτι του. Αν παίξει φάση έξω σε μαγαζί γίνεται το αντίθετο: οι φίλοι του εορτάζοντος του προτείνουν να τον βγάλουν έξω, και τσοντάρουν όλοι μαζί για να πληρώσουν το φαγητό ή το ποτό του.

Κι εδώ εις τας Αμέρικας, έτσι γίνεται.

Alitovios said...

Το πρόβλημα στην Ελλάδα με τα ποτά δεν είναι τόσο οι τιμές όσο πως είναι νοθευμένα.

fvasileiou said...

Νομίζω ότι το ανάλογο των αγγλικών παμπ (ή των γερμανικών μπυραριών) δεν είναι τα μπαράκια του Ψυρρή ή του Θησείου, αλλά τα συνοικιακά τσιπουράδικα και καφενεία, που είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Εκεί μπορείς να πιεις μπύρα, κρασί ή ποτό με ελάχιστα χρήματα, με αξιοπρεπή μεζέ, που δεν θα σερβίρεται μέσα σε ποτήρι και τραπέζι καθαρό.

Natassa said...

xexe ...με το που ξεκίνησα το διάβασμα και εφτανα εκει με το πανάκι για το βρεγμένο τραπέζι ...λέω "εγώ θα της γράψω ότι ξέχασε να αναφέρει και εκείνη την πουτ@ν@ την μεζούρα, γιατί δεν είναι μόνο πόσο πληρώνεις για το ποτό αλλά και πόσο έχει μέσα στο ποτήρι..." κοινώς με κάλυψες πλήρως...

εεε ..χμ χμ
το μωρό ήταν εκεί? ;-) ...(καιρό είχα να ρωτήσω;-))!

Anonymous said...

Καλά εμες οι απόξω (από την Αγγλία)ξέρουμε οτι μόνο η μπύρα είναι πόσιμη. Αλλά αφού δήλωσες "αναποδιά" τότε χαλάλι. Μη στεναχωριέσαι για τίποτα , αφου είσαι εγκρατής, και αν πέρασες καλά με την παρέα κοίτα στην επόμενη έξοδο να περάσεις καλύτερα.
α............
Σου έκλεψα την συνταγη για τα muffins
Θα τα φτιαξω την Κυριακή μαζί με το sunday roast που μου έβαλε την ιδέα ο γκρινιάρης

Anonymous said...

Κι εγώ βότκα με πορτοκάλι έπινα όταν έπινα, μέχρι που μια φορά έπεσα σε μια πείεργη βότκα, κι από τότε σταμάτησα να πίνω γενικά. Εκτός από σπιτικό κρασί :) Έτσι και λεφτά γλυτώνω, και περιπέτιες με περίεργα ποτά

Πάντως, στη Θεσσαλονίκη, όσες φορές έχω βγει, τα μαγαζιά έχουν καλές τιμές. Αθήνα και Κεφαλονιά δεν είναι τόσο φθηνά

cinderella said...

Αχ άντε το άλλο Σουκού να σε κυκλοφορήσω για ωραια κοκτέιλς με αρκετό αλκοόλ και καλές τιμές!!! :)))
Έχει και εδώ ωραία μαγαζιά που δεν πουλάνε φιγούρα. Και είναι για όλα τα βαλάντια.
Φιλιά!!

Σοφία said...

@ Φαίδρα: Έτσι κάνουν κι εδώ. Στο σπίτι πάντως δύσκολα να σε καλέσουν. Οι περισσότεροι πάνε έξω, σε κάποιο μαγαζί.

@ Alitovios: Πώς καταλαβαίνεις αν το ποτό σου είναι νοθευμένο ή όχι;

@ Fvasileiou: Νομίζω ότι οι παμπ είναι ενδιάμεση κατάσταση, ούτε μπαράκι στου Ψυρρή, ούτε και τσιπουράδικο. Δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι υπάρχουν οικονομικές λύσεις και στην Αθήνα, ειδικά στις συνοικίες. Όμως όταν ο μέσος Αθηναίος λέει "πάμε για ποτό" εννοεί σε κάποιο μπαράκι (όχι στο καφενείο της γειτονιάς) ενώ ο Λονδρέζος εννοεί σε παμπ.

@ Natassa: Δεν έχεις παράπονο, όλα τα είπα! Όσο για το μωρό, εκεί ήταν, αλλά έφυγε νωρίς. Ίσα που πρόλαβα να του πω μια καλησπέρα :-(

Anonymous said...

Έχω να βγω κανά αιώνα οπότε δεν είμαι σε θέση να συγκρίνω τα ποτά!

Για το κέρασμα έχω όμως να πω ότι είναι μια καλή λύση για να ευχαριστήσεις τον εορτάζοντα και να μην τον φορτώσει με ένα ακριβό ενδεχομένως δώρο που δεν θα του αρέσει. Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι από όσα μου έχει πει η φίλη μου που μένει στο Λονδίνο εάν όταν κερνάς, δίνει και δώρο.

Εμείς πάντως προσφάτως χρησιμοποιήσαμε αυτή τη λύση στα γενέθλια του πατέρα μου. Το ευχαριστήθηκε πολύ περισσότερο από ένα πουκάμισο!

Τι είναι αυτό το Shandy βρε παιδιά;

Σοφία said...

@ Apokso: Και τα κρασιά είναι πόσιμα, σε μερικές περιπτώσεις περισσότερο από τις μπύρες. Αλλά δυστυχώς τα καλύτερα είναι και τσιμπημένα στην τιμή.

Καλή επιτυχία με τα μάφινς! Να τραβήξεις και φωτογραφίες για να δούμε πώς βγήκαν :-)

@ Deninho: Εδώ περίεργο ποτό δεν μου έχει τύχει ποτέ. Το πρόβλημά μου είναι να καταλάβω αν πίνω ποτό ή χυμό! (ο καθένας με τον πόνο του χαχα)

@ Cinderella: Αχ δυστυχώς τα κοκτέιλ δεν φτουράνε γιατί τα πίνω σαν ρουφήχτρα και φυσικά μετά δεν ξέρω πού πατάω! Άσε καλύτερα, shandy και πάλι shandy.

Σοφία said...

@ Penny: Κοίτα, στους πολύ φίλους παίρνεις *και* δώρο, στους παραέξω (συνάδελφους, γνωστούς, γνωστούς γνωστών κ.λπ.) φυσικά όχι. Μπορεί να βγάλεις κάποιον έξω για ένα σπέσιαλ κέρασμα αντί να του πάρεις δώρο, αλλά συνήθως όταν βγαίνει μεγάλη παρέα σε μια παμπ, ο καθένας αγοράζει απλά ένα ποτό στον εορτάζοντα, συνήθως μια μπύρα, που δεν είναι κάτι ακριβό.

Shandy είναι μπύρα με γκαζόζα. Πάαααρα πολύ ωραίο (ειδικά αν δεν σου πολυαρέσει η σκέτη μπύρα) και πολύ δροσιστικό. Κάποτε κυκλοφορούσε και στην Ελλάδα σε κουτάκια με την ονομασία Shandy Rock, αλλά δεν ξέρω αν το βγάζουν ακόμα.

NdN said...

Καλησπέρα Σοφία,

Και στο Λονδίνο όπως και στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις υπάρχουν κάποια μέρη που αν τα ξέρεις και θα διασκεδάσεις και δεν θα σου βγει "ο κούκος αηδόνι". μπύρα ωστόσο είναι πολύ φτηνότερη από ότι στην Ελλάδα και εγώ δηλώνω φανατικός οπαδός της!

Καλό βράδυ!

Σοφία said...

Αν είσαι φανατικός πότης μπύρας, σίγουρα είσαι στη σωστή χώρα. Εγώ που δεν είμαι, υποφέρω. Αλλά πάλι, ξέρεις πόσα λεφτά έχω γλιτώσει επειδή δεν πίνω;;; Δύο ταξίδια το χρόνο στάνταρ :-)

Rainman said...

καλημερα Σοφια.τι ακριβως δουλεια κανεις στο βροχερο Λονδινο?

Crazy Tourists said...

Πολύ ωραία η pub παρ' όλα αυτά!!
Τα φιλιά μας!!

Anonymous said...

Σοφία, όλα καλά και όλα ωραία και μπορώ να πω και κατατοπιστηκότα για διαμονή, ποτό και φαγητό, αλλά αν υπαρχουν διάφορες ιδιαιτερότητες στο φαγητό τι γίνεται;
Λέω γιαυτούς τους φοιτητές που μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας και δεν τρώνε τα φαγητά με τα χιλιάδες λιπαρά ή είναι χορτοφάγοι, πώς θα τραφούν αυτοί στην Αγγλία αφού από ότι διαβάζω το λάδι απουσιάζει και οι κρέμες (διπλές ή μονές )πάνε και έρχονται; Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, νομίζω...
Για ρίξε τα φώτα σου και σε αυτόν τον τομέα.......σε παρακαλώ....

kiki said...

Κάτι μάθαμε πάλι. Αυτό με τις μεζούρες το ήξερα..για τις τιμές δεν ήξερα...

Σοφία said...

@ Rainman: Δουλεύω σε μια εταιρία (αλλά θα μου επιτρέψεις να μην πω σε ποια).

@ Crazy Tourists: Κι εμένα μου άρεσε, και απ' ό,τι πληροφορήθηκα έχει και καλό φαγητό. Ίσως την επόμενη φορά να το δοκιμάσω και να σας πω εντυπώσεις :-)

@ Ηλιάννα: Τα προβλήματα υγείας και οι ιδιαιτερότητες δεν είναι προνόμιο των Ελλήνων φοιτητών. Όπως τρώει στην Ελλάδα κάποιος που κάνει ειδική δίαιτα (επιλέγοντας συγκεκριμένα φαγητά) το ίδιο κάνει και στην Αγγλία. Π.χ. αν βγει έξω για φαγητό δεν είναι ανάγκη να φάει κάτι λιπαρό ή κρεατικό, μπορεί να φάει μακαρόνια με σάλτσα ντομάτα, ομελέτα με σαλάτα, σαλάτα σκέτη, ρύζι, σκέτη μπριζόλα, πατάτες βραστές ή ψητές, σούπα με λαχανικά κ.λπ. Η άλλη λύση (που είναι και πολύ οικονομικότερη) είναι να μαγειρέψει ο ίδιος στο σπίτι αυτό ακριβώς που θέλει ή πρέπει να φάει.

@ Kiki: Τώρα έχεις πλήρη ενημέρωση :-)

YO!Reeka's said...

α και στην αγγλία το έχουν αυτό; δηλαδή μόνο μπύρα αξίζει να πιεις!

Alitovios said...

@ Alitovios: Πώς καταλαβαίνεις αν το ποτό σου είναι νοθευμένο ή όχι;

α) Από τη γεύση (γι αυτό είναι καλύτερα να μην αναμιγνύεις ποτά)
β) Μεθάς πιο εύκολα
γ) Την επόμενη έχεις πονοκέφαλο

Και ειδικά τώρα που λόγω κρίσης προβλέπεται να ζοριστούν οι μαγαζάτορες προσέχετε πολύ τι πίνετε έξω.

koulpa said...

κι εγώ έχω 3 χρόνια να βγω για ποτο.. είμαι και ζημιάρης και δε συμφέρει.. την τελευταία φορά που βγήκα με ένα φίλο.. σε φιλικό του μαγαζί.. είπιαμε 18 ποτά ο καθένας και μας κεράσανε και ισάριθμα σφινάκια.. ξεπαραδιαστηκα γιατί κερνούσα.. και δε κατάλαβα και τίποτα γιατί αν πίνεις μισο λίτρο νερό για καθε ποτήρι ποτό.. που να καταλάβεις..:):)
ωραίο το παμπ πάντως..:):)
την καληνύχτα μου:):)

Rainman said...

oxi apla ennoousa poio einai to antikeimeno tis douleias sou!se poion klado eisai dld.

Σοφία said...

@ Yo!reeka's: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην μπύρα χαχα!

@ Alitovios: Με αυτά τα δεδομένα, η βότκα μου ήταν αγνή και ανόθευτη (μόνο για τη γεύση δεν είμαι σίγουρη).

@ Koulpa: Εσύ όντως, μια φορά στα τρία χρόνια συμφέρει να βγαίνεις για ποτό!

@ Rainman: Πειράζει που δεν θέλω να πω; Ακολουθώ την 11η εντολή του μπλόγκιν που λέει "ουκ ανακατέψεις τα επαγγελματικά με τα προσωπικά" ;-)

apos said...

Στου Ψυρρή καλά έκανες και δεν ξαναπάτησες, το Γκάζι ίσως άξιζε πριν από λίγο καιρό, τώρα πλέον άστο να πάει.
Προσωπικά όταν ζούσα στο Λονδίνο, σε κανά κλαμπ μεγάλο πήγαινα (εν γνώσει μου ότι θα το χρυσοπληρώσω και τη στήναμε στις 5 στον tube για να πάρουμε το πρώτο τρένο σπίτι) ή σε άλλα σπίτια, όπου μάλλον καλύτερα περνάγαμε...

fpboy said...

1. Ρακόμελο
2. Κρασί κόκκινο
3. McFarland
4. Guiness

Ποτά ? Τι είναι αυτό ?
Το'χω κόψει !

Σοφία said...

@ Apos: Κι εμείς μαζευόμαστε πολύ σε σπίτια και περνάμε καλά. Το έξω δεν συμφέρει, άσε που στα σπίτια ξέρεις τι πίνεις.

@ Fpboy: Σκέφτεσαι να πάω εδώ σε μια παμπ και να ζητήσω ρακόμελο; Χεχε.

flipper-idis said...

Σοφια μου...περιττο να σου πω οτι καπως ετσι δυστυχως ειναι στις περισσοτερες ευρωπαικες χωρες.Αυστρια και Σλοβακια,οταν πας να πιεις ενα καφε σε ενα μαγαζι...το νερο πρεπει να το πληρωσεις!Δηλαδη και να λιμοκτονεις στη διψα...νερο δε σου φερνουν!πληρωνεις για να εχεις...

? said...

προσαρμοσμένοι όλοι και όλα στο κραχ! Συμπαθητικό το μπαράκι

Σοφία said...

@ Flipper-idis: Πολλές φορές έχω πει ότι στην Ελλάδα είμαστε καλομαθημένοι, αλλά δεν το εκτιμάμε...

@ Νίκος: Ήταν όντως πολύ συμπαθητικό :-)

Unknown said...

Γεια σου Σοφία, εύχομαι να είσαι καλά, διαφωνώ λίγο σχετικά με τα ακριβά ποτά κι αυτό γιατί, στην Ελλάδα πληρώνεις 8-10 ευρώ το ποτό, αλλά στο 80% των περιπτώσεων είναι μπόμπα και τρισάθλιο, οι δε μπάρμεν είναι άσχετοι με τη δουλειά αυτή, τους επιλέγουν με βάση την εμφάνισή τους κυρίως και τις δημόσιες σχέσεις τους. προσωπικά προτιμώ να πιω ένα καλό ποτό καθαρό κι ας το πληρώσω κάτι παραπάνω, κι ας είναι μεζούρα παρά αυτά που ονομάζουν ποτά στα περισσότερα μπάρ της Αθήνας και της Θεσαλονίκης, α την επόμενη φορά που θέλεις να πιείς ένα πραγματικά καλό ποτό στην Αθήνα, προτείνω το galaxy του hilton και στη Θεσσαλονίκη το μπαρ του daios στην παραλία και θα με θυμηθείς!