Sunday 13 September 2009

Τα θερινά τα θέατρα


Αφού σας είπα για τα θερινά σινεμά, δεν μπορούσα να μην σας πω και για τα θερινά θέατρα. Όχι ότι έχουμε και πολλά, για την ακρίβεια πραγματικό υπαίθριο θέατρο έχουμε ένα μόνο, συν το Globe Theatre, που ανεβάζει μόνο έργα του Shakespeare, για το οποίο έχει κάνει σχετική ανάρτηση ο NdN.

Το υπαίθριο θέατρο βρίσκεται μέσα στο Regent's Park και λειτουργεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Κάθε σεζόν ανεβάζει τουλάχιστον τρία διαφορετικά έργα, ένα Σαιξπηρικό, ένα δράμα και ένα μιούζικαλ. Σε αντίθεση με το Globe Theatre, όλο το θέατρο είναι υπαίθριο - το μόνο κομμάτι που έχει στέγαστρο είναι το μπαρ.

Παρά τον ατίθασο αγγλικό καιρό, το 94% των παραστάσεων γίνεται κανονικά, γιατί το θέατρο λειτουργεί και όταν βρέχει. Πράγμα που σημαίνει πως εκτός από τις 2-3 μέρες όλο το καλοκαίρι που κάνει ζέστη και μπορείς να κάτσεις άνετα έξω το βράδυ, πρέπει να φέρεις μαζί κουβερτούλα, μπουφανάκι, ενίοτε αδιάβροχο, ομπρέλα, και 1-2 πλαστικές σακούλες για να βάλεις στο κάθισμα και πάνω από τα πόδια σου ώστε να μην γίνεις παπί.

Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 22-44 λίρες (30-55 ευρώ) δηλαδή είναι αρκετά τσιμπημένες σε σχέση με το τι σου προσφέρεται. Γιατί βεβαίως αν είσαι σούπερ τυχερός και πας όταν έχει καλό και ζεστό καιρό, είναι πολύ ωραία. Αν πέσεις σε κρύο ή βροχή (ή και τα δύο) δεν είναι τόσο ευχάριστα και καταριέσαι την ώρα και τη στιγμή που έβγαλες εισιτήρια.

Φέτος ήταν η τρίτη φορά που πήγα στο υπαίθριο θέατρο. Την πρώτη φορά έβρεχε τόσο πολύ που μετά από 15 λεπτά ακύρωσαν την παράσταση και μας έστειλαν σπίτι. Τη δεύτερη φορά δεν έβρεχε αλλά είχε αρκετό κρύο. Φέτος τα πράγματα ήταν πιο ευχάριστα, βροχή μηδέν και θερμοκρασία γύρω στους 18-20 βαθμούς, οπότε βολευτήκαμε με πασμίνες και ζακετούλες.

Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε το Regent's Park, λίγο πριν τις 8 μμ, μέσα Αυγούστου.


Λίγο πριν την είσοδο του θεάτρου περάσαμε από αυτό τον όμορφο κήπο.


Δεν ξέρω τι είναι τα κόκκινα λουλούδια γι' αυτό τα φωτογράφησα από κοντά και ίσως κάποιος που ξέρει από φυτά μπορεί να μας πει.


Αυτή είναι η είσοδος του θεάτρου. Το έργο που είδαμε λέγεται Hello Dolly! και είναι αμερικάνικο μιούζικαλ, που έχει γυριστεί και ταινία με την Barbra Streisand.


Ο χώρος του θέατρου ανοίγει μιάμιση ώρα πριν την παράσταση για όσους θέλουν να κάνουν πικ νικ ή να πιουν ένα ποτό στο ύπαιθρο.


Το θέατρο έχει χωρητικότητα 1240 θέσεων, και συχνά είναι γεμάτο, αλλά τη μέρα που πήγαμε εμείς υπήρχαν τουλάχιστον 300 άδειες θέσεις, ίσως και περισσότερες.



Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να βγάλω περισσότερες φωτογραφίες από τον χώρο του θεάτρου. Ακόμα κι αυτές τις τρεις τις έβγαλα υπό την απειλή ότι θα με διώξουν γιατί απαγορεύεται η φωτογράφηση. Και όχι μόνο η φωτογράφηση κατά τη διάρκεια της παράστασης, αλλά και η απλή φωτογράφηση των σκηνικών. Δεν το επιτρέπει, λέει, ο διευθυντής του θεάτρου. Δεν ήξεραν να μου πουν τι ακριβώς φοβάται... ότι θα πάω σπίτι, θα πάρω το πριόνι μου και με τη μαεστρία του Μπομπ του Μάστορα, θα αντιγράψω τα σκηνικά; Τα οποία όπως βλέπετε δεν ήταν και τίποτα το φοβερό.

Πάντως η παράσταση ήταν πολύ καλή και αφού δεν βρεχτήκαμε, ούτε ξεπαγιάσαμε, θεωρώ ότι η εξόρμησή μας ήταν επιτυχής.

19 comments:

Unknown said...

Καλημέρα Σοφία...

Πάντως νομίζω ότι ο καιρός στην Αγγλία έχει "βελτιωθεί" τελευταία, και τα καλοκαίρια μοιάζουν περισσότερο με "καλοκαίρια" απ' ότι παλιότερα...Οπότε σιγά - σιγά δεν θα υπάρχει και πρόβλημα με τα θερινά θέατρα, σινεμά κτλ. Ίσως ανοίξουν και μερικά ακόμα :)

Τα λουλούδια είναι πολύ όμορφα, αλλά δεν ξέρω τι είναι.

Σοφία said...

Τι να σου πω... δεν ξέρω πώς ήταν παλιότερα, πάντως τα τελευταία τρία καλοκαίρια ήταν το ένα χειρότερο από το άλλο. Πολύ βροχερά και αρκετά κρύα. Το τελευταίο καλό καλοκαίρι που θυμάμαι ήταν το 2003. Αυτό μάλιστα, ήταν πολύ ευχάριστο καλοκαίρι, με καλές θερμοκρασίες και αρκετό ήλιο.

George said...

η εξόρμηση σας ήταν επιτυχής και για εσάς αλλά και για εμάς.

KitsosMitsos said...

Το καλό είναι ότι επιμένεις και συνεχίζεις να πηγαίνεις.
Οι παραστάσεις αξίζουν; Αρχαίο ελληνικό θέατρο παίζουν καθόλου;

Σοφία said...

@ George: Να 'σαι καλά :-)

@ KitsosMitsos: Συνέχιζα, αλλά μάλλον θα το κόψω γιατί δεν λέει να σε κυνηγάνε να μην φωτογραφήσεις τα... σκηνικά.

Αρχαιοελληνικό θέατρο δεν παίζουν (εδώ είναι η χώρα του Σαίξπηρ), πάντως οι παραστάσεις που έχω δει είναι πολύ καλές. Ειδικά η φετινή ήταν εξαιρετική.

Roadartist said...

τα θέατρα του Λονδίνου είναι μοναδικά.. Τυχερή Σοφία :))

Anonymous said...

Ti oreo blog pou exeis :) Tha se akolotho.

An endiaferesai katholou gia moda,design kai souidiki zoi sou proteino to diko mou blog.

Kali evdomada !

Niki

~~A~~ said...

Το Regent's Park ήταν αυτό που μου άρεσε πιο πολύ από όσα είδα και η φωτογραφία με τον κόκκινα λουλούδια ήταν πάρα πολύ ωραία!

Σοφία said...

@ Roadartist: Ναι, είναι αλήθεια ότι στο θέατρο έχουν παράδοση.

@ Niki: Ευχαριστώ! Θα σε επισκευτώ σίγουρα :-)

@ ~~A~~: Σοβαρά; Και να σκεφτείς ότι εγώ από το Regents Park έχω δει μόνο το κομμάτι γύρω από το υπαίθριο θέατρο!

Διόνα said...

Ωραίες φωτογραφίες και ωραίο πάρκο. Συμφωνώ με το σχόλιο ότι είσαι τυχερή με τα θέατρα που μπορείς να παρακολουθείς.

Και η άχρηστη πληροφορία από την πλευρά της μάνας... το Regent's Park είναι το πάρκο στην ταινία κινουμένων σχεδίων 101 Σκυλιά Δαλματίας, διάσημο και στις πολύ μικρές ηλικίες :-)

NdN said...

Γεια σου Σοφία,

είχα πάει και εγώ στο θέατρο του Regent Park για να δω το "Ονειρο θερινής Νυχτός" το 2006 (ή το 2005). Ευτυχώς δεν έχει ποτέ να σταματήσει παράσταση λόγω βροχής, αλλά υπήρχε φορά που ψιχάλιζε.

Σοφία said...

@ Διόνα: Ε αυτό για τα 101 Σκυλιά Δαλματίας δεν το ήξερα! Eυχαριστώ για την πληροφορία :-)

@ NdN: Την ημέρα που σταμάτησε η παράσταση, μόνο που δεν χειροκροτήσαμε! Ψιλόβρεχε όλη μέρα και είχαμε πάρει τηλέφωνο να ρωτήσουμε και μας έλεγαν ότι η παράσταση δεν ακυρώνεται, παρόλο που 2 ώρες πριν την έναρξη έβρεχε αρκετά. Τελικά αφού μας κουβάλησαν μέχρι το θέατρο και κάτσαμε 15 λεπτά με τις ομπρέλες, αποφάσισαν ότι η σκηνή γλιστρούσε πολύ και οι ηθοποιοί κινδύνευαν να τραυματιστούν, οπότε και ακύρωσαν την παράσταση. Ευτυχώς γιατί δεν θα άντεχα να τη δω ως το τέλος, ήδη μετά από 15 λεπτά είχα αρχίσει να μουλιάζω!

Vassilis said...

Επειδή δεν είμαι φανατικός θεαφίλ (πως λέμε σινεφίλ) θα σταθώ στον όμορφο κήπο και στην υπέροχη αντίθεση του πράσινου γρασιδιού με τα κόκκινα λουλούδια : τελικά οι "αιώνιοι" αντίπαλοι μπορούν να συνυπάρξουν στη φύση αναδεικνύοντας ο ένας την ομορφιά του άλλου.

Anonymous said...

φαντάσου να είχαν τα καλοκαίρια της ελλάδας τι θα κάνανε

Σοφία said...

@ Vassilis: Ούτε εγώ είμαι φανατική του θεάτρου, αλλά πάω 1-2 φορές το χρόνο για την πολιτιστική μου ενημέρωση ;-)

Το κόκκινο λουλούδι ούτε εσύ ξέρεις τι είναι, ε;

@ Vaggelis: Φαντάζομαι και θα επανέλθω να σου πω!

kiki said...

Ήρθα διαβασμένη κυρία μου! Τα λουλούδια είναι μπιγκόνιες (έχω κι εγώ την προσωπική μου γεωπόνο που μου λύνει όλες τις απορίες!!!).
Πρώτη φορά ακούω για υπαίθρια θέατρα. Δεν ξετρελάθηκα όμως με την ιδέα να κρυώνω ή να βρέχομαι για να δω παράσταση και συμφωνώ ότι είναι ακριβά γι' αυτό που προσφέρουν...

Σοφία said...

Ε λοιπόν στις μπιγκόνιες δεν πήγε καθόλου ο νους μου! Σκέφτηκα τις καμέλιες, που μοιάζουν, αλλά έχουν διαφορετικό φύλλο. Τις ευχαριστίες μου στον προσωπικό σας γεωπόνο που μου έλυσε την απορία :-)

kiki said...

Χαχα! Κι εμένα μου θύμιζε πολύ γνωστό λουλούδι, αλλά δεν θυμόμουν τη μπιγκόνια. Κι εγώ σκέφτηκα τις καμέλιες αλλά εχουν πιο... τακτοποιημένα φύλλα! Θα μεταφέρω τις ευχαριστίες μου στην προσωπική μου γεωπόνο και ό,τι θέλετε στο μέλλον, εδώ είμαστε! χαχα!

Σοφία said...

Εννοείται, θα σας προτιμήσουμε!