Saturday 3 November 2007

Μπουρλότοοοοοοοοο!


Την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου, έχουμε τη μεγαλύτερη γιορτή του φθινοπώρου, που είναι γνωστή ως Guy Fawkes Night (προφ. Γκάι Φωκς). Τη μέρα αυτή γιορτάζουμε την αποτροπή της απόπειρας που έγινε το 1605 από μια ομάδα 13 Άγγλων Καθολικών, να σκοτώσουν τον Προτεστάντη βασιλιά Ιάκωβο Α (King James I) ανατινάσοντας το κοινοβούλιο. Οι συνομώτες, συμπεριλαμβανόμενου του Guy Fawkes, μάζεψαν 36 βαρέλια μπαρούτι και τα τοποθέτησαν στο υπόγειο των κτηρίων του Κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, λέγεται ότι κάποιοι από αυτούς άρχισαν να έχουν αμφιβολίες για την ορθότητα του εγχειρήματος, επειδή μαζί με τους "κακούς" Προτεστάντες θα σκοτώνονταν και πολλοί που μάχονταν υπέρ των δικαιωμάτων των Καθολικών. Έτσι, λέγεται ότι κάποιος από τους συνομώτες έστειλε ανώνυμο γράμμα για να προειδοποιήσει έναν από τους Λόρδους, που ήταν φίλος του, να μην πάει στο Κοινοβούλιο τη μέρα αυτή. Το υποτιθέμενο αυτό γράμμα έφτασε στα χέρια του βασιλιά που κινητοποίησε τον στρατό. Οι στρατιώτες, ψάχνοντας το κτήριο (είτε λόγω του γράμματος είτε στα πλαίσια των καθιερωμένων ερευνών τους), βρήκαν τον Guy Fawkes, στον οποίο είχε ανατεθεί η φύλαξη των βαρελιών, να κρύβεται στο κελάρι, τον συνέλαβαν και μέσω αυτού (και μετά πολλών βασανιστηρίων) ανακάλυψαν τους υπόλοιπους 12, τους συνέλαβαν και τους εκτέλεσαν.

Το βράδυ εκείνο, οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και άναψαν φωτιές (bonfires) για να γιορτάσουν το γεγονός (ή ίσως για να ζεσταθούν όσο ήταν έξω από τα σπίτια τους συζητώντας τα νέα). Από τότε η μέρα αυτή γιορτάζεται με φωτιές και πυροτεχνήματα, και λέγεται Bonfire Night ή Fireworks Night. Mε τα χρόνια, άρχισαν να καίνε στις φωτιές ομοιώματα του Guy Fawkes ή και του Πάπα. Συνηθίζεται τα παιδιά να φτιάχνουν ομοιώματα σε σχεδόν φυσικό μέγεθος, με μια μάσκα για πρόσωπο, τα οποία τοποθετούν στις γωνίες των δρόμων και στέκονται γύρω τους ζητώντας χρήματα από τους περαστικούς για να αγοράσουν βεγγαλικά, με τη φράση "penny for the guy". Τα ομοιώματα τα καίνε σε μεγάλες φωτιές ανήμερα της 5ης Νοεμβρίου. Όλη την εβδομάδα πριν από το Bonfire Night πέφτουν συνέχεια κροτίδες και πυροτεχνήματα, ενώ το Σάββατο αμέσως πριν ή μετά (σήμερα δηλαδή), γίνονται μεγάλες επιδείξεις πυροτεχνημάτων σε πάρκα.


Όσοι τυχόν είσαστε το Λονδίνο, μπορείτε να βρείτε εδώ πληροφορίες για τα διάφορα σημεία που μπορείτε να δείτε πυροτεχνήματα.


Άλλες παραδόσεις της μέρας αυτής περιλαμβάνουν παρελάσεις με πυρσούς και μπάρμπεκιου στα οποία μαγειρεύουν πατάτες ψητές και λουκάνικα. Στην βόρεια Αγγλία τρώνε ένα κέικ που λέγεται Parkin cake και φτιάχνεται με πλιγούρι βρώμης (Quaker) και πιπερρόριζα (ginger). Στη νοτιοδυτική Αγγλία, οργανώνονται επίσης καρναβάλια (αλλά για αυτά θα σας πω σε χωριστό ποστ).

Από το 1605 και μέχρι σήμερα, ο βασιλιάς ή η βασίλισσα της Αγγλίας πηγαίνει στο Κοινοβούλιο μόνο μια φορά το χρόνο, για να κυρήξει την έναρξη των εργασιών (State Opening of Parliament). Σύμφωνα με την παράδοση, οι βασιλικοί φρουροί ερευνούν τα κελάρια του κτηρίου πριν από την άφιξη του βασιλιά ή της βασίλισσας, για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει ίχνος μπαρουτιού.

Η ιστορία του Guy Fawkes έχει περάσει με διάφορους τρόπους σε μοντέρνα συγγραφικά και καλλιτεχνικά έργα, παραδείγματος χάριν:

  • Στα βιβλία του Harry Potter, o αναφλεγόμενος φοίνικας του Albus Dumbledore λέγεται Fawkes.
  • Στο βιβλίο V for Vendetta (το οποίο αργότερα έγινε ταινία) ο πρωταγωνιστής V φοράει μάσκα που απεικονίζει το πρόσωπο του Guy Fawkes.
Αν το ψάξετε λίγο παραπάνω (π.χ. Wikipedia), θα βρείτε πολλές ακόμα αναφορές στον Guy Fawkes και την 5η Νοεμβρίου, κυρίως από Άγγλους καλλιτέχνες.

Boom boom boom!

21 comments:

Laplace said...

παρα πολυ καλό το άρθρο σου..
ενημερωτικό..ετσι ακριβώς ειναι.Μου τα ειχε πει ενας αγγλος οταν τον ρωτούσα σχετικά με την ταινία v for vendeta(παρεπιπτώντως πολύ καλη ταινία)

ADERGHIL said...

Remember rember the 5th of November! to skeftomoun xtes and i had this random weird thought alla lew na min tin moirastw, isws me sillavoun gia tromokrati :ppp

koulpa said...

χαχαχα και νόμιζα ότι θα αναφερόσασταν στη Σαπφώ Νοτταρά..:):)
Μαθένουμε σιγα σιγά..:):)
Την καλημέρα μου:):)

the_sailor said...

Τελικά μου φαίνεται πως ποτέ δε βαριέστε στα... Λονδίνα...
Πάντα κάτι έχετε να κάνετε... :))

Σοφία said...

@ Laplace78: Δεν την έχω δει. Αλλά απ' ό,τι καταλαβαίνω την προτείνεις.

@ Bathtub is/land: Gunpowder, treason and plot! Mην πεις τίποτα άλλο - κρίμα είναι να μας πάνε μέσα χωρίς να φταίμε!

@ Koulpa: Καλησπέρα κι από μένα. Όπως βλέπεις, καμία σχέση με τη Σαπφώ Νοταρά ;-)

@ The_Sailor: Η αλήθεια είναι ότι είμαστε κινητικοί άνθρωποι, δεν μουχλιάζουμε εύκολα.

moukelis said...

Α,ΚΑΙ πυροτεχνηματα ε;Ε τώρα ζηλευω στ'αλήθεια...Κι εγώ από την ταινία της ξέρω της ιστορία του Fawks,κι από τον Χάρι Πόττερ βέβαια...Άντε καλέ κυρία Αγγλίδα μας,κι ο Χάρι αγγλική παράδοση έχει γίνει πια,δε θα μας κάνετε ένα αφιέρωμα και γι'αυτόν;

civil said...

ποιος ειναι αυτός ο τύπος στα δεξιά μου;

Σοφία said...

@ Moukelis: Κατά καιρούς έχω πει πολλά για τον Harry Potter. Σκέφτεσαι κάτι συγκεκριμένο;

@ Civil: Να δεις ποιον μου θυμίζει, ποιον μου θυμίζει...

DaNaH said...

Την ώρα που διάβαζα το post σου θυμήθηκα στο V for Vendetta και είπα θα σου το γράψω στο comment αλλά είδα στο τέλος ότι το αναφέρεις! Είναι όντως πολύ καλή ταινία και σου την προτείνω να την δεις! Δεν γνώριζα όλη αυτή την ιστορία! Να'σαι καλά που μας ενημερώνεις! Βλέπεις και σκέφτεσαι με άλλο μάτι τις ταινίες όταν μαθαίνεις ότι βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες! :)

Anonymous said...

ηξερα λιγα για αυτην την γιορτη και ευτυχως εχουμε εσενα για ενημερωση...αγγλια θα ερθω πιο μετα για δουλειες αρα δεν προλαβαινω τιποτα...δεν ξερω απο ιανουαριο τι εχει εκει...οσο για την ταινια θεικη με πολλα εντονα μηνυματα πολιτικης...καλο βραδακι εκει...εδω ακομα απογευμα..besitos

Γκρινιάρης said...

Δεν πήγα στα πυροτεχνήματα σήμερα, αλλά είμαι τυχερός και βλέπω και ακούω κάποια από το παράθυρο αυτή τη στιγμή! Θυμάμαι πέρσι τέτοιο καιρό άκουγα συνέχεια κροτίδες όλη τη βδομάδα και δεν ήξερα τι στο καλό είναι!!!! Τώρα συνειδητοποιώ ότι εκείνη η βδομάδα ήταν η συγκεκριμένη βδομάδα!

Περισσότερα για τον Guy Fawks και για την όλη ιστορία της απόπειρας μπορεί να μάθει κάποιος τουρίστας αν πάει στον Tower of London, όπου σε ένα τμήμα μιας από τις εκθέσεις περιγράφει λεπτομερώς τα γεγονότα με σχετική οπτικοακουστική αφήγηση.

Epikouros said...

Το V for Vendetta το είδα στον κινηματογράφο. Θυμήθηκα πόσο άσχημα ένιωσα όταν συνειδητοποίησα ότι είχα ήδη περάσει 5 χρόνια στην Αγγλία για σπουδές και δεν είχα ιδέα για την ιστορία πίσω από τα bonfire nights.. Καλή διασκέδαση να έχεις μεθαύριο!

philos said...

Καλές οι ιστορίες σου... αλλά θέλω εικόνες!
;D

Αλήθεια πως πήγε το halloween?

moukelis said...

Δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου Σοφάκι,απλά τον ανέφερα επειδή μου αρέσει πολύ.

Σοφία said...

@ Δανάη, Argentina/Hellas, Epikouros: Την ταινία την έβαλα στα υπόψην :-)

@ Δανάη: Όντως, μια ταινία μπορείς να την δεις από πολλές οπτικές γωνίες, αναλόγως με το πόσο καλά γνωρίζεις την κουλτούρα του σεναριογράφου, του σκηνοθέτη κ.λπ.

@ Argentina/Hellas: Τον Ιανουάριο δεν θυμάμαι να έχουμε καμιά γιορτή, αλλά αν έρθεις αρχές Φεβρουαρίου έχουμε την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, και μέσα Μαρτίου την εθνική γιορτή των Ιρλανδών (St Patrick's Day). Και οι δύο γιορτάζονται πολύ στο Λονδίνο. Αν πας σε άλλη πόλη, δεν ξέρω τι θα βρεις.

@ Γκρινιάρης: Δεν πήγες!!!! Εγώ δεν τα χάνω με τίποτα.

@ Epikouros: Είδες τελικά όταν είσαι ξένος σε μια χώρα, μπορείς να προσπεράσεις πολλά πράγματα χωρίς να το καταλάβεις.

@ Philos: Το Halloween τίποτα, ψόφια πράγματα. Είδα μόνο ένα παιδάκι μασκαρεμένο και μια εφημεριδοπώλη ντυμένη μάγισσα. Εδώ έτσι κι αλλιώς περισσότερο γιορτάζεται το Guy Fawkes.

Επιφυλάσσομαι για ...εκρηκτικά ντοκουμέντα από τα αποψινά πυροτεχνήματα.

@ Moukelis: Κι εμένα! Τρελαίνομαι για Harry Potter :-)))))

KitsosMitsos said...

Εμπεριστατωμένη ανάρτηση. Ανεβάζεις διαρκώς το επίπεδο. Όμορφα τα έθιμα του κόσμου και ακόμη πιο ωραίο να τα μαθαίνουμε.

Σοφία said...

Σ' ευχαριστώ πολύ :-)

itelli said...

Καλό το fish and chips, καλός κ ο Fawks, για το Poppy Appeal όμως δεν είπες... Μην ξεχνάς ότι μαζί με τις διπλές βρύσες κ τους λιλιπούτειους νεροχύτες είναι από τα πρώτα πράγματα που παραξανεύουν κάποιον που έρχεται σ'αυτήν τη χώρα.

Σοφία said...

To Poppy Appeal είναι το πρώτο πράγμα που παραξενεύει όποιον έρχεται για πρώτη φορά στην Αγγλία?! Δε νομίζω... Εκτός ίσως αν είναι φοιτητής και έρχεται μέσα Οκτωβρίου, αλλά και πάλι τόσες παραξενιές έχει η Αγγλία, γιατί αυτό ειδικά; Άσε που και πάλι είναι πιθανότερο να σε παραξενέψουν τα μπουμπουνητά από τα βαρελώτα και τα πυροτεχνήματα κάθε βράδυ επί μια βδομάδα.

Πάντως για το Poppy Αppeal έχω ήδη πει σε κάποιο σχόλιο, και θα κάνω και σχετικό ποστ, αλλά στην ώρα του. For the moment, we have bigger fish to fry (pun intended ;-)

Anonymous said...

Α! ώστε αυτός είναι ο πραγματικός βεντέτας! Γεγονός είναι πως όλοι οι λαοί ψάχνουν αφορμή για γιορτές και πανηγύρια -όχι πως είναι κάτι άσχημο, ίσα ίσα....

Σοφία said...

Για μένα το αξιοπερίεργο είναι ότι τα ίδια πανηγύρια υπάρχουν σε όλους τους λαούς. Μασκαρέματα, φωτιές, ομοιώματα, παιδιά που πάνε από σπίτι σε σπίτι, καρναβάλια, γλυκά, πυροτεχνήματα - οι συνήθειες είναι ίδιες, το μόνο που αλλάζει είναι η αφορμή!