Monday 16 November 2009

Πρώτο ταξίδι στο Λονδίνο


Πριν γράψω την ανάρτηση για το χριστουγεννιάτικο Λονδίνο σκέφτηκα να γράψω λίγα λόγια για όσους σκέφτονται κάποια στιγμή να κάνουν το πρώτο τους ταξίδι προς τα μέρη μας. Νομίζω ότι για τους περισσότερους πρωτάρηδες τρία είναι τα βασικά θέματα που τους απασχολούν: πότε να έρθουν, πόσο να μείνουν και τι ρούχα να πάρουν, οπότε θα ξεκινήσω με αυτά.

Πότε να έρθετε

Κατά τη γνώμη μου η καλύτερη εποχή για την πρώτη επίσκεψη στο Λονδίνο είναι τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Το δεύτερο, τρίτο κ.λπ. ταξίδι δεν έχει τόση σημασία πότε θα το κάνετε. Έτσι κι αλλιώς μετά την πρώτη φορά ή θα έχετε ξετρελαθεί με την πόλη ή θα έχετε φάει την κρυάδα (οπότε στα επόμενα ταξίδια θα ξέρετε τουλάχιστον τι να περιμένετε).

Δεν προτείνω για πρώτο ταξίδι τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας απογοητεύσει ο καιρός, δηλαδή να φύγετε από την Ελλαδίτσα με 25-30 βαθμούς και ήλιο, και να βρείτε το Λονδίνο με 15 βαθμούς και ατέλειωτη βροχή. Ή με 20 βαθμούς και απίστευτη υγρασία. Όσο και να σας αρέσει η βροχή, το να προσπαθείς να δεις μια πόλη για πρώτη φορά με την ομπρέλα στο χέρι, δεν έχει πλάκα. Ούτε να μπαινοβγαίνεις σε μαγαζιά και μουσεία με βρεγμένα ρούχα και ομπρέλες που στάζουν. Τη δεύτερη και τρίτη φορά που δεν σε νοιάζει να περπατήσεις την πόλη, η κακοκαιρία δεν επηρεάζει τόσο πολύ τα σχέδια.

Γενικότερα από Μάρτιο ως Σεπτέμβριο, το πιθανότερο είναι ο καιρός που θα βρείτε στο Λονδίνο να είναι χειρότερος από τον καιρό της Ελλάδας. Ένα μικρό αβαντάζ έχουν οι καλοκαιρινοί μήνες - τότε τουλάχιστον ο ήλιος αργεί να δύσει, οπότε ακόμα κι αν πετύχετε τις λαχειοφόρες μέρες (αυτές με την ατέλειωτη βροχή) έχετε μια ελπίδα να σταματήσει να βρέχει κάποιες ώρες της ημέρας ώστε να κάνετε μια βόλτα με την ησυχία σας. Οι χειρότεροι μήνες είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Και οι μέρες είναι μικρές, και ο καιρός χάλια.

Τα πλεονεκτήματα της περιόδου από τέλη Οκτωβρίου έως αρχές Νοεμβρίου είναι τα εξής:

Ο καιρός είναι φθινοπωρινός, αλλά όχι σημαντικά χειρότερος από τον καιρό της Ελλάδας, και σίγουρα ανάλογος της εποχής. Άλλο να κατεβάσετε τα χειμωνιάτικα Ιούνιο μήνα για να πάτε ταξίδι, κι άλλο να τα κατεβάσετε 1-2 βδομάδες νωρίτερα τον Οκτώβριο. Επίσης ο καιρός είναι πιο σταθερός, ενώ από τον Απρίλιο και μετά μπορεί να πετύχετε μεγαλύτερες εναλλαγές: τη μία μέρα κοντομάνικα, την άλλη μπουφάν, την παράλλη ζακέτα. Τον Οκτώβριο στάνταρ μπουφάν και ξεμπερδέψατε.

Τα φύλλα των δέντρων έχουν κιτρινίσει και έχουν αρχίσει να πέφτουν, δημιουργώντας μια όμορφη, ρομαντική και ασυνήθιστη για τον μέσο Έλληνα εικόνα, αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμα να βρέχει ώστε τα πεσμένα φύλλα να γίνουν λάσπη, ούτε να φυσάει ώστε να μην μείνει τίποτα πάνω στα κλαδιά. Εννοείται μην περιμένετε να έρθετε Χριστούγεννα και να βρείτε φύλλα στα δέντρα.

Η διάρκεια της μέρας είναι σε αποδεκτά επίπεδα - σχεδόν 10 ώρες μέρα στην Αγγλία, 11 ώρες μέρα στην Ελλάδα, μικρή διαφορά. Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο η μέρα μικραίνει αισθητά, αφού ο ήλιος δύει πριν τις 4 μμ.

Επειδή από τον Νοέμβριο και μετά ο τουρισμός μειώνεται, συνήθως γίνονται πολλές προσφορές σε τουριστικές υπηρεσίες, τα ξενοδοχεία είναι πιο φτηνά και οι ουρές στα δημοφιλή μουσεία και αξιοθέατα εξαφανίζονται.

Τέλος, την εποχή αυτή υπάρχουν πολλές τοπικές γιορτές και εκδηλώσεις, οπότε θα δείτε σίγουρα κάτι διαφορετικό: μέρα της παπαρούνας, μασκαράδες, πυροτεχνήματα κ.λπ. Επίσης έχουν ήδη αρχίσει οι ετοιμασίες και οι στολισμοί για τα Χριστούγεννα, έτσι θα απολαύσετε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Άλλες εποχές κατά τις οποίες υπάρχει κάτι διαφορετικό να δείτε είναι η περίοδος των Χριστουγέννων, η Κινέζικη Πρωτοχρονιά (κινητή γιορτή που φέτος θα εορταστεί στις 14 Φεβρουαρίου 2010), και το δεύτερο σαββατοκύριακο του Μαΐου με το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών Morris dancing.

Οι χειμερινές εκπτώσεις ξεκινάνε στις 27 Δεκεμβρίου και λήγουν γύρω στις 20 Ιανουαρίου. Οι καλύτερες προσφορές γίνονται συνήθως τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, αλλά βέβαια τότε δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία.

Άσχετα με το τι λέω εγώ, λογικό είναι ότι θα έρθετε όποτε βολεύει λόγω άδειας ή τα εισιτήρια είναι φθηνά. Αλίμονο αν περιμένετε την τέλεια εποχή. Άλλωστε ο καιρός μας είναι τόσο απρόβλεπτος που μπορεί να πετύχετε περισσότερη ζέστη τον Απρίλιο απ' ότι τον Ιούλιο, και περισσότερη βροχή τον Ιούνιο απ' ό,τι τον Δεκέμβριο. Το καλό είναι πως στο Λονδίνο πάντα θα υπάρχει κάτι να δείτε, ακόμα και όταν ο καιρός είναι άσχημος. Δεδομένου ότι έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε περισσότερα από 300 μουσεία και πινακοθήκες, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθείτε.

Παραδοσιακά τα φτηνότερα εισιτήρια διατίθενται τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο, αλλά φυσικά προσφορές υπάρχουν καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου, αρκεί να κλείσετε αρκετά νωρίς.

Πόσο να μείνετε

Όσο περισσότερο μπορείτε και σίγουρα περισσότερο από τέσσερις μέρες. Φυσικά δεν θα μπορέσετε να δείτε τα πάντα στο πρώτο ταξίδι, αλλά νομίζω ότι πέντε μέρες φτάνουν για να δείτε 2 μουσεία, να ψωνίσετε σε 2-3 μεγάλα μαγαζιά, να δείτε τα αξιοθέατα του κέντρου, να περπατήσετε σε ένα πάρκο, να κάνετε μια βόλτα με εκδρομικό λεωφορείο και ίσως και μια μίνι κρουαζιέρα στον Τάμεση.

Υπολογίζετε πάντα ότι τα μεγάλα μουσεία (π.χ. το Βρετανικό ή ο Πύργος του Λονδίνου) θέλουν στο νερό 3-4 ώρες, τα σαββατοκύριακα πολλές γραμμές του μετρό δεν λειτουργούν οπότε οι μετακινήσεις είναι πιο χρονοβόρες και οι μέρες που φτάνετε και αναχωρείτε είναι μισές λόγω των μετακινήσεων από και προς το αεροδρόμιο.

Αν έρθετε χειμώνα υπολογίστε ότι η διάρκεια της μέρας είναι μικρότερη (8 ώρες μέρα τον Ιανουάριο, 16 ώρες μέρα τον Ιούνιο) και άρα λιγότερα αυτά που μπορείτε να δείτε πριν νυχτώσει.

Τι ρούχα να φέρετε

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάιο, μπουφάν και ζακέτα ή φλις. Αν κάνει ζέστη, μπορεί να κυκλοφορήσετε μόνο με τη ζακέτα. Αν κάνει κρύο, φοράτε την ζακέτα κάτω από το μπουφάν. Αντί για χοντρά πουλόβερ προτιμήστε ρούχα που μπορούν να φορεθούν το ένα πάνω από το άλλο, γιατί στους εσωτερικούς χώρους έχει ζέστη και μπορείτε να μείνετε και με ένα μακώ μόνο. Επίσης τα πουλόβερ πιάνουν πολύ χώρο στη βαλίτσα, που καλύτερα να μείνει διαθέσιμος για τα ψώνια σας.

Τους χειμερινούς μήνες, όσο πιο μακρύ είναι το μπουφάν, τόσο καλύτερα. Αν μπορείτε να φέρετε παλτό ως το γόνατο, θα είσαστε πολύ πιο άνετοι απ' ό,τι με κοντό μπουφάν. Μην φέρετε δερμάτινο, θα ξεπαγιάσετε.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, κοντομάνικα κυρίως, αλλά όχι τιραντάκια, παντελόνες, αέρινα φορέματα κ.λπ. Τζην μπουφάν απαραιτήτως, αλλιώς ζακέτα ή και φλις. Ομπρέλα οπωσδήποτε και αχρείαστη να είναι. Παπούτσια κλειστά και άνετα γιατί οι αποστάσεις είναι μεγάλες και σίγουρα θα περπατήσετε πολύ.

Μην φέρετε κυριλέ ρούχα, δεν χρειάζονται. Με τζην παντελόνι πας παντού εκτός ίσως από τα πάρα πολύ κυριλέ ξενοδοχεία.

Όποια εποχή του χρόνου και να έρθετε, το πιθανότερο είναι να κρυώσετε, παρά να ζεσταθείτε. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, να φέρετε απαραίτητα κασκώλ ή πασμίνα, και αν είστε κρυουλιάρηδες καπελάκι, γάντια και ισοθερμικές κάλτσες.

Όποιος έχει κάτι να προσθέσει ή να ρωτήσει, τα σχόλια είναι στη διάθεσή σας!

Η φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση αυτή είναι καρτ ποστάλ.

28 comments:

DaNaH said...

Ωραίο ποστ Σοφία και σίγουρα χρήσιμο για όποιον επισκεφθεί το Λονδίνο για πρώτη φορά.

Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ πάντως την πρώτη φορά που ήρθα ήταν Φεβρουάριος μήνας και τη μέρα που ανεβήκαμε στο πάρκο και στο Μουσείο του Γκρήνουιτς είχε έναν φανταστικό ήλιο! Φορούσαμε βέβαια χοντρά μπουφανάκια αλλά ο ήλιος έλαμπε και ήταν υπέροχα! :)

ftylos said...

Πω πω τι μου θυμίζεις τώρα...Όταν ετοίμαζα το πρώτο μου ταξίδι στο Λονδίνο δε μπορούσα να κοιμηθώ από τη λαχτάρα μου..Λέω να ετοιμάσω ένα ταξιδάκι ή μέσα στο Δεκέμβρη αν βρω καμιά καλή προσφορά ή κατά το Φλεβάρη...

DaNaH said...

Τελικά κοιτούσα τώρα το άλμπουμ με τις φωτογραφίες μου και ενώ νόμιζα ότι είχα πάει στο Γκρήνουιτς την πρώτη φορά (Φεβρουάριο) δεν ισχύει, είχα πάει την 2η φορά που ήταν Οκτώβριος, λάθος θυμόμουν! Η περιγραφή του καιρού πάντως ισχύει! ;)

Αλέξανδρος said...

Μας άνοιξες την όρεξη για Λονδίνο!!

Σοφία said...

@ Δανάη: Ναι, ο φανταστικός ήλιος ταιριάζει περισσότερο στον Οκτώβριο παρά στον Φεβρουάριο, όχι ότι δεν μπορεί να σου τύχει οποιοδήποτε μήνα βέβαια. Εγώ πάλι θυμάμαι ότι την πρώτη φορά που είχα έρθει στη Βρετανία, είχα μείνει σχεδόν 2 εβδομάδες και είχα δει μόνο 5 λεπτά ήλιο!

@ Ftylos: Με το καλό σου εύχομαι!

@ Ale3andro: Mην το σκέφτεσαι, ψάξε για εισιτήρια ;-)

Anonymous said...

ωραίος ο οδηγός

Σοφία said...

Ευχαριστώ :-)

Διόνα said...

Θα ήθελα να ρωτήσω αν χρησιμοποιείς το londontown.com και ποια είναι η γνώμη σου. Το έχουμε χρησιμοποιήσει δύο φορές και έχουμε καλή εικόνα.

Και κάτι ολίγον άσχετον με το παρόν ποστ αλλά επειδή είπες στην προηγούμενη ανάρτηση ότι δέχεσαι χριστουγεννιάτικες προτάσεις. Μήπως πρόκειται να κυκλοφορήσει καμιά ωραία ταινιούλα σαν το Love Actually να δούμε λίγο χριστουγεννιάτικο Λονδίνο να παρηγορηθούμε;

Καλημέρα :)

Σοφία said...

Ναι, το χρησιμοποιώ το London Town, είναι αρκετά καλά ενημερωμένο και πολύ χρήσιμο.

Για ταινία δεν έχω τίποτα υπόψην μου, προς το παρόν αυτή που περιμένουμε εναγωνίως είναι το New Moon :-)

Unknown said...

Αυτά τα guides σου Σοφία έχουν γίνει trademark πια!

Για μένα η καλύτερη εποχή είναι οι πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, όπου οι Χριστουγεννιάτικοι στολισμοί είναι στο φόρτε τους και η όλη αύρα που αναδύει η πόλη είναι απλώς μοναδική. Τιμές είναι και πάλι χαμηλές (εκτός ίσως αν έρθεις μέσα στις γιορτές), συν ότι το κλίμα είναι αρκετά ήπιο και ότι κρύο έχει είναι αναμενόμενο.

Anonymous said...

Polu analutika ta les, euxaristo!! To exo skeftei para polles fores na ertho sta meri sas. Tora pou spoudasa gia tin istoria tis arxiketonikis exo kai polla ktiria pou thelo na do :D

Anonymous said...

Είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που είδα το Λονδίνο και απλά το λάτρεψα...τουλάχιστον ως τουρίστας.Ήρθα Φεβρουάριο του 2008 και είχε απίστευτο καιρό.Ήλιος και ζέστη.Σε όλες τις φωτογραφίες έχω το μπουφάν στο χέρι.Πίστεψα ότι αυτά που λένε για τη βροχή του Λονδίνου είναι απλά φήμες.

Dimos El Grec said...

erthei avgousto,alla den me halase i drosoula! ;)
Poly wraio to post btw!
Kalws epestrepses ;)

Vassilis said...

αα πάλι μας ψήνεις μου φαίνεται.
Συμφωνώ για την εποχή και για το ... τζην παντελόνι :)

Marina said...

Κάλυψες αυτό το κομμάτι που ΠΟΤΕ δεν σου λένε οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δλδ, τα ρούχα-παπούτσια-ντύσιμο γενικά!. Πολύ καλό το άρθρο λέμε!

αντιρρησιας συνειδησης said...

hi

αντιρρησιας συνειδησης said...

γεια και χαρά. Προσωπικα δεν μου πολυαρεσουν ταξιδια χειμωνιατικα σε βορειεσ χωρεσ (κρυο, μεγαλη νυχτα,πολλα ρουχα στη βαλιτσα κτλ).Θα προτιμουσα να παω καπου μεσογειακα πχ ισπανια που το καλοκαιρι ειναι σκετο καμινι} Ειχα βρεθει ενα καλοκαιρι στη Γραναδα και ειχε απογευμα 46 βαθμουσ.
-------------------------------
Ακουω τον τελευταιο καιρο οτι η αθηνα μπορει να καυχαται οτι εχει τισ περισσοτερεσ θεατρικεσ παραστασεισ σε ολη την ευρωπη. φετος θα χει γυρω στισ 350 .ως φανατικοσ θεατροφιλοσ του δινω και καταλαβαινει και με δωρεαν εισοδο καθοτι εχω καρτα ελευθερας (χε,χε).ΟΠΩΣ καταλαβαινεισ ειμαι σχεδον καθημερινοσ θεατρικος θαμωνας.ηθελα να σε ρωτησω το λονδινο ποσεσ περιπου παραστασεισ θα χει φετοσ? γιατι αν η αθηνα ξεπερνα και το λονδινο τοτε δικαιωματικα πρεπει να πανηγυριζει ως πρωταθλητρια του ειδους και μαζι της κι εγω.

εισ το επανιδειν!!

fvasileiou said...

Συγχαρητήρια Σοφία. Είναι το απόλυτο κείμενο για τον επισκέπτη -επίτρεψέ μου να πω όχι απαραίτητα της πρώτης φοράς.

Περιμένουμε τα Χριστουγεννιάτικα...

Χάρης said...

Δεν σκοπεύω να έρθω Λονδίνο σύντομα, αλλά αυτός ο σύντομος οδηγός θα μου χρησιμεύσει όταν το κάνω. Thnx.

A.D said...

Πολύ καλές πληροφορίες για "πρωτάρηδες".
Θα μπορούσες να έχεις και μια λίστα με εστιατόρια - μπαρ- καφε. Κατι σαν προτεινόμενα.
Θα βοηθούσε πολύ αυτούς που έρχονται μία ή δύο φορές τον χρόνο.

KitsosMitsos said...

Εννοείται ότι αυτή η ανάρτηση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι εισαγωγή σε ταξιδιωτικό οδηγό.
Όπως και η πολύ καλή άλλη με τους πρωτοετείς φοιτητές στην Αγγλία :-)

Σοφία said...

Σας ευχαριστώ όλους πάρα πολύ για τα ενθαρρυντικά σχόλια :-)

Σοφία said...

@ Themos: Ο Δεκέμβριος έχει τα Χριστούγεννα, αλλά και μεγαλύτερες πιθανότητες κακοκαιρίας. Παρόλα αυτά, συμφωνώ ότι ένα χριστουγεννιάτικο ταξίδι στο Λονδίνο ποτέ δεν απογοητεύει.

@ Niki: Από αρχιτεκτονική άλλο τίποτα! Δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδείς.

@ Anonymous: Έτσι νόμιζα κι εγώ μετά το πρώτο μου ταξίδι που είχε βρέξει ελαχιστότατα. Τώρα ξέρω ότι απλά ήμουν πολύ τυχερή.

@ Αντιρρησίας Συνείδησης: Το θέμα είναι ότι αν σου αρέσει η ζέστη, οι βόρειες χώρες είναι χειρότερη επιλογή το καλοκαίρι. Τουλάχιστον το χειμώνα τι είχες, τι έχασες.

Όσο για τα θεατρικά, το Time Out (το λονδρέζικο Αθηνόραμα) αυτή τη στιγμή έχει στη λίστα του 454 παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένων 29 μιούζικαλ. Άρα ας μην πανηγυρίσουμε ακόμα ;-)

@ A.D.: Θα δω τι μπορώ να κάνω, αν και είναι δύσκολο να φτιάξω μια χρήσιμη λίστα με εστιατόρια και μπαρ, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν κατεβαίνω συχνά στο κέντρο και σπάνια πάω στα μέρη που συχνάζουν τουρίστες. Έχω γράψει κατά καιρούς κάποιες γενικές οδηγίες για το φαγητό στην Αγγλία, τις οποίες μπορείς να βρεις στο label "φαγητά".

αντιρρησιας συνειδησης said...

hi

αντιρρησιας συνειδησης said...

γεια και χαρα. Εστω και ως δευτεραθλητεσ του ειδους δεν ειναι ασχημα.350 παραστασεις μου φτανουν και μου περισσευουν.Αν βρεθεις αθηνα τρεχα να δεις αν μπορεισ ολες τις παραστασεισ του εθνικου .ειναι ολες ξεχωριστες και μαλιστα στο προσφατα ανακαινισμενο κτιριο της αγ.κωνσταντινου.

γεια !

Dream_Rider said...

Πάντα κατατοπιστικότατη.. Όλο φωτιές μας ανάβεις! Θα περάσω κάποια στιγμή και από τα μέρη σας.

Σοφία said...

@ Αντιρρησίας Συνείδησης: Δεν ξέρω αν πρέπει να χαιρόμαστε και ως δευτεραθλητές. Το Αθηνόραμα στη λίστα του έχει "μόνο" 165 παραστάσεις, και αυτές περιλαμβάνουν χορό, χοροθέατρο, multi shows, θέατρο κούκλας και stand up comedy, ενώ οι 454 του Λονδίνου είναι μόνο θεατρικά και μιούζικαλ. Το Λονδίνο στην κατηγορία "κωμωδία" έχει περισσότερες από 1000 διαφορετικές παραστάσεις, οπότε καταλαβαίνεις τι γίνεται!

Στο Εθνικό δεν έχω πάει ποτέ, αλλά το έχω στο πρόγραμμα.

@ Dream_Rider: Δες μήπως σε πείσει η ανάρτηση για το χριστουγεννιάτικο Λονδίνο ;-)

Crazy Tourists said...

Πολυ χρήσιμες οι συμβουλες! Κάποτε θα το αποφασίσουμε και αυτό το ταξιδάκι, αν και μάλλον για του χρόνου το βλέπω! Πάω να διαβάσω και τα Χριστουγεννιάτικα!
CrazyTourist1