Wednesday 25 July 2007

Harry Potter and the Deathly Hallows


To διάβασα και μου άρεσε πάααααρα πολύ.

Δεν λέω τίποτα άλλο, γιατί όσοι νομίζετε ότι ο Harry Potter είναι παραμύθι για παιδάκια δεν ενδιαφέρεστε έτσι κι αλλιώς, και όσοι είσαστε φαν μάλλον δεν θέλετε να μάθετε τίποτα για το βιβλίο μέχρι να το διαβάσετε μόνοι σας.

Ένα θα πω μόνο: όταν το έβδομο βιβλίο γίνει ταινία, θα είναι το κάτι άλλο!

37 comments:

Μ said...

Γρήγορα το τελείωσες...
Εύγε!!!

Σοφία said...

Και να σκεφτείς ότι με καθυστέρησε η ανηψιά μου, που φαγωνόταν να πάμε για μπάνιο πρωί και απόγευμα, αλλιώς θα είχα κλειστεί σε ένα δωμάτιο όλη μέρα μέχρι να το τελειώσω :-)

George said...

Έβλεπα χθές στις ειδήσεις οτι συνεχίζονταν οι καταστροφικές πλημύρες στην Αγγλία και σε σκεφτόμουν. Ελπίζω οτι δεν αντιμετωπίζεις προβλήματα.
Καλή σου μέρα.

Σοφία said...

Να'σαι καλά :-) Γενικά είμαστε ΟΚ εδώ. Οι πλημμύρες είναι λίγο πιο βόρεια και δυτικά. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι το καλοκαίρι μας μοιάζει με φθινόπωρο.
Καλημέρα!

Πίκος Απίκος said...

Μιας και δεν είμαι φαν, θα σε παραπέμψω στα χρόνια που ο Χάρι Κλύν ήταν ακόμα αστείος και το σκετς με τον αστυνόμο Μπέκα με έκανε να κατουριέμαι από τα γέλια

Όπως έλεγε και ο Μπέκας λοιπόν

"Ας το πιστέψουμε..." χε,χε,χε. (τάδε έφη Χάρι Κλυν για Χάρυ Πότερ χα,χα,χα εντελώς παρανοϊκό).

Όσο για τις πλημμύρες απίστευτες καταστάσεις, αλλά εδώ που φτάσαμε πλέον δεν με εκπλήσσουν και πολλά πράγματα για να είμαι ειλικρινής...

Εδώ η χώρα μας από καίγεται από άκρη σε άκρη τι να πω...

Τουλάχιστον στην Αγγλία έχουν το άλλοθι της "φυσικής καταστροφής", εδώ τι να πούμε...

Σπύρος Σεραφείμ said...

με τα υπερχειλίζοντα ύδατα, που έλεγαν στα κανάλια, όλα καλά;

katerina said...

Χαίρομαι που διαβάζω οτι σου άρεσε το βιβλίο. Και εγώ το περίμενα πως και πως να βγεί. Ενω δυο μέρες πριν ξαναδιάβαζα το έκτο, έτσι για να μπω στο κλίμα... Να φανταστείς οτι ήθελα τόσο πολύ να το τελειώσω που ενώ είχα βγάλει εισιτήρια για το synch festival στην Αθήνα, αντί να δω τα live στα αμφιθέατρα της Τεχνόπολης στο Γκάζι, άφησα τους φίλους μου να κόβουν βόλτες και εγώ διάβαζα στο γρασίδι με μοναδικό φως αυτό της οθόνης του κινητού...
Καλημέρα!

seaina said...

Με το μπήκα στο blog σου και είδα τη φωτογραφί ατου βιβλίου είπα :
"Ααα Σοαφάκι μη μου το κάνεις αυτό .. έχει γούστο να έχει γράψει το τέλος!!"
Άρχισα λοιπόν να διαβάζω διστακτικά και γραμμή γραμμή, μήπως και αποφύγω τις αποκαλύψεις!!
Τελικά εύγε .. δεν ξέρω ακόμα τίποτα και δεν θέλω να μάθω τίποτα ..
Πάντως καλό;; Το τέλος αναμενόμενο των προσδοκιών και των περιστάσεων;;

snikolas said...

Ρε γμτ… τι έχετε πάθει όλοι με τον Harry; Θα με βάλετε να πάω να το πάρω!

Tf said...

Εγώ πάλι το κατέβασα από το νετ μιας και
α)ποτέ δεν αγόρασα ποττερο-βιβλίο της Rowling και ποτέ δεν είχα σκοπό,
β)κυκλοφόρησε πριν καν την παγκόσμια κυκλοφορία του βιβλίου, δημιουργώντας τεράστιο διαδικτυακό (και όχι μόνο) σάλο και (ως αθώος πειρατάκος που είμαι) έπρεπε να το κατεβάσω. :P

Διάβασα τα 3 τελευταία κεφάλαια μιας και ήθελα να έχω μια ιδέα για το τέλος της σειράς... Νταξ, ωραίο ήταν. Ικανοποιητικό και με αρκετή δράση... άντε να δούμε και τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη. :)

Γύρισες πάλι UK ε; Χμμ, τι να σου πω... Τσίμπα μια ομπρέλα, για να ανέβει η διάθεση! (ε και για να μη γίνεις λούτσα) ;)

Anonymous said...

Αντε,μόνο το pc game του Harry Potter σου λείπει για να συμπληρώσεις όλη τη σειρά :P

Γκρινιάρης said...

Εγώ είμαι στη μέση του 1ου βιβλίου! Ωραίο είναι! :) Αν και αναπόφευκτα μου έρχονται στο μυαλό οι χαρακτήρες αλλά και σκηνές από τις ταινίες...

Σοφία said...

@ Πίκος Απίκος: Μη νομίζεις, κι εδώ δεν είναι τόσο "φυσικές" οι καταστροφές. Όταν πας και χτίζεις ολόκληρες πόλεις σε λούμπες (κοινώς flood planes) και άκρη-άκρη σε ποτάμια, επόμενο είναι να πλημμυρίσουν όταν πέσει λίγο νεράκι παραπάνω.

@ Σπύρος: Τι να σου πω, κι εγώ από τα κανάλια ενημερώνομαι. Εδώ που είμαι δεν έχει υπερχειλίσει ούτε καζανάκι.

@ River: Σε καταλαβαίνω απόλυτα :-)))
Καλώς ήρθες στις Κόκκινες Νύχτες!

@ Seaina: Βασική αρχή είναι πως ποτέ μα ποτέ δεν κάνουμε αποκαλύψεις για βιβλία ή ταινίες, και ειδικά για τον Χάρρυ Πόττερ. Να πέσει φωτιά να με κάψει αν αποκαλύψω τίποτα πριν την ώρα του!
To τελευταίο βιβλίο είναι πολύ καλό και σε κάποια σημεία πολύ συγκινητικό, και το τέλος επίσης. Δεν θα σε απογοητεύσει. Διάβασέ το μόνο με την ησυχία σου, γιατί έχει πολλά twists & turns που μπορούν να σε μπερδέψουν.

@ Snikolas: Αν δεν το έχεις διαβάσει από την αρχή, μην το πάρεις τώρα. Ούτε που θα καταλάβεις τι γίνεται. Τουλάχιστον ξεκίνα από το πρώτο βιβλίο (το οποίο στην αρχή είναι λίγο παιδικό, αλλά από τη μέση και μετά αλλάζει).

@ ΤF: Δεν θα το κατέβαζα ποτέ από το ίντερνετ 1. γιατί αντιτίθεμαι ιδεολογικά στην κλεψιά κάθε είδους, και 2. γιατί δεν μπορώ να διαβάσω βιβλίο αν δεν το κρατάω στα χέρια μου. Άλλωστε και να το είχα διαβάσει, με ποιον θα το συζητούσα μετά αφού όλοι θα περίμεναν να κυκλοφορήσει το βιβλίο; Η μισή χαρά είναι στο να αναλύσεις την ιστορία, στα πώς και τα γιατί.
Ευχαριστώ για την ομπρέλα :-)

@ Cursed: Μπαααα, δεν παίζω pc games.

@ Γκρινιάρης: Καλό ε; Κι εγώ λέω να τα ξεκινήσω από την αρχή, για να (ξανα)βρώ όλες τις νύξεις. Πρόσεξες ότι κ. Figg, η γειτόνισα που τις φόρτωναν το μικρό, είναι η squib που τους βρήκε όταν τους επιτέθηκαν οι dementors στην τελευταία ταινία;

Anonymous said...

Νομίζω ότι ο Harry Potter είναι βιβλίο για μικρά και...μεγάλα παιδιά. Αν κρίνω από το εξώφυλλο, εσύ αγόρασες το child edition!

Σοφία said...

Κλασικά, σε όλα τα βιβλία του Harry Potter έχω το παιδικό εξώφυλλο. Το ενήλικο με ψυχοπλακώνει, ενώ το παιδικό μου αρέσει γιατί είναι πολύχρωμο :-)

alienlover said...

emas to amazon mas ehei poulisei ligo.... akoma to perimeno na ginei dispatched. tespa :S

Σοφία said...

Ωωωωωχ ακόμα περιμένεις; Αναποδιά!!
Δεν μου λες, είσαι Αθήνα; Γιατί δεν δοκιμάζεις να ακυρώσεις την παραγγελία από το Amazon και να πας να το πάρεις στον Παπασωτηρίου ή τον Ελευθερουδάκη;

Emy said...

Δεν είναι καθόλου παιδικό..

Εγώ έχω διαβάσει μέχρι το πέμπτο και ακόμη δεν έχω αξιωθεί να διαβάσω το έκτο, ώστε να πάω και στο έβδομο!(χιχι)

Καλό βράδυ!

katerina said...

Δοκίμασα να διαβάσω την ιστορία του Harry στο βαφτιστήρι της μάνας μου. Το οποίο τότε ήταν δεν ήταν 10 χρονών. Χμ. Τότε ανακάλυψα οτι ο Harry είναι ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά. Ο μικρός είχε εφιάλτες για τρια βράδια στη σειρά. Έφαγα βρίσιμο από τους δικούς μου... Σημειωτέον, ο μικρός ταυτίστηκε με την ιστορία γιατί άκουγε για ένα μικρό παιδί που κατά κάποιον τρόπο υπέφερε. Όταν τον είχα βάλει να δει το Lord of the Rings, χαιρόταν γιατί του φαινόταν εξωπραγματικό αυτό που έβλεπε και δεν του έκανε αίσθηση.

an205 said...

Ο αδελφος μου περιμένει τώρα και την ελληνική μετάφραση για να την κρίνει....

Σοφία said...

@ Emy & River: Συμφωνώ απόλυτα. Ήδη από το δεύτερο-τρίτο βιβλίο, θυμάμαι έναν συνάδελφο που μου έλεγε ότι το διάβαζε στα παιδιά του λογοκριμένο, κόβοντας τα πολύ τρομακτικά κομμάτια. Από το πέμπτο βιβλίο και μετά νομίζω ότι η ιστορία γίνεται εντελώς ακατάλληλη για παιδιά.

@ River: Για το Lord of the Rings έχεις δίκιο. Είναι τόσο φαντασιόπληκτο που έχεις πλήρη αίσθηση ότι βλέπεις/διαβάζεις παραμύθι (προσωπικά την είχα τόσο έντονη, που όταν πήγα στο σινεμά να δω τον άρχοντα των δαχτυλιδιών, αποκοιμήθηκα από την υπέρτατη βαρεμάρα).

@ An205: Πόσων χρονών είναι ο αδερφός σου;

drunk tank said...

υπάρχουν τόσα μαργαριτάρια στην ελληνική και στην παγκόσμια λογοτεχνία. ποιος ο λόγος να ασχολείται κάποιος με συγγραφείς σούπερ μάρκετ;

drunk tank said...

όσον αφορά το lord of the rings ο Τόλκιν κατάφερε να πλάσει έναν ολόκληρο φανταστικό κόσμο με πλάσματα και βασίλεια. δημιούργησε ακόμα και νέες γλώσσες. εκεί έγκειται η αξία της συγγραφής του φανταστικού.

katerina said...

Νομίζω οτι κανείς δεν είναι σε θέση να κρίνει τον Τόλκιν. Σαφώς και έγραψε κάτι που όχι μόνο άντεξε στον χρόνο, αλλά σαν ανάγνωσμα γοητεύει όσες φορές και αν το διαβάσεις. Αλλά άλλο ο Harry Potter και άλλο το Lord of the rings. Fiction και τα δυο, ναι. Αλλά ο Harry Potter είναι ελαφρώς πιο ρεαλιστικό από τα χόμπιτ. Εξού και επηρεάζονται πιο πολύ τα παιδιά. Βρίσκουν περισσότερα κοινά, δια τον απλό λόγο ότι όταν είσαι μικρός σε ηλικία είσαι πιο εξοικειωμένος με τις νεραϊδες, τα ξωτικά και τη μαγεία παρά με τέρατα και χόμπιτ και άγριες μάχες. Ταυτίζονται και θα ήθελαν να ήταν στη θέση του. Όσο για τις ταινίες, αυτές του Harry είναι αυτούσιες ιστορίες, ενώ του Lord σε έκοβε στη μέση. Λόγικο βέβαια (άλλο 7 βιβλία με ένα τελικό στόχο αλλά διαφορετική υπόθεση το καθένα και άλλο 3 που συνδέονται μεταξύ τους), χωρίς να παύει να είναι σπαστικό και βαρετό.

Anonymous said...

Σοφία ελπίζω να μην σε πείραξε αυτό που είπα. Απλώς σε link που είχες στο Amazon σε προηγούμενο post είδα ότι το βιβλίο κυκλοφορεί σε τρεις εκδόσεις: Child, Adult & Special Edition.
Αστειευόμενος τα είπα! :)

Ασκαρδαμυκτί said...

Ξανθούλα μου εσύ!

Anonymous said...

Λοιπόν και εγώ το αγόρασα μολονότι έχω δει μόνο τις ταινίες και δεν έχω διαβάσει κανένα άλλο. Για να είμαι πιο ακριβής, έχω διαβάσει μόνο τις πέντε πρώτες σελίδες του πρώτου βιβλίου, το οποίο είχα κάνει δώρο στο βαφτιστήρι μου. Λοιπόν, το αγόρασα και εγώ 19,90 από Ελευθερουδάκη, αλλά μια φίλη μου το αγόρασε με 29 ευρώ από βιβλιοπωλείο του Πειραιά!!!Ξεκίνησα να το διαβάζω αλλά δεν είμαι ιδιαίτερα γρήγορη αναγνώστρια... Φιλιά στο Λονδίνο! Μπορώ να βάλω το blog σου στα favourites???

Σοφία said...

@ Drunk Tank: Καλά, κι εσύ γιατί ενίστασαι; Σε έβαλε κανείς να το διαβάσεις με το ζόρι;
Όσο για τον Tolkien, προσωπικά δεν έχω γνώμη, γιατί δεν έχω διαβάσει τα βιβλία του. Ο λόγος που δεν τα έχω διαβάσει είναι γιατί και στην ιδέα μόνο με πιάνει χασμουρητό. Για άλλους μπορεί να είναι αριστουργήματα. Περί ορέξεως, κολοκυθοανθοί :-p

@ River: Όντως, άλλο είναι ο Harry Potter, άλλο το Lord of the Rings. Και δε νομίζω ότι είναι απαραίτητο να σου αρέσουν και τα δύο. Στην τελική μπορεί να μην σου αρέσει κανένα.

@ Redhathacker: Δεν με πείραξε καθόλου :-)

@ Άσκαρ: Eεεε;;;

Σοφία said...

@ Penny: 29 ευρώ?!!! Πω πω! Φουλ τιμή δηλαδή, ε;

Πάντως αν έχεις δει μόνο τις τέσσερις (?) ταινίες, καλύτερα πριν το διαβάσεις να δεις πρώτα την πέμπτη ταινία και να διαβάσεις το έκτο βιβλίο. Αλλιώς "χάνεις" υπόθεση δύο χρόνων.

Όσο για το blog, βεβαίως μπορείς, και σ΄ευχαριστώ!

Anonymous said...

Παράλογο είναι αυτό που κάνω, αλλά μου έχει ανοίξει η όρεξη! Η πέμπτη ταινία δεν έχει ακόμα προβληθεί στην Ελλάδα, δυστυχώς αυτό θα γίνει τέλη Αυγούστου. Όταν δεν καταλαβαίνω πάντως κάτι ρωτάω τη φίλη μου που είναι μεγάλη φαν!(Ευχαριστώ για την αποδοχή!)

Σοφία said...

Άντε τότε, διάβασέ το να το συζητήσουμε :-)
Θα σε βάλω κι εγώ στα λινκ μου, ελπίζω να μην έχεις αντίρρηση!

drunk tank said...

@ΣΟΦΊΑ

συγνώμη αν σε εκνεύρισα, προσέβαλα ή οτιδήποτε άλλο. δεν ήταν στις προθέσεις μου. ίσως η σειρά "χάρυ πότερ" να είναι πραγματικά ευχάριστη, ίσως. απλώς θεωρώ ότι πρόκειται για καθαρή "λογοτεχνία μάρκετινγκ" και με στενοχωρεί ότι υπάρχουν πραγματικά αξιόλογοι λογοτέχνες που χάνονται στην αφάνεια γιατί δεν ανήκουν σε τέτοια κυκλώματα.
πάντοτε με φιλική διάθεση
Κωνσταντίνος

Σοφία said...

Εγώ πάλι (όπως θα κατάλαβες ίσως χεχε) διαφωνώ, και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Πρώτον, η J.K. Rowling κινήθηκε στην αφάνεια για πάρα πολύ καιρό, γιατί κανένας εκδοτικός οίκος δεν ενδιαφερόταν για το βιβλίο της. Τελικά την ανέλαβε ο Bloomsbury, που είναι ένας μικρός και σχετικά αφανής οίκος (τόσο μικρός που τα βιβλία της Rowling αποτελούν το 70% των πωλήσεών του), και το πρώτο βιβλίο διαδώθηκε σχεδόν αποκλειστικά από στόμα σε στόμα. Το μάρκετινγκ ήρθε αργότερα.
Δεύτερον, δε νομίζω ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί αξιόλογοι λογοτέχνες, αφανείς ή όχι. Αντιθέτως νομίζω ότι έχει παραγίνει εύκολο να βγάλεις ένα βιβλίο και να αυτονομαστείς "λογοτέχνης", ειδικά αν μπορείς να γράψεις με τρόπο που κανείς δεν καταλαβαίνει τι πας να πεις (οπότε όλοι νομίζουν ότι κάτι είπες).

Βασικά δεν με ενοχλεί η διαφωνία στα γούστα (αλίμονο αν όλοι συμφωνούσαμε σε όλα), με ενοχλεί η υπεροψία του ποιοτικού, π.χ. ακούω καλύτερης ποιότητας μουσική ή διαβάζω καλύτερης ποιότητας βιβλία ή πηγαίνω σε καλύτερης ποιότητας κέντρα διασκέδασης ή κάνω καλύτερης ποιότητας διακοπές κ.λπ. Κι επειδή δεν ανήκω στους ποιοτικούς της μουσικής, του βιβλίου, των διακοπών κ.λπ. αλλά δεν έχω και κανένα κόλλημα να το παραδεχτώ δημοσίως, αυτά τα σχόλια περί ποιότητας τα ακούω συχνά-πυκνά στο μπλογκ και όσο να'ναι παίρνω ανάποδες.

Στην τελική, σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι και ποιοτικότεροι συγγραφείς από την Rowling, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν του οποίου θα διάβαζα σερί ένα βιβλίο 600 σελίδων. Κι αν δεν μου κάνει όρεξη να πιάσω το βιβλίο στο χέρι, όσο ποιοτικός και να είναι ο λογοτέχνης, όσο διθυραμβικές οι κριτικές, δεν θα τον διαβάσω. Το έκανα επί 6 χρόνια στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (η υπέρτατη βαρεμάρα) και μου έχει μείνει άχτι. Never again ;-)

drunk tank said...

το να βάλεις ταμπέλα σε κάτι είναι ο αμερικανικος τροπος για να το εξηγησεις διχως να το κατανοησεις.
ετσι κι ο προσδιορισμος ποιοτικου και όχι ποιοτικού.
συχνά πυκνά μάλιστα εκείνος που φωνάζει ότι είναι ποιοτικός είναι ο χειρότερος όλων (όπως εκείνος που κραυγάζει ότι είναι αριστερός κι επαναστάτης και τελικά αποδεικνύεται ότι έχει τον μεγαλύτερο τραπεζικό λογαριασμό και όταν βολευτεί ξεχνάει. άσχετο-σχετικό).
συγνώμη και πάλι αν διέκρινες υπεροψία στα γραφόμενά μου. δεν ήταν στις προθέσεις μου.
ας μην αρχίσω να σου απαριθμώ κάθε "σαβούρα' που έχω διαβάσει στη ζωή μου!!!
τα ξαναλέμε


υγ: "Το έκανα επί 6 χρόνια στο μάθημα των Νέων Ελληνικών". φιλολογία σπούδασες ή μιλάς για σχολείο; γιατί, όσο θυμάμαι, στο σχολείο κόντεψα να μισήσω την λογοτεχνία γενικότερα με τις αηδίες τους!

Σοφία said...

Τα Νέα Ελληνικά του σχολείου εννοούσα. Δεν υπήρχε περίπτωση να συνεχίσω το μαρτύριο της υπέρτατης βαρεμάρας *και* στο πανεπιστήμιο!!
Ευχαρίστως να τα ξαναπούμε, αλλά μην μου κάνεις κριτική για τα λογοτεχνικά μου γούστα, γιατί όπως είδες αρπάζομαι εύκολα ;-)

αποστολης said...

Δεν ειχα σκοπο να επεμβω αλλα τελικα ... Θα διαφωνισω σε μικρο βαθμο μαζι σου σοφια οχι ως προς τον ορο "ποιοτικος" αλλα ως προς την ουσια. Δηλαδη ενταξει ποιος μπορει να κρινει τι ειναι καλυτερο απο το αλλο , αλλα κακα τα ψεματα καθε σκεπτομενο ων βλεπει την καινοτητα και την υπεροψια του χατζηγιαννη , ας πουμε , αλλα και του καθε χατζηγιαννη που εμφανιζετε καθε τοσο και οχι μονο στο τραγουδι. Αλλα αυτο στην πραγματικοτητα δεν μπορει να το κρινει κανεις. Αυτη ηταν η παρεμβαση μου.. κουτη η εξυπνη δικη σας επιλογη! ευχαριστω για τον χρονο σας...!!
Μου αρεσει πολυ ο Χαρυ Ποττερ αλλα δεν μπορο να αποφασισω να τον διαβασω στα αγγλικα η να περιμενω να βγει το ελληνικο...
( σορρυ για τους τονους )

Σοφία said...

Αποστόλη, ευχαριστώ που μπήκες και σχολίασες. Όσο πιο πολλές γνώμες έχουμε τόσο καλύτερα :-)

Όσο για τον Harry Potter, εξαρτάται πόσο καλά είναι τα αγγλικά σου. Είναι μεγάλο βιβλίο και μπορεί να σε κουράσει στο πρωτότυπο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο.