Friday 31 October 2008

Happy Halloween!


Σήμερα γιορτάζουμε τo Halloween, και δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου, αλλά μου φαίνεται πως ο κόσμος το έχει πάρει πολύ ζεστά φέτος. Όλο για πάρτυ ακούω, στο σούπερ μάρκετ για να βρεις πλαστικά μαχαιροπήρουνα και χάρτινα πιάτα πρέπει να κάνεις τάμα, τα ράφια με τα πιο δημοφιλή κρασιά έχουν αδειάσει, μέχρι και στη δουλειά θα μας βγάλει το αφεντικό για φαγητό εν όψει την ημέρας. Δεν ξέρω από πού βρέθηκε τόσο ενδιαφέτον ξαφνικά - προσωπικά το αποδίδω στον κρύο καιρό, την οικονομική κρίση (η φτώχεια θέλει καλοπέραση) και στο γεγονός ότι πέφτει Παρασκευή που είναι η κλασική μέρα για εξόδους και γιορτές. Επειδή συνεχίζω να δουλεύω με τρελούς ρυθμούς, δεν έχω χρόνο να γράψω καινούριο ποστ, αλλά ξαναδημοσιεύω τη σχετική ανάρτηση από πέρσυ με κάποιες μικρές προσθήκες. Ελπίζω να την βρείτε ενδιαφέρουσα, αν και μερικοί θα την έχετε ξαναδιαβάσει.

Το Halloween έχει τις ρίζες του σε μια παλιά Κέλτικη γιορτή που λέγεται Samhain (προφ. Σόουιν) και γιορταζόταν στην Ιρλανδία και τη Βρετανία την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου, με το τέλος του θερισμού. Τον 19ο αιώνα, Κέλτες (Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι) μετανάστες μετέφεραν την παράδοση αυτή στην Αμερική, όπου διαδόθηκε και επεκτάθηκε.


Η λέξη Halloween (ή σωστότερα Hallowe'en) προέρχεται από το All-Hallow-Even, που σημαίνει παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows). Η μέρα των Αγίων Πάντων γιορτάζεται από τη Δυτική εκκλησία την 1η Νοεμβρίου, και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα περίπου οι εορτασμοί άρχιζαν από την προηγούμενη, δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου, που ήταν η γιορτή του Samhain, μέρα κατά την οποία οι παγανιστές πίστευαν ότι τα πνεύματα επικοινωνούσαν με τους ζωντανούς. Οι Κέλτες γιόρταζαν το Samhain με φωτιές και μασκαρέματα για να πετύχουν τον εξευμενισμό των κακών πνευμάτων.


Παλαιότερα, όταν οι Ρωμαίοι έφτασαν στις Κέλτικες περιοχές ως κατακτητές, έφεραν μαζί τους τις Ρωμαϊκές γιορτές των νεκρών και τις σχετικές παραδόσεις. Οι εορτασμοί προς τιμήν της θεάς Πομόνας, που σύμβολό της ήταν το μήλο, ενσωματώθηκαν σιγά-σιγά στα Κέλτικα έθιμα του Samhain.


Έτσι, με το πέρασμα των χρόνων και μια μικρή βοήθεια από την Hallmark, δημιουργήθηκε η γιορτή του Halloween όπως την ξέρουμε σήμερα: μασκαρέματα, κολοκύθες σμιλεμένες σαν φαντάσματα και παιχνίδια με μήλα (το κατεξοχήν φρούτο της εποχής), όπως το apple bobbing, για το οποίο σας έχω ξαναπεί εδώ, ή το apple snapping (δείτε τη φωτογραφία με το κοριτσάκι). Τα χρώματα του Halloween είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τις σοδειές και το μαύρο τους νεκρούς. Οι μασκαράδες ντύνονται φαντάσματα, δράκουλες, αράχνες, τέρατα ή μάγισσες, αν και στις μέρες μας κυκλοφορούν διάφορες στολές, ειδικά για τα μικρά παιδιά (οι πριγκήπισσες του Disney και ο Superman έχουν πολύ μεγάλη πέραση).


Μια πολύ διαδεδομένη συνήθεια είναι το trick-or-treating, όπου ομάδες μασκαρεμένων παιδιών πάνε από σπίτι σε σπίτι, χτυπάνε τα κουδούνια και ρωτάνε: Trick or Treat? (να σας τρομάξουμε ή θα κεράσετε?). Αν αυτός που ανοίξει την πόρτα δεν έχει κάτι για κέρασμα, τότε τα παιδιά, που είναι ντυμένα φαντάσματα, μάγισσες κ.λπ. φωνάζουν μπουυυυυυυ και άλλα τέτοια τρομακτικά. Φυσικά όλοι πλέον έχουν ένα κέρασμα πρόχειρο, συνήθως κάτι σοκολατένιο, μερικούς ξηρούς καρπούς, ένα γλυφιτζούρι, ένα γλυκό ή ένα μήλο.


Όλα αυτά γίνονται περισσότερο σε Ιρλανδία, Σκωτία και Αμερική, ενώ στην Αγγλία το Halloween γιορτάζεται κυρίως λόγω καταναλωτισμού (σημ: εκτός από φέτος φυσικά, που όλοι όσοι ξέρω θα γιορτάσουν!!). Τα μαγαζιά στολίζονται με κολοκύθες και πουλάνε μαύρα κωνικά καπέλα, τρομακτικές μάσκες αλά Scary Movie, παιδικές αποκριάτικες στολές, γλυκά σε σχήμα κολοκύθας και σοκολατάκια τυλιγμένα σαν φαντάσματα, ενώ μερικά παιδιά πάνε σε σπίτια φίλων και γνωστών για trick-or-treating, αλλά όχι με τόσο σθένος όπως στη Σκωτία ή την Αμερική.

Στην Αγγλία, πολλές παραδόσεις του Halloween έχουν επεκταθεί και σε μια άλλη γιορτή που λέγεται Guy Fawkes Night και γιορτάζεται στις 5 Νοεμβρίου με φωτιές και πυροτεχνήματα, και για την οποία σας είχα πει πάρα πολλά πέρσυ.

37 comments:

Γκρινιάρης said...

Happy Halloween Σοφία! Μάλλον βοηθάει που πέφτει φέτος Παρασκευή, γι' αυτό ίσως τέτοιος χαμός!

Anonymous said...

μέσα σε όλο αυτό τον χαμό μόνο κάτι γιορτές μας μένουν για να ξεφεύγουμε.

ΠΑΥΛΟΣ said...

Happy Halloween!!!!

Eleni said...

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Μία ερώτηση: στη Μ. Βρετανία η εορτή των Αγίων Πάντων δε λέγεται (επίσης) All Souls;

Anonymous said...

Γιορτές θέλει ο κόσμος για να περνάει καλά! Ωραίες οι πληροφορίες, δεν είχα ιδέα για πολλά από αυτά τα λαογραφικά στοιχεία! This is Halloween!!

Ε.Α. said...

Happy! Happy!
Kai tou xronou!
:[

DaNaH said...

Καλά να περάσετε!! :)

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ said...

Κι από μένα ευχές για να περάσετε πολύ-πολύ όμορφα & διασκεδαστικά! Ειδικά με τόση δουλειά, θα σου κάνει καλό η έξοδος! Εσύ θα ντυθείς αλήθεια;
Πολύ ενδιαφέροντα & όσα μας λες για τη γιορτή, δεν ήξερα πως γιορτάζεται αυτή την περίοδο, νόμιζα πως συνέπεφτε πάνω-κάτω με τις δικές μας Απόκριες.
Φιλιά

ZlatkoGR said...

Από τις γιορτές που δεν έχουμε εδώ και βλέπω με πολύ καλό μάτι. Στην Ελλάδα τη μπερδεύουμε με το δικό μας καρναβάλι λόγω μασκαρέματος, αλλά έχει πάρα πολλές διαφορές και είναι πολύ πιο dark.

Happy Halloween σε όσους το γιορτάζουν!

Anonymous said...

δε λέω,ωραία γιορτή είναι αλλά είναι τρομακτική ρε παιδί μου.....

και γιατί όλοι σώνει και καλά να ντύνονται μάγισσες,σκελετοί φαντάσματα και διαολοι;

κάτι που μου αρέσει στο halloween είναι που ανάβουν τις κολοκύθες....

HAPPY HALLOWEEN!

fvasileiou said...

Σοβαρά; Το Halloween είναι αρχαία κέλτικη γιορτή; Δεν το ήξερα! Νόμιζα ότι ήταν κάτι αμερικάνικο...

Άντε, έμαθα κάτι και σήμερα. Να περάσεις καλά, Σοφία!

Ιάκωβος said...

κι εδώ τα ίδια... Έχουνε σε όλα τα μαγαζιά ψεύτικα δόντια, ψεύτικο αίμα και μάσκες...Κάπες και κολοκύθες...!
καλά να περάσεις!

Anonymous said...

Βασικά πολλά στοιχεία της Αμερικάνικης παράδοσης (όπως πχ και το μπάντζο) είναι κέλτικης παράδοσης.

Αυτά τα καραμελωμένα μήλα πάντοτε τα λιμπίζομαι. Μιλάμε μόλις έφαγα και μόλις τα είδα ήθελα 5-6 να ηρεμήσω. Μιαμ :-p

NdN said...

Happy Halloween Σοφία!

Καλά να περάσεις σήμερα!

VAD said...

Το κοριτσάκι που προσπαθεί να δαγκώσει το μήλο,μου θυμίζει το "χάσκα",αποκριάτικο έθιμο του χωριού μου,στη θέση του μήλου χαλβάς,τυρί αυγό ή ψωμί.
Νασαι καλά ,Σοφία...

BlaCk piTt said...

Επιτέλους να κυκλοφορήσει και καμιά ταινία τρόμου... Εν ο καιρός τους.
SAW V!!!!!!

fpboy said...

Kαλή διασκέδαση!!!
Αν και εγώ πάντα βαριόμουνα τα μασκαρέματα.

Giannis said...

Σοφία, σου ήρθανε παιδάκια για κεράρματα κλπ κλπ? έχει την πλάκα του πάντως...ειδικά όταν βλέπεις τις μαμάδες να αγοράζουνε τις κολοκύθες και να στήνουνε αυτό το σκηνικό για ένα μόνο βράδυ.
και κάτι άλλο,στις γερμανόφωνες χώρες, τουλάχιστον εκεί που είναι καθολικοί πολλοί, γιορτάζετε και φυσικά σήμερα που είναι μεγάλη γιορτή, All saints day, δε κουνίεται φύλλο έξω.

maria λεμονατη! said...

και στο παρισι που κυκλοφορησα χτες βραδυ ειχε μασκαραδες!

Meropi said...

Καλημέρα Σοφία μου καλή.
Φαντάζομαι ότι περάσατε ωραία το Halloween. Και η κόρη μου πέρσι που σπούδαζε εκεί πέρασε πολύ ωραία μου είπε.

Anonymous said...

εσυ σοφια το γιορτασες το halloween???
φυσικα και θυμαμαι τις πληροφοριες απο προηγουμενη αναρτηση σου, και θελω να πω οτι κατι τετοιες μερες ζηλευω που για μας οι αποκριες αργουν ακομη!
καλη κυριακη!

KitsosMitsos said...

Αν δεν είχαμε και σένα πώς θα τα μαθαίναμε όλα αυτά!!!
Καλημέρες

Anonymous said...

Καλό είναι να μαθαίνουμε για έθιμα που δεν έχουμε την ευκαιρία να ζούμε από κοντά. Ωραία περιγραφή. Καλημέρα

Anonymous said...

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες Σοφία :) Πάντα αναρωτιόμουν τι γιορτάζανε στο Halloween οι ξένοι :P

Happy Halloween :)

marionettie said...

Σοφία λατρεύω το μπλογκ σου! Καλό κουράγιο με τη δουλειά. Να είσαι πάντα καλά. Φιλάκια πολλά

Σοφία said...

@ Γκρινιάρης: Σίγουρα η Παρασκευή παίζει μεγάλο ρόλο.

@ Evlahos: Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω να επικρατεί χαμός εδώ. Όλους σχετικά ήρεμους του βρίσκω και ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι.

@ Eleni: Αν δεν κάνω λάθος, All Souls είναι η γιορτή μετά το All Saints/All Hallows και γιορτάζεται σήμερα, 2 Νοεμβρίου.

@ Unclescrooge: Αν δεν γιορτάσεις, πώς θα καλοπεράσεις;

@ Pavlos, The Espressionist & Δανάη: Σας ευχαριστώ πολύ!

@ Ηλιαχτίδα: Όχι, δεν έχει σχέση με τις δικές μας Απόκριες και όχι δεν ντύθηκα, εκτός από μια στέκα που επάνω είχε μια νυχτερίδα και ιστό αράχνης. Έτσι, για το καλό της μέρας :-)

@ ZlatkoGR: Είναι όντως dark! Tαιριάζει και με την εποχή (αρχές χειμώνα, σκοτάδι κ.λπ.).

@ Anonymous: Αφού γιορτάζουν τα πνεύματα και τους νεκρούς, δεν πάει να ντυθούν κλόουν και πεταλούδες!

Σοφία said...

@ FVasileiou: Oh yes! Πολλοί το πιστεύουν αυτό αλλά κάνουν λάθος. Δες και το σχόλιο του Cortlinux πιο πάνω.

@ Ιάκωβος: Τι σου κάνει η παγκοσμιοποίηση, ε;

@ Cortlinux: Κι εμένα μου αρέσουν πολύ τα καραμελωμένα μήλα :-)

@ NdN: Επίσης (με δυο μέρες διαφορά)!

@ Vad: Εδώ μόνο με μήλα το έχω δει. Μιλάμε ότι είσαστε χρόνια μπροστά ;-)

@ Black Pitt: Προς το παρόν κυκλοφόρησε το Quantum of Solace (αλλά δεν το έχω δει ακόμα).

@ Fpboy: Εμένα μου αρέσουν, αν και σπάνια ντύνομαι πλέον.

@ Giannis: Ένα γειτονάκι ήρθε μόνο, μασκαρεμένο κιόλας, γιατί μένουμε σε πολυκατοικία που δεν ευνοεί τις επισκέψεις.

@ Maria Λεμονάτη: Αυτοί οι Γάλλοι πάντα μας αντιγράφουν τσκ τσκ τσκ :-p

Σοφία said...

@ Meropi: Περάσαμε όντως πολύ ωραία :-)

@ Lifewhispers: Δεν μασκαρεύτηκα, αλλά πήγα σε πάρτυ (ντυμένη στα μαύρα και με μια νυχτερίδα στο κεφάλι) και πέρασα όντως πάρα πολύ ωραία. Οι απόκριες μπορεί να αργούν, αλλά κρατάνε περισσότερες μέρες!

@ Kitsosmitsos: Η ενημέρωσή σας, υποχρέωσή μου ;-)

@ Freedula: Να είσαι καλά!

@ Deninho: Τώρα ξέρεις :-D

@ Marionettie: Σ' ευχαριστώ πολύ! Τέλειο το νέο άβαταρ!!!

maria λεμονατη! said...

αμα σου πω και το καλυτερο!
οσοι γαλλοι θεωρουν αφορητο να εχουν υιοθετησει κατι αμερικανικο λενε οτι αρχικα η γιορτη ηταν δικη τους και μετα την πηραν οι αμερικανοι οποτε επεστρεψε σπιτι της!

kat. said...

αχ.. πραγματικά θα ήθελα να ζήσω ένα halloween!!

Anonymous said...

αν και αντιπαθώ τα πολυπληθή πανηγύρια, συμπαθώ τα (ομαλά και ευχάριστα) διαλείμματα από τη ρουτίνα


το πορτοκαλί είναι το αγαπημένο μου χρώμα :)

άνοιξα μια άλλη όαση δε χρειάζεται πρόσκληση!

par...alogos said...

Εδώ στην Βοστόνη πάντως λίγο ξενέρωτο το Halloween. Ενδεχομένως στο Salem να ήταν καλύτερα...
Βασικά απο ότ κατάλαβα μιας και οι κάτω των 21 δεν μπορούν να πιούν αλκοόλ έξω, μάλλον κάνουν prive party [στα οποία δεν ήμυν καλεσμένος :P]

Σοφία said...

@ Maria Λεμονάτη: Κοίτα, εν μέρει έχουν δίκιο, γιατί παλιά γιορταζόταν και στη Γαλλία το Samhain (νομίζω ότι λεγόταν Samonios) αλλά το να υποστηρίζουν ότι τους αντίγραψαν οι Αμερικάνοι είναι παρατραβηγμένο.

@ Kat: Εντάξει, μη τρελαίνεσαι, δεν είναι κάτι το φοβερό, εκτός ίσως αν πας στην Αμερική. Κατά τ' άλλα είναι σαν απόκριες που κρατάνε μόνο μια μέρα.

@ Ηλιογράφος: Αααα θα σου άρεσε εδώ - έχουμε πολύ πορτοκαλί τέτοια εποχή.

Θα σε επισκευτώ σύντομα :-)

@ Par...alogos: Μάλλον έχεις δίκιο για το αλκοόλ. Τα πριβέ πάρτυ είναι όλα τα λεφτά!

Eleni said...

Μα και βέβαια! Απλά μπερδεύτηκα.

All saints/hallows είναι των Αγίων Πάντων, ενώ All souls το Ψυχοσάββατο.

Σοφία said...

Έτσι! Δεν θυμόμουν τις ελληνικές λέξεις για να το εξηγήσω καλύτερα, αλλά έχεις δίκιο.

Eleni said...

to sholio sou de diabazetai, bgainei etsi:

情趣用品,情趣,情色,成人,A片,自拍,情趣用品,情趣,色情,成人影片,色情影片,免費A片,情趣用品,情趣,成人網站,A片下載,日本AV,做愛,情趣用品,情趣,美女交友,A片,辣妹視訊,情色視訊,情趣用品,情趣,色情聊天室,聊天室,AV,成人電影,A片,情趣用品,情趣用品,情趣商品,情趣,情趣

chairetismous apo ti leipsia
e.

Eleni said...
This comment has been removed by the author.